Zprávy úterý, 03. března 1998

Zprávy 3.3.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Vláda jednala o vstupu do EU

Podmínkami vstupu do Evropské unie v jednotlivých resortech se v pondělí na mimořádném zasedání zabývala česká vláda. Ta uložila ministru financí Ivanu Pilipovi, aby přepracoval svůj návrh pozičního dokumentu pro budoucí rozhovory o vstupu do unie, který se týká kapitálového trhu, pojišťovnictví, penzijních fondů a boje proti praní špinavých peněz. Ostatní poziční dokumenty na hospodářská a finanční témata vzala vláda na vědomí. Tyto podklady mapují výchozí podmínky naší republiky v daných resortech pro blížící se jednání o jejím vstupu do unie.

Do počátku dubna letošního roku bude připraven dokument vyhodnocující porovnání hlavních legislativních aktů Evropské unie a České republiky vztahujících se k regulaci zemědělství. Uvádí se to v tezích k vystoupení ministra zemědělství Josefa Luxe při jednání vlády o Pozičním dokumentu Ministerstva zemědělství. To při vyjednávání o vstupu do unie doporučuje zejména usilovat o taková referenční období, produkční kvóty a platby a prémie, jejichž úroveň zajistí potravinovou soběstačnost republiky a exportní schopnost.

Ministr zemědělství Josef Lux týž den uvedl, že čeští zemědělci se nemusejí obávat vstupu do Evropské unie. Podle něj je naše zemědělství ve výhodné pozici ve vztahu k unii, protože v České republice jsou nižší ceny a vyšší koncentrace výroby.

Problémy ze strany Evropské unie v oblasti volného pohybu českých pracovních sil očekává po případném začlenění naší republiky do systému unie ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák. Podle něj jeho resort počítá s tím, že Evropská unie se bude snažit pod tlakem zejména Rakouska a Německa nepřejít na zcela volný režim pracovních sil z České republiky.

Lidovci znárodnění podniků nepřipravují

Podle svého předsedy Josefa Luxe lidovci nepřipravují znárodnění podniků. Stejně jako jeho kolega ministr vnitra Cyril Svoboda tvrdí, že vstup státu do některých neúspěšně zprivatizovaných podniků není programem KDU-ČSL. Ministra Luxe proto mrzí, že velmi kvalitní legislativní konference v Karlových Varech takto vyzněla. Víkendová konference podle něj měla jednoznačné závěry v legislativních návrzích, například na zřízení finanční prokuratury či přiznání majetku nejen u ústavních činitelů, ale třeba i u starostů. O zestátňování hovořil pouze jeden z diskutujících. KDU-ČSL chce prosadit vyšší odpovědnost státu za nápravu neúspěšně privatizovaných podniků, a to i za cenu opětovného zestátnění nutného k přípravě úspěšnější privatizace, prostřednictvím svého legislativního programu. Josef Lux však v pondělí odmítl, že by to byl závěr konference.

Pražský magistrát neumí podle ČSSD hospodařit s penězi

Současná koalice na pražské radnici neumí podle sociálnědemokratického poslance Jaroslava Bašty hospodařit s finančními prostředky, které Praha získala vydáním první emise obligací z roku 1994. Bašta naznačil, že větší část peněz získaly v rámci úvěrů u První městské banky firmy, v nichž mají zastoupení členové magistrátu. Obligace byly podle současného kursu vydány ve výši devíti miliard korun, z nichž pouze zhruba čtyři miliardy byly použity na projekty a zbylých pět miliard bylo podle Bašty v rozporu s účelem vydání obligací převedeno do První městské banky, kterou založilo město. Předseda nejsilnějšího opozičního klubu ČSSD na pražské radnici Aleš Moravec k tomu uvedl, že záležitost obligací budou sociální demokraté konzultovat s právníky, a poté se rozhodnou, zda podají trestní oznámení.

Unie svobody vyzývá pravicové strany před volbami ke spolupráci

Republikový výbor Unie svobody v pondělí vyzval v zájmu volebního vítězství všechny pravicové strany ke spolupráci. Předseda unie Jan Ruml po jednání výboru oznámil, že jeho strana odmítá úvahy o povolební koalici se sociální demokracií, protože programy obou stran nemají nic společného.

Solana hodlá v Praze klást důraz na předvstupní úsilí armády

Generální tajemník NATO Javier Solana hodlá při své nadcházející návštěvě České republiky klást důraz na plnění vojenských úkolů souvisejících se vstupem do NATO. Bude také vysvětlovat měnící se poslání a postavení aliance. Solana navštíví Prahu ve středu a ve čtvrtek a bude jednat se všemi nejvyššími českými ústavními činiteli.

O vstupu ČR do NATO bude prezident hovořit s ministrem Šedivým

Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka bude o procesu přijímání České republiky do NATO ve čtvrtek hovořit Václav Havel se šéfem české diplomacie Jaroslavem Šedivým. Ten vyzval k ukončení české části ratifikace vstupu země do NATO ještě do voleb. Proti schválení přistoupení republiky do aliance ještě touto sněmovnou se přitom opakovaně vyslovila nejsilnější parlamentní strana - ČSSD. Před Českou republikou stojí jednak ratifikace vstupu země do NATO českým parlamentem a rovněž schvalovací akty všech členských zemí aliance.

Ratifikační proces se v USA blíží do konečné fáze

Ratifikační proces rozšíření NATO o ČR, Polsko a Maďarsko se blíží v jediné světové supervelmoci k závěru. Během poslední debaty v zahraničním výboru minulý týden, kdy měli nové slyšení ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a ministr obrany William Cohen, zněly přetrvávající obavy, zda je rozšíření skutečně správnou cestou a zda kladné prvky rozšíření aliance převáží nad těmi, které někteří senátoři považují za negativní. Skupina asi 20 senátorů v čele s Johnem Warnerem vyzvala vedení Senátu, aby debatu v plénu odložilo až do léta. Warnerovi leží hlavně na srdci, aby po případném přijetí prvních tří zemí do NATO nastala dostatečně dlouhá přestávka v rozšiřování aliance a NATO mělo čas nové členy vstřebat. Warner se obává, aby se aliance neproměnila v jakousi malou OSN. V každém případě zastává názor, že mladé evropské demokracie by se měly napřed integrovat do Evropské unie.

Bývalý australský generální guvernér navštíví prezidenta Havla

Bývalého australského generálního guvernéra Williama Haydena přijme dnes na Pražském hradě prezident Václav Havel, aby s ním pohovořil o vývoji v jeho regionu. Václav Havel pobýval před třemi lety na základě Haydenova pozvání několik dní v Austrálii, což je také hlavním důvodem nadcházejícího Haydenova přijetí na Hradě. V pozadí Haydenovy pražské návštěvy je zřejmě i zájem Austrálie o pořádání tradiční světové výstavy Expo v roce 2002.

Ve státním rozpočtu byl v únoru přebytek 4,8 miliardy Kč

Ke konci února 1998 dosáhly příjmy státního rozpočtu 80,8 miliardy Kč a výdaje 76,0 miliardy Kč. Pokladní přebytek tak činil 4,8 miliardy korun. ČTK o tom v pondělí informoval tiskový mluvčí ministerstva financí Michal Jirkovský s tím, že pokles tohoto přebytku ve srovnání se stavem na konci ledna 1998, kdy kladné saldo rozpočtu činilo 17 miliard Kč, je ovlivněn zejména vratkami daně z přidané hodnoty.

Vývoz ČR do EU ožil v lednu skoro o polovinu na 42 miliard korun

Vývoz zboží z České republiky do zemí Evropské unie stoupl v lednu meziročně o 49,4 procenta na 42,45 miliardy korun. Dovoz se zvýšil o pětinu na 43,60 miliardy Kč. Pro naší republiku to znamenalo obchodní schodek přes 1,15 miliardy Kč proti 7,9 miliardy v prvním měsíci roku 1997. Tyto předběžné údaje zveřejnil v pondělí Český statistický úřad.

Tošovský a Roithová nevykonávají vedlejší výdělečnou činnost

Premiér Josef Tošovský a ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová oznámili předsedovi Senátu, že nevykonávají žádnou vedlejší výdělečnou činnost. Každý člen vlády, který by takovou činnost vykonával nebo by byl členem dozorčích, řídících či kontrolních orgánů, má podle zákona o střetu zájmů povinnost oznámit to Senátu do třiceti dnů od nástupu do funkce. Tajemník mandátového a imunitního výboru Senátu Václav Šedivý řekl, že další ministři takovéto přiznání nedoručili, a hledí se proto na ně tak, že tuto činnost nevykonávají.

Většina občanů je nespokojena s politickou situací v ČR

Většina občanů, rovných 80 procent, je nespokojena s politickou situací v České republice. Dvaatřicet procent respondentů je přitom nespokojeno velmi a 48 procent je spíše nespokojeno. Vyplývá to z průzkumu, který dnes ČTK poskytl Institut pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Naopak velmi spokojeno je s politickou situací pouze jedno procento obyvatel, s určitými výhradami ji za přijatelnou považuje dalších 11 procent dotázaných. Mezi spokojenými jsou z profesního hlediska častěji zastoupeni studenti a učni, vysoce kvalifikovaní zaměstnanci a podnikatelé. Naopak nejkritičtější jsou dělníci a důchodci.

Romští žadatelé o místa u policie nechtějí do školy

Zájem Romů o místa u policie registruje Okresní policejní ředitelství v Jablonci nad Nisou již od loňského roku; dosud však nikdo z nich do policejních řad nenastoupil, protože nesplnil předepsané kvalifikační požadavky. Podle tiskové mluvčí jablonecké policie Hany Králové musí být žadatel o policejní místo starší 18 let, bezúhonný, fyzicky, zdravotně a duševně způsobilý. Před nástupem jej čeká ještě dvanáctiměsíční základní odborná příprava ve škole v Praze. Králová ČTK řekla, že jabloneckou policii kontaktovali asi tři Romové, ale pouze jeden z nich částečně splňoval předepsané požadavky. "Když se však dozvěděl, že by měl nastoupit a studovat na základní policejní škole, ukončil sám přijímací řízení dříve, než se stačil podrobit zdravotnímu vyšetření a psychotestům," uvedla mluvčí. Podle Králové nebrání přijetí Romů do řad policie prakticky nic, musí pouze splňovat předepsané požadavky.

Der Standard o "katalogu romských požadavků"

Vzhledem k rostoucímu násilí proti Romům v Čechách předložila jejich občanská iniciativa ROI na kongresu v Pardubicích celý katalog požadavků. Romové mají být začleněni do policejních útvarů, policejní školy mají pro Romy vyhradit 50 míst, ROI požaduje také peníze na to, aby nezaměstnaní Romové mohli být zaškoleni pro práci v policii, napsal dnešní rakouský list Der Standard. Místopředseda ROI Ivan Veselý dokonce pohrozil, že jinak tato menšina bude muset řešit celou záležitost "s kalašnikovem v ruce", připomněl deník a konstatoval, že splnit pardubický katalog požadavků však není snadné. Především Romům chybí školní vzdělání a tudíž předpoklad, aby mohli být přijati do policejní služby. Bylo by proto nutné vydat zvláštní předpisy, avšak proti tomu vznikne za nynější emocemi nabité situace odpor. Zvláště poté, co tři desítky Romů minulý pátek v Moravské Třebové zmlátily čtyři policisty v civilu, uvedl list. Na závěr citoval výrok šéfa ROI Emila Ščuky, že kdyby byla splněna byť jen polovina požadavků, byl by to pro Romy "historický úspěch".

Pražské památky navštívilo v únoru téměř 28.000 turistů

Památkové objekty ve správě Pražské informační služby navštívilo v únoru téměř 28.000 turistů. V porovnání se stejným období loňského roku je to podle radního pro cestovní ruch Michaela Hvížďaly o několik stovek více, a to i přesto, že druhý měsíc v roce nepatří mezi turisticky atraktivní měsíce. Již tradičně nejnavštěvovanějším objektem byla Staroměstská radnice s 12.500 návštěvníky. Turistice ne příliš nakloněné období se podepsalo i na vytíženosti pražských ubytovacích zařízení. Ve sledovaných hotelech se podle informací radního obsazenost pohybovala kolem 40 procent.

Stanice metra Staroměstská slouží po opravě opět Pražanům

První vlaky s cestujícími zastavily v pondělí po osmiměsíční rekonstrukci ve stanici pražského metra Staroměstská na trase A. Zastávku, jejíž oprava včetně nových eskalátorů stála kolem 230 miliónů korun, otevřel primátor Jan Koukal spolu s představiteli Dopravního podniku hlavního města Prahy. Stanice má nové kamenné obložení, osvětlení i veřejné toalety, nové pohyblivé schody vyhovují normám českým i Evropské unie. Další stanicí, kterou v polovině letošního roku čeká rekonstrukce, je stanice Náměstí Míru na stejné trase. Do roku 2000 bude kvůli rozsáhlé renovaci uzavřena i stanice metra Malostranská.

Pěvkyně Urbanová poprvé vystoupí v "kamenné" Metropolitní

Árie z Dvořákovy Rusalky, Janáčkovy Její pastorkyně, Ponchielliho La Giocondy a některé další přednesla v neděli v Rye severně od New Yorku na soukromém koncertu česká sopranistka Eva Urbanová. Hvězda české opery se v New Yorku připravuje na první vystoupení v "kamenné" Metropolitní opeře v roli Ortrud v novém nastudování Wagnerova Lohengrina v režii Roberta Wilsona a pod taktovkou dirigenta Jamese Levina. Prosadit se v Metropolitní je neobyčejně těžké a Eva Urbanová pro to udělala vše. Loni jí naznačili, že chce-li mít šanci na další roli, musí zhubnout. Česká sopranistka se letos vrátila o 35 kilogramů lehčí. V rozhovoru pro tisk uvedla, že se svou původní váhou by ani neměla šanci zajímavou, ale fyzicky náročnou vizi režiséra Wilsona zvládnout.

Sport

Český tenista Petr Korda si udržuje druhé místo na žebříčku ATP. V čele je stále Američan Pete Sampras, třetí příčka patří Australanu Patriku Rafterovi. V první padesátce je z českých hráčů ještě Ulihrach na třicátém druhém místě a Doseděl je čtyřicátý šestý. V žebříčku čtyřher se o první příčku dělí Australané Woodbridge, Woodforde, třetí je Eltingh z Nizozemska a čtvrtá příčka patří Danielu Vackovi, první desítku uzavírá Martin Damm.

Česká tenistka Jana Novotná si udržuje třetí příčku na žebříčku dvouher WTA. V čele je stále Švýcarka Martina Hingisová, před Američankou Lindsay Davenportovou. V žebříčku čtyřher je na prvním místě Davenportová, před Běloruskou Zverevovou a Hingisovou. Novotná je čtvrtá, Suková devátá.

Český tenista Jiří Novák prohrál v prvním kole tenisového turnaje v Rotterdamu s Belgičanem van Herckem po setech 7:6, 3:6 a 6:7.

Počasí

Na území České republiky je dnes převážně oblačno, nejvyšší teploty se pohybují mezi 7 až 11 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.