Zprávy úterý, 17. srpna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Prezident vrátil poslancům novelu zákona o advokacii

Prezident Václav Havel vrátil Poslanecké sněmovně novelu, která měla doplňovat a upřesňovat zákon o advokacii. Podle něj totiž tato právní úprava nespravedlivě zvýhodňuje lidi zvolené do veřejné funkce. Advokátní komora mohla podle novely vyškrtnout ze seznamu advokátů ty, kteří nevykonávají advokátní činnost déle než čtyři roky, ovšem s výjimkou členů vlády, orgánů samosprávy, poslanců, senátorů a jiných veřejných činitelů. "Poskytuje se tak někomu více výhod než jinému," odůvodnil své odmítavé stanovisko prezident v dopise předsedovi sněmovny Václavu Klausovi. Přísný režim stanovený v novele zákona má být podle prezidenta uplatňován vůči všem advokátům působícím mimo advokacii bez rozdílu. Neodůvodněné zavedení nerovného přístupu k jakékoli profesi se prezidentovi jeví jako nepřijatelné. Senát schválil novelu zákona o advokacii 29. července a prezidentovi byla podstoupena 10. srpna.

Teprve Lánský řekne, zda měl povolení založit si zahraniční konto

Zřejmě až vicepremiér Egon Lánský objasní, zda zřídil konto u vídeňské Erste Bank Österreichischen Sparkassen bez devizového povolení České národní banky. Lánského mluvčí Petros Michopulos odkazuje na vicepremiérův návrat z lázní příští týden, mluvčí České národní banky Martin Švehla věc komentovat odmítá. Na účet putovala v roce 1996 část pohledávky lucemburské společnosti Hollanco, jíž tehdy Lánský pomohl získat peníze, které firmě dlužil český stát. Na to, že si Lánský založil v zahraničí konto bez povolení, které vyžaduje devizový zákon, upozornil deník Mladá fronta Dnes s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Lánského mluvčí ale anonymní pramen nepokládá za relevantní. "Odkud víte, že nepožádal o devizové povolení? Oficiální vyjádření České národní banky bylo, že k tomu nebudou poskytovat žádné informace," řekl Michopulos. "Jestliže si někdo myslí, že to tak není, ať přijde s argumentem a relevantní informací. Tu jsem zatím od nikoho neslyšel, tak zatím vycházím z toho, že si to někdo mohl klidně vymyslet," dodal. Poukázal na to, že nemá možnost se Lánského zeptat, neboť vicepremiér ještě nejméně celý tento týden stráví v lázních.

Účet v zahraničí podle mluvčího Lánský založil na žádost společnosti Hollanco. "To konto bylo zřízeno proto, aby se na něm deponovaly peníze, které byly určené k uspokojení věřitelů firmy Hollanco," uvedl Michopulos. "Povolení se vydává ve správním řízení, které je neveřejné. Bez povolení osoby, které se to dotýká, nemůžeme poskytnout žádnou informaci," řekl mluvčí centrální banky Martin Švehla. Dodal, že Česká národní banka sama od sebe těžko zjistí, že v zahraničí bylo založeno konto, aniž jej povolila. "Může spíš o tom být od někoho vyrozuměna," řekl mluvčí. Pak začne Česká národní banka zjišťovat, zda byl porušen zákon. Informaci o nezákonně zřízeném účtu by ale musela dostat přímo jako jí určený podnět k zahájení řízení. Článek v novinách podle Švehly nestačí.

Inspekce životního prostředí prověřovala oznámení ekologů

Pracovníci České inspekce životního prostředí prověřovali v pralese Trojmezná oznámení ekologů, kteří v této lokalitě šumavského parku již třetí týden brání kácení kůrovcem napadených stromů. Řekl to mluvčí účastníků blokády Mojmír Vlašín. "Dřevorubci na Trojmezné kromě napadených stromů pokáceli také nejméně 14 zcela zdravých. Kromě toho porážejí i suché stromy, což je paradoxní mnohem víc, protože vůbec nepatří do výjimky, které k zásahům v prvních zónách správa parku má, a mají zůstat stát. Máme k tomu fotografickou dokumentaci a navíc poražené stromy leží na místě," dodal Vlašín. Podle mluvčího správy parku Zdeňka Kantoříka není činnost inspektorů na území parku ničím mimořádným. "Česká inspekce životního prostředí sleduje průběh zásahů proti kůrovci od samého počátku," uvedl. "Lesní dělníci mají za úkol porazit stromy, které lesníci předem označili. Přitom laik není schopen rozeznat kůrovcem napadený strom, takzvaný aktivní kůrovcový strom, od stromu zdravého," vysvětlil Kantořík.

Ministerstvo podporuje rozhodnutí pokračovat v kácení v Trojmezné

Ministerstvo životního prostředí podporuje rozhodnutí správy šumavského národního parku neustoupit blokádě ekologických aktivistů, kteří od konce července brání v pralese Trojmezná dřevorubcům v kácení stromů napadených kůrovcem. Řekla to mluvčí ministerstva Rita Gabrielová.

"Požadavky účastníků blokády považujeme za nepřípustné ultimátum, které mělo správu přimět ke změně názoru na řešení kalamity," řekla Gabrielová k návrhu demonstrantů. Ti minulý čtvrtek slíbili, že od blokády ustoupí, pokud se v Trojmezné přestane kácet. S odvoláním na stanovisko správy parku, podle něhož se kůrovec kvůli blokádě v lokalitě několikanásobně rozmnoží, mluvčí dodala, že ministerstvo považuje blokádu za nešťastnou. Kácení v dosud bezzásahových zónách by podle ministerstva vedlo v normálních podmínkách k utlumení kalamity až na stav, kdy by si les se škůdcem poradil sám. Ekologové hodlají v blokádě pokračovat, a to minimálně do první třetiny září. Tehdy už nebude mít kácení napadených stromů podle nich smysl, protože larvy kůrovce kmeny opustí.

Olomoucká univerzita nezjistila pochybení, zkoušky na práva platí

Vedení olomoucké Univerzity Palackého nenechá opakovat zkoušky na právnickou fakultu, protože nezjistilo, že by se před nimi dostaly přijímací testy na veřejnost. "Prověřili jsme možnost úniku testů před přijímacími pohovory, ale nic jsme nezjistili," řekl rektor univerzity Lubomír Dvořák. Ten před dvěma týdny, kdy se v médiích objevila zpráva, že studenti mohli koupit od některých pracovníků fakulty kompletní sadu testů ještě před zkouškami, slíbil důkladné prošetření celé věci. Zároveň vyzval zdroj, který informaci médiím poskytl, aby testy předal univerzitě či policii. "Dodnes se nikdo neozval a nemáme v ruce jediný argument, který by únik testů potvrdil," uvedl Dvořák. Podotkl, že za aférou může stát některý ze studentů, který se na fakultu nedostal a chtěl se škole pomstít. "Otázkou je, zda testy skutečně byly k dispozici před zkouškami, nebo až po nich. Je totiž zcela běžné, že po přijímacích zkouškách testy kolují mezi studenty," poznamenal rektor. Právnická fakulta letos registrovala 2023 přihlášek, přijme však zhruba 180 studentů. Stín na dobrou pověst fakulty padl již před třemi lety, kdy jeden ze zaměstnanců nabízel testy za 30.000 korun nejméně třem uchazečům o studium práv. Odborný asistent, který již ve škole nepracuje, stanul před soudem, avšak ten pro amnestii jeho stíhání zastavil. Po této aféře olomoucká univerzita podle Dvořáka více dbá na utajení testů a jejich definitivní znění je připraveno většinou pouze den před termínem přijímacího řízení.

Podezření z prodeje přijímacích testů letos provázelo i přijímací zkoušky na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. V souvislosti s únikem testů, které bylo podle tisku možné i s výsledky koupit za 100.000 korun, podala fakulta koncem června trestní oznámení na neznámého pachatele a výsledky náhradního termínu anulovala.

Dobřichovický Okresní státní archiv rozšířen o dokumenty z bývalého Československého dokumentačního střediska nezávislé literatury v Bavorsku

Korespondenci, která za minulého režimu putovala mezi Českou republikou a exilem či exilovými organizacemi, inforemace Radia Svobodná Evropa a další dokumenty přivezla v pondělí do Okresního státního archivz v Dobřichovicích dodávka z Československého dokumentačního střediska nezávislé literatury v bavorském Scheinfeldu- Schwarzenbergu. "Mám velice hezký pocit, že se to sem vrací," řekla novinářům socioložka Jiřina Šiklová, která byla předání prvních dokumentů archivu přítomna.

Vzniklo občanské sdružení, které chce mapovat zločiny komunismu

O odtajnění všech archivních dokumentů, které se týkají předlistopadového komunistického režimu, bude usilovat nově vznikající občanské sdružení nazvané Nezávislý dokumentační institut komunistické totality. Sdělil to jednatel přípravného výboru sdružení publicista Přemysl Vachalovský.

Sdružení, které ministerstvo vnitra zaregistrovalo minulý týden, bude podle svých stanov sbírat a vyhodnocovat informace dokumentující zločinnou podstatu komunistického režimu. Hodlá mapovat i podíl konkrétních osob a institucí na zločinech komunismu. S výsledky své práce chce veřejnost seznamovat prostřednictvím médií i vlastní publikační činností. Dalšími členy přípravného výboru sdružení jsou bývalý policejní prezident Stanislav Novotný a někdejší náměstek ředitele Úřadu vyšetřování a dokumentace zločinů komunismu Pavel Žáček, dodal Vachalovský.

Volební výdaje kandidátů mimoparlamentních stran mají být nižší

Žádné nebo jen malé finanční částky věnují na kampaň před pražskými doplňovacími volbami do Senátu zástupci mimoparlamentních stran. Z jejich vyjádření vyplynulo, že na svou agitaci vynaloží méně než zástupci parlamentních stran a nezávislý Václav Fischer. Tito uchazeči budou mít k dispozici finance v rozsahu od několika desítek tisíc do několika miliónů korun. Richarda Knota z Nezávislé iniciativy zatím volební kampaň stála jeho vlastních 3250 korun. "Mám nejskromnější volební kampaň ve střední Evropě," uvedl. Otakar Tyl nominovaný Republikánskou unií neuvedl konkrétní částku, kterou na kampaň věnuje. Omezil se jen na konstatování, že jeho výdaje budou zcela určitě nižší než u zástupců dalších stran. Vysvětlil to tím, že si předvolební akce organizuje a volební materiály zpracovává sám. Žádnou volební kampaň nepořádá kandidátka Strany venkova Elvíra Tomášková. "Jsem velmi výrazně proti naprosto zbytečné instituci, která nic neplodí," uvedla na adresu Senátu. Na dotaz, proč tedy kandiduje, když k němu zaujímá odmítavý postoj, mimo jiné odvětila, že může veřejně hovořit o jeho zbytečnosti. Podle sobotní Mladé fronty Dnes vynaloží nejvíce peněz, a to necelé tři milióny korun, podnikatel Václav Fischer. S částkou přes 500.000 korun může počítat kandidátka ODS Jiřina Jirásková, kolem půl miliónů korun bude mít k dispozici Ivan Medek, jehož nominovala čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a Demokratická unie. ČSSD věnuje na propagaci svého kandidáta Karla Srpa 150.000 korun. Kampaň komunisty Stanislava Fischera by neměla přesáhnout 100.000 korun. Doplňovací volby do Senátu se uskuteční 27. a 28. srpna ve volebním obvodu zahrnujícím Prahu 1 a 7 a části pražských obvodů 2 a 6. Vítěz nahradí v horní parlamentní komoře Václava Bendu z ODS, který počátkem letošního června zemřel. Podle předvolebních průzkumů jsou favority voleb Václav Fischer a Jiřina Jirásková.

ODS očekává, že se s ČSSD na změně volebního zákona dohodne

ODS očekává, že se jí se sociální demokracií podaří najít společnou řeč při změně volebního systému. Obě nejsilnější strany, spojené opoziční smlouvou, mají totiž dosud různé pohledy na to, jak by se mělo volit v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. ODS ale odmítá, že by na změnách volebního zákona pracovala jen proto, že je to pro ni výhodné. "Chtěli bychom zdůraznit to, že základním prvkem všech navrhovaných změn je důraz na maximální respekt k projevu svobodné vůle občanů ve volbách, ze kterého potom musí vycházet povolební uspořádání v naší zemi. Zdůrazňujeme to proto, že čteme odlišné interpretace těchto návrhů změn naší Ústavy," řekl novinářům předseda ODS Václav Klaus po zasedání výkonné rady strany. Na změnách volebního systému pracuje nová společná komise ODS a ČSSD. Její první schůzka na počátku srpna zatím nic nevyřešila, další je plánována na září. Jediné, na čem se obě strany zatím shodují, je počet volebních okrsků, kterých bude zhruba 35. Nerozumějí si v tom, zda snížit počet poslanců a zda počet okrsků zakotvit v Ústavě. Sociální demokraté dosud o změnách Ústavy nechtěli slyšet. Naopak ODS by ráda v Ústavě zakotvila jak počet volebních okrsků, tak snížení počtu poslanců. Od změny volebního zákona si obě strany slibují, že vítězná strana bude schopna sestavit většinovou vládu. Menší strany se ale obávají, že je změna volebního systému šitá na míru velkým stranám "vyšachuje" ze hry.

Novinář Brezina bude po premiérovi chtít omluvu a 300.000 korun

Omluvu v deníku Mladá fronta Dnes a 300.000 korun bude požadovat novinář Ivan Brezina po premiérovi Miloši Zemanovi v žalobě na ochranu osobnosti, kterou chce podat v nejbližších dnech. Brezinu Zeman před časem obvinil z toho, že psal své články na objednávku a za peníze elektrárenské společnosti ČEZ. Za nepravdivé však premiérovo tvrzení označila nejen etická komise Syndikátu novinářů, ale nepřímo i samotný generální ředitel ČEZ Milan Černý. Podle premiéra Zemana, který na obvinění trvá, to byl právě Černý, jenž ho měl o Brezinově spolupráci s ČEZ informovat. Ředitel Černý však už několikrát uvedl, že šlo o nedorozumění, což potvrdil i při setkání s Brezinou samotným. ČEZ údajně pouze přetiskl některé novinářovy články z týdeníku Reflex. Berizna je nyní redaktorem Lidových novin.

Klaus neví, kdo v roce 1996 dělal billboardy pro ODS

Představitelé ODS nedokázali vnést více světla do případu údajného sponzoringu dvěma brněnskými firmami v roce 1996. Podle deníku Mladá fronta Dnes tehdy měly Železniční stavitelství Brno a Morávka Centrum zaplatit tisk 4200 billboardů a desítek tisíc menších plakátů a brožur, které ODS využila v předvolební kampani. Dar ve výši 7,3 miliónu korun se však neobjevil ve stranickém účetnictví, ODS se tak ocitla v podezření, že se dopustila daňového úniku. Předseda ODS Václav Klaus nedokázal říci, která firma vyrobila billboardy pro volební kampaň ODS v roce 1996. "Kdo konkrétní dělal billboardy, já skutečně nevím, no ale určitě by vám to někdo uměl říci," řekl novinářům. Podle místopředsedy ODS Ivana Langra ODS měla v uvedené době problémy se svým financováním. Pochybnosti měl odstranit loňský forenzní audit účetnictví. O tomto případu však v něm není ani zmínka. "My jsme udělali maximum pro to, aby veškeré spekulace o tomto období byly odstraněny. Veškeré dokumenty, které jsme měli k dispozici, jsme poskytli orgánům činným v trestním řízení, tudíž je na nich, aby prokázaly, zda došlo k nějakým nepravostem nebo porušením zákona," řekl Langer. Údajným sponzoringem se začala zabývat ekonomická kontrarozvědka. Už minulý týden, kdy byly informace o údajném daru poprvé zveřejněny, nedokázali představitelé ODS říci o jeho okolnostech nic bližšího. "Pro Občanskou demokratickou stranu je to neznámá informace, kterou neobsahuje ani forenzní audit, který vycházel z veškeré dokumentace ODS a dostupných informací," řekl mluvčí ODS Lukáš Herold. Deník však uvedl, že má kopie faktur, které transakci potvrzují. Generální ředitel firmy Železniční stavitelství Brno Michal Štefl popřel, že by Mladé frontě Dnes potvrdil sponzorování ODS. List si však za zveřejněnými informacemi stojí.

ODS podala trestní oznámení kvůli demonstraci KSČM proti NATO

Trestní oznámení na neznámé pachatele podala oblastní rada ODS Brno-město v souvislosti s demonstrací proti NATO a jeho útokům na Jugoslávii, která se uskutečnila počátkem června ve Slavkově u Brna. Novináře o tom informovala členka oblastní rady Pavla Valčáková. Podle oznámení bylo na demonstraci pořádané vyškovskou organizací KSČM veřejně propagováno hnutí, které otevřeně směřuje k potlačení práv a svobod občanů a šíření třídní zášti. Jeho autoři jsou přesvědčeni, že byla naplněna skutková podstata trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Ve Slavkově u Brna se 3. června sešlo na demonstraci KSČM proti NATO a jeho útokům na Jugoslávii přibližně 400 občanů. Právě v tamním zámku se totiž konalo při příležitosti ukončení vojenského cvičení Cooperative Guard '99 slavnostní setkání představitelů vlády se zástupci Severoatlantické aliance a vojenskými přidělenci jednotlivých států, které se cvičení zúčastnily.

Počet dialyzačních lůžek stoupl za deset let více než třikrát

Více než třikrát stoupl za posledních deset let v České republice počet dialyzačních lůžek: koncem loňského roku bylo v 85 střediscích 753 lůžek, z toho 692 chronických a 61 akutních. Na svých internetových stránkách o tom informuje Ústav zdravotnických informací a statistiky. Nejvíce lůžek, představujících takzvanou umělou ledvinu, na 100.000 obyvatel bylo ve východních a západních Čechách. Naopak nejméně jich bylo ve středních Čechách a na jižní Moravě. Celkem se na nich uskutečnilo 460.992 dialýz. Hemodialýzou, jíž se nahrazuje činnost nefunkčních ledvin, bylo v akutním programu léčeno 4192 pacientů. K dispozici bylo 973 dialyzačních přístrojů, z nichž téměř polovina však byla starší pěti let. Nejvíce pacientů, konkrétně 54,4 procenta, bylo ve věkové kategorii 20 až 64 let. Mezi pacienty léčenými dialýzou je zhruba 29 procent diabetiků, polovina má vysoký krevní tlak a 29 procent trpí ischemickou chorobou srdeční. Počet akutních pacientů dialyzačních stanic klesl loni oproti roku 1997 o 4,5 procenta, počet chronických pacientů o 9,1 procenta a počet dialýz se snížil o 1,5 procenta. Zatímco v roce 1997 se na každém dialyzačním lůžku uskutečnilo průměrně 4546 dialýz, loni to bylo jen 4480.

Armáda spásy oslaví 80. výročí zahájení činnosti v Československu

Na pravidelné nedělní bohoslužbě si 19. září členové Armády spásy připomenou 80. výročí zahájení činnosti v Československé republice. Armáda spásy nyní v České republice provozuje šest azylových domů pro lidi bez přístřeší, jeden domov pro opuštěné matky s dětmi, domov seniorů a 14 denních středisek se sociální péčí. O chod středisek pro bezdomovce a další lidi v krizových situacích se stará 240 jejích zaměstnanců. Armáda spásy otevřela v prosinci 1998 novou část azylového domu v Praze a že hodlá rozšířit své aktivity i do dalších měst v republice. Některé projekty Armády spásy finančně podporuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Armáda spásy, celosvětová křesťanská organizace s vojenským uspořádáním, vznikla v roce 1865 v Londýně. Jejím posláním je duchovní a sociální péče. V Československu působila od roku 1919 až do roku 1951, kdy ji komunistický režim zakázal. Početná skupina jejích členů byla uvězněna. Obrat nastal po listopadu 1989, kdy federální vláda projevila velký zájem o odborné a praktické zkušenosti Armády spásy s řešením problémů lidí bez domova.

Ve Žďáru nad Sázavou začínají páté slavnosti jeřabin

Již páté slavnosti jeřabin, jejichž program zahrnuje sedm výstav, šest koncertů a několik divadelních představení, začaly ve Žďáru nad Sázavou. O nadcházejícím víkendu se v rámci slavností uskuteční folkový festival Horácký džbánek '99 a od 20. srpna do 10. září také osmé mezinárodní sochařské sympozium. Návštěvníci žďárské Výstavní síně ve Staré radnici si mohou prohlédnout obrazy Boženy, Tomáše a Karla Rossiových, v Regionálním muzeu bude otevřena výstava obrazů malíře Jindřicha Zezuly. Současnou českou skleněnou plastiku zhlédnou zájemci v Konventu žďárského zámku, výtvarná skupina Q vystaví svá díla v kapli sv. Barbory, v prostorách Čechova domu instaloval své sochy Miloš Vlček. Mezi nejzajímavější z koncertů bude bezesporu patřit vystoupení houslisty Jaroslava Svěceného s varhaníkem Michalem Novenkem 5. září v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Žáci místní Základní umělecké školy se představí 23. září ve Staré radnici koncertem komorní hudby a v kostele sv. Jana Nepomuckého vystoupí 26. září Smetanovo trio. V rámci folkového festivalu Horácký džbánek' 99 vystoupí v pátek v podvečer skupiny Žalman a spol., Robert Křesťan s Druhou trávou, Barel Rock, Kamelot a Vojta Kiďák Tomáško. Festival pokračuje v sobotu odpoledním koncertem Jaroslava Samsona Lenka, Jiřího Schmitzera a skupin Fleret, Asonance, Českomoravská, Kukulín a Neřež. Čechovo prozatímně osvobozené divadlo uvede 8. září hru Dívčí válka, kladenské divadlo Lampion se představí 12. září pohádkou Slavík.

Setkání katolické mládeže na Svaté Hoře u Příbrami zahájí biskup Paďour

Setkání katolické mládeže zahájí ve středu večer na Svaté Hoře u Příbrami pražský biskup Jiří Paďour. Šestidenní setkání mládeže z celé republiky se má zabývat postavením mladých lidí ve společnosti. Program akce, které se zúčastní také většina českých a moravských biskupů v čele s kardinálem Miloslavem Vlkem a apoštolským nunciem Giovannim Coppou, zahrnuje besedy, modlitební setkání a vzdělávací a kulturní pořady. Na nejstarší mariánské poutní místo v České republice má přijet kolem 4000 mladých katolíků.

Ze sportu:

Český tenista Jiří Novák neprošel přes úvodní kolo turnaje v Indianapolisu, dotovaného částkou 870.000 dolarů. Čtyřicátý hráč světa nestačil na Izraelce Harala Levyho a prohrál ve dvou setech 5:7 a 1:6. Nedařilo se ani Bohdanu Ulihrachovi, který rovněž vypadl v prvním kole s Francouzem Arnaudem Clementem po dvou setech 6:4 a 6:4. Do druhého kola postoupil z českých tenistů pouze Daniel Vacek, jenž porazil ve třech setech 3:6, 6:2 a 6:4 Argentince Martina Rodrigueze.

A ještě krátce o počasí:

Ve středu bude na území České republiky většinou zataženo, místy s deštěm, ojediněle se vyskytnou i bouřky. Během dne od jihozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupnů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.