Zprávy úterý, 12. října 1999

A nyní podrobně:

Závěry pondělního jednání české vlády

Česká republika obnoví vízovou povinnost pro Kubu, Kambodžu a Korejskou lidově demokratickou republiku. Shodla se na tom při pondělním jednání vláda. Ta měla rozhodnout o znovuzavedení víz také pro státy Ruské federace, pro Bělorusko a Čínu. Premiér Miloš Zeman vysvětlil, že vláda neobnovila víza pro tyto země, neboť by to mohlo nepříznivě ovlivnit vzájemné obchodní vztahy. Vláda však bude podle Zemana usilovat o obnovení víz s Ukrajinou. "Podle některých odhadů by zavedení těchto opatření mohlo mít brzdící vliv na růst nezaměstnanosti až do výše 0,5 procenta," uvedl premiér v narážce na nelegální pracovní síly, které v ČR zejména ukrajinští občané představují. Podle údajů cizinecké policie pobývalo v České republice koncem minulého roku přes 220 tisíc cizinců s povolením k pobytu, z toho téměř čtvrtinu, tvořili občané Ukrajiny.

České oběti holocaustu se zřejmě brzo dočkají vrácení svého majetku, zkonfiskovaného nacisty během druhé světové války. Vláda totiž pověřila vicepremiéra Pavla Rychetského, aby do 30. listopadu vypracoval návrh zákona, který navrácení movitého i nemovitého majetku umožní. Návrh má obsahovat i způsob odškodnění za majetek, který vrátit nelze. Rychetský předsedá smíšené komisi pro odškodnění obětí holocaustu. Ta se snaží dohledat a vrátit majetek téměř 70 tisíc Židů, kteří byli za druhé světové války deportováni z tehdejších českých zemí do koncentračních táborů.

Kabinet také přijal Zprávu o životním prostředí za letošní rok. Dokument potvrzuje snížení znečištění ovzduší oxidem siřičitým, prašným aerosolem a pokles znečištění těžkými kovy. Ubylo znečištění povrchových vod a klesl příspěvek republiky k ohrožení ozónové vrstvy Země. Za negativní označil růst nebezpečné složky komunálního odpadu, problémy s likvidací odpadů, či nadměrnou hlučnost. Česká republika dosud v některých oblastech ochrany životního prostředí pokulhává za Evropskou Unií. Zpoždění je důvodem žádosti vlády o povolení sedmi dočasných výjimek z evropského práva.

Finanční prostředky Fondu národního majetku získané z prodeje státního podílu ČSOB použije vláda na stabilizaci zadlužených transformačních institucí, po jednání vlády to uvedl premiér Zeman. Fond utržil z prodeje 66 procent státního podílu Československé obchodní banky téměř 24 miliard korun. Peníze budou rozděleny mezi Českou spořitelnu, Konsolidační banku, Českou inkasní, ČKD, Fond a část prostředků je určena pro účely nemocenského, důchodového a zdravotního pojištění.

Vláda dále schválila návrh koncepce budování informačních systémů veřejné správy. Koncepce vychází z obsahu Státní informační politiky a Koncepce reformy veřejné správy. K jejím hlavním cílům patří právo občanů na veřejné informace, široké poskytování veřejných služeb prostřednictvím elektronických médií a jejich dostupnost občanům.

Celkové náklady na restrukturalizaci českého hutního průmyslu mají dosáhnout zhruba 82 miliard korun. "Velkou část nákladů ponesou samotné podniky, dále půjde o dlouhodobé půjčky od bank, účast státu a EU," řekl po zasedání vlády ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Vláda odsouhlasila koncepční dokument, který nyní bude konzultován s EU.

Ročně dostane v ČR dlouhodobý či trvalý pobyt asi 200.000 lidí

Zhruba 200 miliónů cizinců - turistů překročí ročně hranice České republiky a asi 200.000 lidí zde dostane dlouhodobý či trvalý pobyt. Odhady počtu ilegálních migrantů se přitom pohybují řádově ve statisících. V rozhovoru pro ČTK to v pondělí uvedl náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva. Cílem koncepce vízové politiky nemůže podle něj být omezení počtu lidí překračujících hranice ČR, ale zavedení jisté kontroly nad jejich pohybem. Kopřiva to řekl v souvislosti s návrhy na zrušení bezvízových dohod s Ruskem, Běloruskem a Kubou, které v pondělí projednávala vláda.

EU musí podle Pavla Teličky rozlišovat kandidáty, jinak zpomalí rozšiřování

Evropská unie musí začít důsledně rozlišovat úroveň připravenosti jednotlivých kandidátských zemí, protože při nediferencovaném přístupu hrozí, že se rozšiřování unie zpomalí. Novinářům to řekl v pondělí hlavní vyjednavač za ČR Pavel Telička. Ten připomněl, že EU chce na prosincovém summitu v Helsinkách označit dalších šest kandidátů. O úrovni české připravenosti se Praha dozví od Evropské komise tento týden. Telička o tom přišel v pondělí informovat také prezidenta Václava Havla. Podle neoficiálních informací z Bruselu sice komise potvrdí ČR mezi členy první skupiny uchazečů, ale poukáže stejně jako loni na řadu nedostatků, které se zemi nepodařilo odstranit.

Ministr Kavan: Šest zemí, které jednají s EU o vstupu, chce udržet své tempo

Ministři zahraničí šesti zemí, které jednají s Evropskou unií o svém členství v EU, se v pondělí sešli v estonském Tallinnu. Zde se shodli na tom, že chtějí udržet vlastní tempo rozhovorů s EU i poté, co unie na helsinském summitu v prosinci pravděpodobně pozve k jednání dalších šest kandidátů. Skupina si přeje přizvání dalších zemí a bude s nimi solidární, unie však nemůže jednat s dvanácti na stejné úrovni, řekl ministr zahraničí Jan Kavan.Ten dále uvedl, že ČR bude v roce 2003 schopna přijmout legislativu EU a stát se jejím členem.

V Praze pokračuje konference Fórum 2000

Na Pražském Hradě probíhá konference Fórum 2000, které se účastní více než pět desítek osobností z politiky, vědy, kultury a náboženství. Diskutuje se především o problémech globalizujícího se světa a možných řešeních problémů začátku nadcházejícího tisíciletí. Pondělní debatu zahájil jordánský korunní princ Hasan bin Talál. Ten ve své úvaze mimo jiné uvedl, že klíč k přežití lidstva je v překročení politických, kulturních a náboženských bariér s vědomím, že všichni jsme součástí jednoho procesu - globalizace.

Vyspělé státy nemohou déle přehlížet problémy vzdálených zemí. Prohlásil to bývalý prezident Jihoafrické republiky Frederik de Klerk, který otevřel odpolední blok diskusí Fóra 2000. "V novém tisíciletí bude stále méně možné přehlížet skutečnost, že velká část populace žije v nepřijatelné chudobě," řekl v příspěvku k debatě o vizi rozvojového světa de Klerk. Ten je někdy označován za "jihoafrického Gorbačova".

ODS podle místopředsedy strany Miroslava Beneše zahájila jednání o vypovězení opoziční smlouvy

Místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Beneš otevřeně hovoří o tom, že ODS svou páteční výzvou adresovanou sociálním demokratům zahájila jednání o vypovězení opoziční smlouvy s ČSSD. Neupřesnil ovšem, jaké budou požadavky ODS a co bude ODS na jednáních prosazovat. Poslanec Unie Svobody Zdeněk Kořistka ale míní, že za tímto postojem stojí spíše blížící se prosincový kongres ODS. Lidé z této strany, kteří získali díky smlouvě se sociální demokracií své funkce, prý cítí před stranickým sjezdem tlak z regionů proti smluvní opozici.

Jan Kasal: Lidovci jsou připraveni jednat o vytvoření nové vlády

Lidovci jsou připraveni jednat o vytvoření nové vlády. Pro ČTK to uvedl předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Pokud by ODS vypověděla povolební smlouvu s vládnoucí sociální demokracií, jsou lidovci ochotni podílet se na vládě většinové, nekomunistické, proevropské a proreformní. Kasal neuvedl, s kterou stranou by lidovci zahájili jednání o podobě nového kabinetu. Dodal ale, že možnost existence velké koalice ČSSD a ODS by byla lepším řešením nynější situace a zároveň by jasněji definovala roli lidovců v opozici.

České dráhy vykázaly do srpna ztrátu 1,2 miliardy korun

Za prvních osm měsíců letošního roku vykázaly České dráhy ztrátu 1,2 miliardy korun. Je to sice méně, než se očekávalo, ale ztráty jsou oproti loňskému roku přesto o 100 miliónů korun vyšší. Na financování ztráty z osobní dopravy získaly zatím dráhy od státu necelé čtyři miliardy korun a do konce roku se částka ještě zvýší. Přesto podnik obdrží za letošní rok celkem přibližně o miliardu méně, než bylo původně od Ministerstva dopravy a spojů přislíbeno.

Kontrola NKÚ zjistila závažné nedostatky v hospodaření VZP

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil závažné nedostatky v účetnictví Všeobecné zdravotní pojišťovny. Chyby zpochybňují výsledky hospodaření uváděné ve výročních zprávách VZP za roky 1995 až 1997 předkládaných vládě a Poslanecké sněmovně. Další nedostatky se týkaly špatně postaveného pojistného plánu, inventarizace majetku a evidence pojistného.

Licenci na povinné ručení MF udělilo šesti pojišťovnám

Ministerstvo financí udělilo první licence na poskytování povinně-smluvního pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla Česko-rakouské pojišťovně, Allianz pojišťovně, Chmelařské pojišťovně, Kooperativě, České pojišťovně a Komerční pojišťovně.

Veřejnost je rozpolcena v názoru na zájem o společenské dění

Zájem veřejnosti o společenské dění klesá. Více než polovina dotázaných se domnívá, že se lidé o dění ve společnosti a v místě bydliště nezajímají. Podle zářijového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění jsou o lhostejném přístupu častěji přesvědčeni obyvatelé z menších obcí, jižní Moravy a příznivci lidovců a KSČM.

Fotografií roku se stal snímek Jana Šibíka z časopisu Reflex

Snímek kosovské ženy s dítětem na útěku z vlasti fotoreportéra časopisu Reflex Jana Šibíka získal nejvyšší ocenění novinářské soutěže Czech Press Photo 1999. Šibík získal v soutěži za snímky nafocené v Kosovu, Albánii, Makedonii, Turecku, Rumunsku a Jordánsku celkem osm ocenění. Oceněné snímky jsou k vidění na internetové adrese www.ceskenoviny.cz.

Česká hudební rada ocenila osobnosti hudební scény

Brněnská muzikoložka Eva Drlíková, skladatel Zbyněk Matějů, pedagog Jan Prchal z Liberce, multiinstumentalista Jiří Stivín a vydavatelství Studio Matouš získali čestná uznání České hudební rady, která je národní sekcí Mezinárodní hudební rady při UNESCO. Ocenění uděluje rada od roku 1994 osobnostem nebo organizacím, které svou invencí významně obohatily domácí hudební život nebo přispěly k posílení mezinárodních kulturních kontaktů.

Ze sportu:

Vedení hokejového klubu Sparta Praha odvolalo trenéra prvního mužstva Pavla Richtera. O jeho nástupci se jedná. V úterním zápase Evropské hokejové ligy proti Manchesteru povede tým dosavadní asistent František Výborný.

Ondřej Sosenka vytvořil nový český rekord v jízdě na čtyři kilometry s pevným startem. Na dřevěném oválu v Praze-Motole dosáhl času 4 minuty 29 celých 519 tisícin sekundy. Dvanáct let starý rekordní zápis Aleše Trčky tak zlepšil o více než deset sekund.

V kvalifikaci tenisového turnaje ve Vídni vypadl první náš hráč: Daniel Vacek prohrál se Švýcarem Bastlem dvakrát 3:6.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.