Zprávy úterý, 08. prosince 1998

A nyní podrobněji:

Vládní skupina připravila konkrétní řešení pro Českou spořitelnu

Vládní komise na pomoc České spořitelně v pondělí ukončila svoji činnost. Ekonomičtí ministři pověřeni vypracováním ozdravného programu pro Českou spořitelnu už mají jasno v tom, jak spořitelně pomoci. Podrobnosti sdělí však až poté, co své návrhy předloží k posouzení vládě, řekl ČTK poradce místopředsedy vlády Pavla Mertlíka Libor Vacek.

Protidrogová komise bude sledovat dopady novely o drogách

Meziresortní protidrogová komise hodlá od 1. ledna monitorovat praktické dopady aplikace novely trestního zákona dotýkající se problémů s drogami. Komise na pondělní schůzi, které předsedal premiér Miloš Zeman, projednala zprávy o plnění koncepce a programu protidrogové politiky vlády na léta 1998 až 2000 a informace o změně statutu.

Premiér Zeman trvá na tom, aby byli skinheadi postaveni mimo zákon

Premiér Miloš Zeman trvá na požadavku, aby bylo hnutí skinheads postaveno mimo zákon. Svou myšlenku, kterou poprvé vyslovil zhruba před rokem po spáchání rasově motivované vraždy súdánského studenta Hassana Amína Abdara Rádího, v pondělí Zeman zopakoval po schůzce s prezidentem Václavem Havlem, věnované problému rasismu a xenofobie v České republice. Krátce před tím premiér v doprovodu ministra spravedlnosti Otakara Motejla, místopředsedy vlády Pavla Rychetského a ministra vnitra Václava Grulicha debatoval s prezidentem Havlem o tom, jak zabránit šířícímu se rasovému násilí v české společnosti.

Zástupci Romů jednali o složení meziresortní romské komise

Zejména nové obsazení meziresortní komise pro otázky romské komunity, ale i další otázky spojené se zhruba roční existencí komise, byla v pondělí v Praze předmětem jednání romských představitelů se současnými členy komise. Její složení se má na základě listopadového rozhodnutí vlády totiž změnit ve prospěch Romů tak, aby byl počet jejich zástupců shodný s počtem státních úředníků. Místopředseda Romské občanské iniciativy a člen komise Ivan Veselý připustil, že během setkání ze strany Romů zazněly i negativní názory na komisi a nedůvěra v její význam. Ze setkání podle Veselého vzešlo zhruba 25 návrhů na kandidáty na členství v komisi. Výběr by měl být dokončen ještě do Vánoc, doplnila výkonná místopředsedkyně komise Iva Pellarová.

Volba Dagmar Lastovecké senátorkou je neplatná

Nejvyšší soud rozhodl, že volba Dagmar Lastovecké senátorkou je neplatná a proto jí nelze vydat osvědčení o zvolení senátorkou. Na soud se minulý týden v této záležitosti obrátila se stížností sociální demokracie. Podle volebního zákona bude muset prezident Václav Havel vyhlásit dodatečné senátní volby ve volebním obvodu číslo 58 Brno-město, kde byla Dagmar Lastovecká zvolena.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu o neplatnosti volby Dagmar Lastovecké 'ODS) senátorkou nelze podle předsedy Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václava Klause vnímat jinak, než jako naprosto nepřijatelnou snahu zdiskreditovat volby jako základní pilíř demokracie. "Jsme rozhodnuti obrátit se v této věci na Ústavní soud, který - jak věříme - rozhodne ve prospěch voličů," uvedl v pondělí Václav Klaus.

Vládní komise začne podle ministra Dostála pracovat v lednu

Vládní expertní komise pro řešení vztahu státu a církví nezačne podle ministra kultury Pavla Dostála pracovat dříve než v lednu. Jejím cílem bude připravit zákonnou normu upravující vztah státu a církví, a to pokud možno tak, aby byla přijatelná pro parlament, doplnil v pondělí po setkání s ministrem předseda Ekumenické rady církví a evangelický synodní senior Pavel Smetana. Jak dále řekl, navrhl ministru Dostálovi, aby byla do procesu přípravy nového zákona vtažena i politická reprezentace. "Možným řešením je, že oslovíme politické strany, aby vyslaly do komise své experty," dodal k tomu na briefingu Pavel Dostál.

Ministr Dostál po schůzce s Pavlem Smetanou dále uvedl, že ministerstvo kultury se chce při registraci nových náboženských společností státem v budoucnu obracet na Ekumenickou radu církví a na Českou biskupskou konferenci s žádostmi o expertní analýzu. Zákon o vztahu státu a církví, který zřejmě vzejde z uvažované vládní komise, mající tento vztah projednávat, by měl podle Dostála minimalizovat nebezpečí průniku sekt do veřejného života v České republice.

Ministerstvo dopravy vytvoří komisi pro kontrolu výdeje silničních povolení

Ministerstvo dopravy a spojů vytvoří komisi pro kontrolu přidělování zahraničních vstupních povolení pro nákladní silniční vozidla. V komisi budou poměrně zastoupeni zástupci dopravních firem všech velikostí. Po pondělním jednání se zástupci výboru na ochranu autodopravců to uvedl náměstek ministra dopravy Jaroslav Vrána s tím, že na ostatní požadavky výboru nepřistoupil.

Několik desítek autodopravců v pondělí protestovalo před budovou ministerstva a v otevřeném dopise ministru dopravy Antonínu Peltrámovi požadovalo zrušení opatření, kterým se od letošního října omezuje výdej nedostatkových zahraničních povolení, a vytvoření komise kontrolující výdej povolení.

ČR bude podle ministra Kužvarta potřebovat na ekologii kolem 40 miliard korun

Česká republika bude potřebovat na ekologii kolem 40 miliard korun. Uvedl to v pondělí ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Podle jeho slov uvedená suma bude potřeba hlavně na zpřístupnění kapitálu podnikatelům pomocí měkkých úvěrů. Zdrojem by mohly být příjmy Fondu národního majetku z pokračující privatizace, neboť současná vláda nehodlá nadále z těchto peněz sanovat rozkradené banky a podniky. Stát takto podle Miloše Kužvarta promrhal 160 miliard korun.

Dovozem vepřového se budou zabývat členské státy EU

Problém dovozu vepřového masa z Evropské unie do České republiky bude předložen členským státům Unie. Dohodla se na tom s představiteli Evropské komise v pondělí krátce před půlnocí česká delegace v čele s náměstkem ministra zemědělství Tomášem Zídkem. "Základní výsledek je ten, že situace bude dnes prodiskutována členskými zeměmi přímo na jednání výboru pro řízení vepřového masa. Až k tomu výbor zaujme nějaké stanovisko, můžeme my informovat, jaké budou další kroky," řekl Zídek po devítihodinovém jednacím maratónu. Ten spočíval podle něj zejména ve "vzájemném vyjasňování pozic" a porovnávání statistických údajů o vzájemném vývozu a dovozu vepřového. "Zdá se, že komise nyní lépe rozumí tomu, co jsme říkali a jaká jsou naše stanoviska v oblasti vepřového masa. Výrazně jsme zredukovali rozdíly ve vzájemných statistických datech o dovozech a vývozech."

EU vyzvala kandidátské země ke zvýšení jaderné bezpečnosti

Ministři zahraničí členských států Evropské unie vyzvali v pondělí kandidátské země ke zlepšení úrovně jaderné bezpečnosti. Na schůzi Rady Unie v Bruselu apelovali zároveň na budoucí členy, aby vypracovali střednědobé a dlouhodobé energetické strategie. Cílem těchto kroků je zajistit nahrazení nynějších zastaralých jaderných reaktorů, které už neodpovídají současným bezpečnostním požadavkům.

ČR a Maďarsko mají zájem na vstupu Slovenska do NATO

Ministři obrany Maďarska a České republiky János Szabó a Vladimír Vetchý při svém pondělním jednání v Budapešti zdůraznili zájem svých zemí o vstup Slovenska do Severoatlantické aliance. Shodli se dále na tom, že Česká republika ukončí ratifikaci vstupu do NATO společně s Maďarskem a Polskem. Oba ministři si také vyměnili poznatky o nasazení jednotek v mírových silách a rozhodli se posoudit možnosti spolupráce při obranném plánování.

Jednání OKD s odbory zůstává otevřeno, stávková pohotovost trvá

Stávková pohotovost odborů Ostravsko-Karvinských dolů 'OKD) stále trvá, protože pondělní jednání s vedením OKD skončilo bez konkrétních výsledků. "Další jednání by mělo proběhnout v pondělí 14. prosince," řekl ČTK předseda koordinačního odborového orgánu OKD Jan Sábel. Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti odborů od 4. prosince byl záměr vedení dolů vyplatit jenom 50 procent vánočních přídavků, které byly dohodnuty v letošní kolektivní smlouvě.

Právní zástupce dubečských zastupitelů podal ústavní stížnost

Ústavní stížnost proti usnesení Městského soudu v Praze, který 30. listopadu rozhodl o tom, že listopadové komunální volby v městské části Praha-Dubeč byly zmanipulované a byly při nich porušeny volební předpisy, podal v pondělí za 11 členů místního zastupitelstva v Dubči jejich právní zástupce Rostislav Doleček. Doleček ČTK informoval, že podání k Ústavnímu soudu v Brně obsahuje také návrh na vydání usnesení, že věc je naléhavá, a návrh na odklad vykonatelnosti usnesení Městského soudu.

Aktér nejznámější "polistopadové" korupční aféry opustil vězení

Bývalý šéf Centra kuponové privatizace a Střediska cenných papírů Jaroslav Lizner byl v pondělí podmíněně propuštěn z výkonu trestu. Rozhodla o tom soudkyně Okresního soudu v Českých Budějovicích. Lizner po tři roky odpovídal za průběh kuponové privatizace a jako veřejný činitel přijal více než osmimilionový úplatek za zprostředkování obchodu s akciemi Mlékárny Klatovy. V březnu 1996 byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele na šest let odnětí svobody. 28. listopadu vykonal polovinu trestu a soud mu stanovil čtyřletou zkušební dobu.

Citlivé komodity musí řešit výrobci nejdřív mezi sebou

Administrativní opatření přijímané státem ve vzájemném obchodu mezi Českou a Slovenskou republikou je až posledním řešením problémů, které v obchodních vztazích mezi oběma zeměmi vzniknou. Problematiku citlivých komodit musí řešit nejdřív samotní výrobci a jejich jednotlivé svazy. Vyplynulo to z pondělního jednání Rady celní unie 'RCU) v Bratislavě. Podle českého ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra se nevyhrotily požadavky a ani se nenastolily bariéry v nejcitlivější oblasti vzájemného obchodu obou zemí, v obchodu se zemědělskými produkty. Ministr Grégr zároveň ocenil dohodu obou stran, že se problematika citlivých komodit bude projednávat nejdřív na úrovni svazů výrobců a až pak by do řešení problému vstoupil koordinační výbor RCU.

Delegace z USA bude v Praze jednat o přípravě vstupu ČR do NATO

Příprava vstupu České republiky do Severoatlantické aliance bude jedním z hlavních témat, o kterém budou dnes jednat v Praze náměstek ministra obrany Petr Tax a náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý s delegací členů Výboru pro národní bezpečnost Sněmovny reprezentantů Spojených států. V pondělí to oznámila tisková služba ministerstva obrany. Jednání americké delegace s představiteli české armády se bude týkat také koncepce, rozpočtu a legislativních otázek české armády. Podle tiskové služby se očekává, že budou členové amerického výboru pro národní bezpečnost přijati v parlamentu a na ministerstvu zahraničních věcí.

BERD už financoval v ČR projekty za 730 miliónů dolarů

Evropská banka pro obnovu a rozvoj 'BERD) financovala do této doby v České republice už 28 projektů za 730 miliónů USD. Peníze směrovala do domácího strojírenství, dopravy, telekomunikací, zemědělství a finančního sektoru. ČTK to v pondělí sdělili zástupci banky.

Prezident Havel poděkoval dětem, které pomáhají hnutí Na vlastních nohou

Děti, které prodejem svých kreseb v hnutí Na vlastních nohou pomáhají nemocnicím a školám, měly v pondělí v pražské Lucerně svůj tradiční vánoční koncert. Malé výtvarníky přišel pozdravit i patron hnutí, prezident Václav Havel. Poděkoval jim za pomoc, kterou malováním obrázků a jejich prodejem poskytují svým nemocným kamarádům.

Hnutí Na vlastních nohou založila v roce 1990 Norka českého původu Běla Jensenová, která se pondělního koncertu zúčastnila. Nejznámější aktivitou této organizace je prodej dětmi malovaných vánočních blahopřání. Ročně se jich tak jednotlivcům i firmám z celého světa dostane kolem 100.000 až 150.000.

Armády spásy už vybrala v Brně na vánoční svátky 17.000 korun

Už 17.000 korun vhodili Brňané do dvou červených kotlíků, do nichž v centru města od počátku prosince vybírá finanční příspěvky Armáda spásy. ČTK to v pondělí řekl poručík Armády spásy Přemysl Kramerius. Peníze budou použity na provoz denního střediska ve Staňkově ulici v Brně, dále na přípravu štědrovečerní večeře pro opuštěné lidi a na balíčky určené sociálně slabším rodinám.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 5 až minus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.