Zprávy úterý, 02. listopadu 1999

A nyní podrobně:

ODS se nepodařilo přesvědčit lidovce o superkoalici

Lidová strana nadále odmítá svou účast ve vládní koalici všech nekomunistických parlamentních stran. Nic na tom nezměnila ani pondělní schůzka členů jejího vedení s představiteli Občanské demokratické strany. Právě strana Václava Klause jako řešení současné situace v zemi superkoalici nabídla. "To, že jsme nedošli ke shodě, neznamená, že nechceme nadále hledat společně s dalšími demokratickými stranami řešení, které by znamenalo nalezení efektivní, tedy nejlépe většinové vlády pro naši zemi," řekl po více než dvouhodinové schůzce novinářům předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Ani odmítnutí lidovců však ODS od jejího úmyslu neodradí. "ODS pokračuje ve svém tažení," řekl Václav Klaus a dodal: "Supervelká koalice, která není vítězstvím pro nikoho, je nicméně variantou, která má nejméně špatných stránek a nejméně nevýhod."

Vláda jednala o boji proti extremismu

Vláda v pondělí projednala informace o krocích ministerstva vnitra, které by mohly vést k zákazu některých extremistických hnutí. Ministerstvo vnitra v těchto dnech rozesílá dopisy, kde některým neofašistickým hnutím oznamuje, že svou činností porušují zákon. Sdružení Vlastenecká fronta a Národní aliance, které mají oznámení dostat, se musí do 30 dnů zavázat, že s porušováním zákona přestanou, jinak je ministerstvo zruší. K odeslání dopisů přistoupilo ministerstvo po vyhodnocení událostí 28. října, kdy byl na skinheadském shromáždění zpochybněn holocaust Židů za druhé světové války.

Pro informaci dostali ministři zprávu, jak resorty plní úkoly, které by měly zlepšit životní podmínky romské komunity v České republice. Seznam úkolů vypracoval před dvěma lety tehdejší kabinet Václava Klause jako reakci na tehdejší exodus Romů do Velké Británie a Kanady. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského bylo splněno 90 procent úkolů. Zpráva informuje také o pořadech s romskou tematikou ve veřejnoprávních médiích, o národnostních projektech menšin financované z rozpočtu ministerstva kultury a rasově motivovaných trestných činech. Těch bylo údajně letos spácháno 157. Podle Rychetského za ně bylo zatím odsouzeno 81 lidí, asi třetina dostala nepodmíněné tresty.

Policie vyšetřuje v souvislosti s 28. říjnem dvacet skinheadů

Dvacet příslušníků hnutí skinheads vyšetřuje policie v souvislosti s demonstracemi, které se v Praze konaly v den státního svátku - 28. října. Ministr vnitra Václav Grulich předpokládá, že proti nim bude zahájeno trestní řízení. "Ve všech těchto případech je podezření ze spáchání trestného činu," řekl novinářům ministr po jednání vlády s tím, že proti řadě protifašistických demonstrantů je vedeno přestupkové řízení. Celkem bylo podle Grulicha v souvislosti s různými demonstracemi 28. října zadrženo 139 lidí.

Místopředseda vlády Vladimír Špidla považuje situaci kolem obvinění exministra zahraničí Josefa Zieleniece za vážnou

Za vážnou považuje místopředseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla situaci kolem obvinění bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece z uplácení novinářů. Zieleniece před třemi měsíci obvinil premiér Miloš Zeman na základě informací od ministra zahraničí Jana Kavana. Špidla v pondělí novinářům po jednání vlády řekl, že Kavana požádá o podrobnější informaci o celé záležitosti a dodal, že podle jeho informací "obecně" nějaké důkazy pro premiérovo tvrzení existují. Aféra se mu nicméně "velmi nelíbí" a hovořit se o ní bude i uvnitř ČSSD.

Josef Zieleniec se od premiérova výroku marně domáhá buď zveřejnění důkazů, které by Zemanova slova potvrdily, nebo omluvy od Zemana i Kavana. V pondělí veřejně vyzval členy vedení sociální demokracie, aby se distancovali od postupu premiéra a ministra zahraničí v této věci. Minulý týden totiž bývalý ředitel Kongresového centra na zámku Štiřín u Prahy Václav Hrubý zveřejnil nahrávku svého rozhovoru s poradcem premiéra Jaroslavem Novotným, který jej měl vydírat, aby zfalšoval důkazy prokazující, že Zieleniec novináře skutečně uplácel.

Ministerská kontrola neshledala diskriminaci Romů úřadem práce

Romové nejsou v Olomouci na pracovním úřadu diskriminováni. K takovému závěru došla ministerská kontrola vyprovokovaná médii. Podle jejich zpáv si úřady práce v databázích označují Romy a problematické osoby písmenem R. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla v té souvislosti zdůraznil, že činnost úřadu směřuje k individualizaci žadatelů o práci. Nicméně připustil, že toto písmeno může vyvolávat různé dohady. Proto zaměstnancům úřadu uložil, aby užívali jen pojmy stanovené zákonem.

Premiéři České republiky a Lotyšska Miloš Zeman a Andris Škele jednali v Rize

Premiéři České republiky a Lotyšska Miloš Zeman a Andris Škele v pondělí v Rize podepsali společné prohlášení o rozvoji vzájemných vztahů. Dokument hovoří o spolupráci při integraci do evropských struktur, o volném obchodu mezi oběma zeměmi a o chystaných mezivládních dohodách o společném boji proti terorismu, obchodu s drogami a organizovanému zločinu a o ochraně utajovaných skutečností. Oběma stranám podle Škeleho vyhovuje, aby každý stát vstupoval do Evropské unie podle své připravenosti a svých schopností.

Federace strojvůdců vstoupila do stávkové pohotovosti

Odborová organizace Federace strojvůdců vstoupila v pondělí do stávkové pohotovosti. ČTK to oznámil její prezident Jiří Našinec. Stávková pohotovost podle něj nutně nemusí vyústit ve stávku, protože existují další možnosti postupu proti zaměstnavateli. Odboráři nesouhlasí s rozhodnutím Českých drah snížit objem mzdových prostředků a požadují splnění všech závazků uvedených v kolektivní smlouvě na letošní rok. Podle záměru drah by se mzdy letos nezvýšily o 10,7 procenta, jak je uvedeno ve smlouvě, ale jen o 6,7 procenta.

Rozpočet ke konci října skončil se schodkem 7,4 miliardy korun

Schodkem 7,4 miliardy korun skončil státní rozpočet k poslednímu říjnu, zatímco v září činil deficit 8,6 miliardy korun. Loni v říjnu skončil státní rozpočet přebytkem 9,4 miliardy korun. ČTK to řekla Jana Vargová z tiskového oddělení ministerstva financí. Desetiměsíční alikvóta schváleného celoročního schodku činí 25,9 miliardy korun, říjnový deficit 7,4 miliardy korun je zatím výrazně nižší, dodala Vargová. Vzhledem k obvykle vyššímu čerpání investičních výdajů v závěru roku je však nutno počítat s výrazným prohloubením výsledného celoročního schodku až na úroveň 40,6 miliardy korun. Hlavním důvodem překročení schváleného schodku 31 miliard o necelých deset miliard korun je podle Vargové nepříznivý vývoj v oblasti sociálních výdajů.

Čeští katolíci a luteráni chystají společné akty smíření

První odezvou na společné prohlášení katolíků a luteránů, podepsané v neděli v bavorském Augsburku, bude v českých zemích ekumenické lutersko-katolické setkání smíření, které se má uskutečnit 6. listopadu v Chomutově. Litoměřický katolický biskup Josef Koukl a luterský biskup Slezské církve evangelické augšpurského vyznání Vladislav Volný při něm odhalí pamětní desku připomínající první veřejné luterské vysluhování Večeře Páně na základě České konfese z roku 1575. Dalším krokem má být podle České biskupské konference společné uložení ostatků padlých z bělohorské bitvy, k němuž přikročí v neděli 7. listopadu v 15:00 v areálu chrámu Panny Marie Vítězné na Bílé hoře v Praze kardinál Miloslav Vlk a luterský biskup Slezské církve evangelické Vladislav Volný.

Soud snížil bývalému členu StB Ladislavu Máchovi trest z pěti na dva roky

Z pěti let na dva roky odnětí svobody snížil Městský soud v Praze trest bývalému příslušníkovi komunistické Státní bezpečnosti Ladislavu Máchovi. Šestasedmdesátiletý Mácha byl odsouzen za to, že se v roce 1950 podílel na týrání faráře Josefa Toufara z Čihoště u Ledče nad Sázavou. Zatím však není jasné, jestli si Mácha - šestasedmdesátiletý stařec a navíc osoba s podlomeným zdravím - bude muset svůj trest opravdu odpykat. Tuto otázku bude řešit Obvodní soud pro Prahu 6. Ladislav Mácha jako vedoucí vyšetřovací skupiny zaměřené na takzvaný čihošťský zázrak nařídil, aby byl farář Toufar umístěn do sklepní cely valdické věznice, kde musel strávit několik dnů v zimě bez jídla a pití. Poté ho zbil obuškem, čímž chtěl faráře donutit k přiznání, že "čihošťský zázrak" sám zinscenoval pomocí vlastnoručně sestrojeného technického zařízení. Událost označovanou jako čihošťský zázrak, kdy se v kostele v Čihošti v neděli 11. prosince 1949 při adventní mši několikrát ze strany na stranu pohnul půlmetrový kříž na hlavním oltáři, zůstala dodnes nevysvětlena.

Univerzita Karlova připravila pro studenty akci Absolvent '99

Pro budoucí absolventy vysokých škol připravila Univerzita Karlova (UK) už podruhé akci nazvanou Absolvent '99. Spolu s prezentací 13 firem jsou pro studenty UK připraveny odborné přednášky, zaměřené na situaci na trhu práce, způsoby hledání zaměstnání či problematiku pracovního poměru a podnikání, informoval mluvčí UK Václav Hájek. Situace na trhu práce, zvláště pro čerstvé absolventy škol bez praktických několikaletých zkušeností v oboru, se v poslední době znatelně zhoršuje a nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit, domnívá se Hájek. Karlova univerzita se proto rozhodla pomoci budoucím absolventům formou akce, kterou pro studenty připravila poprvé přesně před rokem. Na konci letošního září registrovaly české úřady práce téměř 85 tisíc nezaměstnaných absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se tak absolventi podílejí 18 procenty (loni v září to bylo 22 procent).

Operace prezidenta Václava Havla se uskuteční až za několik měsíců

Operace kýly prezidenta Václava Havla přichází podle jeho lékařů v úvahu až za několik měsíců, až Havel shodí asi deset přebytečných kilogramů a zlepší svoji tělesnou kondici. Prezident, který odletěl v pondělí na dovolenou do Portugalska, by se mohl podle rakouského chirurga Ernsta Bodnera podrobit operaci při lokálním umrtvení. Bodner, který před více než rokem operoval dvakrát Havlovo protržené tlusté střevo a nyní přijel na poradu lékařského konzilia, novinářům po jednání řekl, že na operaci kýly není třeba pospíchat. Z konzultací mezi českými a rakouskými lékaři vyplynulo, že by se Havel při operaci nemusel podrobit celkové narkóze. Lokální umrtvení by snížilo případné riziko pooperačních komplikací, které se u Václava Havla vzhledem k jeho podlomenému zdraví objevují.

Odborový předák Richard Falbr byl propuštěn do domácího ošetřování

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor Richard Falbr, který byl od soboty pro náhlou indispozici v nemocnici v České Lípě, byl v pondělí propuštěn do domácího ošetřování. Falbr předpokládá, že se vrátí do své kanceláře příští týden, řekla ČTK tisková mluvčí konfederace Jana Kašparová. Náhlou sobotní indispozici lékaři přičítají velké pracovní zátěži, která v poslední době narůstala, protože na odborového předáka a senátora problémového mosteckého okresu se obrací v poslední době neskutečně mnoho lidí, kteří požadují jeho osobní pomoc a intervenci," řekla Kašparová.

Zdravotní stav Josefa Luxe je stabilizovaný

Dva týdny po propuštění do intenzivní domácí péče je stav bývalého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe, který podstoupil v americkém Seattlu transplantaci kostní dřeně, stabilizovaný. ČTK to řekla v pondělí Luxova manželka Věra, která o manžela po propuštění z nemocničního ošetření pečuje. Lux nadále dochází na kliniku Freda Hutchinsona, kde transplantaci podstoupil.

Dražba šperku Miss ČR 99 vynesla 50 tisíc korun

Zlatý řetízek s přívěskem Miss ČR '99 Heleny Houdové byl v pondělí vydražen ve prospěch Linky bezpečí Nadace Naše dítě za 50.000 korun. Částku 100.000 korun vynesla na stejný účel dražba černé perly, kterou původně obdržela zpěvačka Lucie Bílá za vítězství v anketě TýTý. Devatenáctiletá Helena Houdová odlétá 15. listopadu do Londýna, kde bude reprezentovat Českou republiku na nejprestižnější světové soutěži Miss World '99. Zúčastňuje se módních přehlídek, nechává se fotografovat, mají o ni zájem zahraniční modelingové agentury. S ohledem na studium antropologie se však o úspěch v cizině chce pokusit až v příštím roce.

V Brně byla otevřena kavárna věnovaná letcům z 2. světové války

List z vrtule stíhačky Spitfire, plachta ze záchranného člunu britského královského letectva a další originální předměty z výstroje amerického a britského letectva z období druhé světové války tvoří výzdobu stylové kavárny Air café, která byla v pondělí slavnostně otevřena v Brně. Kavárna má být podle provozovatele Alberta Kronka připomínkou hrdinství letců, mezi nimiž byla i řada lidí z Československa. Ve vitrínách si návštěvníci mohou prohlédnout například uniformy amerických letců i části vybavení posádky pro přežití v extrémních podmínkách včetně originální čokolády. Atmosféru doplňují dobové fotografie a tiskoviny, například noviny Daily Express z roku 1944 nebo krajanský tisk z roku 1942.

Začíná období smogových poplachů

Horší rozptylové podmínky panovaly v pondělí nad Olomoucí, kde místy způsobily zvýšení škodlivin v ovzduší. Podle hydrometeorologů se však situace zlepšila a žádná opatření proto vyhlášena nebyla.

A na závěr informace o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno s postupným přibývání oblačnosti. Teploty vystoupí na 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.