Zprávy úterý, 08. září 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Kandidátní listiny pro komunální volby musí být odevzdány do dnešní půlnoci

Do dnešní půlnoci musí politické strany, hnutí, nezávislí kandidáti a sdružení odevzdat kandidátní listiny zapisovatelům volebních komisí. Jedině tak mohou kandidovat ve volbách do obecních zastupitelstev, které se s prvním kolem voleb do Senátu uskuteční 13. a 14.listopadu.

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman vyzval k obměně vedení své strany

Předseda vlády a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman vyzval k obměně vedení sociální demokracie a doporučil ve zprávě Ústřednímu výkonnému výboru strany předsedům místních a okresních organizací ČSSD, které dosáhly výrazně podprůměrných výsledků ve volbách do sněmovny, aby zvážili setrvání ve funkci. Zeman to uvedl ve zprávě pro říjnové zasedání vrcholného stranického orgánu mezi sjezdy, který se má konat v Hradci Králové.

Premiér Miloš Zeman hodlá odejít za čtyři roky do ústraní

Předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman potvrdil informace deníku Právo, že hodlá za čtyři roky odejít z aktivní politiky do ústraní. Jak v pondělí prohlásil v Ostravě, pak už nebude vykonávat žádnou politickou funkci. Miloš Zeman dodal, že našim politikům chybí umění odejít v pravý čas, protože se považují za nepostradatelné. Ohlášení svého odchodu předloží na říjnovém zasedání Ústředního výkonného výboru strany. Chce totiž podle vlastních slov umožnit dozrát svému možnému nástupci. Kdo by to měl být, Miloš Zeman neřekl.

Reakce ODS na úmysl Miloše Zemana odejít za čtyři roky z politiky

Politici Občanské demokratické strany soudí, že předseda vlády a sociálních demokratů Miloš Zeman zveřejnil úmysl odejít za čtyři roky z aktivní politiky do ústraní možná proto, aby předem získal alibi nebo varoval ČSSD před některými činy či oddálil možné problémy uvnitř strany. Zbytek opozice Zemanův krok nekomentuje.

Místopředseda ODS Miroslav Macek má dojem, že si Zeman avizovaným odchodem předem vytváří alibi, protože pochopil, že se ve funkci premiéra "historicky znemožní" a udrží maximálně čtyři roky a že splní sotva desetinu předvolebních slibů.

Podle místopředsedkyně ODS Libuše Benešová je Zemanův výrok velmi překvapivý, směrem k veřejnosti nikoli šťastný a především je určen sociální demokracii jako určité varování před některými možnými činy, které by ČSSD mohly velmi znevěrohodnotit.

Místopředsedovi ODS Miroslavu Benešovi se zdá divné, říká-li někdo čtyři roky dopředu, že skončí. "To spíš vypadá, jako že si (Zeman) zabezpečuje, aby čtyři roky měl jisté. Mně to přijde, jako, že si není jistý, zda v sociální demokracii nedojde k nějakému problému během brzké doby, a tak deklaruje, že odejde za čtyři roky, aby to oddálil," uvedl Miroslav Beneš.

Politology Zemanův záměr odejít z politiky nijak nepřekvapil

Nic znepokojivého nevidí politologové na úmyslu premiéra Miloše Zemana do čtyř let odejít z politiky do důchodu, jak prohlašuje. Zatímco ale politolog Jiří Pehe míní, že předseda ČSSD tím jen otevírá prostor pro hledání svého nástupce, podle jeho kolegy Bohumila Doležala si chce touto cestou udělat pořádek ve vládě a ve straně, kde začal ostrý boj o posty. Prohlášení o odchodu by také mohlo být podle politologa Rudolfa Kučery zbavováním se odpovědnosti za to, co jeho vláda udělá.

Na vyrovnaný rozpočet to podle ministra zemědělství nevypadá

Vláda se v pondělí sešla k další diskusi nad státním rozpočtem pro rok 1999. Ačkoli všichni ministři průběžné informace o přípravách rozpočtu přísně utajují, státní finance budou zřejmě sestaveny jako deficitní. "Řekl bych, že rozpočet bude velice rozumně konstruovaný, ale na vyrovnaný to nevypadá," řekl ČTK po odchodu z jednání ministr zemědělství Jan Fencl. Jak dále uvedl, jednání jsou velice složitá a celý proces ještě zdaleka není u konce. "Hledáme možnosti jak v rezervách jednotlivých resortů, tak ve zdrojích, které se dají vytvořit," naznačil ministr Fencl. Sám šéf resortu financí Ivo Svoboda, který připravil jak deficitní, tak vyrovnanou variantu rozpočtu, odmítl poskytnout jakékoliv informace.

Opoziční politici nechtějí komentovat vládní návrh státního rozpočtu na rok 1999 dříve, než budou mít v ruce jeho konečnou podobu. Výrok místopředsedy vlády Pavla Rychetského, že vláda uvažuje o schodkovém rozpočtu, který počítá s deficitem 15 miliard korun, nemá podle nich smysl hodnotit, neboť nevypovídá nic o tom, na co konkrétně budou peníze použity. Vyplynulo to z pondělní ankety ČTK, v níž se navíc ukázalo, že KSČM je jediná opoziční parlamentní strana, která podle poslance Svatomíra Recmana proti deficitnímu rozpočtu předem nic nenamítá.

Ministr financí seznámí tripartitu s návrhem rozpočtu v září

Ministr financí Ivo Svoboda seznámí Radu pro hospodářský a sociální dialog (tripartitu) s návrhem zákona o státním rozpočtu na příští rok zřejmě na jejím mimořádném zasedání 21. září. Na pondělní tiskové konferenci po jednání předsednictva tripartity to oznámil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Ministr financí seznámí sociální partnery s návrhem, následovat bude diskuse a připomínky budou shrnuty do doprovodného protokolu, který bude průvodním dokumentem návrhu státního rozpočtu, uvedl dále vicepremiér. Zdůraznil však, že jde o návrh předsednictva tripartity, s nímž se ztotožňuje, schválit ho však musí ještě vláda.

Zmrazování mezd nezasahuje podle ministra Špidly jádro problému inflace

Tlumení inflace pouze zmrazováním růstu mezd podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidla nezasahuje jádro problému. Po pondělním zasedání předsednictva Rady pro hospodářský a sociální dialog (tripartity) ministr Špidla uvedl, že mzdy tvoří pouze 50 procent disponibilních příjmů. Kromě mezd k nim patří důchody, sociální dávky, ale i takzvané ostatní příjmy, například dividendy či tantiémy. Vicepremiér je přesvědčen, že zvýšení mzdových tarifů v rozpočtové a příspěvkové sféře od 1. ledna příštího roku o 17 procent je v kontextu nejrůznějších zájmů správné a že povede k obecnému prospěchu.

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch připomněl, že v posledních dvou letech se platy zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací propadly o více než 15 procent. Odborového předáka zaráží bankéři, kteří zpochybňují či kritizují toto zvýšení mezd, zatímco v peněžnictví především platy vrcholového managementu prudce rostou.

Ministr Peltrám požaduje pro dopravu rozpočet v reálné letošní výši

Ministerstvo dopravy a spojů potřebuje na příští rok ze státního rozpočtu nejméně stejnou částku jako letos, upravenou o inflaci. Původní návrh ministerstva dopravy počítal podle ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma s rozpočtovými prostředky na úrovni dvou třetin letošního rozpočtu resortu. Resort dopravy letos ze státní pokladny získal 23,5 miliardy korun, loni to bylo před "balíčkovými" škrty 32,7 miliardy. Další prostředky zejména pro investice do dopravní infrastruktury a zajištění dopravní obslužnosti by měl přinést fond dopravy, který bude zřízen během roku. K financování obnovy dopravní infrastruktury by měly přispět i dotace, které chce Evropská unie od roku 2000 vyplácet zemím ucházejícím se o členství.

Odboráři OKD se s premiérem Zemanem shodli na potřebě analýzy trhu práce

Případným restrukturalizačním krokům v ostravské těžební akciové společnosti Ostravsko-karvinské doly (OKD) by mělo předcházet vypracování analýzy trhu práce včetně projektu personálního vývoje v OKD a celém ostravsko-karvinském regionu. Na pondělním setkání se na tom shodli zástupci Koordinačního odborového orgánu OKD s předsedou vlády Milošem Zemanem. Podle odborového předáka Jana Sábela obavy o vývoj nezaměstnanosti v regionu naznačil také premiér Zeman, který si rovněž vyslechl nabídku hornických odborářů na pomoc při přípravě a vypracování analýzy trhu práce. Jan Sábel dodal, že odboráři OKD považují za zbytečné rozdělit těžební společnost na dva subjekty a nadále zastávají názor, aby stát získal v OKD majoritu.

Miloš Zeman se v pondělí dopoledne setkal s managementem OKD a poté i se zástupci odborů. K případnému rozdělení OKD na dva samostatné subjekty, s nímž počítá restrukturalizační projekt vlastníka OKD, se odmítl vyjádřit s tím, že je to předčasné. Vláda podle něj nicméně přijme stanovisko k OKD v dohledné době, patrně na svém výjezdním zasedání v Ostravě.

Míra nezaměstnanosti dosáhla na konci srpna 6,4 procenta

Míra registrované nezaměstnanosti v ČR k 31.srpnu letošního roku dosáhla historického maxima 6,4 procenta a ve srovnání s letošním červencem vzrostla o 0,3 procenta. Ke konci srpna evidovaly úřady práce celkem 320.024 osob bez práce, což je o 16.183 osob více než ke konci července. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 99.723 a míra nezaměstnanosti ve stejném srovnání vzrostla o 1,9 procenta. Údaje poskytl ČTK tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí.

Inflace v srpnu -0,2 procenta, meziroční 9,4 procenta

Úhrnný index spotřebitelských cen klesl letos v srpnu proti červenci o 0,2 procenta, proti srpnu 1997 dosáhl 9,4 procenta. Míra inflace vyjádřená zvýšením průměrné cenové hladiny za posledních dvanáct měsíců proti předchozím dvanácti měsícům činila v srpnu 11,5 procenta. Tzv. čistá inflace zaznamenala v srpnu meziroční pokles o 0,3 procenta, proti srpnu minulého roku činila 4,9 procenta. Informace Českého statistického úřadu poskytl ČTK jeho tiskový mluvčí Josef Zábranský.

Devizové rezervy ČNB k 31. srpnu klesly na 11,367 miliard USD

Devizové rezervy České národní banky klesly k poslednímu srpnu o 63 miliony amerických dolarů. Teď činí 11 miliard a 367 milionů amerických dolarů. V korunovém vyjádření dosáhl stav devizových rezerv 380,6 miliardy korun. K 31. prosinci loňského roku se celkové devizové rezervy meziročně snížily z 16 na 15 miliard dolarů.

Náměstkem ministra vnitra byl jmenován Pavel Zářecký

Ministr vnitra Václav Grulich jmenoval v pondělí do funkce náměstka ministra vnitra pro civilně-správní úsek Pavla Zářeckého. Ten byl dosud prvním náměstkem ministra spravedlnosti. Václav Grulich to oznámil na tiskové konferenci v Brně s tím, že Pavel Zářecký by se měl ujmout nové funkce už v pondělí.

Čtyřkoalice je podle primátora Koukala nesourodý celek bez politického programu

Za nesourodý a účelový spolek, který vytváří jednotnou frontu proti Občanské demokratické straně, v pondělí označil senátor a pražský primátor Jan Koukal (ODS) čtyřkoalici Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Občanské demokratické aliance, Unie svobody a Demokratické unie. Svého protikandidáta za Unii svobody do Senátu Jana Rumla poté Jan Koukal nepřímo obvinil z nekultivovaného vedení předvolební kampaně. Obvinil ho rovněž, že občanům nabízí spíše program elitářství než standardní politický program.

Výbuchy podle ministra vnitra poškozují i samotné hlavní město

Oba výbuchy, které se v uplynulých dnech staly v Praze, vážně poškozují podle ministra vnitra Václava Grulicha nejen Českou republiku ve vztahu k zahraničí, ale i samotné hlavní město. Jak ministr uvedl, mohou mít totiž vliv na turistický ruch. I když přikládá oběma případům z minulých dnů velkou důležitost, přesto prý bude podle něj velmi obtížné vymyslet nějaké opatření proti nebezpečným útokům tohoto druhu. Ministr Grulich od policejního prezidenta Jiřího Koláře očekává návrhy, jimiž by bylo možné podobným případům "alespoň nějak" zabránit.

V Praze byl poslední výbuch zaznamenán v neděli v Jilské ulici, explodovala výbušnina uložená v odpadkovém koši. Při incidentu byli zraněni dva zahraniční turisté. K amatérsky vyrobené bombě se nikdo nepřihlásil a výbuch vyšetřuje nově zřízený policejní pracovní tým. Jen několik dní před tím se v hlavním městě vážně zranil amatérský pyrotechnik při neodborné manipulaci s výbušninami.

Na nedělní výbuch v Jilské ulici v Praze 1 a čtvrteční explozi v Legerově ulici v Praze 2 reagovali také bývalí ministři vnitra Jan Ruml (Unie svobody) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Shodli se na tom, že bezpečnostní situace v zemi není ohrožena a poslední dva pražské výbuchy nejsou projevem terorismu. Cyril Svoboda nepochybuje o profesionalitě českých policistů, má však obavy o jejich finanční zabezpečení. Jan Ruml upozornil na nebezpečí lavinovitého efektu. To podle něj znamená, že různí exhibicionisté a psychicky narušení lidé napodobují to, co vidí v televizi, neboť podobné výbuchy jsou vždy mediálně velmi přitažlivé téma. V této souvislosti by mohla být zatím stabilizovaná bezpečnostní situace ohrožena, dodal Jan Ruml

Policisté nalezli v neděli večer další výbušniny

Pět balíčků výbušniny TNT a další explozivní materiál zajistil policejní pyrotechnik v neděli okolo 22:00 u stanice metra Křižíkova v Praze 8. ČTK o tom informoval Jiří Šulcek z pražské policejní správy. Nález podezřelých věcí oznámil na linku 158 občan, který si jich všiml v popelnici u jednoho z domů v blízkosti stanice.

Pondělní poplach na Václavském náměstí se ukázal být planým

Na hodinu uzavřeli v pondělí večer policisté kvůli podezřelé tašce část Václavského náměstí v Praze. Na igelitovou tašku upozornil neznámý nálezce. Poplach se však naštěstí ukázal jako planý. Mluvčí pražské policejní správy Eva Brožová potvrdila, že v pytli byl pouze neškodný odpad. Ohlášení podezřelé tašky, z níž trčely dráty, bylo podle Brožové reakcí na výzvu ministra vnitra Grulicha, aby občané podezřelé nálezy hlásili policii.

Senátoři ČSSD se podívají na kampaň SPD, ale nezúčastní se jí

Sociálnědemokratičtí senátoři nebudou na čtyřdenní návštěvě Německa napravovat česko-německé vztahy, zhoršené některými neuváženými prohlášeními premiéra Miloše Zemana, ale jedou se seznámit s volební kampaní SPD. ČTK o tom informoval předseda senátorského klubu ČSSD Zdeněk Vojíř. Reagoval na zprávy v tisku, že třináct senátorů ČSSD odjíždí ve středu na tajnou cestu do Německa "žehlit" Zemanovy výroky. "Cestu iniciovala německá Nadace Friedricha Eberta pro podporu sociální demokracie, která nás pozvala k seznámení s volební kampaní SPD," řekl Zdeněk Vojíř. Popřel, že by cesta byla tajná. Za neuvážené vyjádření považuje Vojíř tvrzení poslance ČSSD Lubomíra Zaorálka, že o cestě neví, a kdyby se uskutečnila, měla by se zabývat česko-německými vztahy.

Německá FDP obvinila Stoibera, že blokuje rozšíření EU

Němečtí svobodní demokraté (FDP) v pondělí vytkli bavorskému premiérovi Edmundu Stoiberovi, že blokuje plánované rozšíření Evropské unie na východ. Předseda FDP Wolfgang Gerhardt řekl v Mnichově, že není důvod odkládat přijetí prvních kandidátů - Polska, České republiky a Maďarska - do EU. Dodal, že Stoiber chce těmto státům házet klacky pod nohy. Také šéf bavorské organizace FDP a poslanec Spolkového sněmu Max Stadler pokáral Stoibera za to, že Českou republiku jen kritizuje, místo aby se snažil navázat s ní dialog. "V krizových dobách je však zapotřebí vést vzájemný rozhovor," řekl Stadler k nedávným rozporům mezi německými a českými politiky týkajícím se sudetských Němců. Stadler, který je členem správní rady česko-německého Fondu budoucnosti, také potvrdil požadavek FDP, aby byl ustaven společný bavorsko-český parlamentní výbor.

Bavorský premiér a přední politik Křesťanskosociální unie (CSU) Stoiber v posledních týdnech tvrdě kritizoval předsedu české vlády Miloše Zemana za jeho výroky o účasti sudetských Němců v česko-německých grémiích a pohrozil, že postoj České republiky k poválečnému vyhnání sudetských Němců může být překážkou pro vstup této země do Evropské unie.

Prezident Havel už má všechny projevy pro Američany připravené

Prezident Václav Havel si už připravil všechny projevy, které chce přednést při návštěvě Spojených států příští týden. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček vzhledem k prezidentově elánu a zdravotnímu stavu nepochybuje o tom, že se cesta uskuteční. Václava Havla budou na pětidenní cestě do Spojených států doprovázet ministr obrany Vladimír Vetchý, ministr zahraničí Jan Kavan a guvernér České národní banky Josef Tošovský.

Prezident se zotavuje z operace tlustého střeva a následných plicních komplikací na zámku v Lánech, kde zůstane až do svého odletu do Spojených států 15. září. Podle mluvčího Špačka se prezident až do svého odletu na veřejnosti neobjeví, plánuje se pouze krátké setkání s tiskem na letišti.

Hlavní svědkyně: Tonoucí žena byla zoufalá, vystrašená a šokovaná

U Krajského soudu v Hradci Králové vypovídala v pondělí hlavní svědkyně v případu utonulé Romky Heleny Biháriové. Redaktorka Českého rozhlasu Eliška Pilařová, která se ženu pokoušela zachránit, popsala události z letošního 15. února, kdy se kolem 22:30 vracela ve Vrchlabí z návštěvy a slyšela od řeky volání o pomoc. Uvedla, že tonoucí byla zoufalá, vystrašená a šokovaná. Totožnost pachatelů však nemohla potvrdit. Biháriovou měli podle obžaloby po předchozí rozepři strčit do Labe čtyřiadvacetiletí Jiří Neffe a Petr Klazar. Oba se před soudem zpovídají z vydírání s následkem smrti a výtržnictví. Svorně však odmítají jakýkoli úmysl usmrtit šestadvacetiletou ženu a popírají rasistickou motivaci svého jednání. Hlavní líčení pokračuje dnes výpověďmi soudních znalců. Obžalovaným hrozí až dvanáctileté vězení.

Šéfovi SČK Štěpánovi hrozí trestní stíhání

Generálnímu tajemníkovi Strany československých komunistů (SČK) Miroslavu Štěpánovi hrozí trestní stíhání za to, že v únoru veřejně podpořil nábor dobrovolníků na pomoc Iráku v případném konfliktu se Spojenými státy a jejich spojenci. Vyšetřovatel Štěpána podezřívá, že spáchal trestný čin přípravy k službě v cizím vojsku. Štěpán ale nařčení odmítl a označil je za nesmyslné. Šéf SČK v únoru podpořil výzvu v týdeníku Nové Bruntálsko, která vybízela dobrovolníky, aby odjeli do Iráku a jako živé štíty pomohli ochránit Bagdád při hrozícím útoku USA a jejich spojenců.

Sofres-Factum: Nejlepším politikem je Miloš Zeman, nejhorším Jan Ruml

V poměrně kritickém hodnocení politiků při jednáních o povolebním sestavení nové vlády byl na přelomu července a srpna nejlépe posuzován předseda sociálních demokratů Miloš Zeman s průměrem podle školního známkování 2,72. Vyplývá to z výsledků šetření společnosti Sofres-Factum. Následují s průměrem 2,87 prezident Václav Havel a s 3,06 předseda Občanské demoskratické strany Václav Klaus. Nejhorší hodnocení obdrželi šéfové stran, které se nedostaly do vlády ani do užšího vedení sněmovny, předsedové lidovců Josef Lux s průměrem 3,83 a Unie svobody Jan Ruml se 3,99.

Český Terezín a německý Strausberg spojila partnerská dohoda

První dohodu o partnerství uzavřelo město Terezín s německým městem Strausberg, které leží zhruba 30 kilometrů od Berlína. Terezínská starostka Růžena Čechová (nezávislá) v pondělí na tiskové konferenci v Terezíně uvedla, že dohodu podepsala ve Strausbergu se starostou Jürgenem Schmitzem 3. září. Iniciátory tohoto česko-německého partnerství byli podle ní němečtí studenti, kteří už několik let jezdí do Terezína na letní brigády. Dohoda proto také počítá podle terezínské starostky především s kontakty škol a výměnou mládeže.

Na Homolce mají přístroj umožňující velmi šetrné operace mozku

Velmi šetrné operace mozkových nádorů, zánětů, cévních patologií či poranění mozku s minimálním rizikem poškození okolní tkáně umožňuje speciální endoskopický přístroj, který je od prázdnin v provozu na neurochirurgickém oddělení pražské Nemocnice Na Homolce. Informovala o tom v pondělí mluvčí nemocnice Jitka Kalousková s tím, že přístroj je k dispozici pacientům z celé republiky.

Filatelistická výstava představí známky od sběratelů z 29 zemí

Na půl milionu známek z vlastnictví filatelistů z 29 zemí bude k vidění mezi 10. a 13. zářím na mezinárodní výstavě Praga'98. Část výstavy bude instalována v Poštovním muzeu, větší část expozice pak ve Veletržním paláci. Informoval o tom v pondělí mluvčí České pošty Ladislav Vančura. Expozice připomene 80. výročí vzniku první československé známky, Muchových Hradčan z roku 1918, a 5. výročí vzniku první známky České republiky. Na výstavě bude mimo jiné prezentována uzavřená kolekce známek Československa. Vedle evropských vystavovatelů se představí také filatelisté z Egypta, Izraele, Spojených států a Kanady. Nejvyšší úroveň budou mít podle mluvčího Vančury exponáty zařazené do tzv. čestného dvora. Mezi doprovodné akce výstavy bude patřit i Mezinárodní kongres plánovaný na 12. září, kdy se slaví Mezinárodní den filatelie. Nad projektem, který organizuje Česká pošta a Svaz českých filatelistů, převzala záštitu Kancelář prezidenta republiky.

Ze sportu:

Česká tyčkařka Daniela Bártová zvítězila na kvalitně obsazeném mítinku v maďarském Salgótarjánu, když překonala laťku ve výši 432 centimetry.

Česká posádka Pavel Cacák a Pavel Bernášek s vozem Praga UV obhájila titul mistrů Evropy v trucktrialu. V závěrečném závodě šampionátu, který se jel ve francouzském Montalieu-Vercieu, dojeli po tvrdém souboji ve třídě S2 na druhém místě, což jim stačilo k zisku celkového prvenství.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až polojasno, místy déšť nebo přeháňky a ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.