Zprávy úterý, 16. března 1999

A nyní podrobněji:

Havel: Německo je spojencem, ale na 15. březen se nesmí zapomenout

Trpká zkušenost z okupace českých zemí nacistickým Německem, která začala před 60 lety, byla podle prezidenta Václava Havla jedním z důvodů, proč naše republika usilovala o členství v NATO. "Připojením k alianci se spojencem České republiky stává i současné Německo. 15. březen 1939 se ale nesmí vytratit z paměti českého národa," řekl v pondělí prezident k výročí jedné z nejtragičtějších událostí historii naší země.

Bojovníci a studenti si připomněli výročí nacistické okupace

Členové Českého svazu bojovníků za svobodu, vojáci a studenti civilních a vojenských středních a vysokých škol si v pondělí připomněli 60. výročí vpádu nacistických vojsk do Československa. Historici i odbojáři se na odborném semináři na ministerstvu obrany shodli na tom, že 15. březen 1939 patří k nejtragičtějším dnům historie českého národa.

Česká vlajka vztyčena v sídle NATO

Česká vlajka byla dnes slavnostně vztyčena před hlavním vchodem do sídla politického ústředí Severoatlantické aliance v Bruselu za přítomnosti předsedy vlády Miloše Zemana, jehož doprovázel ministr obrany Vladimír Vetchý. Na stožáry vystoupaly posléze také vlajky Maďarska a Polska. Slavnostní ceremonie trvala asi dvacet minut. Přihlíželi jí velvyslanci členských zemí NATO, členové delegací tří nových členských zemí, početní hosté, diplomaté a personál centrály Aliance. Ceremonie se stala symbolickou tečkou za přistupováním ČR, Maďarska a Polska k Alianci, které začalo pozváním na madridském summitu v létě 1997 a vyvrcholilo v pátek ve městě Independence v americkém státě Missouri odevzdáním listin potvrzujících ratifikaci Washingtonské smlouvy.

Kovanda: Společný vstup do NATO neznamená i další shodu

Společný páteční vstup Polska, Maďarska a ČR do NATO neznamená, že tyto země se budou snažit uvnitř aliance prosazovat shodné postoje. Uvedl to český velvyslanec při NATO Karel Kovanda s tím, že uvedené státy, zdůrazňující před vstupem svoji těsnou spolupráci, spolu nyní nemají vést ani žádné mimořádné trojstranné konzultace. "Maďaři a Poláci jsou pro nás jedním a druhým z 18 aliančních spojenců," řekl na dotaz ČTK Kovanda. "Již dnes vidíme, že... v oblasti evropské bezpečnosti máme některá stanoviska odlišná," dodal bez upřesnění. Zcela jednoznačně se však podle Kovandy noví alianční členové shodují v zájmu na tom, aby další rozšíření NATO zahrnulo i Slovensko. Maďaři přitom mají velký zájem na přistoupení Rumunska a Slovinska, Poláci mají zase "speciální zájem o baltské státy", upřesnil Kovanda.

Vetchý: Podpora vstupu do NATO vzrůstá, protesty dopadly neslavně

Podle ministra obrany Vladimíra Vetchého stále více lidí v České republice chápe, proč se země stala členem NATO, a vstup vítá. Vetchý dále řekl, že až další generace posoudí význam tohoto historického kroku. Dodal, že protestům proti začlenění ČR do aliance nepřikládá velký význam. Za akt, jenž "do naší země ani nepatří", pak označil hod kamenem po účastnících plesu, který se konal na oslavu přijetí do aliance v sobotu na Pražském hradě.

NATO prověří připravenost českého letectva demonstračním letem

Připravenost vzdušných sil nových členů NATO k plnění úkolů v systému zabezpečení vzdušné suverenity členských zemí NATO 'NATINADS) prověří ve středu velitel spojeneckého letectva ve střední Evropě 'AIRCENT) generál John Jumper. Mluvčí velitele vzdušných sil české armády Petr Fajl v pondělí ČTK sdělil, že Jumper tak společně s dalšími vysokými důstojníky NATO učiní při demonstračním letu dopravním letounem DC-9 amerického vojenského letectva.

Armáda na veterány při organizování oslav asi zapomněla

Vinu na tom, že čeští veteráni z Perského zálivu nebyli pozváni na páteční oslavy vstupu ČR do NATO v Liberci, nenese tamní magistrát, ale Armáda ČR. Ta na ně pravděpodobně při přípravě oslav zapomněla. "Možná se stala lidská chyba," připustil v pondělí v rozhovoru pro ČTK velitel první výcvikové mobilizační základny chemického vojska v Liberci Jan Weiser, který se na sestavování armádního seznamu hostů podílel. Podle něj to však v žádném případě nebyl zlý úmysl a žádné spory mezi armádou a vojenskými vysloužilci neexistují.

Příprava mise SFOR vyvrcholila slavnostním nástupem 503 vojáků

Slavnostním nástupem 503 vojáků 3. mechanizovaného praporu vyvrcholila v pondělí na kolonádě v západočeských Mariánských Lázních příprava na misi v Bosně a Hercegovině. Tam se prapor přesune z Českého Krumlova ve středu 17. března. Podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého je úkolem uvedeného praporu pokrýt území v oblasti Prijedoru a Bosanské Krupy, kde bude působit v britském sektoru mnohonárodnostních sil SFOR. Převezme zde odpovědnosti po 7. mechanizovaném praporu.

Zahájena výstavba dálnice D-47

První etapa výstavby dálnice D-47, která bude spojnicí Brna a Ostravy, byla v pondělí slavnostně zahájena v severomoravské metropoli. S ukončením výstavby dálnice, jež by měla navázat na polskou dálnici A-1 se spojením s Varšavou a Baltickým mořem, se počítá přibližně do konce roku 2009. Zahájení, kterého se zúčastnili premiér Miloš Zeman, předsedkyně Senátu Libuše Benešová a ministr dopravy Antonín Peltrám, narušil pískotem na píšťalku ekologický aktivista. Ten před bagrem provádějícím první výkopy navíc vyzdvihoval transparent s nápisem D47 - nový Temelín.

Škromach: ČSSD chce spolupráci s každou reálnou politickou silou

Sociální demokracie je podle svého místopředsedy Zdeňka Škromacha schopna spolupracovat s každou reálnou politickou silou. V jejich výčtu se v pondělním rozhovoru pro ČTK Škromach shodl s předsedou strany Milošem Zemanem, podle jehož zprávy pro dubnový sjezd by ČSSD v budoucnu počítat s různými formami systematické spolupráce s ODS, KDU-ČSL, ale i s reformovanou KSČM. Škromach však považuje KSČM za největšího soupeře sociální demokracie v boji o voliče; proto podle něj není možné prezentovat nějakou příliš blízkou spolupráci mezi touto stranou a ČSSD. "Je potřeba, aby volič měl jasně před sebou, proč má volit ČSSD a ne KSČM," dodal Škromach.

Ministr Grulich odmítá Rumlovu kritiku ohledně obsazování funkcí

Ministr vnitra Václav Grulich odmítl tvrzení šéfa Unie svobody Jana Rumla, podle kterého významné funkce svého úřadu obsazuje lidmi s komunistickou minulostí. Zároveň se prý snaží paralyzovat činnost Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Jak uvedl mluvčí ministerstva Jan Decker, Václav Grulich se rozhodl prověřit současný stav pracovníků vrcholového managementu resortu, který bez náměstků čítá 35 funkcí. Z provedeného prověření plyne, že 22 těchto funkcionářů jmenoval ministr Ruml, šest jich bylo jmenováno ministrem Svobodou. Zbývajících sedm, z nichž pět působilo na ministerstvu už za Jana Rumla, bylo jmenováno současným ministrem. Pouze dva byli přijati nově.

Podle KDU-ČSL byly mnohé reakce na zprávu o společnosti předčasné

KDU-ČSL považuje reakce některých politiků na vládní zprávu o stavu společnosti za "překotné a nepromyšlené". S oficiálním stanoviskem proto lidovci počkají až do své celostátní konference 26. března po důkladné analýze tohoto vládního dokumentu, řekl na pondělní tiskové konferenci v Brně mluvčí strany Petr Koutný. Koutný připustil, že některé výklady a interpretace mohly být tendenčně zkresleny.

Návrh komunistů snížit pracovní dobu nenajde ve sněmovně podporu

Jednoznačně zamítavý postoj zaujali poslanci téměř všech politických stran k předloze novely zákoníku práce, vypracované komunistickými poslanci. Ti navrhují snížit do roku 2005 týdenní pracovní dobu ze současných 42,5 hodiny na 35 hodin a zachovat přitom výši reálné mzdy. Parlamentní strany se však shodují, že při panující ekonomické recesi nelze snižovat nezaměstnanost způsobem, který zdražuje pracovní sílu. Zavedením pětatřicetihodinového pracovního týdne se zabývají některé evropské země. Chtějí tak snížit nezaměstnanost, mnohde přesahující 11 procent.

Císař: Fond pro bydlení potřebuje pro rozjezd 3-4 miliardy Kč

Tři až čtyři miliardy korun získané z privatizace bank by podle slov ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře měly tvořit základ pro vznik fondu bydlení. Jak dále uvedl v rozhovoru pro rádio Frekvence 1, tato částka není konečná, měla by stačit pro "rozjezd" fondu, který se má stát významným zdrojem podpory bydlení. Ministr předpokládá, že by do fondu bydlení mohly přijít i úvěrové prostředky zahraničních bank. Chce také jednat se stavebními spořitelnami "o tom, jak využít prostředky, které naše obyvatelstvo našetřilo na účtech stavebních spořitelen".

Lékařský odborový klub zvažuje vyhlášení stávky

Sněm Lékařského odborového klubu bude jednat o vyhlášení stávky. Důvodem protestu je stále se zhoršující situace ve zdravotnictví a to, že ministerstvo problémy neřeší. Předsednictvo klubu předloží návrh na vyhlášení stávky a delegáti sněmu rozhodnou o tom, zda stávka bude vyhlášena, jaká bude její forma a kdy by se měla uskutečnit, řekl v pondělí ČTK zastupující předseda klubu Milan Kubek.

ČR možná zrenovuje krajanskou Národní budovu v New Yorku

Česká republika zvažuje symbolické odkoupení a renovaci chátrající Národní budovy, která byla postavena před sto lety jako středisko krajanského života v New Yorku. ČTK to řekl ministr zahraničí Jan Kavan s tím, že jde jen o jednu z variant, jak zachránit historickou a kulturní pamětihodnost a vdechnout jí nový, ekonomicky soběstačný život. Kavan se setkal v sobotu s českou krajanskou komunitou v New Yorku, kam zavítal po slavnostním přijetí České republiky, Polska a Maďarska do NATO.

Nadace Partnerství rozdala granty v hodnotě 4,4 miliónu korun

Čtyři desítky ekologických projektů se rozhodla podpořit částkou 4,4 miliónu korun Nadace Partnerství. Tato nadace je součástí konsorcia čtyř národních nadací v České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku, jehož posláním je stimulovat aktivní účast občanů na zlepšování poškozeného životního prostředí.

IVVM: S životní úrovní je spokojena více než polovina občanů

Životní úroveň své domácnosti považuje za dobrou 54 procent občanů České republiky. Nejlépe si žijí řídicí a vysoce kvalifikovaní pracovníci nedělnických profesí, jichž je spokojeno 85 procent. Vyplývá to z únorového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, který dokazuje, že tento stav se za poslední dva roky příliš nezměnil. Svou životní úroveň hodnotí špatně 44 procent lidí, což je o čtyři procenta více než v lednu. Kritičtěji se k životní úrovni vlastní domácnosti stavějí ženy než muži. Spokojeno je 57 procent mužů, žen o šest procent méně.

V ČR disponuje připojením na Internet každá dvanáctá obec

Připojením na světovou informační síť Internet disponuje v České republice zhruba každá dvanáctá obec. Z celkem 6239 obcí může být na Internet připojeno asi 500 obcí, řekl novinářům na pondělní konferenci Internet ve státní správě a samosprávě předseda Svazu měst a obcí České republiky František Dohnal. Poznamenal, že města a obce s touto aktivitou začala před dvěma lety a výsledky mají "v mnohém zajímavější než státní orgány". Dohnala podpořil i finský zástupce v Radě Evropy Risto Koivisto, který uvedl, že města a obce jsou hlavním motorem rozvoje informační společnosti.

Počítačové fórum na Internetu očekává přes 10.000 návštěvníků

Pořadatelé třídenního virtuálního veletrhu informačních technologií Počítačové fórum pořádaného v rámci kampaně Březen - měsíc Internetu, který byl v pondělí zahájen na internetových stránkách http://www.stranky.cz, očekávají přes 10.000 návštěvníků. Uvedl to Pavel Řihák z pořádající agentury Modré stránky s tím, že na rozdíl od projektu eCity bylo Počítačové Fórum od začátku koncipováno jako nevýdělečná akce na podporu Internetu v rámci kampaně Březen - měsíc Internetu.

Nymburské muzeum představuje fotografie spisovatele Hrabala

Výstavu fotografií zachycujících spisovatele Bohumila Hrabala připravilo nymburské Vlastivědné muzeum. Téměř 200 snímků českého literáta, který by se letos 28. března dožil 85 let, bude k vidění do 25. dubna. Nymburk jako město Hrabalova dětství a mládí ovlivnil vznik mnohých spisovatelových děl. Byl například kulisou pro knihy Postřižiny, Krasosmutnění nebo Harlekýnovy milióny.

V Karolínu byla otevřena výstava o německých antifašistech

Výstava připomínající německé antifašisty, kterým poskytlo azyl předválečné Československo, byla v pondělí otevřena v pražském Karolinu. Jedním ze sponzorů výstavy s názvem "Češi a Němci společně proti Hitlerovi" je i Česko-německý fond budoucnosti. Expozice, která byla veřejnosti zpřístupněna v den padesátého výročí obsazení Československa nacistickým Německem, bude otevřena do 15.dubna.

Sport

V dohrávce 19tého kola první fotbalové ligy porazily FK Teplice - Boby Brno 2:1.

Bývalý fotbalista Bohemians Praha Marek Nikl byl podle odborného týdeníku Kicker nejlépe hodnoceným českým hráčem v posledním kole německé fotbalové bundesligy.

Ve čtvrtfinale nejvyšší soutěže volejbalistek vyhrála Olomouc v Praze nad Slavií 3:2 na sety a celkově po výhře v sérii 3:0 postupuje do semifinale.

Předpověď počasí na úterý:

Na území České republiky má být oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.