Zprávy úterý, 13. července 1999

A nyní podrobněji:

Klaus: Vítězem devadesátých let je sociální demokratismus

Devadesátá léta podle předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause naznačují, že konec komunismu nebyl vítězstvím konzervatismu nebo liberalismu, ale sociální demokracie. Klaus na úvod pražského semináře Konzervativní agenda 2000 řekl, že poslední dekádě dvacátého století vládne sociální demokratismus jako měkká odrůda nekomunistického socialismu. Klaus dále hovořil o absenci dialogu v České republice. "Převažují silná slova jedním směrem, ale chybí dialog, chybí vzájemné naslouchání a jsou vyslovovány spíše silácké soudy než argumenty," míní Klaus.

Semináře se mimo jiné zúčastnila místopředsedkyně klubu Evropské lidové strany Caroline Jackson, stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil, šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas 'ODS) a filosof Roger Scruton.

ČSSD a ODS našly další cestu, jak urychlit přijímání norem EU

Vládní sociální demokracie našla s Občanskou demokratickou stranou další cestu na urychlení přijímání norem Evropské unie. Zpoždění integračního procesu by měla podle vicepremiéra Egona Lánského dohnat změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Lánský po pondělní schůzce s velvyslancem Evropské komise v Praze Ramirem Cibrianem odhadl, že by se tak legislativní proces ze třičtvrtě roku zkrátil na osm až devět týdnů. Vláda již před dvěma měsíci neúspěšně navrhla sněmovně, aby jí posílila pravomoci s možností přijímat nařízení s mocí zákona. Návrh však sněmovna zamítla. "Nezbylo nám proto, než se dohodnout s Občanskou demokratickou stranou na možnostech, jak změnit jednací řád sněmovny, a tím najít jiný způsob, jak dosáhnout co nejrychlejších legislativních změn, které nás přiblíží standardům Evropské unie," řekl vicepremiér Lánský.

Sdružení Český ombudsman požaduje odvolání Petra Uhla

Odvolat vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla a zamezit porušování lidských práv v České republice žádá občanské Sdružení pro dodržování lidských práv - Český ombudsman, které v pondělí uspořádalo před sochou svatého Václava improvizovanou tiskovou konferenci. Sdružení Uhlovi vytýká mimo jiné jeho slova o tom, že problematika restitucí emigrantům není případem porušování lidských práv v České republice. Sdružení to naopak považuje za jeden z nejzávažnějších případů jejich porušení od dob totality v ČR. Akce se zúčastnilo i několik zástupců exilových organizací monitorujících lidská práva v ČR.

Petr Uhl nezpochybňuje, že právo na vlastnictví patří k základním lidským právům; odmítl však, že by bylo porušováno od roku 1992, kdy ČR přijala Listinu práv a svobod. Pokud bylo porušováno v letech minulých, je na státu, jak některé spáchané křivdy vyrovná a jaké podmínky stanoví, řekl Uhl.

Slovinsko má dobré předpoklady pro vstup do NATO, míní Vetchý

Slovinsko má podle českého ministra obrany Vladimíra Vetchého dobré ekonomické a geografické předpoklady pro vstup do NATO. Vetchý dal při pondělní návštěvě této země také najevo očekávání, že Slovinsko se společně se Slovenskem dostane do tzv. druhé vlny rozšíření aliance. O rozšiřování NATO jednal se slovinským prezidentem Milanem Kučanem a se státním sekretářem ministerstva zahraničí Ernestem Petričem. Stejně jako při jednání s ministrem obrany Francim Demšarem oba státníky upozornil i na některá úskalí, se kterými se Slovinsko při integraci do NATO může setkat. Připomněl zejména ochranu utajovaných skutečností, která se týká nejen resortu obrany, ale ve značné míře i ministerstva zahraničí. Slovinsku nabídl českou pomoc při integraci do NATO především v oblasti vzdělávání vojáků, komunikace a zbrojního průmyslu.

Dienstbier: Nedopustit v Kosovu fiasko mezinárodního společenství

Pokud se v Kosovu nepodaří rychle zajistit základní bezpečnost pro lidi a položit základy tolerantní demokratické společnosti, bude to naprosté fiasko všech snah mezinárodního společenství. Zatím se pro to moc nedělá, shrnul poznatky z pětidenního pobytu v Kosovu zvláštní zpravodaj Komise OSN pro lidská práva Jiří Dienstbier. O svých zjištěních bude v sobotu v Praze informovat generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. "Problém je třeba řešit politicky, nikoli vojensky, a hlavně velmi rychle. Jinak se vytvoří šablona bezpráví - zabírání domů, vyhánění lidí, působení různých polovojenských skupin se stane normální součástí života," řekl ČTK bývalý československý ministr zahraničí.

Jiří Dienstbier také požadoval rychlé vyslání mezinárodních policejních sil do Kosova. Z plánovaných více než 3000 policistů jich je zatím přislíbeno jen zhruba 1000, citovala českého politik z kosovského správního střediska Prištiny agentura DPA. Zabránění dalším násilnostem a odplatám považuje Dienstbier vedle pomoci obětem války a potrestání válečných zločinců za hlavní úkol mezinárodního společenství.

Čeští průzkumníci začali monitorovat hranice v Kosovu

Příslušníci české průzkumné roty mezinárodních sil v Kosovu 'KFOR) začali od pondělního rána monitorovat dění na svěřeném úseku hranic mezi Kosovem a zbytkem Srbska. Průzkumníci se v horském hraničním terénu pohybují po skupinách, přičemž samotná hranice bude pod dohledem 24 hodiny denně. Průzkumná rota, která působí v britském sektoru a pod britským velením, nemá přesně vymezen okruh své činnosti na hranici. Měla by však monitorovat a pro pozdější potřebu zaznamenat prozatím nekontrolovatelné pohyby osob, pašerácké stezky, krádeže na kosovské, ale i srbské straně nebo snahy o narušení vztahů mezi těmito etniky.

Kosovské děti vystavují v centru Olomouce své obrázky

Kosovské děti, které našly dočasně střechu nad hlavou v humanitárním středisku v Hněvotíně u Olomouce, vystavují vlastnoručně malované obrázky v centru Olomouce. Z případného výtěžku výstavy chtějí její organizátoři zaplatit akce, které by válečným uprchlíkům zpříjemnily pobyt v České republice. Na obrázcích kosovské děti zachytily nejen hrůzy prožité při útěku z válkou zmítané jihosrbské provincie, ale i jejich představy o životě v míru, které zobrazily v pestrobarevných kresbách nových domovů. Výstava dětských kreseb potrvá v podloubí olomoucké radnice do pátku 16. července.

V jižních Čechách začalo česko-britské cvičení Horizont '99

Střelba z ručních zbraní a výsadky z vrtulníku za přízemního letu a s přistáním ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na Českokrumlovsku tvořily program prvního dne česko-britského cvičení Horizont '99. Až do 23. července se na něm bude společně podílet 200 britských výsadkářů a 300 jejich kolegů ze 43. výsadkového mechanizovaného praporu české armády. Kromě výsadkové přípravy je na programu i střelecká taktická a speciální tělesná příprava. Vyvrcholením Horizontu '99 bude od 20. července třídenní závěrečné cvičení Wild Cat, které zahájí hromadný seskok 260 výsadkářů obou zúčastněných armád do vojenského výcvikového prostoru Boletice.

Meziměsíční inflace v červnu 0,2 procenta, meziroční 2,2 procenta

Index spotřebitelských cen v červnu vzrostl ve srovnání s květnem o 0,2 procenta 'v červnu 1998 o 0,3 procenta). Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců činila v červnu 5,5 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v červnu 1999 proti červnu 1998 dosáhla 2,2 procenta. Tzv. čistá inflace vzrostla v červnu proti květnu o 0,2 procenta, ve srovnání s loňským červnem činila -0,6 procenta. Údaje ČTK poskytl v pondělí tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jaroslav Macháně.

ČNB: Letošní inflační cíl bude zřejmě podstřelen, v roce 2000 ne

Červnová inflace potvrdila slabé tlaky na růst cen v české ekonomice. "Pomalé oživení cen povede k tomu, že čistá inflace pravděpodobně skončí v prosinci podstatně pod úrovní inflačního cíle centrální banky," uvedl pro ČTK člen bankovní rady České národní banky Luděk Niedermayer. "Následně by však inflace měla pomalu stoupat tak, aby se koncem roku 2000 dostala do stanoveného koridoru," dodal. Pro letošní rok ČNB cíluje čistou inflaci mezi čtyřmi až pěti procenty, pro rok 2000 v intervalu 3,5 až 5,5 procenta. "Současný vývoj je sice z pozice ČNB trošku nešťastný, avšak z hlediska makroekonomického ne zcela negativní," míní Niedermayer.

Meziměsíční červnová inflace ovlivněna sezónními vlivy

Inflace v červnu sice vzrostla "o něco více", než se čekalo, ale i tak se podle názoru analytiků v červnu potvrdil trend velmi nízké inflace. Inflace byla ovlivněna sezónními vlivy, přičemž změnou proti minulým měsícům je jen nepatrný meziměsíční růst cen potravin o 0,2 procenta. Podle Ondřeje Schneidera z Patria Finance, může být tento růst spíše iluzorní, neboť byl způsoben přechodem statistiky z pozdních na dražší rané brambory. "Po očištění o bramborový efekt by měziměsíční inflace v červnu byla nulová," řekl Schneider.

Od poloviny května lze pozorovat pokles cen ranných brambor, což bude mít na červencovou inflaci jednoznačně příznivý vliv, soudí analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl.

"Červnové číslo považuji za signál, že inflace je a zůstane po zbytek roku pod kontrolou," řekl Martin Hlušek z Investiční a Poštovní banky. Červnová inflace také podle Hluška zřejmě nijak neovlivní očekávání o chování České národní banky. "Koruna pravděpodobně setrvá na současné hodnotě 36,30 Kč za euro," dodal.

Míra nezaměstnanosti v ČR v červnu vzrostla na 8,4 procenta

Míra registrované nezaměstnanosti v České republice činila k 30. červnu 8,4 procenta a proti květnu vzrostla o 0,3 procenta. Úřady práce koncem června evidovaly 435.005 uchazečů o zaměstnání, což je o 13.431 osob více než ke konci května. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 145.468 osob. ČTK to sdělilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v okrese Praha-východ '2,2 procenta), nejvyšší pak v okrese Most '17,7 procenta).

Nezaměstnanost vzrostla s příchodem absolventů škol na trh práce

Po dvouměsíčním poklesu míry nezaměstnanosti došlo v červnu opět k jejímu růstu, za kterým stojí především příchod absolventů škol na trh práce. "Přetrvávající napětí na trhu práce spolu s negativními prognózami dalšího vývoje nejspíš vedlo absolventy k okamžitému přihlášení se do evidence úřadů práce," řekl ČTK v reakci na údaje ČSÚ o nezaměstnanosti Martin Čihák z Komerční banky. "Červnový vývoj je dalším potvrzením skutečnosti, že recese ekonomiky stále doznívá," uvedl dále s tím, že mírné zlepšení ve vývoji jednotlivých segmentů ekonomiky 'např. zmírnění poklesu průmyslové produkce a stavební výroby a růst maloobchodu) bylo z velké části optické a nemělo na situaci na trhu práce vliv.

Peltrám údajně nabídl možnost privatizovat České dráhy Němcům

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám nabídl podle Jaromíra Duška, šéfa nejsilnější odborové centrály působící na železnici, možnost privatizovat České drahy 'ČD) jejich největšímu evropskému konkurentovi - Německým drahám 'DB). Generální ředitel německých drah Johannes Ludewig má o této nabídce jednat s ministrem Peltrámem toto úterý v Praze, řekl ČTK Dušek. Ministerstvo podle Duška prodává poslední existující a funkční síťový segment - České dráhy - zahraničnímu kapitálu bez vědomí vlády, parlamentu, vedení drah, Správní rady a sociálních partnerů. Tiskové oddělení ministerstva dopravy sice Ludewigovu návštěvu Prahy a jednání s ministrem Peltrámem potvrdilo, o obsahu rozhovoru však nic nesdělilo. Náměstek ministra dopravy pro železnici Jaroslav Vrána ČTK potvrdil, že DB mají o českou železnici zájem. Osobně však tento postup nepodporuje, protože soudí, že České dráhy mají ještě šanci.

Odbory v ČKD odložily rozhodnutí o stávce do čtvrtka

Výkonná odborová rada ČKD Dopravní systémy zabránila v pondělí vzniku neřízené stávky. Sejde se opět ve čtvrtek, kdy posoudí přijatá řešení situace podniku, který asi dvěma tisícům zaměstnanců dluží dva měsíční platy, řekl ČTK člen rady Ladislav Binko. Pokud nebude rada s řešením spokojena, vyhlásí podle Binka stávku, která by v takovém případě začala nejdříve ve středu 21. července. Rozhodnutí musí padnout tento čtvrtek proto, že zákon ukládá oznámit zaměstnavateli konání stávky tři dny před jejím zahájením, dodal Binko.

Návrh tiskového zákona posoudí podle ministra kultury v Bruselu

Vládní návrh tiskového zákona, který minulý týden podpořila sněmovna v prvním parlamentním čtení, posoudí podle ministra kultury Pavla Dostála Evropská unie. "Náměstek ministra zahraničí Pavel Telička zprostředkoval posouzení dokumentu v Bruselu," řekl Dostál v pondělí v pořadu rádia Frekvence 1 s tím, že pokud bude vyjádření unie kladné, poslouží "jako munice ve druhém čtení".

Vládní návrh, který vyvolal v odborné veřejnosti, ale i u některých politiků obavy z omezení svobody slova, podpořili vedle sociálních demokratů a komunistů také někteří poslanci ODS. Většina z nich však spolu s poslanci Unie svobody a KDU-ČSL hlasovala pro jeho zamítnutí, které nakonec o deset hlasů neprošlo.

Podle brněnské ODA by mohla být prezidentkou ČR Magda Vášáryová

Jedním z kandidátů na prezidenta České republiky by podle brněnské organizace Občanské demokratické aliance 'ODA) mohla být také neúspěšná kandidátka na funkci slovenského prezidenta Magda Vášáryová. Řekl to v pondělí předseda brněnské ODA Jiří Löw. Dodal, že o Vášáryové se v regionu diskutuje a její současné slovenské občanství nemůže nijak situaci zkomplikovat. "Není problém, aby před volbami získala české občanství. Při pohledu na naši politickou scénu nevidím vhodnějšího kandidáta na prezidenta," poznamenal Löw na adresu někdejší herečky a bývalé velvyslankyně Československa v Rakousku.

Od smrti stavitele Svatovítské katedrály uplyne v úterý 600 let

Památku stavitele Svatovítské katedrály Petra Parléře, od jehož úmrtí uplyne v úterý 600 let, uctili v pondělí položením kytice na architektův náhrobek v tomto chrámu zástupci Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu. ČTK o tom informoval mluvčí prezidenta Ladislav Špaček. Dílo architekta a sochaře, kterého jako třiadvacetiletého povolal na Pražský hrad po úmrtí prvního mistra Svatovítské katedrály Matyáše z Arrasu císař Karel IV., připomene v říjnu výstava v prostorách Starého královského paláce a Tereziánského křídla. K vidění tam budou originální zlomky a detaily Parléřových prací spolu s odlitky obtížně přístupných soch.

Český filatelista Pytlíček získal v Paříži zlatou medaili

Zlatou medaili obdržel na právě skončené Světové filatelistické výstavě Philexfranc 99 v Paříži český filatelista a soudní znalec filatelie Ludvík Pytlíček ze Semil. Oceněn byl za svou sbírku československých známek. Je to již dvanáctá zlatá medaile nejznámějšího českého filatelisty, informoval ČTK komisař české účasti na světové výstavě Václav Kopecký.

Pytlíček se na výstavě stal členem nejprestižnějšího filatelistického klubu světa "Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatelie", který sdružuje 100 největších filatelistů a poštovních muzeí. Jeho prezidentem je panovník Monackého knížectví kníže Rainer II. Členství mj. znamená, že Pytlíček se s jednou ze svých československých filatelistických rarit zúčastní přehlídky největších světových filatelistických rarit, která se bude konat v Monte Carlu od 1. do 3. prosince 2000.

Josef Suk zahájil činnost Mezinárodní společnosti A. Dvořáka

Houslista a dirigent Josef Suk se Sukovým komorním orchestrem vystoupil v pondělí večer při festivalu Dvořákova Nelahozeves na tamním lobkovickém zámku při koncertě věnovaném zahájení činnosti Mezinárodní společnosti Antonína Dvořáka. Suk, který se 8. srpna dožívá sedmdesáti let, je pravnukem skladatele.

Mezinárodní společnost Antonína Dvořáka, obecně prospěšná společnost zaměřená na propojení domácích i světových aktivit týkajících se nejslavnějšího českého hudebního skladatele, má mimo jiné za cíl rekonstrukci Dvořákova rodného domu v Nelahozevsi na Mělnicku do roku 2004 a postavení skladatelovy sochy před pražským Rudolfinem v příštím roce.

Při archeologickém výzkumu objevili studenti neznámý hrad

Zbytky dosud neznámého šlechtického sídla ze druhé poloviny 13. století odhalili na Náchodsku studenti z Hradce Králové. Nedaleko Stárkova pátrali na Zámeckém kopci po pozůstatcích hradu z patnáctého století. Nález překvapil i historiky. Vladimír Volf, děkan Pedagogické fakulty v Hradci Králové, která výzkum pořádá, ČTK řekl, že objevili zbytky stavby o dvě století starší. Podle historických zdrojů mohli mladí archeologové na Zámeckém kopci odkrýt pozůstatky hradu Belver z roku 1447. Nalezené zbytky starého zdiva a střepů z pálené hlíny však ukazují, že jde o stavbu podstatně starší.

Ze sportu:

Španělský velmistr ruského původu Alexej Širov vyhrál i druhou partii exhibičního šachového zápasu proti maďarské reprezentantce Judit Polgárové a ujal se vedení 2:0. V pražském Divadle Archa padlo rozhodnutí stejně jako v neděli po pětatřiceti tazích, přičemž Širov v pondělí zvítězil s černými figurami. Utkání se hraje na šest partií, třetí je na programu ve středu. Vítěz zápasu, který bude znám v neděli 18. července večer, získá 65.000 dolarů, poražený inkasuje o 30 tisíc méně.

V boji o třetí místo na univerziádním turnaji ve španělské Palmě de Mallorca remizovali čeští fotbalisté v normální hrací době s Brazílií 2:2, když ještě pět minut před koncem vedli. V následném penaltovém rozstřelu však napodobili semifinálový nezdar proti Itálii, podlehli 4:5 a přišli o bronzové medaile.

Český tenista Cyril Suk se na turnaji ve švýcarském Gstaadu radoval z vítězství ve čtyřhře. Společně s Američanem Donaldem Johansonem, třetí nasazený pár soutěže, porazili ve finále makedonsko- americkou dvojici Aleksandar Kitinov, Erick Taino 7:5 a 7:6. Vítězové si mezi sebe rozdělili částku ve výši 38.350 dolarů.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně i polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.