Zprávy úterý, 09. června 1998

ZPRAVY 9.6.98

Vítejte při sledování zpravodajské relace, kterou dnes připravila Evelina Himalová.

Tošovský k pondělní výstražné stávce zaměstnanců státního sektoru

Premiér Josef Tošovský nezměnil názor na zbytečnost stávky zaměstnanců státního sektoru za zvýšení platů. ČTK to řekl vládní mluvčí Petr Studenovský. Tošovský uvedl, že nynější hospodářská situace České republiky, poznamenaná úspornými opatřeními, neumožňuje splnění mzdových požadavků stávkujících, kteří v pondělí v době od 9.00 do 10.00 hodin zastavili práci. Úsporná opatření přijala vláda bývalého premiéra Václava Klause, aby zvrátila narůstající platební nerovnováhu a zachovala vyrovnaný státní rozpočet.

Odbory hodnotí průběh pondělní stávky pozitivně

Odbory hodnotí průběh pondělní hodinové výstražné stávky, které se zúčastnilo na 470.000 zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací, pozitivně. Podle mluvčího deseti odborových svazů Petra Šimerky měla masovou podporu. Úspěšná byla počtem účastníků, ne však z hlediska splnění cíle, to je zvýšení mezd. Nyní odboráři vyčkají, jak vláda při středečním zasedání na tuto výstrahu odpoví. Tato vláda připravuje státní rozpočet na příští rok, proto ona musí rozhodnout. Nevezme-li mzdové požadavky odborářů vážně, dočká se razantnějších akcí, pohrozil ve stejné souvislosti předseda školských odborů Jaroslav Rossler.

Autoklub zvažuje trestní oznámení kvůli stávce

Proti pondělní stávce odborářů důsledně protestuje podle svého zástupce Romana Ječmínka Autoklub České republiky, a to vzhledem ke značně zhoršené situaci na silnicích, způsobené stávkujícími silničáři. Ječmínek ve svém sdělení pro ČTK uvedl, že Autoklub zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele, neboť obdržel během dne mnoho nesouhlasných reakcí na stávku.

Silničáři, kteří se ke stávce připojili, způsobili řidičům značné problémy, když na některých místech zcela zablokovali dopravu a na jiných zpomalili či omezili provoz. Podle informací tiskového oddělení policejního prezidia však všude dodrželi slib a umožnili sanitkám, policejním a hasičským vozům bezproblémový průjezd. Mezi úseky, které silničáři zcela zablokovali, patřily i hraniční přechody Valtice, Poštorná a Mikulov.

Havárie stíhaček je podle poslance Filipa obrazem stavu české armády

Pondělní srážka dvou stíhacích letounů MiG-21 v Českých Budějovicích je obrazem stavu armády a odpovědnost za ni podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Vojtěcha Filipa nese vedení resortu obrany. To by také mělo vyvodit patřičné důsledky, řekl Filip na tiskové konferenci v Plzni. Poukázal na to, že jde o katastrofu velmi neobvyklou, protože se stala nad budějovickým sídlištěm s patnácti tisíci obyvatel a mohla mít daleko horší následky. "Je třeba se zabývat tím, kolik hodin mají piloti nalétáno, stavem a údržbou letounů a také, jak jsou zabezpečeny náročné lety nad obydleným územím, dodal poslanec, který je členem sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.

Tři vojenští piloti, kteří se v pondělí dopoledne po srážce nad Českými Budějovicemi katapultovali ze dvou stíhacích letounů MiG-21, utrpěli středně těžká zranění. ČTK to po setkání s primářem českobudějovické chirurgie řekl ministr obrany Michal Lobkowicz, který navštívil místo nehody. Uvedl, že léčení vojáků si vyžádá čtyři až šest týdnů.

Slovensko neodpovědělo České republice na žádost o informace o Mochovcích

Ministr životního prostředí Martin Bursík požádal 25. května svého slovenského resortního kolegu Jozefa Zlochu, aby informoval českou stranu o problému bezpečnosti jaderné elektrárny Mochovce, kterou zpochybňují zejména rakouští ekologové a politici. K pondělku, kdy bylo v elektrárně poprvé aktivováno palivo, však podle mluvčího ministerstva Petra Štěpánka nepřišla na dopis odpověď. Po obdržení zprávy hodlá Bursík s problémem seznámit vládu, v jejíž kompetenci jsou další případné kroky. Jak sdělil ČTK Štěpánek, podle Bursíka má Česká republika jako bezprostřední soused Slovenska eminentní zájem na tom, aby o bezpečnosti na Slovensku provozovaných jaderných zařízení nebylo pochyb. Ministr Bursík má též za to, že žádné technické zařízení nemůže být absolutně bez rizik a následky nehod v jaderných elektrárnách mohou překračovat i hranice států.

Cyril Svoboda trvá na pravdivosti zprávy o policejním zákroku

Ministr vnitra Cyril Svoboda (KDU-ČSL) trvá na pravdivosti zprávy popisující zásah policie při nepokojích v pražských ulicích 16. května, kterou před dvěma týdny předložil vládě. V reakci na nedělní vyjádření ministra Vladimíra Mlynáře (US), který pravdivost této zprávy zpochybnil, to v pondělí řekla ČTK Svobodova mluvčí Dagmar Raupachová.

Luterský biskup podpořil vstup ČR do EU bez německých podmínek

Vstup České republiky do Evropské unie bez podmínek, tedy i bez zrušení takzvaných Benešových dekretů, podpořil v Praze biskup Evangelické církve v Bavorsku Hermann von Loewenich, který je v Čechách na pozvání Českobratrské církve evangelické. Na pondělní tiskové konferenci řekl, že by bylo nebezpečné a proces vzájemného smíření zatěžující, kdyby Německo mělo žádat změny poválečného právního pořádku. Podobné požadavky se ozývají od sudetských Němců.

Za uplynulé dva roky sněmovna projednala více než 110 předloh

Ve zkráceném dvouletém funkčním období, které skončí příští týden předčasnými parlamentními volbami, projednala a přijala Poslanecká sněmovna přes 110 předloh. Mezi nejvýznamnější patří dva státní rozpočty, atomový zákon, nový zemědělský zákon a ústavní zákony o vzniku vyšších územních samosprávných celků, o změnách česko- slovenské státní hranice a o bezpečnosti České republiky. Mezi klíčové předlohy se řadí i ústavní zákon, jímž sněmovna zkrátila své volební období ze čtyř na dva roky. Počet přijatých předloh se ještě zvýší, neboť schvalováním zákonů se bude sněmovna zabývat ještě den před volbami, které se uskuteční 19. a 20. června.

Nova přesune diskusi s prezidentem ze čtvrtka na úterý

Televize Nova v pondělí rozhodla, že vyhoví žádosti Ústřední volební komise a přesune vysílání diskusního pořadu s prezidentem Václavem Havlem ze čtvrtka na úterý 16. června, tedy na dobu, kdy ještě může pokračovat předvolební kampaň. Komise se totiž obávala, že by Havel svým vystoupením v předvečer voleb mohl narušit zákonem dané přerušení volební kampaně dva dny před začátkem voleb. Televize Nova ani prezident obavy vyslovené volební komisí nesdílejí.

DEU, ČSNS OK a Nezávislí vyzývají voliče, aby dali svůj hlas malým stranám

Zástupci Demokratické unie, České strany národně sociální, Občanské koalice a politického hnutí Nezávislí v pondělí vyzvali voliče, aby ve volbách "nepodlehli účelovým tvrzením o propadnutí hlasu" a dali jej malým stranám, které dosud v parlamentu nepůsobily. S prohlášením novináře seznámili předseda DEU Ratibor Majzlík, předseda hnutí Nezávislí Jiří Mrázek a místopředseda národních socialistů Zdeněk Votruba. "V roce 1996 jste volili strany velké a váš hlas nakonec stejně propadl, neboť propadla politika těchto stran," vzkázal voličům Majzlík. Přímým důsledkem neúspěchu současných parlamentních stran jsou podle společného prohlášení nadcházející volby.

Komunisté chtějí v západních Čechách získat 13 procent hlasů

Komunisté by chtěli v západních Čechách získat v blížících se předčasných volbách 13 procent hlasů na rozdíl od předešlých parlamentních voleb, kdy dostali 11,3 procenta. Na pondělní tiskové konferenci v Plzni to řekl předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Netajil se přitom nelibostí nad faktem, že je to z hlediska ambicí komunistů vyhrát volby málo. Grebeníček také vyjádřil plnou podporu stávkujícím odborářům a zdůraznil, že pravicové vlády a především vláda Josefa Tošovského nebyly schopny komunikovat s lidmi. Podle něj vláda, která vzejde z nových voleb, bude potřebovat silného odborového partnera.

Červnové předvolební preference

Přibližně stejné jako v květnu zůstávají nyní předvolební preference hlavních politických stran. Vyplývá to z poslední předvolební ankety Institutu pro výzkum veřejného mínění, jejíž výsledky v pondělí obdržela ČTK. V čele je stále sociální demokracie s 22,5 procenty, na druhém místě ODS s 15 procenty a na třetím strana Důchodci za životní jistoty s devíti procenty voličů. Další místa zaujali komunisté se 7,5 procenta a Unie svobody a KDU-ČSL, které mají po sedmi procentech. Pokud by republikánům odevzdali své hlasy jen rozhodnutí voliči, zůstali by se čtyřmi procenty před branami Poslanecké sněmovny.

Zákaz zveřejňování volebních preferencí platí od soboty

Výsledky průzkumů volebních preferencí mohou být podle zapisovatele Ústřední volební komise Václava Henycha zveřejněny před nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny naposledy tento pátek, tedy 12. června. Volby se uskuteční 19. a 20. června a volební zákon povoluje zveřejňovat výsledky předvolebních průzkumů veřejného mínění do sedmého dne přede dnem voleb. Za porušení tohoto ustanovení však zákon nestanoví žádné sankce.

SEVT dokončuje rozvoz volebních lístků pro Prahu a střední Čechy

Společnost SEVT, která zajistila vytištění téměř tří miliónů souborů hlasovacích lístků pro Prahu a střední Čechy, dokončuje v těchto dnech jejich rozvoz. Ředitel společnosti Martin Polák v pondělí ČTK řekl, že ve Středočeském kraji zbývá rozvést jen zlomek kompletů a v hlavním městě zhruba ještě 40 procent. SEVT zabezpečil, aby volební lístky byly v Praze v dostatečném množství na všech místech, z nichž se pak roznášejí nebo zasílají voličům. S distribucí lístků skončí tato firma definitivně ve středu dopoledne.

Lidovci pošlou své politiky na pranýř

Politici na pranýři je název celostátního mítinku, který KDU-ČSL připravuje na pátek 12. června do centra Brna. Novináře o tom v pondělí informoval tajemník jihomoravské organizace Petr Koutný. K hlavním bodům programu na brněnském náměstí Svobody bude patřit národní soud nad předsedou lidovců Josefem Luxem a místopředsedou Janem Kasalem, kteří budou odsouzeni ke "kajícné pouti" centrem Brna. Během ní budou muset v debatách s občany hájit svou politiku. Doprovázet je bude mohutná eskorta na koních a stylově oblečení bubeníci. Podle Koutného nebudou chybět vedle špičkových kandidátů KDU-ČSL ani hudební vystoupení, mezi nimiž jistě zaujme "lehce smíšený pěvecký sbor KDU-ČSL", který má být největším politicko-vokálním tělesem v Evropě. Pro děti je určeno pohádkové městečko se soutěžemi a hrami před Janáčkovým divadlem. Páteční večerní program završí koncert, na němž se představí mj. Dagmar Andrtová-Voňková a Radim Hladík. Úplným vyvrcholením bude laserová projekce.

Analytici: Koruna by mohla oslabit ještě před konáním voleb

Ke znehodnocení kursu koruny může podle analytiků dojít ještě před konáním parlamentních voleb, zejména v důsledku celkové atmosféry a nejistoty panující kolem jejich výsledků. Rozhodující impuls pro změnu kursu koruny by však měl přijít až s oznámením prvních volebních výsledků, říkají a dodávají, že zveřejňování pouhých volebních preferencí by se na kursu podepsat nemělo.

Konference "Od Ria k New Yorku"

O nových trendech v oblasti ochrany životního prostředí diskutovali v pondělí v Praze účastníci konference "Od Ria k New Yorku - od výzvy k zavádění Agendy 21". Setkání uspořádala při příležitosti nedávného Světového dne životního prostředí Česká společnost pro životní prostředí. Ekologové na konferenci konstatovali, že po šesti letech od vyhlášení světové koncepce zlepšování životního prostředí se sice globální problémy v oblasti životního prostředí nezměnily, ale v zavádění pravidel pro šetrnější přístup k prostředí na nižších úrovních je pokrok patrný.

USA varují před další "firmou" slibující v ČR práci za oceánem

Vidina nemalého zisku přivádí české občany stále k nejrůznějším podvodným organizacím nabízejícím zajištění výnosné práce v cizině. Jednou z takových firem je podle amerického velvyslanectví v Praze například "The Ocean Company Inc." slibující v inzerátech po uhrazení určité částky zorganizování dobře placené práce na rybářských lodích v USA a obstarání příslušného pracovního povolení. "Legální zaměstnání a pracovní víza se nezařizují tímto způsobem," varuje české občany americká ambasáda v prohlášení zaslaném v pondělí ČTK. The Ocean Company Inc. nemá podle zjištění amerického velvyslanectví na adresách uváděných v inzerátech pronajaty žádné kanceláře, ale má pouze devět hodin denně zapojenou telefonní linku. Americká ambasáda podle vyjádření svého tiskového oddělení spolupracuje s českými úřady na vyšetření činnosti zmíněné organizace.

V ČR je stále silný latentní rasismus

V české společnosti je stále přítomen silný latentní rasismus namířený proti etnicky odlišnému pbyvatelstvu, především Romům a Vietnamcům. Uvedla to belgická Nadace krále Baudouina, která seznámila veřejnost se svou dosavadní činností ve střední a východní Evropě. Podle ní etnické napětí v české společnosti nedosáhlo úrovně, která by byla předzvěstí velkých konfliktů, ale rasismus a kulturní pasivita zůstává jedním z nevyřešených problémů postkomunismu u nás. V dokumentech nadace vyjádřila politování nad tím, že nebyly provedeny potřebné změny ve školském systému, které by podporovaly multikulturní výchovu dětí. Podle nadace je nepřípustné, aby menšiny byly v České republice stále sociálně diskriminované, což příslušníkům těchto menšin vážně komplikuje zaměstnání a mnoho dalších činností.

Romové - zeď

O poznání klidnější je situace v ústecké Matiční ulici, kde ještě v polovině května chtělo město postavit zeď, aby ochránilo občany z místních rodinnýách domků před hlukem a nepořádkem z okolí obecních domů s byty pro neplatiče, převážně Romy. ČTK o tom informoval Jaroslav Kopecký, mluvčí domkářů, kteří stavbu zdi na městě požadovali. Po nájezdu novinářů a televizních štábů nejen z České republiky, ale doslova z celého světa, se o situaci v Matiční ulici začaly zajímat romské organizace a sdružení.

Míra nezaměstnanosti na Olomoucku

Míra nezaměstnanosti na Olomoucku v květnu stagnovala na 7,3 procenta. Počet uchazečů o zaměstnání se minulý měsíc snížil jen nepatrně z dubnových 8318 na 8267 lidí bez práce. Jana Čuhlová z odboru trhu práce Úřadu práce v Olomouci v pondělí ČTK řekla, že míra nezaměstnanosti na Olomoucku stagnovala zřejmě proto, že tamní podniky neprováděly výraznější organizační změny spojené s redukcí počtu zaměstnanců.

Wall Street Journal Europe o Škodě Plzeň

Škoda Plzeň po své privatizaci před pěti lety kolem sebe vytvořila zdání průmyslového koncernu západního stylu, pod povrchem však má stále duši socialistického podniku. Čtyřletá období akvizic odhalilo preferenci velikosti před strategií a neukázalo nic než zmatenou vizi toho, co chce společnost dělat, napsal ve své červnové měsíční příloze list Wall Street Journal Europe.

Moskevská radnice staví v Karlových Varech své sanatorium

Moskevská radnice začala pro své zaměstnance budovat lázeňské sanatorium v Karlových Varech. Rekonstrukce pětipodlažního objektu Venezuela, který leží v centru města nedaleko karlovarských kolonád, má být ukončena do konce roku. Řekl to v pondělí na tiskové konferenci první náměstek primátora Moskvy Vladimir Reisin. Rozpočet na přestavbu budovy, kterou radnice koupila od restituenta, není dosud znám, v současné době ho posuzují moskevští stavitelé. Cena za metr čtvereční plochy by však podle Reisina neměla přesáhnout 1500 dolarů.

Vídeňská radnice představuje v Praze své sbírky výtvarného umění

Ukázky ze sbírky výtvarného umění, kterou začala vídeňská radnice vytvářet v roce 1945, představuje od pondělí rakouská metropole v pražském Rakouském kulturním institutu. Projekt zahrnující výstavu Tvorba na papíře v galerii Ambit a přehlídku Sochařské práce v galerii Oskara Kokoschky je součástí Vídeňských kulturních dnů v Praze, které od soboty zpestřují zdejší kulturní scénu.

Film "Knoflíkáři" na festval Art Film

Úspěšný český snímek Petra Zelenky "Knoflíkáři" byl přijat do soutěže mezinárodního filmového festivalu Art Film, jehož šestý ročník se od 19. do 20. června uskuteční ve slovenských Trenčianských Teplicích. Spolu s ním bude o festivalové pocty udělené mezinárodní porotou v čele s americkou herečkou Geraldinou Chaplinovou usilovat dalších sedm titulů vybraných ze tří desítek filmů. Na pondělní tiskové konferenci v Praze to oznámila předsedkyně festivalového výboru Božidara Turzonovová.

Jedna smutná zpráva: Zemřel skladatel Bohuslav Ondráček

Ve věku nedožitých 66 let zemřel v neděli v Praze skladatel Bohuslav Ondráček, autor mnoha populárních písní a šlágrů zejména v repertoáru Marty Kubišové, Heleny Vondráčkové, Václava Neckáře a Waldemara Matušky. Na nahrávkách je zaznamenáno na 300 jeho písní, z nichž mezi nejproslulejšími byly Oh, baby, baby, Ostrovy pokladů, Don diri don, Pojď se mnou, lásko má, Rekviem a další.

Ze sport:

V přípravném utkání před dnešním odletem na turné do Asie porazili v pondělí basketbalisté národního týmu Spartu Praha 67:61. V reprezentačním dresu se střelecky nejvíce dařilo Danielu Dvořákovi s 18 body, na druhé straně zaznamenal nejvíce bodů hostující Jiří Zídek (13). Česká basketbalová reprezentace v Asii sehraje několik přípravných utkání s korejskými a čínskými celky.

Počasí:

Dnes je na území České republiky převážně oblačno, místy déšť nebo bouřky. Teploty se pohybují mezi 22 až 26 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.