Zprávy úterý, 11. ledna 2000

Nyní podrobněji:

Premiér Miloš Zeman oslovil v souvislosti s rekonstrukcí vlády některé politiky

Důvěryhodný zdroj ze sociální demokracie uvedl, že premiér Miloš Zeman oslovil v souvislosti s rekonstrukcí vlády místopředsedu Poslanecké sněmovny Stanislava Grosse, místopředsedu strany Zdeňka Škromacha a poslance Miroslava Kapouna. Údajně počítá s Grossem pro funkci ministra vnitra, Škromach má řídit ministerstvo zdravotnictví a Kapoun by měl nahradit ministra dopravy a spojů, který je takřka ve stálém sporu s vedením Českých drah a železničními odbory. Premiér Zeman zpochybnil Zdeňka Škromacha jako kandidáta na ministra zdravotnictví. Ke druhým dvěma se nevyjádřil. Podle zdroje ČTK má padnout rozhodnutí o novém obsazení některých ministerských křesel do 14 dnů. Předcházet mu však musí dohoda s Občanskou demokratickou stranou o návrhu státního rozpočtu.

Velvyslanec ČR v Rusku Luboš Dobrovský se rozhodl odstoupit

Český velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský se rozhodl odstoupit kvůli neshodám s ministerstvem zahraničí. Zdůraznil, že tento krok nemá žádný politický podtext. Jedním z důvodů je personální rozhodnutí ministerstva bez konzultace s velvyslanectvím a proti jeho stanovisku.

Část signatářů studentské výzvy založí novou politickou stranu

Nová strana, vyrůstající z myšlenek studentské výzvy "Děkujeme, odejděte!", by měla vstoupit na českou politickou scénu v pátek. Celorepublikový sněm budoucí strany, k jejímuž založení se v neděli definitivně rozhodla část signatářů výzvy, se uskuteční v Pardubicích.

Exministr zahraničí Josef Zieleniec k omluvě premiéra a ministra Kavana

Bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec je rád, že se současný ministr zahraničí Jan Kavan a premiér Miloš Zeman přiznali ke lži. Kavan minulý týden přiznal, že k obvinění Zieleniece z uplácení novinářů nemá důkazy, a premiér se k tomuto stanovisku připojil. Zieleniec uvedl, že se už nebude touto věcí zabývat. Poznamenal však, že mu v jejich omluvě chybí lítost a pokání.

Prahu bude na švédské konferenci o holocaustu zastupovat Václav Havel

Státníci z pětiny zemí světa, jejichž dějiny jsou spojené s židovským holocaustem, se koncem ledna sejdou ve švédském Stockholmu na konferenci o vyvražďování Židů za druhé světové války. V úvodním dni se do diskusí se zapojí i prezident Václav Havel. Konference se zúčastní generální tajemník OSN Kofi Annan, izraelský premiér Ehud Barak či židovský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel.

Profesionalizace 4. brigády je podle generála Šedivého na dobré úrovni

Dalším postupem profesionalizace havlíčkobrodské 4. brigády rychlého nasazení se s jejím velením zabývali náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a velitel pozemních sil generál František Hrabal. Hovořili také o začleňování brigády do sil rychlé reakce NATO. Na začlenění pod britskou 1. obrněnou divizi musí být brigáda připravena do roku 2003. Na její modernizaci vynaložilo ministerstvo obrany řádově desítky miliónů korun.

V Boleticích vrcholí příprava střídající roty pro misi KFOR

Třídenní polní výcvik zahájilo ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku 130 vojáků, kteří v závěru ledna vystřídají podstatnou část české roty v misi KFOR v Kosovu. Střídající rotu tvoří vojáci z povolání z bechyňského praporu 4. brigády rychlého nasazení. Na místo nasazení v Kosovu by se měli přesunout letecky 25. a 31. ledna.

Vojáci pomohli loni na hranici se Slovenskem zadržet 351 běženců

Vojenské speciální jednotky pomohly loni při cvičeních na česko-slovenské hranici dopadnout 351 z 2207 zadržených běženců. Činnost vojáků spočívala v tajné kontrole hranice a upozorňování policie na ilegální přechody, řekl ministr obrany Vladimír Vetchý. Nevyloučil, že armáda bude i letos při krátkodobých cvičeních pomáhat cizinecké policii při ostraze východní hranice.

Ve věznici Vinařice na Kladensku se bouří vězňové

V pondělí se ve vinařické věznici v okrese Kladno začali bouřit vězňové. Vzpouru podle ředitele věznice Stanislava Hlavici vyvolal nový zákon o výkonu trestu. V hlavních zpravodajských relacích to uvedly Česká televize a Nova. Vězni, kteří zahájili hladovku, kritizovali přeplněnost věznice, špinavé oblečení, zkažené jídlo a absenci hygieny. Odsouzení požadovali, aby se dostavil krajský státní zástupce, který vykonává dozor nad výkonem trestu.

V úterý ráno 1300 ze 1420 vězňů vinařické věznice odmítlo převzít už třetí jídlo. Situace se podle ředitele Stanislava Hlavici po noci mírně vyhrotila, když vězni do oken vyvěsili prostěradla s nápisy Nejsme zvířata. Do věznice se dopoledne dostavil krajský státní zástupce Pavel Kroulík, vedení věznice očekává i příjezd vedoucího sekce vězeňství ministerstva spravedlnosti Zdeňka Kovaříka. Ten se podle Hlavici těší důvěře vězňů a měl by proto situaci zklidnit.

Po Vinařicích a Heřmanicích na Ostravsku se vzpoura lavinovitě šíří i do dalších věznic. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl zvažuje jmenování zvláštní nezávislé komise, která posoudí situaci a požadavky trestanců. ČTK to v úterý sdělila generální ředitelka Vězeňské služby ČR Kamila Meclová. Podle informací ČTK se odsouzení bouří už i v Kuřimi u Brna, v Příbrami, ve Valdicích na Jičínsku, Stráži pod Ralskem v okrese Česká Lípa, v Ostrově nad Ohří na Karlovarsku a v Rýnovicích v okrese Jablonec nad Nisou.

Roční míra inflace byla v prosinci 2,5 procenta

Roční míra inflace činila v prosinci 2,5 procenta. Podle Českého statistického úřadu došlo ve srovnání s listopadem k jejímu půl procentnímu zvýšení. Podle nejnovější prognózy úřadu poklesl hrubý domácí produkt za minulý rok o půl procenta. Produktivita naší ekonomiky by se však měla letos podle odhadů zvýšit o 1,6 procenta.

Česká ekonomika bude letos patřit k nejpomalejším

Česká ekonomika zaznamená v letošním roce jeden z nejpomalejších růstů na světě. Předpovídá to ve své studii World Outlook 2000 britský výzkumný ústav The Economist Intelligence Unit (EIU). Podle EIU se hrubý domácí produkt /HDP/ v ČR zvýší o 1,5 procenta a v tabulce 20 nejpomaleji rostoucích ekonomik bude na 10. místě. Ještě hůř na tom bude Slovensko, které skončí s nulovým růstem jako třetí nejhorší.

Nezaměstnanost činila ke konci loňského roku 9,4 procenta

Míra registrované nezaměstnanosti v České republice stoupla ke konci loňského roku na rekordních 9,4 procenta. Analytici v lednu očekávají další skokový nárůst nezaměstnanosti. V letošním roce se navíc dále prohloubí rozdíly mezi regiony, kdy míra nezaměstnsnosti v některých okresech může dosáhnout 25 procent.

Firma Mannesmann ukončí všechny aktivity v ČR

Po neúspěchu ve výběrovém řízení na třetího provozovatele sítě mobilních telefonů se telekomunikační firma Mannesmann rozhodla ukončit všechny aktivity v České republice. Mannesmann měl podle předběžné smlouvy s Českými drahami investovat do telekomunikační sítě podél kolejí drah 150 miliónů dolarů. Firma počítala s propojením pevné a mobilní sítě a s postupným propojením s obdobnými sítěmi v jiných zemích v Evropě.

Příliv zahraničních investic loni činil 4 miliardy USD

Příliv přímých zahraničních investic do hospodářství ČR by měl v loňském roce dosáhnout přibližně čtyř miliard dolarů. Uvedl to první náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Petříček. V roce 1998 zahraniční firmy v ČR investovaly zhruba 2,5 miliardy USD. Největší investicí v roce 1999 byla koupě státního podílu v Československé obchodní bankce /ČSOB/ belgickou KBC Bank za přibližně 1,2 miliardy USD. Hodně se rovněž investovalo do budování supermarketů.

Popularita KSČM roste hlavně díky současné špatné situaci

Důvod rostoucích preferencí Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) spatřuje více než polovina lidí v reakci na neutěšený stav české společnosti a její politiky. Každý desátý člověk však míní, že důvodem obliby komunistické strany je to, že v době její neomezené vlády bylo v zemi lépe. Vyplývá to z průzkumu agentury IVVM. 29 procent dotázaných přičítá vzestup popularity komunistů korupci, nezaměstnanosti, rozkrádání, obtížné vymahatelnosti práva, bídě a poklesu morálních hodnot. Zhruba polovině dotázaných by nevadilo, kdyby se komunisté podíleli na vládě. Stejné množství je proti.

Expertky OSN se v ČR zajímají o skupiny organizovaného zločinu

Expertky OSN pro boj proti obchodu s lidmi se v ČR zajímají o skupiny organizovaného zločinu, které by mohly být do pašování lidí zapojeny. Situaci typickou pro města na česko-německé hranici mapovaly v pondělí v Chebu, který již řadu let bojuje proti prostituci.

Bruntálský okres žádá kvůli špatným silnicím premiéra o pomoc

Hledat pomoc u předsedy vlády Miloše Zemana se rozhodl šéf bruntálského okresu Jiří Škrabal, a to kvůli katastrofálnímu stavu silniční sítě v okrese a malé naději na jeho zlepšení. Bruntálsko je horský okres zmítaný vysokou nezaměstnaností. Řada podnikatelů již dala podle Škrabala najevo, že právě kvůli neutěšenému stavu silniční sítě zde nebudou investovat.

Reforma veřejné správy způsobí podle poslance Bartoše kolaps vzdělávaní

Navrhovaná reforma veřejné správy je podle poslance Občanské demokratické strany Waltra Bartoše nedostatečně připravena a její přijetí může způsobit kolaps vzdělávání. Přijetí navrhovaných rozpočtových pravidel pro nově ustavených 14 krajů by podle něj způsobilo vznik 14 autonomních vzdělávacích systémů. Ty se budou lišit různými mzdovými pravidly a toky financí. Bartoš se domnívá, že tato "atomizace" bude pro vzdělávací systém sebevražedná.

Vyjde romský dějepis v češtině

Česká verze publikace Romský dějepis od slovenského etnologa Arne B. Manna vyjde letos v dubnu či květnu. Útlá brožurka, zřejmě první svého druhu, má jako doplňkový text na slovenských a českých školách posloužit romským žákům v poznání historických a kulturních kořenů, seznámit je s příklady úspěšných Romů, jakož i učit jejich "bílé" vrstevníky toleranci. Učebnice se zabývá vývojem romského etnika od jeho příchodu z Indie do Evropy, přes putování a usazování Romů na kontinentu, druhou světovou válkou až po současnost.

V ČR pokračuje chřipková epidemie

V prvním týdnu nového roku se v ČR o 62 procent zvýšil výskyt chřipkových onemocnění. Situaci lze charakterizovat jako počínající epidemii. Dvoutisícovou hranici nemocných na 100.000 obyvatel překročily všechny regiony s výjimkou jižní Moravy, kde se hlášená nemocnost pohybovala těsně pod touto hranicí. Bylo třeba přistoupit k mimořádným opatřením - pro návštěvy jsou uzavřeny některé nemocnice a domovy důchodců.

Počet zahraničních turistů do listopadu klesl o 2,4 procenta

Počet zahraničních návštěvníků ČR za jedenáct měsíců loňského roku klesl o 2,4 procenta ve srovnání se stejným obdobím 1998. ČR od začátku ledna do konce listopadu navštívilo 92,9 miliónu zahraničních hostů. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

České aerolinie ukončily provoz posledních tří strojů ruské výroby

České aerolinie ukončily provoz posledních tří strojů ruské výroby TU 154M. Důvodem vyřazení letadel je jejich ekonomická neefektivnost oproti srovnatelným západním strojům a averze cestujících k ruským dopravním prostředkům. Na tiskové konferenci to uvedl viceprezident pro marketing Václav Král. Letadla byla prodána Baškirským aeroliniím. Flotilu ČSA nyní tvoří 15 letounů typu Boeing 737, dva Airbusy A 310, a osm letadel typu ATR.

Kanada možná zruší vízovou povinnost pro ČR už koncem ledna

Kanada by mohla možná už koncem ledna přehodnotit zavedení vízové povinnosti pro občany ČR, k němuž kvůli přílivu českých Romů přistoupila před dvěma lety. Vyplývá to z informací velvyslance ČR v Kanadě Vladimíra Kotzyho, kterého přijala předsedkyně Senátu Libuše Benešová.

Internet neužívá 53 procent lidí

Více než polovina dospělých Čechů nepoužívá podle agentury DEMA Internet. Jedenáct procent lidí tuto globální počítačovou síť vůbec nezná, 27 procent pro Internet nemá využití a 15 procent sice tuto síť zná, ale neví, jak ji využít. Svůj účel má Internet pro 47 procent dotázaných, tři procenta z nich si už neumějí práci bez něj představit. Internet podle průzkumu užívají lidé mladší, s vyšším vzděláním a podnikatelé. Smysl mu nepřikládá 84 procent lidí s nižším vzděláním, ale i 43 procenta dotázaných s maturitou a 17 procent vysokoškoláků.

Lidé protestovali v metru proti zdražení jízdného

Pod dohledem policistů, revizorů a dalších zaměstnanců pražského dopravního podniku v metru protestovalo proti zdražení jízdného v hromadné dopravě asi třináct mladých lidí. Již druhá hromadná jízda načerno se vyznačovala lepší organizací i větší odezvou mezi cestujícími.

Muzeum chce vystavit zlatý poklad nalezený při opravách zámku

Sokolovské muzeum se chystá představit zlatý poklad, který před šesti lety nalezli dělníci při zemních pracích na dvoře Panské myslivny u sokolovského zámku. "Kolekce šperků, jejichž hodnota se odhaduje na tři milióny korun, podává ucelený přehled o majetku sudetoněmecké měšťanské rodiny od poloviny 19. do poloviny 20. století," řekl ředitel sokolovského Okresního muzea a knihoven Pavel Beran. Nejcennější, ale i nejkvalitnější po umělecké stránce je briliantový soubor šperků vídeňské secese, který tvoří náušnice, náhrdelník, čelenka a náramek.

Jaromír Jágr vede soutěž produktivity v zámořské NHL

Český křídelní útočník a podle hlasování fanoušků nejpopulárnější hráč zámořské Národní hokejové ligy (NHL) Jaromír Jágr i nadále kraluje kanadskému bodování soutěže. Kapitán Pittsburghu nastřílel v 39 zápasech 32 branek, čímž vede i tabulku střelců, a připsal si 39 asistencí.

Motokrosař Bartoš skončil v německé superkrosové sérii pátý

Český motokrosař Petr Bartoš obsadil celkové páté místo v seriálu mezinárodních halových superkrosových závodů v Německu Warsteiner SX-Cup. Sedmidílný seriál vyvrcholil o uplynulém víkendu v Dortmundu třemi závody a jezdec Delta Racing Teamu se pokaždé probojoval do finále. V pátek a v neděli jej však v rozhodujících jízdách postihly pády, smolný víkend si vynahradil alespoň druhým místem v sobotním finále, v němž nestačil pouze na Rakušana Markuse Mausera, který dominoval všem třem finálovým jízdám. Celkovým vítězem stopětadvacítek se stal Němec Andreas Boller.

Čech Beran byl třetí ve Světovém poháru juniorů v šermu

Český juniorský šermíř Jiří Beran obsadil ve Světovém poháru v Budapešti v konkurenci 132 závodníků z 25 zemí třetí místo. Zvítězil Maďar Horváth, druhý skončil Beranův přemožitel Ukrajinec Karjučenko.

Česko-brazilská posádka zvítězila v páté etapě rallye Paříž-Dakar-Káhira

Česko-brazilská posádka v čele s Tomášem Tomečkem zvítězila v páté etapě rallye Paříž - Dakar - Káhira a v průběžném pořadí se posunula z pátého na druhé místo. Obhájce titulu Karel Loprais dorazil do cíle v Ouagadougou se ztrátou přes čtyři a půl minuty druhý. Dnes je na programu šestá a 733 kilometrů dlouhá etapa, která závodníky zavede z Ouagadougou v Burkině Faso do nigerského města Niamey. Na účastníky rallye čeká 526 kilometrů měřených rychlostních zkoušek.

A jaké je počasí? Oblačno až zataženo, denní teploty -2 až +2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.