Zprávy úterý, 16. dubna 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Prezident Havel v Lotyssku

A nyni podrobneji:

Prezident Havel v Lotyssku

Ceska republika by uvitala, kdyby Severoatlanticka aliance predlozila konkretni program rozsirovani jeste letos. Prohlasil to v Rize cesky prezident Vaclav Havel pri jednani se svym lotysskym kolegou Guntisem Ulmanisem. Setkanim s lotysskym prezidentem zahajil Vaclav Havel oficialni cast sve vubec prvni statni navstevy Lotysska.

Ceska republika a Lotyssko v pondeli podepsaly dohodu o vytvoreni zony volneho obchodu. V pritomnosti prezidentu obou statu Vaclava Havla a Guntise Ulmanise dokument svym podpisem stvrdili cesky ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy a lotyssky ministr zahranici Valdis Birkavs.

Sef ceske diplomacie v Ankare

Vstup vsech zemi stredni a vychodni Evropy do Severoatlanticke aliance podporil v pondeli v Ankare turecky ministr zahranici Emre Gonensay po rozhovorech se svym ceskym protejskem Josefem Zieleniecem. Ministri jednali o rozsirovani NATO, o globalnich a regionalnich problemech, bilateralni spolupraci, a to zejmena v obchodni a hospodarske oblasti. Podepsali take leteckou dohodu, ktera upravuje mimo jine placeni tranzitnich leteckych poplatku.

Z jednani ministru obrany CR a Nemecka

Konzultaci materialu, ktere budou projednany v dialogu s NATO, oznacil cesky ministr obrany Vilem Holan za nejdulezitejsi bod pondelniho jednani se svym nemeckym protejskem Volkerem Ruhem v Bonnu. Stejne jako jeho nemecky kolega se vsak blize nevyjadril o konkretnim obsahu techto materialu. Oba ministri ale zaroven poukazali na to, ze predmetem jednani neni otazka rozmisteni jadernych zbrani na uzemi statu, jez se uchazeji o vstup do Severoatlanticke aliance. Souhlas s rozmistenim jadernych zbrani neni kriteriem ani predbeznou podminkou prijeti do NATO, zduraznili.

Premier Major do CR

Britsky ministersky predseda a sef Konzervativni strany John Major prijede ve stredu 17. dubna v podvecer na pracovni navstevu do Prahy, a to na pozvani premiera a predsedy ODS Vaclava Klause. Britsky premier se v Praze zdrzi pouze do ctvrtecniho rana. Potvrdilo tiskove oddeleni Uradu vlady Ceske republiky.

K vstupu CR do Evropske unie

Ceska republika mozna obdrzi dotaznik, na jehoz zaklade bude moci zacit oficialni jednani o vstupu do Evropske unie az v pristich dnech. Uvedl to Karel Boruvka z tiskove sluzby ministerstva zahranici s tim, ze termin doruceni dotazniku neni presne dan. Dokument by nicmene mela ceska strana obdrzet tento tyden, rekl Boruvka.

Problemy ceskeho zdravotnictvi

Prezident Ceske lekarske komory Bohuslav Svoboda neni podle predsedy Odboroveho svazu zdravotnictvi a socialni pece Jiriho Schlangera opravnen mluvit jmenem lekaru, kteri jsou v komore organizovani povinne, a to ani kdyz mu k tomu dalo predstavenstvo komory mandat. Schlanger k tomu rekl, ze mu na setkanich premiera Vaclava Klause s prezidentem komory vadi, ze jsou zneuzivana k legitimizaci navrhu premiera, jak ma zdravotnictvi vypadat.

Rada pro socialni dialog

Unie zamestnavatelskych svazu chce obnovit cinnost Rady pro dialog socialnich partneru ve zdravotnictvi, nema vsak v umyslu jednat s temi odborovymi svazy, ktere budou stavkovat. V pondeli to rekl viceprezident unie Dalibor Stejskal. Podle prezidenta unie Pavla Ernsta existuji podminky pro stabilizaci systemu zdravotnictvi, pokud nebudou zdravotnici stavkovat.

Sdruzeni zada o pomoc poslance

Sdruzeni pro ochranu pacientu zada prostrednictvim dopisu poslance parlamentu, aby nedopustili zavedeni osobnich uctu, primych plateb a dalsi naruseni solidarniho systemu zdravotni pece. V dopise, ktery predali poslancum, predstavitele sdruzeni pozaduji rovnez zastaveni privatizace zdravotnickych zarizeni. Upozornuji na to, ze tyto kroky by poskodily socialne slabe pojistence a nejvice postizene pacienty.

Zprava vysetrovaci komise

Predlozenim zaverecne zpravy parlamentni vysetrovaci komise, ktera objasnuje represivni akce byvaleho ceskoslovenskeho komunistickeho rezimu, by mela vyvrcholit jeji trileta prace. Zminenou zpravu by meli clenove komise predlozit schuzi Poslanecke snemovny, ktera ma zacit v utery po poledni.

Setreni IVVM

Politicka kultura celnych predstavitelu Ceske republiky je podle vetsiny obcanu dobra, naopak u mistnich politiku s ni prevazuje nespokojenost. Vyplyva to z breznoveho setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Jako velmi a spise dobrou hodnotilo politickou kulturu celnych predstavitelu 46 procent dotazanych, coz je o deset procent vice nez u mistnich politiku.

Prehlidka spotrebniho zbozi v CR

Na 700 primych vystavovatelu ze 17 zemi se predstavi v ramci 27. mezinarodnich veletrhu spotrebniho zbozi, ktere zacinaji v utery na brnenskem vystavisti. Sveho druhu nejvetsi prehlidka v Ceske republice potrva do soboty 20. dubna. Letos ji tvori sestava peti specializovanych veletrhu. K ucasti na Mezinarodnim veletrhu nabytku a potreb pro domacnost DOMO, nejvetsim z ohlasene petice, se prihlasilo priblizne 500 vystavovatelu, plnou polovinu z nich tvori nabytkarske firmy. Produkce zbyvajicich se zameruje predevsim na elektrospotrebice. Ke trem dosavadnim mezinarodnim veletrhum audiovizualni techniky a medii AUVI, potreb pro hobby, sport a volny cas HOGA a kancelarskeho vybaveni, hracek a darkoveho zbozi X-ART, se letos premierove priradil mezinarodni veletrh bytoveho a metroveho textilu a technickych textilii TEXPO.

Zidovske muzeum v Praze

Milion navstevniku, ktery prosel v roce 1994 Zidovskym muzeem v Praze, tehdy jeste statnim, je podle jeho reditele Leo Pavlata pocet devastujici a neunosny. Muzeum od lonska uplatnuje regulaci navstevnosti pomoci rezervacniho systemu pri prodeji vstupenek. Statni zidovske muzeum byvalo podle Leo Pavlata - tehdy pod kontrolou Statni bezpecnosti - indikatorem vztahu komunistickeho rezimu vuci Izraeli a zidovske komunite. Nyni pracuje bez statni podpory. Ze svych zdanenych zisku dokazalo ctyrmi miliony korun financne pokryt obnovu Pamatniku obeti nacisticke genocidy v Pinkasove synagoze, od utery opet pristupneho.

Hudeckuv a Oistrachuv koncert

Zaznam legendarniho koncertu festivalu Prazske jaro, pri nemz se 20. kvetna 1972 naposledy setkal na podiu houslista Vaclav Hudecek se svym ucitelem Davidem Oistrachem, vychazi poprve na zvukovem nosici. Dvacetilety Hudecek hral tehdy pod Oistrachovou taktovkou s Ceskou filharmonii Cajkovskeho Houslovy koncert D-dur. Narodni umelec Sovetskeho svazu, jeden z nejuznavanejsich predstavitelu rusko-zidovske houslove skoly a jeden z nejvetsich umelcu tohoto stoleti David Oistrach stal u zrodu Hudeckovy mezinarodni kariery. Slysel jeho debut v Londyne v roce 1967 a nabidl pedagogickou pomoc. U Oistracha zakoncil mlady houslista sva mistrovska studia.

Alberto Sordi v Praze

Popularni italsky herec, reziser a scenarista Alberto Sordi se v utery v Italskem kulturnim institutu v Praze setka s novinari. Predstavit by mel knihu kolektivu autoru nazvanou Alberto Sordi - Dejiny jednoho Itala. Jeji nazev vychazi z televizniho serialu, ktery Sordi kdysi pripravoval. Na jeho prani bude v kinosale institutu na Male Strane promitnut dalsi snimek nazvany Nestoruv posledni beh, v nemz Sordi hraje a na kterem se podilel i jako reziser.

Prvni salon umeleckeho tetovani

Z asi triceti tisic barevnych i cernobilych motivu vychazejicich z keltske, indianske a orientalni mytologie, rostlinnych a figuralnich ornamentu ci fantasknich kreseb a magickych znameni si mohou vybirat zajemci o umelecke tetovani v prvnim kralovehradeckem salonu Tattoo Harry. Majitel salonu Rostislav Suder CTK rekl, ze vetsina zakazniku, z nichz asi tretinu tvori divky, je ve veku kolem dvaceti let. Podminkou pro ziskani licence na provoz salonu je krome povinneho zdravotnickeho kursu a nezbytnych hygienickych a zdravotnickych atestu na vsechny pouzivane barvy a zarizeni take kurs umeleckeho tetovani.

Sport

V utery ve 20:30 da recky rozhodci Nikakis uvodnim hvizdem signal, kterym zahaji souboj domaciho Girondins Bordeaux se Slavii Praha v odvete semifinale fotbaloveho Poharu UEFA. Slavia priletela do pristavniho mesta s jednobrankovym mankem z uvodniho souboje, ale vedeni, treneri a predevsim hraci se rozhodne s vidinou finale jeste nerozloucili. Trener Cipro bude postradat potrestane Vagnera a Novotneho, temer vyloucen je i start Smejkala, ktery ma pravdepodobne natrzeny stehenni sval.

Mimoradne zasedani ridici komise Moravskoslezskeho fotbaloveho svazu rozhodne tento ctvrtek o osudu klubu Pares Prusanky, ktery startuje v Moravskoslezske fotbalove lize. Majitel prusaneckeho klubu Jiri Paska neuhradil dluh vyssi nez milion korun FK KD Karvina za prepusteni souteze a Prusankam hrozi vylouceni ze souteze. Stavajici verdikt totiz stanovi, ze pokud Prusanky nesplati dluh Karvine, pak za kazde odehrane utkani ztraci tri body. Devet bodu jiz ztratily na podzim, nyni prisly o dalsich sest. Ze soucasnych sedmnacti bodu maji teoreticky nyni pouhe dva.

A na zaver kratce o pocasi

V utery bude v Ceske republice skoro jasno az polojasno a denni teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 stupni Celsia.

Tolik zpravy radia Praha.