Zprávy úterý, 05. září 2000

Josef Kubeczka

A nyní podrobněji:

Prezident Havel se označil za příznivce reformy OSN

Přestože prezident Václav Havel nehodlá v New Yorku na tzv. miléniovém summitu OSN kritizovat stále chybějící reformu této instituce, potřebu rekonstrukce OSN ale před svým odletem podpořil. "Ta instituce vznikla po druhé světové válce, zrcadlila tehdejší poměry a dnes už žijeme v úplně jiném světě," řekl prezident. Dodal ale, že reforma bude dlouhá a pomalá. "To se týká i daleko skromnějších a menších institucí, že reforma, která je má zefektivnit, naráží na strašné stereotypy v chování, na setrvačnost, na lásku úředníků k vlastním funkcím," řekl Havel, který se má z USA vrátit příští pondělí.

Jeho program se neomezí jen na summit Spojených národů, prezident se ještě před ním vydá do Ann Arbor nedaleko Detroitu, aby na Michiganské univerzitě převzal čestný doktorát práv. Ve čtvrtek se zúčastní galavečeře, na které sdružení Američtí přátelé České republiky předá americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové Cenu za mezinárodní spravedlnost a lidská práva. Zavítat hodlá i mezi americké Čechy. "Navštívím i ten Národní dům v New Yorku, který konečně se má stát majetkem České republiky a po jeho rekonstrukci by tam mělo být takové velké české centrum," sdělil Havel.

Václav Havel: ČR by měla mít více porozumění pro rakouské obavy z Temelína

Česká republika by měla projevit více pochopení pro obavy Rakouska ze spuštění jihočeské jaderné elektrárny Temelín (JETE). Řekl to prezident Václav Havel před svým odletem do New Yorku na miléniový summit OSN. "Rakousko je tradičně antijaderně orientovaná země," upozornil prezident. Rakousko se obává, že Temelín nesplňuje bezpečnostní standardy a jeho blížící se spuštění ochlazuje vztahy Prahy a Vídně. Odmítavý postoj k Temelínu vedl jeho hornorakouské odpůrce v sobotu k pětihodinovému zablokování tří česko-rakouských hraničních přechodů. "Mají právo na své demonstrace a protesty; důležité je, aby jednali experti, což se děje, aby se ta věc brala odborně a neužívala se jaksi silná slova ani na jedné ani na druhé straně," řekl Havel.

Rezoluce o Temelínu zařazena na pořad plenárního zasedání EP

Evropský parlament (EP) vyhověl návrhu klubu Zelených a zařadil rezoluci o znepokojení českou jadernou elektrárnou Temelín na pořad nynějšího zasedání. Hlasovat se o ní bude v rámci "naléhavé procedury" ve čtvrtek odpoledne. Poslanci v začátku první plenární schůze po prázdninách rozhodli vyřadit z programu bod o lidských právech v Íránu a nahradit ho rezolucí o Temelínu. "Potřebujeme naléhavě čas na Temelín. Situace v sousedním Rakousku je velmi napjatá," zdůvodnila svůj návrh předsedkyně klubu Zelených Heidi Hautalová z Finska. Autory návrhu jsou ovšem především rakouští poslanci, a to jak z klubu Zelených, tak křesťanští demokraté.

Vláda ČR je v návrhu vyzývána, aby nedovolila spuštění prvního bloku temelínské elektrárny, dokud nebudou dokončeny všechny procedury zkoumání dopadů na životní prostředí. Poslanci mají podle návrhu požádat, aby vláda ČR zaručila české i mezinárodní veřejnosti přístup k detailním informacím o bezpečnosti Temelína. Český parlament má být vyzván, aby zajistil rychlou ratifikaci mezinárodní konvence o přeshraničních vlivech staveb na životní prostředí (Konvence Espoo) a zajistil tak veřejnosti okolních zemí právo se na vyhodnocování těchto vlivů podílet.

Rakousko neblokuje přijetí ČR do EU, chce jen právní jistotu

"Rozhodně nehodláme blokovat přijetí České republiky do Evropské unie, to není naše politika vůči žádné kandidátské zemi. Jde nám jen o prosazení právních jistot, jak jsou chápány v EU." Řekl to ČTK ve Vídni mluvčí rakouské ministryně zahraničí Johannes Peterlik. Odmítl názor, že by případné zablokování energetické kapitoly Česka při vstupních rozhovorech do EU, kterým nedávno pohrozil rakouský kancléř Wolfgagn Schüssel v případě "předčasného" spuštění jaderné elektrárny Temelín, bylo totožné se zablokováním vstupu.

Václav Klaus odmítl politické zneužívání obav lidí z jaderné energetiky

Politické zneužívání přirozených obav lidí z jaderné energetiky v souvislosti s rakouskými protesty proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín odmítl šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus. V rozhovoru pro ČTK neskrýval, že ho mrzí, když takové zneužívání přichází i od rakouských politiků, kteří podle něj byli "obětí" stejného přístupu. Narážel tím na izolaci, do níž se Vídeň dostala počátkem roku, kdy do tamější vlády vstoupila strana Svobodných nacionalisty Jörga Haidera. Klaus uvedl, že respektuje obavy veřejnosti kterékoli země včetně Rakouska a ČR z jaderné energetiky, protože to je podle něj přirozená lidská věc.

Kurier: Diskuse o "dvojí morálce" Rakouska v jaderné energetice

Vídeňský deník Kurier v pondělí ve výrazné úpravě zveřejňuje prohlášení mluvčího české vlády Libora Roučka, který obvinil Rakousko z dvojí morálky, když se staví proti využití jaderné energie v ČR a současně dováží elektřinu z jaderných elektráren ze sousedního Bavorska. Současně list na svých internetových stránkách zahájil čtenářskou diskusi k této záležitosti. "Je to smutné, ale je to pravda," píše ve svém diskusním příspěvku jeden ze čtenářů.

V Temelíně úspěšně skončila tlaková zkouška primárního okruhu

V neděli ve večerních hodinách úspěšně skončila v Jaderné elektrárně Temelín (JETE) tlaková a těsnostní zkouška primárního okruhu, uvedl pro ČTK tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář. Podle mluvčího Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Pavla Pittermanna se netěsnosti okruhu, o nichž informoval denní tisk, objevily na nízkotlaké úrovni zkoušek a byly odstraněny již před zkouškami vysokotlakými.

Verheugenův nápad o referendu byl podle Václava Havla okamžitý impuls

Za "okamžitý nápad" označil prezident Václav Havel sobotní vyjádření evropského komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena, že Německo by mělo vypsat referendum o rozšiřování Evropské unie. "Není to součást žádné německé politiky, zdá se mi, že ten nápad z mnoha různých ohledů nemá vnitřní logiku," řekl prezident před odletem do New Yorku na takzvaný miléniový summit OSN. Verheugen v rozhovoru pro sobotní vydání listu Süddeutsche Zeitung uvedl, že by se v Německu mělo konat referendum o přijetí České republiky a dalších kandidátských zemí do EU. Podotkl zároveň, že zatím je jeho uspořádání nemožné, protože by vyžadovalo změnu německé ústavy.

Podle německého ministra zahraničí Joschky Fischera netlumočil Verheugen, sám člen vládní SPD, stanovisko německé federální vlády. Verheugenovo vyjádření vyvolalo odmítavé nebo rozpačité reakce také u většiny ministrů zahraničí zemí EU. Sám komisař se v neděli snažil své vyjádření zmírnit.

Joschka Fischer pro první rozšíření EU do roku 2005

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer poprvé veřejně vyslovil konkrétní datum možného dalšího rozšíření Evropské unie. Při pondělní poradě německých velvyslanců na ministerstvu zahraničí v Berlíně uvedl: "Doufám, že první skupina zemí včetně Polska bude moci vstoupit do EU nejpozději na začátku roku 2005." Mluvčí českého ministerstva zahraničí ihned reagoval slovy, že výrok šéfa německé diplomacie není v rozporu s českým záměrem být připraven ke vstupu do unie k 1. lednu 2003. Fischer současně požadoval, aby proces rozšiřování byl "vypočitatelnější". V zájmu této vypočitatelnosti by měl podle něj být ještě letos vypracován jakýsi "jízdní řád, v němž by byly stanoveny nejdůležitější etapy celého procesu".

Sudetští Němci mají kancléřova vyjádření za "promarněnou šanci"

Za "promarněnou šanci" považuje šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt nedělní projev kancléře Gerharda Schrödera k zástupcům Němců vysídlených po druhé světové války ze zemí střední a východní Evropy. Posselt prohlásil, že premiér nepředložil jediný "evropsky orientovaný návrh na řešení", nýbrž obhajoval dosavadní status quo. Schröder se v Berlíně na výročním zasedání Svazu vyhnanců distancoval od požadavků vysídlenců. Opakoval, že německá strana nehodlá uplatňovat vůči ČR žádné majetkové nároky a jednoznačně prohlásil, že Německo nemá žádné územní nároky vůči svým evropským sousedům.

Václav Klaus vyzval k citlivému přístup při vnějším hodnocení států

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus vyzval členy politického výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy, aby při vnějším hodnocení vnitřních událostí v jednotlivých zemích postupovali citlivě. Na výbor, jehož dvoudenní zasedání začalo v pondělí v Praze, obecně apeloval, aby se "dvakrát zamysleli" předtím, než přijmou konkrétní rozhodnutí. V této souvislosti připomněl ostrou kritiku, kterou si počátkem roku vysloužilo Rakousko v souvislosti se vznikem tamní vládní koalice lidovců a strany Svobodných. Politikům ze zemí Evropské unie a některých nečlenských států vadila xenofobní a nacionalistická politika Svobodných. Klaus zmínil i nynější stupňující se výhrady Rakouska vůči ČR kvůli plánovanému spuštění jaderné elektrárny Temelín.

Dohoda s Rakouskem o odškodnění snad na podzim

Rakousko-česká dohoda o odškodnění nuceně nasazených za války by podle českého ministerstva zahraničí měla být podepsána na podzim tohoto roku. ČTK to před úterními vídeňskými rozhovory řekl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. O okolnostech uzavření vzájemné mezivládní dohody bude v úterý jednat ředitel odboru střední Evropy ministerstva zahraničí Jiří Šitler s ředitelem kanceláře rakouského ministerstva zahraničí pro otázky právní a konzulární Hansem Winklerem, doplnil mluvčí. Rozhovorů se podle něj zúčastní i rakouská vládní zmocněnkyně pro odškodnění obětí nucené práce Maria Schaumayerová.

Rakouský parlament schválil v červenci zákon o odškodnění asi 150.000 nuceně nasazených za války na rakouském území. Rakousko má nyní podepsat příslušné dvoustranné dohody s jednotlivými zeměmi střední a východní Evropy. Úterní jednání má za úkol vypilovat technické detaily týkající se zmíněné mezivládní smlouvy.

Tajná služba tvrdí, že její postup v kauze HTT Tesla Pardubice nebyl nelegální

Bezpečnostní informační služba (BIS) podle svého ředitele Jiřího Růžka nepostupovala nelegálně v případu podnikatele Miroslava Orla, vlastníka HTT Tesla Pardubice vyrábějícího radiolokátor Tamara. Růžek ve svém prohlášení uvádí, že BIS neshromažďovala kompromitující informace ani nenutila bývalého Orlova obchodního partnera ke křivému svědectví. O podílu BIS na Orlově případu informovala Mladá fronta Dnes /MfD/. Autor článku své informace opírá o část vyšetřovacího spisu. V pátek by měl Růžek o případu hovořit se členy sněmovní komise pro kontrolu BIS i s vicepremiérem Vladimírem Špidlou, který koordinuje práci BIS.

Růžek odmítl podezření deníku, podle něhož Orlovo trestní stíhání kvůli podezření z organizování daňových a celních podvodů v obchodech s naftou iniciovala před dvěma roky tajná služba. Podle MfD chtěla BIS Orlovi znemožnit, aby obchodoval s radiolokátorem Tamara. Pracovníci BIS prý navíc nutili Orlova obchodního partnera Václava Sekaninu, aby Orla křivě obvinil z trestné činnosti v obchodech s naftou. Vyšetřovatel Orlovo stíhání zastavil jako nepodložené a pravděpodobně zinscenované. "Je to všechno tak, jak jsme napsali, a máme pro to podklady. Máme část vyšetřovacího spisu, ze kterého naprosto jednoznačně vyplývá, jaká je skutečná role pracovníků BIS v tomto případu," řekl ČTK autor článku v MfD Jaroslav Kmenta. Podle něj je z vyšetřovacího spisu zřejmé, že BIS činila nátlak na určité osoby tak, aby proti Orlovi svědčily. Vyšetřovatel Salák však tvrdí, že z vyšetřování nevyplynulo, že by BIS prostřednictvím dalších osob Orlovo obvinění zinscenovala. Prověřování účasti BIS bylo podle něj pouze součástí prověrky obhajoby.

Běžný účet ČR za první pololetí 2000 se schodkem 27,2 miliardy Kč

Běžný účet platební bilance České republiky za 1. pololetí letošního roku skončil schodkem 27,2 miliardy korun, což odpovídá 753,8 miliónu EUR. Za loňské první pololetí činil podle zpřesněných údajů schodek 11,6 miliardy korun. ČTK to sdělil mluvčí České národní banky (ČNB) Milan Tománek. Letošní výsledek byl ovlivněn zejména pasívem obchodní bilance ve výši 43,4 miliardy Kč. Přímé zahraniční investice v ČR dosáhly za prvních šest měsíců letošního roku 76,9 miliardy korun, což odpovídá 2,136 miliardy EUR. V teritoriální struktuře rozhodující postavení zaujímali investoři z Německa, Nizozemí, Švýcarska, Velké Británie a USA. Devizové rezervy ČNB se po vyloučení kursových vlivů zvýšily v průběhu prvního pololetí letošního roku o 27,4 miliardy korun (759,5 miliónu EUR).

INPEG uspořádá kemp, kde bude připravovat protesty proti MMF

Členové Iniciativy proti ekonomické globalizaci (INPEG) uspořádají takzvaný akční kemp, kde budou připravovat protesty na dobu pražských zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. V kempu mají od 14. do 20. září pobývat až tři stovky aktivistů z České republiky i ze zahraničí, řekl ČTK zástupce iniciativy Viktor Piorecký. Místo, kde se 'akční kemp' uskuteční, ale neprozradil, pravděpodobně ale bude mimo Prahu. "Policie se nám to snaží všemi prostředky překazit. Pokud bychom to zveřejnili, akce by se nemusela uskutečnit vůbec," vysvětlil Piorecký.

Návrh na konkurs LET Kunovice podalo pět zaměstnanců firmy

Pět zaměstnanců a.s. LET Kunovice podalo u Krajského obchodního soudu Brno (KOS) návrh na konkurs LET. Zároveň v návrhu uvádějí požadavek na ustavení předběžného správce konkursní podstaty. Ve stejnou dobu odborový svaz KOVO podal u KOS požadavek na ustavení předběžného správce, aby bylo zabráněno rozprodávání majetku LET. ČTK to řekl Karel Šabršula z odborového svazu KOVO. "Nemáme zájem na rozprodávání majetku a nepříjemně nás překvapila informace o nabízeném prodeji firemního letiště generálním ředitelem Turnerem Bostwickem. Pro podnik by to nebylo dobré, snížilo by to jeho hodnotu," řekl ČTK odborový předák Zdeněk Zajíček.

Návrh na prohlášení konkursu na a. s. LET Kunovice včetně ustavení předběžného správce ve společnosti LET se rozhodla podat u Krajského obchodního soudu Brno také Konsolidační banka (KoB) Praha. Banka tento krok považuje v současné době za jedině přijatelné řešení k ochraně svých zájmů a zajištění co největší návratnosti svých pohledávek v LET. ČTK to oznámil tiskový mluvčí KoB Jiří Pekárek.

Britský letecký producent BAE Systems, který se uchází o dodávky nadzvukových stíhaček pro Armádu ČR, pokračuje v jednání s mezinárodními partnery o záchraně LET Kunovice, přes rozhodnutí o podání návrhu na konkurs státní Konsolidační bankou (KoB). ČTK to řekl komunikační ředitel BAE Systems pro Evropu John Neilson, z jehož prohlášení vyplynulo, že konkurs tato jednání neusnadní.

Japonská firma Toray otevřela v Prostějově novou textilní továrnu

Japonská společnost Toray Industries slavnostně otevřela v Prostějově novou textilní továrnu, do jejíž výstavby investovala 1,6 miliardy korun. Prostějovská textilka Toray Textiles Central Europe, která je vybavena 403 vodními tryskovými stavy a 14 tryskovými barvicími aparáty, zaměstnává tři stovky pracovníků a měsíčně vyrábí až tři milióny metrů čtverečních syntetických podšívkovin. Prezident Toray Industries Katsuhiko Hirai řekl, že prostějovská továrna bude zajišťovat dodávky podšívek pro klíčové zákazníky v Evropě, kteří dříve odebírali zboží z thajského závodu Toray. Díky prostějovské společnosti by Toray Industries měla proniknout se svými polyesterovými textilními výrobky na trhy ve střední a východní Evropě, kde každoročně roste poptávka po tomto zboží.

Zemědělci sklidili téměř 97 procent ploch obilovin

Čeští zemědělci sklidili obiloviny z 96,9 procenta celkových sklizňových ploch. Ze zhruba 1,61 miliónu hektarů obilovin je sklizeno přibližně 1,56 miliónu hektarů s průměrným hektarovým výnosem 3,84 tuny. Průměrný výnos v loňském roce činil 4,35 tuny na hektar. ČTK to řekl tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.

Sbírky exilové a samizdatové literatury jsou už v Dobřichovicích

Sbírky z exilového Dokumentačního střediska československé nezávislé literatury v bavorském Scheinfeldu-Schwarzenbergu byly převezeny do prozatímního archívu Československého dokumentačního střediska v Dobřichovicích u Prahy. "Badatelsky je zvlášť zajímavá velká knihovna cizojazyčné literatury k dějinám evropského komunismu a opozice vůči němu, jež čítá tisíce svazků," řekl ČTK předseda správní rady Československého dokumentačního střediska Vilém Prečan.

V Poštorné bylo otevřeno záchytné středisko pro běžence

Na téměř 15 miliónů korun přišla roční oprava bývalého objektu pohraniční stráže v Břeclavi - Poštorné, kde bylo otevřeno záchytné středisko pro uprchlíky. Je v něm 166 lůžek pro běžence zadržené při ilegálním přechodu hranic nebo cizince neoprávněně pobývající v ČR. Na uprchlíky bude dohlížet 45 policistů a ve středisku pracuje 14 civilních zaměstnanců. "Česká republika záchytný tábor v Poštorné nutně potřebovala. Zatím má podobné zařízení pouze v Bálkové v západních Čechách, v budoucnu vznikne stejné středisko i v Přílepech u Prahy," uvedl náměstek policejního prezidenta Martin Kotlan. Dodal, že časem tak na území republiky vzniknou ubytovací kapacity pro 700 běženců, což usnadní boj policie s ilegálními přistěhovalci.

Prezident zapochyboval o účinnosti hospodaření se státními penězi

Prezident Václav Havel zapochyboval o hospodárném nakládání se státními prostředky. Na tiskové konferenci před odletem do USA tak komentoval informace, že resort školství zřejmě nedostane ze státního rozpočtu na příští rok slibované sedmnáctimiliardové navýšení. Prezident řekl, že na veřejné statky může stát vydávat jen to, co má. "Je to závislé i na tom, aby byly prostředky na tyto veřejné účely opravdu efektivně využívány. Já sám se domnívám, že v mnohých oblastech jsou černé díry, které nejsou dílem posledních let, ale dědictvím dlouholetého vývoje, kam ty peníze padají zbytečně," řekl Havel a zapochyboval i o efektivitě výběru daní.

Školy po prázdninách opět zaplnilo 1,5 miliónu žáků a studentů

Opravené školní budovy, vyzdobené třídy a usměvaví a odpočatí učitelé přivítali po letních prázdninách více než milión žáků základních škol a zhruba půl miliónu učňů a středoškolských studentů. Svoji velkou premiéru si v pondělí odbylo i 108.400 prvňáčků. Do školy zavítal tradičně také prezident Václav Havel. Tentokrát se před odletem do Spojených států setkal s žáky a učiteli ze soukromé základní fakultní školy v ulici Nad Kajetánkou v Praze-Břevnově. Na improvizované tiskové konferenci čelil otázkám žáků.

Školou povinné děti, studenty a učně navštívili také další ústavní činitelé. Ministr školství Eduard Zeman přijel do Českých Budějovic. V rozhlasovém projevu ministr Zeman zdůraznil, že na konci 20. století přestává být škola místem, kde se člověk naučí potřebné poznatky. Ze školy se podle něj naopak stává místo, kde se člověk učí, jak poznatky získávat a jak s nimi dále pracovat. Připomněl, že právě proto se Česká republika připojila k výzvě Rady Evropy, která vyhlásila rok 2001 rokem jazyků. Vláda proto již letos na jaře schválila programy na podporu rozvoje informačních technologií ve školství a vyčlenila na ně sedm miliard korun.

Ministr a vedoucí Úřadu vlády Karel Březina zavítal nejprve mezi studenty a pedagogy libereckého gymnázia F. X. Šaldy v Liberci a poté navštívil tamní Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou. Zejména jej zajímalo, jaké zkušenosti mají tyto školy se zaváděním počítačů do výuky.

Jan Kasal byl opět zvolen předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL

Předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL se opět stal šéf této strany Jan Kasal. ČTK o tom informovala mluvčí KDU-ČSL Denisa Chovancová. Kasal byl jediným kandidátem a podle Chovancové byl v tajných volbách zvolen jednoznačně. Volby se uskutečnily ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku, kde se od neděle koná čtyřdenní společné zasedání lidoveckých poslanců a senátorů. Kromě předsedy dnes lidovečtí poslanci zvolili v tajných volbách též místopředsedy svého klubu. Funkci prvního místopředsedy obhájil Josef Janeček, dalšími místopředsedy se stali někdejší ministr kultury Jaromír Talíř a exministr obrany Miloslav Výborný.

Lidé na Chebsku pocítili několik slabých otřesů

Zhruba deset slabých otřesů mohli od nedělního odpoledne pocítit lidé na Chebsku. Oblast totiž zasáhla série slabých zemětřesení, která měla epicentrum v obci Nový Kostel. Dosud nejsilnější otřes dosáhl třetího stupně Richterovy škály. Zemětřesení nebylo tak silné, aby v oblasti způsobilo škody. Lidé bydlící v okruhu zhruba 15 až 20 kilometrů od Nového Kostela se při něm probouzeli, mohli cítit, jak se s nimi houpe postel, či slyšet cinkání skleniček.

Na přechodu Dolní Dvořiště je omezen nákladní provoz

Až do středy 6. září je na česko-rakouském hraničním přechodu Dolní Dvořiště - Wullowitz omezen provoz kamiónů a nákladních vozidel. Mluvčí českobudějovického celního ředitelství Josef Neužil ČTK řekl, že důvodem je rekonstrukce vozovky v části pro odbavování nákladní dopravy. Odbavování osobních automobilů a autobusů zůstává beze změn. Řidiči mohou použít ostatní jihočeské hraniční přechody s nepřetržitým provozem, určené pro nákladní dopravu. Jsou to Studánky - Weigetschlag, České Velenice - Gmünd, Halámky - Neunagelberg a Nová Bystřice - Grametten.

Vstupenky do Národního divadla si lze objednat na Internetu

Uživatelé Internetu si mohou rezervovat místa v hledištích na představeních Národního divadla v Praze. S více než dvouměsíčním předstihem lze na adrese www.narodni-divadlo.cz/rezervace.html zjistit volná místa. Pokud si zájemce nějaké vstupenky vybere, obdrží pořadové číslo, na jehož základě je do určitého termínu dostane u pokladen. "Systém je ve zkušebním provozu. Po zkušenostech se rozhodneme, zda využijeme i jeho dalších možností, například prodávat lístky prostřednictvím bankovních karet či účtů," řekl ČTK zástupce české první scény Václav Beránek.

Ze sportu:

Bohdana Térová se stala akademickou mistryní světa v orientačním běhu na krátké trati. Čeští reprezentanti získali minulý týden v horském terénu francouzského Roanne další tři cenné kovy. Na krátké trati vybojoval Petr Losman stříbro a stejnou medaili získaly štafety mužů i žen.

Pouze desetiny sekundy dělily českého kanoistu Pavla Bednáře od titulu mistra světa v maratónu. Singlkanoista Dukly Praha prohrál v závěru závodu o délce 36,8 kilometru v kanadském Dartmouthu s Dánem Carstenem Scalesem o pouhých 662 tisícin vteřiny a obhájil stříbrnou medaili z loňského šampionátu v Maďarsku.

Půl hodiny před pondělním polednem si mohl trenér fotbalových olympioniků Karel Brückner poprvé spokojeně vydechnout. Pod střechou pražského hotelu Coubertin měl pohromadě všech osmnáct nominovaných hráčů, nechyběli ani nedávní marodi, stejně jako všichni legionáři. "A teď už abychom seděli v letadle do Austrálie," pokusil se kouč o úsměv s povzdechem, že tím snad končí všechny nominační peripetie.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.