Zprávy úterý, 14. března 2000

A nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel zaúkoloval Bezpečnostní informací službu

Prezident Václav Havel v pondělí přijal ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Růžka a zadal jeho úřadu úkol týkající se aktuální bezpečnostní situace státu. Bez dalších podrobností, s odkazem na tajnost úkolu, o tom ČTK informoval Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Prezident se v neděli pozastavil nad tím, že ministr vnitra Václav Grulich, který má odejít z vlády, a premiér Miloš Zeman hodnotí odlišně úroveň práce dvou speciálních policejních útvarů, které hlava státu v minulých týdnech navštívila. Zatímco Grulich hodnotí práci útvarů kladně, Zeman výsledky jejich činnosti kritizuje. Po návštěvách Útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Útvaru pro boj s korupcí a závažnou hospodářskou kriminalitou a na základě dalších informací nabyl prezident podle svého mluvčího přesvědčení, že v zemi existují síly, které mají zájem na destabilizaci těchto dvou policejních složek. Proto se prezident rozhodl setkat se šéfem civilní kontrarozvědky a zadat BIS úkol související s touto problematikou. O zadání úkolu pro BIS prezident uvědomil podle zákona vládu.

Ministr Grulich v pondělí prostřednictvím svého mluvčího Jana Deckera Zemanovu kritiku odmítl. "Na podmínky, ve kterých pracují, jsou výsledky velice dobré," tlumočil Decker novinářům ministrův názor na práci policistů obou specializovaných útvarů. Dodal, že Grulich vnímá Zemanova slova "ne jako útok, ale jako konstatování pana premiéra", které se od jeho názoru "trošku liší". Havlovo zaúkolování BIS odmítl Decker komentovat. S výsledky práce obou policejních útvarů chce ministr Grulich seznámit veřejnost příští týden v Brně na společné tiskové konferenci s policejním prezidentem Jiřím Kolářem.

Premiér Miloš Zeman označil svůj požadavek zvýšení efektivity práce Útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Útvaru pro boj s korupcí a závažnou hospodářskou kriminalitou za snahu o stabilizaci těchto speciálních policejních útvarů. Zeman v pondělí na tiskové konferenci v Chomutově odmítl ztotožnění své osoby se silami, které podle prezidenta Václava Havla mají zájem o destabilizaci obou významných složek policie. Zeman zároveň naznačil, že budoucí ministr vnitra, kterým pravděpodobně bude Stanislav Gross, by měl uskutečnit v obou policejních útvarech personální změny. Koho se konkrétně budou týkat, však neupřesnil.

Proti hospodářské kriminalitě se v minulosti v České republice podle premiéra téměř vůbec nebojovalo. Proto také prý Miloš Zeman požádal americkou vládu o zřízení služebny FBI, která by v České republice na základě svých zkušeností s bojem proti ekonomické kriminalitě poskytovala konzultativní a poradenskou činnost.

Bezpečnostní rada zhodnotí působení ČR v NATO a projedná nákup stíhaček

Roční působení České republiky v Severoatlantické alianci zhodnotí nejvyšší čeští ústavní činitelé na úterním jednání Bezpečnostní rady státu. Členové rady budou podle pondělních informací Úřadu vlády projednávat i stěžejní otázku nákupu nadzvukových letounů. Rozhodnou, zda se vyhlásí výběrové řízení na firmu, od níž by český stát mohl nakoupit 18 až 24 stíhaček pro českou armádu.

Slavnostní části jednání Bezpečnostní rady, věnované hodnocení účasti České republiky v NATO, se jako hosté zúčastní prezident Václav Havel, předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a místopředseda Senátu Ivan Havlíček. Přítomni budou i premiér Miloš Zeman, místopředseda vlády Jan Kavan a ministr obrany Vladimír Vetchý.

V pracovní části rady se budou vedle nákupu nadzvukových armádních letounů projednávat zásady činnosti orgánů krizového řízení České republiky na úrovni ústředních a územních orgánů státní správy. Členové rady vyslechnou informaci o účasti České republiky v mezinárodních kontrolních režimech a o součinnosti s orgány NATO k problematice velení a výcviku vojsk.

Memorandum mezi vládou a BAE

Tzv. memorandum o porozumění mezi českou vládou, britskou společností BAE Systems a švédskou firmou SAAB Military - Aicraft, vyrábějících stíhačky Gripen, v úterý podepíší místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík a zástupci obou společností. Podle mluvčího ministerstva financí Libora Vacka však memorandum není právně závazné a obsahuje jen základní parametry offsetových programů, ke kterým se BAE Systems zavazuje, pokud by vyhrála tendr na prodej stíhaček Armádě ČR. "Smlouva, pokud vím, nehovoří přímo o dodávkách stíhaček Gripen pro českou armádu," řekla ČTK britská mimokabinetní ministryně průmyslu a obchodu Helen Liddellová, která zahájila v Praze roční kampaň Opportunity Czech Republic na podporu obchodu a investic mezi oběma zeměmi.

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová se zúčastní setkání šéfů horních komor parlamentu

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová se v úterý v Paříži zúčastní mezinárodního setkání šéfů horních parlamentních komor. Budou debatovat především o systému dvoukomorových parlamentů a o roli, kterou horní komory v jednotlivých zemích hrají. Ředitel sekretariátu Benešové Milan Kupka v pondělí ČTK řekl, že předsedové senátů z různých zemí se scházejí poprvé. Podle informací senátního tiskového oddělení má dvoukomorový parlamentní systém zhruba šest desítek států.

Vicepremiér Pavel Rychetský se vrátil z Chile nespokojen s česko-chilskou obchodní výměnou

České podniky málo využívají možnosti obchodní výměny s Chile, prohlásil v pondělí po návratu z této latinskoamerické země vicepremiér Pavel Rychetský. Podle jeho slov české podniky zcela evidentně propásly řadu příležitostí. Jako příklad Rychetský uvedl návštěvu, která chtěla jednat se zástupci ČKD a Vagónky Studénka o dodávkách pro novou chilskou rychlodráhu. Nikdo je ale nepřijal, protože přijeli v pátek odpoledne. Vicepremiér připustil, že situací se bude zabývat i vláda. Pavel Rychetský navštívil oficiálně Chile v rámci inaugurace nového prezidenta Ricarda Lagose.

Vicepremiér Rychetský v rámci návštěvy také získal podporu Chile pro rezoluci OSN o porušování lidských práv na Kubě, kterou chce Česká republika i letos předložit Komisi OSN pro lidská práva. Zisk chilské podpory je podle Rychetského úspěchem, neboť země Latinské Ameriky mají ke Kubě tradičně dobrý vztah.

Ministr Fencl jednal v Mexiku o investici v ČR

O možnosti dalších investic mexické potravinářské společnosti Ricolino v České republice jednal v pondělí s představitelem jejího vedení Enrique Chávezem český ministr zemědělství Jan Fencl, který je na několikadenní návštěvě Mexika. Ricolono zakoupila loni v Ostravě pekárnu za 12 miliónů dolarů (435 miliónů Kč) a se 70 zaměstnanci rozběhla výrobu želatinových pamlsků. Fencl ocenil zejména umístění investice do Ostravska, které trpí velkou nezaměstnaností. ČTK dále řekl, že se jedná o dodatečných investičních pobídkách pro Ricolino, která spatřuje v ostravském podniku odrazový můstek pro vývoz do regionu i do Evropské unie, až bude ČR jejím členem.

Ministr Bohumil Fišer chce dosáhnout rychlejšího růstu platů ve zdravotnictví

Rychlejšího růstu platů ve svém resortu chce dosáhnout ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Po pondělním jednání ministra s místopředsedou Českomoravské konferace odborových svazů Milanem Štěchem a předsedou Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřím Schlangrem to řekl mluvčí ministerstva Ota Černý. Ministr Fišer trvá podle něj na systému jednotného odměňování s tím, že by lékaři a zdravotnický personál měli být na vyšším tarifním místě, než jiné profese.

Odboráři v pondělí předali také ministrovi materiál, shrnující hlavní principy, které bude prosazovat odborářská komora v dalším vývoji systému zdravotnictví. Materiál se mimo jiné týká dostupnosti zdravotní péče pro zaměstnance v souladu s úmluvami Mezinárodní organizace práce a zaměřuje se také na úrazové pojištění.

Premiér Zeman: Vládní zmocněnec by měl pocházet z místa svého působení

Vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy nebude podle premiéra Miloše Zemana "pražský úředník", ale bude pocházet z místa svého působení. Zmocněnec bude koordinovat vládní programy pro snižování nezaměstnanosti. Premiér Zeman v pondělí na tiskové konferenci v Ústí nad Labem uvedl, že musí mít manažerské schopnosti a musí být vybaven potřebnými pravomocemi. Tyto pravomoci mu budou umožňovat koordinaci činnosti ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva dopravy právě v oblasti zaměstnanosti. Premiér Zeman řekl, že zmocněnec vlády pro severozápadní Čechy bude jmenován "v nejbližších týdnech". Vládního zmocněnce budou mít severozápadní Čechy a severní Morava, tedy regiony s nejvyšší nezaměstnaností.

Po Tony Blairovi vyzval i Miloš Zeman k lepší spolupráci v boji proti drogám

Premiér Miloš Zeman se připojil k iniciativě svého britského protějšku Tonyho Blaira, který vyzval členské země Evropské unie, aby zlepšily svou spolupráci v boji proti drogám. Členové Unie by podle něj měli navázat užší spolupráci na tomto poli i s kandidáty na členství v EU, mezi něž patří i Česká republika. Miloš Zeman tuto iniciativu přivítal, řekl v pondělí ČTK mluvčí vlády Libor Rouček.

Budoucnost protidrogové prevence je podle Asociace nestátních organizací ohrožena nedostatkem financí

Téměř stovka projektů protidrogové prevence je podle předsedy Asociace nestátních organizací (ANO) Jiřího Presla ohrožena tím, že letos jde ze státního rozpočtu na protidrogovou politiku polovina toho, co loni. Presl to v pondělí řekl novinářům s tím, že sekretář meziresortní protidrogové komise Josef Radimecký by měl upozornit na toto nebezpečí vládu. "Poslanci minulý týden při schvalování státního rozpočtu dali na prevenci zaměřenou na snížení poptávky po drogách 114 miliónů korun, z nich ale 40 miliónů vázali účelově na výstavbu veřejných sportovišť. Na provoz terapeutických komunit a nízkoprahových zařízení tak zbyde 74 miliónů korun," upřesnil Jiří Presl.

Místopředsedkyně ANO Martina Těmínová vysvětlila, že všechny projekty protidrogové prevence budou bez rozdílu zkráceny o čtvrtinu, řada jich zanikne a většina bude omezena. "Zatím nevíme, jaké služby budeme moci poskytovat," dodala.

Papežova omluva vzbudila v České republice pozitivní reakce

Nedělní modlitba papeže Jana Pavla II. za odpuštění hříchů a historických provinění římskokatolické církve vzbudila mezi českými křesťany pozitivní reakce, i když se ozvaly hlasy, že by měly následovat také činy, zejména proměna církevní organizace a obrat ve smýšlení řadových katolíků. Ani čeští Židé však nezdůrazňují, na rozdíl od zahraničních židovských kruhů, že je papežovo vyznání vin málo. Židovská komunita v reakci na nedělní vyjádření hlavy katolické církve oceňuje, že omluva zazněla, a považuje ji za začátek.

"Žádná omluva nemůže zrušit a změnit nesmírné utrpení miliónů obětí holocaustu; jsou zločiny, jejichž řešení musíme, chtě nechtě, předat vyšším soudům," uvedl mluvčí Církve československé husitské Jan Schwarz a měl na mysli Boží soud. Také Jan Pavel II. viny katolíků vyjádřil v modlitbě k Bohu a neprosil za odpuštění žádnou světskou instanci.

Křesťanská misijní společnost, reprezentující především české protestanty, připomněla, že mnohé z hříchů, vyznávaných nyní papežem, propagovali v minulosti lidé prohlášení za svaté. "Důležité je, aby papežův krok nezůstal jen na obecné rovině - svatořečení pronásledovatele moravských protestantů Jana Sarkandera před pěti lety bylo krokem zcela protichůdným," řekl mluvčí společnosti Tomáš Dittrich.

"Papežovu omluvu jsem vítal, ocenil a divím se těm, kteří to považují za laciné gesto. Myslím, že je to věc naprosto mimořádná v dějinách církve," řekl ČTK předseda lidovců Jan Kasal.

Stejného názoru je i katolický intelektuál a kněz Tomáš Halík. "Omluva Jana Pavla II. je dějinotvornou událostí. Může být i příkladem pro naši společnost, protože jsme se v mnohém nedokázali vyrovnat s národní minulostí, například s vyhnáním Němců a kolaborací části národa s totalitními režimy," uvedl Halík.

Religionista Ivan Štampach se domnívá, že potrvá ještě několik generací, než se většina římských katolíků vnitřně ztotožní s tím, co řekl papež tuto neděli. Někdejší římskokatolický kněz, který proslul přestupem do starokatolické církve, v souvislosti s omluvou Jana Pavla II. uvedl, že mentalita, která vedla k inkvizici, křižáckým válkám, antijudaistickým výpadům a k pohrdání náboženskými tradicemi národů, bohužel trvá. Teologové a historici po vyznání historických vin podle něj volali už několik desetiletí.

Peníze mohou veteráni žádat na úřadech sociálního zabezpečení

Nárok na jednorázovou peněžní částku mohou bývalí členové československých zahraničních armád a armád spojenců z let 1939 až 1945 uplatnit u České správy sociálního zabezpečení, Vojenského úřadu sociálního zabezpečení nebo na Správě sociálního zabezpečení ministerstva vnitra. ČTK to v pondělí sdělila tisková služba ministerstva obrany.

Zákon o nároku na jednorázovou peněžní částku schválili poslanci loni a platí od letošního 1. března. Částka je odstupňována podle délky vojenské služby a může dosáhnout až několika set tisíc korun. Zákon počítá s tím, že každý, kdo v zahraničních armádách bojoval proti nacismu déle než jeden rok, dostane 120.000 korun. Za každý další měsíc nad jeden odsloužený rok mu připadne 5000 korun. Částku 120.000 korun má dostat i ten, kdo za sebou rok služby nemá, ale prokáže, že byl v boji zraněn a byl mu přiznán invalidní důchod. Lidé, kteří v zahraničních jednotkách sloužili méně než rok, ale déle než tři měsíce, mají obdržet 60.000 korun. Zákon se vztahuje i na vdovy a vdovce, kteří mají mít nárok na polovinu částky, jež by náležela druhému z manželů. V případě, že jejich manžel v boji padl, však mají dostat rovněž 120.000 korun.

Jaromír Dušek: Tresty bez rozsudku o nezákonné stávce jsou protiústavní

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek se ostře ohradil proti pondělnímu rozhodnutí Správní rady Českých drah. Ta totiž uložila generálnímu řediteli Daliboru Zelenému, aby jí do příštího zasedání 29. března předložil materiál o průběhu výstražné stávky odborářů, která se uskutečnila minulou středu. Zároveň má předložit návrh restriktivních opatření pro ty pracovníky, kteří porušili pracovní kázeň. Jak uvedl předseda Správní rady Českých drah Jaroslav Vrána, "stávka totiž byla zřejmě, podtrhuji zřejmě, nezákonná".

Jaromír Dušek v této souvislosti uvedl, že takový postup před právoplatným rozhodnutím soudu o nezákonnosti stávky je protiústavní a odbory budou bránit zaměstnance drah právní cestou. "Jestliže to bude skutečně v usnesení podepsaném Vránou, tak to bychom museli okamžitě podat žalobu na správní radu," zdůraznil Dušek, kterého vláda bezprostředně po stávce potrestala okamžitým odvoláním ze správní rady. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že neohlášenou stávkou poškodil dobré jméno železnice a způsobil jí ekonomické škody.

Západočeská varianta je prý poslední možnost řešení situace Romů

Varianta západočeských Romů, kteří od státu žádají finanční kompenzaci za svůj odchod z České republiky kvůli rasové nenávisti a diskriminaci, je podle Grémia romských regionálních představitelů poslední možností k řešení situace Romů v České republice. Vyplývá to z prohlášení, které přijali v sobotu v Berouně delegáti konference romských regionálních představitelů a které v pondělí ČTK poskytl mluvčí grémia Ondřej Giňa. Exodus Romů z Česka je podle delegátů nejdramatičtější reakcí romské populace v poválečném období na události, které Romy tragicky postihují v každodenním životě. "Požadavek představitelů romských organizací západočeského regionu na odškodnění těch, kteří opouštějí své domovy a zanechávají ve své zemi majetek a další hodnoty, zdůrazňuje dramatičnost postavení Romů ve společnosti," uvádějí v prohlášení.

Romové chtějí vybudovat v Novém Boru romskou vesničku Soužití

V Novém Boru má vzniknout nová romská vesnička s názvem Soužití. Měli by v ní najít domov všichni Romové se zájmem o integraci do společnosti. Uvedl to v pondělí mluvčí novoborských Romů Štefan Gorol s tím, že projekt hodlají financovat nizozemské nadace a ambasády Británie a Kanady. Vesničku Soužití má tvořit 450 rodinných domků. Lidé, kteří se rozhodnout se do ní přestěhovat, budou muset dbát na dodržování pořádku a klidu. Toho, kdo to nebude respektovat, tu nebudeme trpět, zdůrazňují autoři projektu. Romové budou podle Štefana Gorola jednat v nejbližší době s ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou o možnostech své rekvalifikace. "Naši lidé se přeškolí, a potom si vesnici postavíme z 60 procent sami, jen odborné práce přenecháme specializovaným firmám," vysvětlil Gorol.

Starosta Nového Boru Ivan Lacko se domnívá, že záměr Romů by musel dostat nejprve souhlas zastupitelstva, které by si zřejmě udělalo sondu mezi místními obyvateli. Rozhodně je však proti přistěhování dalších občanů romském národnosti do města.

Čeští vojáci soupeří na svazích hor i ve sportovních halách

Poměřit svoji kondici v řadě sportovních disciplín přijeli v pondělí do Olomouce zástupci vojsk české armády, kteří si během zimních sportovních her zasoutěží ve sportovních halách a na zasněžených svazích Jeseníků. Zimní sportovní hry české armády zahájil v olomoucké sportovní hale ministr obrany Vladimír Vetchý, který popřál sportovcům úspěch v klání. "Na armádní sport věnujeme dost peněz, neboť nejde jen o to, aby vojáci z povolání mohli získávat tělesnou a duševní zdatnost. Jde nám i o vojáky základní služby, kteří se díky sportování mohou vyhnout civilizačním chorobám či drogám, které v armádě nechceme," řekl novinářům Vetchý.

Zástupci jednotlivých armádních složek se během pěti dnů utkají ve volejbalu, basketbalu, sálové kopané, florbalu a stolním tenisu na olomouckých sportovištích. Část ze 420 sportovců si to rozdá ve sjezdových a běžeckých disciplínách na lyžích a snowboardech na svazích pod vrcholem Pradědu. Zimní mistrovství tentokrát pořádá Velitelství pozemních sil v Olomouci. Kromě týmů, které reprezentují jednotlivá vojska armády, se klání zúčastní i družstva ministerstva obrany a generálního štábu a sportovci z vojenských škol. Loňské prvenství bude obhajovat družstvo vzdušných sil.

Ze sportu:

Hokejisté Chomutova zvítězili v úvodním finálovém zápasu play off první ligy nad Duklou Jihlava 5:2 a v sérii se ujali vedení 1:0. Druhý zápas se v Chomutově bude hrát v úterý, k postupu do baráže o extraligu proti Vítkovicím je třeba tří výher.

A ještě informace o počasí:

V úterý v České republice očekáváme oblačno až zataženo s občasným deštěm, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.