Zprávy úterý, 02. března 1999

A nyní podrobněji:

Václav Havel do Francie

Relativně nízká podpora české společnosti vstupu do NATO neznamená, že by v ní dřímal nějaký hluboký odpor proti Alianci, řekl v rozhovoru, který v pondělí otiskl francouzský deník Le Monde, český prezident Václav Havel. Příčiny nízké podpory podle něj spočívají v předsudcích části populace vypěstovaných v posledních desetiletích, kdy byla Aliance prezentována jako nástroj imperialismu. Stejně tak je třeba příčiny hledat v určitém provincionalismu, určitém izolacionismu a malomyslnosti, které mají bohužel také tradici v naší moderní historii, řekl Havel. Dnes si lidé neuvědomují význam našeho vstupu do NATO ani naši spoluodpovědnost za to, co se děje v Evropě, a nechápou, že když je někdo připraven jim přijít na pomoc, musí také omoci ostatním, dodal prezident, který v úterý zahajuje státní návštěvu Francie.

Činitel NATO navštíví velitelství pozemního vojska v Olomouci

Deset dní před rozšířením NATO o Českou republiku, Polsko a Maďarsko přijede v úterý do ČR velitel spojeneckých pozemních sil aliance ve střední Evropě Klaus Reinhardt. Během dvoudenní návštěvy bude s českými vojenskými představiteli jednat o úkolech vyplývajících pro českou armádu z nadcházejícího členství ČR v NATO. V úterý se Reinhardt sejde s náčelníkem operačního štábu Jiřím Martinkem, ve středu odjede na Moravu. Podle pracovníků tiskového odboru ministerstva obrany zde navštíví velitelství pozemního vojska v Olomouci a mechanizovaný prapor v Čáslavicích v okrese Třebíč, kde si prohlédne armádní techniku a výcvik vojáků.

Zástupci Vrchního velitelství spojeneckých sil NATO v Evropě 'SHAPE) minulý čtvrtek oznámili, že ČR splnila minimální vojenské požadavky nutné pro vstup do NATO. Den poté podepsal prezident Václav Havel listiny o přístupu ČR k Severoatlantické smlouvě, čímž z české strany ukončil proces vstupu země do aliance.

Vliv BERD v České spořitelně poroste

O situaci kolem České spořitelny jednal v pondělí s prezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj 'BERD) Horstem Köhlerem místopředseda vlády Pavel Mertlík, který přiletěl do Londýna na dvoudenní návštěvu. "Předpokládáme, že vliv BERD v České spořitelně 'ČS) v dohledné době poroste, protože máme zájem, aby ČS byla dobře řízena. V tom nám může BERD pomoci," řekl po skončení rozhovoru s Köhlerem Mertlík. Uvedl, že případná účast BERD na navýšení kapitálu ČS nebyla předmětem jednání. BERD souhlasí s navýšením kapitálu České spořitelny za předpokladu, že bude předložen jasný privatizační program ČS, že podmínky navýšení základního jmění budou pro BERD přijatelné a že bude vyměněno vedení spořitelny. Navýšení jmění o pět až 7,6 miliardy korun mají schválit akcionáři ČS na valné hromadě, která se bude konat 10. března.

Státní rozpočet v únoru s přebytkem 7,3 miliardy korun

Hospodaření státního rozpočtu České republiky skončilo v únoru přebytkem 7,3 miliardy korun, za stejné období loňského roku činil přebytek 4,8 miliardy korun. Ke konci ledna dosáhl přebytek 14,9 miliardy korun. O výsledcích hospodaření státního rozpočtu informovala ČTK mluvčí ministerstva financí Jana Vargová. Příjmy rozpočtu byly ke konci ledna 81,8 miliardy a výdaje 74,5 miliardy korun. Letošní rozpočet je sestaven jako deficitní, přičemž jeho předpokládané příjmy činí 574 miliard korun, výdaje 605 miliard korun a plánovaný schodek 31 miliard korun. Ekonomičtí odborníci však předpokládají, že skutečný schodek bude zhruba o deset miliard vyšší a celkový deficit veřejných financí by se mohl přiblížit až třem procentům hrubého domácího produktu. V loňském roce skončil státní rozpočet schodkem 26,3 miliardy korun.

Protesty zemědělců se zatím nekonají

Na území celé České republiky měly v pondělí vypuknout protestní akce českých zemědělců proti subvencovaným dovozům ze zemí Evropské unie. Zemědělci pohrozili, že zablokují masokombináty, které nakupují a zpracovávají vepřové maso dovážené ze zemí Unie. Zablokován měl být i Úřad vlády. Zástupci Agrárních komor však hodlají tento týden především jednat. Teprve pokud jednání nepřinesou žádaný výsledek, přijde řada na protesty.

Hladovkou hrozící ředitel školy zaslal své požadavky ministrovi

Časově neomezenou hladovku zahájí 29. března před budovou ministerstva školství ředitel Střední průmyslové školy stavební ve Zlíně Svatopluk Sládeček, pokud nebude akceptováno pět bodů z dopisu, který v pondělí zaslal ministrovi školství Eduardu Zemanovi. Žádá v něm především zrušení Sondy Maturant, dále aby ministerstvo zveřejnilo výdaje vynakládané na vědecký výzkum a mimo jiné nesouhlasí ani s postupy při obsazování míst ve školství. Nelze srovnat nesrovnatelné, uvádí ředitel v dopise, jehož text obdržela ČTK. Sonda Maturant, používaná jako součást přípravných prací na nové podobě maturitních zkoušek, podle něho stejně hodnotí znalosti studentů gymnázií a odborných středních škol. Redukováním sondy jen na gymnázia ušetří ministerstvo na poštovném a střední odborné školy neztratí dva vyučovací dny, uvádí Sládeček.

Klima vyzval Zemana, aby vzal v úvahu výhrady k Temelínu

Rakouský kancléř Viktor Klima v dopise znovu apeloval na předsedu české vlády Miloše Zemana, aby Praha při rozhodování o dalším osudu jihočeské jaderné elektrárny Temelín vzala v potaz připomínky a výhrady rakouských expertů. Sdělila to rakouská ministryně ochrany spotřebitelů Barbara Prammerová agentuře APA. Ministryně připomněla, že zpráva mezinárodní skupiny odborníků o dokončení Temelína byla v pondělí předána české vládě a Zemanův kabinet by o ní mohl debatovat "velmi brzy". Podle Prammerové dostane důvěrnou zprávu jen česká vláda, avšak Rakousko doufá, že bude o jejím obsahu informováno. Těžištěm studie má být ověření hospodárnosti dokončení a provozu Temelína, nikoli ověření bezpečnostních aspektů elektrárny.

Rabín Andrew Baker se stal členem vládní komise pro holocaust

Členem české vládní komise pro řešení otázek holocaustu se na návrh Židovské obce stal rabín Andrew Baker, ředitel Kanceláře po evropské záležitosti Amerického židovského výboru 'AJC). Na pondělní tiskové konferenci to řekl vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský. Vláda podle něj zřídila smíšenou komisi proto, aby dořešila nápravu majetkových křivd, které se staly v důsledku holocaustu na území České republiky. Její právní sekce připravuje návrh legislativy upravující restitucí fyzických osob, sekce pro nemovitý majetek řeší otázky dosud nevrácených nemovitostí a historická komise má za úkol vypracovat úplnou inventarizaci majetkových práv obětí holocaustu. Rychetský zdůraznil, že vláda nehodlá spojovat restituce v důsledku holocaustu s odškodňováním ostatních obětí nacistické okupace. Jimi jsou zejména nuceně nasazení. Vicepremiér však podotkl, že izraelská vláda i světové židovské organizace přislíbily České republice při jednání s německou stranou o této věci pomoc.

Špidla chce, aby se k plánu zaměstnanosti vyjádřila veřejnost

Na tuzemské poměry neobvyklý způsob pro prosazení vládní politiky zaměstnanosti, která by měla v příštích letech změnit přístup státu k této oblasti, zvolil ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Ministr, jehož resort v pondělí dokument Národní plán zaměstnanosti zveřejnil na internetových stránkách, chce, aby se k projektu boje s nezaměstnaností vyjádřili před projednáním ve vládě jak odborníci, tak široká veřejnost. "Je to pokus, aby se v demokratickém systému, kde nejsou věci na rozkaz, prosadily velké projekty tehdy, když s nimi většina aktérů, kteří jej budou obsluhovat, souhlasí nebo je nechce sabotovat," řekl Špidla. Podle něj se může každý s projektem seznámit a poslat na ministerstvo připomínku.

Ministr zdravotnictví slíbil oddlužení nemocnic

Ministr zdravotnictví Ivan David má připravenou koncepci na oddlužení nemocnic, kterou hodlá předložit vládě. "Špičková pracoviště, jako je Fakultní nemocnice v Brně, se potýkají s finančními problémy, které jsou neblahým odkazem z minulosti," uvedl David v pondělí v Brně při slavnostním zahájení provozu nové diagnostické jednotky v této fakultní nemocnici. David hodlá snížit zadlužení nemocnic během letošního roku. Řekl, že dluhy nemocnic dosahují miliardových částek, zatímco v rozpočtu je k dispozici přibližně 610 miliónů korun. "Jde o to, aby se nemocnice pouze nadechly," vysvětlil ministr David.

ČEZ měla sponzorovat Mladé konzervativce

Elektrárenská společnost ČEZ údajně sponzorovala sdružení Mladí konzervativci 'MK), které je politicky blízké Občanské demokratické straně. Uvedla to v pondělí Česká televize 'ČT) a podotkla, že v ČEZ má svůj podíl stát. Firma podle ČT poskytla Mladým konzervativcům minimálně 270.000 korun a dar měl sloužit k uspořádání semináře o vstupu ČR do Evropské unie. Předseda MK David Rýc řekl, že firma ČEZ jednorázově přispěla na tuto konkrétní akci. ČT ale tvrdí, že část peněz sdružení použilo na vydávání časopisu Pravý úhel. Rýc připustil, že vydávání tohoto listu sponzoruje řada firem. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v písemném vyjádření k této věci jakýkoli sponzoring odmítl a distancoval se také od sponzorství minulého vedení, tedy i od daru Mladým konzervativcům.

Spokojenost občanů s politikou od loňského září klesá

S politickou situací je nespokojeno 77 procent občanů. Spokojenost pociťuje zhruba 20 procent obyvatel. Oproti loňskému září spokojenost lidí s politikou klesla o 12 procent a nespokojenost vzrostla o 13 procent. Vyplývá to z únorového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. V červnovém povolebním průzkumu se výsledky stabilizovaly. Tehdy s politikou vyjádřilo spokojenost 19 procent lidí a 78 procent mělo opačný názor. O měsíc později vzrostl podíl spokojených téměř na jednu čtvrtinu a vzestup pokračoval v září. V říjnu se nárůst nejen zastavil, ale začal opět klesat.

Vláda obdrží výzvu umělců k odtajnění seznamů spolupracovníků StB

Umělci začali podepisovat výzvu k odtajnění seznamů bývalých spolupracovníků Státní bezpečnosti 'StB). Podpisy připojují současně i jejich zahraniční kolegové a lidé dalších profesí. Dokument hodlají letos v létě předat vládě, informoval ČTK koordinátor akce Petr Hladký. "Spolupracovníci StB byli státem placení zaměstnanci. Občané mají právo vědět, kdo se za jejich daně podílel na morální devastaci národa," uvedl. Dokument, který kromě vlády obdrží i zastupitelské úřady zemí, jejichž občané se k výzvě připojí, upozorňuje, že problém bývalých spolupracovníků StB dosud nejvyšší orgány země odsouvaly do pozadí. Činnost těchto lidí, kteří za mzdu nebo jiné výhody s StB spolupracovali, nebyla dosud ani morálně odsouzena, uvádí dokument.

Poslanci chtějí jednat o působení Jaroslava Saveljeva na ÚDV

Poslanci sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost nevylučují, že by tento týden na svém zasedání požádali kompetentní osoby o informace v případě Jaroslava Saveljeva. Ten měl údajně zasahovat do kontroly Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV), ačkoli od roku 1982 pracoval na Vysoké škole Sboru národní bezpečnosti. Saveljev na dotaz ČTK popřel, že by do kontroly ÚDV zasahoval, což potvrdil i mluvčí ministerstva vnitra Jan Decker. Bývalý mluvčí ÚDV Tomáš Hornof v neděli ČTK řekl, že Saveljev se na kontrole úřadu sice přímo nepodílel, ale mohl ji jako vedoucí odboru supervize ovlivňovat. V té souvislosti jej označil za "velmi pochybnou existenci, která na ministerstvu vnitra pracuje".

Lidé s transplantovaným srdcem poděkovali svým lékařům

Potleskem poděkovalo v pondělí kolem stovky lidí s transplantovaným srdcem svým lékařům a zdravotním sestrám na setkání v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny 'IKEM) za nový život, který pro ně začal po transplantaci. Na malou slavnost přijela asi třetina z 343 pacientů, kteří v IKEM během 15 let operaci podstoupili. "Před 14 lety a čtyřmi měsíci jsem se probral po transplantaci a uvědomil si ten úžasný pocit, že zase žiji. Vřelý dík za každý den, který jste nám umožnili žít," vyslovil poděkování za všechny jeden z prvních pacientů Rudolf Sekava z Jihlavy, který se s novým srdcem už rok po operaci vrátil ke svému původnímu povolání učitele. Pacienti na vlastní oči viděli na filmovém plátně, co se s nimi při operaci dělo a jak vypadá otevřený hrudník, z něhož bylo vyňato srdce, aby mohlo být voperováno nové.

Výstava Uměním proti rasismu začala v pražském klubu Rock Café

Devět fotografů žijících v Čechách a na Moravě přijalo výzvu sdružení Humanistické hnutí, aby se zúčastnili projektu Uměním proti rasismu. Již čtvrtou výstavu cyklu, který má být "alternativním bojem proti xenofobii a násilí", otevřelo v pondělí Humanistické hnutí v klubu Rock Café na Národní třídě v Praze. Výstava uvádějící portrétní a reportážní snímky, ale také zátiší, jejichž autory jsou například Jan Parkman, Milan Šusta, Jaroslav Novák a Chorvat Stanko Abadžič, je čtvrtým dílem projektu. V dubnu minulého roku se k myšlence umění proti násilí přihlásili malíři, následovala výstava fotografií a posléze grafik. Snímky budou k vidění do konce března.

Teplé počasí přilákalo první hejna tažných ptáků

První hejna tažných ptáků přiměly uplynulé teplé dny k návratu ze zimovišť na jihu Evropy na střední Moravu. Tamní ornitologové minulý týden spatřili například první špačky obecné, skřivany polní, drozdy zpěvné, konipasy bílé a čejky chocholaté. "V zahradách se již začali shánět po hnízdních dutinách. Sýkory koňadry i modřinky postupně osazují ptačí budky. Neklamným znamením blížícího se jara je tokání hrdličky zahradní, které bylo slyšet i v městských parcích," řekl ČTK prezident Moravského ornitologického spolku v Přerově Jiří Šafránek. Ze zimovišť v České republice se naopak začínají vytrácet hejna havranů a kavek. Tito ptáci se vydávají zpět přes Polsko do rozlehlých oblastí Ruska.

Ze sportu:

V pondělním dohrávaném utkání 17. kola první fotbalové ligy pražská Slavia hrála s ostravským Baníkem nerozhodně 0:0. V tabulce vede pražská Sparta, před Teplicemi a Drnovicemi. Slávia je čtvrtá se ztrátou osmi bodů na vedoucí celek. Poslední je Karviná.

Tající sníh a dešťové srážky mají zvednout hladiny řek

Hladiny řek se po víkendové oblevě především v níže položených oblastech mírně zvýšily, ale kromě Berounky nikde neplatí povodňová aktivita. Vodohospodáři však od úterý očekávají stoupání hladin způsobené dešťovými srážkami a tajícím sněhem. Správci toků již v minulých dnech začali preventivně odpouštět vodní nádrže, které tak mohou lépe zachytit tající sníh a déšť.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.