Zprávy úterý, 05. prosince 2000

Eva Petržílková

Vláda nezpochybní dosud jmenované guvernéry centrální banky, obrátí se ale na Ústavní soud

Vláda po jednání s prezidentem Václavem Havlem rozhodla, že navrhne Ústavnímu soudu, aby posoudil způsob jmenování guvernéra a viceguvernéra centrální banky. Do té doby nezpochybní pozici Zdeňka Tůmy v čele ČNB. Jmenování Tůmy vyvolalo spor mezi prezidentem a vládou už minulý týden. Václav Havel jmenoval Tůmu na základě Ústavy, vláda však tvrdí, že ke jmenování je nutný i podpis premiéra Miloše Zemana. O pondělním rozhodnutí kabinetu informoval novináře ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Ten se ale vyhnul odpovědi na otázku, zda Tůma zůstane guvernérem i po výroku Ústavního soudu, pokud ten dá za pravdu vládní interpretaci. Rychetský chce vládě návrh podnětu Ústavnímu soudu předložit na jednání 18. prosince.

Prezident Václav Havel při odchodu z pondělního jednání vlády novinářům řekl, že považuje usnesení vlády "v dané situaci za nejlepší možné" a on sám jej podporuje. Václav Havel se zúčastnil jednání kabinetu na vlastní žádost, přestože se na zámku v Lánech léčí ze začínajícího zápalu plic.

Ilja Kotík: Dle laboratorních výsledků se prezidentův zdravotní stav lepší

Žádné větší problémy nezaznamenali lékaři v posledních dvou dnech u prezidenta Václava Havla, který se už týden léčí z počínajícího zápalu plic. Podle laboratorních výsledků z konce minulého týdne ustoupily známky zánětu. Informoval o tom prezidentův lékař Ilja Kotík s tím, že například sedimentace červených krvinek je v podstatě na normální úrovni.

Podle ministra Mertlíka kurs koruny současné spory kolem guvernéra ČNB neovlivní

Kurs české koruny by neměl být současnými spory kolem jmenování nového guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy dlouhodobě dotčen. "Je to krátkodobá záležitost, která sama o sobě nebude mít žádné následky," řekl ministr financí Pavel Mertlík na pondělní tiskové konferenci vlády.

Koruna v posledních týdnech posílila na nejsilnější hodnoty vůči euru od doby jeho zavedení v roce 1999. Poté, co vláda zpochybnila jmenování Tůmy novým guvernérem, oslabila k úrovni kolem 34,80 Kč/EUR. V pondělí koruna dále oslabila pod vlivem dalších faktorů až k 35,00 Kč/EUR.

Reakce na kompromis vzešlý z jednání prezidenta a vlády o jmenování nového guvernéra ČNB

Spíše zdrženlivě hodnotí šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý a exministr financí Ivan Pilip (Unie svobody) kompromis vzešlý z jednání prezidenta Václava Havla a vlády o jmenování nového guvernéra České národní banky. Tlustý nepovažuje za "žádné velké vítězství" to, že obě strany sporu "trvají na svém" a za kompromis vydávají to, že "platí vše, co se událo dosud". Ivan Pilip, který je také členem rozpočtového výboru, v rozhovoru pro ČTK varoval, že "destabilizace České národní banky pokračuje".

Výsledek jednání prezidenta a vlády naopak přivítal sociální demokrat a další člen rozpočtového výboru Sobotka. "Vláda svým rozhodnutím přispěla k tomu, že se situace dále nebude eskalovat a dramatizovat," odpověděl mimo jiné na dotaz ČTK, zda by situace v čase zbývajícím do rozhodnutí Ústavního soudu mohla destabilizovat českou měnu a ekonomiku.

Z dalšího jednání vlády

Současný zákon o spotřebních daních v budoucnu nahradí pět zákonů týkajících se jednotlivých komodit, ze kterých se spotřební daně platí, tedy uhlovodíkových paliv a maziv, lihu, piva, vína a tabákových výrobků. Spotřební daně by se zároveň měly nově vyměřovat až ve chvíli, kdy zboží odchází do spotřeby. Vyplývá to z návrhu věcných záměrů zákonů o spotřebních daních, který schválila vláda. Nyní se spotřební daň započítává do ceny, jakmile zboží opustí výrobce, a dále s ním "putuje" až ke konečnému spotřebiteli. Podle nové úpravy by se daň v ceně zboží promítla až ve chvíli konečného prodeje. Velkoobchodní ceny by se tak uváděly bez této daně. Režim podmíněného osvobození od daně vychází podle ministerstva financí, které návrh předložilo, z praxe Evropské unie.

Dotace na výstavbu nájemních bytů, které nyní obcím poskytuje ministerstvo pro místní rozvoj, budou letos a v příštím roce plynout z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení. Rozhodla o tom vláda, když schválila podmínky využití financí fondu na podporu výstavby nájemních bytů. Celkem má fond na výstavbu nájemního bydlení ještě letos poskytnout 765 miliónů korun. Podpora bude poskytována formou investiční dotace obcím, které realizují výstavbu nájemních bytů, včetně bytů upravených pro zdravotně postižené, bytů v domech s pečovatelskou službou a v domech s komplexním zařízením pro zdravotně postižené občany. V závislosti na charakteru bytu bude výše finanční podpory činit 320 až 700 tisíc korun.

Větší pravomoci při určování daní dává obcím vládou schválený návrh zákona o dani z nemovitostí. Základ daně by obec měla stanovit podle objektivně zjištěné hodnoty nemovitostí, a nikoli jako dosud z výměry na metr čtvereční.

Vláda zároveň přerušila projednávání novely zákona o spořitelních a úvěrových družstvech. Novela navrhovaná Ministerstvem financí zužuje předmět činnosti záložen, omezuje počet jejich členů na jeden tisíc, výrazně zvyšuje požadavky na jejich základní kapitál a zároveň zvyšuje limit pro pojištění vkladů.

Schodek běžného účtu ČR za tři čtvrtletí propadl na 47 mld. Kč

Schodek 47 miliard korun vykazuje státní pokladna České republiky. Loni ve stejnou dobu to bylo pouze 12 miliard. Podle mluvčího České národní banky Milana Tománka se na schodku nejvíc podílí minusová obchodní bilance ve výši 77 miliard.

FNM zatím neví, kdy a jak použije 250 miliónů eur od Erste za ČS

Fond národního majetku nezamýšlí okamžitě použít 250 miliónů eur (8,92 miliardy korun), které získal od Erste Bank Sparkassen v rámci poslední splátky za Českou spořitelnu. Termín a způsob použití získaných prostředků nebyl zatím stanoven.

Erste Bank Sparkassen splatila poslední splátku za 52procentní podíl státu v České spořitelně ve výši 250 miliónů eur minulý čtvrtek. Tyto prostředky byly uloženy na tzv. zvláštní účet u České národní banky, která oznámila, že je převedla do svých devizových rezerv. Jejich směna do korun půjde mimo trh a nebude tak tlačit na další posílení kursu koruny.

Podle ministerstva zemědělství by v ČR stavy skotu v důsledku BSE klesat neměly

Stavy skotu v České republice by v důsledku nemoci šílených krav (BSE) klesat neměly. ČTK to v pondělí řekl Jiří Felčárek z tiskového oddělení ministerstva zemědělství s tím, že se bezpečné české hovězí maso naopak možná stane poptávanou vývozní komoditou. Podle něj je to ale samozřejmě spekulace a záleží jen na spotřebitelích. Zatím však ministerstvo žádný důvod k poklesu stavů hovězího dobytka nevidí.

Zájem zákazníků o hovězí maso v České republice kvůli BSE klesá

Většina českých zemědělců kvůli obavám z tzv. nemoci šílených krav zaznamenala pokles zájmu kupujících o hovězí maso. Jak vyplývá z pondělní ankety ČTK, výroba některých zpracovatelů hovězího se propadla až na jednu čtvrtinu. I v současné době však existují firmy, kterých se tato situace zatím příliš nebo vůbec nedotkla.

Květa Kořínková nebude inspektorkou ČD

Správní rada Českých drah neprodlouží smlouvu s Květou Kořínkovou - ta tak odchází z funkce generální inspektorky drah. Podle předsedy správní rady Miroslava Kapouna je pro odvolání důvodů víc - hlavní ten, že Kořínková informovala o některých šetřeních inspekce předsedu vlády a nikoliv správní radu. O novém generálním inspektorovi rozhodne výběrové řízení, které správní rada vypíše do konce letošního roku.

Bývalý ředitel Štiřína se musí omluvit muži, jehož nazval vyděračem

Exředitel zámku Štiřín Václav Hrubý se musí omluvit někdejšímu vysokému úředníkovi ministerstva zahraničí Karlu Srbovi za to, že jej nazval vyděračem. Rozhodl o tom středočeský krajský soud. Hrubý má podle rozsudku zveřejnit omluvu na adresu nynějšího generálního sekretáře ministra zahraničí Srby do 30 dnů na druhé straně deníku Právo. V jeho článku totiž Hrubý loni v listopadu označil Srbu za vyděrače v souvislosti s kauzou nepodloženého obvinění bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece z uplácení novinářů. Právě tento výrok se stal předmětem Srbovy žaloby na ochranu osobnosti, kterou se domáhal omluvy a odškodného ve výši 100.000 korun.

Jiří Šedivý v Izraeli jednal o modernizaci vojenské techniky

Především o spolupráci na modernizaci české vojenské techniky jednal v uplynulých dnech náčelník generálního štábu Jiří Šedivý se svým protějškem Šaulem Mofazem při návštěvě Izraele. Podle Jiřího Šedivého se hovořilo nejméně o třech projektech, v rámci nichž by český zbrojní průmysl mohl v budoucnu od izraelského získat cenné zkušenosti. Konkrétně se však zatím k projektům odmítl vyjádřit.

Na Libavou se sjeli vojáci z nové mise pro Kosovo

Zhruba sto vojáků, kteří v lednu příštího roku posílí jednotky KFOR v Kosovu, se v pondělí sjelo do vojenského prostoru Libavá na Olomoucku. Vojáci tam budou dva týdny nacvičovat situace, s nimiž se během svého působení v Kosovu mohou setkat. V rotě připravované pro novou operaci KFOR v Kosovu bude zhruba 200 českých vojáků. Kromě Libavé se budou od 2. ledna připravovat na misi vojáci ve výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku.

Začal proces s válečným zločincem Juliusem Vielem

V jihoněmeckém Ravensburgu začal v pondělí proces s podezřelým válečným zločincem Juliusem Vielem. Je obviňován ze sedminásobné vraždy židovských vězňů na Litoměřicku koncem druhé světové války. Viel hned na úvod líčení ostře napadl svědectví hlavního svědka Adalberta Lalliera a popřel, že by někoho zavraždil. Žalovaný tvrdil, že si ho justice plete s někým jiným.

Proces s domnělým válečným zločincem, který má podle plánu trvat do února příštího roku, se považuje za jeden z posledních tohoto druhu v Německu. Celý proces s Vielem začal v době, kdy německá justice chystá obžalobu proti 88letému bývalému dozorci z Terezína Antonu Mallothovi, podezřelému z vraždy jednoho židovského vězně. Malloth je už půl roku ve vyšetřovací vazbě, avšak případ se vleče celá desetiletí.

Ve Vídni se prezentovaly čtyři české nadace

Setkání členek Vídeňské společnosti spolu s prezentací čtyř českých nadací uspořádala v pondělí ve Vídni choť českého velvyslance Sabine Grušová. Pozvání na tuto akci přijala i manželka rakouského prezidenta Margot Klestilová a čestným hostem byla první dáma ČR Dagmar Havlová. Ta zde představila médiím nadaci VIZE 97, kterou založil právě český prezidentský pár. Svoji činnost v rezidenci českého velvyslance představily i další tři nadace, a to Servo, Výbor dobré vůle a Caritas Znojmo.

Velvyslanec Jiří Gruša zahájí v úterý v prostorách Českého centra ve Vídni benefiční prodejní výstavu upomínkových předmětů, jako například uměleckých svíček či košíků. Zájemci si mohou zakoupit rovněž obrazy žáků české školy Komenský v rakouské metropoli, kteří svá díla věnovali ve prospěch postižených a dětí nemocných rakovinou v brněnské dětské nemocnici.

Na Žofíně byl charitativní koncert pro tělesně postižené děti

Koncertu Děti dětem, charitativní akce pro tělesně postižené, se v pondělí zúčastnila téměř tisícovka dětí pozvaných ze 14 ústavů z celé České republiky. V Praze na Žofíně jim zpívali a hráli populární zpěváci a skupiny, dětský soubor Lučinka a Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Výstava Muzeu hlavního města Prahy připomíná tradici stavění betlémů v Čechách

Tradici stavění betlémů a další vánoční zvyky představuje výstava Tradice českých Vánoc, kterou pro období adventu připravilo Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci se spolkem Pražští betlémáři. Výstava zahrnuje betlémy z 18. a 19. století i letos vyrobené. Exponáty z různých materiálů a v různých formách zastupují známé betlémářské oblasti - Třebíčsko, Třešťsko, Ústeckoorlicko a Příbramsko.

Na Staroměstském náměstí se utkají masky Mikulášů, čertů a andělů

Soutěž o nejlepší masku Mikuláše, anděla a čerta pořádá dnes na Staroměstském náměstí v Praze Nadace Pražské děti ve spolupráci se společností Folk Art Production. Pro vítěze pořadatelé připravili sladkosti, drobné dárky, stavebnice i mobilní telefony. Na všechny děti čeká bohatý program, ve kterém budou soutěžit a zazpívají si například se zpěváky Heidy Janků a Viktorem Šárou.

Ze sportu

První soutěžní zápas po návratu na tenisové kurty Petr Korda vyhrál. Bývalý druhý hráč světa a vítěz Australian Open z roku 1998 zvítězil v prvním kole čtyřhry na challengeru Prague Indoor v Průhonicích spolu s Cyrilem Sukem nad druhým nasazeným párem František Čermák, Ota Fukárek. Zkušená dvojice vydřela výhru po setech 3:6, 7:6 a 7:6. V úterý čeká Kordu úvodní zápas ve dvouhře proti slovenskému tenistovi Martinu Hromcovi.

Čeští tenisté vyhráli halové mistrovství Evropy družstev v italském Montecatini. Tým ve složení Jan Vacek, Ota Fukárek a Martin Štěpánek porazil ve finálovém zápase Slovinsko 2:0.

Počasí

Na území České republiky bude převážně zataženo, mlhavo, místy mrholení. Nejvyšší teploty 3 až 7 stupňů Celsia.