Zprávy úterý, 07. dubna 1998

Zprávy 7.4.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy:

A nyní podrobněji:

ČR, Polsko i Maďarsko odmítají informace o špionáži proti NATO

Česká republika, Polsko a Maďarsko, usilující o vstup do NATO, v pondělí shodně odmítly informace německého časopisu Der Spiegel, podle nichž by tajné služby těchto zemí měly operovat proti jejich pravděpodobným budoucím spojencům v NATO. Vojenští odborníci v Bonnu však podle agentury DPA obvinění týdeníku potvrdili. Der Spiegel ve svém posledním čísle s odvoláním na zdroje v bruselské centrále NATO tvrdí, že tajné služby ČR, Polska a Maďarska udržují těsné kontakty s ruskými výzvědnými službami a že se neúspěšně pokusily umístit své agenty na velitelství NATO.

Ministr obrany Michal Lobkowicz informaci časopisu Der Spiegel rozhodně odmítl. "V žádném případě není pravda, že by špióni ČR operovali proti NATO," uvedl. "Obecně platí, že zpravodajská činnost demokratických států není zaměřena proti žádnému státu (a tím méně spojenci), ale pouze na ochranu vlastní bezpečnosti," dodal. Poznamenal, že lidé vysílaní do struktur NATO procházejí velmi přísnými bezpečnostními prověrkami.

K ministrovi se přidal i předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas. "Z hlediska ČR to považuji za krajně nepravděpodobné, protože my jsme u nás provedli poměrně razantní přeměnu - i personální - našich zpravodajských služeb, a to daleko nejvíce ze všech postkomunistických zemí," prohlásil.

Ani český velvyslanec při NATO Karel Kovanda podle svých slov od aliance nikdy neslyšel sebemenší výhradu či náznak pochybnosti, že by Češi pracující v jejích strukturách nebo s ní přicházející do styku působili jako špióni.

Pravicoví poslanci požádali o svolání schůze k NATO

Poslanecká sněmovna pravděpodobně již příští týden definitivně odsouhlasí vstup České republiky do NATO. Skupina 78 pravicových poslanců totiž v pondělí oficiálně požádala předsedu sněmovny Miloše Zemana, aby na 14. dubna svolal schůzi dolní komory, která by se touto věcí zabývala. Očekává se, že dvousetčlenná sněmovna vstup ČR do NATO velkou většinou hlasů schválí, protože proti je pouze 22 komunistů a 18 republikánů. Pravice navrhla svolání schůze proto, aby sněmovna schválila vstup ČR do NATO s dostatečným předstihem před červnovými předčasnými parlamentními volbami.

Pro vstup do NATO je více než polovina občanů ČR

Pro vstup České republiky do NATO by v případě vyhlášení referenda v březnu hlasovalo 53,9 procenta a záporný postoj by zaujalo 28,7 procenta občanů. Pro referendum je přitom přibližně třetina, konkrétně 36 procent, zatímco 51 procent lidí doporučuje, aby o vstupu do aliance rozhodl český parlament. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Sofres-Factum. Březnové šetření potvrdilo vzrůst podpory vstupu do NATO ve srovnání s loňským rokem - v červenci to bylo 44,7 procenta a v listopadu 42,8 procenta.

Mezinárodní seminář vojenských chemiků

Seznámení se způsoby a metodikou vyhodnocování radiační a chemické situace podle norem NATO je hlavním cílem čtyřdenního mezinárodního semináře, který začal ve Vojenské akademii v Brně. Seminář spolupořádá Škola NATO v Oberammergau. Zahraniční důstojníci seznámí české chemiky také s vedením vojenských operací v podmínkách radioaktivní, chemické a biologické kontaminace životního prostředí a se systémem varování a předávání zpráv v armádách NATO.

Jednali ministři zahraničí Francie a ČR

Na zintenzívnění vztahů mezi Francie a Českou republikou a na pravidelných půlročních konzultacích se v Paříži dohodli ministři zahraničí obou zemí Hubert Védrine a Jaroslav Šedivý. V souvislosti s francouzskou ratifikací rozšíření NATO Védrine řekl, že schůzka se zabývala i otázkami bezpečnosti, ale v této fázi nešla do větších podrobností. Jsme trpěliví, odpověděl na stejnou otázku Jaroslav Šedivý a vyjádřil uspokojení nad Védrinovým tvrzením, že Francie plně podporuje ČR v jejím přístupu k NATO. "Pokud jde o rozšiřování EU, rozhovory ukázaly, že se vstřícností francouzské vlády se dá počítat", řekl ministr Šedivý.

Nový zástupce ČR v Bonnu připraven čelit i obavám z rozšíření EU

Čelit určitým obavám Němců z rozšiřování Evropské unie na Východ je v Bonnu připraven nový český velvyslanec František Černý. "To je také jeden úkol české diplomacie, realisticky, ne nějakou lacinou propagandou či lakováním na růžovo, čelit takovýmto obavám," řekl v rozhovoru pro ČTK Černý, kterého dnes přijímá na Pražském hradě před jeho odjezdem do Bonnu prezident Václav Havel. Velvyslanec Černý zároveň zdůraznil, že své velvyslanecké funkce se ujme na počátku nové etapy v česko-německých vztazích, kdy se po nedávné ratifikaci přistoupení ČR do NATO bonnským parlamentem obě země staly "prakticky spojenci".

Ministr Moos o připravenosti ČR v dopravě

O nedostatku lidí schopných přebírat a aplikovat předpisy Evropské unie, o obtížném splňování technických standardů a požadavků na dopravu z hlediska ochrany životního prostředí a zejména o budování a modernizaci dopravních infrastruktur hovořil v pondělí v Bruselu člen Evropské komise Neil Kinnock s českým ministrem dopravy Petrem Moosem. "Vyložil jsem, že úkoly spojené s integrací do EU bereme velice vážně; doufáme, že se po loňském kolísání budeme moci zase opřít o výkon ekonomiky," řekl Moos ČTK. Požadavek EU, aby ČR vkládala do dopravních infrastruktur, do restrukturalizace železniční dopravy a do doprovodného sociálního programu dvě procenta HDP, však nepovažuje za reálný.

Prezident vrátil kontroverzní novelu zákona o drogách sněmovně

Prezident Václav Havel vrátil v pondělí návrhy novel trestního zákona a zákona o přestupcích, které zpřísňují postih osob užívajících a přechovávajících drogy. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Ladislav Špaček. Prezident vrátil novely Poslanecké sněmovně, protože by podle něj spíše vedly k postihu obětí než k postihu pachatelů, uvedl Špaček. Podle něj se Václav Havel po důkladném zvážení všech aspektů novelizovaného zákona domnívá, že by nebezpečí, která by provázela jeho aplikaci, mohla převažovat nad výhodami, které by měl zákon přinést. Prezident prostřednictvím mluvčího uvádí, že by novelizovaný zákon znamenal příliš ostrý vpád do systému lidských práv a svobod.

Předseda ODS a někdejší premiér Václav Klaus v pondělí prohlásil, že odpovědnost za současnou podobu kontroverzních novel, které zpřísňují postihy za užívání a přechovávání drog, nese někdejší ministr vnitra za ODS a nynější předseda Unie svobody Jan Ruml. Rozhodnutím prezidenta Václava Havla, který tyto novely trestního zákona a zákona o přestupcích vrátil Poslanecké sněmovně, Václav Klaus překvapen není.

Týž den reagoval na slova Václava Klause v pořadu České televize "21" Jan Ruml. Ten uvedl, že podáním návrhů novel trestního zákona a zákona o přestupcích za užívání a přechovávání drog, chtělo ministerstvo vnitra zabránit přijetí návrhu KSČM, který by byl podle něj mnohem drastičtější. Dodal, že osobně není s podobou novel spokojen, ale v dané době to bylo podle něj menší zlo než komunistický návrh.

Za vítězství střízlivého rozumu nad krátkozrakostí považuje rozhodnutí prezidenta Havla zástupce nadace Drop-in Jiří Presl. Prezidentův krok ocenil i šéf meziresortní protidrogové komise Pavel Bém. Zamítnutím novel vznikne podle jeho slov prostor na vypracování kvalitnějších novel, které by měly zpřísnit postih výrobců, distributorů a překupníků. Drogy by podle něj měly být rozděleny zhruba do čtyř kategorií podle stupně společenské nebezpečnosti.

Prezident Havel pro Respekt

Změna volebního systému tak, aby každé volby obsahovaly prvek většinového i poměrného systému, by sice byla podle prezidenta Václava Havla technicky proveditelná, není si však jistý tím, zda k tomu bude dostatek vůle. Prezident to řekl v rozhovoru pro týdeník Respekt. Podle Havla, který již řadu let dává přednost většinovému systému, by se měl volební systém měnit "z důvodů principiálních", a ne kvůli momentální patové situaci, jež bude pravděpodobně pokračovat i po předčasných červnových volbách.

Prezident Havel se také důrazně vyslovil pro zrušení "naprosto nepřiměřené míry imunity poslanců". Politici by podle něj měli například používat majáčky na svých vozech jen v ojedinělých případech.

Václav Havel rovněž přiznal, že se úřad velvyslance České republiky někdy uděloval za stranické zásluhy. Domnívá se ale, že ta doba je už pryč a že se tito lidé často stihli přeměnit v profesionální diplomaty. Ministerstvo zahraničí nyní vytváří kariérní řád a pokouší se vytvořit vrstvu profesionálních diplomatů, čímž by se udělování velvyslanectví díky stranickým konexím mělo zamezit, vysvětlil prezident, který velvyslance jmenuje.

V zamyšlení nad postavením Romů v české společnosti prezident Havel připustil, že pozitivní diskriminace začasté přispívá ke zlepšení nedobrého postavení menšin. "Chápu, že než vychováme většinu k tomu, aby neměla sklon k diskriminaci, je třeba menšině poskytnout jakousi ochranu, záruky," vysvětlil Havel. První snahy v tomto směru projevili Romové svým požadavkem, aby měli zajištěná místa na policejních školách, řekl Václav Havel.

Prezident jmenuje na Pražském hradě nové soudce

Prezident Václav Havel dnes na Pražském hradě jmenuje nové soudce. V současné době panuje citelný nedostatek soudců v Severočeském kraji, kde muselo být ke konci minulého roku zastaveno 265 trestních stíhání kvůli promlčení. Nejhorší situace je na Chomutovsku, kde bylo zastaveno 123 trestních stíhání, protože tamní soud nestačil v zákonné lhůtě vynést rozsudek.

Devizové rezervy ČNB

Devizové rezervy České národní banky se podle jejich předběžných údajů zvýšily v závěru února na 356,5 miliardy korun proti necelým 346 miliardám na konci ledna. ČTK to sdělil mluvčí centrální banky Martin Švehla. Jak dále vyplývá ze zprávy o devizových obchodech, ČNB prodala za leden letošního roku v rámci spotových operací 24,7 miliónů USD, a intervenovala tak mírně ve prospěch české měny.

Jiří Dienstbier jednal v Bělehradě

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier jednal v pondělí v Bělehradě s ministrem zahraničí Jugoslávské svazové republiky Živadinem Jovanovičem a s jugoslávskou komisařkou pro uprchlíky Bratislavou Morinovou. Ta bývalému československému ministrovi zahraničí podle jugoslávská oficiální agentury Tanjug sdělila, že uprchlíci mají v JSR stejná práva jako ostatní obyvatelstvo. Dala však najevo nespokojenost s realizací práv uprchlíků na návrat do domovů a na vrácení majetku nebo na vyrovnání za něj, která jsou zakotvena v mezinárodních dohodách. Český politik, jak uvedl Tanjug, odpověděl ujištěním, že bude naléhat na objektivní přístup k otázkám týkajícím se porušování lidských práv ve všech bývalých jugoslávských republikách.

Tisková konference Unie svobody byla živě na Internetu

Unie svobody jako první česká politická strana uspořádala svou pondělní tiskovou konferenci prostřednictvím počítačové sítě Internet. Její předseda Jan Ruml a ministři za unii Vladimír Mlynář a Michal Lobkowicz, který s nimi však neseděl v jedné místnosti, byli více než hodinu vystaveni palbě otázek nejen novinářů na nejrůznější témata. Živá konference souvisela i se zveřejněním programu unie v oblasti informačních technologií. "Internet považujeme za přirozený komunikační prostředek, který mimochodem sehrál důležitou roli i při vzniku Unie svobody," vysvětlil Mlynář po Internetu, proč zvolili tuto v České republice zatím málo rozšířenou formu. "Předpokládáme, že podobné on-line diskuse se budou opakovat," tvrdí Ondřej Turek z tiskového oddělení unie.

V Praze dnes začíná Internetová konference

Zejména na řídící a odborné pracovníky z podnikatelské sféry, především obchodu, peněžnictví, výroby, ale i ze školství, kultury a státní správy bude zaměřena konference s výstavou Prague Internet World'98, která dnes začíná v pražském Obecním domě. Kromě dalších vystavovatelů se jí zúčastní i Asociace poskytovatelů obsahu sítě Internet (APO), sdružující nejvýznamnější poskytovatele informací na českém Internetu.

Bohoslužba v katedrále k výročí Karlovy univerzity

Zakladateli pražské univerzity českému králi a římskému císaři Karlu IV. vzdali v pondělí, v předvečer 650. výročí jejího vzniku, představitelé akademické obce a křesťanských církví úctu u jeho hrobky v katedrále sv. Víta. Zakončili tak ekumenickou bohoslužbu, při níž promluvili jako zástupci různých tradic děkanové všech tří teologických univerzitních fakult - katolické, evangelické a husitské. Kardinál Miloslav Vlk, který je z titulu funkce pražského arcibiskupa kancléřem katolické teologické fakulty, označil založení Karlovy univerzity v roce 1348 za králův největší státnický počin. Pondělní bohoslužbu vysvětlil jako vyjádření vděku za plody, které to přineslo, a jako prosbu, aby univerzita byla "svatostánkem pravdy", důležitou institucí české společnosti na její cestě do budoucnosti.

Němečtí umělci připomínají vyhlazení Lidic

Výstava současných německých umělců připomene od čtvrtka v severoněmeckém Schwerinu vyhlazení Lidic nacisty. Informovala o tom agentura DPA, podle které svá díla mimo jiné představí Joseph Beuys či Katharina Sieverdingová. Výstava pod francouzsky znějícím titulem "Hommage a Lidice" (Lidicím k poctě) prezentuje práce 52 umělců z let 1967-97. Doprovodí ji historická dokumentace o zničení české obce a osudu jejích dětí. Expozice bude k vidění do 14. června.

Mandy Patinkin odmítá na protest vystoupit k oslavám Izraele

Populární americký herec a zpěvák Mandy Patinkin, který natočil kompaktní desku s názvem Mateřština s písněmi v jazyce jidiš východoevropských Židů, bude tento repertoár poprvé zpívat živě na červnových koncertech v nejstarší newyorské reformované synagoze. Odmítá však na protest vystoupit k letošním oslavám 50. výročí židovského státu, a to tak dlouho, jak řekl, dokud se v Izraeli nezmění vláda. "Nebudu oslavovat Izrael - který miluji - protože jsem rozezlen tím, jak současný premiér Netanjahu maří blízkovýchodní mírový proces," prohlásil v pondělí v Praze při setkání s novináři v osobní narážce na politiku izraelské vlády vůči Palestincům.

Triumfální úspěch Janáčkovy opery v Hamburku

Za triumfální úspěch označuje německá agentura DPA inscenaci Janáčkovy opery Její pastorkyňa, kterou Státní opera v Hamburku nastudovala v češtině a jež tam měla v neděli večer premiéru. Poznamenává, že hudební dílo, uvedené a známé v zahraničí pod titulem Jenufa, bylo v Janáčkově mateřštině předvedeno ve velkém německém operním domě poprvé. Představení dirigoval šéf mnichovské opery Peter Schneider, který má vynikající pověst janáčkovského interpreta.

Česká herečka získala cenu na televizním festivalu v Remeši

Česká herečka Barbora Bobulová získala na mezinárodním televizním festivalu v Remeši za roli ve filmu režisérky Zuzany Zemanové Eine kleine Jazzmusik cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Film České televize, natočený podle povídky Josefa Škvoreckého a líčící příběh jazzové kapely za protektorátu v době druhé světové války, dostal v konkurenci snímků z 12 zemí i ocenění publika.

Miss World 1997 Diana Heydenová na módní přehlídce v Praze

Miss World 1997 Diana Heydenová z Indie byla hlavní protagonistkou módní přehlídky Mattoni Mode Collection 1998, na níž se v pondělí večer v Praze spolu s předními světovými módními domy představilo i několik českých návrhářek. Heydenová před novináři prozradila, že je okouzlena Prahou, nepije alkohol a čeští muži se jí zdají být "velmi zajímaví". Na módní show na Žofíně přivezli pořadatelé více než 200 modelů v celkové hodnotě přesahující sedm miliónů korun; k vidění byly modely pret á porte i haute couture od Dolce and Gabbana, Nina Ricci, Calvin Klein, Cerruti 1881 a oděvní tvorba Heleny Fejkové, Taťány Kovaříkové, Kláry Nademlýnské a Hany Havelkové.

Ze sportu:

O mistrovský titul v pátém ročníku české hokejové extraligy budou bojovat jeho obhájci ze Vsetína s celkem Třince. Rozhodlo o tom pondělní páté semifinálové utkání, v němž Třinečtí dokázali přehrát v ostravském Paláci kultury a sportu domácí Vítkovice 4:1 a získali rozhodující třetí vítězství. O finálové účasti Vsetína se rozhodlo již v sobotu. První zápas finálové série, která se hraje na tři výhry, je na pořadu ve čtvrtek ve Vsetíně. Vítkovice se utkají o třetí místo s pražskou Spartou.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty se pohybují mezi 12 až 16 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.