Zprávy úterý, 17. listopadu 1998

Dobrý den a dobrý poslech vysílání Radia Praha přeje Zdeňka Kuchyňová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji:

Politici si připomenou deváté výročí začátku "sametové revoluce"

Deváté výročí listopadového boje satudentů za demokracii a události listopadu 1939 si dnes připomenou mnozí představitelé veřejného a politického života. Sedmnáctý listopad se slaví od roku 1941 jako Mezinárodní den boje studentů za svobodu a demokracii jako připomínka odporu českých vysokoškoláků proti německým okupantům v roce 1939. O padesát let později začal 17. listopad připomínat i zásah bezpečnostních složek proti studentské demonstraci. Výročí listopadových událostí si dnes na Národní třídě připomenou všechny politické špičky země, i když si mnozí v době volebních bojů o senátorská křesla na to jen těžko hledali čas.

Nejlepší absolventi a posluchači Univerzity Karlovy převezmou dnes odpoledne na slavnostním zasedání vědecké rady, které se uskuteční na počest Dne boje studentů za svobodu a demokracii, ocenění rektora UK Karla Malého. Ve Velké aule pražského Karolina obdrží jubilejní medaili také například premiér Miloš Zeman jako člen Čestného výboru oslav 650 výročí UK.

Ústřední volební komise schválila výsledky komunálních voleb

Konečné výsledky komunálních voleb schválila Ústřední volební komise. Od středy začíná běžet desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující politické strany mají právo obrátit na soud se stížností proti zvolení člena zastupitelstva.

Kardinál Vlk chce řešit spor se Zemanem bez emocí

Kardinál Miloslav Vlk chce řešit spor, který vznikl mezi církvemi a sociálnědemokratickou vládou, vzájemným dialogem u jednacího stolu. Vláda a církev se dostaly do sporu poté, co kardinál Vlk uvedl, že církve nemohou v současné situaci jednat se státem o řešení vzájemných vztahů, protože vláda nevzbuzuje jejich důvěru a zpochybňuje svou dříve projevenou ochotu k serióznímu dialogu. Vedení ČSSD odmítlo "útoky kardinála Vlka na ČSSD jako nepřípustnou politizaci postavení římskokatolické církve." Premiér Zeman v této souvislosti žádá Vlka za jeho výroky o omluvu.

Ministr Dostál proti účasti zástupce Vatikánu v komisi

Ministr kultury Pavel Dostál nesouhlasí s tím, aby v plánované vládní komisi k jednáním o vztazích státu a církví zasedli zástupci Vatikánu, jak to požaduje kardinál Miloslav Vlk. České televizi v pondělí Dostál řekl, že je pro něj "naprosto nepřijatelné", aby v jakékoli vládní komisi seděli občané cizích států. "Nemůže v této komisi zasedat občan Vatikánu a mluvit do vnitřních záležitostí České republiky," řekl Dostál ČT. Dodal, že v této věci lze očekávat vládní shodu.

Bendův postup kolem státních vyznamenání posuzuje policie

Trestní oznámení podané na senátora Václava Bendu v souvislosti s informacemi o údajné spolupráci někdejšího vídeňského starosty Helmuta Zilka s bývalou StB prošetřuje policie Prahy l. Podle oznamovatele, kterým je advokát Kolja Kubíček, se měl Benda jako bývalý ředitel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu dopustit trestných činů pomluvy a křivého obvinění, za což by mu hrozilo až osmileté vězení. Pokud by soud posuzoval případ z hlediska zneužívání pravomoci veřejného činitele nebo ohrožení státního tajemství a shledal Bendu vinným, mohl by být odsouzen na jeden rok až pět let vězení.

Lánský o chystané návštěvě na Slovensko

Od nadcházející vládní návštěvy Slovenska nelze podle vicepremiéra Egona Lánského očekávat vyřešení dlouhodobých majetkových problémů, ale začátek řešení. "Nedovedu si dost dobře představit, že by tam bylo řešení majetkových sporů, dovedu si představit, že tam bude začátek řešení," řekl v pondělí Lánský k pondělní návštěvě Bratislavy, kam cestuje s premiérem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Janem Kavanem. "Začátek toho řešení je politický rozhovor na téma, co je třeba udělat, jak to uděláme a kdo to udělá," dodal Lánský v rádiu Frekvence 1 s tím, že Zemanova ČSSD byla vůči Slovensku vždy "velmi vstřícná".

Viktor Kožený: Kupónová privatizace proběhla podle platných zákonů

Kupónová privatizace se podle kontroverzního a pravděpodobně nejbohatšího českého podnikatele Viktora Koženého uskutečnila podle tehdy platných předpisů a z jeho strany nedošlo k žádnému porušení existujících zákonů. "Zákony tehdy nebyly adekvátní a postačující", uvedl Kožený v exkluzívním rozhovoru pro televizi Prima ve Vídni. Kupónová privatizace však podle něj v žádném případě nebyla zbytečná. "Proces odstátnění byl klíčový k budoucí prosperitě České republiky," řekl s tím, že si nedovede představit, kdyby privatizované podniky i nadále zůstaly ve státních rukou. Jak dále prohlásil, privatizace v České republice se stala modelem pro zbytek východní Evropy.

Podstata kupónové privatizace spočívala v rozdělení části státního majetku formou akcií mezi zájemce z řad občanů za symbolický poplatek.

Restrukturalizace hutnictví v ČR bude dlouhodobá a bolestná

Za "dlouhodobý a bolestný proces" označil restrukturalizaci českého hutnictví náměstek ministra průmyslu a obchodu Ladislav Dvořák. Mluvil o tomto úkolu v Bruselu s protějšky z 15 členských zemí EU a devíti kandidátských zemí střední a východní Evropy. Podkladem pro debatu byla dubnová zpráva Evropské komise o přestavbě ocelářství v kandidátských zemích. V pasáži věnované ČR poukázala na zpomalení tempa restrukturalizace - u produktivity práce například uvedla, že v ČR připadá na jednoho hutníka výroba 93 tun oceli ročně, zatímco průměr EU činí 483 tun.

ČR koupila budovu pro svou misi při EU

Velvyslanec ČR při EU Josef Kreuter podepsal smlouvu o koupi kancelářské budovy v bruselské "evropské čtvrti", kde bude sídlit mise České republiky při Evropské unii a posléze její stálé zastoupení, až bude členskou zemí. Pro české diplomaty a vyjednávače to bude znamenat pohodlí a značnou úsporu času, protože ze šestipodlažní budovy v Carolyho ulici lze pěšky v klidu dojít do všech sídel Evropské komise, Rady EU i Evropského parlamentu.

Konsolidace bankovního sektoru přijde ještě na zhruba 40 miliard

Více než 40 miliard korun ze státního rozpočtu si podle ekonomického týdeníku Euro v příštím období ještě vyžádá konsolidace bankovního sektoru v České republice. Týdeník to uvádí s odvoláním na důvěrnou zprávu centrální banky, jíž vypracovala pro vládu. Tyto poměrně vysoké náklady se zřejmě vyplatily. "Vývoj českých bank postupuje nesmírně rychle a jejich finanční síla i know-how je nyní na nesrovnatelně vyšší úrovni než před několika lety," cituje ze zprávy. Negativně ale centrální banka podle týdeníku hodnotí nynější právní řád.

Sudetští Němci v USA zvažují žaloby proti českým firmám

Ve svém boji za vrácení majetku a odškodnění doufají nyní německé organizace vyhnanců v podporu ze Spojených států, píše německý týdeník Der Spiegel. Uvádí, že sudetští Němci žijící v USA chtějí "využít výhody amerického právního systému" a zvažují po vzoru obětí holocaustu podání společných žalob proti českým bankám a pojišťovnám, zastoupeným ve Spojených státech. Informaci podle týdeníku potvrdil tiskový mluvčí sudetoněmeckého landsmanšaftu Konrad Badenheuer, podle něhož "při poválečném vyhnání byla zabavena i bankovní konta, pojistné smlouvy a bezpečnostní schránky" sudetských Němců v československých finančních ústavech. Další možností jsou podle něj žaloby proti českým a slovenským podnikům působícím v USA, které po válce zaměstnávaly sudetské Němce jako nucené pracovníky, uvádí Der Spiegel.

Němečtí ekologové prostestovali proti dálnici do Prahy

Němečtí ekologové u Drážďan protestovali proti výstavbě dálnice do Prahy, a to přímo na tamním staveništi. Výstavba dálnice na německém území začala letos v srpnu. Dálniční spojení z Prahy do Drážďan by mělo být celé hotové zhruba do roku 2010. V ČR je dálnice dokončena zhruba z poloviny.

Ministr David vyhlásil boj tabákové reklamě

Ministr zdravotnictví Ivan David chce odstranit z ulic billboardy propagující tabákové výrobky. "Nehodlám být podepsán pod reklamami na tabákové výrobky a budu se snažit, aby tyto reklamy z ulic měst zmizely," vyhlásil ministr boj tabákové reklamě u příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne. Jeho pocity očividně nesdílel jeden z Davidových předchůdců Jan Stráský, silný kuřák, který se nerozpakoval zapálit si ani před televizními kamerami. David připomněl, že ročně kouření stojí Českou republiku 22.000 životů a přinejmenším stamiliony korun. V ČR kouří přibližně třetina lidí.

Česká republika by měla v omezování reklamy na cigarety a tabákové výrobky postupovat stejně jako země Evropské unie. Ředitel Asociace reklamních agentur Jiří Mikeš tak reagoval na vyjádření ministra zdravotnictví Ivana Davida. "Zákaz tabákové reklamy by byl pouze populistickým gestem," řekl Mikeš. Podle něho by ČR měla postupovat v souladu s dlouhodobým programem postupného omezování reklamy na tabákové výrobky, který připravují země EU. Program je v současnosti navržen na pět let, během nichž by byla reklama postupně omezována.

Tržby v maloobchodě klesají díky nízké poptávce

Po určitém zlepšení v srpnu se v září opět zrychlil pokles maloobchodních tržeb i tržeb v pohostinství a ubytování. Trvající pokles je dán podle analytiků zejména pokračováním účinků utlumené domácí soukromé poptávky. Domácí poptávka je stále nízká, přestože například v průmyslu reálné mzdy již několik měsíců rostou. Určité zlepšení vývoje maloobchodních tržeb lze tradičně očekávat v předvánočním období, do konce roku 1998 však podle analytiků nelze čekat zásadní obrat.

Česká republika poskytne pomoc státům postiženým hurikánem Mitch

Přesně 5,000.000 korun poskytne Česká republika středoamerickým státům postiženým hurikánem Mitch. "Peníze budou poskytnuty Hondurasu, Nikaragui, Salvadoru a Guatemale, zatím není rozhodnuto, v jakém poměru," informoval Jiří Tomášek z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Peníze budou poskytnuty z rezerv státního rozpočtu na humanitární pomoc v zahraničí.

Synodní rada Českobratrské církve evangelické uvolnila čtvrt milionu korun pro pomoc oblastem ve Střední Americe postiženým hurikánem a očekává podle tiskového mluvčího, že členové církve i další občané pomohou tuto částku pokrýt zvláštními sbírkami. Finanční prostředky budou podle mluvčího českobratrské církve účelně použity pro léky, potraviny, oblečení a na obnovu veškerého života.

Dění v libereckých ulicích bude sledovat monitorovací systém

Magistrát města Liberce uvede v těchto dnech ve spolupráci s Městskou policií do zkušebního provozu monitorovací systém. Deset kamer má napomoci v boji proti pouliční kriminalitě. Budou přenášet nepřetržitě záběry z celého centra města do speciálního střediska městské policie.

Česká účast na veletrhu cestovního ruchu v Londýně klesá

Pouze 38 českých firem se účastní letošního veletrhu cestovního ruchu World Travel Market, který byl zahájen v Londýně. Veletrh je nejprestižnější akcí svého druhu na světě a je na něm zastoupeno přes 5.000 vystavovatelů ze 160 zemí. Ředitel agentury Triumf Jiří Pavlík řekl, že klesající účast českých vystavovatelů na londýnském veletrhu je odrazem nezájmu státu o rozvoj turistického ruchu. Příjmy z turistiky v České republice loni činily 3,6 miliardy dolarů, přičemž vláda věnovala na rozvoj tohoto odvětví méně než jedno procento této částky.

Týden romské kultury na stanici Vltava

Především literatuře a umění bude věnován Týden romské kultury, který od 20. listopadu uvede stanice Vltava Českého rozhlasu. Objeví se zde tvorba romských autorů - povídky i poezie. Dramaturgie nezapomněla ani na hudbu, která je z bohaté kultury Romů známější. "Média ovlivnila veřejnost v negativních postojích vůči Romům," řekla Milena Hübschmannová z katedry romistiky Univerzity Karlovy a upozornila na naprostý nedostatek informací o romské kultuře. Například i když romská literatura v ČR poměrně často vychází, na pultech knihkupectví se neobjevuje, uvedla.

Hutka se musí Dybovi omluvit jen za některé výroky

Folkový zpěvák Jaroslav Hutka se musí podle rozhodnutí soudu v Plzni v tisku omluvit bývalému ministru hospodářství Karlu Dybovi 'ODS) pouze za některé z výroků, které pronesl na jeho adresu před více než dvěma lety v rozhovoru pro Plzeňský deník. Zpěvák se má podle soudu omluvit za to, že Dybu nazval "opravdovým gaunerem" a že je "zralý na prokurátora". Tím se podle samosoudce Aloise Svobody dotkl cti bývalého ministra. Naopak za přípustnou kritiku politika považuje soud zpěvákova slova, že "Dyba je úžasný v tom, jak dokáže rozpustit komunistický a svazácký majetek". Za tyto výroky se zpěvák omlouvat nemusí. Hutka se přesto proti rozsudku hodlá odvolat.

Zemřel diskař Ludvík Daněk

Olympijský vítěz v hodu diskem z Mnichova 1972 a bývalý dvojnásobný světový rekordman Ludvík Daněk nečekaně zemřel ve věku 61 let ve své chatě u Horní Bečvy na Vsetínsku. Pravděpodobnou příčinou jeho smrti bylo selhání srdce. ČTK to sdělili funkcionáři Českého atletického svazu Karel Pilný a František Fojt. Daněk se v diskařském kruhu poprvé výrazně prosadil v roce 1963, kdy zvítězil na mistrovství republiky, o rok později překonal světový rekord a v roce 1965 jako první diskař v historii přehodil hranici 65 metrů '65,22). Na olympijských hrách v Tokiu 1964 získal stříbrnou medaili, čtyři roky poté skončil v Mexiku třetí a teprve v Mnichově v roce 1972 se dočkal zlata.

A ještě jaké je dnes v České republice počasí:

Zataženo až oblačno, místy občasné sněžení, v nížinách ještě ojediněle srážky smíšení. Nejvyšší teploty 1 až 4 stupně C.

Tolik zprávy Radia Praha.