Zprávy úterý, 12. ledna 1999

A nyní podrobně:

Informace z pondělního jednání české vlády

Vláda se opět neshodla na koncepci české vízové politiky a už podruhé tento bod přerušila. Se souhlasem se naopak setkalo zřízení Výboru pro koordinaci zahraniční bezpečnostní politiky a zřízení Meziresortního krizového štábu. Kabinet schválil i opatření na ochranu agrárního trhu a zprávu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o stavbě jaderné elektrárny Temelín. Ministři se dále rozhodli zabránit stavbě plotu v Matiční ulici v Ústí nad Labem, který má oddělovat nájemní domy pro neplatiče nájemného, většinou Romy, od obyvatel rodinných domků. Vláda se totiž prostřednictvím vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla pokusí přesvědčit vedení města, aby od svého záměru ustoupilo. Do března pak odložila řešení úpravy pietního místa v Letech u Písku, kde byl romský koncentrační tábor.

Podle ČNB loni inflaci stlačily nemalou měrou vnější faktory

Za úspěchem při snižování inflace v loňském roce stály nemalou měrou vnější faktory v podobě příznivého vývoje cen na světových trzích komodit, zejména ropy, uvedl pro ČTK mluvčí České národní banky 'ČNB) Martin Švehla k výsledkům inflace. Připomněl však zároveň nejistotu v odhadu budoucího vývoje těchto cen a devizového kursu.

Průměrná inflace za loňský rok dosáhla podle informací Českého statistického úřadu 10,7 procenta, meziměsíčně klesla v prosinci po druhé v řadě, a to o 0,2 procenta. Meziročně stouply ceny spotřebitelských cen stouply o 6,8 procenta.

Václav Klaus viní ČNB z přílišné tvrdosti a ekonomického propadu

Poměrně rychlý pokles inflace v minulém roce nelze v žádném případě pokládat za úspěch České národní banky, uvedl v reakci na zveřejněná čísla bývalý premiér a současný předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a obvinil přitom centrální banku z příliš tvrdé měnové restrikce. "Statistická data potvrzují, že ČNB nebyla schopna splnit svůj krátkodobý inflační cíl," komentoval Klaus. Skutečný výsledek dle něj svědčí o tom, že centrální banka přitvrdila ve své měnové restrikci 'tedy zvýšení úrokových sazeb) mnohem více, než bylo pro dosažení vytyčeného pásma nutné. "Snížení inflace je draze vykoupeno ekonomickým poklesem, růstem nezaměstnanosti, dramatickým zhoršováním finanční situace podniků, bank i domácností", řekl Václav Klaus.

ČNB odmítá obvinění ze zapříčinění ekonomického propadu

Propad ekonomického růstu ČR nelze přičíst na vrub měnové politice České národní banky, uvedl mluvčí banky Martin Švehla. Odmítl tak "nařčení" bývalého premiéra Václava Klause kritizujícího ČNB za příliš restriktivní měnovou politiku a "podstřelení" inflačního cíle. "Pokles hospodářské výkonnosti začal už v posledním čtvrtletí roku 1994 a tehdy byla měnová politika volná," dodal Švehla s tím, že i finanční situace podniků se začala zhoršovat dříve než loni. Teprve další vývoj ukázal na nutnost omezení poptávkových tlaků a zastavení nepříznivého trendu v oblasti vnější rovnováhy. Inflace v roce 1998 se pouze vrátila k trendu v předchozích letech, zdůraznil Martin Švehla.

Pavel Mertlík doporučil ČNB dále snižovat povinné minimální rezervy

Místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík jako účinný monetární instrument doporučil centrální bance dále snižovat povinné minimální rezervy před dalším snižováním sazeb. "ČNB je sice nedávno poměrně významně snížila, ale otázka je, jaké je jejich úročení," dodal Mertlík. V českých zemích totiž povinné minimální rezervy uložené u centrální banky z úhrnných vkladů úročeny nejsou. "Kdyby byly úročeny alespoň na úrovni běžného účtu, což v řadě zemí je standardní praxe, tak si myslím, že by to mělo určitý význam pro komerční banky," řekl Pavel Mertlík.

Nezaměstnanost se může stát hlavním problémem české ekonomiky

Nezaměstnanost dosáhla v prosinci nového historického maxima 7,5 procenta. Lze čekat, že v průběhu roku 1999 protne míra nezaměstnanosti hranici devíti procent a stane se hlavním ekonomickým problémem, který v ČR před rokem 1997 prakticky neexistoval. Podle analytiků oslovených ČTK se na prosincovém zvýšení míry nezaměstnanosti podílely stejné faktory jako v předchozích měsících, zejména dopad restriktivních opatření z let 1997 až 1998, nadhodnocený kurz a pokles domácí i zahraniční poptávky. Obrat v trendu bude možný pouze při nárůstu investiční aktivity podniků spojeném s tvorbou nových pracovních příležitostí.

Ivan Pilip tvrzením o budoucím prezidentovi vzbudil protesty i souhlas

Nedělní vyjádření poslance Unie svobody Ivana Pilipa ohledně jednání šéfů ODS a ČSSD Václava Klause a Miloše Zemana o devítiměsíčním prodloužení podpory vlády ČSSD výměnou za prezidentskou funkci pro Klause vyvolalo poměrně silné reakce v obou nejsilnějších stranách. Pilipovy úvahy naopak podpořili další členové unie a mimo jiné i šéf ODA Daniel Kroupa. Především Zeman přímo označil Pilipa za lháře. "S Václavem Klausem jsem o této otázce nikdy nejednal a pokládám to za hloupý pokus pana Pilipa destabilizovat situaci a zabránit schválení státního rozpočtu", řekl Miloš Zeman.

Ivan Pilip v neděli v televizním pořadu naznačil, že zmíněná dohoda by měla být podmíněna podporou ODS vládnímu návrhu zákona o letošním státním rozpočtu a podporou vládní novely zákona o spotřební dani a o zvýšení sociálního zabezpečení. Proti tomu se už v neděli ohradili představitelé ODS, z nichž místopředseda Ivan Langer označil tuto spekulaci za bláznivou konstrukci. Místopředsedkyně ODS a šéfka Senátu Libuše Benešová označila vše za nesmysl a výplod bujné fantazie.

Prezident Havel se sejde s Václavem Klausem v pondělí

Výzvu předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause k dialogu prezident Václav Havel, který se po třítýdenní dovolené na Kanárských ostrovech v pátek vrátí do vlasti, přijímá a sejde se s ním v pondělí na obědě na Pražském hradě. Klausovo úsilí o dialog je podle mluvčího prezidenta Ladislava Špačka v duchu Havlovy novoroční výzvy k bourání společenských a politických zdí. Posláním schůzky prezidenta a předsedy poslanců není podle Klause vtáhnout Havla do aktuálních hospodářských problémů země, nýbrž začít dialogem měnit nedobrou atmosféru ve státě. Řekl, že atmosféru destrukce a poraženectví lze překonat jen dialogem a zdůraznil, že s prezidentem mluvil od loňských červnových voleb krátce asi jen dvakrát. Prezident v novoročním projevu kritizoval a odmítl "ducha zdí", které podle něj oddělují jednotlivce, různé sociální skupiny, etnické skupiny, ale vynořují se i v politice. Klaus vzápětí pozval dopisem Havla do své pracovny s nadějí, že se letos podaří v zemi zbourat pomyslné zdi, o kterých prezident mluvil v projevu.

Chování iráckého konzula podle ministra zahraničí Kavana nasvědčuje zpravodajské činnosti

Ministerstvo zahraničí má informace nasvědčující o zpravodajské roli iráckého konzula Džábira Sálima v České republice. Podle šéfa diplomacie Jana Kavana tyto zprávy pocházejí od iráckých opozičních organizací, ze zdrojů v Kuvajtu, Británii i z některých dalších arabských zemí. Tomu prý nasvědčuje i chování Sálima. Konzul už delší dobu není na našem území a podle listu Az-Zamán, který vychází v Londýně, zřejmě požádal o politický azyl v Británii nebo v Německu. To však Černínský palác potvrzeno nemá. Jak také list napsal, Sálim měl na starosti loňskou diplomatickou kampaň proti vysílání Rádia Svobodná Evropa do Iráku.

Většina poslanců KDU-ČSL asi rozpočet podpoří

Většina poslanců KDU-ČSL bude pravděpodobně hlasovat pro vládní návrh letošního státního rozpočtu. Vyplynulo to z reakce lidoveckého ekonomického experta Miroslava Kalouska na vyjádření jeho stranického kolegy Pavla Tollnera. Ten uvedl, že rozpočet nepodpoří a vyslovil názor, že mezi křesťanskými demokraty nebude jediný. O osudu rozpočtu by měla dolní komora parlamentu rozhodnout na své nadcházející schůzi, která začíná dnes odpoledne. Definitivní jasno mají ve svém vztahu k této vládní předloze zatím pouze dvě strany, vládní ČSSD, která bude pro a opoziční Unie svobody. Ta jej striktně odmítá. I přes nejasná stanoviska některých parlamentních stran se ale všeobecně očekává, že vládní návrh rozpočtu bude schválen. Jeho nepřijetí by totiž jen prodloužilo rozpočtové provizorium, ve kterém se hospodaření země nachází.

Komunikaci vlády a sněmovního klubu ČSSD je třeba jen doladit

Premiér Miloš Zeman a předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross po pondělním jednání ministrů se členy parlamentní frakce shodně odmítli, že by mezi vládou a sněmovním klubem strany existovaly vážnější komunikační problémy. Gross uvedl, že se řešily pouze "drobné komunikační provozní záležitosti", Zeman hovořil o "zpřesnění některých pravidel" a "rutinní", i když užitečné schůzce. Z řad poslanců ČSSD přitom v minulých týdnech zaznívaly určité výhrady, podle nichž sociálnědemokratický kabinet s vládními poslanci málo spolupracuje. Z Grossových slov však vyplynulo, že žádná razantní změna pravidel není na obzoru. Zeman pak poznamenal, že ČSSD nehodlá svým poslancům bránit, aby ve sněmovně interpelovali členy vlády.

ČSSD chce, aby komise k Telecomu vznikla na této sněmovní schůzi

Ustavení sněmovní vyšetřovací komise, která by se zabývala případem údajné korupce při privatizaci SPT Telecom, budou sociální demokraté navrhovat už na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná dnes. ČTK to potvrdil předseda klubu ČSSD Stanislav Gross. Vytvoření parlamentní komise, která by se měla podezřením zabývat, má podle předběžných vyjádření představitelů jednotlivých stran ve sněmovně širokou podporu. Nizozemská společnost KNP je podezřelá, že jako hlavní akcionář konsorcia TelSource, které získalo 27 procent akcií SPT Telecom, podplatila některé české politiky a státní úředníky.

Romové byli dosud jako oběti holocaustu podle Petra Uhla opomíjeni

Romové byli podle vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla dosud jako oběti holocaustu opomíjeni. "Nejde jen o to, aby byli odškodněni za své utrpení finančně, je to i otázka morální," řekl Uhl v rozhovoru pro ČTK, když odpovídal na dotaz týkající se požadavku mezinárodní romské organizace na pomoc romským obětem holocaustu. Mezinárodní romská unie 'IRU) v neděli na zasedání v Kolíně oznámila, že představitelé romských organizací vyzvou jednotlivé vlády, aby Romům poskytly finanční odškodnění a prostředky na rozvoj projektů a programů orientovaných na studium romské genocidy a protirasistické osvěty.

Theo Waigel kritizoval novou německou politiku vůči ČR

Odstupující předseda bavorské Křesťanskosociální unie 'CSU) Theo Waigel kritizoval v pondělí zahraniční politiku nové německé vlády sociálních demokratů 'SPD) a Zelených vůči České republice. Waigel při setkání se zástupci Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Mnichově řekl, že nový ministr zahraničí Joschka Fischer, který usiluje o "vztahy s ČR nezatížené minulostí", neposuzuje spravedlivě "bezpráví spáchané našim sudetoněmeckým spoluobčanům a jejich osud". Waigel zároveň odmítl výrok českého ministra zahraničí Jana Kavana, že nová spolková vláda už není trestající rukou sudetských Němců. Pokud Fischer k těmto výrokům mlčel, pak to svědčí o porušení zahraničněpolitické kontinuity, prohlásil Waigel.

Česká policie se zatím případem zavražděného bývalého slovenského ministra hospodářství Duckého nezabývá

Čeští policisté zatím neobdrželi od svých slovenských kolegů žádnou žádost o pomoc při vyšetřování pondělního násilného úmrtí bývalého slovenského ministra hospodářství Jána Duckého. Na dotaz ČTK to řekla tisková mluvčí policejního prezídia Ivana Moosová. Po loňských zářijových volbách na Slovensku začalo vyšetřování podezřelých aktivit spojovaných s Duckého jménem, z nichž některé se týkají i českého trhu. K tomu, zda česká policie v minulosti Duckého obchodní aktivity v ČR prověřovala, se mluvčí policejního prezidia odmítla vyjádřit. Mluvčí republikového úřadu vyšetřování Soňa Jindráková nemá z republikového ani pražského úřadu vyšetřování informace o tom, že by Duckého jméno provázelo policejní šetření. Rovněž mluvčí BIS Jan Šubert uvedl, že nemůže sdělit nic k tomu, zda se tajná služba někdy v minulosti osobou Duckého zabývala.

Factum: Zánik federace měl negativní důsledky pro ČR i Slovensko

Obyvatelé České republiky se vesměs kloní k názoru, že rozdělení Československa mělo negativní vliv na oba nástupnické státy. Téměř polovina občanů si myslí, že se vzájemné česko-slovenské vztahy budou vyvíjet k lepšímu. Vyplývá to z výsledků listopadového průzkumu agentury Sofres-Factum. S odstupem šesti let od osamostatnění ČR se lidé jednoznačně neshodují v tom, jaké důsledky rozdělení Československa přineslo. Většinová shoda panuje v názoru, že rozdělení československého státu nemělo žádný dopad na život jednotlivých občanů v ČR a že rozdělení státu nepříznivě ovlivnilo následné vzájemné vztahy mezi ČR a Slovenskem.

Lékaři poprvé v ČR implantovali neuroprotézu do mozkového kmene

Unikátní operaci, implantaci neuroprotézy do mozkového kmene, uskutečnil v pondělí poprvé v České republice v pražské motolské nemocnici lékařský tým pod vedením německého neurochirurga Wolf-Petera Sollmanna. Na světě lékaři provedli zhruba 100 operací tohoto druhu, ve střední Evropě uskutečnili dosud jedinou ve Varšavě. Neuroprotéza zprostředkuje sluchové vjemy u nemocných lidí s neurofibromatózou 'hluchotou) druhého typu po oboustranné neurochirurgické operaci s přerušením sluchových nervů, řekl ČTK tiskový mluvčí motolské nemocnice Miroslav Sovják.

Počet onemocnění chřipkou je v ČR nižší než před Vánoci

Českou republiku ještě nezasáhla předpokládaná celoplošná epidemie chřipky. Výjimku však tvoří dospělí nemocní z Prahy, jejichž počet už přesáhl hranici běžného neepidemického sezónního výskytu pacientů s chřipkou. Počínající epidemii mezi Pražany tak nelze vyloučit, řekl hlavní hygienik České republiky Jiří Vytlačil. Ve srovnání s posledním předvánočním týdnem stoupl počet onemocnění chřipkou v Praze o 13 procent, v Jihomoravském kraji o 1,5 procenta. V ostatních regionech je nemocných méně. Celková nemocnost v ČR se však oproti minulému týdnu zvýšila o 42 procent a nyní činí 1686 případů na 100.000 obyvatel.

A na závěr zpráv informace o počasí na území České republiky:

Dnes má být zataženo až oblačno, občas sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách zpočátku ještě déšť se sněhem. Odpoledne od jihozápadu ustávání srážek a částečně i protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty -4 do 0, na horách v 1000 m kolem -6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha