Zprávy úterý, 13. října 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

Říjnová schůze sněmovny začne debatu o návrhu státního rozpočtu

Za přítomnosti prezidenta Václava Havla a jeho choti Dagmar začne dnes odpoledne pátá schůze Poslanecké sněmovny. Klíčovým bodem jednání má být první čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1999, který kabinet premiéra Miloše Zemana sestavil jako schodkový. V rámci projednávání návrhu zákona by se poslanci měli věnovat především základním rozpočtovým údajům. Pokud tyto údaje sněmovna schválí, nelze je již při závěrečném schvalování rozpočtu v prosinci měnit. Očekává se však, že právě deficit ve výši 26,8 miliardy korun bude předmětem bouřlivé diskuse, neboť většina sněmovny s touto částkou nesouhlasí. Pro přijetí návrhu rozpočtu je potřebná podpora nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Pokud by se hlasování zúčastnilo všech 200 poslanců, bude 74 poslanců vládní ČSSD potřebovat podporu minimálně 27 jejich kolegů. Vzhledem k tomu, že o podpoře rozpočtu uvažuje klub poslanců KSČM, který má 24 členů, budou sociální demokraté potřebovat alespoň tři opoziční hlasy.

Rozpočtový výbor s vládním návrhem rozpočtu nesouhlasí

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny v pondělí nedoporučil poslancům schválit v prvním čtení vládní zákon o státním rozpočtu. Poslanci výboru se nad předlohou střetli o podobu usnesení, kterým doporučují sněmovně, jaké k předloze zaujmout stanovisko. Úspěšnější byly strany pravicové, které těsným poměrem hlasů prosadily doporučení neschválit vládou předložené základní rozpočtové údaje.

Předsedu vlády a ČSSD Miloše Zemana nepřekvapilo, že rozpočtový výbor nedoporučil poslancům schválit v prvním čtení vládní zákon o státním rozpočtu. Uvedl to v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence l. Podle Zemana však v současné ekonomické krizi, v níž se Česká republika nachází, není čas na předvolební rétoriku některých opozičních politických stran, na "ukazování svalů a silácké výrazy". "Je to bohužel postoj, který může věci zkomplikovat," konstatoval. Přesto Zeman očekává, že někteří opoziční poslanci budou natolik rozumní, že návrh zákona o státním rozpočtu podpoří.

Prezident Havel má obavy ze systému budování státního rozpočtu

Škrty, s nimiž počítá vládní návrh státního rozpočtu na příští rok pro prezidentskou kancelář, jsou podle prezidenta Václava Havla nesmyslné. "Každá koruna, která nám je dneska odebrána či zkrácena, znamená statisícové a miliónové škody za rok, za dva, za tři, za pět. Jestli tímto způsobem ekonomického myšlení je budován schodkový státní rozpočet, pak pánbůh s námi," řekl dnes Havel Českému rozhlasu. Prezident se obává, že ve financích určených pro prezidentskou kancelář se odráží celý systém budování státního rozpočtu. Zmínil přitom, že zaslechl výrok premiéra Miloše Zemana o tom, že rozpočet Kanceláře prezidenta republiky je zanedbatelnou kapkou v moři celého státního rozpočtu. "Nicméně pro mě osobně v této malé kapce se zrcadlí, anebo obávám se, aby se nezrcadlil celý způsob budování rozpočtu," uzavřel.

Účastníci Fóra 2000 diskutovali především o krizi v Kosovu

Krize v Kosovu a rostoucí násilí ve světě byly hlavními tématy pondělního jednání 50 světových ekonomů, politologů, právníků a ekologů, kteří se už podruhé sešli na mezinárodní konferenci Fórum 2000 v Praze. Čestným hostem konference je první dáma USA Hillary Clintonová, která je na pozvání prezidenta Václava Havla po více než dvou letech opět v Praze. Na dvoudenní návštěvu přiletěla ze Sofie, kde patřila k hlavním osobnostem konference o postavení ženy v 21. století.

Evropská unie by podle prezidenta Václava Havla mohla mít jediného společného zástupce v Radě bezpečnosti OSN. Uvedl to v pondělí v diskusi na mezinárodní konferenci Fórum 2000. Řekl, že nechápe, proč má Evropa v Radě bezpečnosti tolik zástupců, když jiné mnohem větší a lidnatější země, například Indie, mezi stálými členy Rady nejsou. Evropská unie má kolem 350 miliónů občanů a například v Indii žije daleko více lidí, národů a etnik než v celé Evropě, prohlásil Havel.

Společné rozsvěcování svící jako symbolu usmíření a naděje a meditace zástupců čtyř hlavních světových duchovních tradic byly centrem krátkého náboženského setkání v katedrále sv. Víta, které se v pondělí uskutečnilo při pražské konferenci Fórum 2000. V kostele se sešli a hovořili duchovenští představitelé křesťanství, judaismu, budhismu a islámu s osobnostmi politického a společenského života v čele s prezidentem Václavem Havlem a manželkou amerického prezidenta Hillary Clintonovou.

V průběhu dnešního, druhého jednacího dne, na Pražském hradě vystoupí mimo jiné i paní Hillary Clintonová, člen Evropské komise Hans van den Broek a předseda vlády spolkové země Sasko Kurt Biedenkopf. V odpoledním bloku zaměřeném na problematiku globalizace ve vztahu k životnímu prostředí promluví například futuroložka Hazel Hendersonová, podnikatel Tomáš Baťa či bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan.

Hillary Clintonová se setkala s premiérem Zemanem a manželi Havlovými

Především o ekonomice a vztazích mezi veřejným a soukromým sektorem v pondělí spolu hovořili český premiér Miloš Zeman a manželka amerického prezidenta Hillary Clintonová. První dáma USA navštívila také Nadaci Vize 97 manželů Havlových v Královské zahradě Pražského hradu. Společná rodinná nadace vznikla v červenci sloučením Nadace Václava a Olgy Havlových a Nadace Vize 97, kterou před rokem založila prezidentova druhá žena Dagmar.

Na pozadí rozšiřování EU řešilo šest prezidentů situaci v Kosovu

Český prezident Václav Havel se v pondělí před polednem připojil k šesti dalším prezidentům středoevropských zemí, kteří se ve Vídni sešli na svém každoročním summitu. Jeho příchodem začalo hlavní jednání shromážděných hlav států. Schůzky, jejímž hostitelem byl letos nejvyšší rakouský představitel Thomas Klestil, se dále účastnili prezidenti Polska Aleksander Kwasniewski, Maďarska Arpád Goncz, Slovinska Milan Kučan a SRN Roman Herzog. Cílem setkání bylo posílení evropské integrace. Prezident Václav Havel vyzval mezinárodní společenství k široce založené, diplomaticky-mocenské akci, která by komplexně vyřešila problematiku albánské menšiny nejen v samém jugoslávském Kosovu, ale i sousední Makedonii. "Diplomatické řešení je hlavní, ale bez fyzické přítomnosti mírových sborů v konfliktní oblasti by asi těžko vedlo k cíli," řekl český prezident. Šestice středoevropských prezidentů se vyslovila pro urychlené rozšíření Evropské unie a podpořila Slovensko na jeho cestě do evropských struktur.

Zeman a Klaus s Kissingerem o Kosovu, globalizaci a světové finanční krizi

Hlavními tématy více než půlhodinového rozhovoru premiéra Miloše Zemana s bývalým ministrem zahraničí USA Henrym Kissingerem byly napjatá situace v jugoslávském Kosovu, globální ekonomika a hrozba světové finanční krize. Zeman to řekl ČTK krátce po pondělním setkání s americkým diplomatem. O hrozbě světové finanční krize v souvislosti s globální ekonomikou hovořil Kissinger rovněž 25. září na konferenci představitelů mezinárodního obchodu v Budapešti, jejíž účastníci jednali na téma "Vytváření bohatství v globální ekonomice". Kissinger varuje především před spekulacemi jako hrozbou globální stabilitě. Přílišné spekulace podle něj znemožňují přímé investice. Nenajdeli se způsob, jak tomuto jevu čelit, mezinárodní systém bude stále nestabilnější, soudí diplomat. Krize ekonomik Ruska a řady asijských zemí považuje pouze za symptonmy uvedeného problému.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se domnívá, že zvažované letecké útoky sil Severoatlantické aliance proti jugoslávské armádě v srbské provincii Kosovo nemohou samy o sobě situaci v této oblasti vyřešit. Klaus to řekl ČTK po pondělním setkání s bývalým americkým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem, s nímž se podle svých slov na tomto názoru shodl.

Další opatření ambasády ČR v JSR závisí na vývoji

Jednou z možných variant reakce na aktuální situaci v Kosovu je i úplnéuzavření velvyslanectví České republiky v Bělehradu, ale zatím nelze říci, zda bude využita v nejbližší době nebo zda k ní vůbec bude přikročeno. ČTK to v telefonickém rozhovoru sdělil velvyslanec Ivan Bušniak. Své velvyslanectví v Bělehradu jako první stát v pondělí uzavřelo Německo, jehož diplomatické zájmy nyní zastupuje japonská ambasáda.

Veteráni z Perského zálivu ke Kosovu

Ministerstvo obrany činí podle veteránů z Perského zálivu trestuhodnou chybu, když sedm let po válce v Zálivu nevyjasnilo právní postavení českých vojáků při účasti na podobné vojenské akci. V souvislosti s uvažovaným vysláním české polní nemocnice v rámci připravovaného zásahu mezinárodních vojenských sil v Kosovu to v pondělí ČTK řekl mluvčí Sdružení veteránů ze Zálivu Petr Želinský. Ten tvrdí, že hlavní nebezpečí hrozí českým vojákům při zajetí.

Vláda podpořila akce NATO v Kosovu i možná diplomatická řešení

Vláda v pondělí podpořila rozhodnutí Severoatlantické aliance směřující k naplnění rezolucí přijatých Organizací spojených národů v souvislosti s krizí v srbské provincii Kosovo. Kabinet však "nadále dává přednost diplomatickému řešení situace", řekl novinářům po jednání vlády ministr zahraničí Jan Kavan. Vláda rovněž vyslovila souhlas s přelety vzdušných sil NATO přes české území pro případ alianční akce k odvrácení humanitární katastrofy v Kosovu. Ministru obrany ve spolupráci s ministry zahraničních věcí a dopravy a spojů uložila zabezpečit případné přelety letadel NATO. Ministr obrany a ministr zahraničních věcí dostali rovněž za úkol posoudit a předložit vládě v souvislosti s případnou pozemní operací NATO v Kosovu návrh na zapojení České republiky.

Z dalšího jednání vlády

Vláda na pondělním zasedání schválila zprávu o plnění státního rozpočtu v prvním pololetí letošního roku. Ministr financí Ivo Svoboda ve zprávě odhaduje, že celkový schodek letošního státního rozpočtu bude na hranici 20 miliard korun.

Schválením novely trestního zákona podpořila vláda přísnější postihy za úplatkářství. Podle dosavadního zákona hrozilo za přijímání úplatků maximálně pětileté vězení. Připravovaná novela by podle ministra spravedlnosti Otakara Motejla měla umožnit až osmiletý trest vězení v případě, že úplatek přesáhne částku milión korun.

Ministr Jaroslav Bašta byl na pondělním jednání kabinetu jmenován vedoucím koordinační a analytické skupiny vládního Výboru na ochranu ekonomických zájmů České republiky. Nahradil tak Jana Šulu, který minulý týden na tuto funkci rezignoval. Vláda současně schválila statut uvedeného výboru i jeho komise.

Ohlasy na jmenování Bašty

Jmenování ministra Jaroslava Bašty šéfem koordinační a analytické komise vládního Výboru na ochranu ekonomických zájmů je podle stínového ministra vnitra ODS Ivana Langera důkazem bezradnosti. Sociální demokracie totiž před volbami slíbila velkolepou protikorupční akci "čisté ruce" a teď neví, jak ji zrealizovat, řekl ČTK Langer s tím, že postrádá "u pana ministra Bašty tu správnou odbornou erudici pro vykonávání funkce, která by měla vést k návrhům konkrétních zákonných norem".

Premiér Miloš Zeman označil výběr Bašty za velmi originální, protože ministr je již dostatečně mediálně znám. Dále uvedl, že jakékoli vydírání, které by mu hrozilo, u něj narazí na tvrdý a nesmlouvavý odpor. Zeman rezolutně odmítl tvrzení, podle kterých protikorupční akce ČSSD "čisté ruce" zkrachuje ještě dříve než započne, nebo že ji zablokuje opoziční dohoda s ODS. Baštova skupina bude přijímat podněty, které už přicházejí z jednotlivých ministerstev. Jedním z těchto podnětů je například i prošetření privatizace Knižního velkoobchodu, kauzy spojené s osobou místopředsedy ODS Miroslava Macka. Komise bude podle Zemana dávat podněty nezávislým a objektivním vyšetřovacím orgánům podle zásady "padni komu padni". Premiér současně ujistil, že komise nebude v žádném případě vstupovat do dosud neuzavřených vyšetřovacích spisů, takzvaných živých svazků.

FNM dosud zprivatizoval majetek a akcie za 800 miliard korun

Fond národního majetku České republiky zprivatizoval dosud majetek a akcie v účetní hodnotě za zhruba 800 miliard korun. K privatizaci přitom zbývá majetek za 171 miliard korun, z toho však majetek v objemu 155 miliard korun je vázán na rozhodnutí státu ve strategických společnostech. Na tiskové konferenci v Praze to v pondělí řekl odstupující předseda Výkonného výboru Fondu národního majetku Roman Češka.

Dnes bude v Praze otevřeno Informační centrum EU

Člen Evropské komise Hans van den Broek dnes slavnostně otevře v pražské Rytířské ulici Informační centrum Evropské unie. Středisko by mělo veřejnosti poskytovat informace o unii, jejích vztazích s Prahou a dopadech očekávaného začlenění České republiky do unie. Člen Evropské komise odpovědný za rozšíření má v Praze dnes zároveň jednat s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem, premiérem Milošem Zemanem, ministrem zahraničí Janem Kavanem i jeho náměstkem Pavlem Teličkou, hlavním českým vyjednavačem pro vstup země do unie.

ČR bude moci čerpat 1,3 miliardy korun z programu Phare

Česká republika získá možnost čerpat z programu Phare až 32,35 miliónu ECU, což je přibližně 1,3 miliardy korun. Umožní to čtyři finanční memoranda programu Phare, která v pondělí v Praze podepsali ministr financí Ivo Svoboda a komisař Evropské komise Hans van den Broek. Peníze jsou určeny na předem definované projekty, přičemž u většiny z nich se vyžaduje spolufinancování z české strany.

Patria: Snížení inflace prioritou před vstupem do EU a EMU

Prioritou České republiky pro vstup do Evropské unie (EU) a Evropské měnové unie (EMU) bude snížení inflace. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti Patria Finance prezentované na pondělní tiskové konferenci v Praze. Ke konci tohoto roku odborníci Patria Finance očekávají celkovou inflaci 8,4 procenta a v lednu příštího roku by inflace měla klesnout až na šest procent.

Do Prahy přiletělo letadlo plné afghánských uprchlíků

Letadlo se 106 afghánskými uprchlíky společnosti Moldavian Airlines na pravidelné lince z Kišiněva přiletělo v pondělído Prahy na ruzyňské letiště. Zde si cestujícící, kteří údajně nevěděli kam letí a byli bez dokladů, vynutili vstup na českou půdu. Všichni hodlají v České republice požádat o politický azyl. V noci na dnešek byli dopraveni do uprchlického tábora ve Vyšné Lhotě u Frýdku-Místku na severní Moravě.

Česká republika by mohla podle předsedy vlády Miloše Zemana zrušit bezvízový styk s Moldavskem, pokud se potvrdí informace, že z této země přiletělo letadlo s více než stovkou Afghánců, kteří si vynutili vstup na českou půdu.

Ministerstvo vnitra připravuje ve spolupráci s ministerstvem zahraničí zavedení vízové povinnosti pro některé státy bývalého Sovětského svazu a Balkánu. Představitelé obou ministerstev na konci srpna ČTK řekli, že vízová povinnosti pro tyto země bude zavedena za několik měsíců. Jednání s vybranými zeměmi by však měla začít ještě letos.

Zdravotní péče o uprchlíky je zatím na úrovni ideového záměru

Zatím na úrovni ideového záměru má ministerstvo zdravotnictví podle ministra Ivana Davida řešení zdravotní péče o uprchlíky, bezdomovce a další "obtížně zařaditelné, nezaškatulkovatelné osoby". David to v pondělí uvedl v Teplicích na dotaz ČTK. Na severu Čech se podle policie pohybuje přes 1000 kosovských Albánců, kteří směřují do Německa. Ministr zdravotnictví zdůraznil, že problémy s těmito lidmi nejsou jen na Teplicku, ale i v Praze, kde zase je velké množství ilegálně pracujících a neevidovaných zejména Ukrajinců. Když jsou nemocní, tak mají podle něj zhoršený přístup ke zdravotní péči. Jejich zdravotní stav není podle ministra kontrolován, mohou se tak stát nositeli infekčních chorob, zejména tuberkulózy.

Nejlepší fotografií roku je snímek Romky oplakávající smrt dětí

Fotografie romské matky truchlící nad smrtí svých dětí, které se utopily při červencových záplavách v Jarovnicích na východním Slovensku, od fotoreportéra deníku Mladá fronta Dnes Davida Neffa zvítězila v letošním ročníku soutěže Czech Press Photo a stala se nejlepší fotografií roku. Soutěže se zúčastnilo 199 fotografů s 2532 pracemi.

V Košicích začala přehlídka české kultury "České dny 98"

Za velkého zájmu veřejnosti začal v pondělí ve východoslovenské metropoli Košicích koncertem olomoucké skupiny Fontána a festivalem filmů Nové české vlny 5.ročník přehlídky české kultury, která se letos koná pod názvem "Ex-Orior České dny 98".

Ze sportu:

Český cyklista Jaroslav Bílek se stal vítězem sedmé etapy závodu Herald Sun Tour v Austrálii. V průběžné klasifikaci se tak posunul na čtvrté místo.

Předpověď počasí:

Dnes má být na celém území České republiky převážně zataženo s občasným deštěm, nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.