Zprávy úterý, 12. prosince 2000

Zdeňka Kuchyňová

Premiéři ČR a Rakouska Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel budou jednat o české jaderné elektrárně Temelín

Český premiér Miloš Zeman a jeho rakouský protějšek Wolfgang Schüssel budou v úterý v dolnorakouském Melku jednat především o rozdílných pohledech na českou jadernou elektrárnu Temelín. Právě její aktivace vyhrotila situaci mezi oběma státy a protitemelínské iniciativy blokovaly společné hraniční přechody. Vztahy již předtím poznamenala skutečnost, že Česko se jako jediná kandidátská země připojilo k sankcím Evropské unie a jakýkoli dialog s Vídní, tedy i o Temelíně, na mezivládní úrovni odmítalo.

České ministerstvo životního prostředí připravilo na jednání předsedů vlád ČR a Rakouska "kompromisní návrh" ohledně dalšího postupu při prověrkách temelínské elektrárny, který počítá s mezinárodním auditem bezpečnosti a vlivu Temelína na přírodu, napsal rakouský list Der Standard. Představitelé českého resortu vzápětí dokument označili za ryze pracovní a neoficiální. Vedení auditu by mělo být v rukách české strany a rovněž mezinárodní tým expertů podílejících se na provedení prověrky by podléhal jmenování českou vládou. V návrhu se podle deníku upozorňuje na skutečnost, že vykonání takového auditu není předepsáno českým zákonem o vlivu na životní prostředí.

Ekologická organizace Greenpeace vybízí Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela k dohodě o alternativních možnostech provozu jaderné elektrárny Temelín. Náhradní balík řešení za odstavení Temelína musí zabezpečit, aby poptávka po energii byla v Česku dostatečně pokryta v následujících třiceti letech, zdůrazňuje Greenpeace s tím, že náklady spojené se zastavením provozu jihočeské elektrárny musejí být pro české obyvatelstvo snesitelné. Greenpeace se proto obrací na Rakousko a Německo, aby finančně podpořilo odstoupení Česka ze zastaralé jaderné energetické politiky.

Novými blokádami česko-rakouské hranice pro případ "nezdaru" úterních jednání šéfů vlád ČR a Rakouska Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela o jaderné elektrárně Temelín pohrozili rakouští odpůrci atomové energetiky. Pokud nebude při jednání obou premiérů v klášteře Melk dosaženo "hmatatelných" výsledků, bude obnovení hraničních blokád "logickým důsledkem" takové politiky "ukolébávání" veřejnosti, prohlásil šéf hornorakouských sociálních demokratů, zástupce zemského hejtmana, Erich Haider.

Čtyři středoevropští premiéři uvítali výsledky summitu EU v Nice

Čtyři středoevropští premiéři na setkání v Bratislavě shodně uvítali výsledky summitu Evropské unie v Nice jako šanci, aby se Češi, Maďaři, Slováci a Slovinci jako plnoprávní členové unie zúčastnili příštích voleb do Evropského parlamentu v roce 2004. Za ČR se jednání zúčastnil premiér Miloš Zeman.

EU se na summitu dohodla na reformě svých institucí, a vytvořila tak základní podmínku pro budoucí východní rozšíření. Všechny čtyři velké země EU / Francie, Německo, Itálie a Velká Británie/, budou mít v unii rozšířené na 27 zemí od roku 2005 po 29 hlasech. Země s počtem obyvatel kolem 10 miliónů, tedy i ČR, dostanou po 12 hlasech.

Senátoři vnímají výsledek jednání EU pro Českou republiku jako uspokojivý. Vyzdvihli zejména to, že Česko získalo mandáty v Radě ministrů EU ve stejném počtu jako srovnatelné státy unie. Nejstřízlivější byl v hodnocení předseda senátního výboru pro obranu a bezpečnost Michael Žantovský, podle něhož dohoda odráží reálný stav EU jako sdružení zemí, v němž stále ještě převažují národní zájmy nad evropskými. Dohoda jasně vyjadřuje určitou obavu před přílišným posilováním evropských institucí, uvedl Žantovský.

Prezident Václav Havel přivítal "přijatelný kompromis" o reformě Evropské unie. Věří, že se tak otevře cesta k jejímu rozšíření podle stanoveného harmonogramu. Havel ve dva týdny starém rozhovoru pro britské The Times varoval, že kroky směřující k odkladu rozšíření Evropské unie by nahrávaly do rukou šovinistů, nacionalistů a ohrozily by stabilitu v regionu. Výsledky dosažené na summitu EU ocenil po jednání vlády také ministr zahraničí Jan Kavan. Doufá, že další mezivládní konference v roce 2004 se Česká republika zúčastní již jako člen EU.

Summit EU "jasně prokázal, že v Evropě dominují, dominovat budou národní zájmy, ať si kdo chce říká, co chce, a ať někdo pořád sní o tom, že národy a státy zmizí a zbyde jenom jedna jediná Evropa. Myslím, že to tento summit prokázal naprosto jasně a je to dobře," řekl předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Výsledek jednání EU přivítala ve svém usnesení i Klausova Občanská demokratická strana. Summit podle ní nesnížil roli národních států a jejich národních zájmů. Představitelé ODS byli nejednou označeni za euroskeptiky. Dlouhodobě totiž obhajují názor, že Česká republika se sice má začlenit do EU, ale jako naprosto rovnocenný partner, který se nenechá přivést do situace, že by zapomněl hájit svoje národní zájmy.

Premiér Miloš Zeman jednal se svým bulharským kolegou Ivanem Kostovem

Premiéra Miloše Zemana a jeho bulharského kolegu Ivana Kostova uspokojily výsledky jednání vrcholných představitelů Evropské unie v Nice. Oba to uvedli na tiskové konferenci po jednání české a bulharské delegace v Úřadu vlády v Praze. Kostov považuje ČR za vzor při směřování do Evropské unie. Čeští vyjednavači se podle něj snaží co nejlépe hájit zájmy své země.

Česko-bulharská jednání se týkala také rozvoje ekonomických vztahů. Bulhaři podle Kostova očekávají, že se čeští investoři zapojí do privatizace strojírenství, energetiky a cestovního ruchu. Obě země prohlubují také spolupráci policejních orgánů. Bulharsko bude v Praze akreditovat zvláštního atašé pro boj s organizovaným zločinem.

Za chování českého velvyslance v Bulharsku Ondřeje Havlína se bulharskému premiérovi Ivanu Kostovovi omluvil prezident Václav Havel. Bulharská strana si na velvyslancovo chování dlouhodobě stěžovala a česká vláda se minulý týden rozhodla odvolat Havlína z funkce. Na zámku v Lánech na Rakovnicku, kde se prezident zotavuje ze zápalu plic, se oba politici shodli na hodnocení výsledků summitu Evropské unie v Nice. Věří, že se jím otevře cesta k rozšíření unie. Bulharsko zahájilo rozhovory o vstupu do EU letos v únoru.

Vydavatel Mein Kampfu dostal tříletý podmíněný trest a pokutu dva milióny korun

Tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let a pokutu dva milióny korun udělil soud vydavateli české verze Hitlerovy knihy Mein Kampf Michalu Zítkovi. Soud ho uznal vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Obhájce Tomáš Sokol se proti rozsudku na místě odvolal. Kniha je podle Zítka historický dokument, který byl vydán již v 17 zemích.

Do ČR od roku 1990 přiteklo 21 miliard USD přímých investic

Celkový příliv přímých zahraničních investic do české ekonomiky od roku 1990 do konce června 2000 dosáhl 21,2 miliardy dolarů. Jak uvedl mluvčí vlády Libor Rouček, významný vliv na získání investorů má podpora rozvoje průmyslových zón. Pro letošek bylo na tyto účely vyčleněno ze státní kasy 400 miliónů Kč, přičemž do konce září bylo rozhodnuto o rozdělení 372,5 miliónu Kč pro 32 projektů obcí v ČR.

Vláda schválila poskytnutí 80 miliónů korun v příštím roce domácím podnikům na strukturální změny v souvislosti s plánovaným vstupem ČR do EU. Projekt se uskuteční během tří let. Dotace mohou být poskytnuty např. na inovace směřující k růstu rentability, produktivity práce či zvýšení zaměstnanosti. V sociálních nákladech může firma dostat příspěvek na rekvalifikaci pracovníků pro zavedení nových výrob a na náklady spojené s přijímáním nových zaměstnanců do těchto výrob.

Vláda rozhodla o zvýšení mzdových tarifů pro příspěvkové a rozpočtové organizace o šest procent. Pedagogům ministři zvýšili mzdové tarify o osm procent a zdravotníkům o 10 procent. Odbory však s rozhodnutím ministrů nejsou spokojeny, protože se zvýšení mzdových tarifů promítne do skutečného zvýšení mezd pouze 4,5 procenty. Odboráři jsou proto odhodláni v příštím roce vyjednávat o zvýšení mezd znovu.

Do konce června 2001 by měl ministr financí Pavel Mertlík předložit vládě výsledky výběrového řízení na nabyvatele majoritního podílu v Českém Telecomu. Vítěz výběrového řízení získá ve firmě minimálně 51 procent, a to buď z vlastnictví Fondu národního majetku (FNM) nebo konsorcia TelSource v závislosti na dohodě obou stran. FNM v současnosti vlastní 51 procent Telecomu, společnosti sdružené v TelSource ovládají 33,5 procenta jeho akcií.

Vláda rozhodla, že státní podpora malého a středního podnikání bude v roce 2001 činit 1,6 miliardy korun. Proti letošnímu roku tak podpora malých firem klesne o 150 miliónů korun. Pro roky 2001 až 2004 přitom stát počítá se 17 programy podpory malých a středních podniků.

Policista z ochranky prezidenta je stíhán za vydírání

Jeden z policistů, kteří mají na starosti ochranu prezidenta Václava Havla, je stíhán za vydírání. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková. Zároveň potvrdila, že dlouholetý člen prezidentovy ochranky je ve vazbě. Trestná činnost, ze které je muž obviněn, nesouvisí se službou v policejní složce, a tudíž ani s prezidentským párem, zdůraznila mluvčí. Nejde o první případ, kdy na člena ozbrojeného sboru v prezidentově okolí padlo podezření z trestného činu. V roce 1996 byl zadržen a obviněn z krádeže v prezidentově vile příslušník Hradní policie, který sloužil v oddíle ochrany prezidentova bydliště. Letos policie začala vyšetřovat šikanu mezi vojáky Hradní stráže.

Slovenská informační služba plánovala na území okolních států sabotážní akce, aby zabránila jejich integraci do NATO a EU

Slovenská informační služba /SIS/ v době vlády premiéra Mečiara plánovala provést na území okolních států sabotážní akce, aby zabránila jejich integraci do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Akce měly být namířeny proti Polsku, Maďarsku a Rakousku, ale jediná, která se nakonec uskutečnila, byla zaměřena proti České republice. Novinářům to řekl šéf slovenských vyšetřovatelů Jaroslav Ivor, odmítl však prozradit, jakou akci slovenská rozvědka v ČR uskutečnila, protože prý to je předmětem státního tajemství. Vyšetřovatel podle Ivora již obvinil tři organizátory sabotáží včetně tehdejšího zástupce šéfa SIS, bývalého šéfa rozvědky a později bývalého místopředsedy opozičního Hnutí za demokratické Slovensko Rudolfa Žiaka. Vyšetřovatel zároveň požádal parlament o souhlas s trestním stíháním poslance Ivana Lexy, jenž jako někdejší ředitel SIS celé akci údajně velel.

Česká pojišťovna chce kapitálově vstoupit do moskevské pojišťovny Olma

Česká pojišťovna požádala ruské úřady o povolení kapitálového vstupu do moskevské pojišťovny Olma, která patří mezi menší ruské pojišťovací ústavy. Podle mluvčího Michala Urbana, připravovaná investice zapadá do strategie České pojišťovny stát se významnou středoevropskou pojišťovnou. Plánovaný vstup do Olmy je relativně drobnou investici, jejímž cílem je otestovat možnosti na ruském trhu.

Odbory v Daewoo Avia v Letňanech vyhlásily stávkovou pohotovost

Odborová organizace automobilky Daewoo Avia v Letňanech vyhlásila časově neomezenou stávkovou pohotovost na protest proti tomu, že firma oznámila propuštění 403 zaměstnanců. Dalším 22 pracovníkům běží výpovědní lhůta. Masívní propouštění podle odborářů ohrožuje výrobu, protože zaměstnavatel dal výpověď mnoha kvalifikovaným dělníkům. Zástupci odborů v dozorčí radě chtějí 15. prosince iniciovat svolání mimořádné valné hromady. Většinovým vlastníkem letňanské automobilky je korejská společnost Daewoo Motor, která má 50,2 procenta akcií. Odboráři chtějí na valné hromadě předat minoritním akcionářům konkrétní příklady špatného plnění přijatého revitalizačního plánu.

Proti postupu managementu protestovala v Letňanech ve čtvrtek nejméně polovina z 1580 zaměstnanců. Připomněli, že jsou rovněž nespokojeni s dosavadním průběhem kolektivního vyjednávání, protože zaměstnavatel navrhuje pro rok 2001 zmrazení nebo snížení mezd a omezení sociálních výhod pracovníků. Zaměstnanci byli také rozhořčeni šikanou ze strany korejských ředitelů. Společnost Daewoo Motor, která je třetí největší automobilkou v Jižní Koreji, je již oficiálně pod soudní nucenou správou.

Hrubý domácí produkt poklesl loni o 8 desetin procenta

Hrubý domácí produkt České republiky poklesl v loňském roce podle revidovaných údajů Českého statistického úřadu o 8 desetin procenta ve srovnání s původně oznámenými 2 desetinami procenta. Za letošní pololetí hrubý domácí produkt vzrostl podle nových údajů o 3,2 procenta. Původní odhad počítal s číslem o desetinu menším.

Růst HDP ve 3. čtvrtletí bude podle Václava Klause nízký mezi 1 až 2 procenty

Hlavním problémem české ekonomiky je vnější nerovnováha, která se prohlubuje i při nynějším nízkém růstu hrubého domácího produktu. Na žofínském fóru to uvedl předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus s tím, že neočekává, že by se růst HDP ve 3. čtvrtletí letošního roku "vymkl" z rozmezí 1 až 2 procenta. Podle něj však existuje jistá autonomnost vývoje ekonomiky, která zajistí pokračování ekonomického růstu, ačkoliv pouze na nízké úrovni. Česká republika podle něj nebude schopna dosáhnout takového rovnovážného tempa růstu HDP jako okolní transformující se státy. Podle Klause se po krizi v roce 1996 nepodařilo vyřešit příčiny vzniku vnější nerovnováhy a jejího přetrvávání.

Výraznější růst průmyslu bude tlumit nižší poptávka zahraničí

Říjnové zpomalení růstu průmyslové výroby je jistým zklamáním. Díky pokračujícímu přílivu přímých zahraničních investic však analytici oslovení ČTK zásadní obrat ve vývoji průmyslu neočekávají. Tempa jeho růstu však podle nich v budoucnu nemusí být tak vysoká v důsledku ochabující zahraniční poptávky vlivem zpomalování hospodářského růstu v zemích Evropské unie. Průmyslová produkce vzrostla v říjnu v meziročním srovnání o 9,0 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 4,6 procenta. V září činil meziroční růst po očištění 8,1, v srpnu 8,9 procenta. "Ačkoliv opticky nevypadá devítiprocentní meziroční růst špatně, po zohlednění rozdílného počtu pracovních dní lze v průmyslu spatřit určité známky oslabování poptávky," uvedl Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt. "Právě naše vysoká citlivost na konjunkturu v zemích Evropské měnové unie se v nadcházejících měsících může stát osudnou," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky s poukazem na zpomalování tamního hospodářského růstu. Naštěstí se však začíná oživovat domácí poptávka, která bude možné oslabování zahraniční poptávky vyrovnávat, poznamenal. Toho je důkazem například robustní růst textilního a oděvního průmyslu.

Sněmovní komisi někdo doručil chybějící dokumentaci transplantací

Neznámý člověk doručil poslancům zdravotní dokumentaci, která sněmovní komisi chyběla k prošetření aféry spojené s odběry orgánů v transplantačním centru ostravské fakultní nemocnice. Bedny s chybějící dokumentací se jednoho dne objevily ve vrátnici Poslanecké sněmovny a nikdo neví, kdo je tam nechal, řekl člen sněmovní vyšetřovací komise Jiří Hofman. Ostravská Fakultní nemocnice s poliklinikou se stala středem zájmu veřejnosti kvůli nejasnostem ohledně transplantací. Poprvé na tajemné odběry orgánů upozornil tehdejšího ministra zdravotnictví Ivana Davida bývalý ředitel nemocnice Jaroslav Lux. Ministr však později Luxe odvolal.

Poslanci sestavili vyšetřovací komisi krátce poté, co se informace o machinacích s lidskými orgány objevily v médiích. Komise ve čtvrtek předložila Poslanecké sněmovně průběžnou zprávu ze svého šetření, v níž poukazuje na velmi vážné nedostatky v činnosti ostravského transplantačního centra. Podle poslanců se nejasnosti týkaly například stanovení smrti mozku a vedení evidence dárců orgánů. Chyby shledala komise i v evidenci druhu a počtu orgánů a jejich použití.

Letos požádalo o azyl v ČR téměř 7.800 běženců

Za prvních jedenáct měsíců letošního roku požádalo v České republice o azyl téměř 7.800 běženců ze 64 zemí. Vyplývá to z informací ministerstva vnitra. Nejvíce běženců přišlo z Afghánistánu, kteří představují 14 procent všech žadatelů. Druhou početně nejsilnější skupinou jsou Ukrajinci.

Od 1. ledna lze odpracovat přesčas maximálně 416 placených hodin

Počet placených přesčasových hodin v jednom roce nesmí podle novely zákoníku práce, která začne platit 1. ledna příštího roku, překročit 416 hodin na jednoho zaměstnance. Do tohoto limitu nebudou započítávány přesčasové hodiny, za které bude pracovníkovi poskytnuto náhradní volno. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Novela zkracuje týdenní pracovní dobu z dosavadních 42,5 hodiny na 40 hodin, a to tím, že se do ní nezapočítává půlhodina na oběd. Z důvodů nezapočítávání přestávek však podle zákoníku nesmí být zaměstnanci zkrácena mzda.

Česká humanitární pomoc pro nemocnici v kosovském Podujevu

Humanitární dar v celkové hodnotě více než šest miliónů českých korun předali čeští vojáci nemocnici v kosovském Podujevu. Dar obsahoval defibrilátor, EKG a EEG přístroje, ultrazvuk, dále počítačové a laboratorní vybavení. Příslušníci skupiny pro spolupráci s veřejností 2. průzkumné roty v misi KFOR, která působí na území jihosrbské oblasti Kosovo, tím ukončili jeden z finančně nejnáročnějších projektů v jejich prostoru odpovědnosti.

V ústecké Matiční ulici bylo otevřeno komunitní centrum

Celodenní program her, předškolního vzdělávání a možná i výuku angličtiny nabídne dětem z ústecké Matiční ulice a okolí nově otevřené komunitní centrum společnosti Člověk v tísni. Koordinátor tohoto centra Jan Černý řekl, že zařízení se v jednom z vykoupených domků v Matiční ulici "zabydlovalo" od října a po celou tu dobu bylo zejména romskými dětmi velmi vyhledáváno. Komunitní centrum v Matiční ulici by podle Černého mělo sloužit i k vzájemnému poznávání obyvatel této lokality, které sice již nerozděluje proslulý plot, ale stále mezi nimi přetrvávají znatelné bariéry nevraživosti.

Ústecká Matiční ulice se stala známou poté, co se zde v loňském roce místní samospráva rozhodla postavit plot mezi starousedlíky v rodinných domcích a obyvateli obecních bytů, převážně Romy. Radnice tvrdila, že plot má chránit obyvatele domků před hlukem a nepořádkem v areálu obecních bytů. Čeští a zahraniční ochránci lidských práv ale viděli v plotu projev rasismu.

Stát nenechá kolínský kojenecký ústav zaniknout a dá mu peníze

Kolínskému kojeneckému ústavu, jehož zřizovatelem je město, už zánik nehrozí. Chybějících šest miliónů korun na provoz v příštím roce získá ze státního rozpočtu. Stát tak odvrátil kolaps, který tomuto sociálnímu zařízení s prakticky celorepublikovou působností hrozil v souvislosti se změnou rozpočtových pravidel. Okres totiž od příštího roku nebude moci dotovat provoz ústavu a nižší bude i státní dotace. Radnice by zvýšené náklady nepokryla. Ročně projde kolínským kojeneckým ústavem kolem 80 dětí a jeho kapacita je využita na 99 procent.

Ministr Kužvart zasadil symbolickou lípu v pařížském parku

Sazenici lípy, která symbolizuje pomoc ČR při obnově francouzských lesů a parků poničených při loňských vichřicích, zasadil v pařížském parku Vincennes český ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Zasazený strom je jedním z 2700 sazenic dubů, habrů a lip, které ČR darovala Francii. Během ceremonie, jíž se zúčastnili představitelé pařížské radnice, byla v parku na místě budoucího hájku českých stromů umístěna upomínková plaketa. Kužvart řekl, že dar stromků je svým způsobem také symbolickým poděkováním za pomoc, kterou poskytla Francie při záplavách v roce 1997. Český ministr v Paříži jednal také s náměstkyní generálního ředitele UNESCO Viviane Launayovou o spolupráci v oblasti ekologického vzdělávání.

Studenti AVU žádají, aby Milan Knížák odešel z vedení Národní galerie

Odchod Milana Knížáka z funkcí generálního ředitele Národní galerie v Praze a vedoucího pedagoga Akademie výtvarných umění (AVU) budou ve čtvrtek požadovat na demonstraci před pražským sídlem Sbírky moderního a současného umění NG - Veletržním palácem studenti AVU. Organizátoři akce soudí, že Knížák není morálně ani odborně způsobilý vykonávat veřejnou funkci. Studenti připravili i petici, kterou se chystají předat ministerstvu kultury. Knížákovi jeho odpůrci vyčítají, že si jako generální ředitel vyřizuje osobní spory s umělci tím, že cenzuruje jejich účast ve stálé expozici Veletržního paláce. Knížák, který se těší podpoře ministra kultury Pavla Dostála, se v polovině listopadu dostal do střetu s laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého Davidem Černým. Kvůli hádce s generálním ředitelem galerie, která uspořádala výstavu děl finalistů soutěže, nepřišel cenu Černý převzít. Prezident Václav Havel mu ji předal před budovou Veletržního paláce.

O pardubického Lenina projevilo zájem zatím šest kupců

O bronzovou Leninovu sochu, kterou nabízí k prodeji město Pardubice, projevilo dosud zájem asi šest lidí. Řekl to Milan Vrána, prokurista agentury ZEUS, která aukci organizuje. Na předdražební prohlídku díla akademického sochaře Štěpána Kotrby staršího však nepřišel žádný z nich. Aukce se uskuteční 15. ledna, odhadní cena je 750.000 korun. Sochu, která stála v centru Pardubic do roku 1990, agentura nabízí na internetových stánkách. O aukci informovala také velvyslanectví 15 zemí.

Čech objevil další planetku, která obíhá mezi Zemí a Sluncem

Takzvanou blízkozemní planetku typu Aten objevil Peter Kušnirák z Astronomického ústavu Akademie věd. Asteroid typu Aten je první svého druhu objevený z území České republiky a Slovenska. Tato tělesa kříží dráhu Země a v podstatě obíhají uvnitř její oběžné dráhy. Kolem Slunce oběhnou za méně než rok. Asteroid, který objevil Kušnirák, se v říjnu přiblížil k Zemi nejblíže na vzdálenost asi 2,9 miliónu kilometrů, byl tedy od Země přibližně sedmkrát dále než Měsíc. Nyní se těleso podle astronomů vzdaluje a do blízkosti Země se opět dostane nejdříve v roce 2006.

Ze sportu:

Ligové trápení fotbalistů Slavie Praha neskončilo ani v posledním podzimním zápase. Po třech remízách 0:0 a prohře se Spartou 1:3 si v pondělní dohrávce osmého kola Slavie odvezla ze Strahova bod za remízu s Olomoucí 2:2.

Dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová byla vyhlášena nejlepší armádní sportovkyní roku 2000. Kajakářka Dukly Brandýs zvítězila v každoroční anketě ministerstva obrany před vícebojaři Romanem Šebrlem a Tomášem Dvořákem.

Předpověď počasí:

Oblačno, teploty 6 až 11 stupňů Celsia.