Zprávy úterý, 15. prosince 1998

A nyní podrobněji:

Nachlazený Václav Havel je už bez teplot

Prezident Václav Havel měl o víkendu kvůli viróze horních cest dýchacích mírně zvýšenou teplotu, v pondělí už byl ale podle ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka bez teplot. Prezidentovi lékaři jsou vzhledem k vývoji onemocnění optimističtí a předpokládají, že Václav Havel bude mimo úřad pouze do středy. "Je ale unavenější," dodal doktor Kotík s tím, že se Havlova choroba zatím vyvíjí bez komplikací. "Není proto důvod jej vzít do nemocnice," uvedl.

Španělský premiér ukončil návštěvu České republiky

Pondělním setkáním se zástupci španělské komunity uzavřel španělský premiér José María Aznar svůj třídenní pobyt v Praze. Před odletem jednal nejen se svým českým protějškem Milošem Zemanem, ale i s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Při první návštěvě v České republice Aznar zdůraznil zájem na rozvoji další vzájemné spolupráce a vyjádřil španělskou podporu českému vstupu do Evropské unie. Vyslovil ale souhlas s názorem Evropské komise, že by Praha měla v přípravě na vstup do unie přidat. Další rozvoj vzájemných vztahů by měl podle něj zahrnout i hospodářskou spolupráci na trzích Latinské Ameriky či poskytnutí prostoru španělským investorům v české privatizaci.

Lánský a Hamžík nejsou překvapeni výsledky vídeňského summitu

Vcelku pozitivně reagovali v pondělí v Paříži na víkendový summit Evropské unie na společné tiskové konferenci místopředsedové české a slovenské vlády pro evropskou integraci Egon Lánský a Pavol Hamžík. Summit ve Vídni se spíše zabýval Unií samotnou než těmi, kdo stojí ve frontě na vstup a my si myslíme, že to je dobře, řekl Lánský, který se v Paříži stejně jako Hamžík účastní konference o znovusjednocování Evropy. EU musí totiž udělat řadu úkolů, bez nichž žádná integrace nebude - například musí reformovat společnou zemědělskou politiku, dodal Egon Lánský.

Generál Shelton o připravenosti ČR na vstup do NATO

Připravenost české armády na vstup do NATO, spolupráce mezi českou a americkou armádou a otázky obranné politiky s ohledem na koncepci výstavby armády budou hlavními body jednání předsedy sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil generála Henry Sheltona při jeho dnes zahajované dvoudenní návštěvě Prahy. Průběžné hodnocení dosavadního plnění stanovených cílů výstavby české armády před vstupem do NATO - tzv. target force goals - bude také předmětem středečního jednání mezi představiteli ministerstva obrany, generálního štábu a Hlavního štábu spojeneckých sil NATO v Evropě 'SHAPE).

Paul Hartig v Praze

Jarní termín zasedání parlamentního výboru Středoevropské iniciativy 'SEI) by měl dnes v Poslanecké sněmovně dohodnout generální ředitel Výkonného sekretariátu SEI Paul Hartig. Během dvoudenní návštěvy České republiky se setká nejen s předsedou stálé parlamentní delegace do SEI Vilémem Holáněm, ale i se šéfem sněmovny Václavem Klausem. Hartigovo jednání má pracovní charakter, neboť Česká republika, do níž jej pozval právě Holáň, bude totiž v příštím roce iniciativě předsedat a z toho pro ni plynou určité závazky.

Klaus: Pokud ČNB nezmění politiku, recese nikdy neskončí

Kombinace nových pravidel bankovního dohledu a měnové restrikce zapříčinila zablokování úvěrového systému. Současná ekonomická situace navíc přeměňuje dobré úvěry ve špatné a pokud Česká národní banka 'ČNB) nezmění svou politiku, recese nikdy neskončí. Na pondělním 23. žofínském fóru to řekl předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Příčina ekonomické recese je většinou odborníků spatřována ve fungování institucí a legislativy, čímž se svaluje vina na minulé vlády a dosavadní průběh transformace, řekl dále Klaus. Jenom menšina podle něho naopak vysvětluje recesi prudkým oslabením agregátní poptávky.

Bude vláda zestátňovat?

Vláda možná přistoupí k zestátnění některých chybně privatizovaných firem. Zvažuje ho jako jednu ze dvou variant pomoci bankám a podnikům ve finančních problémech. K zestátnění by došlo, pokud by se stát rozhodl převzít od bank některé špatné úvěry, které u nich mají problémové podniky. Taková strategie by podle vyjádření místopředsedy vlády Pavla Rychetského pro Český rozhlas umožnila vládě jednak restrukturalizovat podniky ve finančních problémech a jednak ulehčit bankám před jejich prodejem strategickému partnerovi.

Spořitelna vyvede 10,5 mld špatných úvěrů do Konsolidační banky

Vládní pracovní komise v pondělí rozhodla o konkrétním seznamu špatných úvěrů České spořitelny ve výši zhruba 10,5 miliardy korun, které mají být do konce kalendářního roku převedeny do Konsolidační banky. Osm miliard z této částky představují oprávky, které stojí proti úvěrům. O objem opravných položek se rovným dílem podělí Konsolidační banka s Českou spořitelnou. Po zasedání komise o tom informoval místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík. Konkrétní jména zadlužených podniků však nepřiblížil.

Nejpozději do vánoc hodlá vláda iniciovat mimořádnou valnou hromadu České spořitelny, na které hodlá prosadit výměnu jejího vedení. V pondělní zpravodajské relaci televize Prima to prohlásil ministr financí Ivo Svoboda.

Odbory požadují jednání o zaměstnanosti

Rada Českomoravské konfederace odborových svazů 'ČMKOS) doporučila účast předsedy konfederace Richarda Falbra při případných dalších schůzkách s premiérem Milošem Zemanem, předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a guvernérem České národní banky Josefem Tošovským. Podle odborů by tématem následující schůzky měla být problematika zaměstnanosti. Vyplývá to z pondělního stanoviska odborářské rady. Obdobné schůzky nemohou nahradit jednání s vládou a organizacemi zaměstnavatelů v Radě hospodářské a sociální dohody, připomínají odboráři.

Stávková pohotovost horníků odvolána

Stávkovou pohotovost v pondělí odvolali odboráři Ostravsko -karvinských dolů 'OKD) po třetím jednání s vedením OKD v čele s předsedou představenstva Viktorem Koláčkem. Stalo se tak na základě příslibu, že horníkům budou proplaceny celé vánoční výplaty do konce tohoto týdne. Stávkovou pohotovost odbory OKD vyhlásily 4. prosince kvůli záměru vedení dolů vyplatit jenom polovinu vánočního platu. Protože je zakotven v letošní kolektivní smlouvě, považovali to odboráři za její vážné porušení.

Ministr Grulich ve Vídni

Dohodu o vzájemné spolupráci mezi Českou republikou a Rakouskem při havarijních a krizových situacích podepsali v pondělí ve Vídni ministři vnitra obou zemí Václav Grulich a Karl Schlögl. Hlavním tématem schůzky obou ministrů však byla spolupráce při ochraně společných hranic proti ilegálním běžencům, kde se rýsuje možnost jak nasazení asistenční pomoci české armády, tak koordinace postupu s dalšími zeměmi střední Evropy. "Rakouská strana nám nabídla své zkušenosti s asistenční službou vojáků na hranici, kterou sama používá ve značné míře již delší dobu, a rovněž zákonné podklady k takovému kroku," řekl pro ČTK ve Vídni Grulich.

Steinbachová trvá na odškodnění vyhnanců

"Vyhnání Němců ze zemí střední a východní Evropy zůstává stále otevřenou ranou, která čeká na zhojení. K nápravě musí východní sousedé Německa udělat několik konkrétních kroků, mezi něž patří nejen označení vyhnání za bezpráví a přiznání práva na důstojný návrat všem vyhnancům, kteří si to přejí, ale i odškodnění postižených, byť jen ve formě nějakého symbolického gesta." Uvedla to v pondělí v Bonnu předsedkyně Svazu vyhnanců Erika Steinbachová na slavnostním shromáždění ke 40. výročí založení svazu, v němž se spojily krajanské organizace 'landsmanšafty) vysídlenců z jednotlivých zemí a oblastí.

Komunistický předák Vasil Biak bude možná souzen na Slovensku

Slovenská prokuratura má devět let po pádu komunistického režimu rozhodnout o návrhu obžaloby jedné z hlavních postav bývalého režimu Vasila Biaka. Návrh obžaloby, který viní Biaka z trestných činů porušování pravidel hospodářského styku, ohrožení devizového hospodářství a zákona na ochranu míru, předložil v minulých dnech bratislavské krajské prokuratuře vyšetřovatel tamního úřadu vyšetřování. V Bratislavě to v pondělí oznámil šéf sekce vyšetřování ministerstva vnitra Jaroslav Ivor.

Biak byl šetřen především v souvislosti s údajným podpisem pod tzv. zvacím dopisem pro sovětská vojska v srpnu 1968 a za hospodářské delikty. Vasil Biak je stíhán také pro porušení zákona na ochranu míru a za to, že postupně poskytl 11,2 miliónu USD komunistickým stranám v rámci "internacionální" pomoci, čímž porušil závazná pravidla hospodářského styku, a zároveň je podezřelý z ohrožení devizového hospodářství.

HDP ČR za třetí čtvrtletí klesl meziročně o 2,9 procenta

Hrubý domácí produkt České republiky v letošním třetím čtvrtletí klesl podle odhadu meziročně reálně o 2,9 procenta, za tři čtvrtletí letošního roku činí meziroční pokles HDP 2,1 procenta. ČTK o tom dnes informoval Český statistický úřad.

Říjnové tržby v zemědělství meziročně klesly o 8,5 procenta

Tržby zemědělských podniků z prodeje vlastních výrobků a služeb klesly letos v říjnu v meziročním srovnání ve stálých cenách o 8,5 procenta. V běžných cenách tržby klesly o 10,1 procenta. Od počátku roku do konce října se tržby v zemědělství ve stálých cenách ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 0,3 procenta, v běžných cenách vzrostly o 4,4 procenta. Údaje o říjnovém vývoji tržeb, průměrných mezd a počtu zaměstnanců v zemědělství poskytl dnes ČTK Český statistický úřad.

Československý ústav zahraniční si připomněl 70 let existence

Sedm desetiletí existence Československého ústavu zahraničního si v pondělí v Praze slavnostně připomnělo několik desítek jeho převážně starších členů. Večerního shromáždění instituce, která se snaží pomáhat krajanům po celém světě, se zúčastnilo i několik zástupců velvyslanectví umístěných v Praze. Účastníci akce vzpomněli nejen samotné založení ústavu 20. prosince 1928, ale i různá následující více či méně slavná období. Současný předseda ústavu Jaromír Šlápota připomněl, že v roce 1945 měl jeho legitimaci číslo 1 tehdejší ministr zahraničí Jan Masaryk. Ústav se snaží zprostředkovávat informace, podporovat konkrétně různé krajanské spolky, české třídy a školy v zahraničí a organizuje například návštěvy krajanů v České republice i kursy češtiny.

Hnutí Duha protestovalo proti dostavbě reaktorů na Ukrajině

Happening proti plánu Evropské banky pro obnovu a rozvoj 'EBRD), která zvažuje poskytnutí půjčky Ukrajině na dostavbu jaderných reaktorů, uspořádala v pondělí před jejím pražským zastoupením ekologická organizace Hnutí Duha. Dva představitelé Duhy v antiradiačních kombinézách a několik dalších aktivistů se připojilo k mezinárodnímu protestnímu dni, který se uskutečnil ve 30 zemích. V rámci happeningu se jeden z účastníků prohlásil zástupcem EBRD. Řekl, že její výkonný výbor rozhodl, že banka bude přejmenována na Evropskou banku pro radioaktivní rozvoj. "Je potřeba iniciovat nové investice ve střední a východní Evropě," zdůraznil. Účastníky manifestace poté přijal představitel české pobočky EBRD Igor Očka, kterému předali protestní petici.

Autor kontroverzní knihy o Havlových shání informace inzerátem

Náměty a svědectví občanů o Dagmar Havlové, manželce prezidenta Václava Havla, chce získat Přemysl Svora, autor kontroverzní knihy "Sedm týdnů, které otřásly Hradem". Jeho nakladatelství uveřejnilo o víkendu v některých denících inzerát, v němž vyzývá občany, aby přispěli "svými náměty, podněty, případně svědectvím". Svorovo nakladatelství chce podle textu placeného inzerátu "ještě blíže zdokumentovat život a dílo první dámy Dagmar Havlové, rozené Veškrnové". Svoru se prezidentský pár rozhodl žalovat o pět miliónů korun. Soud předběžně rozhodl o zastavení prodeje knihy na základě sporu Svory s Anetou Procházkovou o autorská práva a porušení etických norem. Svora v dovětku této knihy upozornil na údajně velmi přátelský vztah Dagmar Havlové a jejího tajemníka Miloše Rýce.

Černý čáp Jonáš poletí do zimoviště ve Španělsku letadlem

Za otcem Davidem by měl na konci roku do Španělska odletět letadlem mladý čáp Jonáš, který kvůli nemoci nemohl do zimovišť odletět včas. Oba čápi jsou spolu s matkou čapí rodiny Kristýnou, která tráví zimu na východě Senegalu, sledováni v rámci projektu Českého rozhlasu Africká odysea. Jonáš se před cestou do teplých krajů přiotrávil na Plzeňsku a musel být umístěn na záchranné stanici ptactva, nyní je v opatrování pražské zoo. Podle odborníků by několikaměsíční pobyt v zajetí mohl Jonášovi na jaře zkomplikovat návrat do jeho přirozeného prostředí. Mladý čáp bude po převozu vypuštěn v deltě Guadalquiviru na jihu Španělska, kde se od října potuluje v rýžových polích jeho otec David.

Ze sportu:

Podruhé za sebou byl český brankář Dominik Hašek z Buffala Sabres zvolen nejlepším hráčem uplynulého týdne v severoamerické Národní hokejové lize 'NHL). Stejný kousek se v historii soutěže povedl pouze šesti hráčům, naposledy gólmanovi Bostonu Andymu Moogovi v dubnu 1993. Hašek, dvojnásobný držitel Hartovy trofeje pro nejužitečnějšího hráče NHL a trojnásobný nejlepší brankář soutěže, přispěl minulý týden ke dvěma vítězstvím Buffala a jedné remíze. Průměr obdržených gólů na zápas měl 0,97 a úspěšnost zásahů téměř 97 procent.

Vedle Radomíra Šimůnka, který skončil sedmý v šestém závodě Superprestige v belgickém Overijse, si dobře vedli při svých zahraničních startech o víkendu i další čeští cyklokrosaři. V nejlepším světle se představil Jiří Pospíšil, jenž v závodě první kategorie kalendáře UCI v Igorre ve Španělsku obsadil druhé místo. Na stupně vítězů se na dalších závodech prosadili i Ondřej Lukeš, Petr Dlask a Kamil Ausbuher.

Krátce o dnešním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo mrholení. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.