Zprávy úterý, 05. října 1999

A nyní podrobněji:

Klaus odmítl, že novela Ústavy je útokem na Havlovu osobu

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus trvá na tom, že návrh ústavních změn z dílny společné komise Občanské demokratické strany a sociálních demokratů není útokem na osobu prezidenta Václava Havla, ale snahou zkvalitnit základní zákonnou normu České republiky. Klaus si ale není jist, zda o tom prezidenta přesvědčí na schůzce, která by se měla uskutečnit v nejbližší době. Řekl to Českému rozhlasu.

Předseda Evropského soudu pro lidská práva přednášel soudcům

Ke zvýšení respektu k lidským právům v rozhodnutích obecných soudů by měla přispět návštěva předsedy Evropského soudu pro lidská práva Luzia Wildhabera v České republice. Po jeho pondělní přednášce pro představitele českých obecných soudů to řekla předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová. Evropský soud pro lidská práva zaregistroval již přes 100 stížností z České republiky, uvedl jeho soudce Karel Jungwiert, zvolený za ČR. Soud již o první z těchto stížností rozhodl, přičemž jeho verdikt má být vyhlášen koncem října. Jungwiert připomněl, že podle obvyklé praxe lze rozhodnutí soudu očekávat až za několik měsíců, protože porady a projednávání věci jsou velmi důkladné.

. ČSÚ snížil odhad poklesu HDP za rok 1999

Mírné oživení ekonomiky očekává v letošním druhém pololetí Český statistický úřad (ČSÚ). Hrubý domácí produkt (HDP) by se ve srovnání s druhým pololetím 1998 měl reálně zvýšit o 0,9 procenta. Za celý letošní rok očekává ČSÚ pokles HDP reálně o 0,5 procenta. Uvádí to nejnovější krátkodobá prognóza základních ekonomických ukazatelů na léta 1999 a 2000, kterou ČTK poskytl tiskový mluvčí ČSÚ Jaroslav Macháně.

Česká národní banka začala intervenovat na oslabení koruny

Krátce po zveřejnění rozhodnutí České národní banky (ČNB) snížit dvoutýdenní repo sazbu o dalšího 0,25 procentního bodu začala v pondělí ČNB přímo intervenovat na devizovém trhu na oslabení koruny. ČTK to potvrdili oslovení dealeři. "ČNB intervenovala ve dvou vlnách, na což koruna reagovala oslabením až na 36,17 Kč za euro," řekl ČTK Petr Tomek z Raiffeisenbank. Vstup na trh následně potvrdil ČTK člen bankovní rady ČNB Luděk Niedermayer. "Rozhodnutí ČNB je stimulováno pokračujícím posilováním koruny proti euru," řekl Niedermayer s tím, že intervence může dosáhnout řádu několika stovek miliónů dolarů. Při zásahu proti koruně totiž ČNB nakupuje devizy a prodává koruny a není proto omezena velikostí svých devizových rezerv.

Vetchý: Pokusíme se zlepšit životní podmínky českých vojáků KFOR

Ministr obrany Vladimír Vetchý se pokusí vyvinout maximální úsilí, aby zlepšil sociální podmínky českých vojáků působících na severu Kosova v mezinárodních silách KFOR. Během pondělního setkání s velitelem české roty Karlem Klínovským ujistil české velení, že v nejbližší době vojáci získají obytné a sociální buňky, které se před příchodem zimy jeví jako nezbytné. O zlepšení zázemí 124 českých průzkumníků usiluje Klínovský již několik měsíců. "Vojáci tu nemají vlastně vůbec nic. Chybí zde zprávy z domova, není tu prostor pro jejich relaxaci, spojení s domovem téměř žádné," řekl Klínovský ČTK.

Holáň: Evropa cítí, že Balkán je její nejslabší místo

Evropské země si podle lidoveckého poslance a šéfa stálé parlamentní delegace Středoevropské iniciativy (SEI) Viléma Holáně uvědomují, že oblast Balkánu je "nejslabším" místem Evropy. Vývoj balkánských zemí může ovlivnit budoucnost celé Evropy, a proto chce šestnáctka středoevropských a východoevropských zemí sdružených v SEI tamní situaci pomoci řešit, řekl Holáň. "Od čtvrtka 7. do soboty 9. října se v České republice sejdou zástupci jednotlivých zemí, aby jednali o Paktu stability pro Balkán. Jeho smyslem by však nemělo být řešení pouze ekonomických otázek," dodal Holáň.

Reakce českých politiků na výsledky rakouských voleb

Volební úspěch extremistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) je podle premiéra Miloše Zemana signálem, že i v zemi, která je "evidentně jednou z nejúspěšnějších v Evropské unii", může získat významnou přízeň voličů hnutí reprezentující xenofobní a částečně rasistické nálady. Zeman to v pondělí řekl novinářům.

Podle šéfa Poslanecké sněmovny Václava Klause nedělní parlamentní volby v Rakousku ukázaly, že se vyčerpal efekt rakouské velké koalice, která trvala dlouho. Konstatoval, že "rakouský volič chtěl změnu a uskutečnil ji".

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal doufá, že rakouští lidovci, kterým po víkendových parlamentních volbách v Rakousku hrozí ztráta pozice druhé nejsilnější strany, nebudou sestavovat koalici se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) Jörga Haidera. "Nevěřím, že by v Rakousku mohlo vzniknout něco podobného jako je opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS," řekl Kasal na pondělní tiskové konferenci v Brně.

Výrazný úspěch nacionalistické FPÖ by měl být podle šéfa senátního zahraničního výboru Michaela Žantovského varováním pro celý středoevropský region. Žantovský ČTK řekl, že pokud se tato strana dostane do rakouské vlády, může to "velmi vážně" zkomplikovat úsilí České republiky a dalších zemí o vstup do Evropské unie.

Jen 34 procent lidí si myslí, že má současný režim více předností

Pouze 34 procent obyvatel České republiky si myslí, že současné zřízení má ve srovnání s režimem před listopadem 1989 stále více předností. Přitom loni si to myslelo 49 procent Čechů. Vyplynulo to ze zářijového průzkumu Střediska empirických výzkumů, jehož výsledky obdržela ČTK. Podle 21 procent respondentů je současný režim stejný jako před listopadem 1989, loni si to myslelo 19 procent Čechů. O tom, že současný režim je horší, je přesvědčeno 35 procent dotázaných, což je o tři procenta více než před rokem.

WP: Češi nechtějí přiznat podíl na nacistickém vyhlazování Romů

Na nechuť Čechů přiznat podíl viny na nacistickém vyhlazování Romů za druhé světové války poukázal v pondělním obsáhlém článku americký prestižní list The Washington Post. Jako příklad uvedl vývoj kolem romského pracovního tábora v Letech u Písku, v jehož blízkosti stále stojí místo důstojného památníku zapáchající prasečí farma. Pověsti o české účasti na vyhlazování Romů kolovaly v české společnosti za komunismu desítky let, ale skutečná role Čechů začíná vycházet na světlo až nyní a vyvolává rozhořčenou debatu, uvedl list s vysvětlením, že romská otázka je v České republice stále živá kvůli útokům skinheadů a připravované stavbě zdi v Matiční ulici v Ústí nad Labem.

V Ústí nad Labem začalo bourání starého plotu oddělujícího Romy od ostatních obyvatel

V ústecké Matiční ulici se začal bourat starý železný plot mezi domy pro neplatiče nájemného, většinou Romy, a čtyřmi rodinnými domky na druhé straně ulice. "Na místě zbouraného plotu do konce října vyroste nový protihlukový plot," řekl ČTK starosta ústeckého městského obvodu Neštěmice Pavel Tošovský. Stavbu plotu chápou romští aktivisté jako "konkrétní a jasný projev perzekuce Romů ze strany státní instituce" a "vědomou a plánovanou eskalaci napětí směřující ke konfrontaci". Řada Romů prý kvůli tomuto postupu opustí své domovy nebo odejde do zahraničí. Vyplývá to z prohlášení Grémia romských regionálních představitelů, které obdržela ČTK.

Luxova rekonvalescence beze změn

Beze změny zůstává průběh rekonvalescence bývalého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe, který před deseti dny prodělal transplantaci kostní dřeně na klinice Freda Hutchinsona v americkém Seattlu. ČTK to do New Yorku řekla Luxova dcera Veronika. "Je to těžké období, stav bílých krvinek je na nule, (otec) má popálená ústa, boláky, necítí se dobře a přetrvává stejný stav," řekla Luxova dcera s tím, že stále ještě jde o reakci, která se po transplantaci štěpu kostní dřeně očekává.

Sochař Otmar Oliva dokončil výzdobu jedné z vatikánských kaplí

Výzdobu kaple Redemptoris Mater v Apoštolském paláci ve Vatikánu dokončil po čtyřech letech práce český sochař Otmar Oliva z Velehradu. Tato nová kaple v centrální části sídla papežů byla budována k miléniu v roce 2000. "Má být obrazem východní a západní církve na prahu třetího tisíciletí," řekl Oliva ČTK po návratu z Vatikánu. "V kombinaci bronzu a mramoru jsem navrhl a zhotovil kropenku, oltář, poutní kříž, papežský trůn a ambon (místo, odkud se čte Písmo)," uvedl.

Velehradský sochař vytvořil v roce 1998 pro papeže Jana Pavla II. pamětní medaili k 20. výročí jeho pontifikátu. Ve zlatě a stříbře byly raženy přímo ve vatikánské mincovně a v každé verzi jich bylo zhotoveno 6000. V minulých letech medaile navrhovali autoři z Itálie, Polska a jiných zemí. Český tvůrce byl takovou prací pověřen poprvé.

Dagmar Havlová bude vyučovat na FAMU

Manželka prezidenta Dagmar Havlová bude externě vyučovat na pražské Filmové akademii múzických umění (FAMU) posluchače filmové a televizní režie. Vedoucí tiskové služby prezidentské kanceláře Martin Krafl ČTK sdělil, že Havlová začne s výukou předmětu Práce režiséra s hercem už 6. října. Semináře Havlové budou zaměřeny na získání zkušeností s filmovou a televizní tvorbou s ohledem na osobnost herce. "Na jejich základě by posluchači měli pochopit taktiku a strategii práce a spolupráce režiséra s hercem tak, aby výsledkem bylo kvalitní umělecké dílo. Dagmar Havlová-Veškrnová využije k přednáškám filmy a inscenace, ve kterých účinkovala," sdělil Krafl.

V Pardubicích začal evropský folklórní festival Tradice '99

Převážně dětské folklórní soubory ze Španělska, Běloruska, Slovenska i ČR ovládly v pondělí Pernštýnské náměstí v Pardubicích. Začal zde evropský festival Tradice '99, jehož účastníci vystoupí ve třech městech budoucího pardubického kraje. Prvního ročníku festivalu se účastní osm souborů. Vedle souborů Tierras-Propias ze Španělska, Matičiarik ze Slovenska a Čabarok z Běloruska v jeho programu vystoupí folklórní soubory z Chrudimi či Pardubic.

Národní muzeum nabízí badatelům čtyři digitalizované staré tisky

Čtyři vzácné staré tisky jsou od pondělí přístupné v digitální formě ve studovně Národního muzea v Praze. Projekt je součástí programu digitalizace vzácných dokumentů "Memoriae mundi series bohemica". Tento přístup iniciovalo roku 1992 UNESCO v rámci projektu "Paměť světa", jehož cílem je záchrana světového kulturního dědictví. Zájemci o studium starých tisků si mohou v Národním muzeu nyní prostudovat Jistebnický kancionál, středověký latinský slovník ze 13. století, cestovní knihu biskupa Jana ze Středy Liber viaticus a iluminovaný Krumlovský sborník z 15. století.

Ze sportu:

V dohrávaných zápasech 9. kola první fotbalové ligy pražská Slavia zdolala Viktorii Žižkov 3:1, Hradec Králové zvítězil nad Teplicemi 2:0 a Olomouc podlehla Drnovicím 1:2. Slavia má v čele tabulky čtyřbodový náskok před Českými Budějovicemi. Třetí je obhájce titulu Sparta, která na svého pražského rivala ztrácí pět bodů. Poslední je stále Hradec Králové.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky, na hřebenech Krkonoš smíšené nebo sněhové. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.