Zprávy úterý, 05. ledna 1999

A nyní zprávy podrobně:

Mathé začal řídit "nadprůměrně dobrý tým" prezidentské kanceláře

S nástupem nového kancléře Iva Mathé nečeká prezidentskou kancelář zemětřesení, úřad však projde určitou organizační změnou a bude se i propouštět. Pracovní tým Mathé považuje za "nadprůměrně dobrý". Jak v pondělí řekl ČTK, v kanceláři prezidenta, po léta vedené Ivanem Medkem, by se už neměli měnit lidé ve vedoucích funkcích. Prezident vyměnil kancléře Ivana Medka za Iva Mathé proto, že chtěl mít ve vedení kanceláře raději manažera. Na odchodu se Medek s Havlem dohodl už loni v únoru a prezident od dubna přijal do funkce vicekancléře Iva Mathé s tím, že vystřídá Medka, kterého ke konci roku odvolal po téměř třech letech z vedení kanceláře. Koncem roku odešel z úřadu i poradce pro česko-německé vztahy Pavel Tigrid.

Havlovi se nelíbí přechod vládní letky pod ministerstvo obrany

Rozhodnutí o přechodu vládní letky z ministerstva vnitra pod ministerstvo obrany se zdá být prezidentu Václavu Havlovi nesmyslné. Dopad této změny pocítí už příští týden, kdy se spolu s nepočetným doprovodem bude vracet z dovolené na Kanárských ostrovech letounem TU-154, v němž je místo pro více než stovku pasažérů. Na dovolenou jej přitom ještě před Vánocemi dopravil kanadský challenger s necelou dvacítkou míst, který však nyní nemá kdo řídit, neboť armáda, pod niž od nového roku přešla vládní letka, ještě není na provoz letounu dostatečně připravena. S challengerem za více než půl miliardy korun zřejmě žádný ústavní činitel nikam nepoletí minimálně ještě měsíc.

Možná i o ilegální migraci z ČR bude jednat v Praze německý spolkový ministr zahraničí Joschka Fischer

Nejen vývoj Evropské unie, ale zřejmě i problematika přílivu uprchlíků z České republiky do Německa se dostane na program rozhovorů, které povede se svým protějškem Janem Kavanem, s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a s premiérem Milošem Zemanem 6. a 7.ledna v Praze německý spolkový ministr zahraničí Joschka Fischer. Zhruba 50 procent utečenců z bývalé Jugoslávie přichází do Německa přes Českou republiku, řekl před jeho návštěvou v pondělí novinářům chargé d affaires německého velvyslanectví Werner Wnendt. Zároveň zdůraznil výrazný podíl českých občanů mezi zadrženými převaděči. Na nárůst zadržených převaděčů upozornily v pondělí v Bonnu také opoziční strany CDU/CSU s tím, že ostraha hranic by měla být posílena právě především mezi Saskem a Českou republikou.

Neobvykle silný byl v loňském roce tlak běženců na česko-slovenskou hranici.

Především na Břeclavsku policie zadržela o 80 procent více cizinců než v roce 1997. Z celkového počtu 600 zajištěných uprchlíků tvořili nejpočetnější skupinu Afghánci, Kosované a Turci. "Nárůst nás samozřejmě nepotěšil a pohraniční policie na něj od počátku roku zareagovala zpřísněním ostrahy hranic a posílením hlídek," řekla v pondělí ČTK policejní mluvčí Ludmila Straková.

Až stovky miliónů korun vynaložily české banky na příchod eura

Jak vyplynulo z ankety ČTK, příprava na novou evropskou měnu euro, která počínaje 1.lednem tohoto roku vstoupila v život prozatím v bezhotovostní podobě, stála čtyři největší české banky - Komerční 'KB), Českou národní 'ČNB), Investiční a Poštovní 'IPB) a Českou spořitelnu 'ČS) - desítky až stovky miliónů korun. Peníze kromě vylepšení informačních systémů, jejich úpravy či zavedení nové technologie si vyžádalo také školení pracovníků. Všechny banky shodně tvrdí, že v souvislosti s přípravou na euro nepřijímaly nové pracovní síly, ale pouze zacvičily na nové produkty stávající personál.

Koruna první letošní obchodní den posílila na 35,03 Kč/EUR

Česká měna 4.ledna, první letošní obchodní den, posílila z úvodní úrovně 35,30 Kč/EUR na 35,03 Kč/EUR před koncem obchodování před 17:00 hod. Tento pohyb odpovídá posunu z 18,05 Kč/EUR na 17,91 Kč za německou marku. Vůči americkému dolaru se koruna pohybovala v úzkém rozpětí 29,65 až 29,85 Kč/USD. ČTK o tom informoval dealer Československé obchodní banky 'ČSOB) Jan Došek.

Kurs koruny k německé marce stejně jako k ostatním deseti evropským měnám, které euro na mezibankovním trhu nahradilo, je od prvního ledna určován přes zafixované přepočítávací poměry. Podle Doška se devizový trh v pondělí teprve rozkoukával a obchodníci si pomalu zvykali na obchodování v nové měně. Objem obchodů byl velmi nízký a podobal se objemům v době mezi vánočními svátky. Dealer předpokládá, že "navykací fáze" bude pokračovat po zbytek týdne a nelze tudíž očekávat větší pohyb kursu koruny.

Obchod s USA podpoří česko-severoamerická obchodní komora

Podpořit vzájemný obchod, investice a cestovní ruch mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, Kanadou a Mexikem je posláním Česko-severoamerické obchodní komory 'ČSOK), která byla ustavena v hlavním městě amerického státu Georgia Atlantě. Mezi zakládajícími členy je Tomáš Baťa. ČTK to v pondělí sdělila agentura Czechtrade. Podle jejích informací chce komora postupně rozšířit působnost na všechny členské země Severoamerické zóny volného obchodu 'NAFTA). Sesterskou organizací ČSOK je Kanadsko-česká obchodní komora založená v roce 1991.

Aféra s privatizací SPT Telecom se dostává do dalšího kola

Pochybnosti o regulérnosti privatizace české monopolní telekomunikační společnosti SPT Telecom se prohloubily po víkendovém pořadu nizozemské veřejnoprávní televize o korupci ve východní Evropě. Bývalí pracovníci firmy, která je podílníkem konsorcia vlastnícího nyní 27 procent akcií Telecomu, hovořili o úplatcích v České republice jako o běžné věci. České politické strany požadují prošetření okolností údajného úplatkářství.

Vyšetřování požadují Občanská demokratická aliance i Občanská demokratická strana, jejichž představitelé byli v roce 1995 za privatizaci Telecomu zodpovědní. Místopředseda ODS Miroslav Macek však označil informace o korupci při této privatizaci za "virtuální realitu" médií.

Zástupce drobných akcionářů SPT Telecom Martin Mosinger trvá na tom, že průběh privatizace SPT Telecom byl ovlivněn. Za dezinterpretaci však označil tvrzení pondělních Lidových novin o tom, že holandské stanici KRO potvrdil, že zná očité svědky uplácení českých úředníků a politiků při výběru zahraničního partnera pro Telecom. Existují prý však lidé, kteří vědí, jak se celá událost odehrála. "Jestli byli u toho, nebo nebyli, to nevím," uvedl Mosinger. Určitě však podle něj někteří lidé o převodech peněz vědí více a potvrzují, že šlo o tři převody po 90 miliónech korun.

Bývalý předseda Fondu národního majetku 'FNM) Roman Češka 'ODA) zvažuje v této souvislosti podání žaloby na ochranu osobnosti. "Já jsem s tím neměl nic společného, žádné úplatky jsem nepřijal a jestli to někdo tvrdí, ať mi to řekne do očí a já ho budu žalovat," řekl Češka ČTK. Pohoršeně dodal, že je rozhodnut žalovat kohokoli, kdo by jej spojoval s korupcí.

Obrovské množství podkladových materiálů a nedostatek pracovních sil zabránilo někdejšímu ministrovi bez portfeje Vladimíru Mlynářovi 'US) zařadit spornou privatizaci SPT Telecom do zprávy o problematických privatizačních případech. Tu se rozhodla na začátku minulého roku, tedy v úvodu svého funkčního období, vypracovat vláda Josefa Tošovského. Mlynářova zpráva nyní leží u ministra Jaroslava Bašty 'ČSSD), který je současně vedoucím koordinační komise vládního výboru pro ochranu ekonomických zájmů. Na dotaz, jak postupuje prověřování privatizace SPT Telecom, Bašta v pondělí prostřednictvím své sekretářky ČTK vzkázal: "Děláme, co můžeme."

Schmögnerová je ve sporu s ČSOB pro mimosoudní vyrovnání

Mimosoudní vyrovnání ve sporu mezi Československou obchodní bankou 'ČSOB) a Slovenskou inkasní 'SI) o pohledávky v objemu 15,5 miliardy Sk navrhuje slovenské ministerstvo financí a zároveň chce vrátit celou kauzu na úroveň jednání mezi oběma vládami. ČTK to v pondělí řekla ministryně financí Brigita Schmögnerová s tím, že "česká vláda přijala záruku za dosud nesplacené pohledávky Československé obchodní banky vůči Slovenské inkasní, a právě proto by se měla uskutečnit jednání na úrovni vlád".

Kořeny sporu leží v roce 1995, kdy SI přestala splácet úvěr, který jí ČSOB poskytla na odkup špatných úvěrů z let komunismu. Slovenská inkasní přitom podala sama na sebe návrh na vyhlášení konkursu. V současnosti je celý spor před Mezinárodním střediskem pro řešení sporů z investic ve Washingtonu a jednání za účasti státního tajemníka resortu Vladimila Podstránského by měla být zahájena dnes.

Iniciátor dopisu Zemanovi Smoljak spokojen s ohlasem veřejnosti

Herec, režisér a scenárista Ladislav Smoljak, který inicioval otevřený dopis sedmi umělců premiéru Miloši Zemanovi se žádostí, aby odvolal ministra zdravotnictví Ivana Davida za postup při odvolání Zuzany Roithové z funkce ředitelky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, je spokojen s ohlasem veřejnosti, jejíž zájem, jak řekl v pondělí v Českém rozhlase, "by mohl přispět k tomu, aby se věc rozebrala a ukázalo se, jestli šlo o zvůli státního úředníka, nebo měl pravdu". Na rozdíl od umělců Davidovy kroky včetně odvolání Roithové z funkce podporuje Sdružení pro ochranu pacientů.

Zeman umělcům vzkázal, že zdravotnictví naprosto nerozumějí

Premiér Miloš Zeman v pondělí ostře odpověděl na otevřený dopis protestující proti odvolání ředitelky pražské vinohradské nemocnice Zuzany Roithové ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem. Umělci a osobnosti, požadující v dopise odvolání Davida, podle něj zdravotnictví nic nedali a nerozumějí mu. David zůstane ministrem zdravotnictví, protože hájí zájmy pacientů, dodal Zeman. "Pokud se odvoláváte na veřejný zájem, chtěl bych konstatovat, že v době, kdy tisíce občanů protestovaly proti plánům na zrušení nemocnic ve svých městech, vy jste mlčeli. Mlčeli jste i v době, kdy mnozí lékaři v rozporu s Ústavou vybírali od starých a nemocných pacientů takzvané sponzorské příspěvky na zdravotní péči," napsal ve svém vlastním otevřeném dopise Miloš Zeman umělcům.

Ministr David odvolal Roithovou bez udání důvodu z funkce loni 30.listopadu. Petici na její obranu podepsalo 56 vedoucích pracovníků a přes 1100 zaměstnanců pražské nemocnice Královské Vinohrady.

Signatáři petice chtějí pozastavit platnost protidrogového zákona

Kolem pěti set lidí podepsalo petici, v níž žádají pozastavení platnosti novely takzvaného protidrogového zákona. Represivní "protidrogový zákon" je špatný, neboť porušuje občanské svobody, diskriminuje nemocné a umožňuje policii jeho zneužití i proti "nepohodlným" lidem, píše se v petici, jejíž text má k dispozici ČTK.

Podle novely zákona může od 1.ledna uložit soud za držení drogy v množství větším než malém až dva roky vězení. Novela nedefinuje, co je malé množství drogy, ale policisté mají k dispozici tzv. kvantitativní tabulku, podle níž určí, jaké množství drogy nalezené při kontrole narkomana mají považovat za větší než malé. Signatáři petice upozorňují, že limity povolených množství drog nikterak neomezí dealery, kteří si "vždy najdou cesty, jak obejít zákon". Naopak údajně "zkriminalizují" lidi drogově závislé, jež také odradí od léčby. "Nejnižší odhady takto kriminalizovatelných občanů přesahují číslo padesát tisíc," tvrdí autoři petice.

Státní rozpočet roku 1998 skončil deficitem 26,3 miliardy Kč

Deficitem 26,3 miliardy korun skončilo hospodaření státního rozpočtu za rok 1998, přičemž původní rozpočet byl sestaven jako vyrovnaný. Během loňského roku státní pokladna vybrala na příjmech 537,5 miliardy korun. Rozpočtové výdaje dosáhly 563,8 miliardy korun. ČTK o tom v pondělí informovala mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.

Poslanci názor na rozpočet nezměnili, pravděpodobně ho schválí

Zhruba dva týdny před závěrečným hlasováním o návrhu státního rozpočtu na letošní rok setrvávají jednotlivé parlamentní strany na svých pozicích z prvního sněmovního čtení. Pokud by tedy poslanci o rozpočtu hlasovali stejně jako v prvním čtení, lze očekávat, že koncem příštího týdne bude tato klíčová předloha schválena. Mělo by se tak stát především díky hlasům zákonodárců ČSSD, KDU-ČSL a pravděpodobně i KSČM.

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jaroslav Zvěřina v pondělí v rozhovoru pro ČTK zopakoval, že postoj jeho strany k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1999 zůstává nezměněn. "Navržený rozpočet s deficitem 31 miliard korun v žádném případě nemůžeme podpořit," řekl poslanec. S podporou se vládní předloha nesetká ani u Unie svobody, jak potvrdil v pondělí novinářům poslanec a exministr financí Ivan Pilip. Také stanovisko KDU-ČSL zůstává nezměněné a lze tedy předpokládat, že rozpočet podpoří. Ekonomický expert této strany Miroslav Kalousek ČTK řekl, že lidovci jsou stále přesvědčeni, že delší rozpočtové provizorium, které by opětovným zamítnutím vládního návrhu nastalo, znamená tu nejhorší variantu.

Druhá verze návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1999 předpokládá příjmy ve výši 574 miliard korun a výdaje ve výši 605 miliard korun. Rozpočet je tak koncipován jako deficitní se schodkem 31 miliard Kč.

Herman: Řády nebyly nikdy zrušeny, kauza kolem kontinuity je útok

Řeholní řády a kongregace nebyly za komunistického režimu v českých zemích nikdy zrušeny. "Kláštery byly v roce 1950 obsazeny, řeholníci rozehnáni a internováni. Po čtyřicet let působily řády v podzemí, ale právně zrušeny nebyly a po roce 1989 obnovily činnost," řekl v pondělí ČTK mluvčí České biskupské konference Daniel Herman na dotaz týkající se kontinuity právnických osob katolické církve.

Kauzu rozpoutanou nyní v souvislosti s restitucemi kolem údajného neoprávněného vydávání ministerských potvrzení o právní kontinuitě právnických osob katolické církve považuje Herman spíše za věc "politickou a populistickou" než právní. "Není to však jen stranická záležitost, ale - napříč stranami - působení lidí vychovaných propagandou minulého režimu," poznamenal s tím, že v kauze vidí zpochybňování práce nezávislých soudů, což je podle něj nebezpečným precedensem.

Potvrzení o právní kontinuitě právnických osob katolické církve, která církevním řádům a kongregacím v minulosti neoprávněně vydával bývalý ředitel odboru církví ministerstva kultury Pavel Zeman, by neměla ovlivnit průběh případných restitučních soudních sporů. Tvrdí to současná šéfka odboru Jana Řepová, která nyní zkoumá, zda církevní spolky na základě takových osvědčení už restituovaly nějaký majetek. Provedené restituce ale podle ní nelze zpochybnit. "Neovlivní to restituce provedené podle zákona nebo rozhodnutí vlády," řekla Řepová v pondělí ČTK.

Vláda navrhuje zvýšit podporu v nezaměstnanosti

Zvýšení podpory v nezaměstnanosti o deset procent, posílení pozice odborů ve vztahu k zaměstnavatelům a zpřísnění podmínek pro zaměstnávání cizinců předpokládá návrh rozsáhlé novely zákona o zaměstnanosti, který vláda předložila Poslanecké sněmovně. Podpora v nezaměstnanosti by se podle kabinetu měla vrátit na úroveň platnou do konce roku 1997, kdy byla v rámci úsporných opatření o deset procent snížena. Pokud by dolní komora parlamentu uvedenou novelu schválila, pobírali by od 1.července 2000 nezaměstnaní registrovaní na úřadu práce opět první tři měsíce 60 procent a dalšího čtvrt roku 50 procent svého předcházejícího platu. Uchazeči o zaměstnání, kteří podstoupí rekvalifikaci, by od státu dostávali 70 procent mzdy.

Zemřel generálmajor v.v. Stanislav Dvorský

Ve věku nedožitých 90 let zemřel na Nový rok generálmajor letectva ve výslužbě, bývalý příslušník 311.československé bombardovací perutě britského Královského letectva 'RAF) Stanislav Dvorský. ČTK to v pondělí oznámil jménem rodiny Martin Dvorský. Rozloučení s někdejším pilotem, který byl nositelem Řádu Milana Rastislava Štefánika, Československého válečného kříže a dalších vyznamenání, se uskuteční v pátek ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Ze sportu:

Bývalý wimbledonský vítěz Richard Krajicek z Nizozemska vehementně volá po opětovném prošetření dopingového případu českého tenisty Petra Kordy, který otřásl tenisovým světem den před vánočními svátky. Podle jeho slov by měli nejlepší světoví hráči sepsat petici a zaslat ji Mezinárodní tenisové federaci 'ITF), aby celý případ znovu vyšetřila a zveřejnila veškeré detaily.

Stručně o počasí:

Oblačno až zataženo, místy déšť, ve vyšších polohách mrznoucí mrholení. V průběhu dne teploty kolem 2 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.