Zprávy úterý, 10. února 1998

Zprávy 10.2.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobněji:

Vláda požádá o vyčlenění čtyř miliard korun z malé privatizace

Vláda nemá k dispozici všechny prostředky z původních zhruba 13 miliard korun vyčleněných na odstraňování škod způsobených záplavami, neboť se nepodařilo prodat státní povodňové dluhopisy v plné výši. Poslanci vládních stran proto požádají Poslaneckou sněmovnu o vyčlenění dalších čtyř miliard korun z účtu malé privatizace na tento účel. Po jednání vlády to uvedl ministr životního prostředí Jiří Skalický. Podle něj se nepodařilo prodat dluhopisy zhruba za dvě miliardy korun a podle vyjádření ministra financí Ivana Pilipa není příliš reálná naděje na to, že by byl další prodej dluhopisů úspěšný.

Ministři sepíší majetkové přiznání do konce února

Do konce února sepíší všichni ministři majetkové přiznání, které bude uloženo u předsedy Senátu na dobu tří let, ale nebude k dispozici veřejnosti. Prohlásil to v pondělí ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář na tiskové konferenci k vládnímu jednání. Členové vlády, včetně jejího předsedy podle ministra Mlynáře sepíší v přiznání movitý a nemovitý majetek svůj i svého manžela či manželky, který vlastnili k datu nástupu do ministerské funkce. Stejné přiznání sepíší i v den odchodu z vlády. Vladimír Mlynář zdůraznil, že členy vlády podávaná přiznání budou velmi podrobná a zcela nad rámec zákona o střetu zájmů. Ministři v nich uvedou například i bankovní konta a vlastnictví cenných papírů. Podobná majetková přiznání jsou předkládána i ve Francii a Spojených státech amerických, kde jsou rovněž neveřejná. Členové české vlády dosud podobná přiznání o stavu majetku nepředkládali. V souvislosti se sílícími podezřeními z korupce, která podrývala důvěru v politiky, se však ukázala potřeba majetkových přiznání jako stále naléhavější.

Vláda schválila novelu zákona a penzijním připojištění

Vláda schválila novelu zákona o penzijním připojištění se státním příspěvkem, která zpřísňuje pravidla hry pro existující penzijní fondy a snižuje rizika vytunelování penzijních fondů zvýšením státní kontroly. Novela obsahuje povinnost fondů "prodávat akcie za nejvyšší možné ceny a kupovat za nejnižší možné ceny" a omezuje rovněž investice do zahraničí. Z informací ČTK vyplývá, že novela, kterou předložilo ministerstvo financí, zvyšuje pravomoci státního dozoru, nastoluje povinnost navýšit základní jmění fondu na minimálně 50 miliónů korun, posiluje funkci depozitáře a zvyšuje informační povinnosti pro účastníky penzijního připojištění.

Vláda schválila půlmiliardové roční dotace na osobní vozy ČD

Vláda schválila návrh ministra dopravy Petra Moose na každoroční dotaci ve výši 0,5 miliardy korun, určenou k minimální obnově osobního vozového parku Českých drah v letech 1998 až 2001. Prostředky na letošní dotaci budou čerpány ze současného rozpočtu ministerstva dopravy a spojů. V roce 1999 a dalších letech by hlavní část dotace měla směřovat na nákup elektrických dvoupodlažních jednotek pro příměstskou dopravu.

Seznam sporných privatizačních případů bude ve vládě do 14 dnů

Ministr financí do 14 dnů předloží vládě seznam sporných privatizačních rozhodnutí s návrhem rozsahu a způsobu jejich zveřejnění. Vláda dá současně podnět k jejich prošetření Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Podle informací ČTK se ministr financí Ivan Pilip rozhodl otevřít privatizační archívy poté, co kvůli skandálu s financováním ODS začala vzbuzovat pochybnosti ve veřejnosti čistota procesu privatizace. Ministerstvo financí však ponechalo na sdělovacích prostředcích, aby si samy vyžádaly odkrytí dokumentů k privatizačním projektům, které podle nich budí největší nedůvěru.

Tošovského vláda není podle prezidenta Havla zmítána politickými šarvátkami

Dělnost vlády premiéra Josefa Tošovského ocenil prezident Václav Havel při odchodu z jejího pondělního jednání, kterého se zúčastnil jako host. Prezident vyzdvihl zejména to, že kabinet se zabývá věcnými tématy a není "zmítán politickými šarvátkami a napětími". Právě neshody mezi koaličními partnery vedly k pádu vlády premiéra Václava Klause. Prezident Havel novinářům řekl, že se zúčastnil diskuse o pracovním plánu vlády pro příští pololetí a že se do této debaty také osobně "vmísil". Prezident ocenil, že vláda přesunula tento bod jednání na dobu jeho návštěvy.

Ze schůzky ministrů zahraničí ČR, Polska a Maďarska s Madeleine Albrightovou

Ministři zahraničních věcí České republiky, Polska a Maďarska Jaroslav Šedivý, Bronislaw Geremek a László Kovács se v pondělí setkali s ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Jaroslav Šedivý po setkání řekl, že se hovořilo obecně o přípravě všech tří středoevropských zemí na vstup do NATO. Ministři svou americkou kolegyni informovali o tom, jaké úkoly nyní jejich země v tomto směru řeší. Ministr Šedivý kladně odpověděl na otázku, zda se jednalo také o přípravě české armády na vstup do NATO, k níž měly v minulosti USA výhrady. Omezil se však jen na konstatování, že ministryni sdělil hlavní cíle české armády v tomto směru. Na dotaz ČTK, zda se konkrétně diskutovalo o současném odhadu poměru hlasů v Senátu USA ve prospěch ratifikace rozšíření NATO a proti ratifikaci, Jaroslav Šedivý odpověděl, že tak konkrétně se touto otázkou nezabývali.

ČR podle Madeleine Albrightové slíbila podpořit vojenskou akci proti Iráku

Americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová v pondělí podle agentury UPI oznámila, že Česká republika, Polsko a Maďarsko vyjádřily souhlas s tím, že podpoří vojenskou akci proti Iráku. Ministři zahraničí ČR a dalších dvou zemí kandidujících do NATO vyjádřily ministyni Albrightové svou podporu dva dny před tím, než americký Senát začne projednávat rozšiřování NATO, uvedla americká agentura.

Václav Havel schvaluje postup ministra Šedivého při jednáních o obsazení fóra

Prezident Václav Havel neshledává nic znepokojivého na tom, jak ministr zahraničí Jaroslav Šedivý postupoval při jmenování členů koordinační rady česko-německého diskusního fóra. Václav Havel to řekl novinářům poté, co se zúčastnil pondělního jednání vlády. Reagoval tím na informace, že vláda předem neznala jména českých zástupců ve fóru a že někteří ministři jsou údajně nespokojeni s tím, že Jaroslav Šedivý záležitost včas diskrétně nepředjednal s ČSSD. Premiér Josef Tošovský vzápětí potvrdil, že vláda neměla k dispozici návrh na obsazení diskusního fóra a ani se přímo nezabývala Šedivého cestou do Německa minulý čtvrtek. Německá strana jmenovala do fóra předsedu Sudetoněmeckého landsmanšaftu Franze Neubauera, kvůli němuž se sociální demokracie odmítá práce rady účastnit.

Lidovci nejsou proti Franzi Neubauerovi v diskusním fóru

I když KDU-ČSL nesouhlasí s postoji zástupce sudetských Němců Franze Neubauera, není proti jeho účasti v koordinační radě diskusního fóra. "V radě Fondu budoucnosti by nám samozřejmě vadil," prohlásil místopředseda lidovců Vilém Holáň na tiskové konferenci v Ostravě. Uvedl, že diskusní fórum vzniklo proto, aby umožňovalo širokou diskusi na různých úrovních - například vědecké, církevní či mezi mládeží obou zemí. Německá strana, která nominovala 20 zástupců, přitom také nevyslovila žádné pochybnosti s obsazením dvaceti českých zástupců. "I když nesouhlasím s postoji pana Neubauera, nemyslím si, že bychom s ním nedovedli diskutovat, nebojíme se takové diskuse," dodal Vilém Holáň.

Program Unie svobody je spíše konfrontací s minulostí

Spíše jako konfrontaci s nezdary minulosti pojala Unie svobody svůj politický program, jehož teze budou schváleny na prvním celorepublikovém shromáždění, které se bude konat koncem týdne ve středočeském Nymburku. Když politický program na pondělní tiskové konferenci představoval, uvedl předseda poslaneckého klubu Unie svobody Jan Ruml, že jednotlivé jeho kapitoly mají navázat na to, co se zdařilo, a vytvářet "napětí" vůči tomu, co se v minulosti nepodařilo. Z dokumentu vyplývá, že Unie svobody bude naléhat na dodržování právních a morálních pravidel, bude rozvíjet občanskou společnost a samosprávu a bude klást důraz na upevňování středního stavu a střední třídy jako nositele stability společnosti.

Jan Ruml neodmítá spolupráci s ODA, i když neodhalí sponzora

Předseda poslaneckého klubu Unie svobody Jan Ruml nevyloučil spolupráci s Občanskou demokratickou aliancí, i když neodhalí sponzory skrývající se za firmou TMC z Panenských ostrovů, kteří věnovali ODA v letech 1995 a 1996 šest miliónů korun. Podmínkou spolupráce však podle Jana Rumla rozhodně je, aby za mlčení někdo převzal osobní zodpovědnost. Podle pozorovatelů zná totožnost dárců předseda ODA Jiří Skalický, který však spolu s poslancem Pavlem Bratinkou odmítá zveřejnění jejich jména nebo názvu. Pro zveřejnění sponzorů, kteří straně před třemi lety darovali šest miliónů korun, se vyslovili například místopředseda ODA Michael Žantovský a poslanec Oldřich Kužílek.

Jan Kasal se dívá kriticky na ODA i na Unii svobody

Způsob, jakým chce Občanská demokratická aliance vyřešit své finanční záležitosti, považují lidovci podle svého místopředsedy Jana Kasala za "poněkud nestandardní, naivní, nepřijatelný". Na tiskové konferenci v Brně v pondělí dále řekl, že předseda ODA Jiří Skalický se v této kritické situaci nezachoval, jak přísluší politikovi jeho formátu. Kasala také mrzí postoj některých představitelů Unie svobody, kteří si hrají na "karatele a moralisty" a zapomínají, že nejsou lidmi bez historie a že vzešli z ODS. Vznik Unie svobody pokládá Jan Kasal za logický důsledek chyb, jichž se dopustila ODS ve své politice koncem loňského roku. To však neznamená, že všichni dobří členové ODS odešli do unie a všichni špatní v ODS zůstali, dodal. V dobách, kdy si ODS zadělávala na své problémy, byli nynější propagátoři Unie svobody nejen ve výkonné radě, ale i v nejužším grémiu strany, kterou opustili, uzavřel Jan Kasal.

Lidovecký místopředseda tvrdě kritizuje sociální demokraty

Ostré kritice podrobil v pondělí sociální demokraty místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Ohradil se proti ekonomickým tezím této strany a kritizoval i zamítavé stanovisko sociálních demokratů k jejich účasti v koordinační radě česko-německého diskusního fóra poté, co do ní byl za německou stranu jmenován představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer. "Pokud si někdo myslí, že spolupráce se sociální demokracií by byla jednoduchá, lidovce přesvědčuje tato strana o pravém opaku," prohlásil místopředseda strany lidové, která je považována za nejpravděpodobnějšího koaličního partnera ČSSD v případě, že sociální demokraté vyhrají volby a budou sestavovat vládu.

Vrchní ředitel ČNB očekává reakci banky na lednovou inflaci

Čistá inflace, která činila v lednu meziměsíčně 1,48 procenta, je nepříznivá a proto lze očekávat reakci České národní banky. Centrální banka totiž koncem loňského roku uvedla, že bude orientovat měnovou politiku tak, aby tento ukazatel letos činil šest procent plus minus půl procentního bodu. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Jiří Pospíšil. Nepříznivý lednový výsledek čisté inflace je podle něj nepřímo způsoben deregulacemi a přímo pohybem cen potravin. "Lednový ukazatel je jasným signálem, že úvaha centrální banky je správná a banka musí svést zápas s inflací," uvedl Jiří Pospíšil. I nadále je cílem ČNB dosáhnout v roce 2000 čisté inflace 4,5 procenta s jednobodovou odchylkou.

Lednové ceny postrčilo i oslabení koruny na konci roku

Vzestup lednové inflace na úroveň přesahující všechna očekávání byl kromě administrativních cenových opatřeních způsoben nepříznivým vývojem kursu koruny v posledních měsících minulého roku, který se však kumulovaně promítl až v lednu. Pro ČTK to v pondělí uvedl hlavní analytik Patria Asset Management Zdeněk Tůma. Úhrnný index spotřebitelských cen vzrostl podle informací Českého statistického úřadu v lednu 1998 proti prosinci loňského roku o čtyři procenta, což znamená nejvyšší hodnotu od změny daňové soustavy v lednu 1993. Meziroční přírůstek činil 13,1 procenta.

Vedení vnitra odmítá, že by na ministerstvu byly čistky

Vedení ministerstva vnitra je "překvapeno a udiveno" informacemi médií, že se v tomto úřadě provádějí personální čistky, neboť v poslední době doznalo pouze dvou personálních změn. Řekla to tisková mluvčí ministerstva Dagmar Raupachová v reakci na nedělní informaci Českého rozhlasu. Podle něj nové lidovecké vedení ministerstva přistoupilo k čistkám, které údajně mají politické pozadí a směřují k tomu, aby si KDU-ČSL mohla při předpokládané koalici se sociální demokracií po předčasných volbách resort vnitra udržet. Nedávné personální změny na ministerstvu rozhodně nelze podle Dagmar Raupachové nazvat čistkami, protože se týkají pouze obměn ve dvou funkcích.

Bývalým příslušníkům StB vyplatilo vnitro 81 miliónů odchodného

Celkem 81,194.000 korun vyplatil na odchodném resort vnitra bývalým příslušníkům Státní bezpečnosti (StB). Tuto částka dohromady obdrželo 2042 bývalých příslušníků StB, kteří museli řady policie opustit v letech 1989 až 1997. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl bývalý politický vězeň Bohuslav Hubálek. Tisková mluvčí ministerstva Dagmar Raupachová potvrdila, že údaje, které má Bohuslav Hubálek k dispozici, pocházejí z oficiálních statistik úřadu. V této souvislosti ale zdůraznila, že vyplácení odchodného je nařízeno zákonem z roku 1992, který upravuje postup při uvolňování policistů ze služebního poměru. Proto také i větší část bývalých příslušníků StB má na sumu, která se poskytuje jako jednorázový příspěvek po ukončení činnosti u vnitra, nárok. Podle statistických údajů ministerstva vnitra nejvíce propuštěných příslušníků StB odešlo z policejních služeb na vlastní žádost, a to 1117. Jako další nejčastější důvod propuštění uvádí ministerstvo organizační změny, pro které muselo vnitro opustit 344 bývalých členů StB.

Zprávy o hospodaření ČSSD se podle Stanislava Grosse liší kvůli Lidovému domu

Rozdíly ve zprávách o vnitrostranickém hospodaření ČSSD souvisejí podle předsedy poslanců této strany Stanislava Grosse s nedořešenými spory o vlastnictví sídla strany - Lidového domu - a také s pronájmy tohoto objektu. "Věcně tam určitě problém není, dnes jsem to zjišťoval," řekl v pondělí Stanislav Gross ČTK. Na nesrovnalosti ve zprávách o vnitrostranickém hospodaření sociálních demokratů upozorňuje pondělní vydání týdeníku Respekt. Informuje, že zpráva o stranickém hospodaření, kterou ČSSD předložila na loňském březnovém sjezdu svým členům, se značně liší od téhož dokumentu, který strana o 14 dnů později odevzdala Poslanecké sněmovně jako povinnou výroční zprávu o hospodaření politických stran. Podle Stanislava Grosse vychází Respekt v článku ze špatného materiálu, protože zpráva určená sjezdu nebyla schválena. Předseda poslanců ČSSD upozornil i na to, že kvůli zpochybněnému vlastnictví Lidového domu musí sociální demokraté příjmy z pronájmu prostor sídla strany vést na jiném účtu.

České banky jsou dobře jištěny proti možným ztrátám

České banky se zdají být rezervami a zajišťovacími instrumenty dobře chráněny proti možným ztrátám ze špatných úvěrů, uvedl v pondělí vrchní ředitel České národní banky Ota Kaftan. Na setkání s novináři řekl, že rezervy a zajištění v bankovním sektoru převýšily k loňskému září o 1,84 miliardy korun objem rizikově vážených klasifikovaných úvěrů, tedy těch, z nichž hrozí bance ztráta. "Tato čísla značí, že bankovní systém není systémově ohrožen ztrátou solventnosti," řekl k tomu ČTK mluvčí centrální banky Martin Švehla. Bankovní analytici ovšem upozorňují, že s přihlédnutím k aktuální situaci na trhu nemovitostí, které často slouží jako zástava za půjčky, peněžní ústavy stále nejsou proti bankovním rizikům dostatečně zabezpečeny.

NKÚ kritizuje objem likvidovaného majetku vnitřního obchodu

Do režimu likvidace byly v oblasti vnitřního obchodu zahrnuty celé podniky nebo jejich podstatné části. Velký objem majetku vnitřního obchodu nebyl privatizován tedy prostřednictvím FNM, ale prodejem v likvidaci, kde pro přímý prodej podle zákona postačoval souhlas privatizačního ministerstva. Při privatizaci přes FNM by přímý prodej musela odsouhlasit celá vláda. Uvádí to kontrolní závěr NKÚ, který má ČTK k dispozici. Výnosy z likvidace byly podle NKÚ snižovány nehospodárným postupem při likvidaci ze strany likvidátorů i MPO. Likvidátoři ve velkém rozsahu používali služeb poradenských společností. Vysoké odměny byly vypláceny za vymáhání pohledávek. MPO při výběru likvidátorů nepřihlíželo k jejich místu bydliště a zvyšovalo tak náklady na cestovné.

Zemědělci nemají peníze na jarní práce

Krize zemědělství v České republice dospěla do stádia, kdy většina zemědělců nemá peníze na zahájení jarních prací, nebo musí výrazně omezit plochu obdělávané zemědělské půdy. Na tomto stanovisku se shodli zástupci 54 okresních agrárních komor a 27 společenstev, kteří se v pondělí sešli na společném jednání se zástupci ministerstev zemdělství a průmyslu a obchodu v Olešné na Havlíčkobrodsku. Účastníci jednání požadují po vládě, aby přijala nezbytná opatření, která by umožnila založení budoucí sklizně financovat.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 stupňů Celsia

Tolik zprávy Radia Praha.