Zprávy úterý, 12. května 1998

ZPRAVY 12.5.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

Zdravotní stav prezidenta Havla

Drobná operace, při níž byl v pondělí v pražské Ústřední vojenské nemocnici prezidentovi Václavu Havlovi uzavřen otvor po tracheostomii, neprodlouží jeho pobyt v nemocnici. Potvrdil to šéf lékařského konzilia Miroslav Čerbák, který už minulý týden informoval, že prezident by mohl být propuštěn do domácího léčení tuto středu nebo čtvrtek. Václav Havel se cítí dobře a jeho uzdravování pokračuje podle očekávání lékařů. K tracheostomii přistoupili lékaři na innsbrucké klinice, když chtěli Václavu Havlovi ulehčit dýchání po odhlenění průdušek. Lékařské konzilium se sejde u prezidenta Václava Havla znovu dnes odpoledne.

Václav Havel ocenil krok Senátu USA

Prezident Václav Havel v pondělí zaslal osobní dopisy prezidentovi a ministryni zahraničí Spojených států Billu Clintonovi a Madeleine Albrightové, v nichž se vrací ke schválení rozšíření Severoatlantické aliance i o Českou republiku americkým Senátem. V dopise Billu Clintonovi ocenil jeho osobní úlohu při budování nového bezpečnostního systému v euroatlantickém prostoru, informoval ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. V dopise Madeleine Albrightové český prezident znovu vřele poděkoval ministryni za její přání rychlého uzdravení, které mu v minulých týdnech adresovala. Dodal, že ke zdárnému průběhu jeho uzdravování "jistě přispěla i zpráva, že americký Senát ratifikoval dohodu o rozšíření NATO".

ČR pomůže obětem živelních pohrom v Itálii, Argentině a Uruguayi

Česká republika pomůže obětem živelních pohrom v Itálii, Argentině a Uruguayi celkovou částkou 150 tisíc amerických dolarů. Novinářům to v pondělí řekl ministr Vladimír Mlynář s tím, že předseda vlády Josef Tošovský zaslal do těchto zemí soustrastné telegramy. O pomoci, jejíž forma bude předmětem jednání, rozhodla v pondělí vláda. Itálie obdrží 100 tisíc, Argentina 30 tisíc a Uruguay 20 tisíc dolarů.

Vydání záruky pro ČS bylo skandální

Ministr bez portfeje Vladimír Mlynář v pondělí ostře napadl bývalého ministra financí Ivana Kočárníka za to, že vystavil v roce 1995 bez souhlasu celé vlády státní záruku České spořitelně. Po zasedání vlády zároveň vyjádřil přesvědčení, že věc bude vyšetřena a ti, kteří tak učinili, budou potrestáni. Ivan Kočárník vystavil před třemi lety na doporučení takzvané bankovní čtyřky České spořitelně záruku, která kryje její pohledávku 4,1 miliardy korun za zkrachovalou AB banku. Nynější vládní kabinet platnost záruky přehodnocuje. Záruka je splatná do konce roku a konečné slovo, zda stát záruku skutečně vyplatí, má padnout příští týden. Kočárníkovo rozhodnutí v pondělí kritizoval také ministr zemědělství Josef Lux. Ten však naznačil, že vláda nakonec nezpochybní platnost této záruky.

Další informace z jednání vlády

Vláda v pondělí schválila zrušení kvóty, jimiž chránila české ovocnáře před konkurencí dotovaných jablek dovážených z Evropské unie. Mluvčí vlády Vladimír Mlynář řekl na tiskové konferenci, že toto rozhodnutí vstoupí v platnost až výnosem ministerstva financí.

Kabinet také schválil přistoupení České republiky k Evropské chartě místní samosprávy. Dokument, který od října 1985 ratifikovalo už 27 zemí, vytváří obecný a mezinárodně závazný rámec pro ochranu místní demokracie. Přistoupením k chartě se Česká republika jednoznačně zaváže k dodržování zásad místní demokracie, což má podle pozorovatelů nemalý význam při posuzování připravenosti země pro vstup do Evropské unie.

Kladné vyjádření k ratifikaci Evropské sociální charty vláda v pondělí opět odsunula, tentokrát kvůli neshodám ministrů například ve vyjádření poměru minimální mzdy a životního minima. Podle ministra Vladimíra Mlynáře se k tomu ministři brzy vrátí.

Vláda podpořila návrh smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskem o spolupráci a vzájemné pomoci při mimořádných událostech. Smlouva zakotvuje pomoc při postižení jedné či druhé země katastrofou či živelní pohromou a jedna či druhá strana bezplatně na žádost druhé strany poskytne pomoc. Kabinet schválil obdobnou smlouvu i s Rakouskem.

Kabinet schválil zprávu o poskytování státní podpory podnikatelům za uplynulý rok. Ministr Vladimír Mlynář uvedl, že stát loni poskytl malým a středním podnikatelům na podporách 8,5 miliardy korun. Většina prostředků byla určena do zemědělského sektoru. Ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl avizoval, že by se vláda měla otázkou podpory podnikání brzy opět zabývat. V letošním roce se totiž podpora podnikání dostává prakticky pod hranici realizovatelnosti.

Předsedou ÚVK se stal Jiří Kratochvíl z Pravého bloku

Ministr vnitra Cyril Svoboda v pondělí losem určil předsedu a místopředsedu Ústřední volební komise (ÚVK). Předsedou se stal Jiří Kratochvíl z Pravého bloku a místopředsedou Petr Šafránek z Demokratické unie.

Své dva zástupce do ÚVK delegovalo šestnáct politických stran a hnutí, které se rozhodly kandidovat v nadcházejících předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Zbylé dva kandidující politické subjekty - Alternativa 2000 a Celostátní aktiv občanů - své představitele do ÚVK nenominovaly. Ministr vnitra v pondělí 29 přítomným členům ÚVK předal jmenovací dekrety. V krátkém projevu k volebním komisařům, jejichž úkolem je mimo jiné dohlížet nad řádným průběhem voleb, ministr Svoboda řekl, že Ústřední volební komisi čeká mnoho práce. Připomněl, že tento orgán by se měl ve stejném složení podílet i na podzimních komunálních a senátních volbách.

Podle ministra Pilipa odráží síla koruny příznivý ekonomický vývoj

Česká koruna je nyní relativně silná, její úroveň je však určována trhem, který reaguje na nejnovější dobré zprávy v ekonomice. Prohlásil to v pondělí ministr financí Ivan Pilip na výročním zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Kyjevě. Za příznivé ekonomické zprávy při tom označil zlepšení bilance běžného účtu a růst vývozu. Červnové parlamentní volby by podle Ivana Pilipa neměly pro korunu představovat žádné riziko, pokud po nich budou pokračovat ekonomické reformy.

Prezident udělil Romům obviněným z napadení Miroslava Sládka milost

Prezident Václav Havel v pondělí udělil milost Janu Tancošovi a Josefu Tancošovi, kteří byli obviněni z verbálního a fyzického napadení Miroslava Sládka na sobotním republikánském mítinku v Novém Boru. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Ještě předtím soudce nevyhověl návrhu státního zástupce na vzetí obou mužů obviněných z výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel s rasovým podtextem do vazby. Neshledal důvody k vazbě jako dostatečné.

Václav Havel podle svého mluvčího sice neschvaluje fackování politiků na předvolebních shromážděních, avšak má porozumění pro čin Romů, kteří v sobotu napadli Miroslava Sládka po jeho veřejném proslovu. Prezident Havel si cení postoje, kterým Romové dali najevo, že hodnoty tohoto státu jim nejsou lhostejné, a oceňuje rovněž, že narozdíl od ostatních přítomných se jako jediní dokázali prezidenta a jeho manželky vůči vulgárním útokům zastat. Podobně jako prezident reagovala na novoborský incident i jeho choť Dagmar. "Vím a plně si uvědomuji, že forma, kterou někteří zvolili k vyjádření svého nesouhlasu, nebyla nejšťastnější, přesto si smyslu jejich protestu vážím," řekla Dagmar Havlová.

Republikáni považují vyjádření prezidenta Havla za výsměch

Rozhodnutí prezidenta Václava Havla udělit milost dvěma Romům, kteří byli obviněni z napadení šéfa SPR-RSČ Miroslava Sládka, považují republikáni za přímý pokyn Romům, aby v podobných útocích pokračovali. "Havel svým rozhodnutím doslova vydal cikánům pokyn: Zabte ho!" napsal v pondělí tajemník strany Jan Vik v prohlášení, které poskytl ČTK. Republikáni z Havlova rozhodnutí vyvozují, že násilné útoky Romů mají posvěcení z nejvyšších míst a že tento útok byl předem připraven.

Vladimír Mlynář odsoudil násilí Romů proti Sládkovi

Ministr Vladimír Mlynář, který má na starosti oblast mezietnických vztahů, v pondělí odsoudil násilí Romů proti předsedovi republikánů Miroslavu Sládkovi na sobotním předvolebním mítinku v Novém Boru na Českolipsku. "Odsuzuji to samozřejmě jako každé násilí a konstatuji, že tady zasáhla policie, jak má," řekl ministr Mlynář po zasedání vlády, která se však incidentem ani jeho širšími rasovými souvislostmi nezabývala. Podotkl, že násilí nelze používat ani v případě, že jde o republikány, kteří často svými výroky provokují.

Novoborské romské organizace žádají potrestání Miroslava Sládka

Přísné potrestání předsedy SPR-RSČ Miroslava Sládka, zbavení poslanecké imunity a zahájení jeho stíhání kvůli podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení a podněcování k národnostní a rasové nenávisti požaduje Romská občanská iniciativa a Kulturní svaz občanů romské národnosti v Novém Boru. Uvádí se to v prohlášení, které ČTK zaslal jejich tiskový mluvčí Miroslav Tancoš.

Petra Buzková připouští, že hlasování o důvěře vládě je bezpředmětné

Místopředsedkyně České strany sociálně demokratické Petra Buzková připouští, že iniciativa poslaneckého klubu ČSSD vyvolat hlasování o důvěře vládě je v době těsně před volbami bezpředmětná. Petra Buzková to uvedla na pondělní tiskové konferenci. O možnosti hlasování sněmovny o důvěře vládě bude poslanecký klub ČSSD jednat ještě dnes před schůzí sněmovny. Důvodem je podle sociálních demokratů to, že kabinet neplní svá prohlášení, na jejichž základě dostal od sociální demokracie důvěru.

ČSSD chce prosadit oddlužení firem a obnovit majoritu státu

Oddlužení strategických firem a získání rozhodujícího podílu státu v těchto podnicích bude prosazovat Česká strana sociálně demokratická. V pondělí to uvedl místopředseda ČSSD Vladislav Schrom. Mezi čtyři až pět firem, které by měly být oddluženy, řadí ČSSD mimo jiné Tatru Kopřivnice, Zbrojovku Vsetín a Moravskolezskou vagónku Studénka. ČSSD, která rovněž podporuje zachování spoluúčasti státu v ostravské těžební společnosti OKD, bude současně prosazovat změnu postavení Fondu národního majetku.

Třinecké železárny novým provozovatelem dříňských provozů Poldi

Novým provozovatelem Poldi Ocel a Konstrukčních ocelí Poldi se staly Třinecké železárny. Konkursní správce Poldi Ocel Tomáš Pelikán v pondělí uvedl, že nájemní smlouva, uzavřená s představenstvem Třineckých železáren, počítá se spuštěním sochorové válcovny do čtyř měsíců a se zaměstnáním nejméně 340 pracovníků do konce roku.

Vývoz ČR do EU se vyšvihl v prvním čtvrtletí o 54 procent

Vývoz zboží z České republiky do zemí Evropské unie vzrostl meziročně v prvním čtvrtletí o 54 procenta na 138 miliard korun. Dovoz se podle údajů Českého statistického úřadu zvýšil o 28 procent na 146 miliard. Pro Českou republiku to znamenalo obchodní schodek přibližně 9 miliard korun proti 25 miliardám v lednu až březnu minulého roku.

V březnu se průmyslová výroba zvýšila meziročně o 10,5 procenta

V březnu se zvýšila průmyslová výroba podle údajů Českého statistického úřadu meziročně o 10,5 procenta. Za první čtvrtletí vzrostla o 8,4 procenta. Tržby z průmyslové činnosti se v březnu meziročně zvýšily o 11 procent ve stálých cenách roku 1994 a o 19 procent v běžných cenách. Průměrná nominální měsíční mzda vzrostla o 13,7 procenta na více než 11 tisíc korun, reálná mzda propočtená indexem spotřebitelských cen vzrostla o 0,3 procenta.

Inflace v dubnu 0,3 procenta, meziroční 13,1 procenta

Úhrnný index spotřebitelských cen vzrostl letos v dubnu proti březnu o 0,3 procenta, proti dubnu 1997 dosáhl 13,1 procenta. Míra inflace vyjádřená zvýšením průměrné cenové hladiny za posledních dvanáct měsíců proti předchozím dvanácti měsícům činila v dubnu 10,5 procenta. Tzv. čistá inflace činila v dubnu proti březnu 0,2 procenta, proti dubnu minulého roku 7,6 procenta. Informace dnes poskytl Český statistický úřad.

Míra nezaměstnanosti v dubnu klesla na 5,4 procenta

Míra registrované nezaměstnanosti k 30. dubnu 1998 činila v České republice 5,4 procenta oproti 5,5 procenta v březnu a 3,8 procenta v dubnu 1997. Úřady práce evidovaly ke stejnému datu 277.640 osob, což je o 6450 osob méně než na konci března 1998. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 82.617 osob. Nejnižší nezaměstnanost byla v okrese Praha-východ (0,8 procenta), nejvyšší v okrese Most (12,5 procenta). Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Jan Ruml pro konec afér

Předseda Unie svobody Jan Ruml si přeje, aby šéf Poslanecké sněmovny a ČSSD Miloš Zeman přestal vyvolávat aféry založené na falešných dokumentech. To si také slibuje od trestního oznámení, které na Zemana minulý týden podal a v němž ho obvinil z pomluvy a šíření poplašné zprávy. Jan Ruml jím reagoval na veřejné Zemanovo prohlášení, že ještě jako ministr vnitra připravoval loni v září spiknutí proti vládě premiéra Václava Klause. "Bylo by neuspokojivé, kdyby si z toho pan Zeman nevzal ponaučení a kdyby v této praxi pokračoval, kdyby se objevovaly další jím vyvolávané aféry tohoto typu," řekl v pondělí Jan Ruml v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa. Jedním z možných výsledků trestního oznámení může podle něj být i Zemanovo odsouzení. Jan Ruml však současně připomněl, že k trestnímu stíhání je potřeba souhlasu Poslanecké sněmovny, protože Miloš Zeman požívá imunity.

Podnikatelé se připojí k demonstraci zemědělských odborů

K demonstraci, kterou na 20. května svolal na Staroměstské náměstí v Praze Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy Čech a Moravy, se připojí také podnikatelé. Shodli se na tom v pondělí zástupci odborového svazu, Agrární komory, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů a Svazu zemědělských družstev a společností. Podnikatelé dospěli podle předsedy Agrární komory Václava Hlaváčka k závěru, že v podstatných bodech mají stejné názory na řešení rozhodujících problémů obyvatel venkova. Spolupráce odborářů a podnikatelů by měla pokračovat i v budoucnu.

Politická orientace občanů se nezměnila

Silná středová a mírně pravicová politická orientace českých občanů se v dubnu oproti předcházejícímu měsíci příliš nezměnila, pouze o dvě procenta zesílil pravý střed na úkor pravice. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Ke středu se hlásilo 67 procent občanů, z nichž za naprosté centristy se považuje 33 procent respondentů. K pravému středu se přihlásilo 20 procent a k levému 14 procent dotázaných. K pravici se hlásí 12 procent obyvatel, ke krajní pravici tři procenta. Za levicové se pokládá šest procent občanů, krajně levicový postoj zastávají dvě procenta. Deset procent občanů se politicky neorientovalo.

Knihy lze zakoupit i přes internetové knihkupectví Eliška

Virtuální knihkupectví s více než 10.500 registrovanými tituly v pondělí pod názvem Eliška zpřístupnila na Internetu společnost Pl@neta. Server internetového knihkupectví, podporovaný Svazem českých knihkupců a nakladatelů, umožňuje přímé spojení mezi čtenáři a nakladateli. Ředitel společnosti Pl@neta Antonín Drahovzal uvedl, že ceny nabízených knih jsou o 25 procent levnější než v běžném obchodě. Součástí knihkupectví, které lze nalézt na internetové adrese http://knihy.planeta.cz, je databáze skladovaných knih, kterou svaz knihkupců a nakladatelů pololetně aktualizuje. Knihy lze v databance hledat podle jména autora, názvu a různých kategorií. K vyhledání knihy však postačí i počáteční písmeno autora či jméno hlavní postavy.

Internetové knihkupectví se 17.000 knižními tituly, počítačovými hrami, CD-ROMy otevřela minulý týden na adrese http://www.stranky.cz také agentura Modré stránky.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes skoro jasno až polojasno, ojediněle i bouřky nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.