Zprávy úterý, 15. února 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Nejprve krátce k některým tématům...

A nyní zprávy podrobné:

Premiér Miloš Zeman pokračuje v návštěvě Portugalska

Premiér Miloš Zeman dnes pokračuje ve dvoudenní oficiální návštěvě Portugalska, kterou v pondělí zahájil jednáním se svým protějškem Antóniem Guterresem. Před večerním návratem do ČR se setká s řadou dalších představitelů portugalské politiky a ekonomiky. Bude jednat mimo jiné s předsedou portugalského parlamentu Antóniem Santosem. Problematice EU, které nyní Portugalsko předsedá, zasvětí diskusi s předsedy výboru pro evropskou integraci a zahraničního výboru parlamentu. Před odletem do ČR má český premiér při svém prvním oficiálním pobytu v Portugalsku navštívit také regionální velitelství NATO a setkat se s jeho velitelem admirálem Motou e Silvou.

Český premiér Miloš Zeman a jeho portugalský protějšek António Guterres vyjádřili na společné tiskové konferenci přesvědčení, že Rakousko přes vstup nacionalistů do své vlády nebude podmiňovat členství České republiky v Evropské unii otázkou tzv. Benešových dekretů. Guterres za Portugalsko pak ujistil, že bude prosazovat, aby ČR byla v první skupině přijímaných zemí.

Nový ministr zdravotnictví Bohumil Fišer nastoupil do úřadu

Nový ministr zdravotnictví Bohumil Fišer převzal v pondělí od vicepremiéra a prozatímního ministra zdravotnictví Vladimíra Špidly vedení resortu. Špidla při té příležitosti ocenil, že Fišer jako odborník v medicínských vědách má v řadě klíčových a problémových věcí českého zdravotnictví odbornou představu, která je hluboká a daleko hlubší, než by byla představa jeho, nebo i některých předchozích ministrů. Fišer prohlásil, že chce zdravotnictví na vysoké úrovni pro všechny občany bez rozdílu příjmů.

Ministr zdravotnictví nahradí své náměstky Holcáta a Perlíka

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer se rozhodl nahradit své náměstky Martina Holcáta a Karla Perlíka, Jiří Čihař ve funkci ekonomického náměstka zůstává. Holcáta nahradí Antonín Malina z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Perlíka vystřídá Michal Pohanka, poradce předsedy sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. ČTK o tom informoval Otakar Černý z tiskového odboru ministerstva. Holcát, který požádal ministra o uvolnění z funkce náměstka pro zdravotní péči v pondělí odpoledne, se vrátí zpět do funkce ředitele Všeobecné fakultní nemocnice. Perlík, ministrův náměstek pověřený vedením úřadu, se vrací na ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministr vnitra Václav Grulich nesouhlasí s oddalováním rozhodnutí o výměně ministrů

Ministr vnitra Václav Grulich nesouhlasí s oddalováním rozhodnutí o tom, který z členů vlády bude ve funkci vyměněn. Premiér Miloš Zeman sice neuvedl v souvislosti s připravovanými změnami jeho jméno, o Grulichovi se však mluví jako o jednom z ministrů, kteří přijdou o křeslo. "Další oddalování (rozhodnutí premiéra o výměně ministrů) je v rozporu nejen s etikou, ale také lidským přístupem ke komukoliv i s dobrým řízením čehokoli," řekl v pondělí novinářům Grulich a současně odmítl spekulace, podle nichž je činnost resortu vlivem úvah o jeho odchodu ochromena.

Zeman již oznámil, že chystá výměnu pěti ministrů, jejich jména ani resorty ale neuvedl. S ministrem vnitra o případném odchodu zatím nejednal. Grulich zdůraznil, že již před čtyřmi týdny vyzval premiéra k rozhovoru na toto téma, Zeman tehdy prý spekulace o jeho odvolání popřel. Ministr žádá, aby se s ním v případě uvažované výměny jednalo "na rovinu". Podle neoficiálních zpráv by měl Grulich vedení ministerstva opustit především kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu. "Myslím si, že mám stále dost energie," uvedl ministr. Zároveň ale přiznal, že v 67 letech nikdo nemá zdravotní stav zcela optimální.

Zeman a Blair: Rozšíření EU je historickou výzvou a příležitostí nejen pro ČR a Británii, ale pro celou Evropu

Za historickou výzvu a příležitost pro Českou republiku, Británii i pro celou Evropu označují rozšíření Evropské unie český premiér Miloš Zeman a jeho britský protějšek Tony Blair. V souvislosti se zahájením mezivládní konference EU oba představitelé v pondělí ve společném článku pro vlivný list Financial Times a pro český deník Právo uvedli, že rozšířená Evropská unie umožní skoncovat s rozděleními z dob studené války a posílí stabilitu, volné trhy a demokracii na celém kontinentě. Evropská unie stejně jako Česká republika a další kandidátské země odpovídají rozšířením také na výzvu globalizace a na otázku, jak spojit ekonomickou dynamiku a sociální spravedlnost. Rozšíření EU je také jedinou náležitou odpovědí na úsilí zemí střední a východní Evropy reformovat jejich politický a ekonomický systém. Blair a Zeman v této souvislosti apelovali na novou rakouskou vládu, aby si plně uvědomila historický význam rozšíření. "Jsme přesvědčeni, že rozšíření je v zájmu celé Evropy. Doufáme, že si to také uvědomuje nová rakouská vláda. Jsme pevnými zastánci navenek otevřené EU, v níž nesnášenlivost a xenofobie nemají místo." Oba premiéři současně zdůraznili, že v rozšířené EU bude současně možná účinnější spolupráce při potírání mezinárodního zločinu, při ochraně životního prostředí, při posilování evropské obrany a při řešení takových společných problémů, jako je imigrace nebo azyl.

Ministr zahraničí Jan Kavan o odložení expertních jednání o otázkách česko-rakouské minulosti rozhodl koncem týdne Ministerstvo zahraničí se rozhodlo odložit dvoustranná jednání odborníků o sporných otázkách česko-rakouské minulosti. Ještě v úterý přitom ministr Jan Kavan přes kritiku programu nové rakouské vlády ČTK řekl, že "nevidí důvod, proč by k expertním jednáním nemělo dojít". Pro prozatímní odložení se ministr vyslovil koncem týdne, řekl v pondělí ČTK mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil bez bližšího vysvětlení. Po úterních Kavanových slovech přitom ministerstvo ještě ocenilo nová, vůči Praze mírnější vyjádření kancléře Wolfganga Schüssela i ministryně zahraničí Benity Ferrerové-Waldnerové. V pátek však premiér Miloš Zeman prohlásil, že přes nový rakouský tón nyní nejsou vzájemné kontakty na nejvyšší úrovni nutné.

Postoje Kavana a premiéra jsou identické, zdůraznil Pospíšil. Podle něj se ČR nepřipojuje k žádným sankcím zemí EU vůči Rakousku po vstupu tamní krajní pravice do vlády. Mluvčí připustil, že česká strana zatím ani neurčila, kteří právníci a historici by za ni měli s rakouskými odborníky debatovat při rozhovorech, na jejichž prospěšnosti se shodl loni na podzim Kavan s Schüsselem, tehdejším rakouským ministrem zahraničí. Kavan tehdy řekl, že problematice spojené s Benešovými dekrety by "velkou pozornost" měly věnovat i příslušné parlamentní výbory. Schüssel předtím uvedl, že se chce zasadit o to, aby ještě před přijetím ČR do EU byly dekrety zrušeny.

Klaus: Nechci žít v Evropě, která diktuje, kdo má být ve vládě

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus by nechtěl žít v Evropě, v níž jsou smazány hranice svrchovaných zemí a kde jedny státy diktují jiným, kdo má nebo nemá být v jejich vládě, vzešlé z demokratických voleb. Klaus to v pondělí vpodvečer řekl Rádiu Svobodná Evropa v souvislosti s reakcí 14 zemí Evropské unie vůči nové rakouské vládě, v níž zasedli i ministři populistické strany Svobodných Jörga Haidera. "Já se mohu zlobit, když někdo chce zvenku kárat jednu zemi a diktovat jí, kdo má nebo nemá být ve vládě. To už je pro mě konec světa. V takové Evropě já bych už skutečně bydlet nechtěl, to už by bylo někam na emigraci," prohlásil Klaus. Bojkot rakouského koaličního kabinetu lidovců a Svobodných mezinárodní veřejností a sankce proti němu ze strany států Evropské unie označil Klaus za "nesmírně falešné, nerozumné, krátkozraké a povrchní". Tento postoj podle něj znamená "obrovskou křižovatku evropských dějin" a novou éru, v níž "může většinový názor - v dané chvíli levicových, socialistických vlád EU - něco říkat o vládě v jedné zemi".

Šéf ODS připomněl, že Haiderova strana Svobodných existuje již delší dobu, její členové už byli v rakouské vládě v minulosti a sám Haider je hejtmanem v Korutanech, jedné ze spolkových zemí Rakouska. "Je normální politickou stranou Rakouska," uvedl. Podivil se proto nad tím, že protesty ze zahraničí se zvedly až nyní a nejsou stejnou měrou vedeny také proti jiným politikům v Evropě se sklonem k populismu, nacionalismu a xenofobii, například ve Francii či Itálii. Klaus již dříve vyjádřil názor, že přístup zemí EU představuje "bezprecedentní pokus ovlivňovat vnitřní záležitosti nezávislé, demokratické země", a že Haidera považuje "za menší zlo než pokus o intervenci ze strany Evropské unie do suverénního rozhodování jedné členské země".

Senátoři žádají činitele ruského parlamentu, aby pomohl Babickému

Skupina českých senátorů žádá v otevřeném dopise předsedu Rady federace parlamentu Ruské federace Jegora Strojeva, aby pomohl ruskému novináři a zpravodajovi americké rozhlasové stanice Svoboda Andreji Babickému. Novinář zmizel za nejasných okolností v polovině ledna v hlavním městě Čečenska Grozném. Text dopisu má ČTK k dispozici.

"Pane předsedo Strojeve, naléhavě Vás žádáme, abyste udělal všechno pro zjištění, kde se Babickij nachází, a hlavně pro to, aby se mohl vrátit ke své rodině a ke své novinářské práci," napsali členové senátní delegace, která před dvěma lety navštívila ruský parlament. Senátoři, včetně dvou místopředsedů horní komory Petra Pitharta (KDU-ČSL) a Ivana Havlíčka (ČSSD), by uvítali možnost vyslechnout Strojevovo vysvětlení, "co se v Čečensku stalo a co se tam děje". "Celý svět přeje velkému Rusku štěstí a svobodu. O cestě ke štěstí a svobodě však rozhoduje i osud jednoho nepohodlného novináře," končí dopis, pod který se podepsali i senátoři Karel Burda (ODS), Jaroslava Moserová (ODA) a Vladimír Zeman (Unie svobody).

Babického zadrželi 18.ledna příslušníci ruských sil v Grozném. Armáda tvrdí, že ho později vyměnila za vojáky zajaté Čečenci. Čečenští povstalci však toto tvrzení popřeli. Podle nich je Babickij v rukách čečenské proruské milice Bislana Gantamirova. Novinář byl prý viděn s modřinami v obličeji ve městě Gudermes, které mají pod kontrolou ruské jednotky. Ruský ministr vnitra Vladimir Rušajlo podle agentury ITAR- TASS 10.února prohlásil, že Babickij je živ a nachází se na jihu Čečenska.

ČR zatím Rusku nótu k vízům nedala a v brzké době ani nepředá

Ruští občané budou moci cestovat ještě minimálně příští měsíc do České republiky bez víz, přestože vláda rozhodla 2.února o vypovězení bezvízové dohody. Vízová povinnost totiž začne pro Rusy platit až po uplynutí třicetidenní výpovědní lhůty od předání příslušné diplomatické nóty. Tu zatím ČR Rusku nepředala a v nejbližších dnech ani nepředá, potvrdil v pondělí na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil.

Ruští inspektoři prověřují dodržování mezinárodní smlouvy Skupina ruských armádních specialistů v pondělí začala kontrolovat, zda česká armáda dodržuje Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, která jednotlivým zemích určuje počty zbraní a vojenské techniky. Inspekci zahájili u mechanizovaného praporu v Hranicích na Přerovsku.Devítičlenný ruský tým přijel do České republiky v neděli a první místo inspekce oznámil českým důstojníkům ve 21:00. Svoji inspekční cestu ukončí v sobotu.

Podle Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, která vstoupila v platnost v červenci 1992, smí ČR vlastnit 957 tanků, 1367 obrněných vozidel a 767 dělostřeleckých systémů. Místo inspekce se obvykle oznamuje do jedné hodiny po příletu týmu, aby se zamezilo možnosti přesunout vojenskou techniku. Obdobné inspekce se v signatářských zemích Smlouvy o konvenčních a ozbrojených silách v Evropě uskutečňují několikrát do roka. Dosud se jich na území ČR uskutečnilo 98. Čeští armádní experti jich provedli v zahraničí již 104. Zahraniční inspekce, které v ČR pobývaly, nezjistily žádné prohřešky proti smlouvě. Výhrady k plnění dohody naopak měly například v Rusku.

Ministr zahraničí Jan Kavan má již jasno o novém velvyslanci v Moskvě

Podle mluvčího českého ministerstva zahraničních věcí Aleše Pospíšila má již ministr zahraničí Jan Kavan jasno, kdo na postu nového velvyslance v Moskvě nahradí Luboše Dobrovského, jenž po roztržce s vedením resortu funkci opustil. O jeho nástupci zatím Pospíšil s ohledem na diplomatické zvyklosti v rozhovoru pro ČTK hovořit nechtěl. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček na dotaz ČTK v pondělí potvrdil, že během páteční schůzky hovořil Václav Havel s Kavanem i o otázce obsazení velvyslaneckého postu v Rusku. Tvrzení části tisku, že prezident odmítá připravované přesunutí současného velvyslance v Bělehradě Ivana Bušniaka do Moskvy, Špaček nekomentoval. Bušniak, který má podle Pospíšila ukončit své bělehradské působení v "krátkém časovém horizontu", se loni úzce podílel na česko-řecké iniciativě k řešení kosovské krize. Zatímco vedení ministerstva ji vysoce vyzdvihuje, u řady zástupců české diplomacie v cizině se setkala s rozpaky. "Pokud jsme iniciativou směřovali k tomu, aby tehdy málo úspěšná vojenská akce v Kosovu byla zastavena, tak jsme k tomu měli směřovat tak, aby to ve formulacích nevypadalo jako některé mírotvorné plány Ruska," řekl v sobotní Mladé frontě Dnes Dobrovský. Z programu vlády byla ve středu otázka velvyslanců stažena, řekli ČTK bez bližších podrobností na úřadu vlády.

Do dvou let vznikne podle ministra Grulicha v ČR imigrační úřad

Do dvou let vznikne podle ministra vnitra Václava Grulicha Imigrační úřad České republiky, který se bude zabývat udělováním azylu, správou uprchlických zařízení a dalšími úkony souvisejícími s pobytem cizinců v zemi. Úřad vznikne z cizinecké policie, která je spolu s pohraniční policií složkou policejního prezídia. Vybudován bude po vzoru imigračních úřadu zemí západní Evropy, USA a Kanady, řekl v pondělí novinářům Grulich. "Chceme oddělit ostrahu hranic, která je věcí policie, od vyřizování civilních záležitostí imigrantů. Je nutné, aby tyto dvě složky, které jsou zatím řízeny jako jeden celek, byly brzy odlišeny," uvedl ministr. Dodal, že zřízení imigračního úřadu je jedním z úkolů, který ČR dostala od Evropské unie. Imigrační úřad bude podle Grulicha součástí ministerstva vnitra, avšak jeho zaměstnanci nebudou policisté. Policie bude nadále dohlížet na bezpečnost hranic, zatímco imigrační úředníci budou jednat s cizinci přijíždějícími do České republiky. Na ministerstvu již vznikl odbor, který je zárodkem úřadu, dodal Grulich. V Betlémské kapli byl inaugurován nový rektor ČVUT Witzany

Ve starobylé Betlémské kapli v Praze byl v pondělí slavnostně inaugurován nový rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) Jiří Witzany. Rektor, jehož tříleté funkční období začalo 1.února a končí 31.ledna 2003, je v pořadí již dvaadevadesátým nejvyšším představitelem nejstarší české technické univerzity. V čele univerzity vystřídá současného děkana Fakulty strojní ČVUT Petra Zunu.

Do svých úřadů byli v pondělí slavnostně uvedeni také noví děkani jednotlivých fakult ČVUT. V čele fakulty stavební stane pro příští tři roky Ladislav Lamboj a do funkce děkana fakulty strojní byl uveden Petr Zuna. Slavnostní slib složil i děkan fakulty elektrotechnické Vladimír Kučera a děkan fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Miloslav Havlíček. Slavnostní řetězy převzali z rukou předsedů akademických senátů i Bohumil Fanta, děkan fakulty architektury, a Josef Jíra, děkan fakulty dopravní. Rektor ČVUT Jiří Witzany, kterého do funkce rektora zvolil Akademický senát ČVUT loni v listopadu, předal jmenovací dekrety také pěti novým prorektorům univerzity.

ÚDV důvody vrácení kauzy Jakeše a Lenárta zatím nezná

Vyšetřovatelé Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zatím neznají důvody, proč se Městské státní zastupitelství v Praze rozhodlo vrátit kauzu bývalých vysokých komunistických funkcionářů Miloše Jakeše a Jozefa Lenárta k došetření. O vrácení kauzy se totiž podle mluvčího ÚDV Jana Srba dozvěděli pouze z médií a od státního zastupitelství dosud žádnou informaci v této věci neobdrželi. Srb se v pondělí v rozhovoru pro ČTK podivil rozhodnutí státního zastupitelství, protože kauza Jakeše a Lenárta byla už jednou ÚDV vrácena s pokyny státního zástupce, jak má být případ došetřen. "Státní zástupce nám už tenkrát řekl, co je ještě zapotřebí v rámci vyšetřování dodělat. Vyšetřovatel to udělal a s tímto doplněním to loni 31.srpna zastupitelství předal," řekl Srb. Městské státní zastupitelství se zatím k případu odmítá blíže vyjádřit. Připomeňme, že pražské zastupitelství podalo již v květnu 1997 na Jakeše a Lenárta obžalobu z vlastizrady, které se měli dopustit 22.srpna 1968, kdy se zúčastnili na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vzniku takzvané dělnicko-rolnické vlády. Ta měla nahradit zákonnou vládu a legalizovat okupaci Československa armádami bývalé Varšavské smlouvy. Městský soud v Praze ale tehdy státnímu zastupitelství případ vrátil k došetření. Stejné státní zastupitelství, které nyní samo vrací případ k došetření, podalo tenkrát proti rozhodnutí městského soudu stížnost Vrchnímu soudu, ten ale v říjnu 1997 stíhání někdejších prominentů zastavil. Tehdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová poté zaslala stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu, který rozhodnutí o zastavení trestního stíhání komunistických prominentů v lednu 1998 zrušil a nařídil další vyšetřování. Kauza se pak opět vrátila na ÚDV, který loni v srpnu znovu zaslal státnímu zástupci návrh na obžalobu Jakeše a Lenárta.

IVVM: Podle čtyř pětin obyvatel ČR jsou nejvhodnější formou protestu povolené demonstrace a petice Za nejvhodnější formu protestu považují přes čtyři pětiny obyvatel České republiky povolené demonstrace a petice, 70 procent lidí výzvy ke stávkám, stávkové pohotovosti a organizované stávky. Naopak, jen o něco více než dvě pětiny občanů by daly přednost bojkotům a méně než jedna pětina neodmítá ani nepovolené stávky a obsazování budov a podniků. Vyplývá to z lednového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM), jehož výsledky v pondělí získala ČTK.

Brněnská ODA chce 10.března vzpomenout na okupované země

Vzpomínkou na všechny okupované země má být podle předsedy brněnské organizace Občanské demokratické aliance Jiřího Löwa setkání, které chce strana v Brně uspořádat 10.března, na nějž připadá Den Tibetu. "Tibet chápeme jako symbol všech okupovaných zemí," řekl v pondělí Löw novinářům. Upřesnil, že na krátké setkání, které by se mohlo uskutečnit na Dominikánském náměstí, pozve Občanská demokratická aliance občany a ostatní politické strany z městského zastupitelstva. Brněnské zastupitelstvo přitom minulý týden nerozhodlo o vyvěšení tibetské vlajky na radnici 10.března.

Drdovy "Dalskabáty" budou v repertoáru Divadla Na Fidlovačce

Pohádková komedie Jana Drdy "Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert" se objeví v repertoáru pražského Divadla Na Fidlovačce. Nuselská scéna ohlásila její premiéru na 17.února. V režii Tomáše Töpfera Plajznerku ztvární Eliška Balzerová a Trepifajksla hostující Jaroslav Kepka. Na to, že Drdovy "Dalskabáty" jsou od úspěšné premiéry v roce 1959 trvalou součástí repertoáru českých divadel, upozornila na pondělním setkání s novináři dramaturgyně Helena Šimáčková.

Peníze na opravu sochy sv.Vojtěcha poslalo děčínskému okresnímu muzeu již 200 dárců

Již 32.500 korun, 20 německých marek a 20 amerických dolarů poslalo 200 dárců děčínskému okresnímu muzeu na opravu sochy svatého Vojtěcha. Ředitel muzea Milan Rosenkranc v pondělí ČTK řekl, že na restaurování sochy patrona říční plavby, která byla umístěna v roce 1756 u Labe před Dolním Žlebem u Děčína, je zapotřebí zhruba 50.000 korun. Podnět ke sbírce dali členové děčínské Společnosti pro přepravu ročních období vodní cestou, kteří každý rok v září odvážejí z Děčína po Labi "léto do Němec".

Karel Gott odhalil ve Waidhausu billboard zvoucí na Expo 2000 V mrazivém počasí a poletujícím sněhu odhalil v pondělí zpěvák Karel Gott ve Waidhausu na německo-české hranici u Rozvadova billboard, který zve k návštěvě Všeobecné světové výstavy Expo 2000 v Hannoveru. "Svoji přítomnost na odhalení billboardu považuji za symbolickou. Těším se, až budu vystupovat před publikem v Hannoveru, kde jsem připraven zpívat v němčině, angličtině, italštině a pokud to bude zapotřebí, i v ruštině," řekl umělec. Gott se má stát na výstavě hlavní osobností národního dne České republiky, který připadá na 7.červen. Ještě donedávna však byla jeho účast v Hannoveru nejasná, protože se cítil poškozen hanlivým článkem v tisku, a odmítl proto na výstavě vystoupit. Zpěvák považuje prezentaci České republiky právě v sousedním Německu za důležitou. "Cítím, že vztahy mezi oběma zeměmi byly poněkud chladné a ani dnes nejsou docela vyjasněné. Myslím, že kultura by mohla přispět k lepšímu poznání obou národů a větší vřelosti," uvedl.

Instalací billboardu byla zahájena propagační kampaň pořadatelské země v evropských zemích. Podobné billboardy budou instalovány na největších hraničních přechodech se všemi státy sousedícími s Německem. Na francouzsko-německých hranicích už billboard stojí. Generální komisař výstavy Václav Bartuška ČTK řekl, že česká expozice v Hannoveru je již ze dvou třetin hotová. V den zahájení výstavy 1.června bude podle jeho slov vypadat tak, jak byla naplánována. Spolu s Bartuškou se odhalení billboardu zúčastnil také zastupující generální komisař Expo 2000 v Hannoveru Norbert Bergmann.

Ze sportu:

Český atletický svaz (ČAS) v pondělí nominoval sedmnáct atletů na halové mistrovství Evropy, které se uskuteční od 25. do 27.února v Gentu. Výkonný výbor schválil přidělení dvou divokých karet, a tak bez splnění limitů odcestují do Belgie koulař Miroslav Menc a tyčkař Adam Ptáček. Nominace Mence, kterému teprve 21.února vyprší dvouletý trest za dopink, je podmíněna skutečností, že test jeho posledního vzorku z neděle 13.února bude negativní. Čeští daviscupoví reprezentanti Jiří Novák a David Rikl se díky vítězství ve čtyřhře na tenisovém turnaji v Dubaji dostali na páté místo v hodnocení párů ATP. V čele hodnocení dvouhry je Američan Andre Agassi, vítěz prvního letošního grandslamového turnaje Australian Open.

Pauza zaviněná zraněním přiměla brankáře Haška k prodloužení kariéry

Hokejový brankář Dominik Hašek změnil plány a po letošní sezóně NHL neukončí svou kariéru, jak loni v létě oznámil. Olympijský vítěz z Nagana na tiskové konferenci řekl, že se rozhodl pokračovat poté, co kvůli zranění třísel nemohl v nynějším ročníku tři měsíce hájit branku Buffala Sabres. "Zranění zkrátka změnilo můj názor," prohlásil Hašek. "Když jsem oznamoval, že skončím, nepočítal jsem, že nebudu moci hrát více než polovinu sezóny. Očekával jsem kompletní a úspěšnou sezónu," vysvětlil držitel dvou Hartových trofejí pro nejužitečnějšího hráče NHL a pěti Vezinových trofejí pro nejlepšího gólmana. Hašek má v Buffalu tříletou smlouvu, která vyprší na konci sezóny 2000-2001. Letos i příští rok si vydělá 9,25 miliónu dolarů za sezónu, což z něho dělá nejlépe placeného gólmana v soutěži.

Předpověď počasí na úterý:

Na celém území České republiky bude převážně zataženo se sněžením, od středních poloh déšť se sněhem. Teploty do 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.