Zprávy úterý, 16. května 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

K nejsledovanějším bodům květnové schůze PS, která začne za účasti prezidenta Václava Havla, bude patřit schvalování zákona o Státním fondu rozvoje bydlení Za účasti prezidenta Václava Havla začne v úterý ve 14:00 řádná květnová schůze Poslanecké sněmovny. Mezi její sledované body bude patřit schvalování zákona o Státním fondu rozvoje bydlení a předloh, jež mají krajům umožnit využívání některých daní. Poslanci budou hlasovat i o zákonu, podle něhož by se 17.listopad stal státním svátkem, a znovu též o zákonu o telekomunikacích, který jim vrátil Senát. Havel se podle pondělních informací ČTK zúčastní pouze začátku schůze, přičemž mezi poslanci setrvá asi 30 minut.

Polská parlamentní delegace pokračuje v jednáních v Praze

Dopoledními schůzkami s ředitelem Bezpečnostní informační služby Jiřím Růžkem a se členy sněmovní komise pro kontrolu této tajné služby budou v úterý pokračovat ve třídenních pražských rozhovorech členové polského parlamentního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb. Odpoledne se setkají s představiteli ministerstva zahraničí. Polští poslanci do Prahy přijeli v pondělí. Jejich návštěva na sebe soustřeďuje pozornost proto, že zejména podle polského tisku má být jedním z témat jejich rozhovorů s českými činiteli i aféra českého špióna, který se údajně snažil získat ke spolupráci polského vojenského důstojníka.

Na středeční schůzi horní parlamentní komory se budou připravovat senátorské kluby

Senátorské kluby se v úterý budou připravovat na středeční schůzi horní parlamentní komory. Posuzovat by mohly například novelu zákoníku práce, předlohu upravující zákon o mzdě a vybrané kandidáty na ombudsmana. Rozsáhlá novela zákoníku práce posiluje postavení zaměstnanců. Mimo jiné ukládá povinnost projednávat hromadné propouštění se zástupci zaměstnanců a stanoví limity přesčasů a pracovní pohotovosti. Vládní novela zákona o mzdě má zvýšit počty platových tříd ze současných 12 na 16 a současně zvýšit jednotlivé platové tarify zhruba o 40 procent.

Vláda jednala mimo jiné o katastrofálním suchu a privatizaci Českých radiokomunikací

V souvislosti s dlouhotrvajícím suchem budou moci zemědělci zdarma využívat vodní zdroje. Rozhodla o tom vláda. Podle ministra zemědělství Jana Fencla jsou v ČR regiony, kde již nepršelo dva měsíce, a některé jařiny již nebude možné ani sklízet. Vláda rovněž ministrovi uložila předložit informaci o rozsahu škod, které letošní katastrofální sucho v zemědělství napáchalo.

Kabinet změnil formu soutěže na výběr kupce 51procentního podílu státu v Českých radiokomunikacích. Místo veřejné obchodní soutěže, kterou by vyhlašoval a hodnotil Fond národního majetku, na veřejné výběrové řízení, které vyhlašuje a hodnotí vláda. Jak uvedl ministr financí Pavel Mertlík, budoucího vlastníka se kabinet zavázal vybrat do 30. září letošního roku. Vláda dále rozhodla, že Ústřední vodosprávní úřad, který bude vykonávat státní dozor v této oblasti, bude spadat do působnosti ministerstva zemědělství. Ministrovi životního prostředí Miloši Kužvartovi se však rozhodnutí kabinetu nelíbí. "Je to rozhodnutí, které jde proti volebnímu programu této strany, proti programovému prohlášení. Důvěryhodnost politického subjektu je dána plněním těch základních volebních slibů," postěžoval si novinářům Kužvart.

Vláda vzala na vědomí koncepci ministerstva práce a sociálních věcí, v níž ministr Vladimír Špidla stanovil priority a úkoly svého úřadu do roku 2002. Dokument obsahuje i modernizaci důchodového pojištění. Reforma by měla zahrnout povinné důchodové pojištění ve výši 55 až 60 procent průměrné čisté mzdy a dobrovolné připojištění.

Ministři zamítli dvě poslanecké novely zákona o daních z příjmů fyzických osob. Podstatou jedné bylo zvýšení nezdanitelných položek, druhou chtěli zákonodárci zvýhodnit občany, kteří se pojišťují pro stáří. Předkladatelé odhadli dopad svého návrhu na veřejné rozpočty na osm miliard korun, podle vlády jde o částku dvojnásobnou. Kabinet již předložil parlamentu svoji novelu zákona o daních s příjmů, která obsahuje i návrh na snížení daně z příjmů fyzických osob a to nejenom formou přiměřeného zvýšení nezdanitelných částek daně, ale i rozšířením pásem daňové sazby.

Premiér Zeman nepřímo hovořil o Václavu Klausovi jako o politickém diletantovi

Premiér Miloš Zeman hovořil v souvislosti s únikem informací o návrhu na jmenování exministra Jaroslava Bašty velvyslancem v Moskvě o předsedovi Poslanecké sněmovny a ODS Václavu Klausovi jako o diletantovi, který informováním o této věci prokázal svůj amatérismus. Zeman se tak vyjádřil na tiskové konferenci po zasedání vlády v souvislosti se změnami ve funkcích velvyslanců, které kabinet projednával. Premiér sice jméno šéfa sněmovny přímo neřekl, bylo však zřejmé, že politikem, o němž hovoří, je Klaus. V Petrohradě, kde sledoval finále mistrovství světa v ledním hokeji, Klaus v neděli řekl, že v pondělí bude vládě předán návrh na Baštovo jmenování velvyslancem České republiky v Moskvě.

Mezinárodní měnový fond očekává v příštím roce v ČR ekonomický růst o 2-3 procenta

Ekonomický růst o 2 až 3 procenta v příštím roce a o 1,5 až 2 procenta v roce letošním považuje v ČR za reálný Mezinárodní měnový fond /MMF/. Jak uvedl jeho zástupce pro ČR a Maďarsko Roger Nord, vše záleží na dokončení strukturálních reforem. Velmi povzbuzující je podle jeho slov poslední vývoj ukazatelů, jako jsou maloobchodní a průmyslové tržby či stavební výroba. Prognózy MMF jsou mírně optimističtější než očekávání českých institucí. MMF však vyjádřil znepokojení nad tím, že diskuse nad přípravou státního rozpočtu na rok 2001 neobsahuje návrhy žádných zásadních změn mandatorních /ze zákona povinných/ výdajů - ty, včetně důchodů tvoří 80 procent celkových výdajů.

Od roku 1995 do roku 1999 se sociální dávky zvýšily na 242 procent původní sumy

Od roku 1995 do konce roku 1999 se zvýšila částka vyplacená na sociálních dávkách na 242 procent původní sumy. Vyplývá to z materiálu ministerstva práce a sociálních věcí, které zkoumalo vyplácení sociálních dávek obecními a městskými úřady. Podle stejného materiálu se o sociální dávky, které souvisejí s přímou finanční tísní rodin, ucházelo v roce 1995 více něž 349.000 klientů, zatímco v roce 1999 to bylo již téměř 678.000 žadatelů. Podle sociálnědemokratického poslance Jiřího Hofmana má zvyšování těchto mandatorních výdajů dvě příčiny - souvisí to se snižováním příjmů obyvatelstva a s narůstající nezaměstnaností.

Poslanci z pěti kandidátských zemí věří v rozšíření Evropské unie do tří let

Rozšíření Evropské unie o nejlépe připravené kandidátské země na přelomu roků 2002 a 2003 podpořili v Praze šéfové výborů pro evropské záležitosti, jež působí v parlamentech ČR, Polska, Maďarska, Estonska a Kypru. Tyto země patří společně se Slovinskem k hlavním kandidátům na vstup do EU. Spíše zdrženlivě se vyjadřovali k tomu, zda by budoucí Evropa měla být federací, nebo konfederací.

Sestavování kandidátek do krajských voleb rozdmýchává spory ve čtyřkoalici

Sestavování kandidátek do krajských podzimních voleb rozdmýchává spory ve čtyřkoalici, kterou tvoří Unie svobody, lidovci a dvě malé strany - Demokratická unie a Občanská demokratická aliance. Právě její vedení je přesvědčeno, že strana nemá na společných kandidátkách dostatečný prostor. Na prohlášení ODA reagovali pobouřeně někteří představitelé unionistů i lidovců. Jejich místopředseda Vilém Holáň dokonce uvedl, že pokud ODA není se čtyřkoalicí spokojena, může vystoupit.

Pro občany 13 států bylo zavedeno tzv. letištní vízum

Občané 13 vybraných států mají nyní povolen vstup do tranzitních prostorů českých mezinárodních letišť jen s tak zvaným letištním vízem. Ministerská vyhláška obsahuje v souladu s novým zákonem o pobytu cizinců seznam zemí, jichž se nařízení týká. Jsou to Afghánistán, Bangladéš, Etiopie, Ghana, Irák, Írán, Konžská demokratická republika, Nigérie, Pákistán, Somálská republika, Srí Lanka, Eritrea a Sýrie. Jedním z důvodů zavedení letištních víz je zamezit zneužívání tranzitních prostor mezinárodního letiště k nelegálnímu pobytu cizinců.

Čeští vojáci se ve Francii účastní štábního cvičení

Vyzkoušet si podmínky mezinárodní mírové operace je cílem čtrnáctidenního štábního cvičení, na které z Prahy na jih Francie odletělo 39 českých vojáků. Velitel sedmé mechanizované brigády Ivo Zbořil řekl, že cvičení se zúčastní celkem 650 vojáků z armád 22 zemí Severoatlantické aliance i programu Partnerství pro mír. Uvedl, že armáda dostala při této příležitosti vůbec poprvé od vstupu ČR do NATO příležitost vytvořit v rámci cvičení mezinárodní brigádu s českým velením.

Na dobrovolné cvičení přijeli "záložáci" obrněným transportérem

Osmačtyřicet vojáků v záloze přijelo do posádky ve Strašicích na Rokycansku na dobrovolné vojenské cvičení Camp 2000, které potrvá do pátku. Nejpočetnější skupina dobrovolných "záložáků" je z Klubu vojenské historie v Berouně a přijela s obrněným transportérem a dvěma historickými vozidly, řekl náčelník štábu praporu strašické posádky Jaroslav Moutelík. Nabídku velení české armády na pětidenní dobrovolné cvičení letos využilo 358 vojáků v záloze z celé ČR.

V dolu Kohinoor začali předávat výpovědi propouštěným horníkům

V dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku začali předávat výpovědi 408 zaměstnancům. Mezi propuštěnými je i technik Ladislav Pleticha, který vstoupil do širokého povědomí snahou odkoupit akcie firmy Důl Kohinoor od jejího vlastníka Mostecké uhelné společnosti (MUS). V rámci dohody o ukončení dvaadvacetidenní okupační stávky Kohinooru, kterou z obavy o uzavření dolu a ztrátu práce zahájilo 31. března v hloubce 365 metrů pod zemí na padesát havířů, mají nadbyteční pracovníci dolu přislíbeno odstupné ve výši tří průměrných měsíčních platů nad zákonem stanovenou normu. Míra nezaměstnanosti dosáhla na Mostecku bezmála 21 procent, což představuje téměř 12.000 lidí bez práce.

Majitelé nakladatelství Votobie zveřejnili spis, který vedla StB na Jana Kavana

Majitelé olomouckého nakladatelství Votobia zveřejnili materiály, které podle nich na nynějšího šéfa české diplomacie Jana Kavana vedla komunistická Státní bezpečnost. Publikace se ocitla na pultech dva týdny poté, kdy vláda pověřila Kavana koordinací tajných služeb. Ve svazku je zmíněno i tvrzení pracovníka tajné služby, že Kavan o spolupráci věděl. To však nynější senátor a ministr zahraničí vždy důsledně popíral. V roce 1996 mu dal soud za pravdu v tom, že nebyl vědomým spolupracovníkem StB, nevěděl, že se s příslušníky kontrarozvědky stýká a že jim nepředával informace formou utajeného styku. Premiér Miloš Zeman srovnal zveřejnění Kavanova svazku s vydáním knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf.

Zveřejnění materiálů, které o něm vedla Státní bezpečnost považuje ministr Jan Kavan nejen za krajně neetické, ale i za několikanásobné porušení zákona. Kavan v prohlášení pro ČTK uvedl, že z obsahu svazku nemá obavy, pokud jde o autentické dokumenty, se kterými se seznámil v době soudního projednávání záležitosti kolem jeho údajné spolupráce s StB. Již tehdy se podle něj prokázalo, že materiál obsahuje řadu lží. Kavan tvrdí, že chtěl svazek sám vydat už v roce 1992, avšak se svým podrobným vyjádřením nebo komentářem odborníků, kteří ho prostudovali. "Konstatuji, že nezávislé soudy se tímto svazkem zabývaly důkladně pět let a jejich závěr byl jednoznačný - jsem nevinen," uvedl ministr.

Znojemští zastupitelé zamítli vymazání Hitlera ze Zlaté knihy

Znojemští zastupitelé zamítli požadavek představitelů třetího odboje, kteří navrhovali administrativní vymazání zápisu o návštěvě nacistického vůdce Adolfa Hitlera ze Zlaté knihy města. Podle místostarosty města Znojma Jaroslava Slušného (ČSSD) byl požadavek nesmyslný. "Zápis ve Zlaté knize je historický dokument. Je to stejné, jako kdybychom chtěli vymazat, že v našem městě byli němci," vysvětlil Slušný. Dodal, že zastupitelstvo navíc nemá k takovému kroku kompetence. Místostarostův názor podpořil i ředitel Státního okresního archivu ve Znojmě Lubomír Mála, který upozornil, že "v případě výmazu by nastal nedovolený zásah do archivního materiálu, který má vzhledem ke svému dokumentárnímu významu trvalou hodnotu".

O zdraví dbá pravidelně 30 procent obyvatel ČR

O své zdraví pravidelně dbá 30 procent obyvatel České republiky a občas 53 procent občanů. Vůbec nic nedělá pro zdraví 17 procent lidí. Vyplynulo z výsledků průzkumu agentury IVVM. Mezi dotázanými, kteří dělají něco pro své zdraví, polovina sportuje a 22 procent chodí na procházky a do přírody. V porovnání s rokem 1996 se snížil o 13 procent počet sportujících a o pět procent podíl občanů chodících pravidelně k lékaři.

Odpůrci zasedání MMF upozorňovali na vysoké finanční náklady této akce

Zejména na vysoké finanční prostředky, které stát vynakládá na zajištění konání výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v září v Praze, upozorňovalo před budovou Kongresového centra asi 15 mladých lidí. Organizující "Iniciativa proti ekonomické globalizaci" zvolila dobu i místo konání poklidného protestu záměrně - právě v pondělí totiž začala kolaudace stavební části rekonstrukce a dostavby Kongresového centra Praha, ve kterém budou světoví finančníci jednat.

Odbory nesouhlasí se zásahem policistů proti anarchistům

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) nesouhlasí s policejním zásahem proti anarchistům, kteří demonstrovali 1. května na pražském Střeleckém ostrově. Odbory považují postup policie za neadekvátní a staví se za právo každého občana na svobodu vyjadřování a shromažďování v souladu se zákony ČR. "Policie zasáhla tak razantně, jakoby šlo o nejhorší výtržnictví. To může ve veřejnosti vyvolat dojem, že mlátit lidi při demonstraci je správné. Podobný osud by mohl zanedlouho potkat i protestující či stávkující odboráře," varují odboráři.

V 80 procentech českých domácností rozhodují o nákupech ženy

Nákupy pro rodinu obstarávají v ČR hlavně ženy; ty také přibližně v 80 procentech domácností rozhodují, co nakoupit. Zároveň ale přibylo rodin, v nichž jsou mužské a ženské role opačné. Vyplynulo to z výsledků průzkumu, které zveřejnilo Sdružení komunikačních a mediálních organizací. Při nákupu předmětů dlouhodobé spotřeby převládá v rodinách spolurozhodování, popřípadě rozhodování po poradě s jiných členem domácnosti.

Tři čtvrtiny občanů souhlasí s tím, že reklama zdražuje zboží

Více než tři čtvrtiny obyvatel ČR, celých 76 procent, se domnívá, že zboží, které by nepropagovala reklama, by bylo levnější. S výrokem, že reklama zdražuje zboží, souhlasilo 40 procent dotázaných zcela a 36 procent částečně. Vyplývá to z výsledků výzkumu společností Fessel-GfK Austria, GfK Praha a Institutu pro výzkum trhu. 41 procent občanů ČR se vyjádřilo, že reklama není nutná, současně však 85 procent přiznalo, že je dnes součástí života.

Většina lidí se nezajímá o romskou kulturu

Lhostejnost a pasivita převládá v české veřejnosti ke kulturním aktivitám romské menšiny. Prokázal to dubnový výzkum agentury Sofres-Factum. Přes 60 procent účastníků šetření uvedlo, že se o romské kulturní aktivity nezajímá, pětině dotázaných jsou výslovně nesympatické. Sympatizuje s nimi necelých 14 procent dotázaných. Vstřícný vztah ke kultuře Romů mají více ženy než muži, lidé vysokoškolsky vzdělaní a pracující v jiných, než dělnických profesích. Nadprůměrně jsou romským kulturním aktivitám nakloněni příznivci všech parlamentních stran s výjimkou voličů komunistů.

Thajská princezna Čulapchorn vyměnila závoj za knihy

Především za kulturními památkami přijede v úterý do České republiky princezna Čulapchorn, nejmladší z potomků thajské královské rodiny. Praha tak přivítá poslední z trojlístku dcer thajského panovníka Pchúmipchona Adundéta, které si české země patrně oblíbily. Nejstarší princezna Ubol Ratana přivezla lesk thajského královského dvora do Prahy v roce 1994, a prostřední Macha Čakrí Sirindchorn o dva roky později. Dvaačtyřicetileté princezně Čulapchorn, jejíž dynastie Čakrí vládne v Thajsku již od roku 1782, se dostalo podobně jako většině členů vznešených aristokratických rodů vynikajícího vzdělání na univerzitách v Thajsku, Německu a Japonsku v oborech organické chemie a medicíny. Vyrostla ve významnou vědeckou pracovnici, jejíž biografie zahrnuje desítky stránek čestných titulů, funkcí a přednášek v Thajsku i v zahraničí, stejně jako dlouhý seznam renomovaných zahraničních vědeckých pracovišť, kde působila. Urozená vědkyně, která nyní přednáší coby profesorka organické chemie na Univerzitě Mahidon v thajské metropoli Bangkoku, je autorkou mnoha článků a vědeckých prací z chemie a příbuzných oborů. Její jméno nese výzkumný institut (CRI) v Thajsku, který v roce 1987 založila a nyní řídí. V současné době je tento institut prestižním pracovištěm oborů aplikované vědy, medicíny a veřejného zdravotnictví. Princezna se rovněž věnuje programům boje s AIDS a managementu životního prostředí. V roce 1990 založila Mezinárodní centrum pro životní prostředí a průmyslovou toxikologii (ICEIT), které spolupracuje s programem OSN na ochranu životního prostředí (UNEP). Na začátku devadesátých let vedla thajskou delegaci na 3.konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji v Rio de Janeiru.

Čeští filatelisté vystaví v Londýně vzácné sběratelské exponáty

Sedm českých sběratelů poštovních známek bude se svými nejvzácnějšími filatelistickými exponáty reprezentovat Českou republiku na prestižní světové výstavě poštovních známek v Londýně. Cenný transport, který poputuje přes Lamanšský průliv v pancéřových schránkách, byl pojištěn na 100 miliónů korun. "Předvedeme ty největší cennosti z československých známek," řekl sběratel Ludvík Pytlíček. Upřesnil, že vzácné poštovní známky jsou ze série Československo 1918 až 1939. Jde o čtyři rakouské desetikorunové a čtyřkorunové známky s přetiskem Česká pošta z roku 1919 na žilkovém papíře. "Na světě jich je pouze několik málo kusů. Jeden z těchto exponátu jsem získal dokonce ze sbírky egyptského krále Farúka I.," doplnil Pytlíček, který se věnuje filatelii už přes 40 let a na světových výstavách obdržel dvanáct zlatých medailí.

Český fakír Fiedor vytvořil světový rekord v ležení na střepech

Jihočeský fakír a kaskadér Petr Fiedor vytvořil nový světový rekord, když od pátku do dnešního poledne proležel na skleněných střepech ze 40 lahví celkem 72 hodin a dvě minuty. "Drobných oděrek mám pět, to když čeští hokejisté dali na mistrovství světa góly," řekl ČTK rekordman, který nedělní finálové utkání českého týmu se Slovenskem sledoval v televizi. Podle pravidel opustil fakír své lůžko během pokusu celkem osmkrát na pětiminutové přestávky. V českých dodatcích Guinnessovy knihy rekordů je již zapsán jeho zátěžový rekord: Když ležel na střepech, nechal po sobě přejít stovku lidí o hmotnosti 7664 kilogramů. Dokázal už také proběhnout hořící bariérou či nosit holýma rukama zapálenou hořlavinu.

Diplomat samozvaného ostrovního království Enenkio sídlí ve Zlíně

Diplomatické zájmy samozvaného ostrovního království Enenkio (Ostrov oranžového květu) v Tichém oceánu hájí v Česku devětatřicetiletý zlínský rodák John Němeček, který má prozatímní úřad ve Zlíně. Ke své diplomatické funkci se tento právník dostal při prohlížení Internetu, kde zjistil, že nejsevernější atol Marshalových ostrovů hledá diplomatické pracovníky. Jedná se o závislé území Spojených států, které si podle vládců Enenkia přisvojily neprávem. "V roce 1899 zastavil u ostrova americký kapitán s lodí a když nikoho neviděl, prohlásil jej za majetek USA," vysvětlil Němeček. Budoucnost Enenkia je podle něj v turistice. Ostrov, o nějž bojovali v roce 1941 Američané s Japonci, tvoří obrovskou mořskou lagunu, vhodnou ke koupání a rekreaci.

Žokej Minařík vybojoval v Hannoveru čtyři prvenství

Čtyři prvenství vybojoval český žokej Filip Minařík během nedělního dostihového mítinku v Hannoveru. Nejúspěšnější mítink svého německého působení dovršil český jezdec v Hannoveru ještě dvěma druhými a jedním třetím místem.

Čeští hokejisté se vrátili z MS v Petrohradu

Letecký speciál s českými hokejovými reprezentanty, kteří získali zlaté medaile na mistrovství světa v Petrohradu, přistál v pondělí po poledni na pražském letišti v Ruzyni, kam přijelo úspěšný tým přivítat několik stovek příznivců. Po krátkém čekání vynesl z letadla zlatou sošku, kterou získávají každoročně mistři světa, nad hlavou kapitán Robert Reichel. Po něm následovali další členové vítězného mužstva, oblečeni do reprezentačních dresů a s medailemi kolem krku. Výprava poté přesedla do autobusu, který vyrazil do centra Prahy. Cestu z letiště na Staroměstské náměstí, kde bylo pro hokejisty připraveno pódium, lemovaly stovky jásajících příznivců vybavených národními vlajkami. Strážníci ani lékaři nemuseli zasahovat a hasiči používali vodu jen ke kropení lidí. Výprava se cestou z letiště zastavila v Kramářově vile, kde ji přijal premiér Miloš Zeman. Poblahopřál hráčům k zisku titulu mistrů světa a oni mu předali reprezentační dres s číslem 26 s podpisy.

A ještě krátce o počasí. Bude jasno, teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.