Zprávy úterý, 01. září 1998

Zprávy 1.9.98

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

V prvním dnu školního roku 1998/99 pozdravil žáky a studenty ministr školství ČR Eduard Zeman

Jediným nevyčerpatelným zdrojem rozvoje nadcházejícího 21.století bude podle ministra školství Eduarda Zemana kapacita lidského mozku, na což by měli ti, kteří dnes opět zasedli do školních lavic, pamatovat. Ministr ve svém ranním rozhlasovém projevu na rozhlasové stanici Praha popřál prvňáčkům hodně radosti z objevovaného a učitele vyzval, aby i přes bolestné potíže českého školství neztráceli optimismus.

Ministr Zeman byl dnes přítomen zahájení školního roku v Základní škole v Trhových Svinech na Českobudějovicku, kde devatenáct let vyučoval český jazyk a dějepis. Přiznal přitom, že se před tabulí cítil lépe než v ministerském křesle. "Když jsem tady učil, nenapadlo mě, že jednou budu ministrem," řekl při setkání s žáky školy. Při rozhovoru s učiteli na dotaz jednoho z bývalých kolegů připustil, že v současnosti je velmi těžké přesvědčit absolventy pedagogických fakult, aby nastoupili do škol. "Nemám čím přesvědčit absolventy, zatím jim mohu jen hrát na city. Intenzivně se však pracuje na kariérovém řádu," uvedl ministr. Doplnil, že navrhovaný rozpočet resortu školství pro příští rok počítá s desetiprocentním nárůstem provozních prostředků ve školství. Mzdové prostředky pro celou rozpočtovou sféru by se podle něho měly zvýšit o patnáct procent. "Již letos ale hledáme s ministrem financí určité možnosti v rámci převodů mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami," připomněl Zeman.

RSE/RS nezačne od 1. září vysílat z Prahy pro Írán

Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda nezačne z technických a personálních důvodů ode dneška vysílat z Prahy pro Írán. ČTK o tom informovala mluvčí rozhlasové stanice Alena Fendrychová, podle níž se radio bude snažit začít vysílat pro Írán do konce září. Svobodná Evropa měla původně začít vysílat nejen pro Írán, ale také pro sousední Irák. Česká vláda rozhodla, že Spojené státy musejí oficiálně požádat kabinet Miloše Zemana o stanovisko. Bagdád vyzval v neděli českou vládu, aby zachovala dobré vztahy s Irákem a nepovolila vysílání irácké redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda z Prahy.

Zieleniec vyzval Zemana k podpoře Svobodné Evropy

Podle někdejšího ministra zahraničí Josefa Zieleniece jsou postoje a argumenty některých členů vlády ve věci vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda pro Írán a Irák natolik zarážející, že mohou vyvolat pochybnosti o základním zahraničně-politickém směřování České republiky. Uvádí se to v Zieleniecově dopisu premiérovi Miloši Zemanovi, v němž vyzval k jasnému a autoritativnímu slovu jeho vlády k vysílání. "Řekněte, prosím, otevřeně a jednoznačně, že ctíte v této věci závazky předchozích vlád. Řekněte hlasitě, že stojíte o to, aby tyto stanice vysílaly z našeho území," stojí v Zieleniecově dopise.

Ministr obrany připraven podstoupit prověrky organizované BIS

Ministr obrany Vladimír Vetchý je za určitých podmínek připraven podstoupit prověrky, kterými nyní, před plánovaným vstupem do Severoatlantické aliance prochází řada z jeho podřízených, generálů, důstojníků a praporčíků české armády. Celá sociálnědemokratická vláda Miloše Zemana je z prověrek vyňata a nechce následovat příklad svých maďarských ministerských kolegů, kteří o sobě veškeré informace před vstupem země do NATO podali. Prověrky zatím organizuje Bezpečnostní informační služba, od listopadu by měl státní úředníky, vojáky a další pracovníky, kteří přijdou do styku s utajovanými skutečnostmi, kontrolovat Národní bezpečnostní úřad, který se nyní formuje.

Vláda bude jednat o náhradních dílech k vojenským letounům

Pouze čtyři stíhací bombardéry SU-22 z celkových 23 jsou na základně v Náměšti nad Oslavou provozuschopné. Obdobná situace je u bitevních letounů SU-25. Řada z 52 strojů musela být z důvodů absolutního nedostatku náhradních dílů vyřazena z bojové pohotovosti, konstatoval při pondělní návštěvě ministra obrany Vladimíra Vetchého náčelník logistiky Ctibor Škorpík. Ministr slíbil, že do osmi dnů předloží vládě materiál o zajištění dodávek náhradních dílů z Ruska. Už v pátek o tom jednal s ministrem financí. "Kontrakt se musí uskutečnit každopádně do konce roku, protože na nákup jsou vyčleněny peníze," podtrhl ministr. V rámci splácení ruských dluhů se má dovézt jeden dopravní letoun TU-154, náhradní díly na vrtulníky a stíhací letouny MiG-21. O nákupu nových nadzvukových letounů zatím není rozhodnuto. Vláda si podle ministra Vetchého bude muset vyžádat nové nabídky a do konce příštího roku by mohla říci, zda je nakoupí či nikoliv. Rozhodnutí padne na základě aktuální ekonomické situace státu.

Podmínky setkání Klause s Luxem má za ODS dohodnout Zahradil

Podmínky schůzky předsedů KDU-ČSL a ODS Josefa Luxe a Václava Klause by měl za ODS dohodnout poslanec Jan Zahradil. Lidová strana by dala přednost přímému jednání předsedů a zatím svého zmocněnce neurčila. Mluvčí obou stran to v pondělí uvedli na dotaz ČTK. O setkání požádal Lux.

Politici z vedení KDU-ČSL i ODS jsou podle televize Nova prý Luxovým úmyslem požádat Klause o schůzku vesměs zaskočeni. Neumějí si údajně představit, o čem by mohl chtít Lux v současnosti s Klausem diskutovat.

Čtyřkoalice chce zabránit ústavní většině ODS a ČSSD v Senátu

Dohodou o spolupráci v senátních a komunálních volbách, která má být podepsána dnes, chtějí Křesťanská a demokratická unie-Čs.strana lidová (KDU-ČSL), Unie svobody (US), Demokratická unie (DEU) a Občanská demokratická aliance (ODA) zabránit tomu, aby ODS a ČSSD získaly i v Senátu ústavní většinu. Ta by totiž umožnila prosadit všechny změny v Ústavě, na nichž se tyto dvě největší politické strany dohodnou. Dohodu o spolupráci podepíší předsedové uvedených čtyř stran Josef Lux, Jan Ruml, Ratibor Majzlík a Daniel Kroupa.

Nezávislí chtějí jít do komunálních voleb s ODA, SZ a dalšími menšími politickými subjekty

Politické hnutí Nezávislí vede intenzivní jednání o možné spolupráci v podzimních volbách do pražského zastupitelstva s Občanskou demokratickou aliancí, Stranou zelených, ale i dalšími menšími politickými subjekty. Oznámil to na pondělní tiskové konferenci předseda Nezávislých Jiří Mrázek. Připomněl, že ODA zatím nerozhodla, zda dá i v komunálních volbách přednost koalici s KDU-ČSL, Unií svobody a Demokratickou unií, jako to učinila v případě voleb do Senátu.

Ruml obvinil vládu, že se snaží zastavit privatizace

Šéf Unie svobody Jan Ruml obvinil vládu, že se snaží zastavit privatizační proces. Sociální demokraté podle něj přišli na to, že je dobré mít v rukou mocenské nástroje prostřednictvím státních podílů v bankách a strategických podnicích. Místopředseda vlády Pavel Rychetský ale odmítá, že by vláda prosazovala členy a příznivce sociální demokracie do vedení některých podniků a naopak poukazuje na způsoby, kterými původně státní firmy privatizovala Klausova vláda. ODS dokonce pod pohrůžkou vypovězení takzvané opoziční smlouvy vybídla vládní sociální demokracii, aby s ní v případě personálního obsazování strategických podniků se státní účastí své kroky konzultovala.

Mluvčí vlády ČSSD k hrozbě ODS, že vypoví povolební smlouvu

Jako bezpředmětnou v pondělí odmítl mluvčí sociálnědemokratické vlády Libor Rouček hrozbu ODS, že vypoví povolební smlouvu s ČSSD, pokud její zástupci ve vládě budou bez konzultací obsazovat vedoucí místa ve významných podnicích se státní účastí. Rouček však dodal, že ČSSD je ochotna jednat s ODS i o tomto požadavku, který podle deníku Právo vznesl místopředseda ODS Ivan Langer. "Tato tématika nespadá do rámce tzv. opoziční smlouvy," řekl Libor Rouček ČTK na dotaz, zda je personální obsazování vedoucích míst předmětem smlouvy, na jejímž základě ODS umožnila existenci menšinové vlády ČSSD. "Pokud by ale ODS vznesla tento požadavek, nevidím důvod, proč by o něm na příštím setkání ODS a ČSSD nemohlo být diskutováno," dodal Rouček.

Pardubická Tesla propouští zaměstnance

Výrobce pasivních radiolokátorů Tamara, společnost s ručením omezeným HTT Tesla Pardubice, propustí do konce září 700 zaměstnanců. Jak ČTK potvrdil odborový předák Tesly Jaroslav Mariel, už dnes odchází prvních 300 lidí, zbytek odejde do konce měsíce. V podniku, který ještě před pěti lety zaměstnával na 2700 lidí, by tak mělo od října pracovat jen zhruba 500 lidí.

Reálné mzdy v České republice nečekaně klesly

Podle údajů Českého statistického úřadu průměrná hrubá měsíční mzda v letošním 2. čtvrtletí dosáhla 11.797 korun, což oproti stejnému období loni představuje vzrůst o 7 procent. Při třináctiprocentní inflaci to znamená pokles reálných mezd o 3,6 procenta. Podle ekonoma společnosti Prague Securities Petra Zahradníka je vývoj ovlivňován hlavně přísnou měnovou a fiskální politikou. Jak uvedl, pokles reálných mezd by měl už dosáhnout svého dna. Pokud se trend neobrátí, mohlo by podle něj hrozit sociální napětí.

Osm českých středoškoláků hodlá získat výuční list v Německu

V drážďanském železničním výcvikovém středisku Deutsche Bahn začíná dnes nový školní rok i pro osm českých středoškoláků, kteří projevili zájem získat německý výuční list v oboru pracovník pro dopravní servis. ČTK o tom informoval děčínský Úřad práce, který německou nabídku českým středoškolákům zprostředkoval. Podmínkou přijetí bylo ukončení střední školy s velmi dobrým až dobrým prospěchem, velmi dobrá znalost němčiny a ochota bydlet v Drážďanech.

Český prezident vedle USA hodlá ještě letos na podzim navštívit Británii

Prezident Václav Havel chce vedle nadcházející zářijové cesty do Spojených států navštívit ve druhé polovině října také Velkou Británii. Na státní návštěvu ostrovní země měl odcestovat už začátkem listopadu loňského roku, ale kvůli zánětu průdušek musel čtyřdenní cestu odložit. V Británii by měl Havel podle svého mluvčího Ladislava Špačka navštívit královský dvůr a plánuje také výjezd mimo Londýn. Na programu této cesty se ještě pracuje.

Vstupuje v platnost Dohoda o volném obchodu mezi ČR a Tureckem

Český export do Turecka dostává od dnešního dne významnou povzbuzující injekci v podobě Dohody o volném obchodu, která po dlouhém čekání /podepsána byla v Ankaře 3. října 1997/ vstupuje v platnost. Oboustranně okamžitě padají dovozní cla na nejméně "citlivé" zboží, přičemž poslední tarify v obchodu průmyslovými výrobky, jak sdělil ČTK Jan Brandejs z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu ČR, zmizí k 1. lednu 2001.

Dnes vstupuje v platnost novela bankovního zákona

V platnost dnes vstupuje velká novela bankovního zákona, podle níž už devizoví cizozemci nebudou potřebovat povolení České národní banky k nabytí až desetiprocentního podílu v tuzemských bankách. Spolu s novelou zákona o bankách vstupuje v platnost také opatření České národní banky, které přesně stanoví, co, kdy a jak musí komerční ústavy o sobě zveřejnit. Do poloviny listopadu by tak banky měly zveřejnit informace o svých výsledcích za třetí čtvrtletí 1998.

Účinnosti nabývá novela zákona o loteriích

Počínaje dnešním dnem nabývá účinnosti novela zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Od 1. září je tedy zakázáno bez povolení ministerstva financí provozování spotřebitelských soutěží, při nichž je výsledek slosování určen náhodou. Ustanovení dále znemožňuje účast na loteriích a dalších hrách nejen firmě se zahraniční majetkovou účastí, ale i jejím dceřiným společnostem.

Mínění - bydlení

Se svým bydlením jsou spokojeny více než tři čtvrtiny lidí, nespokojeno je 21,4 procenta občanů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, jehož výsledky dnes obdržela ČTK. Z celkových 77,48 procenta spokojených respondentů, je se svým bydlením 25,03 procenta občanů spokojeno jednoznačně, 52,45 procenta dotázaných vyjádřilo váhavější souhlas. Z celkových 21,4 procenta nespokojených respondentů projevilo naprosto záporné mínění o úrovni svého bydlení 5,3 procenta dotázaných. Ve vlastních rodinných domcích, vilách či zemědělských usedlostech bydlí největší počet, tedy 36,2 procenta respondentů. Obecní byty obývá 27,4 procenta dotázaných, družstevní byty 21,8 procenta, 6,7 procenta lidí má byt v osobním vlastnictví a 3,5 procenta respondentů žije v nájemním domě v soukromém vlastnictví. V podnájmu bydlí 2,6 procenta občanů.

Srpen 1968 v dokumentech

Výstavu dokumentů a tiskovin o srpnu roku 1968, kterou pod širým nebem v parku u stanice metra Malostranská v Praze zorganizovalo sdružení Artforum-Jazzová sekce, vidělo od 17. srpna do jejího skončení v pondělí 31. srpna přibližně 70.000 lidí. Organizátorům také zaslala dokumenty vztahující se k invazi vojsk států Varšavské smlouvy do československa před 30 lety a následné normalizaci řada pamětníků. "Výstavu jsme doplňovali, něco si lidé vyvěsili sami, řekl ČTK předseda sdružení Karel Srp.

Autogramy prezidentů USA vystaveny v Americkém centru

Sbírka autogramů amerických prezidentů a dalších významných politiků USA je ode dneška vystavena v Americkém centru v Plzni. Mezi podpisy nechybí autogramy George Bushe, Richarda Nixona, Jimmy Cartera nebo Billa Clintona. Expozice, která je doplněna fotografiemi, je částí sbírky soukromého plzeňského podnikatele Jana Wolfa. Ten sbírá podpisy od svých 13 let a dodneška jich nashromáždil zhruba 10.000. Pyšní se mimo jiné podpisy Beatles, Nelsona Mandely a českých prezidentů od Masaryka po Havla. Výstava potrvá do konce září.

Zemřel literární kritik Josef Vohryzek

Podle pondělního oznámení Obce spisovatelů ČTK zemřel v pátek 28. srpna ve věku dvaasedmdesáti let významný český literární kritik, překladatel švédské literatury a prozaik Josef Vohryzek. Od svých čtrnácti do čtyřiadvaceti let žil ve Švédsku, po návratu do Československa v roce 1950 vystudoval filozofickou fakultu UK, poté pracoval v nakladatelství Československý spisovatel, a dále pak v Ústavu pro českou literaturu ČSAV. Je autorem řady experimentálních próz. Jeho studie a články vycházely v periodikách Květen, Plamen, Host do domu, Literární noviny. V době normalizace byl jako signatář Charty 77 nucen střídat manuální zaměstnání. Roku 1986 byl Josef Vohryzek vyznamenán Cenou Jana Palacha, za soubor Literární kritiky dostal v roce 1995 Cenu Nadace Český literární fond a o rok později obdržel literární Cenu F.X.Šaldy. Nezanedbatelné jsou jeho překladatelské zásluhy, do češtiny převedl například práce švédské prozaičky Astrid Lindgrenové.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha zatím marně hledají formu. V dohrávaném utkání 4.kola nejvysšší ligové soutěže prohráli na Žižkově s Viktorií 1:2.

Čeští hokejisté vyhráli i druhý přípravný zápas před úvodním turnajem Euro Hockey Tour ve Zlíně, když ve Vsetíně porazili celek Slovenska 5:0 (4:0, 1:0, 0:0). V neděli v Třinci vyhráli 2:0.

Podle prezidenta Českého tenisového svazu Ivo Kaderky se český daviscupový tým bude muset v boji o záchranu ve Světové skupině proti Jihoafrické republice s konečnou platností obejít bez účasti Petra Kordy. Nyní čtvrtý hráč světového žebříčku a letošní vítěz Australian Open své záporné stanovisko sdělil před zahájením US Open nehrajícímu kapitánovi Tomáši Šmídovi, jenž jeho rozhodnutí tlumočil Kaderkovi.

Neslavně vstoupily české tenistky do US Open, závěrečného grandslamového turnaje roku dotovaného částkou čtrnácti miliónů dolarů. Lenka Němečková, nyní 103. hráčka na žebříčku WTA, při své premiéře v New Yorku podlehla po třísetovém boji Korejce Park Sung-Hee (116.) 6:1, 3:6, 4:6. Kvalifikantka Ludmila Richterová (179. v pořadí WTA) pak prohrála s Amelií Mauresmovou (31.) z Francie hladce 0:2 na sety, když dohromady uhrála jen tři gamy.

Předpověď počasí pro Českou republiku:

Dnes bude většinou polojasno, na severovýchodě území až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 18 až 22 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.