Zprávy úterý, 15. června 1999

Nyní podrobněji:

Prezident Havel pojede koncem června do Kosova

Prezident Václav Havel se koncem měsíce vypraví do jugoslávské provincie Kosovo a zřejmě i do dalších míst balkánského regionu, která byla postižena válečným konfliktem. ČTK to potvrdil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Václav Havel mluvil v pondělí telefonicky s americkým prezidentem Billem Clintonem. Ten mu volal krátce po rozhovoru s prezidentem Ruska Borisem Jelcinem. Z Clintonových slov vyplynulo, že dohoda o přítomnosti Ruska v mírových silách v Kosovu je na dobré cestě. Český prezident podle mluvčího míní, že situace s nečekaným vstupem ruských oddílů do Kosova není tak vážná, aby vzbuzovala přílišné obavy.

České velvyslanectví v Bělehradě bude opět normálně pracovat

České velvyslanectví v Bělehradě by mělo koncem června po zhruba třech měsících obnovit normální činnost. Se znovuotevřením ambasády počítá ministerstvo zahraničí vzhledem k poslednímu vývoji kolem Kosova po uzavření mírových dohod a zastavení bombardování.

Poslanci KSČM zřejmě nepodpoří vyslání české jednotky do Kosova

Poslanecký klub komunistů podle jeho předsedy Vojtěcha Filipa zřejmě nepodpoří návrh na vyslání české vojenské jednotky do Kosova. "Pro podporu tohoto návrhu svědčí existující rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Proti němu naopak velmi tíživá ekonomická situace ČR a složení této jednotky," upřesnil Filip. "Je to čistě bojová průzkumná jednotka, kterou budou britské jednotky používat jako svůj předvoj. Znamená to velké riziko, že naši vojáci se do ČR z boje nebudou vracet, ale budou sem přiváženi. Takové riziko se nám zdá příliš velké," dodal Filip.

I za cenu mírného zvýšení deficitu státního rozpočtu bude lidová strana požadovat vyslání větší vojenské jednotky do sil KFOR v Kosovu. Na tiskové konferenci v Ostravě to řekl poslanec KDU-ČSL a bývalý ministr obrany Vilém Holáň, podle něhož by ČR měla pro KFOR vyčlenit prapor, tedy 400 až 700 vojáků. "Vojáci mají být tam, kde jsou zapotřebí," řekl Holáň, který nevidí důvod, proč by ČR měla mít početnou armádu, když by ji nevyužívala.

Za alibistické označil ministr vnitra Václav Grulich volání opozičních stran po tom, aby finanční prostředky na případné rozšíření účasti ČR v mírových silách KFOR ušetřila vláda z rozpočtu. "Všichni vědí, že kapitoly rozpočtu jsou tak napnuté, že tam prostředky v takovém rozsahu nejsou," řekl Grulich na tiskové konferenci v Brně. Vláda by se podle něj pustila do hazardu, kdyby se rozhodla vyslat do Kosova prapor vojáků, na jehož činnost v tuto chvíli nemá prostředky. Česká republika by se měla do mírové operace jednotek KFOR zapojit průzkumnou rotou o síle do 150 mužů.

Zvýšení vojenské účasti ČR v mezinárodních mírových silách KFOR v Kosovu je nutné vzhledem k hrozbě další vlny utečenců, tentokrát Srbů, i z ryze pragmatických důvodů. Těmi jsou šance českých firem podílet se na obnově zničené infrastruktury Jugoslávie. Na mítinku v Kladně to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Stanislav Gross 'ČSSD). Upozornil přitom, že ekonomická angažovanost není bez významné vojensko-politické účasti možná. Gross současně odmítl, že by se zdroje na rozšíření vojenského kontingentu ze současných 126 vojáků až na 600 mužů mohly nalézt ve státním rozpočtu. Vyjádřil očekávání, že parlament nalezne jiné zdroje financování.

Rychetský a Johnston jednali o pomoci při reformách legislativy

Pomoc Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj 'OECD) při legislativních reformách v ČR byla hlavním tématem pracovního jednání vicepremiéra a předsedy Legislativní rady vlády Pavla Rychetského a generálního tajemníka OECD Donalda Johnstona. Rychetský vyjádřil zájem kabinetu o asistenci OECD zejména při ochraně hospodářské soutěže v rámci demonopolizace rozvodných sítí a při zavedení bezhotovostního platebního styku v obchodních vztazích. ČR totiž podle něj nemá v těchto oblastech prozatím dostatek zkušeností.

OECD předpokládá, že česká ekonomika propadne v tomto roce o 0,5 procenta a v roce příštím poroste o 2,5 procenta. Po setkání s premiérem Milošem Zemanem to uvedl generální tajemník OECD Donald Johnston. "Těší mě, že odhad OECD pro růst HDP na příští rok je ještě o něco optimističtější než můj," komentoval Zeman. Vláda spolu s centrální bankou a Českým statistickým úřadem předpovídá pro letošek propad ekonomiky o 0,8 procenta a v roce příštím růst o 1,5 procenta. Dalším z diskutovaných problémů byla nezaměstnanost. Ta je v ČR na zhruba stejné úrovni jak v zemích OECD. Diskuse se dotkla i problému legislativy, jejíž změny Johnston označil za jeden z hlavních úkolů.

Ministr Vetchý navštívil na pařížském aerosalónu české výrobce

České výrobce letecké techniky, kteří vystavují své produkty na 43. mezinárodním aerosalónu v Le Bourget nedaleko Paříže, navštívil ministr obrany Vladimír Vetchý. Zavítal do stánku Aera Vodochody, které zde poprvé představilo nový lehký bojový letoun L-159 i cvičný L-139, i na oficiální expozici České republiky, kde se představuje dalších 16 českých firem.

Shromáždění ZEU potvrdilo nový status ČR, Maďarska a Polska

Shromáždění Západoevropské unie 'ZEU) v Paříži potvrdilo status ČR, Maďarska a Polska jako přidružených členů ZEU, jimiž se tyto země staly po vstupu do NATO. Dostaly se tak na úroveň dalších členů NATO, které nejsou v EU, tedy Islandu, Norska a Turecka. Podle vedoucího české delegace ve Shromáždění ZEU Michala Lobkowicze bude nový status znamenat větší možnost podílet se na jednání, vystupovat v diskusích a hlasovat ve výborech.

Propad v maloobchodu se zastavil, oživení však bude jen pozvolné

Tržby v maloobchodu vzrostly v dubnu meziročně o 1,8 procenta ve stálých cenách. Tento růst naznačil přicházející oživení domácí poptávky a zároveň potvrdil, že vysoký březnový nárůst o 9,3 procenta byl spíše jednorázovou výjimkou. Nové údaje Českého statistického úřadu tak komentoval Radomír Jáč z Commerzbank Capital Markets. Podle jeho slov může oživování tržeb pokračovat také v dalších měsících, nikoliv ale tempem blízkým deseti procentům, jak tomu bylo v případě března.

Poláci vnímají státní i soukromý sektor hůře než Maďaři a Češi

V ČR, Polsku a Maďarsku představuje státní sektor relativní jistotu pracovního místa při nepříliš dobrém finančním ohodnocení, zatímco v soukromém sektoru je z finančního hlediska situace o něco lepší, ovšem jistota zaměstnání je malá. Shodují se na tom výzkumy z těchto zemí, které získala ČTK od Institutu pro výzkum veřejného mínění. Z dubnového šetření je patrné, že nejhůře hodnotí situaci ve své zemi Poláci, a to v otázce mezd i stability pracovních míst v obou sektorech.

Opatření ministerstva průmyslu pro malé firmy jsou povrchní

Návrh politiky podpory malého a středního podnikání v letech 1999 až 2002, který předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu, svědčí o hluboké neznalosti problematiky malého a středního podnikání a podceňování jeho úlohy. V otevřeném dopise prezidentovi, premiérovi a předsedům obou komor parlamentu to uvádí předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda. Podle něj má být přístup k podnikání zamezen lidem, kteří byli v minulosti trestně stíháni v souvislosti s podnikáním, a těm, kteří nesplatili mnohamiliónové úvěry a nyní s těmito prostředky konkurují poctivým podnikatelům. Podnikatele tíží především nedostatek financí. Uvítali by proto zlepšení přístupu ke krátkodobým a překlenovacím úvěrům. Danda v dopise připomíná, že v roce 1998 malé firmy zaměstnávaly v průmyslu, stavebnictví, obchodu a službách 58,4 procenta zaměstnanců. Podíl malých a středních firem na tvorbě hrubého domácího produktu je 32 procent.

Ivan Langer nesouhlasí s kritikou tiskového zákona

Místopředseda stálé parlamentní komise pro sdělovací prostředky Ivan Langer /ODS/ nesouhlasí s odmítavým stanoviskem Světové asociace novin /WAN/ k připravovanému českému tiskovému zákonu. K některým částem zákona má výhrady, ale jeho odmítnutí jako celku je pro něj nepřijatelné. Světová asociace novin označila navrhovaný zákon za útok na svobodu tisku. Za sporný považují novináři například institut odpovědi. Podle něj by měl každý právo žádat, aby tisk vydal jeho odpověď na uveřejněné sdělení, které se dotýká jeho důstojnosti, cti nebo soukromí, a to i tehdy, je-li takové sdělení pravdivé. WAN odsoudila také ustanovení, která by znamenala omezení práv na ochranu zdrojů.

Obavy Světové asociace novinářů 'WAN) o zachování svobody tisku v ČR naopak sdílí šéf senátorů ODS Mirek Topolánek. ČTK řekl, že pro ODS je současný návrh zákona nepřijatelný. Podobně vidí předlohu předsedkyně společného klubu Unie svobody a ODA Jitka Seitlová.

Prezident Václav Havel vyjádří svůj názor na návrh tiskového zákona tím, že jej podepíše anebo vrátí Poslanecké sněmovně, ale nebude se vměšovat do debat na parlamentní půdě o podobě této zákonné předlohy. Mluvčí Havla Ladislav Špaček to řekl ČTK v reakci na sobotní výzvu Světové asociace novinářů 'WAN), aby prezident a předsedové obou parlamentních komor návrh zákona odmítli.

Novela zákona o DPH přinese rozpočtu v roce 2000 asi 6 miliard korun

Novela zákona o dani z přidané hodnoty, kterou by měla ve středu projednat vláda, navrhuje omezit okruh výrobků a služeb, u nichž se uplatňuje snížená pětiprocentní sazba, a přesunout je do skupiny zdaňované sazbou základní, tedy 22 procenty. Tato opatření by měla přinést státnímu rozpočtu v roce 2000, kdy by měla novela vstoupit v platnost, navíc šest miliard korun. Snížená sazba daně by měla být zachována v souladu se směrnicí Evropské unie u potravin, vody, léků, knih, novin a časopisů.

Libuše Benešová zahájila návštěvu JAR

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová se ve středu zúčastní inaugurace nového jihoafrického prezidenta Thabo Mbekiho. Setká se rovněž s českými krajany. Cesty chce spolu s místopředsedy Senátu Přemyslem Sobotkou a Jaroslavem Musialem využít i k prohloubení vzájemných vztahů s Namibií a Botswanou.

Bavorská prokuratura vyšetřuje údajný masakr Němců v Náchodě

Státní zastupitelství v bavorském Hofu vyšetřuje případ z roku 1945, kdy bylo v Náchodě údajně zavražděno 220 německých válečných zajatců. Žalobu na tento případ genocidy podal v březnu muž z německého města Wiesbadenu. Odvolal se při tom na výpověď očitého svědka, podle něhož bylo v roce 1945 asi 220 příslušníků elitní jednotky SS z českého zajateckého tábora záměrně vydáno "napospas civilnímu obyvatelstvu". Svědek uvedl, že toto vraždění viděl a že pomáhal zakopat mrtvoly do hromadného hrobu. Zemský soud v Hofu je oprávněn zabývat se zločiny na Němcích v někdejším Československu, protože toto město leží nejblíže k českým hranicím.

Ministr vnitra chce, aby východní hranici hlídala také armáda

Česko-slovenskou hranici by v budoucnu měla podle ministra vnitra Václava Grulicha střežit společně s policií trvale také armáda. Od ledna se na východní hranici sice skrytě pohybují speciální vojenské jednotky, které pátrají po převáděčích a tajných převáděčských trasách, jejich působení je ale jen dočasné. Nemají ani právo nikoho zadržet, pouze informují policii o pohybu na hranicích, uvedl Grulich. Tlak nelegálních přistěhovalců na česko-slovenskou hranici se stále zvyšuje. Od ledna do listopadu 1998 zadržela policie na jižní Moravě 4974 běženců, což je téměř o 2000 více než předloni.

Slovenská dovozní přirážka postihne 54 procent českého vývozu

Slovenská sedmiprocentní dovozní přirážka postihne 54 procent českého vývozu. "Znevýhodňuje nás to proti slovenským producentům," řekl po zasedání Rady celní unie ČR a Slovenska český ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Dodal, že Rada bude sledovat dopad a hledat kroky k odstranění případných negativních jevů. Nejméně prospěšná by ale podle Grégra byla česká odveta.

ODS schválení instituce ombudsmana ve sněmovně nepodpoří

Občanská demokratická strana nepodpoří vládou navrhovaný zákon o ombudsmanovi, protože s touto institucí obecně nesouhlasí. "V současnosti u nás pracuje řada institucí státních i občanských, které se problematikou ochrany lidských práv zabývají," uvedla jako jeden z důvodů poslankyně Miroslava Němcová. Za největší nedostatek zákona považuje chybějící informace o tom, jakou by měl mít úřad ombudsmana strukturu. Udivuje ji také stanovení nákladů na zavedení této instituce, které autoři návrhu odhadují na 30 až 40 miliónů ročně, přestože návrh nestanovuje počet zaměstnanců.

Ministr David jmenoval k prošetření transplantací znaleckou komisi

Ministr zdravotnictví Ivan David se rozhodl jmenovat ústřední znaleckou komisi, která se bude zabývat nejasnostmi kolem transplantací ve Fakultní nemocnici Ostrava. Upozornil, že podle dosavadních informací je zřejmé, že nebylo poškozeno zdraví pacientů. Odvolaný ředitel nemocnice Jaroslav Lux podle ministra upozornil na nepořádek ve své nemocnici, ale potom odmítl dodat chorobopisy k posouzení. "Tuto středu bychom z Ostravy měli dostat dokumentaci k případu pacienta z roku 1992, kterou nám dosud ředitel Lux odmítal dát," poznamenal ministr s vysvětlením, že jde o pacienta, který před odběrem údajně začal dýchat.

Vláda v srpnu valorizuje důchody v průměru o 400 korun

Předseda vlády Miloš Zeman v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 řekl, že jeho kabinet zvýší koncem srpna důchody v průměru o 400 korun. Vláda by mohla zvýšení odsunout, protože ji k tomu ještě zákon nezavazuje, nechce však na důchodcích šetřit, dodal Zeman. Důchody byly naposledy valorizovány loni k 1. červenci.

Ekumenické shromáždění uctilo památku protifašistických bojovníků

Památce českých vlastenců, kteří zahynuli v boji proti fašismu, a vzpomínce na vypálení obcí Lidice a Ležáky bylo věnováno pietní ekumenické shromáždění v prostorách Kounicových kolejí v Brně. Přímo v Kounicových kolejích, které od roku 1940 sloužily jako policejní věznice gestapa, bylo na přelomu května a června 1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zavražděno 395 českých vlastenců.

Postižené děti připravily zábavu pro kosovské běžence

Dopoledne plné her a zábavy připravily v pondělí pro děti kosovských běženců z humanitárního střediska v Hněvotíně na Olomoucku postižené děti z Dětského centra 1990. Společně si hrály a tančily a děti běženců si zajezdily na koních. "Chtěli jsme, aby si kosovské děti především vyzkoušely práci v naší keramické dílně. Ty nejzručnější pozveme, aby si vlastnoručně vyrobily nějaká dílka a případně častěji chodily trávit volný čas k nám do centra," řekla ředitelka Dětského centra 1990 Růžena Tichá.

Řecko podpoří cestovní kanceláře zemí visegrádské čtyřky

Částku čtyř miliónů amerických dolarů vyčlenilo řecké ministerstvo financí na kompenzační příspěvky cestovním kancelářím z ČR, Slovenska, Polska a Maďarska, které v letošní turistické sezóně uskuteční autobusové zájezdy turistů do Řecka. V době, kdy nelze cestovat přes Jugoslávii, jde o kompenzaci zvýšených nákladů na dopravu tak, aby touroperátoři nemuseli zvyšovat ceny.

Režisér Miloš Forman přijal čestné občanství města Poděbrady

Režisér Miloš Forman, který žije v USA, přijal čestné občanství, které mu před měsícem nabídlo město Poděbrady. "Udělalo mi to velkou radost, neboť léta strávená v Poděbradech považuji - s výjimkou útlého dětství - za ta nejdůležitější a nejšťastnější," napsal Forman poděbradskému starostovi. Režisér přiznal, že mu bude ctí a potěšením přijet do Poděbrad a osobně si jmenovací dekret vyzvednout. Svou letní cestu ale musel z pracovních důvodů odložit a zatím neví, kdy mu povinnosti dovolí do ČR přijet. Forman byl studentem poděbradského gymnázia pro prominentní žáky - Koleje krále Jiřího. Ta byla založena v roce 1946 po vzoru anglických kolejí a zázemí našla ve zdejším zámku. Přestože existovala pouze tři roky, zasedly v jejích lavicích významné osobnosti, například prezident Václav Havel nebo režisér Ivan Passer. Svůj vztah k lázeňskému městu Forman vyjádřil nedávno příspěvkem do sbírky, kterou vyhlásila poděbradská radnice na opravu tamní jezdecké sochy krále Jiřího.

Zemřel režisér Jan Bonaventura

Ve věku šestapadesáti let zemřel po dlouhé a těžké nemoci televizní režisér Jan Bonaventura. Oznámila to Česká televize. V režijní práci se snažil o specifické vyjádření hudby, zvláště vážné, na televizní obrazovce. Dokladem toho jsou například pořady Muzeum populární hudby, seriál pro děti O slavných muzikantech, hudební inscenace Proměny Prométheovy, muzikál Stvoření světa či televizní zpracování baletu Stabat na hudební motivy Antonína Dvořáka.

Plavec Víťazka splnil v USA limit pro start na mistrovství Evropy

Na univerzitním mistrovství USA v plavání si velmi dobře počínal český reprezentant Jan Víťazka z Komety Brno, který zvítězil v závodě na 100 metrů motýlek časem 54,88 sekundy, Splnil tím limit pro start na mistrovství Evropy v Istanbulu.

Počasí

Dnes je v ČR oblačno, až zataženo, teploty od 18 do 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.