Zprávy úterý, 04. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel jmenuje novým ministrem vnitra Stanislava Grosse

Prezident Václav Havel přijme demisi ministra vnitra Václava Grulicha a na jeho místo hodlá hned jmenovat dosavadního šéfa poslanců sociální demokraticie Stanislava Grosse. Svou rezignaci ke 4.dubnu zaslal Grulich po týdny trvajících debatách o svém setrvání ve vládě v pátek premiérovi a jeho prostřednictvím i prezidentovi. Odstupuje z politických důvodů, které přesně nespecifikoval. Naznačil však, že se poradce premiéra Miroslav Šlouf snažil ovlivňovat personální složení dvou elitních policejních útvarů.

Podle premiéra Miloše Zemana existovala dohoda o tom, že Václava Grulicha ve funkci "zhruba v poločase" vystřídá předseda poslanců ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross. O této ústní dohodě s Grossem mluvil v pátek i Václav Grulich. Poznamenal však, že brát to jako závaznou dohodu se vůbec nedá. Vystřídání Grulicha Grossem premiér zdůvodnil tím, že nynější šéf vnitra, který byl dříve předsedou sněmovního výboru pro regionální rozvoj a je odborníkem na tuto problematiku, již vykonal své poslání, jímž byla reforma veřejné správy. Protože ve druhé polovině funkčního období vlády bude třeba klást větší důraz na bezpečnostní problematiku, je podle Zemana logické, že se ministrem vnitra stane Gross, který se na ni zaměřuje již od roku 1992.

Prezident jmenuje Jiřího Malenovského ústavním soudcem

Ústavním soudcem prezident Václav Havel v úterý jmenuje dosavadního pracovníka ministerstva zahraničí Jiřího Malenovského. Tato funkce byla neobsazena po čtyři měsíce. Malenovského jmenování spojí Havel, který jmenuje také soudce nižších stupňů, s projevem o postavení Ústavního soudu v ČR. Souhlas s jmenováním Malenovského dal před dvěma měsíci Senát. Malenovský, jenž již má zkušenosti s funkcí ústavního soudce z dob československé federace, zaujme místo po Ivě Brožové, která na funkci ústavní soudkyně rezignovala začátkem loňského prosince. Ústavní soud se skládá z 15 soudců, kteří jsou jmenováni na deset let.

Práci Bezpečnostní informační služby bude koordinovat vicepremiér Špidla

Ministr práce a sociálních věcí a první místopředseda vlády Vladimír Špidla bude koordinovat práci Bezpečnostní informační služby /BIS/. V průběhu jednání vlády to řekl premiér Miloš Zeman. Tajné služby dosud koordinoval ministr Jaroslav Bašta, kterého minulý týden nahradil vedoucí Úřadu vlády Karel Březina. Ten však tajné služby ve své kompetenci mít nebude. Členové sněmovní komise pro kontrolu BIS vyjádřili nad rozhodnutím vlády překvapení. O ministrovi se vyjadřovali pozitivně, nicméně upozornili, že Špidla se dosud věnoval úplně jiné problematice, než jakou je oblast zpravodajských služeb.

Vláda vyslovila souhlas se zahájením jednání o prodeji 30% podílu státu ve firmě Škoda Auto koncernu Volkswagen

Vláda vyslovila souhlas se zahájením oficiálního jednání o prodeji třicetiprocentního podílu státu ve společnosti Škoda Auto německému koncernu Volkswagen, který již ve firmě vlastní 70 procent akcií. Výsledkem jednání má být dohodnutá cena a podmínky prodeje. Obojí poté posoudí vláda. Stát si chce nicméně nadále ve Škodě uchovat kontrolní vliv. Podle tisku stát požaduje za menšinový podíl 12 miliard korun, což výrazně převyšuje dosavadní osmimiliardovou nabídku koncernu Volkswagen.

Vláda schválila pomoc pro nezaměstnané absolventy škol

Přibližně od června budou moci rozpočtové a příspěvkové organizace zaměstnávat čerstvé absolventy škol a od úřadů práce pobírat příspěvek na jejich mzdu. Opatření vlády pomůže lidem, kteří právě ukončili školu, získat praxi a lépe se tak uplatnit na trhu práce. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla odhadl, že náklady na zaměstnávání absolventů dosáhnou několika set miliónů korun, které ČR uhradí z peněz na aktivní politiku zaměstnanosti. Podobná praxe už existuje v podnikatelském sektoru. Práci nemohlo loni najít 37 procent absolventů středních škol a 6 procent vysokoškoláků.

Zadržení předáka bosenských Srbů Krajišnika potvrzuje podle prezidenta odhodlání stíhat zločince

Prezident Václav Havel považuje zadržení předáka bosenských Srbů Momčila Krajišnika jednotkami SFOR za významnou zprávu, která potvrzuje odhodlání mezinárodního společenství důsledně pokračovat ve stíhání zločinů, které se staly během války v bývalé Jugoslávii. Podle Havla si všichni, kdo se zločinů dopustili, musí být vědomi skutečnosti, že tyto jejich zločiny budou potrestány.

Předsedu bosenskosrbského parlamentu během války v letech 1992 až 1995 Momčila Krajišnika, obviněného z válečných zločinů, na základě tajné žaloby zatkli příslušníci francouzské jednotky SFOR v Pale. Krajišnik bude převezen do Haagu a předán Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Glawischnigová se obává dodávek elektřiny z Temelína do Rakouska

Poslankyně rakouského parlamentu za opoziční stranu Zelení Eva Glawischnigová, která v pondělí jednala v Praze o námitkách občanů své země k projednávaným změnám stavby pomocných provozů jihočeské atomové elektrárny Temelín, se obává, že energie z této elektrárny by mohla být dodávána i do tradičně protijaderné alpské republiky. V rozhovoru pro úterní vydání vídeňského listu Standard prohlásila, že jí náměstkyně českého ministra životního prostředí Eva Tylová potvrdila, že taková smlouva již existuje. Podle Glawischnigové by česká elektrárenská společnost ČEZ měla dodávat část elektřiny z Temelína "přes jednu zprostředkovatelskou firmu vorarlberské společnosti VKW". Přitom by smlouvu o dovozu elektřiny z nečlenské země EU muselo schválit rakouské ministerstvo hospodářství, a to navzdory hlasitým ujišťováním vídeňské vlády, že s dokončením stavby Temelína nesouhlasí, řekla poslankyně.

V rámci posuzování vlivu na životní prostředí dostalo pražské ministerstvo životního prostředí 25.000 námitek z Horních Rakous a Glawischnigová v pondělí odevzdala dalších 5000. Praha přitom údajně dala najevo, že o účincích Temelína na životní prostředí je ochotna vést "otevřenou diskusi" také v Rakousku, ale že iniciativa musí přijít z alpské republiky. Der Standard napsal, že už zbývá málo času, protože již na podzim mají být do reaktoru vloženy palivové články. Termín zavezení paliva do reaktoru prvního bloku Temelína je stanoven na letošní srpen a zahájení komerčního provozu je plánováno na květen 2001. Rozpočet na výstavbu elektrárny počítá s částkou 98,6 miliardy korun.

Vedení ODS odmítlo Havlova slova o "mafiánském kapitalismu"

Výkonná rada ODS odmítla vyjádření prezidenta Václava Havla, který minulý týden při analyzování současné společnosti mimo jiné uvedl, že v České republice "bují mafiánský kapitalismus". Považujeme za velmi nešťastné, že nejvyšší reprezentant České republiky takto cejchuje a očerňuje svůj stát, řekl po jednání výkonné rady předseda ODS Václav Klaus.

Kampaň, která "téměř kriminalizuje" každého, kdo chce finančně podpořit politickou stranu, je podle předsedy ODS Václava Klause hlavní příčinou poklesu výše sponzorských darů pro jeho stranu. Loni ODS od dárců získala jen asi čtvrtinu toho, co obdržela v předchozím roce. Podle výroční zprávy za rok 1999 činil loňský příjem ODS téměř 74,23 miliónu korun, s přebytkem z roku 1998 pak necelých 88,67 miliónu korun. Od státu strana získala 50,17 miliónu korun, členské příspěvky činily téměř 7,49 miliónu a sponzoři věnovali ODS 6,6 miliónu korun.

Prezident přijal představitele čtyřkoalice

Zejména manifestovat svoji jednotu přišli na setkání sprezidentem Václavem Havlem představitelé čtyřkoalice. /Tu tvoří Unie svobody, lidovci, Občanská demokratická aliance, Demokratická unie./ S hlavou státu našli společnou řeč ve všech tématech, která na více než hodinové schůzce padla: stejně jako prezident nechtějí účelově měnit ústavu, hodlají systematicky bojovat proti "mafiánskému kapitalismu" a podporují vstup ČR do Evropské unie. Podle předsedy Unie svobody Karla Kühnla se v ČR v posledních deseti letech zahnízdil princip nedodržování zákonů a obcházení práva. Bez obnovení důvěry v právo a stát se Česko do Evropské unie nedostane, dodal.

Senátor Pavlov vystoupil z ODS kvůli opoziční smlouvě s sociální demokracií

Senátor Jiří Pavlov vystoupil z Občanské demokratické strany, neboť nesouhlasí s opoziční smlouvou se sociální demokracií a s jejími dodatky. Je prvním z předních politiků ODS, který stranu opustil kvůli jejímu smluvnímu vztahu s ČSSD. Pavlov dodal, že zůstane až do konce volebního období nezávislým senátorem.

Evropská komise navrhuje zamítnout žádost ČR o zachování nižších cen

Evropská komise se chystá v návrhu pozičního dokumentu ke kapitole "zemědělství" členským státům navrhnout, aby odmítly českou žádost o případné přechodné období pro srovnání cenové hladiny po vstupu do EU u obilnin a hovězího masa. Plyne to z nehotových dokumentů, které začaly kolovat mezi novináři v Bruselu a z nichž citovala také agentura Agence Europe. Společná zemědělská politika je nejobsáhlejší součástí legislativy EU - je rozepsána na asi 40.000 stranách předpisů a nařízení. V jejím rámci je také vydávána ve formě podpor a subvencí polovina rozpočtu unie. Jednání bude tudíž dlouhé a složité, už proto, že EU nepočítá s tím, že by rolníkům v nových členských zemích okamžitě poskytla všechny platby, na něž by měli nárok; tyto země je však budou při rozhovorech požadovat.

Rozpočet skončil na konci března s přebytkem více než 8 miliard korun

Přebytkem více než 8 miliard korun skončilo hospodaření státního rozpočtu ke konci března letošního roku, Loni v březnu kladné saldo činilo přes 2 miliardy korun. Jak uvedl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. přebytku bylo dosaženo kvůli nižšímu plnění celkových výdajů, v průběhu roku však dojde k jejich rychlejšímu čerpání. Rozpočet počítá s deficitem 35 miliard korun.

Prezident se bude zajímat o situaci horníků z dolu Kohinoor

Prezident Václav Havel se bude o situaci horníků z dolu Kohinoor důkladně zajímat. Jejich dvěma zástupcům, kteří přijeli přímo z dolu na Pražský hrad požádat Havla o pomoc, to prezidentovým jménem slíbil jeho kancléř Ivo Mathé. S požadavkem podpořit prodej dolu novému majiteli, který zajistí pokračování těžby, se zástupci havířů chtějí obrátit i na vládu. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla však novinářům po jednání kabinetu řekl, že vláda se nemíní ve sporu bezprostředně angažovat. "Musím říct, že to je záležitost ryze privátní společnosti ve sporu s odborovou organizací," upozornil Špidla. Pod zemí se rozhodlo držet okupační stávku na 50 horníků. Odmítají opustit šachtu do splnění všech svých podmínek. Hlavním požadavkem horníků je prodej dolu, který podle nich produkuje kvalitní uhlí a je poslední šancí v pokračování těžby a zachování zhruba tisíce pracovních míst.

Předsedkyně českého Senátu Libuše Benešová se na Slovensku setkala s krajany

O problémech uplatňování dvojího občanství mluvila předsedkyně českého Senátu Libuše Benešová s krajanskými spolky na Slovensku. Po setkání uvedla, že krajani by měli mít možnost vznášet připomínky k připravovaným zákonům týkajícím se občanů ČR žijících v zahraničí. Předsedkyně horní parlamentní komory se, setkala i s bratislavským primátorem Jozefem Moravčíkem a prohlédla si historické centrum slovenské metropole. Večer se zúčastnila slavnostní večeře, kterou pořádal místopředseda slovenské sněmovny Pavol Hrušovský. V úterý se Benešová setká s nejvyššími slovenskými ústavními činiteli.

ČR nebude komplikovat debatu o protiraketové obraně

Náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý nepředpokládá, že by Česká republika mohla v rámci NATO komplikovat projednávání návrhu USA rozmístit v Evropě nové systémy protiraketové obrany. Jakékoli zvýšení bezpečnosti v rámci aliance je podle jeho slov krokem vpřed. Stále však platí, že na území České republiky nebudou žádné jaderné zbraně rozmístěny, zdůraznil Šedivý po jednání s náčelníkem štábu Vrchního velitelství spojeneckých sil NATO v Evropě Dieterem Stöckmannem. USA tvrdí, že nový obranný systém je nutný pro ochranu Severní Ameriky a Evropy před možnými útoky takzvaných nekontrolovatelných zemí, například Iráku a Severní Koreje. Mnohé evropské země se však podle agentury AFP k projektu stavějí zdrženlivě.

Česká průzkumná rota by podle Jiřího Šedivého měla působit v jednotkách KFOR v Kosovu minimálně do konce letošního roku. Čeští vojáci měli odejít v polovině letošního roku, avšak v souvislosti se současnou napjatou situací v Kosovu došlo k přehodnocení, dodal Šedivý.

Petice na obranu nevinných obětí v Čečensku převzal prezident

Na 9000 lidí se podepsalo pod petici na obranu nevinných obětí v Čečensku, kterou osobně převzal Václav Havel. Proti porušování lidských práv na Kavkaze vystupuje opakovaně i sám prezident; naposledy vyzval nově zvoleného ruského prezidenta Vladimira Putina k rychlému ukončení čečenského konfliktu. Proti postupu Ruska vůči Čečensku vystupují i někteří další politici.

Politickou kulturu vedoucích představitelů považuje za špatnou 80 procent lidí

Politickou kulturu českých ministrů a poslanců považuje 80 procent lidí za špatnou. Kladné hodnocení dalo pouze 13 procent lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury IVVM. Názory na tuto problematiku jsou nejkritičtější od roku 1994. Nelichotivé hodnocení politické kultury úzce souvisí s pohledem občanů na různé spory a aféry české politické scény. Podle 95 % dotázaných je třeba, aby se o nich informovalo. Téměř 80 % soudí, že řada vážných afér se zatajuje. Více než 70 % lidí si však myslí, že aféry patří k životu a stejný podíl lidí tvrdí, že nemají žádný účinek a "vše zůstane při starém".

Krajně pravicová Vlastenecká fronta chce založit stranu

Krajně pravicové občanské sdružení Vlastenecká fronta plánuje založení politické strany. Kvůli názorovým rozdílům v ní ale nehodlá být společně s Národní aliancí, kterou rozpustil ministr vnitra Václav Grulich. Na tiskové konferenci Vlastenecké fronty to řekl její předseda Miroslav Knapovský, podle něhož jeho sdružení jedná o možnosti stranu založit s asi pěti nejmenovanými subjekty.

Výroba traktorů v Zetoru začne nejdříve za dva měsíce

Výroba traktorů v brněnské společnosti Zetor může za pomoci Revitalizační agentury (RA) začít nejdříve za dva měsíce. Do konce letošního roku pak může podnik vyrobit 5,5 až šest tisíc traktorů. Řešení špatné situace Zetoru bude pokračovat jednáním s akcionáři a věřiteli o soudním vyrovnání a posledním krokem bude vstup strategického investora. Ten by mohl být z Turecka.

Diskusní fórum upozornilo na slabost středního podnikatelského stavu v ČR

Na slabost středního podnikatelského stavu v ČR upozornilo diskusní fórum, které v Krušovicích uspořádaly Výbor pro evropskou integraci Poslanecké sněmovny a Centrum pro studium evropské integrace při Univerzitě v Bonnu. Velvyslanec Německa Hagen Lambsdorff uvedl, že příčiny jsou v chybně založené privatizaci, která nepodnítila restrukturalizaci českého průmyslu. "Přežívají průmysloví dinosauři, kteří produkují nekonkurenceschopné výrobky", a naopak "chybějí malé a flexibilní jednotky, jež jsou nositelem dynamiky".

Pokles daně z přidané hodnoty se u restaurací odrazí spíše investicemi než zlevněním

Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) z 22 na 5 procent u služeb veřejného stravování a ubytování, které platí od soboty, se projeví spíše snahou restauratérů a hoteliérů o větší investice než snížením cen. Vyplývá to z ankety, kterou mezi podnikateli v pohostinství a ubytování provedla Česká tisková kancelář. Do soboty platila 17procentní disproporce mezi sazbou DPH na vstupu (u potravin) a na výstupu (u prodávaných jídel) v restauracích, kvůli níž se řada provozoven snažila vykazovat nízký objem tržeb tak, aby nebyla plátcem daně. Velké restaurace - plátci daně, totiž musely rozdíl v sazbě započítat do cen prodávaných jídel a cenově tak mohly jen stěží konkurovat malým podnikům.

KAROSA dodá 40 autobusů ruské naftařské firmě Surgutněftěgaz

Akciová společnost KAROSA Vysoké Mýto dodá 40 meziměstských autobusů ruské naftařské společnosti Surgutněftěgaz z města Surgut na západní Sibiři. Hodnota minulý týden uzavřeného kontraktu činí včetně dodávky náhradních dílů téměř čtyři milióny amerických dolarů, tedy takřka 152 miliónů korun. Současně se Karosa touto zakázkou po loňské absenci vrací na ruský trh.

Zdravotnické odbory nedosáhly růstu mzdových tarifů o 25 procent

Odboráři neuspěli s požadavkem na růst mzdových tarifů lékařů a sester o 25 procent k 1.červenci. Náměstek ministra zdravotnictví Antonín Hlaváček považuje požadavek na zvýšení mzdových tarifů za nereálný vzhledem k vývoji výběru zdravotního pojistného. Uvedl, že není možné zvyšovat zadluženost nemocnic, aby mohly růst platy. Předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek přesto očekává, že ministr zdravotnictví Bohumil Fišer vyvine ve vládě tlak, aby mzdové požadavky zdravotníků řešila, a varuje, že jejich trpělivost není bezmezná.

V Litoměřicích bylo otevřeno Romské centrum Pomoc při vyřizování občanství, vyplňování žádostí, ale také například kursy psaní, čtení a počítání pro dospělé bude poskytovat Romské centrum, které bylo otevřeno v Litoměřicích. Starosta Jiří Landa uvedl, že je to již třetí šance, kterou radnice místním Romům dává. Na počátku 90. let dostali k dispozici obecní dům na zřízení svého střediska. "Romové ale dům prodali a peníze radnici neodevzdali," řekl Landa. V polovině 90. let jim radnice umožnila, aby si zřídili chráněnou dílnu pro nezaměstnané. Nakonec však z dílny vznikl klub Škorpión, na jehož hlučný provoz si obyvatelé stěžovali. Přesto radnice byla podle starosty ochotna investovat do rekonstrukce jednoho ze svých objektů 180.000 korun, aby zde Romové měli své poradenské a kontaktní centrum.

Policie se zabývá aprílovým žertíkem v Mladé frontě Dnes

Policie se zabývá aprílovým žertem deníku Mladá fronta Dnes. List v sobotu ve svém brněnském vydání napsal, že praská hráz Brněnské přehrady a část města je před evakuací. V době jarního tání a vzedmutých hladin českých a moravských řek vyvolala zpráva u některých občanů místo úsměvu hněv. Policisté kvůli stížnostem zjišťují, zda deník nešířil poplašnou zprávu.

Český krajan Bohuslav Jan Horáček přispěje na nový sportovní areál v Turnově

Nejméně 150 miliónů korun bude stát sportovní areál, který chce vybudovat město Turnov za finančního přispění místního rodáka Bohuslava Jana Horáčka. Starosta města Milan Hejduk poznamenal, že pan Horáček je krajan, který chce část peněz, které za celý svůj život vydělal investovat do rozvoje svého rodného kraje. V minulosti se podílel na přestavbě kasáren pro potřeby turnovské hotelové školy a v nejbližší době bude financovat rekonstrukci stravovacího traktu zdejší nemocnice.

Nová budova Kongresového centra se v sobotu otevře veřejnosti

Nová budova rekonstruovaného Kongresového centra Praha (KCP) se v sobotu otevře veřejnosti. Stavba má tři podzemní a sedm nadzemních podlaží. V době výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky tam bude 820 kanceláří. Poté se část z nich přemění na 260 hotelových pokojů, v přízemí vzniknou také obchody.

Čestné občanství Brna pro Hugo Haase převzala jeho manželka

Listinu o udělení čestného občanství Brna in memoriam brněnskému rodákovi, herci Hugo Haasovi, převzala jeho manželka Marie Haasová z rukou brněnského primátora Petra Duchoně. O udělení čestného občanství jako výrazu ocenění jeho celoživotní divadelní a zejména filmové tvorby rozhodli v únoru zastupitelé. K návrhu se tehdy připojila i brněnská židovská obec. Hugo Haas (1901 až 1968) se uplatnil v divadle a filmu jako představitel komediálních a mileneckých rolí i charakterních postav. K nezapomenutelným patří jeho ztvárnění postavy obchodníka Richarda Načeradce ve filmu Muži v offsidu a doktora Galéna v Čapkově Bílé nemoci. V roce 1939 emigroval do USA. Na sklonku života spolupracoval s rakouskou televizí. Urna s jeho popelem je uložena na židovském hřbitově v Brně.

Kniha, obsahující tvorbu Václava Havla, se objevila v moskevských knihkupectvích

Kniha Horský hotel obsahující hry, eseje, články a rozhovory Václava Havla se v těchto dnech objevila na pultech moskevských knihkupectví. V nákladu 1000 výtisků ji vydalo moskevské nakladatelství MIK. Jde o třetí publikaci tvorby Václava Havla v Rusku.

Ve Stockholmu pokřačuje Festival českého točeného piva

Čtrnáctidenní Festival českého točeného piva zahájil v neděli v restauraci U Švejka ve švédské metropoli ředitel Českého centra ve Stockholmu Zdeněk Lyčka. Letos se koná pátý ročník populárního festivalu, při kterém mají zájemci možnost ochutnat dvě desítky českých čepovaných piv. K příjemné pohodě byla v restauraci instalována výstava fotografických reprodukcí Jana Saudka. Švejkovskou hospodu v bohémské stockholmské čtvrti Södermalm otevřel v roce 1974 český krajan Zdeněk Vávra, který v ní v posledních šesti letech točí výhradně české sudové pivo.

Počasí:

V České republice bude oblačno, teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.