Zprávy úterý, 07. prosince 1999

A nyní podrobněji:

Premiér bude jednat s prezidentem o změnách ve vládě ve středu

O personálních změnách ve vládě bude jednat premiér Miloš Zeman s prezidentem Václavem Havlem ve středu odpoledne. Potvrdil to dnes prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Zeman by měl Havlovi navrhnout náhradu za někdejšího vicepremiéra Egona Lánského a jednat s ním o osudu ministra zdravotnictví Ivana Davida a jeho případném nástupci. Zeman v pondělí po jednání předsednictva sociálních demokratů oznámil, že prezidentovi předloží Davidovu rezignaci a navrhne mu, aby jeden až dva měsíce řídil ministerstvo zdravotnictví řídil vicepremiér Vladimír Špidla, do jehož kompetence resort patří. Podle Havlova mluvčího není zatím naplánované setkání hlavy státu s Davidem. Špidla už oslovil pět předpokládaných kandidátů, kteří by mohli Davida nahradit, s dalšími čtyřmi má ještě hovořit. Premiér bude prezidenta informovat také o náhradě za Lánského, který minulý týden rezignoval oficiálně ze zdravotních důvodů. Zeman zatím neprozradil, kým se rozhodl nahradit Lánského, který v poslední době čelil mimo jiné kritice za pomalé tempo přibližování ČR k EU a podezření z daňových úniků. Všeobecně se očekává, že Lánského funkce alespoň dočasně převezme ministr zahraničí Jan Kavan. Havel minulý týden vyslovil přání, aby vládnímu výboru pro evropskou integraci šéfoval po Lánském sám Zeman.

Katolický kalendář jubilea roku 2000 začíná husovským sympoziem Kalendář Velkého jubilea roku 2000, vydaný katolickou církví k akcím připomínajícím dva tisíce let křesťanství, začíná událostmi ve Vatikánu - prosincovým mezinárodním sympoziem o Janu Husovi a následným předáním vánočního stromu z České republiky v sobotu 18. prosince. V Římě budou při té příležitosti koncem příštího týdne vedle vědců nejen katoličtí biskupové a nejvyšší představitelé dalších církví, ale také prezident Václav Havel a mezi poutníky čeští lesníci a myslivci. Mezinárodní vědecké sympozium věnované Mistru Janu Husovi se uskuteční v Římě od 15. do 17. prosince na papežské Lateránské univerzitě. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman se domnívá, že husovská problematika se může stát součástí papežových projevů k uzavření druhého tisíciletí křesťanských dějin, které přineslo rozdělení křesťanstva.

Podle oslovených expertů chybí vládní instituce pro Evropskou unii

České republice schází podle tuzemských expertů konkrétní instituce na úrovni vlády, která by koordinovala a řídila celou agendu Evropské unie. Tuto roli podle nich nyní "supluje ministerstvo zahraničí, což není správné". Zásadně by se měl změnit přístup premiéra, vlády, poslanců i dalších představitelů politických stran k informování veřejnosti o Evropské unii. O závěrech podzimního průzkumu Střediska empirických výzkumů, které hovořilo s více než dvacítkou expertů, například z politické, ekonomické nebo právní oblasti, informovali zástupci střediska. To výzkum realizovalo v rámci projektu Phare "Komunikační strategie České republiky před vstupem do Evropské unie. V rámci vládní komunikační strategie připravilo ministerstvo zahraničí novou brožurku "Průvodce občana Evropskou unií", uvedl ředitel odboru koordinace vztahů s unií Petr Kubernát. V rámci zmíněné strategie je na 17. únor připraven již čtvrtý takzvaný Evropský den, který se uskuteční tentokrát ve Zlíně.

Víza pro Rumunsko a Bulharsko zůstávají otevřenou otázkou

"Horkými kandidáty" na zavedení víz právě kvůli české integraci do unie jsou země bývalého SSSR, především Ukrajina. Její občané se v České republice podílejí na černém trhu s pracovní silou i na organizovaném zločinu. Ministři ale před 14 dny nakonec po diskusi neschválili obnovení víz ani pro tyto státy. Odpůrcem překotného zavádění vízové povinnosti směrem na východ je hlavně šéf diplomacie Jan Kavan. Jak Rumunsko, tak Bulharsko patří do "druhé vlny" rozšíření Evropské unie a Kavan několikrát poukázal na to, že by bylo krátkozraké zahánět tyto země vízovou povinností do izolace, namísto snahy zapojit je do vytváření jednotného evropského prostoru. Víza pro Rumunsko a Bulharsko ale zůstávají otevřenou otázkou. Kabinet uložil ministru vnitra Václavu Grulichovi, aby sledoval bezpečnostní situaci v souvislosti s pobytem Bulharů a Rumunů na českém území. Analýzu vývoje má Grulich předložit vládě do konce června. Podobnou zprávu, týkající se vývoje vízové politiky Evropské unie, má do konce listopadu příštího roku připravit Kavan.

Grebeníček informoval o závěrech sjezdu KSČM premiéra Zemana

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček, kterému se o víkendu na sjezdu jeho strany podařilo prosadit vlastní představu o moderní komunistické straně, ještě v neděli večer navštívil předsedu vlády a ČSSD Miloše Zemana na jeho chalupě nedaleko Žďáru nad Sázavou a informoval ho o výsledcích sjezdu. Zeman to řekl novinářům během jednání vlády. Na dotaz novinářů, zda je pro něj nová Grebeníčkova linie modernizace KSČM dostatečným důvodem k přehodnocení spolupráce s touto stranou, odpověděl vyhýbavě. Šéf sociálních demokratů, který se nikdy nevyhýbal jednání s komunisty a také přiznal, že s nimi o rozpočtu bude jednat i nyní, však připustil jisté změny v orientaci KSČM. Sjezd KSČM skončil vítězstvím znovuzvoleného předsedy Grebeníčka, který je rozhodnut definitivně skoncovat se všemi, kdo nostalgicky vzpomínají na předlistopadové praktiky, a z KSČM chce vybudovat moderní demokratickou stranu. Jedním z pěti místopředsedů se však stal i představitel konzervativního proudu Václav Exner, který je naopak ochoten nostalgickým vzpomínkám naslouchat.

Klaus je rozčarován postojem Kasala ke schůzce o státním rozpočtu

Rozčarování nad přístupem předsedy KDU-ČSL Jana Kasala ke schůzce představitelů ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Unie svobody o návrhu státního rozpočtu na příští rok, která se měla konat v úterý, ale nakonec se neuskuteční, vyjádřil předseda ODS Václav Klaus. Reagoval na Kasalovo oznámení, že bude s úřadujícím šéfem Unie svobody Karlem Kühnlem připraven ke schůzce až po projednání rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Kasal a Kühnl svoji podmínku pro setkání sdělili premiérovi a šéfovi ČSSD Miloši Zemanovi minulý týden, kdy přijali jeho písemné pozvání na schůzku. Úterní schůzku o rozpočtu oznámil Úřad vlády. Sněmovna se má pakovaným prvním čtením návrhu státních financí zabývat ve středu dopoledne. Vláda, která předložila rozpočet se schodkem 42 miliard korun, zatím může očekávat podporu jen od všech svých 74 poslanců. Rozpočet naopak odmítá KDU-ČSL a unie. ODS se také řadí k odpůrcům rozpočtu, ovšem lidovci a unionisté ji podezřívají z toho, že hledá způsob, jak vládě prosazení rozpočtu umožnit. Komunisté svůj případný souhlas s rozpočtem podmiňují splněním vlastních požadavků. Poslanci z KDU-ČSL, Unie svobody a KSČM neskrývali, že ODS by měla státní rozpočet podpořit, když její víkendový kongres odmítl vypovědět opoziční smlouvu této strany s vládní ČSSD.

Zeman řekl, že úterní schůzka k rozpočtu bude i bez unionistů a lidovců

Nadřazením stranických zájmů potřebám českého státu je podle předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana rozhodnutí představitelů KDU-ČSL a Unie svobody, kteří se odmítli účastnit úterního jednání o vládním návrhu státního rozpočtu na příští rok. Premiér lidovce a unionisty obvinil, že se snaží za každou cenu destabilizovat situaci, protože po loňských mimořádných volbách postupně ztrácejí svůj "politický, ekonomický i jiný vliv". Zeman považuje jejich rozhodnutí, které ho prý překvapilo, za porušení slova a za projev nezodpovědnosti vůči České republice. Nepřijetí rozpočtu by podle Zemana nepoškodilo jeho kabinet, který bude moci vládnout dál na základě rozpočtového provizoria, nýbrž Českou republiku. Destabilizovalo by to místní rozpočty, protože součástí státního rozpočtu jsou dotace městům a obcím, oslabilo příliv zahraničních investic, zhoršilo její hodnocení, což by následně zvýšilo úrokové sazby zahraničních úvěrů, řekl premiér. Argumenty proti ekonomické podstatě rozpočtu podle Zemana neexistují. Dokonce prý i političtí oponenti přiznávají, že rozpočet v současné ekonomické situaci narůstajícího oživení ekonomiky nelze sestavit jinak.

Vnitru zákon nedovoluje zrušit skinheadské organizace

Ministerstvo vnitra zatím nemůže rozpustit Vlasteneckou frontu ani Národní alianci, neboť mu to neumožňuje zákon o sdružovaní občanů. Podle tohoto zákona může totiž ministerstvo vnitra rozpustit sdružení až poté, co jej upozorní na porušování zákona a organizace na tuto výzvu do 30 dnů kladně nezareaguje. Obě dvě organizace uznaly, že námitky vůči nim jsou oprávněné a že zřejmě nepůsobily v souladu se zákony této země. Nicméně ministerstvo vnitra nadále tyto organizace bude sledovat a v případě, že nebudou dodržovat to, co slíbily, tak už může bez další výzvy přistoupit k jejich rozpuštění. Obě sdružení, která někdy bývají označována za skinheadské organizace, na sebe upoutala pozornost letošního 28. října při shromáždění k výročí vzniku Československa. Předseda Národní aliance Vladimír Skoupý na něm zpochybňoval existenci holocaustu a plynových komor za druhé světové války. Začátkem listopadu poslal proto ministr vnitra Václav Grulich oběma organizacím dopisy, v nichž je upozornil, že porušují zákon.

Výzva "Děkujeme, odejděte!" se asi změní v občanské sdružení

V občanské sdružení se s největší pravděpodobností změní iniciativa, která vznikla na základě výzvy bývalých studentských vůdců "Děkujeme, odejděte!". "Je to nejlogičtější řešení, které by nepředjímalo nic dalšího," řekl jeden z autorů výzvy Josef Brož. Výzvu již podepsalo téměř 150.000 lidí a na její podporu demonstrovaly v pátek desetitisíce lidí po celé republice. Vedle zachování občanského charakteru výzvy se v posledních dnech často hovořilo o založení politické strany. Iniciátoři výzvy však zatím hodlají pokračovat ve svých dosavadních aktivitách. O vzniku občanského sdružení se má definitivně rozhodnout na již druhém setkání regionálních koordinátorů výzvy, které se v sobotu uskuteční v Pardubicích. Poprvé se podobné setkání konalo 27. listopadu v Hradci Králové.

Výzvu studentů přišla v Olomouci podpořit tisícovka lidí

Tisícovka lidí přišla vpodvečer na náměstí v centru Olomouce podpořit výzvu studentských vůdců z roku 1989 "Děkujeme, odejděte!". Vedle bývalých studentů, kteří v Olomouci organizovali sametovou revoluci, vystoupil na pódiu s proslovem i rektor Univerzity Palackého Lubomír Dvořák a bývalý rektor olomoucké a středoevropské univerzity, senátor Josef Jařab. Lidé na mítinku požadovali především zrušení opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD a odstoupení šéfů obou stran Václava Klause a Miloše Zemana. Poté si zazpívali státní hymnu a písně od Marty Kubišové a Jaroslava Hutky, které zněly olomouckým náměstím na podzim roku 1989.

Děkani českých a moravských lékařských fakult ustavili asociaci

Děkani všech sedmi českých a moravských lékařských fakult ustavili asociaci, která má koordinovat postup fakult při přípravě přijímacího řízení ke studiu medicíny, při reformě studijních programů, při uznávání diplomů českých škol v zahraničí a naopak. Asociace rovněž bude koordinovat práci na projektu "univerzitní nemocnice". Pro další odborný i vědecký rozvoj fakultních nemocnic je podle nich nutné zajistit formalizovaný podíl zástupců akademické obce a děkanů na rozhodování o otázkách personálních a otázkách rozvoje fakultních nemocnic. Děkani proto požadují, aby se samospráva nemocnice a lékařská fakulta podílely na řešení strategických otázek personálních a rozvojových. Ve správních radách by měly fakulty a univerzity alespoň polovinu členů. Nad financováním by bděly dozorčí rady jmenované ministerstvem zdravotnictví.

Slavný Baryšnikov přiletěl do Prahy a vystoupí ve Státní opeře

Legendární americký tanečník Michail Baryšnikov přiletěl do Prahy a ve středu a ve čtvrtek vystoupí v budově Státní opery Praha v rámci svého evropského turné. Pražskému publiku se tento fenomenální umělec představí po třech letech. Zatímco v roce 1996 vystupoval sólově, letos ho doprovodí pět tanečnic ze souboru White Oak Dance Project. Baryšnikovovo vystoupení zahájí exkluzívní dramaturgickou řadu, kterou Národní divadlo připravilo na rok 2000. Vedle představení českých tanečníků působících v zahraničí chystá Národní divadlo na příští rok v rámci projektu Praha - Evropské město kultury 2000 vystoupení baletu z Hamburku. Pražské publikum bude moci zhlédnout také vystoupení legendárního souboru moskevského Velkého divadla. Vyvrcholením sezóny bude podle ředitele Národního divadla Jiřího Srstky premiéra choreografie Jiřího Kyliána v nastudování baletu Národního divadla.

Český rozhlas otevřel další reprezentační prodejnu

Oblíbené nahrávky vážné i populární hudby a mluveného slova nabízí od pondělka reprezentační prodejna Českého rozhlasu v Ostravě. Zákazníci si tam mohou koupit i knihy rozhlasových zpravodajů. Nová prodejna je v přízemí ostravského rozhlasu v ulici dr. Šmerala. Pro veřejnost bude otevřena v pracovní dny od 09:00 do 12:45 a po přestávce od 13:30 do 17:00. Český rozhlas Ostrava oslavuje letos 70. výročí zahájení vysílání. Denně ho poslouchá nejméně 57.000 lidí. V jeho programovém schématu nechybějí pořady pro polskou menšinu, samostatné programy zaměřené na ekonomiku či regionální politiku a diskusní pořady s telefonickou účastí posluchačů.

A ještě krátce o úterním počasí.

Na severu zataženo s občasným deštěm, zpočátku ještě místy mrznoucím, na jihu oblačno a srážky ojediněle. Na horách srážky smíšené. Teploty 4 až 8, na jihovýchodní Moravě kolem 2 stupňů, v tisíci metrech na horách kolem jednoho stupně Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.