Zprávy úterý, 02. června 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Prezident ocenil, že vláda řeší romskou problematiku

Prezident Václav Havel oceňuje, že romskou problematiku současná vláda konečně začala řešit. Na pondělním setkání s předsedou Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity ministrem Vladimírem Mlynářem však společně konstatovali, že je to dlouhodobá záležitost zejména pro příští vládu. V odstraňování romského problému by podle prezidenta Havla pomohlo, kdyby byl při vládě opět zřízen úřad, který by dohlížel na dodržování lidských práv a v jehož čele by stál místopředseda vlády. Prezident uvedl, že tuto svou myšlenku hodlá navrhnout těm, kteří budou po volbách sestavovat vládu. Myslí si totiž, že Mlynářova meziresortní komise na tak velký problém nestačí a nová vláda by se měla vrátit k modelu, který už byl u vlády sestavené po roce 1989.

Ratifikace vstupu do NATO v Římě tento měsíc

Italský parlament dokončí podle ministra zahraničí Lamberta Diniho ještě tento měsíc ratifikaci přistoupení České republiky, Polska a Maďarska k NATO. Po pondělním setkání s Dinim v Římě to řekl šéf české diplomacie Jaroslav Šedivý. Na dotaz ČTK doplnil, že vedení italské diplomacie nepředpokládá při schvalování rozšíření NATO v parlamentu žádné vážné problémy. Přistoupení ČR, Polska a Maďarska do NATO již schválil italský Senát. Příslušné výbory Poslanecké sněmovny projednání ratifikace dokončily uplynulý týden.

Část letadel z výzbroje české armády by do budoucna mohla být vyzbrojena italskou radarovou technikou. V Římě o tom Jaroslav Šedivý hovořil s italským ministrem obrany Beniaminem Andreattou. Ten po setkání zdůraznil zájem na uplatnění italského průmyslu při modernizaci českých letadel, v konkrétních případě typu L-159.

Ministr Šedivý využil setkání s Lambertem Dinim i k tomu, aby vyslovil určité výhrady k chování italské firmy Agip v České republice. "Upozornil jsem pana ministra, že podle našich zjištění mezinárodní konsorcium International Oil Consortium (IOC) poněkud otálí s investicemi do modernizace České rafinérské společnosti, takže ta poněkud ztrácí na tempu rozvoje. Myslím, že italská strana si je toho do určité míry vědoma a bylo mi přislíbeno, že v tom začíná něco dělat," řekl ministr Šedivý po setkání.

Klaus Kinkel ke vstupu ČR do EU

Německý ministr zahraničí Klaus Kinkel po víkendovém sudetoněmeckém srazu v Norimberku důrazně opakoval, že dvoustranné historické problémy mezi Českou republikou a Německem nelze pojit s českým vstupem do Evropské unie. Zároveň ale ujistil, že majetkové otázky Němců vysídlených po druhé světové válce nejsou pro německou stranu uzavřeny. Na sudetoněmeckém srazu zazněly tři hlavní požadavky směrem k české vládě - zrušení Benešových dekretů, zahájení oficiálního dialogu se Sudetoněmeckým krajanským sdružením a uznání práva Němců odsunutých po druhé světové válce na vlast.

Zpochybňování dekretů prezidenta Edvarda Beneše jednoznačně odmítl místopředseda České strany sociálně demokratické Zdeněk Škromach na tiskové konferenci v Brně. Reagoval tak na výrok předsedy bavorské vlády Edmunda Stoibera, který požadavek na zrušení Benešových dekretů spojoval s podmíněným souhlasem své vlády s česko-německou deklarací. Škromach zdůraznil, že Benešovy dekrety jsou součástí platného právního řádu České republiky a jejich zpochybňování označil za nezodpovědné. Dodal, že sociální demokraté odmítají, aby česká vláda jednala s jakýmikoli skupinami Němců na jiné než vládní úrovni. Za výsměch tisícům obětí z řad občanů České republiky, kteří nebyli odškodněni Německem, označil Škromach požadavky na odškodnění odsunutých Němců.

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín se už požadavky sudetských Němců nechce zabývat. "Je to stále dokola, já se k tomu už nechci vracet," řekl ČTK Čermín, který zmíněné požadavky odmítá. Podle něj byla podepsána česko-německá deklarace právě proto, aby tyto problémy vyřešila.

Státní rozpočet ve schodku 6,7 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu se prohloubil na 6,7 miliardy korun k 29. květnu z necelé miliardy korun ke konci dubna. Oznámilo to v pondělí ministerstvo financí. Jak řekl náměstek ministra financí Miroslav Havel, za prohloubením deficitu státního rozpočtu v květnu stálo zpomalení tempa růstu jeho příjmů a oživení výdajů. "Není to nějaké drama, ale tato tendence existuje a kdyby měla pokračovat, neslibovala by dobré vyhlídky pro další vývoj," prohlásil v rozhovoru pro ČTK. "Hlavní výdaje nás totiž v letošním roce teprve čekají," dodal Havel.

Šesté Ekonomické fórum OBSE začalo v Praze

Šesté Ekonomické fórum Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) bylo zahájeno v Praze. První tři dny setkání jsou věnovány bezpečnostním aspektům energetického vývoje na půdě OBSE, další dva dny bude na programu konference ekonomický vývoj zúčastněných zemí. Na tiskové konferenci to uvedl předsedající Ekonomického Fóra OBSE Jerzy Kropiwnicki. Fóra se účastní vládní experti jednotlivých států, reprezentanti soukromého sektoru a mezinárodních organizací.

Prezident podepsal novelu zákona o pojištění

Senátní novelu zdravotních, pojišťovacích a bankovních zákonů v pondělí podepsal prezident Václav Havel. Novely, které sněmovna schválila 19. května, mají zlepšit výběr pojistného. Senátní verze novely prodloužila až do konce příštího roku platnost současného zákona o veřejném zdravotním pojištění, který platil jen do poloviny letošního roku. Prodloužení platnosti předpokládala i původní sněmovní verze novely, a tak neschválení tohoto kroku mohlo vést k problémům ve financování zdravotní péče.

Prezident Havel nemá dobrou náladu

Zdá se, že prezident Václav Havel je ze všeho unaven. Se svými pocity se svěřil ministru Vladimíru Mlynářovi v úvodu pondělního přijetí na zámku v Lánech. "Jsem otrávenej ze všeho - z práce své kanceláře, která zlenivěla tím, že tam dlouho nejsem, z politické situace obecně, z toho, co píšou noviny," řekl prezident ve chvíli, která je tradičně věnována jen fotografům a kameramanům, ale při které mikrofon televize Nova snímal jeho hlas.

Katolická církev osloví věřící, aby šli volit a volili dobře

Katolická církev hodlá už koncem tohoto týdne oslovit věřící, aby šli k volbám a "volili dobře". V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvenci 1 to v pondělí řekl kardinál Miloslav Vlk. Upozornil však, že se církev předvolební kampaně v úzkém slova smyslu neúčastní. "Nechceme sestupovat na rovinu stranické politiky. Motivujeme však věřící, kteří jsou také občany tohoto státu a jdou napříč politickými stranami, a i ty ostatní, kteří třeba nejsou stranicky organizováni, aby volili dobře," uvedl Vlk. Podle jeho slov to obsahuje list zaslaný do všech farností, který se bude všude číst 7. června. "Jeho základním bodem je výzva a připomenutí povinnosti účastnit se voleb," řekl Vlk. Dodal, že ten, kdo odmítá účast na volbách, dává hlas stranám, které by rozhodně nevolil.

Z Ostravy vyjel volební vlak ČSSD

Volební vlak sociálních demokratů s názvem Naděje zahájil na nádraží v Ostravě svou šestnáctidenní pouť českými a moravskými městy a obcemi. Na parní lokomotivě, táhnoucí pět moderních vagónů, při zahajovací jízdě pracoval předseda sociálně demokratického poslaneckého klubu Stanislav Gross v montérkách jako topič. Bývalý strojvůdce lokomotivu neřídil, protože mu již údajně propadlo příslušné oprávnění. Vlak bude podle vzoru stranického volebního autobusu Zemák zastavovat na trati dlouhé 2336 kilometrů ve vybraných stanicích a představitelé strany se setkají s občany. Předseda strany Miloš Zeman, který se premiéry zúčastnil, vymyslel bonmot: "Normální je jezdit vlakem" s vysvětlením, že ČSSD chce oslovit občany, jezdící vlaky a autobusy, ne letadly.

Předseda ČSSD Miloš Zeman v pondělí v Přerově na tiskové konferenci připustil vznik menšinové vlády sociální demokracie a strany Důchodci za životní jistoty (DŽJ), kterou by tiše podporovala Komunistická strana Čech a Moravy. Zdůraznil však, že ČSSD nadále dává přednost většinové vládě ČSSD, DŽJ a KDU-ČSL.

Šéf sociální demokracie také zopakoval, že jeho strana v případě volebního vítězství a zasednutí do vládních křesel zpomalí tempo privatizace tuzemských bank, které by podle představ ČSSD měly být postupně odstátněny do roku 2000. "Jsme připraveni provést privatizaci bankovního sektoru ne v intervalu několika měsíců, ale několika let, tedy řádově v horizontu do roku 2000," řekl Miloš Zeman.

Miloš Zeman vyjádřil na adresu prezidenta Václava Havla varování před případnými projevy náklonnosti k některým politickým stranám těsně před volbami. Pohrozil, že hlava státu by na to mohla doplatit při povolebním vyjednávání politických stran.

ČTK připomíná, že se tak stalo po prezidentově nedělním vystoupení v rozhlasových Rozhovorech v Lánech, kde Havel spolu s katolickým knězem Tomášem Halíkem, varoval před tím, aby lidé volili extremistické strany, mezi které nepřímo zařadil stranu Důchodci za životní jistoty. Den před zahájením voleb bude prezident Václav Havel v "Sedmičce speciál" televize Nova diskutovat s francouzským politologem Jacquesem Rupnikem. Hodinový pořad, který bude Nova vysílat ve čtvrtek 18. června od 20:00, bude před volbami poslední možností, kdy se veřejnost bude moci seznámit s prezidentovými názory na politickou situaci v zemi.

Jindřich Vodička vstoupil do ODS

Exministr vnitra Jindřich Vodička vstoupil do Občanské demokratické strany tuto neděli v Řevnicích v okrese Praha - Západ. Uvedl to v pondělí večer na dotaz ČTK poté, co jeho členství neprojednalo místní sdružení ODS v Černošicích, kde chtěl Vodička původně o něj požádat, členové ODS v Černošicích se však už dříve k jeho případnému vstupu vyjadřovali negativně. Vodička požádal o členství místní sdružení v Řevnicích i přes svá původní prohlášení, že nebude-li v Černošicích přijat, na jiné sdružení se neobrátí.

Investice Showy v Kladně

Showa Aluminium Corporation (SAC) chce k 31. říjnu dokončit v Kladně stavbu závodu na výrobu automobilových kondenzátorů. Stavba si vyžádá investice ve výši 22 miliónů dolarů. Při pondělním slavnostním "křtu" stavby to prohlásil Tadayoshi Ikeda, výkonný ředitel SAC. Produkce závodu povede podle ministra průmyslu a obchodu Karla Khnla k posílení exportní schopnosti české ekonomiky. Produkce automobilových kondenzátorů má z 95 procent skončit v zahraničí a může tak zmírnit schodek obchodní bilance státu, řekl ministr. Závod má zahájit výrobu po tříměsíčním zkušebním provozu v únoru příštího roku. Showa v první fázi počítá s měsíční produkcí 40 tisíc kondenzátorů pro vozy značek Volvo, VW a Audi.

Experti v Praze o obchodu s ohroženými zvířaty a rostlinami

Nezákonný obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin je tématem pracovní schůzky zástupců 26 členských zemí Interpolu, která se ode dneška do pátku uskuteční v Praze. Pracovního jednání se zúčastní zástupci generálního sekretariátu Interpolu a 55 delegátů z 26 zemí Evropy, Afriky, Asie a severní i jižní Ameriky. Schůzka bude zaměřena na nejdůležitější oblasti kriminality v oblasti pašování ohrožených druhů fauny a flóry, zejména na posílení mezinárodní policejní spolupráce. Nezákonný obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin se rozvíjí prakticky na celém světě a stále častěji se do něj zapojují i čeští občané.

Bývalá herečka Rázlová by měla být do čtvrtka zpět v ČR

Bývalá herečka a předsedkyně představenstva akciové společnosti Skloexport Regina Rázlová, kterou v minulých dnech obvinil vyšetřovatel ze zneužívání informací v obchodním styku a kterou stíhá jako uprchlou Interpol, přerušila studium jazyků na manažerské škole v Anglii a do čtvrtka 4. června by měla přicestovat do České republiky. Na dotaz novinářů to v pondělí uvedl Jan Štancel pověřený řízením Skloepxortu. Rázlová se podle něj vrátí na základě vlastního rozhodnutí.

K incidentu pěvkyně Battleové a personálem restaurace U prince v Praze

Americké velvyslanectví nebude podle své mluvčí Jocelyn Greenové vydávat oficiální vyjádření k incidentu mezi americkou pěvkyní Kathleen Battleovou a personálem pražské restaurace U prince na Staroměstském náměstí. Podle názoru Battleové, která v Praze zpívala na koncertě Pražského jara, byl střet rasově podbarvený. Policisté však rasový motiv vyloučili a ani dnes neupřesnili, kdo z aktérů konfliktu se v pátek dopustil přestupku. Greenová uvedla, že velvyslanectví by se k případu vyjádřilo v případě, pokud by o to umělkyně sama požádala.

Incident, při němž měl zpěvačku fyzicky i slovně napadnout personál restaurace U prince na Staroměstském náměstí, se podle původních informací Olega Podgorného, ředitele festivalu Pražské jaro, odehrál v pátek asi v 15:30. Podgorný zpravodaji ČTK řekl, že zpěvačka odešla údajně ze zahrádky podniku reklamovat účet dovnitř restaurace, kde v tu dobu až na personál nikdo nebyl.

Hladovka kvůli sporu se státem a morálce

Josef Straňák z Jílového u Děčína hodlá od pondělí držet na pražském Václavském náměstí hladovku na protest proti tomu, že údajně nejsou projednávány jeho soudní pře na ochranu osobnosti s českým státem a za povzbuzení morálky ve společnosti. Straňák o tom informoval ČTK. Hladovkář chce své spory se státem urovnat dohodou a vysoké finanční částky, jež požaduje, použít pro založení nadace ve prospěch dětí a mládeže. Podle něj je důležité, aby se lidé začali zajímat o své záležitosti a uvědomili si, že k demokracii morálka neodmyslitelně patří. Upozornil přitom na podle něj špatnou morálku některých pracovníků justice a některých poslanců. Straňákovo jméno skloňovala média zatím naposledy v roce 1994, když držel hladovku před Ústavním soudem v Brně.

Generál Šedivý ocenil zásluhy letců z druhé světové války

Uznání a úctu zásluhám zahraničních letců za druhé světové války vyjádřil na pondělním shromáždění Sdružení československých zahraničních letců náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Letci byli vždy tou částí naší armády a společnosti, kteří se nebáli říci pravdu do očí, i když jim to mohlo způsobit problémy," uvedl Šedivý. Nová česká armáda bude podle něj pokračovat v těchto tradicích. "Jste vzorem pro naši generaci a především pro vojáky z povolání, kteří budují novou armádu České republiky," dodal Šedivý. U příležitosti 59. výročí založení československých stíhacích a bombardovacích perutí britského královského letectva byli z rozkazu ministra obrany Michala Lobkowicze vyznamenáni Záslužným křížem třetího stupně generálmajor v záloze Alois Šiška a plukovník v záloze Lubomír Úlehla.

Vojáci připravili pro děti Den otevřených dveří

Ukázky praktického vojenského výcviku, přehlídky bojové techniky, výstroje a výzbroje, ale také sportovní hry pro děti i dospělé připravili vojáci na pondělí u 71 vybraných útvarů české armády, kde se při příležitosti mezinárodního Dne dětí konal Den otevřených dveří. Návštěvníci se mohli mimo jiné těšit na ukázky výpočetních a záchranných systémů a potápěčského a kynologického výcviku. Součástí sportovních her byly střelby z ručních zbraní, vzduchovky, turnaje v malé kopané a podobně. Například v Táboře vojáci předvedli ukázky z výcviku bojového umění musado. V prostějovské posádce byly na programu vzlety vrtulníků a seskoky parašutistů.

Budvar chce letos zvýšit export do Velké Británie

Zhruba o 15 procent hodlá v letošním roce zvýšit export piva do Velké Británie národní podnik Budějovický Budvar. Jak řekl obchodní ředitel podniku Robert Chrt, Budvar chce prodej podpořit v Británii reklamní kampaní, která představuje Budvar jako originální české prémiové pivo. Loňský export Budvaru na britský trh činil podle jeho slov více než 84.000 hektolitrů. Budějovický Budvar v loňském roce exportoval celkem 538.426 hektolitrů piva do 55 zemí světa. Největším odběratelem bylo Německo s více než 218.000 hektolitry. Velká Británie byla z hlediska objemu exportu na druhém místě.

Poslední recitál letošního festivalu Pražské jaro

Posledním recitálem letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který ve středu po třech týdnech končí, bylo pondělní vystoupení varhaníka Jaroslava Tůmy, s nímž hrál japonský flétnista Yoshimi Oshima. V kostele sv. Jakuba zněla hudba starých českých mistrů i japonských a domácích soudobých autorů. Čtyřicetiletý Oshima se do Čech vrací pravidelně, v letech 1987 až 1990 zde dokonce působil v Symfonickém orchestru Československého rozhlasu. Nyní je zpět v Japonsku. Působí jako první flétnista Gunma Symphony Orchestra a vyučuje na hudební akademii v Kjótu.

Ve Smetanově síni Obecního domu dnes večer při předposledním programu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro zazní Beethovanova Devátá symfonie v nastudování Jiřího Bělohlávka, Pražské komorní filharmonie a Pražského komorního sboru. Stejný program letošní festival ve středu při slavnostním večeru definitivně uzavře.

Festival loutkových divadel začal v Praze

Dvě desítky souborů z 21 zemí se zúčastní druhého ročníku mezinárodního festivalu loutkových divadel, který od pondělí do 7. června pořádá Mezinárodní institut loutkářského umění v Praze. Mezi vybranými kolektivy jsou umělci z Číny, Vietnamu, Švédska, Itálie, Ruska, Maďarska, Polska, Portugalska, Švýcarska, Jihoafrické republiky a dalších zemí. Místem setkání zahraničních loutkářů je Divadlo Na Královské cestě, Divadlo Minor a Divadlo Spejbla a Hurvínka v Dejvicích.

Světová legenda metalu skupina Helloween vystoupí ve Zlíně

Legenda světového metalu, německá skupina Helloween, přijede dnes poprvé do České republiky a představí se na jediném samostatném vystoupení ve Zlíně. Helloween přijíždí do ČR v rámci evropského turné, při němž propaguje své poslední album Better Than Raw, které v dubnu vydala česká společnost Panther. Podle bubeníka skupiny Uliho Kusche se mohou posluchači těšit též na slavné hity Future World nebo Doktor Stein. Spolu s ním působí v Helloween zpěvák Andi Deris, kytaristé Michael Weikath a Roland Grapow a baskytarista Markus Grosskopf.

Všeslovanský sjezd

Pravoslavná liturgie u sochy svatého Václava v Praze na Václavském náměstí bude první akcí čtyřdenního Všeslovanského sjezdu, který dnes začíná v Praze. Odpoledne účastníci zasadí lípu před areálem hotelu Pyramida, kde budou delegáti rokovat. Slavnostní shromáždění začne v 17:00. Účastníci sjezdu ze slovanských zemí, kterých se ohlásilo na 500, budou rokovat o hospodářské spolupráci slovanských národů, o rozvoji slovanské vzájemnosti, ale i o perspektivách spravedlivé demokratické společnosti 21. století, o sociálních problémech a o problémech mladého pokolení.

Ze sportu:

Česká tenistka Jana Novotná postoupila na grandslamovém turnaji French Open do čtvrtfinále, když v pondělní dohrávce nedělního zápasu čtvrtého kola nedala šanci třinácté nasazené Anně Kurnikovové z Ruska. Novotná, která je na turnaji nasazena jako číslo tři, ruskou hráčku porazila 6:7, 6:3, 6:3 a ve čtvrtfinále se utká s turnajovou šestkou Monikou Selešovou z USA.

Janě Novotné se na French Open daří i ve čtyřhře. Spolu se Švýcarkou Martinou Hingisovou postoupila také do čtvrtfinále deblového turnaje, když jednoznačně porazily australsko-americkou dvojici Kristine Kunceová, Corina Morariuová 6:0, 6:1.

O poslední šanci vybojovat si přímou účast na mistrovství světa přišli čeští házenkáři, kteří prohráli i ve třetím duelu na ME v Itálii. Jejich přemožitelé, házenkáři Španělska byli tentokrát výrazně nad jejich síly a vyhráli vysoko 35:22.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty se pohybují mezi 22 až 26 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.