Zprávy úterý, 10. listopadu 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní podrobně:

Byla schválena společná stanoviska EU pro jednání s ČR

Ministři zahraničí "patnáctky" v pondělí schválili společná stanoviska Evropské unie pro dnešní první kolo vstupních jednání s Českou republikou, Polskem, Maďarskem, Slovinskem, Estonskem a Kyprem. Týkají se sedmi kapitol evropského práva, které prošly na jaře analytickým porovnáním s legislativou kandidátů. Tyto poziční dokumenty budou předloženy "mezivládním konferencím", kterých se zúčastní vždy ministři zahraničí "patnáctky" a šéf diplomacie příslušné země. Českou republiku bude zastupovat ministr zahraničí Jan Kavan.

Ministr Kavan přiznal, že vypustil informaci o pohybu teroristy v ČR

Informace o pohybu islámského teroristy v Praze pochází od ministra zahraničí Jana Kavana. Terorista se měl zajímat o rozhlasovou stanici Svobodná Evropa, která vysílá do Iránu a Iráku. Ministr Kavan v pondělí přiznal, že se v neformálním rozhovoru o údajném pohybu osoby spojené s terorismem v Praze zmínil. Šéf diplomacie však tvrdí, že neporušil žádný zákon a k rezignaci nevidí žádný důvod. Zároveň odmítl, že by svým vyjádřením na setkání s několika českými novináři měl ohrozit něčí bezpečnost.

Mluvčí BIS Jan Šubrt přitom už dříve řekl, že zveřejnění informace takového typu, jako je zpráva o islámském radikálovi, může vážně ohrozit například zpravodajské důstojníky.

Podle místopředsedy ČSSD je nutné přehodnotit souhlas k vysílání do Íránu

Vláda by měla podle místopředsedy sociálních demokratů Zdeňka Škromacha přehodnotit svůj souhlas k vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda do Íránu. Zdůvodnil to tím, že Írán začíná bojkotovat firmy a podniky z České republiky. Podíl Íránu na zahraničním obchodu České republiky dosahuje jen přibližně 0,1 procenta.

Premiér Zeman se zajímal o bezpečnostní prověrky ministrů

Předseda vlády Miloš Zeman jednal s ředitelem Národního bezpečnostního úřadu Tomášem Kadlecem. Podle šéfa kabinetu bylo jedním z důvodů setkání seriózní projednání prověrek ministrů ve vládě. V souvislosti se vstupem do Severoatlantické aliance dotazníky vyplňují například ministerstva obrany, vnitra, financí, Česká národní banka nebo zpravodajské služby.

Václav Klaus hovořil s Andreiem Plešem o vstupu do EU

Podporu zapojení Rumunska do euroatlantických struktur vyjádřil v pondělí předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus rumunskému ministru zahraničí Andrei Plešovi. Ten je v Praze na třídenní oficiální návštěvě. Oba politici se ale shodli, že Evropská unie se nyní může snažit oddalovat své rozšiřování. Rumunsko se oproti České republice nedostalo do první skupiny kandidátů na vstup do EU a NATO, což bylo pro zemi zklamáním.

Vízovou povinnost pro Rumunsko zatím Česká republika přes problémy s ilegálním pohybem jeho obyvatel i určitý tlak ze zahraničí zavádět nebude. Vyplynulo to v pondělí ze slov šéfů diplomacií obou států Andreie Pleša a Jana Kavana. O ilegální migraci a možnosti výměny kapitálu mezi oběma zeměmi poté hovořil rumunský ministr také s předsedou vlády Milošem Zemanem. Ten uvedl, že je třeba zvyšovat nejen obchodní výměnu mezi oběma zeměmi, ale i výměnu kapitálu v souvislosti s privatizací.

Britský velvyslanec jednal s ministrem Motejlem o reformě justice

O připravovaný projekt reformy české justice, která má vést k vyšší efektivitě činnosti soudů, zvláště obchodních, se v pondělí zajímal velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska David Broucher. Ten se na vlastní žádost sešel s ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem.

Ministr Mertlík chce zvýšit civilizovanost trhů v ČR

S investičními příležitostmi v České republice seznámili v pondělí v Londýně zahraniční investory představitelé české vlády. Na semináři, který pořádala Credit Lyonnais Securities, poukázali na nutnost transparentnosti ekonomických procesů a zlepšení institucionálního a právního řádu v České republice. "To jsou věci, na které investoři opakovaně narážejí a oprávněně na ně upozorňují. My jsme chtěli jasně říci, že jsme si toho vědomi a velmi energicky pracujeme na tom, abychom tyto věci odstranili. Chtěli jsme jasně deklarovat zvýšení civilizovanosti trhů v České republice," uvedl na semináři místopředseda vlády Pavel Mertlík.

KDU-ČSL návrh rozpočtu do druhého čtení zřejmě pustí, US ne

Úřadující lidovecký předseda Jan Kasal naznačil, že poslanci jeho strany v prvním čtení podpoří nový vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Ve druhém čtení by se pak podle něj měla vést diskuse o rozložení finančních prostředků v jednotlivých kapitolách státního rozpočtu. Šéf lidovců Kasal prohlásil, že jeho straně by nejvíce vadilo, kdyby se nepodařilo návrh státního rozpočtu včas schválit. Kabinet Miloše Zemana by se pak řídil rozpočtovým provizoriem.

Druhá verze vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok není podle předsedy Unie svobody Jana Rumla úsporná a poslanci unie ho při hlasování nepodpoří. Unie dává podle něj přednost rozpočtu s menším deficitem. Jan Ruml to řekl v pondělí na předvolebním mítinku v Brně.

Petr Pithart ocenil návštěvu prezidenta v Bratislavě

Přirozená blízkost České republiky a Slovenska povede podle předsedy Senátu Petra Pitharta "za normálních poměrů" k bližším vztahům než s ostatními středoevropskými zeměmi, ale nevytyčoval by to jako cíl. Petr Pitthart dále v pondělí před novináři vyslovil spokojenost s tím, že prezident Václav Havel rychle zareagoval na vytvoření nové slovenské vlády a svou sobotní návštěvou Bratislavy dal najevo "sympatie a podporu té velké až převelké koalici, která na Slovensku vznikla".

Dvojí občanství je jen jedním z požadavků Čechů na Slovensku

Problémy spjaté s rozdělením společného státu netrápí jen většinu z asi 60.000 slovenských Čechů, jejichž naděje na získání dvojího občanství naposledy opět ožily, ale i dvacetkrát menší skupinku, která si ponechala občanství České republiky. Při nadcházející návštěvě Miloše Zemana míní i tito "slovenští Češi" připomenout českému premiérovi sliby, které dával ještě jako předseda sněmovny.

Bittmanovo prohlášení vzal Helmut Zilk velmi rád na vědomí

Helmut Zilk vzal velmi rád a s uspokojením na vědomí páteční prohlášení někdejšího československého agenta Ladislava Bittmana. Ten uvedl, že bývalý vídeňský starosta nepodepsal žádnou spolupráci s StB. Bittmanova argumentace je podle Zilka v celé záležitosti nejdůležitější, protože ten to přece musel vědět. Ke spekulacím, že celá aféra je vnitročeskou politickou záležitostí s cílem zdiskriminovat prezidenta Václava Havla, se však odmítl Helmut Zilk vyjádřit.

Policejní prezident k protidrogové novele

Novela protidrogového zákona, která začne platit od ledna příštího roku, sice podle policejního prezidenta Jiřího Koláře definitivně nezlikviduje trh s drogami, je ale jasným signálem, že Česká republika je schopna s touto problematikou účinně bojovat. Jiří Kolář to v pondělí řekl ČTK po setkání s nejvyšším státním zástupcem Vítem Veselým. "Doufám, že novela umožní účinnější postih drogové kriminality. Nejsme však tak naivní, abychom si mysleli, že díky ní drogy zmizí z ulic," uvedl ke stejné problematice Jiří Veselý.

ČR má jednu z nejnižších úmrtností na drogy v Evropě

V České republice je jedna z nejnižších úmrtností v důsledku užívání drog v Evropě. Řekl to odstupující šéf Meziresortní protidrogové komise Pavel Bém. Ten jednoznačně a kategoricky odmítl hypotézy, že Česká republika je zaplavena drogovou epidemií a naše protidrogová primární prevence je nefunkční. Počet případů zachycení drog v České republice podle Béma odpovídá podílem deseti až dvaceti procent evropskému průměru.

Pavel Bém také uvedl, že odchází z politických důvodů. Vysvětlil, že tato funkce není ryze odborná, protože výsledky protidrogové politiky závisí na množství získaných prostředků. Tedy na podpoře jednotlivých resortů a důvěře jejich ministrů. Podle informací Béma má být na financování protidrogové politiky pro příští rok uvolněna o poznání nižší suma než byla letošní rok.

Nejvyšší kontrolní úřad k hospodaření s prostředky Poslanecké sněmovny

Trestní oznámení na neznámého pachatele navrhují podat právníci Nejvyššího kontrolního úřadu za hospodaření s prostředky Poslanecké sněmovny při rekonstrukci jejího sídla. Hlavní kontrolor Josef Pohl ale hodlá s takovým krokem počkat na návrat prezidenta úřadu Lubomíra Voleníka ze zahraničí. Šest měsíců trvající kontrola hospodaření s prostředky sněmovny odhalila podle Nejvyššího kontrolního úřadu porušování zákonů a cenových předpisů. Sněmovna měla neoprávněně vyplatit 1,5 miliardy korun stavební firmě KDM, které zakázku na rekonstrukci zadala bez výběrového řízení.

Šumava se stala Evropskou krajinou roku

Region Šumavy, ležící na území České republiky, Rakouska a Německa, vyhlásila organizace Mezinárodní přátelé přírody Evropskou krajinou roku pro rok 1999/2000. Tou se může stát taková oblast, která přesahuje hranice států a zároveň je ekologicky významná.

ČR a Německo otevřely hraniční plynovod v Železné Rudě

Hraniční plynovod v Železné Rudě na Šumavě otevřely Česká republika a Německo. Od pondělí proudí mezinárodním vysokotlakým přepravním plynovodem zemní plyn do příhraničních oblastí západních Čech. Na propojení soustav se podílely Západočeská plynárenská, Transgas a německá plynárenská společnost Ferngas Nordbayern.

Nezaměstnanost v ČR v říjnu stagnovala

Míra registrované nezaměstnanosti v České republice dosáhla ke konci října 6,8 procenta, tedy stejně jako v září. Bez práce bylo evidováno téměř 352 tisíc osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o více než 102 tisíce osob. Nejvyšší nezaměstanost byla v okrese Most - více než 15 procent. Nejnižší míra registrované nezaměstnanosti byla v okrese Praha - východ - pouze 1,5 procenta.

Vstup do NATO má nyní rekordní podporu mezi lidmi

57 procent občanů podporuje vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Podle Institutu pro výzkum veřejného mínění je to nejvíce od začátku šetření v roce 1991. Podpora našeho vstupu do NATO vzrůstá podle dosaženého vzdělání. Z hlediska politických preferencí jej chtějí především pravicoví voliči.

Pět českých a moravských obcí je od 5. října městem

Starostové pěti českých a moravských obcí v pondělí převzali od předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause dekrety o tom, že byly od 5. října povýšeny na města. Městy se staly Bečov nad Teplou na Karlovarsku, Bohušovice nad Ohří na Litoměřicku, Horní Benešov na Bruntálsku, Odolená Voda v okrese Praha-východ a Šenov na Frýdeckomístecku. Šéf dolní komory parlamentu při slavnostním aktu starostům přislíbil, že do jejich měst určitě v budoucnu zavítá.

Americký časopis Hustler také v ČR a SR

Česká verze kontroverzního časopisu Hustler amerického vydavatele Larryho Flynta známého i u nás z filmu Miloše Formana se v těchto dnech objevila na stáncích v České republice a na Slovensku. Vydavatelé ze společnost Fool moon na pondělní tiskové konferenci v Praze uvedli, že tento "exkluzivní společensko-erotický měsíčník" má mít poněkud lehčí ražení než americký originál.

Ze sportu:

V dohrávaném utkání 12. kola nejvyšší české fotbalové soutěže - první Gambrinus ligy - zvítězila pražská Sparta nad Viktorií Žižkov 5:0. Sparta se posunula na první příčku tabulky, Žižkov zůstává desátý.

Český tenista Martin Damm se rozloučil s turnajem v Moskvě. V úvodním kole nestačil na čtvrtého nasazeného Byrona Blacka ze Zimbabwe a prohrál 2:6, 3:6.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes převážně oblačno, místy s přeháňkami. Nejvyšší teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.