Zprávy úterý, 16. února 1999

A nyní zprávy podrobně:

Podle Clarka termín pro rozšíření NATO zatím nebyl potvrzen

Vrchní velitel ozbrojených sil NATO v Evropě, americký generál Wesley Clark řekl v pondělí českému vicepremiérovi Egonu Lánskému, že termín vstupu České republiky, Polska a Maďarska do Severoatlantické aliance, oznámený na 12.března, nebyl potvrzen. Lánský to po setkání s ním v belgickém Monsu sdělil českým novinářům. České ministerstvo zahraničí nicméně trvá na své víkendové informaci, že 12.březen platí jako datum, kdy Spojeným státům budou předány ratifikační dokumenty o vstupu do aliance.

Český velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra v pondělí ČTK v New Yorku potvrdil, že Česká republika počítá se vstupem do NATO 12.března, kdy Spojeným státům jako depozitoru Severoatlantické smlouvy předají ratifikační listiny Česká republika, Polsko a Maďarsko. Vysocí představitelé NATO v Bruselu v pondělí datum 12.března jako termín rozšíření nepotvrdili zjevně proto, že nebyli informováni Spojenými státy.

Členové mise ČR při NATO budou prověřeni do poloviny března.

Všechny osoby, které pracují na misi České republiky při Severoatlantické alianci, budou prověřeny do poloviny března. Po jednání v Bruselu s vysokými představiteli NATO to oznámili místopředseda české vlády Egon Lánský a ředitel českého Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec. Průtahy, které vznikly při prověřování spisu velvyslance České republiky při NATO Karla Kovandy, podle Lánského nezpůsobil NBÚ, ale Bezpečnostní informační služba. To byl prý také jeden z důvodů propuštění šéfa BIS Karla Vulterina.

ČR z reformních zemí nejzralejší k přijetí do EU

Česká republika je ze všech středoevropských reformních zemí nejzralejší k přijetí do Evropské unie. Vyplývá to ze studie Rakouského výzkumného ekonomického ústavu, která byla vypracována na zakázku rakouského ministerstva zahraničí a v pondělí zveřejněna na tiskové konferenci ve Vídni. Podle ní ČR splňuje v průměru nejvíce hodnocených kategorií, a umístila se proto poněkud nečekaně na prvním místě, prakticky na stejné úrovni s ní jsou však Maďarsko a Estonsko. Na čtvrtém místě žebříčku připravenosti je Slovensko, teprve na pátém Slovinsko a šesté je Polsko. Pokud by Česká republika brzy dosáhla čtyřprocentního růstu hrubého domácího produktu, jak se předpokládá, a EU zůstala na očekávaném dvouprocentním růstu, dosáhla by ČR úrovně Rakouska za 24 let, uvedl vedoucí projektu Fritz Breuse.

Sněmovnu čeká diskuse o ratifikaci Evropské sociální charty

Poslanecká sněmovna by měla v dohledné době rozhodnout o tom, zda se Česká republika připojí k Evropské sociální chartě, která představuje základní pojetí sociálních standardů uplatňovaných v zemích Evropské unie. Dokument, který vláda předložila dolní komoře parlamentu k ratifikaci, formuluje různá sociální a ekonomická práva, jako je např. právo na práci za spravedlivých podmínek a spravedlivou odměnu, právo organizovat se a právo na ochranu zdraví či na sociální zabezpečení. Kabinet ve své předkládací zprávě upozorňuje, že dosavadní neúčast České republiky na chartě byla v minulosti předmětem kritiky.

Rychetského výrok o zrušení BIS vyvolal odmítavé reakce

Názor místopředsedy vlády Pavla Rychetského, že Bezpečnostní informační službu je nutné zásadně reorganizovat nebo zrušit, odmítli v pondělí místopředseda Poslanecké sněmovny a ministr vnitra ve stínové vládě ODS Ivan Langer, mluvčí BIS Jan Šubert i bývalý ředitel BIS Stanislav Devátý. Za výroky naprostého diletanta označil vicepremiérovo prohlášení Langer. Rychetský podle jeho názoru nemá o práci BIS ani ponětí. Poslanec navíc soudí, že by výrok o špatné práci BIS mohl být "dělostřeleckou přípravou na další změny a čistky ze strany sociální demokracie". Mluvčí Jan Šubrt podotkl, že BIS dostává úkoly pouze od vlády či prezidenta republiky. Pokud někdo vyslovil takové podezření, je nutné okamžitě zahájit vyšetřování, uvedl Šubert. Rychetského názor odmítl také bývalý ředitel BIS Devátý s tím, že vývoj kvalitní zpravodajské služby vyžaduje desetiletí. BIS je od začátku obětí politických hrátek a v podstatě se nemohla bránit a nerušeně se rozvíjet. Stanislav Devátý se domnívá, že na BIS se zaměřil především ministr Bašta poté, co byl v roce 1991 propuštěn z Federální bezpečnostní informační služby.

Vláda k programu revitalizace a restrukturalizace

Hospodářská rada vlády se domnívá, že program revitalizace a restrukturalizace průmyslových podniků nacházejících se v přechodných potížích, který předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu, obsahuje zásadní koncepční nedostatky. Rada proto doporučila vládě jeho dopracování. Hlavní nedostatky shledala Rada podle místopředsedy Pavla Mertlíka například ve formě financování programu, ve vymezení postavení současných vlastníků, v otázkách vstupu do programu, či ve spoluúčasti bank na tomto programu.

Pomoc ve výši 350 miliónů korun vyčleněná z letošního státního rozpočtu na vytvoření nových pracovních míst v souvislosti s útlumem těžby v akciové společnosti Ostravsko-karvinské doly by do konce roku 1999 měla přes schválené projekty znamenat vytvoření 300 až 500 nových příležitostí pro zaměstnání. Týdeníku OKD Horník to řekl místopředseda představenstva OKD a ředitel dceřiné akciové společnosti Restrukturalizace Vladislav Schrom.

Zaměstnanci ČKD Dopravní systémy ukončili stávkovou pohotovost

Stávkový vábor akciové společnosti ČKD Dopravní systémy v pondělí ukončil stávkovou pohotovost, kterou odbory vyhlásily 13.ledna. Odboráři se tak rozhodli kvůli tomu, že pracovníci obdrželi v pátek dlužnou část prosincové mzdy. ČTK to oznámil předseda odborové organizace Jan Zlatník. Zaměstnavatel pracovníkům doplatil i lednovou mzdu v plné výši.

Klaus: Současná krize ekonomiky není specifickým regionálním jevem

Současná krize české ekonomiky není podle předsedy Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václava Klause specifickým regionálním jevem, ale celorepublikovým problémem. "Nepochybně severní Morava, která je tolik závislá na těžkém průmyslu, cítí tento ekonomický propad naší země více spolu se severními Čechami než některé oblasti jiné," řekl v pondělí Klaus novinářům v Ostravě. Vládou plánované vyhlášení krizových regionů považuje za zbytečnou věc. Přivítal by zlepšení celkové hospodářské politiky, a to zejména vlády a Centrální banky.

Lobkowicz: Směřování US určí delegáti shromáždění

Směr dalšího vývoje Unie svobody závisí podle jejího poslance Michala Lobkowicze na tom, které kandidáty zvolí do funkcí místopředsedů strany delegáti Republikového shromáždění. Unie poslední dobou přešlapovala na místě, a proto by shromáždění 20. a 21.února v Nymburku mělo stanovit jasný směr, řekl v pondělí ČTK Lobkowicz. "Strana se musí rozhodnout, jestli půjde moderním směrem a vytvoří se z ní moderní pravo-středová strana, anebo jestli se zakope v ideologických pozicích," uvedl.

Kvapil kritizuje ministerstvo pro místní rozvoj

Bývalý ministr pro místní rozvoj a nyní poslanec za KDU-ČSL Tomáš Kvapil v pondělí kritizoval současné vedení ministerstva pro místní rozvoj, že pracuje velmi pomalu na legislativních opatřeních v oblasti bytové politiky. Ministerstvo ale Kvapilovu kritiku odmítlo. "Od 1.ledna mělo začít ministerstvo opět přijímat žádosti o dvousettisícové bezúročné půjčky na podporu bytové výstavby, které pro nedostatek peněz zastavilo loni v červnu. Dodnes však není na stole vládní nařízení, které by tok peněz k žadatelům upravilo," řekl v pondělí novinářům v Olomouci Kvapil.

Škromach a Havlíček odmítají audit kvůli předvolební půjčce

Forenzní audit, o kterém se v České straně sociálně demokratické hovoří v souvislosti s loňskou předvolební šestimiliónovou půjčkou, odmítají místopředseda strany Zdeněk Škromach a místopředseda Senátu za ČSSD Ivan Havlíček. Škromach ČTK řekl, že audit nepovažuje za způsob, který by mohl odhalit nedostatky v hospodaření. Havlíček považuje za dostačující výsledky šetření stranické Ústřední kontrolní komise.

Místopředseda ODS Miroslav Macek si myslí, že sociální demokracie váhá s forenzním auditem svého stranického hospodaření hlavně proto, že se vedení ČSSD obává, co by audit objevil. Osobně forenzní audit ČSSD velmi doporučuje. "Pokud sociální demokracie má alespoň trošku cti v těle, tak zopakuje to, co udělala ODS. Pokud se nemají čeho bát, nevidím důvod, proč by forenzní audit neměli udělat," řekl v pondělí Macek ČTK. Ač problémy s financováním měly v posledních letech téměř všechny parlamentní strany, jedině ODS si zadala forenzní audit.

Předsedkyně Nejvyššího soudu požaduje ustanovení věkového limitu pro soudce

Ustavení věkového limitu pro soudce Nejvyššího soudu požaduje jeho předsedkyně Eliška Wagnerová. V rozhovoru pro ČTK upozornila, že zatímco například pro senátory je stanovena dolní věková hranice 40 let, soudcem Nejvyššího soudu se může stát i člověk mladší třiceti let. Stanovením limitu by se přitom podle Wagnerové naznačilo, že funkce soudce je nejméně stejně důležitá jako funkce senátora.

ČSA plánují do deseti let zdvojnásobit letecký park a do měsíce rozhodnou, zda vstoupí do některé světové aliance

České aerolinie 'ČSA) plánují v příštích deseti letech zvýšit počet strojů letadlové flotily na dvojnásobek. V současnosti aerolinie provozují na pravidelných linkách 21 letadel a další čtyři jsou určeny pro charterové lety. Na setkání s novináři to v pondělí uvedl prezident ČSA Antonín Jakubše. Dodal také, že přibližně do měsíce by se mělo vedení rozhodnout, zda vstoupí do některé z pěti světových leteckých aliancí, nebo zda vstup ještě o několik let oddálí. Potenciálními partnery jsou seskupení British Airways a American Airlines One World, Star Aliance v čele s Lufthansou a United Airlines, dále Qualifier Group/Atlantic Excelence 'Swissair, Austrian, Delta), aliance Continental Airlines, KLM, Northwest a Alitalia nebo aliance Air France. S Continental Airlines ČSA od roku 1996 provozují společné značené lety.

Veřejné mínění na pomoc zdravotně postiženým

Většina lidí, konkrétně 56 procent, se domnívá, že více než polovina Čechů je ochotna v případě potřeby pomoci zdravotně postiženým. Více než třetina občanů má však za to, že ochotna pomoci je jen menší část veřejnosti. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Tři procenta populace se podle nich domnívají, že k pomoci postiženým není ochoten téměř nikdo.

Ceny pohonných hmot zatím beze změn

Ceny pohonných hmot zůstávají již druhý týden beze změn. Naposledy Česká rafinérská ceny pohonných hmot měnila v týdnu od 1. do 7.února, kdy vzrostly o 100 až 200 korun za tunu. ČTK o tom v pondělí informovali zákazníci rafinérií.

Projekt na pomoc Matiční ulici začal školením odborníků v Praze

Školením skupiny lidí, kteří se v Ústí nad Labem zabývají romskou problematikou, začal v pondělí v Centru romské kultury v Praze na Smíchově projekt Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 zaměřený na pomoc při řešení situace v ústecké Matiční ulici. Projekt by měl přispět k vyřešení problémů při soužití mezi etniky nejen v Matiční ulici, kde měla být postavena zeď mezi domy obývanými neplatiči nájemného převážně romského původu a majiteli rodinných domků. Program pomoci vznikl z iniciativy prezidenta Václava Havla a Nadace Vize 97 na něj uvolnila 100.000 korun. Na projektu se podílejí občanská sdružení R-Mosty a Socioklub spolu s ústeckými odborníky na sociální práci.

Loni méně pravomocně odsouzených než předloni

Loni bylo v České republice pravomocně odsouzeno 54.083 osob, což je o 5692 méně než v roce 1997. Z loni odsouzených bylo 9582 lidí - o 438 méně než předloni - označeno soudem za recidivisty. Pravomocně odsouzeno bylo 4696 žen a 4615 mladistvých. Počet pravomocně odsouzených žen ve srovnání s rokem 1997 loni klesl o 720 a počet mladistvých o 1808. Mezi pravomocně odsouzenými osobami bylo loni 23.624 dosud netrestaných osob. Vyplývá to z údajů, které v pondělí ČTK poskytl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Voráček.

Policie zadržela 25 uprchlíků v rašeliništi u Božího Daru

Skupinu 25 uprchlíků z Iráku a Afghánistánu zadržela v těchto dnech policie v rašeliništi nedaleko Božího Daru na Karlovarsku poté, co chtěli nelegálně přejít hranice do Německa a získat tam trvalý pobyt. ČTK to sdělila mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová.

Dalších osm utečenců z Indie a Pákistánu chytila pohraniční policie nedaleko Vernéřova na Chebsku. Do České republiky přicestovali z Moskvy za 1200 dolarů 'kolem 40.000 korun) na korbě nákladního automobilu. Podle mluvčího západočeské policie Jiřího Soukupa se do Ruska dopravili letecky.

České úřady porušily lidská práva sedmi Iráčanů

České úřady porušily lidská práva sedmi Iráčanů, když jim po příletu z Bukurešti do Prahy z pasu vytrhaly víza udělená českým velvyslanectvím, a poslaly je zpátky do Rumunska. Uvedl to v pondělí rumunský list Cotidianul. ČTK se snaží získat reakce českých úřadů na zprávu o údajném incidentu.

Chřipka v ČR na ústupu

Chřipková epidemie na většině území republiky s výjimkou jižních Čech postupně ustává. ČTK to v pondělí potvrdil hlavní hygienik České republiky Jiří Vytlačil. "V sedmém kalendářním týdnu byl zaznamenán pokles nemocnosti ve většině regionů ve srovnání s předchozím týdnem od 27 procent v Praze do 12 procent na severní Moravě," upřesnil Vytlačil.

Předpověď počasí pro Českou republiku na úterý:

Bude oblačno až zataženo, na severovýchodě území občasné sněžení, v nižších polohách přechodně i déšť se sněhem nebo mrznoucí srážky. Denní teploty -2 až +2 stupně Celsia. .

Tolik zprávy Radia Praha.