Zprávy úterý, 10. srpna 1999

A nyní podrobně:

Míra nezaměstnanosti v ČR v červenci vzrostla na 8,8 procenta

Míra nezaměstnanosti v České republice v červenci vzrostla na necelých 9 procent. Oproti předchozímu měsíci došlo k růstu o 0,4 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost zaznamenali v okresech Most a Karviná, nejnižší v Praze. Přes 53 procent z celkového počtu nezaměstnaných tvoří ženy. Absolventi škol a mladiství se na celkové nezaměstnanosti podílejí 16 procenty. ČTK to v pondělí sdělilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Inflace za červenec - 0,8 procenta

Inflace v červenci vzrostla oproti červnu o 0,8 procenta. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad. Meziroční míra ifnlace - to znamená od července roku 1998 do července 1999 - vzrostla o 1,1 procenta.

Nebezpečí inflačních tlaků v současné době podle analytiků nehrozí

Celková meziroční míra inflace v České republice klesla v červenci podle očekávání na historické minimum, zejména díky nižším deregulacím. Česká republika se tak dočasně zařadila na horní příčky žebříčku nízkoinflačních zemí. Pondělní údaje potvrdily, že inflační tlaky jsou skutečně v nedohlednu a České národní bance tak zůstává prostor pro další snížení úrokových sazeb. Vyplývá to z odpovědí analytiků pro ČTK.

Senátor Sobotka znepokojen návrhem rozpočtového schodku na rok 2000

Nespokojenost s téměř čtyřicetimiliardovým schodkem státního rozpočtu pro příští rok, jehož zadání podepsal minulý týden ministr financí Pavel Mertlík, vyjádřil na pondělní tiskové konferenci v Liberci místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. "Deficit považuji za příliš vysoký. Přestože neznáme přesnou strukturu, mám obavy, že tento schodek nevznikne díky novým investicím, ale tím, že se spotřebuje," poznamenal Sobotka . Dodal, že návrh schodkového rozpočtu by měl být podroben tvrdé kritice a konstruktivní diskusi.

Poslanec Šustr nepředpokládá, že KDU-ČSL podpoří rozpočet na rok 2000

Lidovecký poslanec Ladislav Šustr nepředpokládá, že KDU-ČSL podpoří rozpočet na rok 2000. Šustr, který je členem rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, to uvedl na pondělní tiskové konferenci. Důvodem je podle něj to, že sociálnědemokratická vláda nedodržela doprovodná usnesení lidovců, s nimiž byl přijat rozpočet na letošní rok. Kritizoval i skutečnost, že se nepracuje na daňové reformě. Zklamaní jsou podle něj lidovci také z toho, že vláda dodatečně předložila podklady, které údajně jasně naznačovaly zvýšení schváleného schodku rozpočtu na rok 1999.

Vojenská polní nemocnice se vrátí z Albánie nejspíše v říjnu

Česká vojenská polní nemocnice bude fungovat v Albánii zřejmě až do konce září. Uvedl to v pondělí Miroslav ›indelář z tiskové služby Ministerstva obrany. Podle něj splnilo16 lékařů a 25 zdravotních sester včetně zabezpečovacího personálu své poslání a v říjnu se vrátí zpět do republiky. Od začátku května ošetřili naši zdravotníci několik tisíc kosovských uprchlíků a stovky vojáků spojeneckých vojsk NATO. Jen za první měsíc to bylo přes 1300 zákroků.

Další jednotky české armády však na Balkáně zůstanou. V mírových silách KFOR v Kosovu působí zesílená průzkumná rota; v silách SFOR v Bosně českou armádu zastupuje prapor.

Phare spolufinancuje projekty na ozdravění evropských toků

Sedm smluv o dílo na investiční akce, které mají přispět ke zlepšení kvality vody v regionech České republiky hraničících s Německem, schválila delegace Evropské komise. Projekty, při jejichž realizaci bude do ozdravění evropských vodních toků investováno 200 milionů korun, jsou spolufinancovány z programu Phare - přeshraniční spolupráce. ČTK to v pondělí sdělili zástupci Evropské komise v Praze.

Schválené projekty jsou zaměřeny na výstavbu kanalizace a čističek odpadních vod v některých českých příhraničních městech. Umožní čištění odpadních vod a tím zlepšení kvality vod v řekách, tekoucích na německé území. Práce budou zahájeny letos v srpnu, dokončeny by měly být do konce června 2000. Z programu Phare na ně bude uvolněno 145 milionů korun.

V rámci reformy soudnictví se zvýší počet jednacích síní

V rámci připravované reformy českého soudnictví se neočekává citelnější zvýšení počtu soudců, ale lze počítat se zvýšením počtu jednacích síní. Novinářům to v pondělí řekl ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Dodal, že cílem bude, aby každý soudce na trestní právo měl svoji jednací síň. Každý obchodní a civilní soudce by se pak o síň měl dělit pouze s jedním kolegou. Do budoucna proto ministerstvo spravedlnosti plánuje výstavbu nových justičních paláců. Ministerstvo chce také z tohoto důvodu na příští rok získat ze státního rozpočtu 1,4 miliardy korun, aby mohlo začít stavět nové objekty, protože současné kapacitně nevyhovují. Nový justiční palác za 350 miliónů korun, do něhož by měl přesídlit krajský soud, vznikne v budoucnu i v Brně.

Polovina občanů je podle průzkumu IVVM spokojena s členstvím ČR v NATO

Polovina občanů je spokojena s členstvím České republiky v Severoatlantické alianci. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Opačný postoj k členství v NATO zaujalo 39 procent občanů. S členstvím v alianci je spokojeno 58 procent mužů oproti 44 procentům žen. Vzestup spokojenosti může podle Institutu pro výzkum veřejného mínění souviset s ukončením bojů v Kosovu.

Změny v ruské vládě by podle našeho ministerstva zahraničí neměly ovlivnit česko-ruské vztahy

Současný vývoj v Rusku, kde v pondělí prezident Boris Jelcin odvolal z funkce premiéra Sergeje Stěpašina, by podle našeho ministerstva zahraničí neměl vést ke změně v česko-ruských vztazích. Podle zástupkyně ředitele tiskového odboru ministerstva Moniky Pajerové ministerstvo zahraničí zatím nevidí důvod k vydávání nějakého zvláštního prohlášení.

Stěpašina, který byl ve funkci teprve od května, nahradil Jelcin ředitelem Federální bezpečnostní služby Vladimirem Putinem. Ruský prezident zároveň oznámil, že Putina vybral za svého nástupce v čele státu.

Vedení šumavského parku nepočítá se zákrokem proti ekologům

Vedení Národního parku ›umava nepočítá s žádným razantním zákrokem proti ekologickým aktivistům, kteří od 27. července vlastními těly brání dřevorubcům v pralese Trojmezná v první zóně parku v kácení kůrovcem napadených stromů. ČTK to v pondělí řekl ředitel šumavského parku Ivan Žlábek. "Požádali jsme policii o zjištění totožnosti osob, které se účastí na blokádě dopouštějí přestupků proti zákonům o ochraně přírody a o lesích. Proti nim povedeme správní řízení, v němž jim můžeme uložit pokutu až 10.000 korun," uvedl Žlábek.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha blokáda dále pokračuje a Hnutí Duha a Ekologický právní servis přebírají záštitu nad účastníky, jimž hrozí správní řízení. "Absurdní je, že vedení parku přestupuje zákon, když v bezzásahových zónách kácí stromy a pouští tam dřevorubce, a my bychom měli být postihováni v podstatě za stejný přestupek," zdůraznil Bláha. Hnutí Duha zhruba před dvěma měsíci podalo žalobu na ministerstvo životního prostředí, které podle ekologů nemá ke kácení stromů v prvních zónách parku výjimku ze zákona o ochraně přírody. "Ale soud může začít až za dva roky. My se nyní snažíme aplikovat náš právní názor na tento problém," dodal Jaromír Bláha.

Podle vedení parku však blokáda zřejmě způsobí tragédii, neboť znemožní včasné poražení napadených stromů v Trojmezné, takže kůrovec z nich vylétne a napadne další porosty. "O zásahu rozhodl ministr životního prostředí, ale odpovědnost za jeho provedení nese správa parku jako orgán ochrany přírody. Přitom nám už inspekce životního prostředí sdělila, že pokud včas nezpracujeme kůrovcem napadené stromy, bude proti nám zahájeno správní řízení. Takže jsme vlastně ve dvojím ohni," poznamenal ředitel šumavského parku Ivan Žlábek.

Impuls 99 se omluvil Elišce Wagnerové

Organizátoři občanské iniciativy Impuls 99 se omluvili předsedkyni Nejvyššího soudu Elišce Wagnerové za to, že se její jméno omylem ocitlo na internetovém seznamu jejích signatářů. "Už několik dní po veřejné prezentaci jsme zavedli systém prověřování signatářů výzvy ve snaze zabránit eventuálním pochybením," řekla v pondělí ČTK mluvčí Impulsu 99 Jana ›mídová.

Eliška Wagnerová se k iniciativě, která vyzývá k diskusi o směřování české společnosti, nepřipojila s ohledem na etický kodex soudce. Vyloučila však jakýkoli pokus organizátorů falšovat její podpis. "Nikdy jsem neobvinila tyto lidi, kterých si vážím, z jakékoli manipulace s mým podpisem, ostatně na Internetu bylo uvedeno pouze mé jméno, nikoli podpis. Odmítám vyrábění skandálů z toho, co mohlo být jen administrativním omylem," uvedla Wagnerová v prohlášení zaslaném ČTK.

Mluvčí Impulsu 99 Jana ›mídová také odmítla pochybnosti o podpisu novinářky Yvonne Přenosilové. Ta se ohradila proti informacím soukromé televize Nova, že prohlášení iniciativy nepodepsala. Přenosilová už dříve ČTK oznámila, že podepsala zkrácenou verzi prohlášení Impuls 99, souhlasí však i s jeho plnou verzí.

Ústí nad Labem uhájilo "svůj" vzdušný prostor před letadly

Ministr obrany Vladimír Vetchý přiznal v dopise ústeckému primátorovi Ladislavu Hruškovi, že přelety bojových letounů nad městem v dubnu a květnu byl porušen zákaz výcvikových letů taktického letectva v přízemních a malých výškách nad obydlenými oblastmi s více než 10.000 obyvateli. ČTK o tom v pondělí informoval pracovník kanceláře primátora Milan Knotek. Primátor podle něj požádal 15. července dopisem ministra obrany o přijetí takových opatření, která by zamezila přeletům vojenských letadel nad Ústím nad Labem. Důvodem žádosti je průmyslový charakter města s několika chemickými podniky a řadou nebezpečných provozů a skládek včetně toxické. Ty by v případě nenadálé události, jakou je i havárie vojenského letadla, mohly být zdrojem ohrožení mnoha obyvatel.

Město Ústí nad Labem požádalo poprvé o vyloučení přeletů vojenských letadel nad svým územím loni po červnové srážce dvou stíhacích letounů, při níž jedno z letadel dopadlo do českobudějovického sídliště Vltava. Způsobilo tam velké škody na panelovém domě a majetku jeho obyvatel. Náčelník generálního štábu Jiří ›edivý tehdy na tuto žádost odpověděl, že Ústí nad Labem se nemusí obávat havárie vojenského letadla, protože velitelství vzdušných sil respektuje chemickou aglomeraci na severu Čech a nad městem ani v jeho bezprostřední blízkosti nestanovilo žádné koridory pro výcvik letectva. Přesto se bojové letouny nad městem na jaře objevily.

Krajané chtějí předat vládě ČR Národní budovu v NY za symbolický dolar

Za symbolický jeden dolar chtějí krajané ve Spojených stítech prodat českému státu Národní budovu v New Yorku. Budova již delší dobu chátrá a na její opravu bude zapotřebí podle odhadů několik let starých až 7,5 miliónů dolarů, které krajané nejsou s to vlastními silami shromáždit. Jako výchozí podmínky pro jednání krajské organizace stanovily, že český stát obnoví celou budovu a do prosince 2001 dokončí opravu jejího jádra. Novorenesanční budova z roku 1894 by pak měla podle neoficiálních informací sloužit Českému centru, dále zastoupení českých firem a k pořádání slavnostních akcí v tanečním sále. Jedná se prý také o zřízení stylové restaurace.

Na Strahově uvidí návštěvníci snímky památek New Yorku a Chicaga

Snímky památkově chráněných budov velkých amerických měst - New Yorku a Chicaga - budou moci od úterý zhlédnout návštěvníci Strahovského kláštera v Praze. Dá jim k tomu příležitost putovní výstava "Příběh dvou měst", jež vznikla počátkem letošního roku a kterou tvoří na 150 černobílých snímků pamětihodností obou velkoměst. Premiéru měla výstava v Chicagu, po Praze ji uvidí obyvatelé Paříže a Bratislavy. Snímky, které budou ve Strahovském klášteře vystaveny do 10. října, pořídilo celkem 40 fotografů.

Na ploskovickém zámku "ožijí" 11. a 18. srpna místní strašidla

Historické postavy i místní strašidla "ožijí" v srpnu na státním zámku Ploskovice na Litoměřicku. Kastelánka Jana Zimandlová ČTK řekla, že návštěvníci je budou moci potkat 11. a 18. srpna při zhruba hodinových prohlídkách zámku vždy od 21:30 do 24:00. Noční prohlídky oživené šlechtou a strašidly se setkaly s velkým zájmem účastníků Daliborových slavností na ploskovickém zámku loni v září. Letos se tyto slavnosti uskuteční 4. září a jejich součástí budou opět noční prohlídky. "Srpnové noční procházky areálem zámku při umělém osvětlení jsme připravili pro ty, kteří nemohou do Ploskovic 4. září přijet," uvedla Zimandlová.

Ploskovický zámek, jehož stavba byla dokončena v roce 1720, byl od roku 1878 v majetku Františka Josefa I.. V letech 1918 až 1938 sloužil jako letní sídlo československého ministra zahraničí.

Ze sportu:

V pondělní dohrávce druhého kola první fotbalové Gambrinus ligy oorazila Petra Drnovice celek Boby Brno 2:0.

Český tenista Jiří Novák si na turnaji v Cincinnati vybojoval postup do druhého kola. V úvodním utkání si čtyřiadvacetiletý Čech poradil ve třech setech s Axelem Pretzschem, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace. Němec sice vyhrál první set v tiebreaku 7:3, další dvě sady pak ale získal Novák poměrem 7:5 a 6:3.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Oblačno až skoro zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami, místy bouřkami. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.