Zprávy úterý, 09. května 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobně:

Oslavy výročí osvobození vyvrcholily v pondělí v Praze i dalších městech

Položením věnců na vrchu Vítkov, vojenskou přísahou příslušníků Hradní stráže, jmenováním generálů a povýšením válečných veteránů vyvrcholily v pondělí v Praze akce k 55. výročí konce druhé světové války v Evropě. Pietní akty se uskutečnily i v dalších městech a obcích, stejně jako v minulých dnech. Nechyběly rekonstrukce událostí z posledních dnů války ani setkání válečných veteránů. Největší oslavy se však už od čtvrtka konaly v Plzni, jejíž obyvatelé vzpomínali na osvobození města americkou armádou.

U hrobu Neznámého vojína na vrchu Vítkov položili v pondělí ráno věnce prezident Václav Havel, předsedkyně Senátu Libuše Benešová, předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a další ústavní činitelé. Na prostranství pod jezdeckou sochou husitského vojevůdce Jana Žižky přibyl i věnec od vlády, kterou zastupoval ministr bez portfeje Karel Březina. Hold hrdinům, kteří obětovali život za obranu Československa, vyjádřili ministr obrany Vladimír Vetchý, náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín. Přítomni byli i zástupci hlavního města a Sokola. Oslavy pokračovaly na Pražském hradě, kde 150 nových vojáků Hradní stráže složilo slavnostní přísahu před prezidentem, vrchním velitelem ozbrojených sil. Krátce nato jmenoval Václav Havel nové generály a odpoledne ve Španělském sále při slavnostním zasedání povýšil do generálské hodnosti 16 válečných veteránů, šest z nich in memoriam. Prezident poděkoval veteránům, že bojovali po boku spojenců za druhé světové války a zdůraznil význam českého členství v Severoatlantické alianci. Povýšení za generály in memoriam přebírali jejich manželky nebo potomci, mezi nimiž byl i ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ocenění převzal za svého otce, plukovníka Emila Grégra.

Několik tisíc obyvatel a návštěvníků Plzně i v pondělí sledovalo program oslav osvobození města americkou armádou. Bohatý program akcí, které začaly 4. května, uzavřelo večer vystoupení skupiny Olympic. Hlavním slavnostním dnem byla sobota s kulturním a zábavným programem doplněným pietními akcemi a především vojenskou přehlídkou. Na letošní 11. ročník oslav osvobození přijelo téměř 200 válečných veteránů ze Spojených států a Belgie, kteří se přímo podíleli na osvobozování Plzně v roce 1945.

V Brně si za absolutního nezájmu veřejnosti připomněli výročí konce druhé světové války představitelé města a přibližně dvě desítky pamětníků. Věnec poprvé položili u pomníku prvního, druhého a třetího odboje, který stojí nedaleko zdejšího Hlavního nádraží od konce loňského roku. Unikátním památníkem bojovníkům a obětem za svobodu vlasti se od pondělí může pochlubit Liberec. Interaktivní objekt obklopuje park s trávníkem, stromy a rododendrony. Prostor pro vzpomínání tvoří dvě rovnoběžné síťované stěny z kovu, v nepřítomnosti lidí tiché. Jakmile však někdo vejde, zapnou se ostrá světla, proudění vzduchu a pohyblivé elektronické texty, připomínající místa a data bojových událostí, jejichž obětem je památník věnován. Do jeho nitra byla uložena prsť z devíti bojišť druhé světové války. Památník obětem obou světových válek odhalili v centru Karlových Varů před hotelem Thermal představitelé radnice ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu. Smysl pomníku vyjadřuje kámen umístěný před skulpturou s vytesaným nápisem: "Věnováno všem hrdinům a obětem I. a II. světové války, kteří se zasloužili o vznik a existenci naší republiky." Více než 800 občanů přišlo k památníku v přírodním parku Ždánický les, aby si připomněli 55. výročí ukončení druhé světové války. Akci organizují každý rok komunisté.

Srbové se podle zástupce OSN Dvořáka chtějí vracet do Kosova

Srbští obyvatelé provincie Kosovo, kde žijí většinou Albánci, mají zájem se do této provincie vracet. V rozhovoru s prezidentem Václavem Havlem to v pondělí řekl Martin Dvořák, administrátor civilní správy OSN, který pracuje v kosovském městě Istog. Dvořák také předal prezidentovi dopis starosty Istogu s pozvánkou do Kosova.

Českému rozhlasu administrátor v pondělí řekl, že prezident Havel je jediný český politik, který je v Kosovu populární. V té souvislosti dodal, že Česká republika by měla svou policejní i vojenskou účast v Kosovu posílit. Ztrácí totiž svou "slabou a mizivou přítomností" možnost připravit si půdu pro budoucí politické i ekonomické působení. S prezidentem prý ale na toto téma nemluvili.

Adra poslala další humanitární zásilku do Jugoslávie

Dvacet tun konzumních brambor v hodnotě více než 140.000 korun zaslalo do Jugoslávie občanské sdružení Adra. V Bělehradě převezmou zásilku zástupci tamní Adry a rozdělí ji nejpotřebnějším lidem.

Česko-německé vztahy budou hlavním tématem návštěvy prezidenta Havla v Berlíně

Prezident Václav Havel v úterý zahájí čtyřdenní státní návštěvu Německa na pozvání prezidenta Johannese Raua. Oficiální cesta, která se uskuteční pouhý týden po prezidentově krátkém pobytu v Berlíně na oslavě 80. narozenin bývalého spolkového prezidenta Richarda von Weizsäckera, má být významným mezníkem česko-německých vztahů.

Právě Václav Havel, ještě jako československý prezident, inicioval spolu se svým bývalým protějškem Weizsäckerem novou kapitolu česko-německých vztahů. Ve svých dopisech a projevech z přelomu let 1989/1990 vyslovil Václav Havel politování nad odsunem sudetských Němců. Stejně tak i Weizsäcker ve své řeči 15. března 1990 v Praze hovořil o bezpráví, kterého se Němci na Češích a Slovácích dopustili.

Odboráři Škody Plzeň hrozí vyhlášením stávkové pohotovosti

Stávkovou pohotovost je připravena okamžitě vyhlásit Rada předsedů základních organizací odborového svazu (ZO OS) Kovo Škoda, pokud nedostane od managementů plzeňských společností Škoda a Škoda Holding dostatečné záruky zajištění práce pro zaměstnance nebo urychleného prodeje firmy či jejích částí strategickým partnerům. Vyplývá to ze stanoviska rady předsedů OZ OS Kovo, které v pondělí obdržela ČTK. Cílem odborářů je udržet ve firmě maximální zaměstnanost. Ve svém stanovisku vyjadřují nespokojenost se současnou situací, kdy s nimi údajně vedení neprojednalo další vývoj společnosti a perspektivu zaměstnavatele, jak ukládá zákoník práce i kolektivní smlouva. Odboráři jsou především nespokojeni s tím, že společnost nadále propouští pouze řadové zaměstnance a počet vedoucích pracovníků se nesnižuje a že není zajištěno financování výroby.

Červený kříž a Červený půlměsíc oslavily Světový den

Na 175 organizací Červeného kříže a Červeného půlměsíce na celém světě slavilo v pondělí Světový den. Ten připadl na den narození zakladatele největšího světového humanitárního hnutí Henri Dunanta v roce 1858. Letošní oslavy byly pro Český červený kříž spojeny s oceněním mnohonásobných bezpříspěvkových dárců krve a soutěžemi hlídek mladých zdravotníků. Národní oslavy vyvrcholí 22. května v budově Senátu, kde se pod záštitou jeho předsedkyně Libuše Benešové setkají zasloužilí členové Českého červeného kříže.

Světový den vznikl z československé myšlenky Mírových slavností, u jejíhož zrodu stála první předsedkyně Československého červeného kříže, dcera prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka Alice. Původní termín spadající na velikonoční svátky byl v roce 1948 posunut na 8. květen vzhledem k tomu, že náboženská symbolika nebyla přijatelná pro nekřesťanská náboženství. Červený kříž, založený v roce 1863 v Ženevě, je v současnosti se 105 milióny členy ve 175 národních organizacích Červeného kříže a Červeného půlměsíce největší světovou humanitární organizací. Obdobně i Český červený kříž se 141.657 členy v 3009 místních organizacích a 77 oblastních spolcích je největší humanitární organizací v ČR.

Poslanecká sněmovna a Senát zvaly k prohlídce svých prostor

Pražané si už tradičně mohli v pondělí prohlédnout reprezentační a jednací prostory Poslanecké sněmovny a Senátu. Malostranská sídla obou komor parlamentu se otevřela při příležitosti státního svátku České republiky. Nabídla například prohlídku svých jednacích sálů, kde se přijímají zákony. Zájemci, kteří přišli do sněmovny, mohli nahlédnout i do zasedacích místností a kanceláří výborů.

Přes 5000 uchazečů o studium absolvovalo přijímací zkoušky

Přijjímací zkoušky skládalo v pondělí více než 5000 uchazečů o studium na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Studenti přiznali, že je termín zkoušek, který připadl na státní svátek, zaskočil. Nebylo podle nich ani vhodné, že se konaly ještě před maturitami. Zkoušky se odehrály za přísných bezpečnostních opatření celkem v 11ti městech. Nadace, která je pořádala, tím chtěla uchazečům ušetřit zbytečné cestování.

Fakulta sociálních studií je nejmladší fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Vznikla před dvěma lety vyčleněním některých tradičních oborů z filozofické fakulty.

Analytici čekají za duben stagnaci či jen mírný růst inflace

Stagnaci či pouze minimální přírůstky cen očekávají za duben analytici oslovení ČTK. Utlumeny v dubnu podle nich zůstaly ceny potravin, pokračoval sezónní pokles cen rekreace a pouze mírně rostly ceny pohonných hmot a odívání. Údaje o cenovém vývoji zveřejní Český statistický úřad ve středu 10. května. Ekonomové v průměru očekávají meziměsíční růst spotřebitelských cen 0,1 procenta a v porovnání s loňským dubnem nárůst 3,7 procenta.

V Terezíně mělo premiéru koncertní křídlo, dar od Japonců

Skladby Giodeona Kleina, Viktora Ullmanna, Pavla Haase a Hanse Krásy, kteří byli v době druhé světové války vězněni v terezínském ghettu, zazněly v Terezíně. Japonská klavíristka Izumi Šimurová je zahrála na koncertním křídle, které koupila městu Terezín japonská iniciativa Křídlo pro Terezín. Inauguračního koncertu se zúčastnil i japonský velvyslanec v České republice Hiroto Išida. Podnětem k tomuto daru bylo vystoupení Izumi Šimurové v Terezíně, které loni v květnu organizoval Nadační fond Hans Krása Terezín. Ten působí v Terezíně od roku 1995. Jeho posláním je prezentace uměleckých děl, která vznikla v době druhé světové války v tehdejším terezínském ghettu. Většina jejich autorů zahynula v nacistických koncentračních táborech. K nejznámějším patřili právě hudební skladatelé - Gideon Klein, Viktor Ullmann, Pavel Haas a Hans Krása.

Také zoo by se měly podle odborníků chystat na vstup ČR do EU

České zoologické zahrady se také musejí chystat na vstup České republiky do Evropské unie. Uvedla to Mary Talbotová z Velké Británie na závěr mezinárodní konference Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), která v pondělí skončila ve Zlíně. Její účastníci zde jednali o kritických oblastech managementu světových zoo. Sedmidenního setkání se zúčastnilo přes 100 odborníků z 26 zemí. "Naše asociace sdružuje 277 zoo a ročně je navštíví 125 miliónů lidí. Každá země bude mít mimo plnění direktiv EU prostor pro vlastní zákony. Ve Velké Británii řídí činnost zahrad vláda, jež uděluje provozovatelům licence," uvedla Talbotová.

Královédvorská zoo pokřtila čtyři mláďata geparda

Čtyři mláďata geparda, která se narodila 11. března samici Karen a samci Tewle, pokřtila v pondělí zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Její ředitelka Dana Holečková ČTK řekla, že samičky Masara a Chegga a samci Hakkari a Tait již váží kolem dvou kilogramů, zatímco jejich porodní váha byla asi 400 gramů. Až do začátku května mohli návštěvníci zoo vidět tato mláďata i s matkou v porodním boxu prostřednictvím stálého videozáznamu na televizní obrazovce.

Hvězdárny shromažďují informace o meteoru nad Ostravskem

Velmi jasný meteor, který v sobotu prolétl nad jižním Polskem a Těšínským Slezskem, zanikl kolem 14:00 nad moravskoslezskými Beskydami. "Bolid skončil asi 30 kilometrů nad Beskydami. Přesné azimuty a úhlové výšky krajních bodů bolidu sbírá Astronomický ústav v Ondřejově," řekl ČTK Jan Hollan z Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně.

Informace o sobotní události mohou její svědci podle Hollana zaslat elektronickou poštou na adresy [email protected], [email protected], nebo klasickou poštou na adresu Astronomický ústav, 251 65 Ondřejov. Další údaje o jevu mohou zájemci získat na internetové adrese: www.asu.cas.cz/~borovic/bolid.htm.

Den záchranářů přilákal do Kolína několik tisíc lidí

Čtvrtý Den záchranářů přilákal v pondělí do Kolína několik tisíc lidí. Ti doslova zaplnili Karlovo náměstí, jež se odpoledne stalo centrem oslav práce hasičů, zdravotníků a policistů. Na náměstí nechyběla současná ani historická technika. Návštěvníci tu mohli zhlédnout například vyprošťování osob z havarovaného vozu.

Na pražských koupalištích hledaly osvěžení tisíce lidí

Touha po osvěžení v chladivé vodě a krásně opáleném tělu přilákala o prodlouženém víkendu k rybníkům, nádržím, bazénům a koupalištím v hlavním městě tisíce lidí. Přestože teplotní rekord v sobotu ani v neděli nepadl, nemohli si majitelé areálů s vodními radovánkami na nedostatek návštěvníků a malé tržby stěžovat. Např. na stadión v Podolí, který jako jediný otevřený bazén v hlavním městě přivítal návštěvníky už o Velikonocích, se i o víkendu a pondělním svátečním dnu vypravily tisíce lidí.

Titul Miss Velorex získalo tříkolové vozidlo Petra Staňka

Tříkolové vozidlo Petra Staňka z Blanska získalo titul Miss Velorex na čtvrtém jarním srazu Velorexů, který se od soboty konal v Boskovicích na Blanensku. O vítězi této automobilové soutěže krásy rozhodovalo přibližně 500 diváků, kteří sledovali pondělní jízdu městem a vybírali ze 155 velorexů.

Populární Velorex, dříve známý pod jménem Oskar, zkonstruovali v roce 1936 bratři Mojmír a František Stránští. O 14 let později se "tříkolka" začala vyrábět sériově v České Třebové. Do ulic postupně vyjelo na 20.000 Velorexů, přičemž mnohé z nich byly vyvezeny do Polska, tehdejšího východního Německa a Maďarska. Ve vozítku s mnoha hanlivými názvy mohli invalidé, pro které byl původně určen, dosáhnout rychlosti až 120 kilometrů za hodinu. Výroba byla zastavena v 70. letech.

ČR je schopna uspořádat hokejové MS 2003 i bez stavby nové haly

Výstavba nové hokejové haly není podle předsedy Českého svazu ledního hokeje Karla Guta nutná k tomu, aby se mistrovství světa v roce 2003, o které se Česká republika uchází, mohlo uskutečnit. Gut to uvedl v rozhovoru pro ČTK v reakci na vyjádření prezidenta Mezinárodní federace (IIHF) Reného Fasela na nedělní tiskové konferenci v Petrohradu, že právě toto bude důležité kritérium. O dějišti světového šampionátu v roce 2003 se rozhodne na kongresu IIHF, který začne ve středu 10. května.

Sport

Hokejisté České republiky porazili ve svém posledním zápase osmifinálové skupiny světového šampionátu v Petrohradě Slovensko 6:2 a do čtvrtfinále postoupili z prvního místa. V dalším zápase naší skupiny porazilo Finsko Norsko 7:4. Ve skupině E zvítězily Spojené státy nad Švédskem 5:3 a Švýcarsko nad Lotyšskem 4:1.

Vedení fotbalového klubu Sigma Olomouc odvolalo trenéra Petra Žemlíka. Hanáky v boji o záchranu v nejvyšší soutěži povede v posledních dvou kolech dosavadní asistent Leoš Kalvoda.

Pátou etapu cyklistického Závodu míru, která vedla z německé Riesy do polského Zhořelce a byla 169 kilometrů dlouhá, vyhrál Němec Hondo ze stáje Telecom, Petr Herman z týmu PSK Unit Expert dojel pátý.

Dvě prvenství vybojovali plavci Roman Havrlant a Yvetta Hlaváčová na mezinárodních závodech ve slovinské Lublani. Havrlant zvítězil v závodě na sto metrů prsa, Hlaváčová byla nejrychlejší na sto metrů znak. Limit potřebný ke startu na olympijských hrách v Sydney ale ani jeden z nich nepřekonal.

A na závěr zpráv ještě krátce o úterním počasí

Zpočátku polojasno, odpoledne oblačno a na většině území přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.