Zprávy úterý, 17. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Průběh onemocnění Václava Havla je příznivý, operace v polovině týdne

Průběh onemocnění prezidenta Václava Havla, který se od čtvrtka léčí s chřipkou v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích, je podle pondělního posouzení lékařského konzilia nadále příznivý. Prezident byl bez teplot, dechové potíže ustupují, což potvrzuje poslechový nález, sdělil koordinátor konzilia Miroslav Čerbák. Podle něj lze při současném příznivém průběhu předpokládat, že plánovaná operace krku, při níž má být prezidentovi uzavřena píštěl, malý otvor v kůži po plicní operaci z roku 1996, může být provedena už v polovině týdne. Konzilium se podle Miroslava Čerbáka přiklonilo k tomu, že je žádoucí tento chirurgický výkon dále neodkládat vzhledem k tomu, že píštěl je možným zdrojem infekce. Po zákroku bude prezident ještě několik dní v nemocnici.

Ministr Skalický nabídl premiéru Tošovskému svou rezignaci

Ministr životního prostředí, vicepremiér a předseda Občanské demokratické aliance Jiří Skalický v pondělí nabídl premiéru Josefu Tošovskému svou rezignaci na vládní funkce. Jak Jiří Skalický uvedl na tiskové konferenci, rozhodl se tak proto, že nyní není schopen doložit, jakým způsobem byla ODA ve skutečnosti financována. Dodal, že premiér Tošovský projevil pro jeho postoj "pochopení", neupřesnil však, co to znamená. Jiří Skalický dále podotkl, že byla zpochybněna věrohodnost jeho slov i jeho věrohodnost jako politika a člena vlády. "Než se objasní všechny okolnosti financování ODA, mohl bych být pro prestiž vlády přítěží," řekl Jiří Skalický.

Premiér Josef Tošovský ještě není rozhodnut, zda přijme demisi nabízenou Jiřím Skalickým. Řekl, že o demisi ví, protože s Jiřím Skalickým hovořil. Dodal, že bude tuto situaci zvažovat, ale nyní by nerad udělal předčasný závěr.

Vztahy mezi ČR a Polskem nenarušily ani změny vlád

Bilaterální vztahy mezi Českou republikou a Polskem jsou velmi dobré a nemohou je ovlivnit změny, ke kterým došlo na úrovni vládní koalice v obou zemích. Po skončení prvního oficiálního jednání v polském pohraničním městě Bielsko-Biala to v pondělí uvedli premiéři zmíněných zemí Josef Tošovský a Jerzy Buzek. Obsahem jednání byly také společný vstup do Severoatlantické aliance a příprava a zahájení vstupu do Evropské unie. Diskuse předsedů vlád se týkala i spolupráce v příhraničních oblastech, která byla zintenzívněna kvůli záplavám a kvůli potřebě spolupracovat v oblasti ekologie. Jednání předsedů obou vlád se konalo zčásti v Polské republice a zčásti v České republice.

Delegace českých senátorů jednala s ruskými poslanci o vstupu ČR do NATO

O vstupu České republiky do Severoatlantické aliance a stávající krizi v Perském zálivu diskutovala v pondělí v Moskvě s poslanci Státní dumy delegace českých senátorů vedená předsedou Senátu Petrem Pithartem. Ten po setkání s předsedou dumy Gennadijem Selezňovem prohlásil, že ruská strana vzala na vědomí, že Česká republika se stane členem NATO, přestože diskuse na toto téma budou ještě nějakou dobu pokračovat. Petr Pithart zdůraznil, že naše země má zájem na silném, prosperujícím Rusku. "To, čeho bychom se obávali, by bylo slabé Rusko," vysvětlil Petr Pithart v odpovědi na dotaz, zda důvodem vstupu České republika do NATO jsou obavy z nynějšího Ruska.

Zkušenosti z práce horních komor parlamentu si v pondělí v Moskvě vyměnil Petr Pithart s předsedou ruské Rady federace Jegorem Strojevem. "Shodli jsme se na tom, že Rada federace i Senát jsou v obou zemích stabilizujícími faktory. Méně podléhají vlivu politických stran," prohlásil po schůzce Petr Pithart. Jegor Strojev zdůraznil zájem ruského parlamentu na dalším rozšíření vztahů s českými kolegy. Dále konstatoval, že rozhovory se také dotkly nynější irácké krize. Jegor Strojev zdůraznil, že horní komora ruského parlamentu je proti vojenskému zásahu. Petr Pithart připustil, že Česká republika uvažuje o vyslání logistických jednotek, chemického oddílu nebo lékařského týmu do oblasti Perského zálivu.

ČSSD zveřejnila sponzory, kteří jí dali zhruba milión korun

Sociální demokraté zveřejnili sponzory, kteří jim dali zhruba milión korun. Jde o britskou Westminsterskou nadaci, Nadaci Olofa Palmeho ze Švédska a nizozemskou Nadaci Alfreda Mosera. Jak v Ostravě v pondělí oznámil předseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Miloš Zeman, sociální demokracie v sobotu dostala faxem od těchto renomovaných zahraničních nadací souhlas se zveřejněním jejich totožnosti.

Westminsterská nadace finanční dar přímo ČSSD neposkytla

Westminsterská nadace pro demokracii neposkytla české sociální demokracii přímý finanční dar. Uvedla to v pondělí v Londýně Jadranka Porterová z tiskového oddělení nadace. Dodala, že prostřednictvím Labouristické strany jí však ze svého fondu pomohla částečně financovat předvolební kampaň v roce 1996. Mluvčí Labouristické strany potvrdila, že strana kryla náklady na přípravu sociálních demokratů ve volebním roce.

Miloš Zeman odmítl koalici s Unií svobody, kterou označil za "ODS 2"

Pokud Česká strana sociálně demokratická zvítězí v předčasných parlamentních volbách, rozhodně nevstoupí podle svého předsedy Miloše Zemana do vládní koalice s Unií svobody. Miloš Zeman to v pondělí uvedl v Ostravě. Unii svobody přitom označil za "Občanskou demokratickou stranu číslo dvě". Předseda ČSSD je optimistou v otázce zisku hlasů v předčasných volbách, ale zůstává skeptický vůči aktuálním odhadům agentur zpracovávajícím výsledky výzkumů veřejného mínění k preferencím politických stran.

Podnikatel Kolek se zastal místopředsedy ODA Miroslava Tošera

Opavský podnikatel Kamil Kolek se rozhodně postavil proti případnému sesazení Miroslava Tošera z funkce místopředsedy Občanské demokratické aliance. Miroslav Tošer dostal v sobotu od Ústředního sněmu ODA týden na rozmyšlenou, aby opustil nebo pozastavil výkon své stranické funkce, dokud se nevysvětlí nejasnosti kolem sponzorského daru, který ODA dostala právě od Kamila Kolka. V otevřeném dopise šéfovi ODA Jiřímu Skalickému Kolek píše, že Miroslav Tošer nemá s jeho - údajně vynuceným darem alianci nic společného.

Předseda jihomoravského oblastního výboru ODA Jiří Mikala se domnívá, že vina místopředsedy aliance Miroslava Tošera v případu sporného sponzorování aliance podnikatelem Kamilem Kolkem je velice spekulativní. Zastává názor, že Miroslav Tošer jako šéf severomoravské oblastní organizace ODA neměl podpisové právo, a nemohl tedy podepsat žádnou sponzorskou smlouvu. Podle něj mohl sponzora nejvýše přivést nebo doporučit.

Ministr životního prostředí a předseda ODA Jiří Skalický dnes ráno nabídl premiéru Josefu Tošovskému svou demisi. Skalický to oznámil s tím, že se Tošovský k jeho návrhu ještě nevyjádřil. Za důvod své rezignace označil nejasnosti ve sponzorování ODA. Prioritou Občanské demokratické aliance by nyní měla být podle jejího poslance Libora Kudláčka snaha neoslabit výsledek pravice ve volbách. Libor Kudláček v pondělí řekl, že k tomu musí přispět i urychlené vyřešení vnitrostranického sporu, ve který přerostla aféra kolem údajně vynuceného sponzorského daru podnikatele Kamila Kolka. Sponzorská aféra, která jako jediná v případě ODA měla podle Libora Kudláčka souvislost s privatizací, by se neměla stát příležitostí k vzájemnému stranickému účtování, "aby snaha vyvést ODA z krize byla věrohodná". Zároveň vyjádřil přání, aby stranu neopouštěli "kvalitní jednotlivci" jako Dušan Kulka, jehož nedávný odchod z ODA Libora Kudláčka mrzí.

Mzdové prostředky se nebudou krátit

Obavy učitelů, že ministerstvo školství chystá další krácení mzdových prostředků, vyvrátil při pondělní schůzce s předsedou školských odborářů Jaroslavem R”sslerem šéf školského resortu Jan Sokol. Ministerstvo nebude ubírat ze mzdových prostředků a ministr chce požádat vládu o navýšení rozpočtu kapitoly školství, řekl po jednání s uspokojením Jaroslav R”ssler. Učitelé však podle něj nemají důvod ke spokojenosti. "V každém případě dojde k poklesu reálných mezd," upozornil. Růst platů totiž odpovídá zvýšení úvazků učitelů, nikoli však minimálně desetiprocentní roční inflaci. V pátek by měl ministr školství projednat situaci ve financování regionálního školství s celým předsednictvem sněmu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Jan Sokol navíc hodlá svolat dvoudenní poradu ředitelů školských úřadů s předsedy oblastních rad školských odborů a předsedů oblastních sekcí.

Libor Novák je v příjmovém oddělení pankrácké věznice

Bývalý výkonný místopředseda Občanské demokratické strany Libor Novák, který je obviněn z krácení daně v souvislosti se sponzorskými dary pro ODS, je umístěn v příjmovém oddělení pankrácké vazební věznice. Podle ředitele věznice Jaroslava Grubera je to běžný postup, protože každý obviněný musí absolvovat lékařské vyšetření, založení spisu a další věci. Libor Novák stráví v příjmovém oddělení věznice, než budou vyřízeny potřebné formality, zhruba pět dní. Na vlastní žádost ubytován v samostatné cele.

Libor Novák měl stát zkrátit na daních nejen tím, že měl sponzorský dar od Milana Šrejbra rozepsat na dva neexistující dárce, ale že podobným způsobem postupoval i v případě dalšího sponzora ODS. Uvedl to státní zástupce obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Václav Vítek. Libor Novák tak měl podle státního zástupce stát připravit na daních o dalších 300.000 korun. Podle pondělních Lidových novin mělo jít o sponzorský dar, který ODS v roce 1995 zaslala společnost Silas Group. Tento dar ve výši 7,5 miliónu korun měl Libor Novák rozepsat na čtyři ústecké podnikatele. Společnost Silas Group je podle listu prostřednictvím firmy 1. Silas zastoupena, stejně jako bývalý tenista Šrejber, ve společnosti Moravia Steel, která zprivatizovala Třinecké železárny. ODS by tak údajně dostala od firem, které se podílely na privatizaci Třineckých železáren zhruba 15 miliónů korun.

ČR dostane od Phare 340 miliónů Kč pro pohraniční regiony

Na investice v regionech, sousedících s Rakouskem, dostane Česká republika 340 miliónů korun z prostředků programu Přeshraniční spolupráce Phare. Finanční memorandum o udělení grantu podepíší dnes ministr pro místní rozvoj Jan Černý a vedoucí Delegace Evropské komise v Praze Joannes ter Haar. Finanční memorandum zahrnuje projekty, jejichž realizace zaručí návratnost investic, bude přínosná pro občany České republiky i Rakouska a zlepší jejich životní prostředí. Vybraných projektů je 12, mezi nimi například rekonstrukce čistírny odpadních vod, výstavba kanalizační sítě a dokončení teplovodu v městech a obcích podél státní hranice s Rakouskem.

Začala výběrová řízení pro Prahu

Od pondělního rána se na ministerstvu zdravotnictví rozhoduje o osudu pražských nemocnic a nabídce zdravotní péče v hlavním městě. Výběrová komise, v níž jsou zástupci ministerstva, České lékařské komory, asociací nemocnic a Všeobecné zdravotní pojišťovny, má za úkol do středy vyslechnout nabídky jednotlivých zdravotnických zařízení. Po celý čtvrtek bude komise nabídky hodnotit a hlasovat o nich. Pro ministryni zdravotnictví Zuzanu Roithovou pak připraví pořadí podle úspěšnosti, aby mohla vydat doporučení zdravotním pojišťovnám, se kterými nemocnicemi a ústavy, na jaký typ péče a na jak dlouho by měly uzavřít smlouvy.

Více než polovina občanů očekává vyrovnaný výsledek voleb

Více než polovina občanů, konkrétně 54 procent, není přesvědčena o volebním vítězství sociální demokracie v předčasných volbách a připouští, že výsledek voleb může být vyrovnaný. Naopak víru ve vítězství ČSSD vyjádřilo 31 procent dotázaných. Patnáct procent lidí si myslí, že by ve volbách mohly zvítězit pravicové strany, pokud by se sjednotily. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury STEM.

Vládě věří polovina obyvatel, nejhůře dopadl parlament

Vládě důvěřuje polovina obyvatel České republiky. O něco větší důvěře se těší prezident Václav Havel, kterému věří 61 procent lidí; to je však o čtyři procenta méně než v lednu. Tradičně nejhorších výsledků dosáhly obě komory parlamentu, jimž shodně důvěřuje 17 procent lidí. Vyplývá to z výsledků únorového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Nejpopulárnějším politikem je premiér Tošovský

Nejpopulárnějším politikem je premiér Josef Tošovský. Důvěřují mu tři čtvrtiny občanů. Josef Tošovský dokonce v žebříčku popularity porazil prezidenta Václava Havla, který mu kraloval takřka po tři roky. Prezident obsadil s šedesátiprocentní důvěrou čtvrté místo, když ho předstihli i místopředsedkyně sociální demokracie Petra Buzková, které důvěřuje 70 procent lidí, a předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross s důvěrou 65 procent respondentů. Vyplývá to z šetření, jehož výsledky v pondělí zveřejnil Institut pro výzkum veřejného mínění.

Teplé počasí s 14,1 stupně v Praze zlomilo rekord z roku 1958

Nezvykle teplé počasí v Praze přineslo i nový teplotní rekord. Nedělní teploty dosahující 14,1 stupně Celsia překonaly o 0,6 stupně teplotní maximum z roku 1958. Téměř jarní počasí by se podle předpovědí mělo udržet na území České republiky i v příštích několika dnech. Jiří Englický ze společnosti Meteogres v pondělí uvedl, že nejtepleji z celé naší země je v Praze a středních Čechách. Na únor neobvykle mírné počasí s teplými nocemi je podle něj způsobeno mimo jiné skleníkovým efektem a globálním oteplováním zeměkoule.

Zkušenost s drogou má 41 procent české mládeže od 14 do 18 let

Zkušenost s drogou má v České republice každý druhý hoch nebo dívka ve věku od 14 do 18 let. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky v pondělí zveřejnil národní koordinátor drogové epidemiologie pražské Hygienické stanice Vladimír Polanecký. Podle ní oproti roku 1994 více než šestinásobně vzrostl počet sedmnácti- až osmnáctiletých středoškoláků se zkušeností s heroinem a téměř trojnásobně více jich zkusilo pervitin. O více než třetinu vzrostl počet mladých lidí, kteří mají zkušenost s kokainem, LSD a marihuanu. Na 17 tisíc mladistvých užívá drogu injekčně: to znamená, že podstupuje i riziko infekce virovými hepatitidami a AIDS. Nejčastější příležitost k fetování představují diskotéky a rockové kluby.

Textové telefony pro neslyšící jsou v ČR stále novinkou

Sluchově postižení používají v České republice zatím jen asi čtyři desítky textových telefonů. Přístroj, který byl zkonstruován ve Spojených státech v roce 1963, se na český trh dostal teprve loni a mezi sluchově postiženými je o ně velký zájem. Podle Ivana Poláčka z brněnské pobočky České unie neslyšících mohli občané trpící poruchami sluchu u nás dosud využívat ke komunikaci především faxů. I když se osvědčily, neumožňovaly "živou" komunikaci, protože se neslyšící mohli domlouvat vlastně pouze formou dopisů.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky v pondělí prohráli na olympijském turnaji v Naganu s týmem Ruska 1:2. Ve středečním čtvrtfinále se tak česká reprezentace utká s vítězem Světového poháru, Spojenými státy.

Zásluhou vynikajícího provedení druhého soutěžního skoku, trojného salta se čtyřmi vruty, postoupil český reprezentant Aleš Valenta na olympijských hrách v Naganu mezi dvanáct finalistů soutěže akrobatických skokanů. Na můstcích v Iizuna Kogen se pětadvacetiletý šumavský rodák, momentálně šestý muž průběžného pořadí Světového poháru, v kvalifikaci umístil ziskem 205,50 bodu na celkovém jedenáctém místě. Finále je na pořadu ve středu.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky v úterý očekáváme oblačno s přeháňkami, od středních poloh sněhovými. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.