Zprávy úterý, 01. února 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Premiér Zeman ještě neseznámil prezidenta s navrhovanými změnami v kabinetu

Termín schůzky premiéra Miloše Zemana a prezidenta Václava Havla, na níž by měl premiér prozradit jméno kandidáta na nového ministra zdravotnictví, dosud nebyl stanoven. Ministerské křeslo je přitom volné od 9. prosince, kdy rezignoval Ivan David; ministerstvo vede prozatím vicepremiér Vladimír Špidla. Zeman koncem první lednové dekády slíbil, že do deseti dnů předloží prezidentu Václavu Havlovi návrh na jmenování ministra zdravotnictví. Minulý týden v Poslanecké sněmovně prohlásil, že do 14 dnů seznámí prezidenta s navrhovanými změnami v kabinetu. Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček ale dnes řekl, že ze Strakovy akademie zatím prezident žádné návrhy na termín schůzky se premiérem neobdržel. Pravděpodobným favoritem na místo šéfa "bílého resortu" zůstává Bohumil Fišer, přednosta Fyziologického ústavu Masarykovy univerzity Brno.

Impuls 99 a Sdružení Děkujeme, odejděte jsou proti změnám Ústavy

Zásadní nesouhlas se změnami Ústavy, které v pátek v Poslanecké sněmovně prosadily ODS a ČSSD, vyjádřily občanská iniciativa Impuls 99 a pražská organizace Sdružení Děkujeme, odejděte. "Jsme přesvědčeni, že tyto změny jsou vážným útokem na demokracii," uvádějí ve společném prohlášení, jehož kopii má ČTK k dispozici. "Odmítáme, aby dvě politické strany zásadně měnily základní zákon této země bez předcházející odborné a veřejné diskuse, a to podle svých stranických zájmů," pokračuje prohlášení. Obě iniciativy připomínají, že sociální demokracie ani ODS neměly ústavní změny ve volebním programu, a proto nemají poslanci a senátoři obou stran k takovému rozhodnutí mandát. Členové Impulsu 99 a pražského Sdružení Děkujeme, odejděte nesouhlasí mimo jiné s návrhem, podle něhož musí prezident pověřit sestavováním vlády předsedu strany, která zvítězí ve volbách. "Z historické zkušenosti víme, že se tato strana nemusí hlásit k demokratickým principům," stojí v textu prohlášení. Impuls 99 a pražské Sdružení Děkujeme, odejděte vyzývají občany, kteří se ztotožňují s jejich prohlášením, aby se obrátili na své senátory. Osud novely Ústavy je totiž v rukou Senátu, kde ale ODS a ČSSD chybí jeden hlas k ústavní většině potřebné ke schválení ústavních změn.

Česká republika se v oblasti veřejné podpory přiblížila Evropské unii

Zřetelný pokrok v oblasti veřejné podpory v České republice ocenili v uplynulém týdnu představitelé Evropské komise. Konzultací se zástupci České republiky v Bruselu se zúčastnil i právní expert Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. "K vládnímu návrhu zákona o veřejné podpoře pokládá Evropská komise všechny problematické otázky za uzavřené," řekl Kristián Chalupa z tiskového oddělení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Problémy působí podle něj pouze posuzování programů veřejné podpory, existujících v době nabytí účinnosti zákona. Lze počítat s tím, že Evropská komise se k této otázce v budoucnu vrátí, doplnil mluvčí. Schválení zákona o veřejné podpoře očekávají odborníci letos na jaře.

Proti hraničním omezením protestovaly i Kypr a Jemen

Stále více států oficiálně reaguje na nedostatečně připravené zpřísňující podmínky pro pobyt cizinců v České republice. Po Rusku, Litvě nebo Bulharsku tlumočily ministerstvu zahraničí nespokojenost například i Kypr a Jemen. Problémy s opožděnou informovaností o lednovém zpřísnění podmínek pro vstup cizinců na české území se již musela zabývat i vláda. Mluvčí ministerstva Pospíšil neuvedl, kdy Praha odpoví například na ruskou protestní nótu z 18. ledna. Ministerstvo vnitra podle něj již přiznalo jisté podcenění informovanosti o novém režimu a jeho dopadů, přičemž ministerstvo zahraničí nyní připravuje posílení konzulárních odborů v různých státech.

Odškodnění za nucené práce musí jít přímo obětem

Peníze určené na odškodnění za nucenou práci musejí jít přímo obětem a nesmějí být použity na jiné účely, jak to navrhuje německá strana. S tímto koordinovaným postojem půjdou zástupci zemí střední a východní Evropy na konferenci o odškodnění, jejíž další kolo se koná ve Washingtonu za účasti vysokých představitelů americké a německé vlády. Na koordinaci stanoviska se shodli minulý čtvrtek a pátek při společné schůzce na polském velvyslanectví ve Washingtonu zástupci České republiky, Polska, Běloruska, Ukrajiny a Ruska. Zástupci Izraele a organizace Jewish Claims Conference, kteří se odškodňovacích jednání účastní také, na schůzce přítomni nebyli. Zástupci zemí střední a východní Evropy budou také požadovat, aby o rozdělení peněz nerozhodovalo německé kuratorium, nýbrž samy země, kterých se odškodnění týká.

KSČM zřejmě v Senátu nepodpoří změny Ústavy od ODS a ČSSD

Změny Ústavy, které předložila ODS a ČSSD, komunističtí senátoři zřejmě nepodpoří. Vyplynulo to z vyjádření členů vedení strany. ODS a ČSSD nemají v Senátu narozdíl od Poslanecké sněmovny ústavní většinu, a proto se budou snažit pro své návrhy získat hlasy senátorů jiných stran. Ty však ve sněmovně odmítly změny Ústavy podpořit. Právě hlasy komunistů o přijetí ústavních změn mohou rozhodnout. V horní komoře parlamentu totiž chybí ODS a ČSSD pouze jediný hlas k získání potřebné třípětinové většiny z 81 senátorů. Proti návrhu, které prosazuje ODS a ČSSD, se však již dříve vyslovili senátoři KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a také nezávislý Václav Fišer. Ústavní změny by měly vést mimo jiné ke ztrátě výlučného práva prezidenta při personálním obsazení Nejvyššího soudu a bankovní rady České národní banky. Omezeny by měly být například i prezidentské pravomoci při udělování milostí tak, aby neměl právo zasahovat do trestního řízení či ho úplně znemožnit.

Největší věřitel ČKD Dopravní systémy má zájem na dokončení zakázek

ČKD Praha Holding, největší věřitel ČKD Dopravní systémy s pohledávkami kolem pěti miliard korun, má zájem na dokončení všech zakázek, které má ČKD Dopravní systémy v současné době uzavřeny. Holding má rovněž zájem na rychlém vstupu firmy Siemens do ČKD Dopravní systémy. V pátek jmenovaný správce konkursní podstaty ČKD Dopravní systémy Petr Dostál , že udělá všechno proto, aby se mohla výroba v podniku opět rozběhnout. Energetici v ČKD Dopravní systémy během rozhovorů ředitele, odborových předáků a správce konkursní podstaty s novináři přerušili dodávky elektřiny. Podle vyjádření tiskového mluvčího firmy Siemens Karla Sedláčka nevyplývají z konkursu uvaleného na ČKD Dopravní systémy pro Siemens v zásadě žádné nové aspekty.

Dráhy podepsaly dodatek ke smlouvě na výrobu rychlovlaků

Zástupci Českých drah a konsorcia Fiat-Siemens-ČKD podepsali dodatek ke smlouvě na výrobu rychlovlaků. Ten snižuje počet dodaných souprav z původních deseti na sedm za stejnou cenu 4,37 miliardy a posouvá termín dodání o několik let. Banky požadují dodatečné záruky, protože poklesl počet dodávaných souprav, kterými měly České dráhy za úvěr ručit. Záruku by měl zřejmě poskytnout v nějaké formě stát. Součástí podepsaného dodatku je i uznání více než 700miliónových záloh, které již dráhy dodavatelům zaplatily, jako součást kupní ceny. Vysokorychlostní třísystémové vlaky řady 680 Českým drahám umožní na budovaných koridorech provoz rychlostí 160 km/h, v zahraničí až 200 km/h. Na úsecích s velkým množstvím oblouků mohou tyto vlaky jezdit až o 30 procent vyšší rychlostí než klasické vlakové soupravy.

Koruna byla ráno k dolaru na historickém minimu 37,05 Kč/USD

Kurs koruny se v úterý ráno vůči dolaru ocitl na historicky nejslabší úrovni 37,05 Kč/USD. Důvodem bylo další posílení americké měny proti euru. ČTK o tom informoval dealer ING Barings Martin Kušmirek. Vzhledem k euru domácí měna po zahájení na 35,90 Kč/EUR zpevnila na 35,80 Kč/EUR, po 10:00 hodin se však vrátila na 35,84 Kč za euro, což odpovídá 18,33 Kč za marku. "Normální volatilní obchodování," popsal dealer ranní vývoj na devizovém trhu. Žádná událost, která by mohla výrazněji ovlivnit kurs koruny, se dnes neočekává. Důležitý by mohl být kurs dolaru k euru, protože vztah těchto dvou měn světových velmocí koreluje s vývojem kursu koruny proti euru, dodal dealer.

První výsledek správního řízení ve věci Expo 2000 lze čekat brzy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v těchto dnech rozhodne o platnosti výsledků výběrového řízení na zabezpečení české expozice na výstavě Expo 2000 v Hannoveru. Výsledky zpochybnil jeden z neúspěšných účastníků řízení, firma Incheba. Příprava české expozice na světové výstavě se proto zastavila, neboť dokud úřad nerozhodne, nelze zadávat provedení prací, vycházejících ze scénáře české expozice. To vyvolalo obavy, neboť české přípravy na červnovou výstavu jsou beztak v časové tísni. I poté, co úřad rozhodne, budou mít strany 15 dní na opravný prostředek a řízení se může táhnout dál. Přípravy na červnovou světovou výstavu Expo ale pokračují. Smlouvy s umělci, kteří mají vytvářet objekty nebo kopie uměleckých děl pro český pavilón v Hannoveru, začal totiž generální komisař české účasti na Expo 2000 Václav Bartuška uzavírat na vlastní odpovědnost.

Ředitel Prokop otevřel informační centrum projektu Praha 2000

Informační centrum projektu Praha - Evropské město kultury roku 2000 v Celetné ulici v Praze otevřel ředitel stejnojmenné obecně prospěšné společnosti Michal Prokop. Infocentrum by se podle něj mělo po dobu jednoho roku stát centrem setkávání zahraničních návštěvníků české metropole i Pražanů. Od úterka tak mohou zájemci získat informace o téměř 4000 akcí pořádaných v rámci celoročního kulturního svátku. Zdarma jsou k dispozici čtvrtletní programy Prahy 2000 a propagační materiály k jednotlivým projektům. V prodeji jsou nejen oficiální katalogy, plakáty, pohlednice, mapy a CD-ROM "Franz Kafka žil v Praze", ale i těžítka, trička či tašky s logem akce. Sběratelé jistě ocení nabízenou pamětní medaili, jejímž autorem je sochař Vladimír Oppl. Kromě hostesek připravených odpovídat v několika světových jazycích jsou návštěvníkům Infocentra volně přístupny i dva multimediální počítače napojené na Internet. Zájemci si tak mohou nejen sami vyhledávat v databázi akcí Prahy 2000, ale i procházet webové stránky jednotlivých projektů. Stejně tak se mohou propojit i na prezentace dalších osmi měst, které jsou letos kulturními metropolemi Evropy.

Prezident Havel onemocněl chřipkou a je v nemocnici

Prezident Václav Havel se neubránil chřipkové epidemii. V noci na úterý se prezidentovi zvýšila teplota a byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Lékaři provádějí u prezidenta vyšetření, která mají stanovit optimální léčbu, uvedl Špaček.

Centru Prahy hrozí, že bude zaplaveno odpadky

Centru hlavního města hrozí, že bude zaplaveno odpadky. Technická správa totiž kvůli nedostatku financí od Magistrátu omezila až do odvolání vyvážení odpadkových košů a zrušila strojní čištění některých pěších zón a ulic. Představitelé Prahy 1 nyní zjišťují, kolik by první městskou část stálo, kdyby úklid doplácela ze svého rozpočtu. Loni stál úklid v Praze 1 celkem 40 miliónů korun. Letos obdržela Technická správa komunikací na úklid centra, které zahrnuje nejen první obvod, pouze 31 miliónů.

Řeky zalily některé silnice na Moravě

Druhý povodňový stav byl vyhlášen na některých úsecích moravských řek. Zvýšení jejich hladin způsobilo oteplení a dešťové srážky, které spadly v posledních dnech. Dvojka platí na Moravské Sázavě v Lupěném a řece Moravě v Moravičanech a Litovli. První stupeň platí na řece Třebůvce. Morava zaplavila úsek Bohuslavice - Lukavice na Šumpersku, který se při zvýšení hladiny řeky pravidelně ocitá pod vodou. Šumperští silničáři museli uzavřít silnici z Hoštejna do Hynčiny, kterou Moravská Sázava zalila až do výše jednoho metru. Pluk civilní ochrany musel také rozbít ledové kry na Bystřici v Bystrovanech, protože ucpaly koryto řeky a voda se vylévala z břehů.

A ještě krátce o úterním počasí.

Je oblačno, ojediněle se slabým deštěm, zejména na severu a severovýchodě území. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem čtyř stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.