Zprávy úterý, 04. července 2000

A nyní zprávy podrobné:

Sněmovna vzala na vědomí zprávu vlády o řešení situace v IPB

Poslanecká sněmovna v pondělí vzala na vědomí zprávu vlády o řešení situace v Investiční a Poštovní bance (IPB), kterou přednesl v dolní parlamentní komoře ministr financí Pavel Mertlík. Mimo jiné prohlásil, že Česká národní banka (ČNB) dospěla na základě kontroly v IPB k závěru, že IPB při výkonu své činnosti nepostupuje obezřetně a provádí obchody způsobem, který poškozuje zájmy jejích vkladatelů a ohrožuje bezpečnost a stabilitu banky. Zpráva byla vzata na vědomí především díky hlasům poslanců za ČSSD, Unii svobody a KDU-ČSL, proti byli zástupci ODS a komunisté.

Sněmovna nepodpořila návrh svého místopředsedy Ivana Langra (ODS), podle něhož měla konstatovat, že kabinet neposkytl odpovědi na všechny otázky související s postupem státu v kauze IPB. Poslanci předtím dávali najevo, že odpovědi na řadu těchto otázek by měla dát parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala IPB. O jejím vzniku rozhodne Poslanecká sněmovna v úterý.

Sněmovna neschválila ani návrh předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého, podle kterého měla poukázat na to, že "vláda poskytla při řešení situace v IPB neomezenou vládní záruku za hodnotu aktiv, to je úvěrů, majetkových účastí a podobně, ve prospěch soukromé společnosti na úkor státního rozpočtu, to je daňových poplatníků".

Podle ministra financí Pavla Mertlíka IPB chybí nejméně 40 miliard korun na tvorbu rezerv

Kontrola České národní banky provedená loni na vzorku aktiv Investiční a Poštovní banky zjistila, že IPB potřebuje dotvořit 40 miliard korun opravných položek a rezerv. To potvrdilo i zjištění auditora, který počátkem června odhadl minimální výši tvorby opravných položek na 21 miliard korun s tím, že "požadavek na tvorbu opravných položek může významně přesahovat 40 miliard korun". Na pondělním zasedání sněmovny to uvedl při prezentaci zprávy ministerstva financí a ČNB o situaci v IPB ministr financí Pavel Mertlík. Banka v důsledku požadavku na tvorbu opravných položek očekávala značnou ztrátu a nebyla by bez vnější pomoci schopna dodržet ukazatel kapitálové přiměřenosti, řekl Mertlík. Tento ukazatel by i v případě minimálního požadavku auditora v rozsahu 21 miliard korun poklesl pod nulovou hodnotu. "Na základě zjištění z kontroly došla ČNB k závěru, že banka při výkonu své činnosti nepostupuje obezřetně a provádí obchody způsobem, který poškozuje zájmy jejích vkladatelů a ohrožuje bezpečnost a stabilitu banky," uvedl Mertlík. ČNB nejprve od dubna do konce června 1999 provedla v IPB sérii informačních návštěv. Vlastní kontrolu, týkající se zejména úvěrové činnosti banky, investičního bankovnictví, včetně všech operací týkajících se restrukturalizace portfólia cenných papírů, systému řízení rizik banky, finančního řízení banky a vnitřního kontrolního systému banky, provedla centrální banka od 30.srpna do 5.listopadu loňského roku.

Předseda PS Václav Klaus spojuje propuknutí kauzy IPB s informacemi v médiích

Paniku klientů Investiční a Poštovní banky (IPB) a to, co vedlo k červnovému uvalení nucené správy na tento bankovní dům a jeho převzetí Československou obchodní bankou (ČSOB), nezpůsobila podle předsedy Poslanecké sněmovny a opoziční ODS Václava Klause faktická situace v IPB, ale konkrétní informace v konkrétních médiích. Klaus to bez bližších podrobností prohlásil v pondělní parlamentní rozpravě o zprávě ministra financí Pavla Mertlíka o řešení problémů kolem IPB. Téměř dvouhodinový proslov Mertlíka kritizoval, když o něm řekl, že představoval únik od problémů a že se snažil problém zamlžit, ale ne ho vysvětlit. Mertlíkovo vystoupení obsahovalo podle Klause "mnoho irelevantních slov". Klaus, který své výhrady formuloval do deseti otázek, se pozastavil nad "nesmyslně rychlým" a "překotným" prodejem IPB Československé obchodní bance. Prodej označil za dar a předání. Mezi dominantní otázky, na které je třeba odpovědět, zařadil to, kolik celá věc bude stát daňové poplatníky a kdo tyto peníze dostane. Ptal se také, jak je možné, že byl tak obrovský přesun moci a prostředků k jedné finanční skupině proveden za asistence ČNB a státu. Dotázal se i na to, zda stát věděl, co dělá, a zda jím náhodou několik jedinců vědomě nemanipulovalo. Prohlásil, že "nemáme důvod" hájit vedení či akcionáře té či oné konkrétní banky. Vyjádřil ale pocit spoluodpovědnosti za to, aby se veřejnost dověděla, co se skutečně v IPB událo. Podle Klause je otázkou, zda celá operace kolem IPB nebyla připravována již delší dobu před vlastním uvalením nucené správy. Klausův stranický kolega a šéf sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý se vyslovil pro zkoumání personálních souvislostí mezi ekonomikou a politikou. Prohlásil, že ODS z této analýzy vyjde se ctí.

Kauzou IPB se zabývá BIS

Kauzou Investiční a Poštovní banky se na základě úkolu od vlády zabývá Bezpečnostní informační služba. Oznámil to předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas po jednání s jejím šéfem Jiřím Růžkem. Poslancům ale nebyl upřesněn postup v této záležitosti a tak rozhodli, že ředitele BIS požádají o písemné zadání vládního úkolu. Klas v této souvislosti, podobně jako už několikrát v minulosti, upozornil na nedostatečné kompetence své sněmovní kontrolní komise.

Práci Růžka v čele BIS hodnotí sněmovní kontrolní komise kladně

Roční působení Jiřího Růžka ve funkci ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) v pondělí kladně zhodnotila sněmovní komise pro její kontrolu. Naopak oficiálně nijak nekomentovala skutečnost, že Růžkův předchůdce Karel Vulterin se podle posledního vydání časopisu Týden stane ředitelem jedné z pražských poboček kasina Happy Day. "Za poslední roční působení nového ředitele doktora Růžka cítíme, že došlo k určitému zklidnění znesvářených táborů v BIS. Přijímáme to velice kladně," prohlásil po pondělním jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS její šéf Jan Klas (ODS). Růžek je podle něj člověk, který se ve zpravodajské komunitě pohybuje velice dlouho. "Je to znát," ocenil Klas přínos Růžka, který se stal ředitelem BIS loni 1.července.

Rozpočet v červnu s deficitem 4,9 mld. Kč, loni 5,9 mld. Kč

Hospodaření státního rozpočtu vykázalo ke konci června 2000 schodek 4,9 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím roku 1999 je schodek nižší o 1,0 miliardy korun. ČTK o tom v pondělí informoval tiskový mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Příjmy za leden až červen 285,9 miliardy korun představují 48,3 procenta ročního rozpočtu, což je stejné plnění jako za šest měsíců loňského roku. Celkové výdaje 290,8 miliardy korun tvoří 46,4 procenta ročního rozpočtu a jsou mírně nižší než v roce 1999, kdy podíl činil 46,9 procenta roční skutečnosti.

VZP prodlouží smlouvy až na pět let; lékaře o tom ujišťuje její ústřední ředitelka Jiřina Musílková

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) prodlouží svým smluvním lékařům smlouvy až na pět let. K podpisu jim je však předloží až současně s cenami za úhradu zdravotní péče, platnými pro letošní druhé pololetí. Vyplynulo to z pondělní reakce ústřední ředitelky VZP Jiřiny Musílkové v Českém rozhlase na slova prezidenta České lékařské komory (ČLK) Davida Ratha, že VZP dosud nesdělila, na jakou dobu nabídne smlouvy svým smluvním partnerům. Rath v pondělí novinářům řekl, že vedení ČLK se mělo sejít v pátek 30.června k jednání s představiteli VZP, jak budou smlouvy prodlužovány, přišli však jen zástupci ČLK. VZP podle něj omluvila sekretářka, že pojišťovna dosud nemá jasné stanovisko. ČLK vzápětí informovala média, že požádá správní radu VZP a ministra zdravotnictví Bohumila Fišera o odvolání Musílkové "z důvodu dlouhodobého nezvládání výkonu funkce". Podle Ratha nedodržuje Musílková psané dohody a porušila svůj slib, že do 15.června sdělí lékařům, s jakými smlouvami mohou počítat po 31.červenci, kdy končí platnost dosavadních smluv. Podle Ratha přístup VZP ohrožuje stabilitu celého systému zdravotního pojištění.

Ústavní soud nezrušil odnětí 14.platu soudcům za rok 1999 a 2000

Ústavní soud v pondělí zamítl návrh na zrušení části zákona o odejmutí čtrnáctého platu soudcům za léta 1999 a 2000. Pro zrušení zákona se nevyslovila kvalifikovaná většina devíti soudců, uvedl soudce zpravodaj Vladimír Klokočka. Připustil, že při posuzování návrhu se střetlo dvojí pojetí soudcovské nezávislosti. První z nich, které odejmutí čtrnáctého platu chápe jako zásah do soudcovské nezávislosti, převážilo při rozhodování pléna Ústavního soudu loni v září. Tehdy zrušil část zákona, která odnímala soudcům čtrnácté platy za rok 1998. Druhé pojetí uznává, že soudci se nenacházejí v právním a ekonomickém vakuu.

Vláda souhlasila s účastí na mezinárodním projektu "Střed Evropy okolo roku 1000"

Česká republika se zúčastní výstavy "Střed Evropy okolo roku 1000", řekl v pondělí novinářům po jednání vlády její mluvčí Libor Rouček s tím, že kabinet s účastí ČR na tomto mezinárodním projektu souhlasil. Putovní výstava, která je projektem Rady Evropy, by podle Roučka měla návštěvníky v Maďarsku, Polsku, Německu a České republice seznámit s dějinami prostoru mezi Rýnem a Tisou v období, kdy se "uzavřel proces formování anticko-křesťanské civilizace". Poprvé bude otevřena letos v srpnu, do České republiky by se měla dostat v březnu roku 2002. Jak Rouček připomněl, na tuto mezinárodní výstavu se například už v roce 1999 připravovali středoevropští historikové a archeologové na své konferenci v Praze. Debatovali tehdy mimo jiné o osobnosti českého knížete Boleslava II., který zemřel v únoru roku 999.

Vláda novelu cizineckého zákona posoudí asi až po prázdninách

Ministerstvo vnitra dodalo úřadu vlády v pátek - v poslední den stanoveného termínu - návrh novely cizineckého zákona. Návrh novely teprve šest měsíců starého zákona si vláda vyžádala po jeho kritice ze zahraničí. Kabinet bude novelu projednávat asi až po prázdninách, řekli v pondělí ČTK v tiskovém oddělení ministerstva vnitra s tím, že návrh novely byl do vlády dodán v pátek. O podobě novely jednali ještě minulý týden opakovaně zástupci resortu vnitra například s kolegy z ministerstva zahraničí. Vnitro zveřejnilo minulý měsíc před koncem připomínkového řízení návrh novely na Internetu. Návrh rušil například povinnost předložit na hranicích s hraniční průvodkou i fotografii a umožňoval prodloužit vízum i při změně účelu pobytu cizince.

Vláda plánuje podle mluvčího Libora Roučka dovolenou na první tři srpnové týdny. Na první schůzi po dovolené by se ministři měli sejít pravděpodobně ve středu 23. srpna.

Nový slovenský konzulát v Brně bude mít hodně práce s žádostmi o občanství

Vyřizování žádostí českých občanů o slovenské občanství zaměstná nejvíce v nejbližších dvou letech pracovníky slovenského generálního konzulátu v Brně. Řekl to v pondělí při jeho otevření slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Po rozpadu Československa bylo v roce 1993 nuceno požádat o zrušení slovenského občanství asi 20.000 Slováků žijících v ČR, kteří však nyní opět mohou vznést na slovenské občanství nárok. "Naštěstí dnes již obě země mají takové zákony, které umožňují některým občanům mít dvojí občanství," uvedl slovenský ministr. Očekává, že ročně požádá o udělení slovenského občanství až 3000 občanů ČR se slovenským původem. Kukan vysvětlil, že zákony po rozdělení Československa neumožňovaly dvojí občanství. Proto se lidé, kteří se narodili na Slovensku a dlouhodobě žili v České republice, museli zříci slovenského občanství a požádat o české. Jinak by totiž nemohli nadále žít v Česku.

Zákony obou zemí dnes již ale podle Kukana umožňují, aby o slovenské občanství požádaly děti z mnoha tisíců smíšených česko -slovenských rodin. Nárokovat si jej mohou i jejich potomci. Brněnský konzulát poskytuje své služby obyvatelům Moravy, Slezska a také východních Čech. V uplynulých dnech byla generální konzulkou jmenována Katarína Smekalová. Konzulát sídlí ve Vodové ulici a je sedmým slovenským úřadem svého druhu. Kromě vyřizování žádostí o občanství se budou jeho pracovníci zabývat udělováním pobytu, cestovních dokladů a právní pomocí slovenským občanům. V Brně je kromě slovenského generálního konzulátu také generální konzulát Ruské federace a konzuláty Rakouska, Polska a Litvy. Slovenský úřad bude poskytovat své služby od pondělí do čtvrtka mezi 09:00 a 12:00.

IVVM: Důvěra v ústavní instituce se nemění, nejvyšší má prezident

Lidé začátkem června nadále nejvíce důvěřovali prezidentovi, nejméně důvěryhodnou ústavní institucí byl pro ně opět Senát. Prezidentovi věřilo 54 procent a vládě 31 procent občanů. Poslanecké sněmovně v červnu důvěrovalo 20 a Senátu 18 procent obyvatel. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM), které v pondělí získala ČTK. Důvěra v prezidenta vzrostla oproti květnu o jedno procento. Analytici IVVM upozorňují, že prezidentova křivka důvěry se již od loňského září pohybuje nad hranicí 50 procent. Prezidentovi častěji důvěřují studenti, lidé s dobrou životní úrovní a příznivci ODS, Unie svobody a KDU-ČSL. Opačný názor zastávají zejména příznivci KSČM, dotázaní nad 45 let, Středočeši a lidé se špatnou životní úrovní. Vládě vyslovilo důvěru 31 procent dotázaných, což je o jedno procento více než v květnu. Pozvolnému růstu důvěry se Zemanův kabinet těší od loňského listopadu. Pozitivněji vnímají vládu přirozeně voliči vládní ČSSD, dělníci, Severomoravané a dotázaní s dobrou životní úrovní. Kritický postoj naopak zaujímají vůči vládě nezaměstnaní, lidé s nízkým životním standardem a voliči KSČM a ODS. Poslanecká sněmovna si sice v červnu o dvě procenta pohoršila, ale důvěra občanů v dolní komoru parlamentu je dlouhodobě stabilní a již řadu měsíců se pohybuje kolem 20 procent. Více jí důvěřují respondenti s dobrou životní úrovní a voliči ODS. Nedůvěru vyjadřují sněmovně lidé z velkoměst nad 100.000 obyvatel, občané ve špatné sociální situaci, důchodci, příznivci KSČM a dotázaní nad 60 let. Důvěra v Senát zůstala ve srovnání s posledním výzkumem stejná, od ledna 1999 však mírně roste. Příznivěji jej hodnotí lidé s dobrou životní úrovní, Východočeši a voliči ODS. Nedůvěryhodný je Senát zejména pro nezaměstnané a voliče KSČM.

NBÚ prověřil Grossova náměstka Ibla v kategorii "přísně tajné"

Národní bezpečnostní úřad prověřil v nejvyšší kategorii "přísně tajné" absolventa Fakulty veřejné bezpečnosti Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti a dlouholetého zaměstnance vězeňství za komunistického režimu Petra Ibla (ČSSD). ČTK to v pondělí potvrdil ministr vnitra Stanislav Gross, který letos v dubnu týden po svém jmenování vybral Ibla do funkce svého náměstka.

Zaměstnancem Sboru nápravné výchovy, nynější Vězeňské služby ČR byl Ibl od roku 1973. Fakultu veřejné bezpečnosti vystudoval v letech 1982 až 1986. Ibl není jediným prominentem někdejšího komunistického režimu, který zaujal vysoké postavení ve státní správě a z tohoto titulu může přicházet do styku s utajovanými materiály. Prověřen v kategorii "důvěrné" byl nedávno i doktor politických věd a někdejší funkcionář komunistické strany Karel Heřman (ČSSD), který nyní zastává funkci osobního tajemníka předsedy vlády Miloše Zemana. Dalším prominentem předlistopadového komunistického režimu je šéf premiérových poradců Miroslav Šlouf (ČSSD), který patřil spolu s Heřmanem k blízkým spolupracovníkům předlistopadového šéfa pražské KSČ Miroslava Štěpána. Šlouf se v podzimních doplňovacích volbách do horní parlamentní komory hodlá ucházet za sociální demokracii o senátorské křeslo na Chrudimsku.

Začala přeregistrace členů zrušené organizace Unie svobody v Brně

Desítky lidí se v pondělí dostavily na sekretariát zrušené okresní organizace Unie svobody Brno-město, kde začala nová registrace členů. Organizaci zrušil v polovině června republikový výbor strany kvůli údajným machinacím s členskou základnou. "Zaměřujeme se zejména na lidi, kteří byli přijati do Unie svobody po 1.dubnu letošního roku, protože to je ta problémová kategorie," řekl ČTK senátor Jan Ruml. Právě on vede stranickou komisi, která na novou registraci členů dohlíží. Komise podle Rumla zatím nevynáší žádný verdikt o přeregistraci jednotlivých členů. "Je tady celá řada sporných případů, které musíme vyřešit v klidu, až porovnáme jednotlivé materiály, databáze, originální přihlášky, doklady o zaplacení," vysvětlil senátor. Nová registrace pokračuje v úterý a členové se budou moci zaregistrovat také v dalších dvoudenních termínech od 20.července a od 7.srpna. Vedle toho Ruml předpokládá vyhlášení dalšího termínu v září. Po pondělku odhadl, že komise je asi v osmině práce.

Biskupové jednali na Velehradě o vztahu církví a státu

O vztahu mezi církvemi a státem hovořili biskupové na dvoudenním 38.plenárním zasedání České biskupské konference (ČBK), která v pondělí začala na Velehradě na Uherskohradišťsku. "Vztahy jsou korektní a za posledních deset let jsme se dostali velmi daleko. Je například připraven zákon o registraci církví a náboženských společností týkající se určité liberalizace nových náboženských směrů. Počet členů nutný pro registraci nové církve nebo náboženské společnosti bude snížen z 1000 na 300," uvedl příklady spolupráce mluvčí ČBK Daniel Herman.

Na 150 bohemistů z celého světa v Praze jedná o literatuře

Na 150 bohemistů z 27 zemí světa hostí od pondělka Praha. Znalci české literatury z Japonska, Švédska, Kanady, Velké Británie, Finska, Ruska či Makedonie přijeli do České republiky, aby se spolu s českými kolegy zúčastnili druhého kongresu světové literárněvědné bohemistiky. Setkání pořádá do soboty Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR ve spolupráci s Obcí českých spisovatelů. "První kongres se uskutečnil před pěti lety, jeho úkolem bylo zmapovat bohemistiku po celém světě. Letos jsme zvolili téma konce století a tisíciletí, téma tisíce let české literatury," řekl ČTK ředitel Ústavu pro českou literaturu Pavel Janoušek. Téma je podle něj tak široké, že do něj lze zahrnout takřka všechny oblasti české literatury, kterými se bohemisté zabývají. Zahraničními hosty kongresu jsou většinou učitelé české literatury nebo překladatelé. "Kongres dává těmto dobrovolným vyslancům naší země, kteří se znají pouze z odborného tisku, možnost setkat se osobně, seznámit se," popsal hlavní cíl setkání Janoušek. Do tří sekcí konference se přihlásilo více než sto přednášejících s referáty zabývajícími se výkladem zásadních okamžiků v dějinách české literatury.

Po pondělním oficiálním přivítání účastníků konference předsedou Akademie věd Rudolfem Zahradníkem a ministrem kultury Pavlem Dostálem začnou bohemisté jednat v úterý v budově akademie. Jednacím jazykem konference je čeština. V rámci doprovodného programu navštíví účastníci konference Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě, projedou se parníkem po Vltavě a setkají se s českými spisovateli. S Obcí spisovatelů navštíví bohemisté ve středu Třeboň.

Karlovy Vary po roce opět navštíví hvězdy stříbrného plátna

Největší české lázeňské město se znovu připravuje na nápor filmových fanoušků. V pořadí už 35.ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech bude zahájen už ve středu 5.července. Letošní o dva dny prodloužený program nabídne stejně jako loni v hlavní soutěži 19 filmů. Lovci autogramů a obdivovatelé filmových hvězd se mohou těšit například na příjezd Woodyho Harrelsona, Franka Nera, Carlose Saury a Edwarda Nortona. Pokud mu to pracovní zaneprázdnění dovolí, objeví se v Karlových Varech i Johnny Depp.

Slavnostního zahájení 35.MFF se ve středu 5.července ve Velkém sálu hotelu Thermal zúčastní předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a ministr kultury Pavel Dostál. Prezident Václav Havel přicestuje v pátek 7.července, kdy zhlédne český soutěžní snímek Drahomíry Vihanové Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba. Novinářům to v pondělí řekl prezident festivalu Jiří Bartoška. "Poprvé je tak porušena tradice, kdy pan předseda přijíždí na začátek a pan prezident na závěr festivalu," poznamenal Bartoška s tím, že Havel by měl v Karlových Varech setrvat do soboty 8.července.

Festival zahájí ve světové premiéře norský film režiséra Hanse Molanda Aberdeen. Transport tohoto soutěžního snímku způsobil organizátorům festivalu vrásky na čele. "Kufry i s filmem norské výpravy zmizely a nedorazily do Prahy. Ukázalo se, že zůstaly v Amsterodamu, nebo někde jinde. Nakonec to naštěstí dobře dopadlo a touto dobou je snímek u překladatelky na titulkování," popsala ztrátu programová ředitelka Eva Zaoralová. Komplikace pořadatelům filmové přehlídky způsobil i nový cizinecký zákon. "Jako problém se ukázalo dostat do Karlových Varů hosty a tvůrce filmů v souvislosti se zavedením vízové povinnosti. Seznámili jsme se asi s 15 konzuly a snad se nám tak všechny podaří přivézt," uvedl člen organizačního štábu Tomáš Kášek. Podotkl, že na festival se již akreditovalo na 1500 hostů a diváků.

Předpověď počasí na úterý pro Českou republiku:

Oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami, nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia.