Zprávy úterý, 14. listopadu 2000

Ivo Prokop

Strany kromě ČSSD spokojeny s výsledky voleb, varují před KSČM

V prvních volbách do krajských zastupitelstev hlasovali občané České republiky jednoznačně pro pravici. K volebním urnám přišla však jen třetina voličů. Občanská demokratická strana a čtyřkoalice zvítězily celkem ve 12 krajích, v jediném - ústeckém - komunisté. Sociální demokraté nezvítězili ani v jednom.

Po prvním kole senátních voleb má pravice šanci získat v horní parlamentní komoře 37 křesel, komunisté osm a sociální demokraté pět. O místo v Senátu se budou v neděli ucházet i dva nezávislí kandidáti. Jako jediný získal mandát už v prvním kole kandidát čtyřkoalice Josef Zieleniec.

Zástupci politických stran až na Českou stranu sociálně demokratickou jsou spokojeni s výsledky krajských a prvního kola senátních voleb. Varovali však před nízkou volební účastí pohybující se okolo 30 procent a před nečekaným úspěchem Komunistické strany Čech a Moravy v krajích i v senátních obvodech. Znepokojen účastí ve volbách je i prezident Václav Havel, který to považuje za vážné znamení, vypovídající o vztahu občanů k politice.

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman se přihlásil k odpovědnosti za volební neúspěch sociální demokracie, rezignovat na předsednické křeslo ale nehodlá. Neúspěch ČSSD ve volbách přičítá i tomu, že se straně nepovedlo motivovat své stoupence, aby přišli k volbám. Grémium ČSSD jednalo v pondělí o volebním neúspěchu od časného rána. Podle prvního místopředsedy Vladimíra Špidly bude muset strana změnit politický styl a být otevřenější. Za jednu z příčin neúspěchu považuje to, že politika ČSSD se stala "ne úplně srozumitelnou". Místopředseda Stanislav Gross připustil také, že ČSSD musí hledat chyby u sebe. Příčinami volebního krachu ČSSD jsou podle předsedy klubu sociálnědemokratických senátorů Zdeňka Vojíře velmi nízká volební účast i to, že je ČSSD vládní stranou. Odborový předák a senátor Richard Falbr obvinil Zemana z prohry ČSSD ve volbách. Nízká účast podle Falbra svědčí o znechucení občanů politiky. Úspěch komunistů si vysvětluje tím, že levicoví voliči začali považovat opoziční smlouvu mezi ČSSD a ODS za další semeniště korupce, k čemuž přispěla nedotažená protikorupční akce sociálnědemokratické vlády Čisté ruce. Zeman Falbrův výrok nekomentoval.

Za velký úspěch považuje své výsledky Komunistická strana Čech a Moravy. Za pozitivní důsledek senátních voleb by její představitelé pokládali ztrátu senátní většiny ČSSD a ODS. Do druhého kola senátních voleb postoupilo osm kandidátů KSČM.

Podle kandidáta čtyřkoalice Josefa Zieleniece stojí za volebním úspěchem KSČM opoziční smlouva ČSSD a ODS a to, že se tyto dvě velké strany odtrhly od svých deklarovaných cílů.

Předseda Občanské demokratické strany v reakci na úspěch komunistů vyzval přívržence pravice, aby ve druhém kole voleb do Senátu v případě absence kandidáta ODS podpořili proti komunistům kandidáta čtyřkoalice. Poslanec ODS Jan Vidím by uvítal vytváření krajských "duhových koalic" jako protiváhy KSČM. ODS hodnotí své výsledky ve volbách do krajských zastupitelstev jako dobré. "Krajské volby bereme jako velký výraz důvěry našich občanů. To, že jsme sedmkrát první, je docela dobrý výsledek," prohlásil Klaus. Nízká volební účast podle něj nahrává stranám předlistopadového režimu s velkou členskou základnou. "Vzestup komunistů je věc naprosto netušená, mimořádný pád socialistů je věc netušená a tím to zamíchalo všemi hlasy,".

U představitelů čtyřkoalice vzbudily výsledky senátních voleb radost. Její kandidát v Praze 4 Josef Zieleniec se stal jako jediný senátorem už v první kole, v dalších 19 postoupili zástupci čtyřkoalice do druhého kola. Předseda Unie svobody Karel Kühnl věří, že ve druhém kole se splní předvolební cíl čtyřkolice, tedy získat 14 mandátů. Nízkou volební účastí dali podle Klause voliči najevo, že Senát a nové kraje moc neznají a příliš se s nimi neidentifikují.

Prezident Havel zahájil jednání o obsazení bankovní rady České národní banky

Prezident Václav Havel v pondělí, první den po návratu z dovolené v Portugalsku, zahájil konzultace o obsazení volných míst ve vedení České národní banky. V průběhu dne se postupně setkal s pěti členy bankovní rady a prezidentem Bankovní asociace Jiřím Kunertem. Jednání byla věnována činnosti České národní banky a její bankovní rady včetně personálních otázek. Guvernér Josef Tošovský předal prezidentovi rezignaci na post šéfa ČNB 31. října. Následně písemně oznámil, že odchází do Institutu finanční stability, který je součástí Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb, a to k 1. prosinci letošního roku. Ke stejnému datu na svůj post rezignoval i člen bankovní rady Miroslav Hrnčíř. Jejich nástupce musí prezident Václav Havel vybrat během druhé půli listopadu. Nejvíce pravděpodobnými kandidáty na post guvernéra jsou současní viceguvernéři Zdeněk Tůma a Oldřich Dědek. Podle současného zákona navrhuje a jmenuje nové členy bankovní rady na funkční období šesti let prezident. Podle nového zákona o ČNB, který prezident ještě před rezignací Tošovského vetoval, by je musel jmenovat na návrh vlády. Její předseda Miloš Zeman a předseda ODS Václav Klaus se již vyslovili, že by tak měl učinit již nyní.

Miloš Zeman hovořil s Igorem Šuvalovem o zadluženosti, deficitu a investicích

O možnostech řešení ruské zadluženosti vůči České republice, českém obchodním deficitu vůči Rusku a o vzájemné výměně investic hovořil v Praze premiér Miloš Zeman s ministrem vlády Ruské federace a šéfem ruského úřadu vlády Igorem Šuvalovem. Ruská zadluženost vůči České republice činí podle Roučka 3,5 miliardy amerických dolarů (zhruba 133 miliard korun) a deficit vzájemného obchodu za prvních devět měsíců letošního roku 1,21 miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun). Ministr Šuvalov zahájil návštěvu České republiky v neděli. V Praze se v pondělí a v úterý účastní zasedání česko-ruské mezivládní komise pro ekonomickou a vědeckotechnickou spolupráci, jejíž ruské části předsedá. Komise, jejíž českou část vede ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, který byl rozhovoru Šuvalova se Zemanem přítomen, posoudí podle tiskového oddělení Úřadu vlády vývoj česko-ruské obchodní výměny a možnosti dalšího rozvoje hospodářských vztahů včetně regionální spolupráce s jednotlivými státy Ruské federace.

Místopředsedové sociální demokracie Gross a Špidla nevyloučili kandidaturu na místo předsedy ČSSD

Místopředsedové ČSSD Stanislav Gross a Vladimír Špidla nevyloučili, že na nadcházejícím sjezdu strany budou usilovat o funkci předsedy sociální demokracie po odstupujícím Miloši Zemanovi. Oba naznačili, že o Zemanových nástupcích bude jednat nejvyšší orgán strany mezi sjezdy, kterým je ústřední výkonný výbor, a to na příštím zasedání. To se má konat v prosinci. Sjezd sociální demokracie je plánován na jaro. Předvolební agitaci připomínala i Špidlova a Grossova slova k novinářům po zasedání politického grémia k neúspěchu ČSSD ve volbách do Senátu a krajů. Špidla hovořil o změně stylu strany a o její větší otevřenosti. Gross řekl, že je třeba hledat příčiny volebního neúspěchu také uvnitř ČSSD. O Grossovi a Špidlovi se hovoří jako o budoucích Zemanových následovnících. Mladší Gross patří k opozičnímu křídlu ve straně a nynější šéf ČSSD Zeman dal již dříve najevo, že by si měl na předsednické křeslo ještě počkat. Staršího Špidlu naopak označil za svého nástupce. S konečnou platností však teprve sjezd rozhodne, kdo Zemana v čele strany nahradí.

Státní orgány i obce uctí 17. listopad vyvěšením vlajek

Ministerstvo vnitra vydalo pokyn, aby státní orgány u příležitosti státního svátku 17. listopadu vyvěsily státní vlajky České republiky. Ministerstvo zároveň vyzvalo obce, pražské městské části i městské části a obvody územně členěných statutárních měst, aby vlajkami vyzdobily sídla svých úřadů. Vlajková výzdoba začne ve čtvrtek v 16:00 a skončí v sobotu v 08:00. Den boje za svobodu a demokracii se bude v pátek 17. listopadu poprvé slavit jako státní svátek. Připomíná demonstrace studentů proti nacistické okupaci v roce 1939 a proti komunistickému režimu o 50 let později. Zákon o svátcích, kterým byl 17. listopad ustanoven jako státní svátek, přijala sněmovna koncem května; o měsíc později ho schválil Senát a následně ho podepsal prezident Václav Havel. Státní svátky jsou dnem pracovního klidu.

Evropští ministři ukončili činnost ZEU

Ministři obrany a zahraničí Západoevropské unie (ZEU) v pondělí na zasedání v Marseille de facto ukončili činnost této jediné čistě evropské obranné organizace, která sdružovala v různých stupních přidružení 28 evropských zemí - členů Evropské unie, NATO a kandidátských států EU. Na závěrečné tiskové konferenci francouzský ministr obrany Alain Richard zdůraznil, že otázka podílu nečlenských zemí Evropské unie na připravované evropské obranné kapacitě byla v centru pondělních jednání v Marseille. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že modality takové spolupráce se podaří vypracovat do prosincového summitu EU v Nice.

Český ministr obrany Vladimír Vetchý v Marseille zdůraznil, že Česká republika má zájem se podílet na budování evropské obranné politiky od samého počátku, účastnit se konzultací a podílet se na vytváření sil pro řešení krizových situací v Evropě. Vytváření těchto sil je hlavním důvodem zániku ZEU a převzetí jejích operačních kapacit samotnou Evropskou unií, která chce tyto síly připravit do roku 2003. Česká republika se v pondělí v Marseille rovněž stala členem Západoevropské zbrojní skupiny (WEAG), což podle Vetchého otevírá nové možnosti pro české zbrojní podniky a umožňuje přístup k projektům, jichž se dosud nemohly účastnit.

Českou obětí v Kaprunu je zřejmě instruktorka lyžování

Českou obětí neštěstí v rakouském horském středisku Kaprun, kde při požáru podzemní lanovky uhořelo v sobotu více než 150 osob, je zřejmě instruktorka lyžování působící v penzionu Thayer. Řekl to majitel jednoho z kaprunských penzionů Jaroslav Hovorka, který je českého původu. "Pokud vím, doprovázela postižená jako lyžařská instruktorka skupinu asi deseti Japonců, kteří nastoupili do nešťastné lanovky," řekl Hovorka. Japonští turisté se podle něj museli rozdělit na dvě části, protože se všichni do lanovky nevešli. Zatímco první skupina jela s instruktorkou nahoru, čekala druhá skupina na další spoj. Podle jeho slov působí v penzionu Thayer celkem tři české instruktorky lyžování, dvě zbývající jsou ale v pořádku. Informace o jedné Češce na seznamu pohřešovaných, který byl vypracován v souvislosti s tragédií lanovky a který zřejmě bude totožný se seznam obětí, českému velvyslanectví ve Vídni potvrdilo rakouské ministerstvo zahraničí. Na přání rodiny však bližší údaje o pohřešované osobě nebudou zveřejněny. Mezi uváděnými národnostmi však Češka zatím jmenována není.

Český helsinský výbor podporuje milost pro vězněné účastníky demonstrací proti MMF

Český helsinský výbor se tento týden obrátí na prezidenta Václava Havla a podpoří žádost, aby udělil milost dvěma vězněným účastníkům zářijových demonstrací proti Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a Světové bance. Důvodem, proč Český helsinský výbor podporuje udělení prezidentské milosti oběma mladíkům, je, že dosud nebyli trestáni. Dalším důvodem je, že okolnosti, provázející jejich případy, vzbuzují dojem, že by oba mohli být exemplárně potrestáni za všechny demonstranty, kteří porušili zákony a kteří zřejmě ve velké většině zadrženi ani nebyli. Helsinský výbor nemůže posuzovat, zda se osmnáctiletý Dán obviněný z útoku na veřejného činitele a osmnáctiletý Polák obviněný z výtržnictví a napadení veřejného činitele dopustili toho, co je jim kladeno za vinu. Ze zhruba 900 zadržených osob bylo obviněno jen 19 a z těchto 19 ve vazbě zůstávají jen dva.

Podle premiéra Zemana bude smlouva o stavbě dálnice D47 s Izraelci asi během měsíců

Koncesní smlouva o stavbě severomoravské dálnice D47, která by vedla přes zdejší region a spojila by pobaltské země se zeměmi jižní Evropy, by podle premiéra Miloše Zemana mohla být s nejmenovanými izraelskými investory podepsána v horizontu několika měsíců. Předseda sociálnědemokratické vlády to v Ostravě řekl s tím, že jednání s Izraelci v poslední době výrazně pokročila a nyní se dolaďují technické detaily. "Pokud nastoupí varianta stínového mýtného, které nebudou platit řidiči, bude výstavba dálnice D47 přibližně o pět let kratší. Přitom úsek Ostrava-Hrušov by mohl být otevřen do konce příštího roku," sdělil premiér. Zatím podle harmonogramu by měla celá dálnice D47 stát do konce roku 2010. Premiér doplnil, že kvůli stínovému mýtnému bude nutná určitá úprava legislativy, kterou by podle něj měla Poslanecká sněmovna bez problémů odsouhlasit.

Chybějící dálnice D47 je zřejmě nedůležitější prioritou pro severomoravský region. Na urychlenou dostavbu dálnice však ve státním rozpočtu chybějí peníze. Také proto se předseda kabinetu před nedávnem sešel se zástupci izraelské firmy, kteří mají o stavbu dálnice zájem. Zeman ještě sdělil, že současný ekonomický růst na Ostravsko dolehl s určitým časovým zpožděním. Stoupající ekonomický trend podle předsedy vlády bude v zdejším regionu nadále pokračovat a vláda se bude snažit pomoci Ostravským životaschopným podnikům při udržení jejich perspektivy a vytvořit nová pracovní místa včetně lákání zahraničních investorů do nejpostiženějšího regionu v České republice.

Belgický Pittsburg investuje v České republice do závodu na sklo 791 miliónů korun

Belgická firma Pittsburg Corning Europe NV vybuduje nový výrobní závod na zpracování a výrobu pěnového skla značky Foamglass v průmyslové zóně Vernéřov u Klášterce nad Ohří. Celková výše investice dosáhne 791 miliónů korun a bude vytvořeno 175 nových pracovních míst. "K výběru České republiky a konkrétně Klášterce nás vedlo zejména umístění vhodné jak z pohledu dopravní obslužnosti, tak sousedství firem a potenciálních dodavatelů činných v podobné oblasti. Klášterec navíc spadá do okresu s největší možnou hodnotou investičních pobídek souvisejících s nově vytvořenými pracovními místy," uvedl president Pittsburgh Corning Europe Jean Melchior. V první fázi bude vybudován nový závod na opracování pěnového skla, jenž bude dováženo z belgické mateřské firmy. Výstavba by měla být zahájena v prosinci 2000. Spuštění výroby o kapacitě 10.000 metrů krychlových skla za rok se 45 vytvořenými pracovními místy je plánováno na květen 2001. V červnu 2002 by mělo být dosaženo plánovaných 90.000 m3 za rok se 115 zaměstnanci. V případě, že se bude poptávka po tomto sortimentu vyvíjet dle očekávání, bude ve druhé fázi instalována výrobní linka samotného pěnového skla o kapacitě 160.000 m3. Druhá fáze představuje 60 nových pracovních míst a investici 700 miliónů korun. Na vývoz bude určeno 95 procent produkce.

Celníci přijali opatření proti nadměrnému dovozu bezcelního zboží

Zamezit nadměrnému dovozu zboží, nakoupeného v obchodech v bezcelním pásmu na česko-rakouské hranici, se rozhodli jihomoravští celníci. Od října zpřísnili kontroly lidí, kteří několikrát denně přejížděli české celnice. V prodejnách v bezcelním pásmu nakupovali levné zboží a častým přejížděním celnice tak dováželi do České republiky více neprocleného zboží, než jim umožňuje zákon. Státní pokladna tímto trikem přicházela měsíčně o milióny korun. Celní zákon stanoví, že čeští občané si mohou z těchto obchodů dovézt do vnitrozemí například litr lihovin, dva litry vína nebo 200 kusů cigaret, aniž by museli při přechodu české celnice platit clo. Zákon však také říká, že toto množství alkoholu a cigaret lze dovážet jen příležitostně. Mezi českými občany se však našli chytráci, kteří pojem příležitostně pochopili po svém a českou celnici přejížděli s nákupy z bezcelního pásma až osmkrát denně, aniž by platili clo. Od října proto jihomoravští celníci zavedli přísnou evidenci osob, které přes celnici převážejí nákupy z bezcelních obchodů.

Více než 50 měst a obcí získalo právo užívat znaky a prapory

Starostové a starostky více než padesáti měst a obcí v Poslanecké sněmovně převzali z rukou jejího předsedy Václava Klause dekrety, díky nimž získali oprávnění užívat vlastní znaky a prapory. Šest obcí při této příležitosti povýšil šéf dolní komory na město. Městem se staly bývalé obce Brtnice na Jihlavsku, Horní Cerekev na Pelhřimovsku, Plumlov na Prostějovsku, Rajhard v okrese Brno-venkov, Rudná v okrese Praha-západ a Staré Město na Šumpersku. Znak a prapor si budou moci vyvěsit například obce Žichovice na Klatovsku, Třemošná na Plzeňsku, Planá nad Lužnicí na Táborsku, Smrk na Třebíčsku a Vyšší Brod na Českokrumlovsku. Příslušné dekrety převzal i starosta pražské městské části Radotín Jiří Holub.

Balet Praha připomene 25 let Pražského komorního baletu

Pražský komorní balet, už druhou sezónu hrající pod názvem Balet Praha, připomene 25. výročí založení souboru 18. listopadu představením ve Stavovském divadle a o den později setkáním v Divadle Rokoko. Sobotní slavnostní představení má podle informací na programu Šmokovy a Vaculíkovy choreografie Holoubek, Hirošima (Svědomí) a Stabat a fragment z pořadu Jak se dělá balet. Nedělní odpoledne svede dohromady všechny nynější i bývalé členy souboru a vyvrcholí uvedením Šmokova Záskoku v původním obsazení, tedy za účasti tanečníků "v důchodu". Balet Praha hledá nové působiště. Zkušebny a jeviště ve Státní opeře musel před časem po ročním užívání opustit, protože podle svého nynějšího ředitele Antonína Schneidera nenaplňoval představy vedení divadla o potřebné výši tržeb z jednoho představení.

Ze sportu:

Příbramští fotbalisté vyhráli v pondělní dohrávce 14. kola Gambrinus ligy v Liberci 3:1 a vyhoupli se na třetí místo tabulky.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami, na hřebenech hor sněhovými. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 stupňů Celsia.