Zprávy úterý, 09. února 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod si poslechněte přehled zpráv.

A nyní zprávy podrobně:

Václav Havel se zúčastnil pohřbu jordánského krále Husajna

Poslední poctu zesnulému jordánskému králi Husajnovi v pondělí v Ammánu vzdaly statisíce Jordánců i státníci z celého světa. Byl mezi nimi americký prezident Bill Clinton, jeho ruský protějšek Boris Jelcin, a také český prezident Václav Havel, kterého doprovázela manželka Dagmar. Podle prezidenta se osobnost krále Husajna zapsala nesmazatelným písmem do dějin jordánského národa, ale především celého blízkovýchodního regionu.

Zhruba pětiminutový rozhovor s jordánským králem Husajnem považuje za jeden z nejvzácnějších kontaktů sedmatřicetiletý radioamatér Herbert Ullmann z Karlových Varů. Tomu se podařilo spojit s králem v únoru 1983, když na své podomácku vyrobené dvousetwattové radiostanici naladil stejný kmitočet, který panovník právě používal. Po několika dnech obdržel poštou lísteček, který si radioamatéři vyměňují na důkaz spojení zpravidla po prvním navázaném kontaktu. "Na kartičce je fotografie Husajna u radiostanice a zlatým tiskem anglicky napsáno 'S potěšením potvrzuji kontakt s OK1 QW', což byla tehdy má značka stanice," uvedl Ullmann.

ODS naznačila nechuť zúčastnit se schůzky předsedů stran na Hradě

Představitelé Občanské demokratické strany /ODS/ naznačili nechuť zúčastnit se schůzky předsedů parlamentních stran na Hradě, ke které vyzval prezident Václav Havel. Jak konkrétně bude znít jejich odpověď na prezidentův dopis, však odmítli říci. Jednání s prezidentem se hodlají zúčastnit předsedové KDU-ČSL a Unie svobody Jan Kasal a Jan Ruml. O smyslu schůzky ale zapochyboval před týdnem i sám prezident.

Pokud ODS odmítne účast na jednání šéfů politických stran plánovaném prezidentem Václavem Havlem, tato schůzka se podle mínění předsedy Unie svobody Jana Rumla neuskuteční. Šéf unie je rovněž přesvědčen, že případná aktivita k jednáním o většinové vládě musí vzejít od ODS či ČSSD, tedy signatářů tzv.opoziční smlouvy, která podle něj blokuje české politické prostředí.

Prezident Havel v úterý přijme šéfy parlamentních klubů s výjimkou komunistů

Prezident Václav Havel v úterý na Pražském hradě přijme předsedy všech poslaneckých a senátních klubů - kromě KSČM. Havel totiž trvá na tom, že se s komunisty nebude radit. Zároveň jim vyčítá, že se neodpoutali od minulosti rokem 1989. Ostatní zástupci parlamentních a senátních stran budou hlavu státu mimo jiné informovat o tom, jaká je situace uvnitř klubů a jak navzájem spolupracují. S předsedy těchto frakcí se prezident sejde poprvé po loňských volbách do Sněmovny a Senátu.

Vláda projednala novely zákonů o DPH a spotřebních daních

Věcné záměry novel zákonů o dani z přidané hodnoty 'DPH) a o spotřebních daních, které nabudou účinnosti k 1. lednu roku 2000, projednala na pondělním zasedání vláda. Novely by měly ostranit některé rozdíly mezi legislativou ČR a Evropské unie, řekl ministr financí Ivo Svoboda. Novela zákona o dani z přidané hodnoty předpokládá růst DPH u některých služeb z pěti na 22 procent, například u poradenských služeb. Ve snížené pětiprocentní sazbě by měly zůstat potraviny a další životně nezbytné komodity, teplo nebo dodávky stavebních prací.

Vláda odvolala další dva přednosty okresních úřadů. Premiér Miloš Zeman trvá na tom, že jeho kabinetu jde při výměně přednostů především o odpolitizování státní správy. Odmítl obvinění opozice, že by šlo o politickou čistku.

Kabinet podpořil poslanecký návrh na zákaz prodeje tabákových výrobků osobám mladším 18 let. Dosud tento zákaz platí pro osoby mladší 16 let. Na tiskové konferenci to oznámil vicepremiér Pavel Rychetský. Citoval však názor Meziresortní protidrogové komise, která se vyslovila proti přijetí novely. Podle jejího názoru bude kouření u mladých lidí ještě více spojováno s dospělostí, přičemž může na ně působit jako příslovečné zakázané ovoce, které nejvíce chutná.

Schůze Sněmovny vstupuje do druhého týdne

Po vládních informacích má Sněmovna v úterý na programu schvalování návrhů novel zákona o nemocenském pojištění a zákona o loteriích. Rozhodovat by se mělo také v otázce zákona o svobodném přístupu k informacím. Norma bude pravděpodobně schválena, její přijetí doporučily všechny senátní výbory i řada poslanců. Bývalá ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová se obává zneužití zákona.

V Senátu se sejdou kluby senátorů ODS, lidovců a ČSSD

O aktuální politické situaci, návrhu novely zákona o nabývání a pozbývání občanství, který vypracovala senátní komise pro krajany v zahraničí, a o změně pracovního cyklu horní parlamentní komory má v úterý jednat klub senátorů ODS. V Senátu zasednou také kluby ČSSD a lidovců. Všechny tři kluby budou podle svých šéfů také diskutovat o úterním setkání s prezidentem Václavem Havlem na Pražském hradě.

V ČSSD neexistuje jednotná linie ve vztahu k církvím

Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman je přesvědčen, že v sociální demokracii neexistuje jednotná linie ve vztahu k církvím. Členům vlády přičítá porušování daného slova, falešnou interpretaci práva a úmyslné zdržování procesu hledání vztahu státu a církví. Ve stanovisku poskytnutém ČTK uvedl, že "nepochopitelně tvrdé, až urážlivé a z velké části nepravdivé výroky" místopředsedy vlády Pavla Rychetského tento dojem jen posilují. Rychetský mimo jiné obvinil kardinála Miloslava Vlka z neloajálnosti k ČR a katolickou církev z přejímání komunistických praktik.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová /KDU-ČSL/ je podle svého poslance Jaromíra Talíře připravena, pokud tak budou ochotny reagovat i ostatní politické strany, rezignovat na členství v komisi pro řešení vztahu státu a církví. "Cílem je, aby v komisi zůstali opravdu jen experti, nikoli zástupci politických stran. Znamená to, že odchodem zástupce komunistů by skončily diskuse o tom, kdo v komisi má být a kdo ne," řekl Talíř. Vrátil se rovněž k expertnímu stanovisku pracovníků Právnické fakulty Univerzity Karlovy a konstatoval, že v něm nenašel vládou publikované závěry, podle nichž římskokatolická církev nemá právní nárok na restituce majetku. "Naopak jsem zde našel potvrzení toho, že církevní právnické osoby vlastníky tohoto majetku byly. A že tento majetek byl pod zpřísněnou ochranou státu za tím účelem, aby nebyl zcizován, zmenšován a aby se neztrácel," zdůraznil Talíř.

Pouť katolíků do Říma bude na jaře roku 2000

Celonárodní pouť katolických věřících, biskupů a kněží z ČR do Říma u příležitosti křesťanského jubilejního roku 2000 se uskuteční příští rok na jaře. "Po dlouhých desetiletích komunistické diktatury to bude poprvé, co naši biskupové a věřící budou moci putovat ve Svatém roce do Říma, protože v letech 1950 a 1975 byla účast na akcích Svatého roku totalitním režimem znemožněna," uvedl generální sekretář České biskupské konference Karel Simandl, když oficiálně zahájil přípravu poutě.

Lednová míra nezaměstnanosti v ČR dosáhla 8,1 procenta

Míra nezaměstnanosti v České republice činila k 31.lednu 8,1 procenta oproti prosincovým 7,5 procentům. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 11,5 uchazeče. Například v okrese Olomouc je to však více než 47 uchazečů na jedno místo. K zastavení nárůstu nezaměstnanosti může podle analytiků dojít až při stabilním růstu domácí ekonomiky. Ten ale nelze čekat dříve než v roce 2000.

Současný vzrůst míry nezaměstnanosti byl podle předsedy ODS a Poslanecké sněmovny Václava Klause očekáván. Pokud se bude ekonomická situace zhoršovat, bude podle něj nezaměstnanost stále růst. Podobný názor má i poslanec a exministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák 'Unie svobody). Ten dokonce tvrdí, že míra nezaměstnanosti dosáhne do konce letošního roku hranice deseti procent. Klaus poukázal na úzkou souvislost mezi vysokou mírou nezaměstnanosti a klesající mírou inflace. Podle v pondělí zveřejněných informací totiž míra inflace činila 3,5 procenta. "Existuje elementární přímá souvislost mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti... Tleskání si za pokles inflace je draze vykupováno velkým netleskáním si za nárůst nezaměstnanosti," uvedl Klaus.

Václav Klaus jednal s předsedou rakouského parlamentu

Zpomalit vnitřní reformy Evropské unie by mohly červnové volby do Evropského parlamentu 'EP). Připustil to předseda rakouského parlamentu Heinz Fischer na schůzce se svým českým protějškem Václavem Klausem 'ODS). Fischer, který v pondělí v Praze udělil spisovateli Pavlu Kohoutovi rakouský čestný kříž za vědu a umění I.třídy, hovořil s Klausem i o hospodářském a politickém vývoji obou zemí a jejich vzájemných vztazích.

V zahraničním obchodu ČR se snižuje podíl zemí CEFTA

V zahraničním obchodu ČR se snižuje podíl evropských států s přechodovou ekonomikou, včetně zemí Středoevropské dohody o volném obchodu 'CEFTA). "Nadále posiluje dominantní role států s vyspělou tržní ekonomikou s 69,1 procenta českého vývozu a 72 procenty dovozu," řekl na zahájení konference o rozvoji obchodu ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Uvedl, že loňský rok byl zlomem ve čtyři roky trvajícím trendu nárůstu deficitu obchodní bilance.

Oslabení české měny pokračuje

Česká měna v úterý zaznamenala za první hodinu obchodování další roční minimum, když ji výprodeje zahraničních investorů zahnaly z otevírací hodnoty 38,04 Kč/EUR až na úroveň 38,25 Kč/EUR, to je 19,56 Kč/DEM. V 10:00 hod. se obchodovala na 38,17 Kč/EUR, tedy 19,53 Kč/DEM. "Na trhu pokračuje černá nálada," informoval ČTK dealer Erste Bank Sparkassen Jiří Matoušek.

ČR si vyhradila při konzultacích s EU právo na ochranná opatření

V případě, že v průběhu měsíce února potrvají negativní dopady dovozu vepřového masa z EU do ČR na tuzemské chovatele prasat, vyhrazuje si ČR právo na zavedení ochranných opatření v rámci Evropské dohody. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství Pavel Kovář s tím, že to je jeden z výsledků čtvrtého kola technických konzultací k vepřového masu mezi EU a ČR, které proběhlo 5.února v Bruselu. Zástupci Evropské komise sdělili, že od 1.ledna letošního roku je množství vydaných vývozních licencí do všech zemí střední a východní Evropy výrazně nižší než v posledních třech měsících loňského roku.

Kanada zatím zrušení víz pro české občany nechystá

Kanada zatím zrušení víz pro české občany nechystá, řekla na dotaz ČTK mluvčí kanadské ambasády v Praze Lucie Čermáková. Ministr zahraničí Jan Kavan v pátek zdůraznil, že dlouhodobě není možné, aby čeští občané museli mít pro cesty do Kanady víza a Kanaďané mohli přijíždět bez nich. Vízovou povinnost pro české občany Ottawa zavedla předloni v reakci na příliv romských žadatelů o azyl. Kvůli stejnému problému pohrozila ČR zavedením víz i Velká Británie.

Téměř polovina občanů hovoří o krizi

Téměř polovina lidí má pocit, že situace v České republice zasluhuje označení krize, ale pouze 22 procent dotázaných si přeje tento stav řešit novými parlamentními volbami. Vyplývá to z lednového průzkumu Střediska empirických výzkumů. Nejčastěji '71 procent) o krizi mluví komunisté, ale polovina z nich si nové volby nepřeje.

Při výbuchu plynu v Ústí nad Labem zemřel člověk

Jeden člověk zemřel a několik dalších osob utrpělo zranění při výbuchu plynu, který v pondělí odpoledne otřásl budovou základní školy na ústeckém sídlišti Severní Terasa. Výbuchy nastaly při likvidaci nahlášeného úniku. Ve škole už naštěstí nebyly žádné děti. Policie z obav před dalším výbuchem okolí školy vyklidila a uzavřela.

Odborový svaz zdravotnictví odmítá platové návrhy LOK

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče odmítá návrh zákona o mzdě odborných zdravotnických pracovníků, který vypracoval Lékařský odborový klub /LOK/ a podle něhož by lékaři měli trojnásobek průměrného příjmu v zemi. Místopředsedkyně svazu Jana Dvořáková upozornila, že markantní nárůst platů, který LOK navrhuje, není podložen představou o zdrojích. Připomněla, že LOK se neúčastnil vyjednávání devíti svazů s vládou, kdy se podařilo dosáhnout od ledna sedmnáctiprocentního navýšení, a "nyní se chce zviditelnit s vlastním návrhem".

Chřipková epidemie trvá

Hygienici evidovali v předchozím týdnu o pět procent více chřipkových onemocnění. Zatímco v jižních a východních Čechách a na celé Moravě počet onemocnění minulý týden rostl, ve zbývajících regionech zaznamenali lékaři mírný pokles. Na jižní Moravě v důsledku akutních respiračních onemocnění a chřipky zemřelo již šest osob.

Slovenská policie prověřuje incident s Mečiarem

Slovenská policie zahájila prověřování incidentu mezi bývalým premiérem Vladimírem Mečiarem a redaktorem české televize Prima Vladimírem Mišauerem, k němuž došlo 15.ledna po pietním rozloučení se zavražděným exministrem hospodářství a podnikatelem Jánem Duckým. Bývalý premiér Mečiar, jak bylo vidět i z televizních záběrů, hrubými výrazy napadl kameramana TV Markíza a poté fyzicky i českého redaktora Mišauera. Hnutí za demokratické Slovensko incident odsoudilo jako záměrně vyprovokovaný novináři, kteří se pak stali obětí pronásledování Mečiarových přívrženců.

Senátor Bělehrádek: Vláda s přípravou zákonů pro nové kraje zaspala

Senátor a místopředseda KDU-ČSL Stanislav Bělehrádek nevěří, že vláda stihne včas přijmout všechny zákony potřebné pro fungování budoucích krajů, které by měly vzniknout k 1.lednu 2000. Zároveň dodal, že 14 krajů, jak stanoví zákon, je zbytečně mnoho a jejich rozdělení neodpovídá kritériím kladeným ze strany Evropské unie. Bělehrádek potvrdil, že pro získaní dotací z fondu EU se budou muset vždy nejméně dva kraje dohodnout na společném postupu, aby splnily podmínku osídlení minimálně jedním miliónem obyvatel.

Auta s cizí poznávací značkou smějí na Ukrajinu s omezením

Automobily s cizí státní poznávací značkou mohou jezdit po ukrajinských silnicích pouze deset dní. ČTK o tom informovala tisková mluvčí české policie Ivana Moosová. Pokud se potřebují po Ukrajině pohybovat delší dobiu, mohou si podat žádost o prodloužení lhůty o dalších deset dní na ukrajinskou cizineckou policii nebo na celnici.

Bude otevřeno nové pražské studentské divadlo

Nový divadelní prostor pražské Divadelní akademie múzických umění /DAMU/ - divadlo Disk vybudované v uplynulých čtyřech letech v atriu její budovy, se otevře prvním divákům 19.února. Ve variabilním sále s kapacitou 140 až 180 míst bude uvedena premiéra Schillerovy Marie Stuartovny v režii posluchačky 4.ročníku Kateřiny Duškové. Podle děkana DAMU Vladimíra Mikeše bude tato scéna velkou příležitostí pro ty, kdo měli odvahu vstoupit na hereckou dráhu.

Nina Veškrnová se osm měsíců po svatbě rozvádí

Jen osm měsíců trvající manželství dcery prezidentovy manželky Niny Veškrnové a izraelského hudebníka Shaleva Ad-Ela se rozpadá. Tajemník prezidentovy manželky Miloš Rýc ČTK potvrdil, že manželství bude v nejbližší době rozvedeno na žádost Niny Veškrnové-Ad-Elové. Upozornil, že rodina Havlových považuje tuto otázku za ryze soukromou věc a o rozvodu neuvedl žádné další podrobnosti.

Tenista Korda se diví výroku disciplinární komise

Podiv a nespokojenost vyjádřil Petr Korda nad rozhodnutím Českého tenisového svazu 'ČTS), který hráči za pozitivní dopinkový nález zastavil činnost na domácí půdě do doby, než disciplinární komise svazu vynese v případu konečný verdikt. Korda však může hrát světové turnaje. Nezávislá komise Mezinárodní tenisová federace totiž v jeho případě nevyužila možnost udělit roční trest, protože hráč prokázal 'výjimečné okolnosti' případu. "Celý zákaz nemá vůbec žádný smysl, protože v České republice hraji jen výjimečně a navštěvuji tam pouze své rodiče," uvedl Korda, žijící již delší dobu ve své rezidenci v Monte Carlu.

Počasí

V České republice je oblačno, až zataženo, místy sněžení, teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.