Zprávy úterý, 14. dubna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na řadě jsou zprávy.

Nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna bude hlasovat o vstupu ČR do NATO

Poslanecká sněmovna dnes s největší pravděpodobností schválí na své mimořádné schůzi vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Předseda sociální demokracie Miloš Zeman takřka do poslední chvíle požadoval vypsání referenda o přistoupení k alianci, ale nakonec kapituloval. Vedení sociálních demokratů poté doporučilo svým poslancům hlasovat pro vstup. Podle předsedy klubu ČSSD Stanislava Grosse to také naprostá většina poslanců udělá. Přesto se najdou jednotlivci, kteří ruku nezvednou. Tento počet odpůrců z řad sociálních demokratů by však přistoupení ČR k NATO ohrozit nemohl. Mimořádná schůze se uskuteční z iniciativy skupiny 78 poslanců z řad pravice, kteří o její svolání požádali předsedu komory Miloše Zemana minulý týden. Proti vstupu do NATO budou nejspíš komunisté a republikáni.

Premiér Josef Tošovský do USA na jednání MMF

Premiér Josef Tošovský přicestuje v noci z úterý na středu do Spojených států na pracovní návštěvu. Jejím hlavním obsahem je účast na jarním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) ve Washingtonu a jednání s představiteli obou významných finančních institucí. Čeká ho také pracovní oběd s ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Obsah jejich jednání do značné míry ovlivní hlasování Poslanecké sněmovny o vstupu ČR do NATO. Na programu má premiér Tošovský také schůzky s šéfy obou finančních organizací, s výkonným ředitelem MMF Michelem Camdessusem a s prezidentem SB Jamesem Wolfensohnem.

Ve Spojených státech již je ministr financí Ivan Pilip. V druhé polovině týdne se spolu s premiérem Josefem Tošovským zúčastní jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu. První večer pobytu za oceánem strávil Pilip v diskusi s prezidentem Středoevropského růstového fondu Pierrem Davironem. Fond založila v roce 1994 investiční banka CS First Boston jako nástroj pro investování ve středoevropském prostoru. Davirona zajímaly perspektivy politického vývoje v ČR a odhady ministra Pilipa týkající se pravděpodobné podoby vlády po volbách.

MMF: Východní Evropa roste, prioritou strukturální reformy

Ekonomický růst v bývalém sovětském bloku jako celku se má letos podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) zrychlit z loňských 1,7 na 2,9 procenta. Prioritou v celém regionu však zůstávají zejména reformy finančního sektoru, uvedl MMF ve svém pololetním světovém hospodářském výhledu. Polsko, Maďarsko a Česká republika zažívají nyní podle MMF jistý tlak na růst měn. Pro ČR je nyní podle MMF důležitá rozpočtová střídmost a mzdová disciplína, která udrží běžný účet platební bilance v udržitelném deficitu. Praha by rovněž měla posílit bankovní systém a prohloubit strukturální reformy v oblasti vlastnické správy podniků. MMF pro ČR letos předpovídá růst o 2,2 procenta při inflaci 11 procent.

Centrální banka hájila v loňském roce především kurs koruny

Především na utlumení nadměrné domácí poptávky a na obranu kursu koruny byla zaměřena politika České národní banky /ČNB/ v loňském roce. Vyplývá to z analýzy měnového vývoje v roce 1997, kterou v těchto dnech sněmovně předložila ČNB. Ke korekci nepříznivého ekonomického vývoje přijala vláda opatření, jejichž cílem bylo zajistit přísnou výdajovou restrikci v úhrnném objemu 42 miliard korun. Finanční hospodaření vlády bylo navíc komplikováno červencovými povodněmi, jejichž důsledky byly částečně kryty emisí vládních dluhopisů. Celkově skončilo hospodaření státního rozpočtu v závěru roku 1997 schodkem v rozsahu téměř 16 miliard, což činí 0,9 procenta HDP.

Hrubá zadluženost ČR narostla loni na 21,4 miliardy USD

Hrubá zadluženost českého hospodářství narostla v roce 1997 na 21,4 miliardy USD z 20,8 miliardy USD v roce 1996, oznámila Česká národní banka. V pravidelném měsíčním bulletinu uvádí, že za poslední tři měsíce roku 1997 se zadluženost zvedla o 0,4 miliardy USD z 21,0 miliardy USD na konci třetího kvartálu.

Trestní oznámení v souvislosti s vězněním a smrtí Pavla Wonky

Trestní oznámení na tři pracovníky justice, advokáta a lékaře, kteří se v roce 1988 měli zasadit o poslání těžce nemocného Pavla Wonky do vězení, podal antikomunista a bývalý redaktor Necenzurovaných novin Karel H”fer z Vyškova na Olomoucku. V dopise prezidenta Václava Havla požádal, aby společně s ministryní spravedlnosti Vlastou Parkanovou vyzval prokurátorku, soudkyni a soudce, kteří Wonku poslali do vězení, k odchodu z justice. Wonka zemřel ve věznici v Hradci Králové šest dnů po vynesení rozsudku ve věku 35 let. Soudkyně okresního soudu v Trutnově Marcela Horváthová podle svých slov nevěděla, že jeho zdravotní stav byl tak špatný.

Další podpisy pod zvacím dopisem neovlivní dosavadní vyšetřování

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) se bude v souvislosti se zveřejněním dalších šesti podpisů pod zvacím dopisem k intervenci armád Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do Československa zabývat novými podněty a prověřovat, zda lze uvažovat o trestné činnosti. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí úřadu Tomáš Hornof. Z poznámek, které si vedl člen politického byra ÚV KSSS a první tajemník ÚV KS Ukrajiny Pjotr Šelest, totiž vyplývá, že kromě Vasila Biaka, Aloise Indry, Antonína Kapka, Drahomíra Koldera a Oldřicha Švestky podepsali dopis také Lubomír Štrougal, Jozef Lenárt, Karel Hoffmann, František Barbírek, Emil Rigo a Jan Piller. Dopis má být uložen v bývalém sovětském archívu a podle mluvčího ÚDV je i v současné době nesnadné jej získat.

V Praze se setkají šéfové policií metropolí střední Evropy

Zejména problémům spojeným s pouliční kriminalitou se budou věnovat nejvyšší policejní funkcionáři měst sedmi středoevropských států na setkání, které se od úterý do čtvrtka uskuteční v Praze. Do Prahy přicestují šéfové policií Bratislavy, Berlína, Budapešti, Vídně, Varšavy a také Mnichova. Pozornost účastníků konference se soustředí také na kriminalitu cizinců.

Měření v Chemopetrolu mají vyloučit obvinění ze šíření zápachu

Divize Agro litvínovského Chemopetrolu se stane cílem zkoumání nezávislých expertů a německých specialistů. Ti mají zjistit, zda je firma původcem zápachu, který již řadu měsíců v různě dlouhých intervalech sužuje obyvatele českých a německých hraničních obcí v oblasti Hory svatého Šebestiána na Mostecku. O prověření Chemopetrolu žádají už více než 19 měsíců především obyvatelé německých obcí. Firma po odmítání požadavků saského ministerstva životního prostředí vyhověla až na žádost Ministerstva životního prostředí ČR s tím, že o povolení kontroly v závodě teprve nyní požádal odpovídající partner.

Věc Makropulos znovu v Metropolitní opeře

Po dvouleté přestávce od prvního uvedení opery Leoše Janáčka "Věc Makropulos" na scéně newyorské Metropolitní opery se operní dílo znovu v sobotu na tuto scénu vrátilo. The New York Times ve víkendové příloze ocenil především výkon Catherine Malfitanové v hlavní roli Emilie Marty. Jde o vrcholné hudební drama. "Další představení jsou jen tři. Jděte," vybízí recenze newyorské operní ctitele.

Americký kosmonaut s českými předky přednášel v planetáriu

Se svými zážitky z čtyřměsíčního pobytu na ruské orbitální stanici Mir, ale i dalšími zkušenostmi, které získal z pěti letů do vesmíru, se s návštěvníky přednášky v pražském planetáriu podělil americký kosmonaut českého původu John Elmer Blaha. Pochvaloval si rovněž spolupráci s ruskými kosmonauty, kteří jsou prý velmi pilní a při svém pobytu na Miru pracovali 16 až 18 hodin denně. Návštěvníci přednášky, která byla vyprodána již půl hodiny před jejím začátkem, pak mohli shlédnout videozáznam ze zmíněného rusko-amerického letu včetně atraktivních záběrů Země z výšky několika set kilometrů. Blaha si během svého pobytu chce najít chvilku na návštěvu Herálce u Humpolce, odkud jeho dědeček Anton Bláha, který na konci minulého století odešel do Ameriky, pocházel.

V uprchlickém táboře v Zastávce u Brna mají výtvarný ateliér

Na vybudování výtvarného ateliéru v uprchlickém táboře v Zastávce v Brna, v němž je nyní také 36 dětí z Afghánistánu, Bulharska, Rumunska a zemí bývalého Sovětského svazu, se významně podílela katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty na brněnské Masarykově univerzitě. Tato spolupráce je součástí projektu zaměřeného na vzdělávání budoucích pedagogů, kteří budou učit žáky a studenty z národnostních menšin, přistěhovalce, zdravotně postižené a sociálně nepřizpůsobivé skupiny.

Ze sportu:

Obhájce mistrovského titulu Petra Vsetín dokázal po dvou domácích výhrách nad Železárnami Třinec 5:1 a 4:1 zvítězit i ve třetím finálovém utkání hokejové extraligy na ledě soupeře 3:1. Vsetín tak získal čtvrtý titul v řadě za sebou. Druhou branku vítězů vsítil ve 35. minutě Jiří Dopita, nejúspěšnější střelec play off. Vítězství Vsetínu pojistil v poslední minutě Jaškin střelou do prázdné branky při power play Třince. Do kabiny vítězů se ještě dlouho po skončení zápasu nedalo bez újmy proniknout. Šampaňské teklo proudem a vzduch nasákl dýmem z doutníků, který si zapálil i nekuřák Jiří Dopita. Bronzová příčka patří loňskému vicemistrovi Vítkovicím a čtvrtá skončila pražská Sparta.

Konečné pořadí hokejové extraligy: 1. Petra Vsetín, 2. Železárny Třinec, 3. Vítkovice, 4. Sparta Praha, 5. Keramika Plzeň, 6. Slavia Praha, 7. Chemopetrol Litvínov, 8. Pojišťovna IPB Pardubice, 9. Dukla Jihlava, 10. České Budějovice, 11. Barum ZPS Zlín, 12. Velvana Kladno, 13. Becherovka Karlovy Vary, 14. Bohemex Trade Opava.

Třinecký útočník Richard Král vyhrál kanadské bodování play off hokejové extraligy s dvoubodovým náskokem před Jiřím Dopitou ze Vsetína. Král dosáhl všech svých dvaceti bodů (osm branek a dvanáct asistencí) ve čtvrtfinále a semifinále. Ve finálové sérii nastoupil pro zranění lokte až ve třetím zápase a nebodoval.

Český útočník Jaromír Jágr z Pittsburghu vede kanadské bodování severoamerické Národní hokejové ligy (NHL) s devítibodovým náskokem před ruským útočníkem Vancouveru Pavlem Burem. Oba jejich týmy sehrají do konce základní části letošního ročníku NHL již jen tři zápasy. Jágr má na svém kontě 97 bodů za 33 branek a 64 asistencí, Bure se trefil devětačtyřicetkrát a na 39 gólů přihrál. Třetí příčka patří s 87 body Waynu Gretzkému z New York Rangers.

Úspěchy českých sportovců na Zimních olympijských hrách v Naganu připomíná jedinečný zvukový dokument, který právě vydal Český rozhlas v edici Radiožurnál. Kompaktní deska obsahuje 71 minut záznamu toho "nej", co zaznělo ve vysílání rozhlasového olympijského studia z největšího japonského ostrova Honšú. Šestnáctidenní maratón byl pro české reprezentanty nezvykle úspěšný. Dramatické okamžiky i chvíle nadšení a dojetí obsahuje právě toto album Nagano 1998, jehož jedenáctiminutový závěr má všeříkající název - Šťastná cesta domů.

Páté místo obsadil český cyklista Jan Faltýnek z Favoritu Brno v konečném pořadí desetietapového závodu Okolo Řecka, když měl v cíli na vítězného Němce Thomase Lieseho ztrátu 5:33 minuty. Desátý skončil po 1576 kilometrech další český jezdec Lubomír Mazel 9:06 za vítězem.

Počasí:

Dnes je polojasno, teploty od 6 do 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.