Zprávy úterý, 08. června 1999

A nyní podrobně:

Policie stíhá 28 účastníků sobotní pražské Street Party

Dvacet osm demonstrantů stíhá policie po sobotní Street Party 99 v Praze. Ve třech účastnících nepokojů policisté poznali osoby, které porušovaly zákon už při prvomájové demonstraci, a obvinili je proto z výtržnictví a poškozování cizí věci. Nejvíce, celkem 16, jich však obvinili z útoku na veřejného činitele. Z dvou trestných činů - poškozování cizí věci a výtržnictví - policisté podezírají pět lidí. Jeden demonstrant čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování a jeden z poškozování cizí věci. ČTK o tom v pondělí informovala tisková mluvčí celorepublikového úřadu vyšetřování Soňa Jindráková. Vyšetřovatelé pokračují ve vyhodnocování videozáznamů pořízených při demonstraci a do čtvrteční tiskové konference se budou snažit co nejvíce jich zpracovat. Do té doby nebudou nové informace o výsledcích své práce poskytovat.

Street Party se konala na protest proti ekonomické globalizaci, devastaci životního prostředí a proti rostoucím sociálním rozdílům. Její účastníci se nejprve sešli na Těšnově k pouliční oslavě. Odtud se skupinky anarchistů, protestujících proti leteckým úderům NATO v Jugoslávii, vydaly na pochod Prahou. Akce vyvrcholila před americkým velvyslanectvím, na něž demonstranti zaútočili lahvemi a kameny. Fyzickými střety s policií skončil následný pokus části demonstrantů o průnik k restauraci McDonald's v Mostecké ulici na Malé Straně. Organizátoři akce odhadují, že se Street Party '99 zúčastnilo na 8000 lidí, jiné odhady hovoří o 5000 účastníků.

České ministerstvo zahraničí vyjádřilo USA politování nad Street Party

České ministerstvo zahraničí vyjádřilo politování nad útokem části účastníků sobotní Street Party na americké velvyslanectví v Praze. Kvůli incidentu a otázkám dalšího zabezpečení ambasády se v pondělí odpoledne setkali náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček a americký chargé d'affaires John Beyrle. Bližší informace po setkání ministerstvo neuvedlo, což zdůvodnilo zájmem o bezpečnost ambasády.

Americké velvyslanectví v pondělí na jednu stranu kritizovalo policii, že nezabránila škodám, na druhou vyjádřilo "hluboké uznání" těm jejím členům, kteří se na místě snažili s nasazením zdraví budovu chránit.

Akce typu Street Party by se podle Václava Klause už neměly opakovat

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus v pondělí odsoudil organizátory sobotní Street Party, že vyprovokovali vandalský útok na velvyslanectví Spojených států. Podobné akce by se podle něj už neměly opakovat a viníci by neměli zůstat bez trestu. Klaus uvedl, že podporuje policii, jejímž úkolem je chránit naše občany, do jejichž životů podobné věci nesmí nežádoucím způsobem zasahovat. Dodal, že nechce nikomu upírat právo na názor a na svobodu slova, ale akce tohoto typu podle jeho názoru nesmí beztrestně pokračovat.

Premiér Miloš Zeman se domnívá, že zásah policie byl profesionální. "Doteď jsem si myslel, že nejnebezpečnější a nejméně inteligentní skupinou v této zemi jsou skinheadi. Obávám se však, že někteří anarchisté se jim, i když ne svými názory, ale spíš měrou své inteligence, začínají nebezpečně přibližovat. Domnívám se, že vytloukat okna nemá ani kluk, ani puberťák, ani skinhead, a ani anarchista," řekl v pondělí ČTK Miloš Zeman.

Místopředseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a bývalý ministr vnitra Cyril Svoboda je přesvědčen, že policie potřebuje, aby za ní v krizové situaci stála politická reprezentace, respektive vláda. V pondělí tak reagoval na zásah policie při sobotních nepokojích v Praze v souvislosti se Street Party. Politici mohou podle něj policii prospět tím, že ji nechají žít vlastním profesionálním životem.

Podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta je demonstrace typu pražské sobotní Street Party krajní, ale přípustnou formou občanského protestu. "Neschvaluji však násilí a útoky na jakoukoli ambasádu," řekl v pondělí v pražské pobočce Organizace spojených národů 'OSN), kam přišel na slavnost spojenou se sobotním Světovým dnem životního prostředí.

Násilné akce neschvaluje ani Kužvartův předchůdce Martin Bursík. Upozornil, že demonstranti ze sobotní Street party patří k anarchistickému hnutí, ne k ekologům.

"Naše organizace je proti násilí," komentoval sobotní demonstraci mluvčí Greenpeace Václav Vašků. Problém však podle něj nelze vidět černobíle. Například ve Velké Británii s dlouhou historií občanské společnosti jsou podobné akce brány za normální, konstatoval mluvčí Václav Vašků.

SEI žádá, aby EU pomohla Makedonii a Albánii s uprchlíky z Kosova

Parlamentní výbor Středoevropské iniciativy 'SEI) na pondělním zasedání v Praze vyzval Evropskou unii a mezinárodní společenství k pomoci Makedonii a Albánii. Obě země totiž bojují s masovým příchodem uprchlíků z Kosova. Sdružení 16 středoevropských a východoevropských zemí současně přivítalo přijetí mírového plánu skupiny G8 jako první krok komplexního a mírového řešení konfliktu. Státy sdružené v iniciativě se chtějí podílet na poválečné obnově Balkánu a podporují Pakt stability v jihovýchodní Evropě, který má být přijat na zasedání ministrů zahraničí Evropské unie ve čtvrtek. "Parlamentní výbor SEI v něm shledává zásadní význam pro všechny země v regionu, aby dosáhly trvalého míru, prosperity a stability," uvádí SEI ve svém stanovisku zveřejněném na závěr jednodenního setkání v pražském sídle Senátu České republiky. Zasedání se "z technických důvodů" nezúčastnili zástupci Bosny a Hercegoviny a Albánie.

Zástupci zemí SEI - Běloruska, Bulharska, České republiky, Polska, Chorvatska, Itálie, Slovinska, Maďarska, Makedonie, Rakouska, Rumunska, Slovenska, Ukrajiny a Moldavska - se v Praze dále dohodli na prohloubení dialogu s Evropskou unií a přivítali jmenování dosavadního generálního tajemníka Severoatlantické aliance Javiera Solany do funkce vysokého představitele EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku. V závěrečném dokumentu účastníci zasedání vyjádřili i obavy z politického vývoje v Moldavsku, kde sílí nedemokratické tendence, což podle nich může vést k destabilizace země a okolního regionu.

Požadavky odborářů na pomoc Škodě Plzeň podle premiéra Zemana projedná vláda

Vláda se bude zabývat požadavky odborářů na konkrétní způsoby ke zlepšení situace ve Škodě Plzeň. Po pondělní schůzce s odboráři to v Plzni řekl premiér Miloš Zeman. Předseda vlády se domnívá, že stát musí dát jasně najevo svůj zájem a využít možností, aby se plzeňská Škodovka nedostala do případného konkursu. Na druhé straně ale podle něj není možné lít do firmy peníze jako do "černé díry". Podle Zemana se vedení společnosti dívá na budoucnost plzeňského strojírenského gigantu optimističtěji než odbory. Rozpory jsou podle jeho slov v názoru na volbu strategického zahraničního investora, budoucnost některých konkrétních provozů či objem uzavřených zakázek.

Individuální konta by měla řešit zjišťování nároků na důchod

Modernizace informačního systému a zavedení evidence oprávněných důchodových nároků na takzvaných individuálních kontech by měly vyřešit problémy se zjišťováním vzniku a výše nároků na důchod. Shodl se na tom v pondělí v Plzni ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla se zástupci okresních správ sociálního a důchodového zabezpečení. Ministr Špidla se v západočeské metropoli dále setkal s řediteli Úřadů práce Plzeň - město, Plzeň - jih a Plzeň - sever, s nimiž jednal o nezaměstnanosti v plzeňském regionu, o prostředcích na aktivní politiku zaměstnanosti a dalších tématech.

Británie o vízech pro ČR zatím neuvažuje

Británie neuvažuje o tom, že by v dohledné době zavedla vůči České republice vízovou povinnost. Rostoucí počet žádostí o azyl v tomto roce však velmi pozorně sleduje. Prohlásil to v pondělí v Londýně náměstek ministra zahraničí Martin Palouš. "Nelze vyloučit, že bude-li tento růst pokračovat, může Británie v budoucnu své stanovisko přehodnotit," řekl Palouš po setkání s náměstkem britského ministra vnitra Mikem O'Brienem. O'Brien, který je odpovědný za imigrační politiku, na jednání připomněl, že britská vláda připravuje přijetí nového azylového zákona, který by měl platit od jara příštího roku.

Podle údajů, které poskytlo ČTK britské ministerstvo vnitra, požádalo v prvních čtyřech měsících letošního roku o azyl v Británii 335 českých Romů 'živitelů rodin). Počet žádostí se přitom neustále zvyšuje - v lednu jich britské ministerstvo registrovalo 55 a v dubnu už 110. Údaje za květen nemají britské úřady k dispozici.

Komise ČLK nezjistila pochybení v ostravských transplantacích

Komise odborníků České lékařské komory 'ČLK) nezjistila při posuzování zdravotnické dokumentace ostravského transplantačního centra v žádném z 27 posuzovaných případů poškození dárce ani příjemce orgánu. Rovněž ani v jednom případě komise nezpochybnila diagnózu smrti mozku. Jak informoval mluvčí komory Pavel Kubíček, komise konstatovala v osmi případech formální nedostatky ve zdravotnické dokumentaci a v pěti nedodržení směrnice ministerstva zdravotnictví. Komise při ČLK, která se sešla v pondělí a své jednání ukončila v pozdních nočních hodinách, zasedala už podruhé. Na prvním zasedání dospěla k závěru, že v ostravském centru sice nebyly dodrženy všechny předpisy, ale ani nebyl poškozen žádný pacient.

Komisi k ostravské kauze ustavila Poslanecká sněmovna. Pokud neprokáže do konce roku obvinění vznesená poslanci Josefem Janečkem 'KDU-ČSL) a Radimem Chytkou 'ODS), podá ministr zdravotnictví Ivan David na oba poslance trestní oznámení.

Sněmovna posoudí změny v Ústavě a návrh na zvýšení salda rozpočtu

Změny v Ústavě a zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o jednu miliardu korun by měly patřit mezi nejvíce diskutované body jednání Poslanecké sněmovny v tomto týdnu. Dolní parlamentní komora bude od úterního odpoledne pokračovat ve schůzi, kterou zahájila počátkem května a naposledy přerušila minulý čtvrtek.

V Krkonoších bude letní tábor pro kosovské děti

Několik stovek dětí z jihosrbské provincie Kosovo stráví část léta v Krkonoších. Prázdninový tábor, který připravuje Česko-albánská společnost ve spolupráci s českými úřady a tiranským úřadem Vysoké komisařky OSN pro uprchlíky 'UNHCR), by měl zahájit činnost 1.července. V rekreačním středisku ministerstva vnitra v Herlíkovicích na Trutnovsku se v každém ze tří měsíčních turnusů vystřídá zhruba 100 až 150 dětí, informovali v pondělí ČTK pracovníci Česko-albánské společnosti. Kosovské děti, které společně s příbuznými odešly ze svých domovů do Albánie a Makedonie, dopraví do České republiky letadlo ministerstva obrany.

Také děti kosovských uprchlíků ubytovaných v humanitárním středisku v Bruntále zřejmě v létě vyrazí na několik dnů na dětské tábory. Pobyt v přírodě jim nabídli zdarma jako humanitární dar podnikatelé.

Před čínským velvyslanectvím demonstrovalo asi dvacet lidí

Necelé dvě desítky lidí přišly v pondělí před čínské velvyslanectví v Praze. Protestovali tam proti tomu, jak před deseti lety čínské úřady brutálně potlačily studentskou demonstraci na náměstí Tchien-an-men v Pekingu. Demonstraci pořádala mezinárodní organizace Amnesty International, která bojuje za práva politických vězňů na celém světě.

Na Doupově začalo největší letošní cvičení pozemního vojska

Za účasti zhruba 2700 vojáků a 600 vojenských strojů začalo v pondělí ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku největší letošní cvičení pozemního vojska české armády. Velitelsko-štábní cvičení má prohloubit schopnosti a zkušenosti vojáků v plánování obranného boje, informovala ČTK tisková služba ministerstva obrany. Cvičení, které potrvá do pátku 11. června, navštíví společně s představiteli ministerstva obrany a generálního štábu rovněž vojenští a letečtí přidělenci členských států Severoatlantické aliance.

IVVM: Více než polovina obyvatel ČR je spokojena s místní policií

Více než polovina obyvatel České republiky je spokojena s prací policie v místě svého bydliště. Z květnového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplynulo, že s prací policie je v místě svého bydliště spokojeno 56 procent občanů. Opačný názor má 38 procent lidí.

Divadla celého světa se setkala na Pražském quadriennale

Devátý ročník Pražského quadriennale, světové výstavy scénografie a divadelní architektury, začal v pondělí na holešovickém Výstavišti. Zatím se na něj akreditovalo přes 1700 zahraničních účastníků, své expozice tu má 47 zemí. Z původně přihlášených na poslední chvíli nedorazily Řecko, Venezuela a Kuba. A protože je tato prestižní přehlídka soutěžní, tento pátek budou uděleny ceny. Expozice i doprovodné programy však potrvají až do 27. června. Nad výstavou převzali záštitu prezident republiky Václav Havel a UNESCO.

Michálkovo Zapomenuté světlo bylo oceněno na MFF ve Smolensku

Tři ocenění získal na mezinárodním filmovém festivalu Zlatý rytíř, který začátkem června skončil v ruském městě Smolensk, snímek režiséra Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo. "Šlo o diplom za nejlepší umělecké ztvárnění filmu, diplom za nejlepší ženský herecký výkon pro Veroniku Žilkovou a speciální cenu ortodoxního tisku," řekla v pondělí ČTK Naďa Machková z České televize, kde film vznikl v roce 1996 v koprodukci se Studiem Fáma.

V "tanečním Wimbledonu" zvítězil český pár Eva a Petr Bartuňkovi

Za "taneční Wimbledon" je považována otevřená britská soutěž ve standardních a latinsko-amerických tancích. Letos, při jejím 74.ročníku, dosáhli v Blackpoolu významného úspěchu čeští tanečníci: v latinsko-amerických tancích zvítězili v kategorii párů nad 35 let Eva a Petr Bartuňkovi. "Manželé Bartuňkovi jsou prvním českým tanečním párem, kterému se v této soutěži podařilo získat cennou trofej," řekl v pondělí ČTK prezident Českého svazu tanečního sportu Petr Odstrčil.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, místy bouřky, ojediněle kroupy. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.