Zprávy úterý, 03. srpna 1999

A nyní podrobněji:

Prezidenta Havla těší, je-li spojován s iniciativami jako Impuls '99

Prezident Václav Havel nestojí v pozadí iniciativy Impuls '99, nicméně podnět některých českých intelektuálů, kteří chtějí rozvíjet občanskou společnost a přispívat k obnově jejích morálních hodnot, je mu podle jeho mluvčího Ladislava ›pačka sympatický. "Prezident je neobyčejně poctěn tím, že kdykoli se ve společnosti objeví něco rozumného a zajímavého, je spatřován v pozadí takové iniciativy," řekl ČTK Havlův mluvčí k dohadům, že za výzvou a závazkem osobností kulturního i veřejného života Impuls '99 stojí prezident.

Iniciativa Impuls ´99 chce pomoci vybudovat nový styl politiky, konstatuje malou ochotu a schopnost politiků komunikovat se zbytkem společnosti a vnímat kritické připomínky ze světa i z ČR. "Veřejný život se uzavírá občanům a nevládním institucím, začínají ho stále více ovládat velké politické strany, které žijí převážně svými stranickými problémy a mocenskými zájmy," uvádí se v textu iniciativy, který má být současně pozvánkou k celospolečenské diskusi o směřování společnosti. Signatáři Impulsu chtějí pravidelně upozorňovat na neřešené problémy a systematicky předkládat názory, poznatky a návrhy k veřejné diskusi. Zejména si vytyčili zasadit se za brzkou a kvalitní integraci ČR do evropských struktur a získat pro to podporu a spolupráci občanů. Za důležité považují též rozvíjení a kultivování občanské společnosti, péči o kulturu vztahů mezi lidmi, právní kulturu a práci soudnictví, kvalitu školství a dostupnost vzdělání.

ČR podporuje Robertsonovu kandidaturu do čela NATO

Česká republika podporuje kandidaturu britského ministra obrany George Robertsona do funkce generálního tajemníka NATO. Řekl to ministr zahraničí Jan Kavan. Robertsona označil za svého blízkého přítele s tím, že britský kandidát "je České republice nakloněn". Kavan sdělil, že v minulých dnech o Robertsonovi hovořil s britským ministrem zahraničí Robinem Cookem. Zdůraznil, že Robertsona zná mnoho let, přičemž v době svého britského exilu s ním spolupracoval i na podpoře Charty 77. Robertsonovu kandidaturu podpořil o víkendu i prezident Václav Havel. Jednání na úrovni velvyslanců o tom, kdo nahradí v čele aliance nynějšího generálního tajemníka Javiera Solanu, začalo v pondělí v Bruselu. Rozhodnutí o Solanově nástupci mohlo padnout v úterý nebo ve středu.

V září by měla vzniknout česko-řecká komora na obnovu Balkánu

Na začátku letošního září by v řecké Soluni měla být ustavena speciální česko-řecká obchodní komora pro rekonstrukci Balkánu, jejímž cílem bude ve spolupráci s Itálií dohodnout konkrétní projekty na chystanou hospodářskou obnovu Balkánu. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl ministr zahraničí Jan Kavan s tím, že tato mezinárodní spolupráce zakládá šanci na získání úvěrů od mezinárodních finančních institucí. "Jinou možnost se tam účastnit nemáme, protože tak velké peníze naše firmy nemají," vysvětlil Kavan. Ministr zopakoval, že zapojením ČR do obnovy balkánského regionu se bude vláda komplexně zabývat v polovině září. Zdůraznil ale, že již tento týden by se tímto procesem měla zabývat meziresortní porada, jíž by se kromě zástupců ministerstva zahraničí, ministerstva průmyslu a obchodu, příslušných průmyslových svazů i jednotlivých firem měl zúčastnit i místopředseda vlády Pavel Mertlík.

Kavan: Podniky pro Balkán jsou na více seznamech než je třeba

České podniky, které projevily zájem o podíl na chystané obnově Balkánu, nejsou podchyceny centrálně na jednom, ale zatím ne zcela koordinovaně na více různých seznamech. "Je to jistým nedostatkem," řekl v pondělí ministr zahraničí Jan Kavan, jenž zároveň zdůraznil zájem české vlády o podíl na obnově balkánského regionu a pomoc příslušným českým podnikům. Kavan si opakovaně stěžoval, že řada podniků se zatím přihlašuje bez předložení detailních projektů. Ocenil však, že zájem českých podnikatelských kruhů na rekonstrukci Balkánu je velký, když ministerstvo ještě nedávno připustilo, že zájem nedosahuje původních předpokladů. Kavan také vyslovil očekávání, že dojde k výraznějšímu zapojení českých bankovních kruhů do procesu obnovy.

Jihlavská oblastní charita odvezla do Kosova humanitární pomoc

Dva zdravotnické stany, polní sterilizátory a rezervoáry v hodnotě 275.000 korun odvezla do Kosova jihlavská oblastní charita. Pomoc z Jihlavy putovala na jih Kosova spolu s další humanitární pomocí v polovině července. Po průzkumu byla rozdělena v šesti městech a obcích, řekl po návratu konvoje dobrovolník charity Jiří Waisser. "Protože neexistuje téměř žádné spojení, museli jsme se nejdříve vydat na průzkum terénu a zjistit konkrétní potřeby v místě. Teprve potom byly zdravotnická a hygienická zařízení, potraviny a oblečení distribuovány," upřesnil. Domů se pracovníci charity vrátili se seznamem konkrétních věcí, které obyvatelstvo válkou zničené oblasti nejvíce potřebuje, a s otřesnými zážitky z hořících vesnic a měst.

Zeman a Dzurinda jednali i na soukromé schůzce o dělení majetku

Ani na soukromé schůzce se premiér Miloš Zeman a jeho slovenský protějšek Mikuláš Dzurinda nevyhnuli debatě o vypořádání bývalého federálního majetku. Oba ministerští předsedové se v sobotu sešli ve Slovinsku, kde tráví dovolenou. Jindřich Marek z tiskového oddělení úřadu české vlády ale v pondělí ČTK informoval, že jejich společný oběd nevnesl průlom do jednání o konečném rozdělení česko-slovenského majetku. "O konkrétních stanoviscích a výsledcích bude možné hovořit až v okamžiku, kdy tato jednání dostanou zcela oficiální ráz, k čemuž dojde při setkání obou premiérů v Praze letos na podzim," uvedl Marek v písemném prohlášení. Dzurinda již minulý týden při soukromé návštěvě Prahy naznačil, že pokrok v jednání by měl nastat do jeho oficiální návštěvy Prahy 7. a 8. října.

›éfové obou kabinetů mají ale na způsob rozdělení bývalého federálního majetku odlišné názory. Dzurinda se otevřeně hlásí k "nulové variantě" dělení, kdy by si obě strany odpustily vzájemné pohledávky. Zeman ale tuto cestu odmítá. Dzurinda a Zeman se na svém posledním setkání 15. května ve Smokovci v Tatrách domluvili na výměně podílů obou zemí v Komerční a Všeobecné úvěrové bance, konkrétní dohoda ale dosud uzavřena nebyla. K nevyřešeným česko-slovenským majetkovým problémům patří pohledávka České národní banky ve výši 29 miliard korun z dělení bývalé Státní banky československé, kterou Bratislava nikdy neuznala. ČNB kvůli tomu zadržuje slovenské zlato.

Česko-slovenská komise pro dokončení dělení bývalého federálního majetku zřejmě nenalezne podle ministra zahraničí Jana Kavana řešení před podzimním jednáním premiérů Miloše Zemana a Mikuláše Dzurindy. Řešení vlekoucího se problému přitom musí být nalezeno právě v rámci komise a musí být konsensuální, řekl Kavan.

Rozpočet ke konci července s přebytkem 0,7 miliardy Kč

Státní rozpočet České republiky skončil ke konci července s přebytkem 0,7 miliardy korun poté, co v závěru června činil deficit šest miliard Kč. ČTK to řekl ředitel odboru státního rozpočtu ministerstva financí Eduard Janota s tím, že příznivý výsledek je dán především nižším čerpáním výdajů. Rozpočtové příjmy představovaly za sedm měsíců tohoto roku 322,4 miliardy Kč, výdaje 321,7 miliardy Kč. "To znamená v podstatě vyrovnané hospodaření," řekl Janota. "Nadále však zůstává v platnosti odhad Ministerstva financí 'MF), že deficit rozpočtu dosáhne ke konci roku asi 48 miliard korun," upozornil Janota. Částka 64,4 miliardy korun, kterou zveřejnilo MF pro letošní rozpočtový deficit ve své poslední prognóze předminulý týden, je podle něj metodicky nesrovnatelná s původně plánovaným schodkem 31 miliard Kč. "Předpokládá totiž, že rozpočet uhradí ztrátu Konsolidační banky ve formě emise dluhopisů, zatímco v původně plánovaném deficitu 31 miliard korun se s tímto nepočítalo," vysvětlil.

Prezident Václav Havel přijal rezignaci předsedy ČSÚ Outraty

Prezident Václav Havel přijal v pondělí rezignaci předsedy Českého statistického úřadu 'ČSÚ) Edvarda Outraty. V čele úřadu by ho po dohodě s vládou měla od poloviny září nahradit výzkumná pracovnice Národohospodářského ústavu Akademie věd České republiky Marie Bohatá. Na tiskové konferenci to řekl mluvčí prezidenta Ladislav ›paček. Prezident poděkoval Outratovi za práci, kterou vykonával v čele úřadu od roku 1993 a zejména ocenil, že úřadu vybojoval velikou nezávislost, dodal ›paček. Outrata si cení, že ČSÚ získal pod jeho vedením mezinárodní renomé a že se stal nezávislým, i když, jak poznamenal, se nikdy od žádné české vlády nesetkal s nátlakem na jeho nestrannost.

Armáda začala likvidovat staré nepotřebné tanky

Česká armáda začala likvidovat zastaralé nepotřebné tanky T-54 a T-55, které byly vyřazeny z její výzbroje. Ve Vojenském opravárenském podniku v Přelouči na Pardubicku byla zahájena likvidace prvních patnáci tanků tohoto typu, která má být dokončena 26. srpna. V přeloučském závodě bude postupně rozřezáno 60 tanků T-54 a T-55, 19 obrněných transportérů OT-64 a šest mostních tanků MT- 55A. Další postupné snižování počtů zastaralé a opotřebované vojenské techniky je v souladu s koncepcí rozvoje armády, sdělila ČTK tisková služba ministerstva obrany. Tanky budou pod dohledem Úřadu pro kontrolu odzbrojení ministerstva obrany nevratně zničeny technologickými postupy vyžadovanými podle Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě. O likvidaci těžké vojenské techniky informovala česká armáda účastnické státy smlouvy, jejíž týmy pozvala ke kontrole.

Podle letos schválené Koncepce výstavby resortu obrany má česká armáda ve výzbroji 938 bojových tanků; plánuje se však snížení jejich počtu na 541. Tanky T-54 a T-55, které budou z výzbroje armády postupně vyřazeny, hodlá armáda nejen likvidovat, ale i odprodávat. Do konce roku 2002 mají být tyto typy tanků soustředěny do předem stanovených prostorů.

›koda Ostrov získala kontrakt na 40 trolejbusů do Turkmenistánu

›koda Ostrov získala zakázku zhruba za 200 miliónů korun na dodávku čtyřiceti trolejbusů pro hlavní město Turkmenistánu Ašchabat, když zvítězila v tendru vypsaném Světovou bankou. ČTK to řekl ředitel ostrovské ›kody Tomáš Navrátil s tím, že trolejbusy firma dodá v příštím roce. Největší světový výrobce bezemisních hromadných prostředků současně získal opci na prodej dalších dvaceti vozů do Turkmenistánu za 150 miliónů korun. Trolejbusy by měl vyrobit v roce 2001, doplnil Navrátil. ›koda Ostrov má v současné době přislíben úvěr 48 miliónů dolarů u České exportní banky na financování výroby 250 trolejbusů pro San Francisco. První vozidla hodlá vyvézt na konci letošního roku, když v příštím roce počítá s expedicí 192 trolejbusů. Zbytek prodá v roce 2001.

Británie zavedení víz nechystá

Počet českých Romů, kteří ve Velké Británii požádali v červenci o azyl, byl nižší než v červnu. Podle ministerstva zahraničí je to "příznivý signál" vedoucí k tomu, že Británie nebude nucena zavést vízovou povinnost pro Českou republiku. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil s tím, že právě vývoj počtu žádostí je pro Londýn v otázce víz rozhodující. Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl v neděli naznačil, že by Británie mohla na podzim zavést pro ČR vízovou povinnost, nesníží-li se počet českých Romů, kteří v této zemi žádají o azyl. V červnu Británie zaregistrovala rekordní počet 143 žádostí o azyl, podaných za několikačlenné skupiny z ČR. To bylo o 33 více než v květnu nebo dubnu a o 88 více než například v lednu. Červnový vzestup počtu žádostí označila Británie za znepokojující a potvrdila růst hrozby zavedení vízové povinnosti v případě dalšího zesílení přílivu českých Romů.

Knížák podle romského aktivisty nezná romský problém

Slova ředitele Národní galerie Milana Knížáka, že čeští Romové odcházející do zahraničí ve skutečnosti odjíždějí trávit velice příjemné prázdniny, odmítl Miroslav Holub z ostravské Demokratické unie Romů. "Jak to může pan Knížák říci, když romský problém vůbec nezná, ... byl někdy mezi Romy?" řekl Holub ČTK. Knížák, který loni neúspěšně kandidoval za ODS do Senátu, v neděli hovořil v televizi o tom, že Romové odcházejí do zahraničí spíše z ekonomických pohnutek než kvůli touze po bezpečí. "I když tam nebudou přijati, tak tam stráví velice příjemné prázdniny... měsíce, kdy se o sebe nemusí starat," řekl Knížák. Romové ale podle Holuba do ciziny odcházejí ne proto, "aby někde dostali podporu, ... ale jezdí tam z rasových důvodů".

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl v neděli připustil, že Romové nezřídka jedou do ciziny s tím, že "někde třeba rok pobudou a vrátí se". I tento krátkodobý pobyt v zahraničí je pro ně podle Uhla lepší než v ČR. To ale nevysvětlil ekonomickými podmínkami, ale "bezpečnějším zázemím".

Za odchod Romů z ČR může podle šéfa jihomoravské ČSSD i sám Uhl

Vinu na zvyšujícím se počtu českých Romů, kteří odcházejí do Velké Británie i dalších zemí, nese podle předsedy jihomoravské České strany sociálně demokratické Jiřího Václavka i vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Václavek v pondělí novinářům řekl, že Uhl nesplnil v tomto směru očekávání. Václavek se domnívá, že v souvislosti s řešením romské otázky měl vládní zmocněnec podniknout razantnější kroky obecnějšího charakteru. "Uhl by měl větší pozornost věnovat zaměstnanosti Romů, než se starat o pomník na místě bývalého koncentračního tábora, což je záležitost relativně podružná," vysvětlil Václavek. Důraz by se měl podle něj klást na výchovou romské populace již od raného věku tak, aby školní docházka dětí měla za následek postupnou kultivaci skupiny. V problematice zaměstnanosti i výchově Romů se udělalo poměrně málo, míní Václavek.

IVVM: Lidé požadují určitá pravidla pro pořádání demonstrací

Sedmdesát procent občanů České republiky by přivítalo, kdyby se demonstrace konaly za předem jasně stanovených pravidel. Téměř každý desátý respondent by demonstrace úplně zakázal, naopak volný průběh by jim nechalo sedm procent lidí. Vyplývá to z výsledků červencového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Polovina dotázaných požaduje, aby policie zasahovala již tehdy, když demonstranti "slovně projeví úmysl ničit majetek nebo ohrožovat občany". Čtyřicet procent respondentů dává přednost policejnímu zásahu až při skutečně realizované agresivitě nebo vandalství. Za přiměřené považuje akce policistů proti demonstrantům 44 procent lidí. Jako příliš mírné je hodnotí třetina lidí, naopak pro 12 procent obyvatel jsou příliš tvrdé.

Zachránce věnoval prvorepublikovou kulturní památku zpět obci

Pamětní reliéf prvorepublikového předsedy vlády Antonína ›vehly, který byl půl století pokládán za ztracený, bude v blízké budoucnosti instalován na své původní místo v jednom z obecních parků v Přepychách u Opočna. Slavnostně jej v pondělí obci vrátil Jiří Tláskal, vnuk Jana Ulricha, který po únoru 1948 vzácnou bronzovou desku ukryl. "Po roce 1948 reliéf zmizel a místní lidé se domnívali, že jej komunisté zničili," řekl ČTK starosta obce Josef Petera. Tláskal však v sedmdesátých letech bronzovou desku objevil při demolici staré zemědělské usedlosti, která patřila jeho dědovi. "Myslím, že si tato památka zasluhuje důstojné místo a věřím, že už ji nebude muset nikdy nikdo schovávat," řekl nálezce.

Ze sportu:

Hokejový Jágr Team se v sobotu 14. srpna představí v Táboře, kde změří síly s Týmem jihočeských hvězd. Jediné letošní utkání výběru kapitána Pittsburghu na českém území začne v 17:00 a výtěžek ze vstupného bude věnován na rozvoj mládežnického hokeje v Táboře. Diváci na jihu Čech budou moci vedle Jágra obdivovat umění jeho spoluhráčů z NHL a klubu Jiřího ›légra a Martina Straky, účast mezi jinými přijali i další "zlatí hoši" z Nagana Martin Ručinský, Martin Procházka, Pavel Patera, Milan Hnilička, Robert Reichel, Roman Hamrlík, Josef Beránek, Libor Procházka a Jaroslav ›paček. Ústředními postavami Týmu jihočeských hvězd budou brankář Roman Turek, mistr světa z Vídně a vítěz Stanleyova poháru, zlatý medailista z letošního světového šampionátu a útočník Floridy Radek Dvořák a lídři extraligového českobudějovického celku Václav Král, Peter Bartoš a Radek Ťoupal.

Čtrnáctiletý český jezdec Lukáš Pešek z Blata Racing Teamu se stal mistrem Evropy v závodech minibiků v kategorii senior A. V závěrečném pátém závodě seriálu v italském Spoletu obsadil třetí místo a uhájil pozici vedoucího jezdce.

Český reprezentant Jan Dostál z USK Praha vybojoval na mistrovství světa tělesně postižených atletů v Barceloně bronzovou medaili ve skoku do výšky. Účastník zimní paralympiády v Naganu, postižený jednostrannou nadkolenní amputací, překonal v katalánské metropoli laťku ve výšce 160 centimetrů.

Čeští softbalisté vykročili za obhajobou titulu mistrů Evropy v Praze-Krči podle očekávání vítězstvím nad celkem Izraele po šesté směně v poměru 15:2. Novozélandský trenér české reprezentace Mike Stepleton dal příležitost téměř všem sedmnácti hráčům. "Utkání odhalilo, že potřebujeme zlepšit práci v pálkařském boxu. Nepříjemným zjištěním byly tři chyby obrany," konstatoval Stepleton.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Jasno až polojasno. Teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.