Zprávy úterý, 14. prosince 1999

A nyní podrobně:

Výkonná rada ODS vyzvala nekomunistické strany k dalším jednáním o nové vládě

Výkonná rada Občanské demokratické strany vyzvala vedení všech nekomunistických parlamentních stran k dvoustranným konzultacím o vytvoření většinové vlády. Po pondělním jednání výkonné rady to novinářům oznámil místopředseda ODS Miroslav Macek. Další místopředseda Petr Nečas dále řekl, že jeho strana nebude jednat se těmi stranami, které o vládě s ODS jednat nechtějí. Výkonná rada se podle něj nezabývala variantou takzvané velké koalice Občanské demokratické strany a České strany sociálně demokratické, protože toto řešení nemá podporu členské základny.

Podle ministra Kavana lze výzvu ODS vyložit i jako zpochybnění opoziční smlouvy

Výzvu Výkonné rady ODS k dvoustranným jednáním o nové vládě adresovanou parlamentním stranám vyjma komunistů lze podle ministra zahraničí Jana Kavana interpretovat i jako zpochybnění opoziční smlouvy, zejména přihlédne-li se k zamítavému stanovisku ODS k návrhu zákona o rozpočtu na příští rok. "Bude nutné, aby si vedení obou stran tuto otázku vyjasnila a z tohoto vyjasnění potom samozřejmě ČSSD musí vyvodit jisté závěry," řekl v pondělí ministr Kavan.

Informace z pondělního jednání české vlády

Vláda schválila postup privatizace státního jedenapadesátiprocentního podílu v SPT Telecom. V lednu 2000 jmenuje poradce a globálního koordinátora prodeje. Privatizace by měla být ukončena v druhé polovině příštího roku nebo až počátkem roku 2001.

Ministři přijali základní teze zákonů, které by měly nově vymezit vztah státu a církví. Jedná se vymezení svobody náboženské víry, postavení církví a náboženských společností. První z řady budoucích zákonů upravuje registrace církví a náboženských společností. Návrh počítá se snížením počtu podpisů věřících, které jsou nutné pro registraci náboženské společnosti, a to z dosavadních 10 tisíc na 300.

Vláda v pondělí jmenovala Václava Bartušku novým generálním komisařem české účasti na Všeobecné výstavě Expo 2000 v německém Hannoveru. Bartuška převzal křeslo po bývalém komisaři Vlastimilu Ježkovi.

Kabinet přijal materiál shrnující jeho letošní příspěvek k integraci cizinců žijících na území České republiky. Zpráva o integraci cizinců obsahuje například část výsledků letos zadaných studií mapujících zahraniční komunity v České republice. Součástí materiálu jsou i výsledky studií veřejného mínění v obcích, kde jsou humanitární střediska, o lidech, kteří v těchto střediscích žijí. Kabinet přijal i zprávu o poskytování dočasného útočiště uprchlíkům z jugoslávského Kosova.

Vláda schválila strategii státu při těžbě a využívání nerostných surovin. Dokument o surovinové politice státu, po kterém už dlouho volají ekologové, obsahuje reformu systému poplatků z těžby, která by měla stimulovat k šetrnému zacházení se surovinami.

Ministři rozhodli o nařízení, které opravňuje rozpočtové a příspěvkové organizace ponechat si všechny mzdové prostředky, které získají snížením počtu pracovníků. Návrh má zmírnit dopad úsporných opatření, podle nichž se v příštím roce nezvýší objem mzdových prostředků pro rozpočtovou a příspěvkovou sféru.

Větší pravomoci přiznala vláda Janu Kavanovi, který je novým vicepremiérem pro zahraniční a bezpečnostní politiku. Širší kompetence získal i vládní výbor pro evropskou integraci, v jehož čele stane premiér Miloš Zeman. Na zasedání výboru bude napříště mimo jiné platit zásada nezastupitelnosti jeho členů.

Kabinet přijal návrh na jmenování policejního prezidenta Jiřího Koláře generálmajorem. Musí jej ale ještě schválit prezident Václav Havel. Vláda přijala i návrh novely zákona o Vojenské policii, která mění působnost vojenské policie.

Ministr obrany Vladimír Vetchý jednal v Bratislavě se svým slovenským partnerem Pavlem Kanisem

Hlavní priority ministerstev obrany České republiky a Slovenska, otázky bezpečnosti v Evropě, zapojení armád obou zemí do mezinárodních mírových sil a také konkrétní spolupráce resortů byly předmětem pondělního jednání českého ministra obrany Vladimíra Vetchého se svým slovenským protějškem Pavlem Kanisem v Bratislavě. "Hovořili jsme i o společném cvičení, které chceme uspořádat v České republice, o možnosti výcviku pilotů i o obranném průmyslu," řekl na tiskové konferenci ministr Vetchý a dodal, že ke všem tématům, o nichž s Pavlem Kanisem mluvili, budou vytvořeny pracovní skupiny, které se sejdou v příštím čtvrtletí. Podle Kanise by se společné vojenské cvičení mělo uskutečnit na podzim příštího roku a bude to cvičení na úrovni mechanizovaných praporů. Konat se má ve vojenském prostoru Libava a bude zaměřeno na pozemní jednotky.

Odboráři ČKD Dopravní systémy budou příští pondělí stávkovat

Odborové organizace akciové společnosti ČKD Dopravní systémy v pondělí vyhlásily jednodenní stávku, která se uskuteční příští pondělí 20. prosince. Odboráře vedl k vyhlášení stávky fakt, že dosud nebyly nalezeny způsob a záruka uhrazení dlužných mezd zaměstnancům. Na dotaz ČTK to řekl člen výkonné odborové rady Ladislav Binko. Potvrdil přitom, že zaměstnancům ČKD byla v pondělí vyplacena slibovaná jednotná záloha ve výši 5000 korun. Pracovníci ČKD Dopravní systémy však podle Binka nevědí, kdy jim budou vyplaceny dlužné částky mezd ve výši přibližně 80 miliónů korun.

LOK opět vyzval vládu k dialogu se zdravotnickou veřejností

Lékařský odborový klub (LOK) v pondělí opět vyzval vládu k dialogu se zdravotnickou veřejností. Poprvé tak učinil při demonstraci zdravotníků před Úřadem vlády 6. října a opakovaně 11. listopadu, když na Úřadu vlády předala delegace LOK dopis se 6000 podpisy zdravotníků. Předseda LOK Milan Kubek připomněl, že lékařský klub vyzval k dialogu rovněž představitele všech politických stran, zástupce organizací hájících práva zdravotníků a vedení zdravotních pojišťoven. Podle Kubka zdravotníci očekávají, že po odvolání Ivana Davida z funkce ministra zdravotnictví, kterého považovali za brzdu všech jednání, začne vláda konečně řešit věcné problémy. "V zájmu pacientů i zdravotníků je udržet stávající vysokou úroveň české medicíny. Podmínkou je stanovení reálných cen péče a spravedlivé ohodnocení práce zdravotníků," řekl předseda LOK Milan Kubek, který pro lékaře požaduje trojnásobek průměrného platu v zemi, tedy asi 37.000 korun měsíčně, a pro sestry 1,3 násobek.

Romové z meziresortní komise chtějí rezignaci Petra Uhla a Ivy Pellarové

Rezignaci předsedy Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity Petra Uhla, a to do 31. ledna příštího roku, a odvolání výkonné místopředsedkyně této komise Ivy Pellarové požadují její romští členové. Dohodli se na tom na pondělním mimořádném zasedání s tím, že do splnění obou požadavků pozastaví své členství v komisi. ČTK to sdělil Tišer Koloman, který se jednání zúčastnil jako host.

Silnici protínající okres Frýdek-Místek obklopil lidský řetěz

Lidský řetěz v pondělí krátce po 18:00 obklopil silnici protínající frýdeckomístecký okres. Občané požadují po ministerstvu dopravy urychlené zahájení stavby nové rychlostní komunikace pod označením R 48, která má odklonit především kamiónovou dopravu ze středů obcí. Současné nevyhovující silnici, po níž denně projíždí 20.000 vozidel, přezdívají cesta smrti. Statisticky totiž vychází jedna smrtelná dopravní nehoda na každý pátý kilometr cesty.

Ministerstvo dopravy však obvinění odmítá a vinu za zpoždění výstavby nové komunikace svaluje na Poslaneckou sněmovnu. "Jsme připraveni stavět už příští rok, ale je důležité, aby poslanci schválili státní rozpočet," řekl ČTK náměstek ministra dopravy Jaroslav Vrána. V návrhu rozpočtu ministerstvo podle něj vyčlenilo na stavbu silnice 100 miliónů korun.

Bělorusové protestovali proti svazu Běloruska s Ruskem i v Praze

Transparenty odmítající pohlcení Běloruska Ruskou federací rozvinuli Bělorusové žijící v Praze pod sochou na Václavském náměstí jen pár okamžiků poté, co v pondělí ruská Státní duma ratifikovala smlouvu o vytvoření rusko-běloruského svazu. Asi desítka Bělorusů v Praze protestovala i proti porušování lidských práv v jejich zemi a v ruském Čečensku.

Kvůli válce v Čečensku pomalovali aktivisté ruský konzulát v Brně

Na protest proti útokům Ruska proti Čečensku pomalovali v pondělí červenou barvou členové sociálně ekologického hnutí Nesehnutí a Společnosti pro občanskou veřejnou aktivitu Sova vstupní bránu a plot generálního konzulátu Ruské federace v Brně. "Červená barva symbolizuje krev nevinných obětí občanské války v Čečensku, která ulpívá na Rusku," řekl ČTK jeden z protestujících Milan Štefanec. Aktivisté plánují další akce, už ve čtvrtek se opět sejdou před budovou konzulátu na protestním shromáždění.

Podobným způsobem protestoval minulý pátek proti postupu ruské armády v Čečensku literární kritik Jiří Peňás. Se zhruba patnáctičlennou skupinou svých přátel natřeli na červeno výlohu ruské letecké společnosti Aeroflot v pražské Pařížské ulici. Ve stejný den vyzvala Česká republika oficiálně Rusko k zastavení útoků.

Projekt Praha evropské město kultury 2000 zahájí úterní koncert

Po více než půdruhého roku trvajících přípravách bude v úterý večer zahájen projekt "Praha - Evropské město kultury roku 2000". Slavnostní zahájení se uskuteční v pražském Obecním domě a doprovodí jej koncert vážné hudby. Titul Evropské město kultury uděluje od roku 1985 každoročně Rada ministrů kultury Evropské unie, aby podpořila rozvoj a ochranu kulturního dědictví a evropskou kulturní spolupráci. "Slavnostní zahájení v Obecním domě se uskuteční za účasti prezidenta Václava Havla, členů vlády a pražského primátora Jana Kasla," řekl v pondělí novinářům šéfdramaturg projektu Ladislav Kantor. Dodal, že ve Smetanově síni zazní v podání Symfonického orchestru FOK řízeným dirigentem Jiřím Bělohlávkem Symfonie č. 2 D-dur Johannese Brahmse a Symfonie č. 1 Bohuslava Martinů. Součástí zahajovacího ceremoniálu je i vernisáž architektonické výstavy Zrození metropole.

IVVM: Změny v ČR po roce 1989 prospěly více mužům a dětem než ženám

Podle průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění prospěly změny po roce 1989 více mužům než ženám, k lepšímu obrátily i situaci většiny dětí. Třiapadesát procent respondentů podle šetření míní, že životní podmínky mužů se zlepšily; totéž se v případě žen domnívá ale jen 39 procent lidí. Jen 19 procent dotázaných je toho názoru, že situace mužů se zhoršila, zatímco o ženách si to myslí plných 35 procent občanů. Téměř polovina respondentů soudí, že změny poměrů prospěly i dětem. Třicet procent je přesvědčeno o opaku. Průzkumu se zúčastnilo 1292 dotázaných ve věku od 15 let.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo s přeháňkami deště se sněhem, od středních poloh srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 1 až 5, na horách kolem -2 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.