Zprávy úterý, 06. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Evropská Unie rozhodla zahájit jednání se šesti kandidáty

Ministři zahraničí Evropské unie v pondělí rozhodli svolat na 10. listopadu ministerské schůze se všemi šesti kandidáty "první skupiny" včetně České republiky, při nichž bude zahájeno politické jednání o jejich přijetí do Unie. "Budou to opravdová tvrdá jednání, se skutečným obsahem," dušoval se před novináři rakouský ministr Wolfgang Schüssel. Potvrdil, že se bude jednat o sedmi kapitolách evropského práva, které již prošly "rentgenováním". Vyložil, že v této fázi nelze jednání v té či oné kapitole definitivně uzavřít, a to ani tam, kde není mezi kandidáty a EU žádný problém. Ministři podle dobrého zdroje jednoznačně podpořili názor komise, že nestačí převést evropské právo do právního řádu přidružených zemí, ale že jeho aplikace a užívání jsou stejně důležité.

Kavan dnes na zasedání Evropské konference věnované zločinu

Ministr zahraničí Jan Kavan bude dnes jednat v Lucemburku společně se svými evropskými protějšky o možnostech spolupráce v oblastech ochrany životního prostředí a boje proti organizovanému zločinu. Šéfové diplomacií více než dvacítky států se na druhém zasedání Evropské komise zaměří například na potírání dětské pornografie či nelegální migrace. Zasedání využijí též k debatě o aktuální situaci kolem Kosova a k rozhovorům o rozšiřování Evropské unie. Kavana v Lucemburku čeká i dvoustranné setkání s jeho lotyšským protějškem Valdisem Birkavsem.

ČR zřejmě nepatří k prvním kandidátům vstupu do EU

Česká republika není vnímána jako čelný kandidát vstupu do Evropské unie a v rámci první skupiny přijímaných zemí je zřejmě zařazována někam dozadu. Vyplývá to z pondělního vystoupení evropského komisaře pro průmysl Martina Bangemanna na mezinárodní konferenci "Průmysl a rozšíření EU", kterou pořádá Svaz rakouských průmyslníků (VÖI) ve Vídni. Také prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Štěpán Popovič, který se konference ve Vídni účastní, si nemohl nevšimnout skutečnosti, že Bangemann ani jiný z hlavních řečníků, se ve svých vystoupeních o ČR vůbec nezmínili. "Česká republika si nemůže dělat iluze o tom, že by byla přijata před rokem 2004," řekl Popovič pro ČTK.

NATO zatím nepožádalo ČR o účast v zásahu v Kosovu

Severoatlantická aliance zatím nepožádala Českou republiku o účast na případném zásahu v srbské provincii Kosovo. Česká armáda je však na požádání aliance připravena vyslat do Kosova polní nemocnici, uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka. Připomněl, že ministr obrany Vladimír Vetchý na nedávné schůzce ministrů obrany NATO a přizvaných zemí v portugalské Vilamouře jednoznačně deklaroval, že podporuje mírové řešení situace v Kosovu. "Pokud ovšem snahy o mírové řešení zklamou, tak jsme připraveni v rámci svých možností podpořit i jiné akce," řekl Řepka.

Výzva ministerstva zahraničí

Ministerstvo zahraničí vyzývá české občany v Jugoslávii, aby se kvůli vyostřené situaci v této zemi spojili se zastupitelským úřadem v Bělehradě. Ministerstvo zároveň opět varovalo před cestami do krvavým konfliktem zmítaného Kosova. Mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil ČTK informoval, že zastupitelský úřad v Bělehradě má telefon 00381-11-3230133 a fax 00381-11-3236448. Chce mít přehled o českých občanech, aby je "v případě nutnosti mohl vyzvat ke spolupráci". V té souvislosti Pospíšil nevyloučil, že by ministerstvo mohlo v budoucnu lidem například doporučit, aby Jugoslávii opustili.

Náčelník slovinského generálního štábu bude jednat v Praze

O problematice výstavby ozbrojených sil začne dnes jednat s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým a ministrem obrany Vladimírem Vetchým náčelník generálního štábu slovinských ozbrojených sil Iztog Podbregar. Generál Podbregar při svém třídenním pobytu ČR rovněž navštíví Ústřední muniční základnu v Týništi nad Orlicí, 41.mechanizovaný prapor v Benešově a Středisko letového provozu v Praze-Ruzyni.

Lánský se dnes bude seznamovat se situací v České armádě

Se současnou situací v české armádě a záměry rozvoje její výstavby se dnes na generálním štábu bude seznamovat místopředseda vlády Egon Lánský. Při své návštěvě bude jednat s náčelníkem štábu Jiřím Šedivým a dalšími představiteli generálního štábu.

Ministr obrany Vladimír Vetchý krátce po svém nástupu do funkce oznámil, že chce provést změny v personálním a logistickém systému armády. Ty by měly vést ke snížení nákladů, k získávání prostředků pro investice do movitého i nemovitého majetku i do sociální oblasti. Změny by se měly objevit i v armádní koncepci, kterou vypracoval jeho předchůdce Michal Lobkowicz a jejíž schválení zatím Vetchý pozdržel.

V Mnichově dnes začne mezinárodní štábní cvičení

Zlepšení součinnosti mezi veliteli a jejich štáby při vedení mnohonárodních mírových operací s různě vyzbrojenými, organizovanými a zaměřenými vojsky je hlavním cílem společného německo-česko-italského štábního cvičení v rámci programu Partnerství pro mír. Cvičení začne dnes pod názvem "Olšina 98" u 1.horské divize bundeswehru v Mnichově a potrvá do 16.října. Podle Miloslavy Volfové z oddělení pro styk s veřejností 2.mechanizované brigády české armády se sídlem v Písku se společně se 70 vojáky české brigády cvičení zúčastní 50 italských a 80 německých vojáků.

Začala konference UNESCO o vysokém školství

Francouzský premiér Lionel Jospin zahájil v Paříži mezinárodní konferenci o budoucnosti vysokého školství, kterou uspořádala Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) za účasti 115 ministrů školství z celého světa, včetně českého ministra Eduarda Zemana. Ten vedle vystoupení na konferenci rovněž předá medaile Jana Amose Komenského pro rok 1998 deseti laureátům z celého světa. Cena J. A. Komenského, kterou v roce 1992 vytvořily česká vláda a UNESCO, je udělována za úspěchy v pedagogické činnosti. V pátek se ministr Zeman zúčastní v Českém centru v Paříži setkání s českými krajany.

Prezident Havel se sejde s vedením Poslanecké sněmovny

Návrhy zákonů, které má Poslanecká sněmovna projednávat na své nadcházející schůzi, chce ještě před jejím zahájením probrat s vedením dolní parlamentní komory prezident Václav Havel. Jeho dnešní setkání s předsedou a místopředsedy sněmovny bude současně první schůzkou hlavy státu s jejím novým vedením od letních parlamentních voleb. Václav Havel se bude chtít seznámit také s novými orgány sněmovny, řekl ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, podle něhož bude mít setkání formu "odpolední kávy".

Výměny v ministerských křeslech se nechystají

Premiér Miloš Zeman popřel informace o tom, že by chystal změnu složení svého kabinetu. Reagoval tak na zprávy o tom, že se chystá odvolat ministra financí Ivo Svobodu, ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra a ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře. "Konstatuji, že informace Lidových novin o plánovaných výměnách jakýchkoli ministrů jsou naprostou lží," oznámil Zeman ČTK.

Jan Šula rezignoval na funkci předsedy analytické skupiny

Jan Šula v pondělí rezignoval na funkci předsedy koordinační skupiny, která pracuje pod vládním Výborem na ochranu ekonomických zájmů. Ten by měl řídit protikorupční akci "čisté ruce". Po prvním jednání výboru to řekl mluvčí kabinetu Libor Rouček. Kdo Šulu nahradí, nedokázal Rouček říci. "Jsou dva potencionální kandidáti, jakmile budou známi nebo jakmile s nimi vejdeme v kontakt, tak to jméno bude oznámeno," řekl Rouček. Jan Šula úvahy o své rezignaci oznámil minulý týden. Sdělovacím prostředkům na vysvětlenou řekl, že je mu vyhrožováno fyzickou likvidací a skandalizací jeho rodiny v médiích.

Zrušení občanství jako restituční podmínky asi sněmovna neschválí

Není jisté, zda Poslanecká sněmovna schválí návrh novely zákona o mimosoudních rehabilitacích předložený lidoveckými poslanci Pavlem Tollnerem a Jiřím Karasem. Novela, která ruší podmínku státního občanství pro restituenty, chce umožnit navrácení majetku i exulantům, kteří nemají české ani československé státní občanství. "Pro zákon by měli hlasovat všichni od středu doprava, kterým jde o budování právního státu," řekl ČTK Tollner. Připustil, že lze obtížně odhadnout, zda zákon v prvním čtení horní komorou parlamentu projde, považuje ale za důležité, aby zákonný titul byl sněmovně předložen. "Další úpravy jsou otázkou projednávání. Pochopitelně budeme hledat konsensus," řekl poslanec, podle kterého je podmínka státního občanství neústavní.

Ministr Špidla zveřejnil plán boje s nezaměstnaností

Zásady, podle nichž chce v příštích letech česká vláda bojovat s narůstající nezaměstnaností oznámil v pondělí ministr práce a sociálních věcí a místopředseda vlády Vladimír Špidla. Projekt "Národní plán boje proti nezaměstnanosti" má podle představ vedení ministerstva zajistit zaměstnání takřka všem lidem. "Není žádná optimální hranice nezaměstnanosti. I když se nedá docílit absolutního čísla nula, pokusíme se nezaměstnanost stlačit dolů, jak jen to půjde," řekl ministr. Koncepci by podle něj měla vláda dostat na stůl na přelomu roku a zásadní výsledky od ní Špidla očekává zhruba za dva roky.

Hlavním cílem plánu je podle Špidly zvládnutí nezaměstnanosti. Koncepce, kterou chce příští rok šéf resortu nastartovat dvoumiliardovou injekcí na aktivní politiku zaměstnanosti (letos miliarda), pamatuje na problémové regiony, rekvalifikace, zaměstnávání absolventů škol či odstranění diskriminace při nabídce práce. Ministr podotkl, že vláda je připravena pro oživení trhu práce sáhnout v některých případech k daňovým prázdninám a dalším úlevám pro podnikatele, kteří vytvoří pracovní místa v místech s vysokou nezaměstnaností.

Vláda by měla rychle privatizovat banky

Podle exministra financí Tošovského vlády a současného poslance Ivana Pilipa by stát měl i přes globální finanční krizi dát investorům jasně najevo své úmysly a začít privatizovat české banky. "Z technických důvodů trvá příprava privatizace bank měsíce. Je zde tedy určitá naděje na zlepšení globální situace," uvedl Pilip pro ČTK s tím, že by pro vládu měla mezi priority patřit hlavně rychlost. Pokud vláda nebude rychle privatizovat, bude muset banky pravděpodobně sanovat, což sníží cenovou marži při jejich prodeji. "Současná doba je mimořádně špatná, což se může projevit i na ceně," uznává Ivan Pilip.

Svoboda jednal s předními bankami; privatizace se urychlí

Ministr financí ČR Ivo Svoboda měl v těchto dnech ve Washingtonu několik schůzek se zástupci investičních bank, které mají zájem o vstup do privatizace tří hlavních českých bank. V pondělí naznačil, že by jejich odstátnění mohlo skončit do konce příštího roku. Podle Svobody nynější krizová situace v globální ekonomice zájem zahraničních investorů o naše banky prý neovlivnila.

Mnoho podniků zaniklo předčasně a zbytečně

Mnoho českých podniků zaniklo předčasně a zbytečně, uvádí Českomoravská konfederace odborových svazů v dosud nezveřejněném seznamu "nepovedených a účelově cílených privatizací". Zahrnuje takřka dvě stovky domácích podniků, o nichž odbory soudí, že je do těžkých potíží přivedly "privatizační machinace". Seznam, jehož existenci odbory nikdy nepopíraly, ale ani ho nepublikovaly, má ČTK k dispozici. Dokument obsahuje informace odborových svazů o podnicích, které skončily v konkursu, šly do likvidace, nebo je jejich existence přímo ohrožena. Klíčové místo mezi asi 50 strojírenskými a elektrotechnickými podniky, uvedenými v materiálu, zaujímají Poldi Kladno, ČKD Blansko, Přerovské strojírny a WIKO Děčín.

ČR a Slovensko relativně výrazně přijímají moderní techniku

Ve vztahu k výši příjmu na obyvatele dosahují České republiky a Slovensko relativně vysokého stupně pronikání moderní techniky. Uvedl to list Mezinárodního měnového fondu a Světové banky "Emerging Markets" ve svém sobotním čísle. Na základě studia Ústavu pro výzkum rychle se rozvíjejících trhů jsou v tabulce pronikání Internetu, užívání osobního počítače a telefonních linek v domácnosti v poměru k příjmu na prvním místě Slovensko a na druhém Česká republika. Itálie a Francie jsou například až na 33. a 36. místě na žebříčku, který vychází z údajů Mezinárodní telekomunikační unie o 37 státech, včetně sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa (G7).

Konference historiků o Československu

Celkem 132 historiků z devíti zemí se účastní třídenní mezinárodní vědecké konference zaměřené na hlubší pochopení předválečné Československé republiky, kterou v pondělí zahájil v prostorách Valdštejnského paláce předseda Senátu Petr Pithart. V projevu popřál této konferenci, aby se stala významnou událostí v duchovním životě České republiky. Uvedl, že bude pozorně sledovat, zda jednání přesáhne dobu první republiky a přinese poučení i pro současnost. Konference by totiž podle něj mohla přinést odpověď na otázku, zda jsou současné problémy české politiky pouhými variantami problémů dřívějších či jejich pokračování.

Kardinál Vlk navštíví cařihradského pravoslavného patriarchu

Na historicky první návštěvu Turecka odcestoval český katolický primas kardinál Miloslav Vlk. Čtyřdenní návštěva má soukromý charakter a uskutečňuje se na pozvání nejvýznamnějšího duchovního představitele pravoslavných církví, ekumenického cařihradského patriarchy Bartoloměje I. Kardinál Vlk tak podle České biskupské konference oplácí patriarchovu návštěvu Prahy z června letošního roku. Setká se také s katolickým biskupem Istanbulu-Konstantinopole Hovhannesem Tcholakianem a místní katolickou komunitou.

Přednostové zaplavených okresů jsou spokojeni s nasazením armády

V kladném hodnocení nasazení a působení armády záplavami postižených okresech se v pondělí v Rychnově nad Kněžnou shodli přednostové a představitelé dvaceti českých a moravských okresů, které v uplynulých třech letech zasáhly záplavy. Setkání svolal rychnovský přednosta Petr Narwa a velitel vojska územní obrany Petr Voznica, aby představitelé státní správy a armády vyhodnotili nasazení vojáků při záplavách a při koordinaci prací při záchraně životů a obnově povodněmi postižených území. "Je vidět, že armáda je pro takové situace velmi dobře cvičená, zvládá pobyt v terénu a je schopná ihned po dojezdu na místo převzít pokyny a začít pracovat," řekl přednosta bruntálského okresního úřadu Stanislav Navrátil.

Mladík z Local Street Party zemřel bez cizího zavinění

Mladý účastník ekologické demonstrace Local Street Party, který byl nalezen 29. srpna v Praze mrtvý, zemřel podle protokolu o pitvě v důsledku selhání krevního oběhu a dechu a edému mozku. Cizí zavinění jeho smrti bylo vyloučeno. ČTK o tom informovala mluvčí pražské policejní správy Eva Brožová. Podle ní lékaři mikroskopickým vyšetřením zjistili onemocnění srdečního svalu a prokázali i 1,75 promile alkoholu v krvi mrtvého Petra K., který měl chřipku. V jeho orgánech byla navíc prokázána i marihuana. Brožová uvedla, že vzhledem k anamnéze nebyl vyloučen ani epileptický záchvat, vyprovokovaný alkoholem.

Bývalý komunista vydal své zážitky ze zákulisí ÚV KSČ

Atmosféru v centru KSČ v době dramatických událostí předcházejících okupaci Československa v srpnu 1968, pozadí nástupu normalizace a atmosféru ve sdělovacích prostředcích po zavedení cenzury zachycuje ve vzpomínkové knize Jaro na krku: Zážitky ze zákulisí sekretariátu ÚV KSČ novinář a bývalý komunista Dušan Havlíček. Jeho knihu vydal Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Někdejší kulturní redaktor byl v červnu 1968 jmenován vedoucím úseku tisku, rozhlasu a televize ÚV KSČ. Po srpnové invazi se stal terčem útoku protisovětských členů ÚV KSČ především proto, že ve svobodném československém rozhlase vylíčil průběh osudného zasedání předsednictva ÚV 20. srpna 1968. Ve funkci setrval na žádost Alexandra Dubčeka až do března 1969, kdy byl jeho přičiněním vyslán v zájmu své osobní bezpečnosti jako korespondent ČTK do Ženevy. Tam po nástupu normalizátorů požádal o azyl a v Ženevě žije dodnes. Své paměti sepsal krátce poté, co odjel do Ženevy. Vydat je se mu však podařilo až u příležitosti 30. výročí Pražského jara.

Prezident Havel oslavil své narozeniny

Výlov rybníka byl zlatým hřebem pondělní oslavy 62. narozenin prezidenta Václava Havla, na které oslavenec pozval do zámku v Lánech řadu svých nejbližších přátel. V záplavě narozeninových darů jednoznačně převládaly knihy, což ČTK potvrdil i sám prezident, který na chvíli během oslav přišel mezi novináře čekající před bránou lánského zámku. "Většinou to jsou knihy, protože jsem pozval přátele spisovatele, ale věru jsem ještě neměl čas ty knihy přečíst, ba ani rozbalit," prozradil novinářům prezident. V den svých narozenin se čerstvý dvaašedesátník cítil velmi dobře. Na dotaz ČTK ještě řekl, že si k narozeninám nedal žádné významnější předsevzetí, protože s jejich splněním to u něj nebývá moc slavné. Na jídelníčku nechyběla ryba, protože tu největší, jak prozradil Havel, vždycky od rybářů po výlovu lánského rybníka dostane.

Lapidárium na pražském Výstavišti slaví sto let své existence

Sté výročí svého založení slaví v těchto dnech sbírka české kamenné plastiky, která nabízí návštěvníkům v budově Lapidária na pražském Výstavišti 700 unikátních exponátů. Nejstarší specializovaná sbírka českého kamenosochařství, kterou spravuje Národní muzeum, obsahuje exponáty pocházející z období od raného středověku do romantismu. Ve stoleté historii Lapidária změnila expozice určená pro veřejnost svou tvář čtyřikrát. V roce 1973 přitom Lapidáriu, kde jsou uloženy například zlomky gotických dlažeb a kleneb i monumentální barokní sousoší z Karlova mostu, hrozil zánik. Současná expozice byla po dvaceti letech, kdy Lapidárium plnilo pouze funkci depozitáře, otevřena v roce 1993, o dva roky později obdrželo Lapidárium cenu v soutěži O nejlepší evropské muzeum roku.

Houbou roku byl vyhlášen vzácný druh květnatce

Vzácný druh květnatce se stal vítězem soutěže o houbu roku, kterou na v pondělí zakončené výstavě hub na pražském Žofíně pořádala Česká mykologická společnost. Tato houba pocházející z Austrálie se v českých zemích poprvé objevila před 35 lety. Řadí se k unikátním druhům i z toho důvodu, že žije pouze jeden den. Soutěže o houbaře roku se mohli účastnit všichni zájemci z řad veřejnosti, kteří na Žofín přinesli své úlovky. Tento titul získal nakonec Vladimír Pohanka z Prahy, který ve slapských lesích našel pýchavku o váze 2,4 kilogramu. Dvoudenní výstava, která se na Žofíně konala už potřetí, se těšila rekordnímu zájmu sběratelů a milovníků hub. Více než sedm tisíc návštěvníků si prohlédlo dva tisíce exemplářů více než čtyř set druhů hub z celé České republiky.

Menzelův film "Vesničko má středisková" sledovalo 2,6 miliónu lidí

Podeváté během posledních sedmi let a potřetí v České televizi měli diváci na televizních obrazovkách možnost zhlédnout Menzelovu nejúspěšnější českou filmovou komedii "Vesničko má středisková". Česká televize informovala, že podle měření sledovanosti prostřednictvím peoplemetrů si snímek letos nenechalo ujít 2,6 miliónu lidí od čtyř let výše, tedy každý druhý divák, který první říjnový večer trávil u televize. Nejvíc příznivců podle Renaty Elhenické z České televize zaznamenala "Vesnička" na jižní Moravě a ve středních Čechách, mezi nejstaršími i mezi publikem ve věku 25 až 34 let a mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi. Menzelův film natočený podle scénáře Zdeňka Svěráka se tak údajně stal absolutně nejsledovanějším pořadem vysílaným v českých zemích před zahájením elektonického měření sledovanosti.

Menzel se ve Stockholmu zúčastní přehlídky "Nový evropský film"

Přehlídky nazvané "Nový evropský film, která se koná od 7. do 11.října ve Stockholmu, se zúčastní režisér Jiří Menzel. Akce pořádaná v rámci stockholmského programu "Kulturní kapitál Evropy 1998" se podle Menzelovy asistentky Míly Řádové sice soustředí na filmovou produkci 38 zemí včetně seminářů a setkání, zvláštní zřetel však bude kladen na tvorbu polskou, maďarskou a českou. Jednotlivé směry v těchto zemích nazvali "Maďarský realismus", "Polský existencialismus" a "Česká komedie", dodala Řádová s tím, že ve Stockholmu budou uvedeny všechny Menzelovy filmy. Během své návštěvy se režisér má setkat ve městě Umea, kde v roce 1983 nastudoval Shakespearův Sen noci svatojánské, se svými divadelními kolegy.

Ze sportu:

V pondělním dohrávaném utkání osmého kola první ligy fotbalisté Olomouce remizovali s Brnem 1:1. V čele tabulky jsou Teplice se 17 body, o skóre před Drnovicemi. Třetí Sparta ztrácí jeden a čtvrtá Olomouc dva body. Fotbalisté Brna zůstali i po dohrávce poslední v tabulce se ziskem pouhých tří bodů.

Mistrovství světa v cyklokrosu se v roce 2001 uskuteční v jihočeském Táboře. Rozhodlo se o tom na kalendářním kongresu Mezinárosní cyklistické unie (UCI), který se konal v nizozemském Valkenburgu, kde dnes začne světový šampionát v silniční cyklistice.

Česká cyklistická diplomacie se na kongresu dočkala i dalšího úspěchu. Tradiční etapový Závod míru se konečně v mezinárodním kalendáři UCI posunul do vyšší kategorie. Pro příští rok byl tento významný podnik přeřazen z páté do čtvrté kategorie. Vedle toho dostali pořadatelé Závodu míru, který odstartuje 7. května ve Znojmě a skončí 15. května v Magdeburgu, jako jediní výjimku pro délku závodu, jenž bude trvat devět dnů.

Český fotbalista Luboš Kubík rozhodl o postupu Chicaga do finále Západní konference v zámořské fotbalové lize. Jeho úspěšná trefa z pokutového kopu přinesla Chicagu vítězství 1:0 nad Coloradem a tím triumf v celé sérii hrané na dva vítězné zápasy. Ve finále konference se jeho tým střetne s Los Angeles.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty se pohybují mezi 12 až 16 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.