Zprávy úterý, 17. října 1995

Vazeni posluchaci, u pondelniho vysilani Radia Praha, vas vita Renata Pratova. Na uvod prinasim zpravy.

Tolik hlavni body. A dale podrobneji:

Josef Zieleniec jednal s generalnim tajemnikem Rady Evropy

Sef ceske diplomacie Josef Zieleniec se v Praze setkal s generalnim tajemnikem Rady Evropy Danielem Tarschysem. Hovorili predevsim o setkani obou politiku s predsedou Komise Evropske unie Jacquesem Santerem a ministrem zahranici Spanelska Javierem Solanou, ktere se uskutecni v listopadu v Madridu. Zminili se take o naslednem zasedani vyboru ministru zahranici Rady Evropy ve Strasburku. Tarschys pote v prazskem hotelu Hilton zahajil dvoudenni konferenci o regionalnim planovani vetsi Evropy ve spolupraci se zememi stredni a vychodni Evropy.

Konference o regionalnim planovani vetsi Evropy

V soucasnosti dava Evropska komise asi pres osm set milionu korun rocne na preshranicni spolupraci Ceske republiky s Nemeckem a 200 milionu korun s Rakouskem. Uvedla to clenka Evropske komise pro regionalni politiku Monika Wulf-Mathiesova na pondelnim setkani s novinari, konanem v souvislosti s Konferenci o regionalnim planovani vetsi Evropy ve spolupraci se zememi stredni a vychodni Evropy. Komisarka Rady Evropy se v pondeli take sesla s predsedou Ceskomoravske komory odborovych svazu Richardem Falbrem. Ten ji informoval o vztazich odboru s vladou a o dialogu socialnich partneru a seznamil ji s aktualni situaci v nasem zdravotnictvi.

Kalvoda kritizuje cesky euroskepticismus

Ceska republika by podle mistopredsedy vlady Jana Kalvody mela odmitnout euroskepticismus a urychlit vstup do Evropske unie. Kalvoda to rekl v rozhovoru pro CTK s tim, ze tento svuj nazor oznacil za "spise opacny" od postoje premiera Vaclava Klause. Ten se sam pred dvema lety nazval euroskeptikem a o rok pozdeji eurorealistou. Kritiku ceskeho euroskepticismu si vzal Kalvoda za tema sve uterni prednasky na mezinarodni konferenci "Preshranicni spoluprace Ceske republiky", kterou porada nadace Patriae ve spolupraci s velvyslanectvimi Nemecka, Rakouska a Polska a misi Evropske komise v CR. Kalvoda dale oznacil za "bezmala historickou povinnost" smerovani Ceske republiky k evropske integraci. "Nemeli bychom si klast nejake podminky, nicmene jednoznacne deklarovat svuj umysl integrovat se do Evropy, a v teto mezinarodni organizaci se podilet na vytvareni budouci podoby Evropske unie, " dodal Kalvoda.

Dlouhy poklada za mozne clenstvi CR v EU v roce 2001

Clenstvi Ceske republiky v Evropske unii v roce 2001 povazuje za mozne ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy. Poukazal na to v Linci v uvodu dvoudenni navstevy v Rakousku. Na tiskove konferenci pred tamnimi novinari Dlouhy uvedl, ze si dovede predstavit zahajeni rozhovoru o vstupu CR do EU po 1.lednu 1998. Ceska vlada je pritom podle jeho slov presvedcena, ze by pri rozsirovani spolecenstvi melo jit o dvoustranne rozhovory EU s jednotlivymi adepty clenstvi.

Ekonomicka situace CR - nejlepsi ze vsech byvalych socialistickych statu.

Celkova ekonomicka situace Ceske republiky je pravdepodobne nejlepsi ze vsech byvalych socialistickych statu. Na seminari "Vyvoz, dovoz a financni politika" to v Praze prohlasil ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy. Zeme podle nej plni podminky pluralitni demokracie a trzniho hospodarstvi a jeji ekonomika je schopna fungovat na zaklade liberalni obchodni politiky.

Generalni reditel Ceskeho rozhlasu o zahranicnim vysilani

O rozsahu a jednotlivych programech Ceskeho rozhlasu vysilanych do zahranici informoval generalni reditel Vlastimil Jezek v dopise predsedu zahranicniho vyboru Poslanecke snemovny Jiriho Payna. Reagoval tak na nespokojenost clenu vyboru s cinnosti Ceskeho rozhlasu ve vysilani do zahranici. Jezek zaroven vyslovil politovani nad tim, ze k parlamentni diskusi nebyl prizvan zadny zastupce Ceskeho rozhlasu.

Zemska skupina bavorske Socialne demokraticke strany jedna v Praze o cesko-nemeckych vztazich.

Zemska skupina bavorske Socialne demokraticke strany v techto dnech jedna s ceskymi politiky v Praze o cesko-nemeckych vztazich. Zabyvaji se take ochranou zivotniho prostredi a chystanym rozsirenim Severoatlanticke aliance na vychod.

ODA nebude nominovat kandidata na funkci namestka ministra kultury

Obcanska demokraticka aliance nebude nominovat sveho kandidata na funkci namestka ministra kultury misto Michala Prokopa. Rekl to po pondelnim jednani s ministrem kultury Pavlem Tigridem mistopredseda vlady a predseda Aliance Jan Kalvoda. Tigrid uvazi, zda ministerstvo kultury potrebuje tri namestky.

Ministr Jan Strasky jednal s reditelem Vseobecne zdravotni pojistovny

Mapovani resortu zdravotnictvi zahajil ministr Jan Strasky jednanim s ustrednim reditelem Vseobecne zdravotni pojistovny Jirim Nemcem a s prezidentem Ceske lekarske komory Bohuslavem Svobodou. Zajimal se mimo jine o Nemcovo hodnoceni ucinnosti noveho seznamu leku razenych podle obsahu ucinne latky, platneho od 1. rijna.

Zubari stavkovat nebudou

Zubari 1. listopadu v ulicich stavkovat nebudou, ale nespokojenost vyjadrit chteji. Jak dale uvedl prezident Ceske stomatologicke komory Jiri Pekarek, o zpusobu vyjadreni nespokojenosti rozhodne predstavenstvo Komory koncem tydne.

Ekologicka organizace Deti Zeme je proti rozmisteni jadernych zbrani na uzemi CR

Ekologicka organizace Deti Zeme je zasadne proti rozmisteni jadernych zbrani na uzemi Ceske republiky v pripade vstupu do NATO. Uvedl to Jindrich Petrlik z organizace Deti Zeme. Dodal vsak, ze toto vyjadreni neznamena, ze by ekologove byli proti samotnemu vstupu nasi zeme do Severoatlanticke aliance.

Ze sportu

Ohlednuti za sesti nedelnimi zapasy 10. kola nejvyssi fotbalove souteze: Viktoria Zizkov - Cheb 2:0, Zlin - Jablonec 0:0, Liberec - Ceske Budejovice 2:1, Hradec Kralove - Ostrava 2:1, Olomouc - Plzen 3:0 a Boby Brno - Petra Drnovice 2:2.

Kratce o pocasi

Na uzemi Ceske republiky v utery ocekavame zatazeno, mlhavo, ojedinele mrholeni, behem dne se bude oblacnost misty rozpoustet, na horach vetsinou polojasno az skoro jasno. Nejvyssi denni teploty 10 az 14 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha