Zprávy úterý, 17. března 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou dnes připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobné:

Volby v ČR by se podle českého prezidenta měly konat 19. a 20.června

Schválí-li český Senát zákon o předčasných volbách, prezident Václav Havel stanoví termín voleb na 19. - 20.června. Na dotaz ČTK to v pondělí v Ženevě řekl jeho mluvčí Ladislav Špaček s tím, že prezident bude respektovat vůli vlády a ostatních politiků, kteří se až překvapivě shodli na tomto termínu voleb. Předlohu zákona o předčasných volbách má horní komora parlamentu projednat koncem tohoto týdne. Všeobecně se předpokládá, že by ústavní zákon měl Senátem projít hladce. Ústavní zákon má ukončit volební období sněmovny dnem předčasných voleb. Nejzazší termín pro jejich konání přitom stanoví na 30.června.

Václav Havel vystoupil na 54.zasedání Komise pro lidská práva v Ženevě

Padesát let po podepsání Všeobecné deklarace lidských práv, která ovšem jsou na mnoha místech planety stále pošlapávána, bude podle prezidenta Václava Havla potřeba více zdůrazňovat "spirituální pramen lidských práv". Český státník v pondělí v zahajovacím projevu na úvod 54.zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě svou myšlenku opřel o to, že tytéž mravní imperativy jsou obsaženy ve všech náboženstvích světa. S poukazem na vlastní zkušenosti, pokud jde o dodržování lidských práv, upozornil na to, že se politik neustále setkává s konfliktem mezi respektem k lidským právům a hospodářskými a politickými zájmy země.

O projevech rasismu v České republice by se v pondělí v ženevském Paláci národů vůbec nehovořilo, kdyby o nich nezačal sám prezident Havel. Po setkání s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem a vysokou komisařkou pro lidská práva, bývalou irskou prezidentkou Mary Robinsonovou, prezident českým novinářům řekl, že u nich "nezpozoroval žádnou obzvláštní povědomost" o problémech s netolerancí vůči menšinám v České republice.

V krátkém rozhovoru v sídle OSN si český prezident Václav Havel a generální tajemník OSN Kofi Annan vzájemně vyslovili podporu při úsilí o reformu Spojených národů, v níž se oba v poslední době intenzivně angažují. Havel také podle svého mluvčího Ladislava Špačka ocenil Annanovu úspěšnou misi do Iráku. Při setkání s Mary Robinsonovou došlo ke shodě v názoru, že státy by měly samy pečovat o lidská práva a iniciativa by měla vycházet "zespoda" všech států. Český prezident zdůraznil, že politici musí hovořit o problémech vlastní země a musí slyšet na kritiku těchto problémů ze zahraničí.

V úvodním slovu na zasedání Komise OSN pro lidská práva předal prezident Havel české předsednictví v tomto orgánu do rukou Jihoafrické republiky. Česká republika zakončila své roční působení v čele komise, jíž předsedal velvyslanec Miroslav Somol, při příležitosti 50.výročí podepsání Všeobecné deklarace lidských práv, které si zahájené 54.zasedání připomnělo. V této souvislosti se český prezident zmínil o někdejším československém ministru zahraničí Janu Masarykovi, od jehož smrti uplynulo před několika dny také právě půl století. Havel zdůraznil, že Masaryk, ač představitel malé země, stál u zrodu OSN, a také u vzniku deklarace.

ČR podporuje rozšíření NATO o Litvu

Český ministr obrany Michal Lobkowicz v pondělí ve Vilniusu ubezpečil svého litevského partnera Česlovase Stankevičiuse a litevského premiéra Gediminase Vagnoriuse, že Česká republika podporuje rozšíření Severoatlantické aliance také o Litvu. Litva, která velmi usiluje o vstup do NATO, byla zklamána rozhodnutím loňského madridského summitu aliance, podle něhož ke členství v NATO byly přizvány v první vlně rozšiřování pouze Česká republika, Polsko a Maďarsko.

Po pondělním setkání s litevským prezidentem Valdasem Adamkusem český ministr obrany Michal Lobkowicz v rozhovoru s novináři řekl, že je nezbytně nutné, aby Litva, usilující o vstup do Severoatlantické aliance, získala moderní zbrojní arzenál a zajistila náležitý výcvik příslušníků svých ozbrojených sil. Informovala o tom agentura Baltic News Service.

Řecký premiér Kostas Simitis pokračuje v návštěvě ČR

Řecký premiér Kostas Simitis, který je na čtyřdenní návštěvě České republiky, se v pondělí po setkání s předsedou vládního kabinetu Josefem Tošovským vyslovil pro co největší rozšíření Evropské unie. O přestávce jednání i s českým ministrem zahraničí Jaroslavem Šedivým před novináři zdůraznil, že Evropská unie se musí soustředit nejen na obchodní a ekonomické otázky. Šedivý doplnil, že s řeckým premiérem hovořili v souvislosti s posledním vývojem v Kosovu o nutnosti "prosazovat to, aby se společná zahraniční politika stala realitou". Šéf české diplomacie uvedl, že Praha by uvítala větší hospodářskou přítomnost Řecka v České republice.

Řecko podporuje rozšíření NATO o Českou republiku. Po pondělním jednání s řeckým ministerským předsedou Kostasem Simitisem to řekl předseda Senátu Petr Pithart. Rovněž poznamenal, že Řecko má velmi vyhraněný názor na potřebnost reformy cílů a strategie aliance. Řecko podle Pitharta věří, že s úspěchem prosadí navýšení strukturálních fondů existujících v rámci Evropské unie tak, aby z nich mohly čerpat i nové členské země.

Řeckého premiéra Kostase Simitise, který dnes končí oficiální návštěvu České republiky, přijme prezident Václav Havel. Simitis si také prohlédne starobylé Karolinum a setká se s rektorem Univerzity Karlovy Karlem Malým.

V Praze jedná společný parlamentní výbor přidružení ČR-EU

Sedmé zasedání Parlamentního výboru přidružení České republiky a Evropské unie bylo v pondělí zahájeno v sídle Senátu v Praze. Mezi hlavní témata třídenního setkání českých zákonodárců a členů Evropského parlamentu patří příprava jednání o vstupu České republiky do Evropské unie, harmonizace práva či problémy ve vzájemné obchodní výměně. Na pořad přijde patrně i konfliktní otázka zavedení dovozních kvót na jablka Českou republikou. K tomuto tématu promluví dnes ministr zemědělství Josef Lux.

Ministr zahraničí Jaroslav Šedivý po pondělním zasedání společného parlamentního výboru přidružení České republiky a Evropské unie ujistil poslance Evropského parlamentu, že složení a dočasnost nynější české vlády nemůže mít negativní dopad na proces integrace České republiky do Evropské unie. Ohradil se tak proti pasáži z důvodové zprávy k rámcovému dokumentu vstupního partnerství přijaté Evropským parlamentem, v níž se praví, že "technokratické složení nynější české vlády může být překážkou v dalším postupu příprav ČR na vstup do EU". Podle Šedivého se Česká republika nyní soustřeďuje na vypracování Národního programu, přičemž vychází z problémů uvedených v posudku Evropské komise. Program schválila s připomínkami minulý týden vláda.

Ministr Šedivý bude dnes jednat v Rakousku o EU

Ministr zahraničí Jaroslav Šedivý dnes cestuje do Vídně, aby tam oplatil svému rakouskému kolegovi Wolfgangu Schusselovi jeho loňskou návštěvu Prahy. Šedivý má se šéfem rakouské diplomacie ve středu jednat zejména o rozšiřování Evropské unie, které bude Vídeň od léta předsedat, o evropské bezpečnosti i o vzájemných vztazích. Český ministr ve Vídni vystoupí i na konferenci na téma "Budoucnost střední Evropy", kterou ve středu zahájí rakouský prezident Thomas Klestil. Osmimiliónové neutrální Rakousko je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky mezi státy EU, do níž se Vídeň začlenila v roce 1995.

Ministr Šedivý v pondělním vydání rakouského listu Der Standard uvedl, že Česká republika bude členem Evropské unie přibližně v roce 2004. Dále řekl, že za předsednictví Rakouska v EU ve druhé polovině letošního roku by mohla být ukončena první fáze přijímacích rozhovorů.

Pro přijetí ČR do EU se vyslovilo 41 procent obyvatel 15 členských zemí EU

Pro přijetí České republiky do Evropské unie se vyslovilo 41 procent obyvatel 15 členských zemí EU, proti je 33 procent, zbývající nevědí. Výsledky průzkumu veřejného mínění v pondělí publikované statistickou kanceláří EU Eurostat ukazují zejména velké rozdíly v postojích obyvatel jednotlivých členských států, a to nejen vůči České republice.

Podle Zieleniece musejí být státy usilující o vstup do NATO věrohodnými partnery pro tuto organizaci

Státy, které usilují o vstup do NATO, musejí být pro tuto organizaci věrohodnými partnery vzhledem k tak vážnému závazku, jakým je vzájemná obrana představovaná smlouvou o Severoatlantické alianci. Nejen jeho současné, ale i všechny pravděpodobné budoucí politické reprezentace proto musí tento závazek jednoznačně respektovat. V rozhovoru pro ČTK to v pondělí uvedl bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec, který na besedách pořádaných Euroatlantickou nadací debatoval v Prachaticích o výhodách členství České republiky v NATO se studenty několika místních středních škol.

Sociální demokraté se nedomnívají, že by bylo v současné době vhodné uvažovat o dodatečném referendu ke vstupu ČR do NATO

Středočeští sociální demokraté se podle jejich předsedy a poslance Jana Bláhy nedomnívají, že by bylo v současné době vhodné uvažovat o dodatečném referendu ke vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Bláha v pondělí novinářům řekl, že členové středočeské ČSSD chápou pozitivně rozhodnutí poslaneckého klubu strany o podpoře vstupu do NATO. Zároveň zdůraznil, že středočeští sociální demokraté souhlasí s předsedou strany Milošem Zemanem, že ČSSD v každém případě předloží po parlamentních volbách znovu návrh ústavního zákona o referendu.

Prosazovat dodatečné referendum o vstupu do NATO není podle místopředsedy poslaneckého klubu sociálních demokratů Václava Grulicha dobré, protože by to mohlo vést ke znejistění evropské politické scény a postavení České republiky na této scéně. Na pondělní tiskové konferenci v Brně dále řekl, že vstup do NATO je pro ČSSD prioritou a její poslanci pro tento krok budou hlasovat. Dodal, že to nic nemění na přesvědčení sociálních demokratů, že ke vstupu do NATO se měli vyjádřit všichni občané tohoto státu.

ČSSD už nebude na nadcházející schůzi Senátu prosazovat do funkce stálého delegáta v EP senátora Kavana

Sociální demokracie už nebude na nadcházející schůzi Senátu znovu prosazovat jako kandidáta na volné místo ve stálé delegaci českého parlamentu pro spolupráci s Evropským parlamentem senátora Jana Kavana. Důvodem jsou podle předsedy klubu ČSSD Zdeňka Vojíře především přestupky, jichž se Kavan dopustil při nedávné dopravní nehodě. Horkým kandidátem na toto místo je místopředseda klubu ČSSD a zahraničního výboru Senátu Vítězslav Matuška. Je tedy pravděpodobné, že delegace bude po řadě měsíců konečně plně obsazena, protože jedno místo bylo volné právě kvůli Kavanovi.

Zaorálkova výzva je důkazem možné koalice mezi ČSSD a KDU-ČSL

Za důkaz možné existence budoucí koalice mezi ČSSD a KDU-ČSL považuje pražský primátor a senátor za ODS Jan Koukal výzvu poslance ČSSD Lubomíra Zaorálka, aby se omluvil ministru vnitra Cyrilu Svobodovi za obvinění ze zneužití policie k politickým cílům v souvislosti s případem bývalého místopředsedy ODS Libora Nováka. "Připadá mi paradoxní, že se za stranu pana Luxe přimlouvá pan Zaorálek už jenom proto, že před rokem po mně žádal Lux omluvu za to, že jsem řekl o možné existenci koalice mezi stranou lidovou a sociální demokracií," prohlásil v pondělí v rozhovoru pro ČTK Koukal.

Předsedové Unie svobody a KDU-ČSL vyjádřili vůli k předvolební spolupráci

Předsedové Unie svobody a Křesťanské a demokratické unie-Čs.strany lidové Jan Ruml a Josef Lux v pondělí uzavřeli jakýsi pakt o neútočení, který jednoznačně vyjadřuje jejich vůli k předvolební spolupráci. Oba pak předstoupili před novináře a oznámili, že společně hodlají usilovat o omezení poslanecké imunity a vypracovat konkrétní návrhy, ale také znovu předložit návrh volebního zákona umožňující českým krajanům v zahraničí účast ve volbách. "Jsem toho názoru, že spolupráce mezi Unií svobody a KDU-ČSL je velmi prospěšná, a že i před volbami můžeme nalézat to, co nás spojuje," prohlásil Ruml.

KDU-ČSL a US usilují o zrušení dědických daní přímých příbuzných

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Robert Kolář /US/je potěšen podporou, kterou vyjádřili poslanci KDU-ČSL jeho návrhu novely zákona o dani dědické, darovací a převodu nemovitostí. Kolář už v lednu navrhl zrušit daň dědickou u příbuzných a v řadě přímé u manželů. Jeho iniciativu rozšířili samostatnou novelou poslanci KDU-ČSL, když u přímých příbuzných navrhli zrušit i daň darovací. Kolářova novelizace zákona by měla být v prvním sněmovním čtení projednána na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny. Lidovecký návrh se pravděpodobně dostane až na květnové plénum.

Poslanci se nesetkali s informacemi o snaze BIS kompromitovat

Členové sněmovního orgánu pro kontrolu BIS nepřišli do styku s informacemi, podle kterých měla tato kontrarozvědka v době, kdy se schylovalo ke konci vlády Václava Klause, údajně navrhnout Slovenské informační službě, aby využila svých kontaktů s tajnou službou nejmenované velmoci a pomohla jí získat kompromitující materiály na protivníky Klause. K údajům, které zveřejnil bývalý slovenský ministr vnitra Ladislav Pitner, to v pondělí ČTK řekl předseda orgánu Jaroslav Bašta. Současně ale připomněl Pittnerovo dřívější působení ve slovenských bezpečnostních institucích a uvedl, že jde o člověka, který má poměrně dobré kontakty na Slovenskou informační službu, proto jeho informaci je třeba brát vážně.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby Ivo Michal v pondělí rozhodně odmítl, že by někdo z vedoucích představitelů kontrarozvědky požádal Slovenskou informační službu o kompromitující materiály na politické odpůrce bývalého premiéra Václava Klause krátce před jeho demisí. "Naprosto vylučuji, že by šlo o oficiální aktivitu služby," řekl Michal.

V Praze začalo hlavní líčení v kauze týkající se pravděpodobně rasově motivované vraždy Súdánce

Výslechem druhého z dvojice obžalovaných - šestnáctiletého Jana Schimperka pokračovalo v pondělí odpoledne u pražského Městského soudu hlavní líčení v kauze týkající se listopadového útoku dvojice skinheadů na dva cizince tmavé pleti v Praze na Žižkově, který skončil ubodáním jednoho z nich k smrti a zraněním druhého. Schimperk, který je obžalován z útoku proti skupině obyvatel a jednotlivci, neboť měl podle žalobce Súdáncům vyhrožovat zabitím, připustil, že se s jedním z cizinců v inkriminovaný den skutečně dostal do konfliktu na tramvajové zastávce v Biskupcově ulici na Žižkově, a aby ho zastrašil, vytáhl kovový řetěz, s nímž kroužil ve vzduchu. Před ním vyslýchaný osmnáctiletý Petr Zborník, který je obžalován z vraždy súdánského studenta Hasana Amína Abdar Rádího z rasových pohnutek a z ublížení na zdraví jeho krajana Abdula Karima, se snažil soud přesvědčit o tom, že smrt a zranění cizinců černé pleti způsobil v sebeobraně či nedopatřením.

Ostravští Romové hodlají požádat o azyl a slyšení v americkém Kongresu

Zástupci ostravských Romů v pondělí přijeli do Prahy, aby na americkém velvyslanectví vyzvedli přes 100 žádostí o vízum. Uvedl to předseda ostravské Romské občanské iniciativy Josef Facuna s tím, že někteří Romové chtějí odcestovat do Spojených států, aby tam hromadně požádali o azyl. Americké velvyslanectví však podle Heleny Markusové z tiskového oddělení o vyzvednutých či podaných žádostech neví. Zastupitelský úřad také dodnes neobdržel žádnou oficiální žádost o přijetí skupiny uprchlíků do Spojených států. Pokud víza Romové obdrží, hodlají požádat o azyl a o slyšení v americkém Kongresu. Facuna však nedokázal odhadnout, kdy by mohli ostravští Romové vycestovat.

Veřejné mínění-průzkum

Čtyři pětiny českých občanů považují finanční nesrovnalosti politických stran za závažný problém. Vyplývá to z výsledků šetření, které na přelomu února a března provedl Institut pro výzkum veřejného mínění. Podle něj respondenti považují za hlavní důvod stranických finančních skandálů nízkou morálku politiků a malou ochotu státních orgánů postihovat způsoby hospodaření stran.

Současné poměry považuje ve srovnání se situací před listopadem 1989 za lepší 25 procent občanů, opačný názor má 28 procent lidí. Dotázaní nejčastěji uváděli, že "je to tak napůl". Tuto odpověď zvolilo 37 procent účastníků šetření, provedeného na přelomu února a března Institutem pro výzkum veřejného mínění. Současnost pozitivně hodnotí nejčastěji lidé ve věku 33 až 44 let, se středoškolským a vysokoškolským vzděláním, lidé s dobrou životní úrovní a příznivci ODS a Unie svobody.

Kolik platíme za tunu potravinářské pšenice-výsledek šetření MZ ČR

Průměrná cena potravinářské pšenice v České republice byla v 11.týdnu letošního roku 433 Kč/t, což představuje oproti šetření v 51.týdnu loňského roku, kdy dosáhla maxima od počátku loňské sklizně /4408 Kč/t/, pokles asi o dvě procenta. Vyplývá to z šetření Ministerstva zemědělství České republiky, jehož výsledky v pondělí ČTK poskytlo tiskové oddělení ministerstva.

Velký úspěch našich zdravotně postižených sportovců v Naganu

Do Prahy se v pondělí večer vrátila úspěšná výprava českých zdravotně postižených sportovců ze sedmých zimních paralympijských her v Naganu. Šest z nich přivezlo z Japonska tři zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili. Nejúspěšnější byla zrakově postižená sjezdařka Kateřina Teplá, která získala třikrát zlato a jednou bronz. Na letišti v Ruzyni přivítal výpravu prezident Václav Havel, který předal úspěšným sportovcům pamětní medaile.

Stručně o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy déšť, na horách sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty se pohybují mezi 6 až 10 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.