Zprávy úterý, 18. dubna 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Mostecká uhelná se dohodla s SHD-Peel na prodeji dolu Kohinoor

Zástupci Mostecké uhelné společnosti (MUS) a společnosti SHD-Peel se dohodli na podpisu smlouvy o smlouvě budoucí o odprodeji 100 procent akcií společnosti Důl Kohinoor, dceřiné firmy MUS. Novinářům to v úterý bezprostředně po nočním jednání řekl ředitel pro strategii Mostecké uhelné Petr Pudil. Podpis smlouvy je rozhodujícím krokem ke splnění hlavního požadavku stávkujících horníků hnědouhelného dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku a nic by už nemělo bránit jejich vyfárání po devatenácti dnech pobytu v hloubce 365 metrů pod zemí.

Horníci požadují prodej dolu jinému vlastníkovi, který jej bude nadále provozovat. Předběžně souhlasili s tím, že platnou a notářsky ověřenou smlouvu o budoucí smlouvě uznají jako garanci následného podpisu kupní smlouvy. Dojednaná smlouva by pozbyla platnost v případě, že horníci nevyfárají z dolu a neukončí okupační stávku do 24 hodin po podpisu. Jednatel SHD-Peel Ladislav Pleticha se také zavázal, že zajistí, aby havíři v mezidobí přípravy kupní smlouvy opět nevstoupili do stávky a aby respektovali pokyny hlavního inženýra dolu.

Další posudek Evropské komise, hodnotící Českou republiku, bude mnohem lepší

Letošní posudek Evropské komise by měl zhodnotit pokrok České republiky v přibližování k Evropské unii mnohem pozitivněji, než oba předchozí posudky. Při pondělním jednání s ministrem zahraničí Janem Kavanem to naznačil hlavní bruselský vyjednavač pro Českou republiku Michael Leigh, který se v Praze sešel i s šéfem českého vyjednávacího týmu Pavlem Teličkou. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. "Od minulé hodnotící zprávy byl zaznamenán značný posun vpřed," citoval Pospíšil Leigha, který popíral i spekulace o tom, že EU brzdí proces rozšiřování. "Ze strany Evropské komise není sebemenší problém, který by mohl vést ke zpomalení vyjednávání mezi EU a kandidátskými zeměmi," tlumočil Pospíšil Leighova slova. Dodal, že podle vyjednavače se naopak tempo integračního procesu například ze strany ČR oživuje.

Poslední kolo rozhovorů EU s první skupinou kandidátů se v Bruselu uskutečnilo 6. dubna. ČR na něm předběžně uzavřela jednu kapitolu legislativy EU. Celkem uzavřela 11 z 30 kapitol práva EU. Pospíšil uvedl, že v nejbližších měsících by měla Praha uzavřít další přibližně tři kapitoly, například "vnější vztahy". Prohloubit se má diskuse o tom, jak je ČR schopná dohlížet na dodržování evropského práva a kontrolovat finanční toky. To je důležité kvůli čerpání finančních prostředků z unijních fondů. České pracovní datum vstupu do EU v roce 2003 je sice optimistické, ale stále realistické, potvrdil podle Pospíšila Leigh.

Češi si myslí, že Evropská unie má zájem o vstup ČR

Oproti loňskému listopadu stoupl počet lidí, kteří se domnívají, že Evropská unie (EU) má zájem o vstup ČR, o jedenáct procentních bodů. Podle průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění je o zájmu EU přesvědčeno 60 procent Čechů. Opačný názor sdílí jedna pětina dotázaných. Nejdůležitější pro vstup ČR do EU je podle respondentů dodržování lidských práv a demokratických principů (myslí si to 86 procent z nich), následované schopností bojovat proti organizovanému zločinu a obchodu s drogami (79 procent). Velmi podstatná je také úroveň ochrany životního prostředí. Nepříliš důležité jsou pak finanční náklady EU spojené s přijetím nového člena. Těm přikládá váhu 48 procent dotázaných.

Česko-kanadský vízový spor bude brzy vyřešen

Možnost brzkého vyřešení problémů, které trvají mezi ČR a Kanadou od roku 1997, kdy Ottawa obnovila pro občany ČR vízovou povinnost, připustil v pondělí předseda dolní komory kanadského parlamentu Gilbert Parent. "Myslíme si, že to bude v dohledné době velmi dobře vyřešeno," řekl po schůzce s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Podrobnosti ale neuvedl. Klaus se v této souvislosti vyslovil proti tomu, aby ČR zavedla víza pro kanadské občany. "Neočekávám, že první věcí bude naše zavedení víz jako negociační krok. Byl bych velmi rád, kdyby se to vyřešilo bez tohoto mezikroku," řekl Klaus. Parenta upozornil, že otázka víz je v ČR velmi citlivá.

Kanada před třemi lety obnovila pro občany ČR vízovou povinnost, a to po přílivu romských uprchlíků. Ti se v ČR považovali za oběť rasové diskriminace a v Kanadě žádali o azyl. Oboustranný bezvízový styk předtím trval od dubna 1996 do října 1997. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil uvedl, že kanadské orgány projednávají nový imigrační zákon, který by měl efektivněji čelit všem nežádoucím vlivům.

Vízový režim pro české občany cestující do Kanady byl také hlavním bodem rozhovoru kanadského premiéra s předsedkyní Senátu Libuší Benešovou. Ta ČTK řekla, že nynější odmítavý kanadský postoj ke zrušení víz není konečným stanoviskem a nevyloučila, že by mohl být změněn po zavedení takzvaných čtecích proužků v českých pasech. Ochranné proužky hodlá ČR zavádět ještě letos.

Parentovo setkání s premiérem Milošem Zemanem charakterizoval Jindřich Marek z tiskového oddělení vlády jako zdvořilostní. Šéf kanadské poslanecké sněmovny se rovněž setkal s pražským primátorem Janem Kaslem. "Snažím se Prahu dostat do povědomí všech politiků," řekl primátor s tím, že taková setkání ovlivňují rozhodování investorů i různých mezinárodních organizací při volbě měst pro svá sídla.

Švédové přesvědčovali ministra Vetchého o výhodách letounů Gripen

Smršť argumentů o schopnostech nadzvukového letounu Jas-39 Gripen podpořenou praktickými ukázkami absolvoval v pondělí na základně švédského vojenského letectva v Satenäs severovýchodně od Göteborgu český ministr obrany Vladimír Vetchý, který je na třídenní návštěvě Švédska. Návštěva na základně v Satenäs se uskutečnila před tím, než česká vláda rozhodne o případném vypsání výběrového řízení na nadzvukové letouny západní výroby. Ministr Vetchý však odmítá, že by Česká republika letouny Jas-39 Gripen, které vyrábí britsko-švédské konsorcium BAe/SAAB, dopředu upřednostňovala. Ministra na základně Satenäs zajímaly především systémy výcviku a údržby letounu a náklady na údržbu a provoz letounů Jas-39 Gripen. Zopakoval nicméně, že rozhodnutí vlády o přezbrojení vojenského letectva novými nadzvukovými stroji bude ovlivněno především tím, jaké přímé investice a offsetové programy do ČR nabídnou státy, které se možného tendru zúčastní.

Pokud se česká vláda na přelomu dubna a května vysloví pro vyhlášení výběrového řízení na nadzvukové letouny západní výroby, půjde o největší zakázku v dějinách českého vojenského letectva. Kromě BAe/SAAB s letouny Jas-39 Gripen mají o ni zájem i americké společnosti McDonnell-Douglas/Boeing s letouny F/A-18 a Lockheed Martin se stroji F-16. Nezávaznou nabídku podaly loni na podzim i francouzský výrobce Dassault Aviation s letounem Mirage 2000-5 a německá DASA s Eurofighterem.

Náčelník generálního štábu české armády na návštěvě v Jordánsku

Zhodnocení spolupráce jednotek české a jordánské armády v mírových silách UNPROFOR, SFOR a KFOR bylo hlavním tématem pondělního setkání náčelníka generálního štábu armády České republiky generálporučíka Jiřího Šedivého s jordánským králem Abdalláhem II. ČTK to sdělilo české ministerstvo obrany. Česká delegace seznámila jordánského krále s možnostmi spolupráce v oblasti zbrojní výroby, přičemž jordánský monarcha projevil zájem hlavně o některé projekty z oblasti výzbroje a výcviku speciálních sil.

Velitel české armády, který je od neděle na třídenní návštěvě Jordánska na pozvání králova bratra prince Fajsala bin Husajna, se v jordánské metropoli zúčastnil slavnostního zahájení mezinárodního veletrhu techniky, výzbroje a vybavení speciálních sil SOFEX'2000. Při té příležitosti se neformálně sešel například s náčelníky štábu obrany Itálie a Kataru. Českou republiku na veletrhu zastupuje expozicí Česká zbrojovka z Uherského Brodu, kterou si v doprovodu a na pozvání Šedivého prohlédl i jordánský král.

Ministr Grégr jednal v Alžírsku

Česká republika hledá možnosti zvýšení vývozu zboží do Alžírska, aby dosáhla vyvážené relace vzájemného obchodu. "Malé a střední podnikání vhodně doplňuje velké průmyslové dodávky," řekl na pondělním jednání v Alžíru ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr alžírskému ministru pro malé a střední podniky Nuredinu Bukruhovi. Česká republika je také připravena svými kapacitami pomoci při výstavbě nového terminálu, námořního přístavu a mezinárodního letiště v Alžíru. "Banka Crédit Lionnais je připravena tyto aktivity financovat," řekl ministr Grégr po jednání s alžírským ministrem dopravy Hámidem Lúnausím.

Americký Intel má zájem investovat v České republice

Americká počítačová společnost Intel by měla zájem investovat v České republice. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil s odvoláním na setkání viceprezidenta Intelu s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem při jeho pětidenní návštěvy Kalifornie minulý týden. Pospíšil zdůraznil, že amerického investora láká řada středoevropských států, Česká republika by ale mohla být úspěšná. "Dříve se hovořilo o možnosti, že by Intel 'na zelené louce' vystavěl montážní halu," řekl mluvčí. V současnosti je ale podle něj pravděpodobnější možnost, že by společnost v ČR investovala prostřednictvím kapitálových vstupů. "Prostřednictvím poskytování svého know-how českým společnostem," doplnil Pospíšil. Představitelé Intelu by měli v příštích měsících zavítat do České republiky, kde se hodlají zajímat především o investiční pobídky.

Dostavba Temelína je na vážkách, soudí rakouská poslankyně Glawischnigová

Oznámení českého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, podle kterého je třeba ve třinácti případech projektových změn souvisejících se stavbou jaderné elektrárny v jihočeském Temelínu posoudit jejich vliv na životní prostředí, znamená, že zahájení provozu v elektrárně začíná být na vážkách. Prohlásila to ve Vídni poslankyně rakouské strany Zelení Eva Glawischnigová. "Realizace třinácti postupů může trvat roky. Tím by nebylo možno dodržet termín pro zahájení pokusného provozu začátkem roku 2001," sdělila s tím, že by se nesplnilo rozhodnutí české vlády dostavbu elektrárny neprodlužovat a neprodražovat.

V Kladně bylo vyplaceno prvních 500 zaměstnanců Huti Poldi

Prvních zhruba 500 zaměstnanců Huti Poldi ušlechtilé oceli se v pondělí po třech letech dočkalo zadržených mezd. Jejich výplatu v rámci konkursního vyrovnání zahájil konkursní správce Martin Litvan. Výplata 94,469 miliónu korun dlužných mezd za dobu před prohlášením konkursu na Huť Poldi ušlechtilé oceli se týká 2401 poldováků. Jejich plné uspokojení bylo umožněno zpeněžením konkursní podstaty v roce 1998, zejména prodejem výrobního areálu huti firmě Ferra za 200 miliónů korun. Konkurs na majetek Huti Poldi ušlechtilé oceli prohlásil soud v červenci 1997. Ze čtyř zkrachovalých společností Poldi zpeněžil Litvan majetek jako první. Konkursní vyrovnání ve firmách Poldi Ocel a Konstrukční oceli Poldi dosud blokuje žaloba německé Spontan na vyloučení majetku z konkursních podstat, u Poldi Steel pak soud rozhodl, že firma nedisponuje žádným základním jměním.

Bývalý místopředseda ODS Novák poprvé stanul před soudem

Před pražským městským soudem začalo v pondělí dlouho očekávané projednávání případu bývalého výkonného místopředsedy Občanské demokratické strany Libora Nováka. Obžaloba ho viní z více než miliónového daňového úniku v souvislosti s financováním strany. Novák se daňového úniku údajně dopustil tím, že v daňovém přiznání tehdy vládní ODS za rok 1995 rozepsal dva sponzorské dary na více dárců. Novák, kterému hrozí až 12 let vězení, trval v pondělí na své nevině a požadoval osvobozující rozsudek. Argumentoval tím, že daňová přiznání ODS sice podepsal, ale kvůli značnému pracovnímu zaneprázdnění je nezpracovával ani nevěděl, že obsahují nepravdivé údaje. Někdejší vrcholný politik ODS rovněž popřel, že by zaměstnancům strany vydával pokyny, aby dary od sponzorů rozepisovali.

Vůbec první soudní projednávání finančních podvodů politických stran se neobešlo bez reakcí čelných politiků. Předseda ODS Václav Klaus vydal prohlášení, v němž vyjádřil obavy, zda soud s Novákem bude nestranný a objektivní. "Doufáme, že jeho výsledek není předurčen žádnými politickými tlaky, žádnou politickou objednávkou a že není veden snahou tímto způsobem potvrdit oprávněnost neúspěšné kampaně Čisté ruce nebo výroků o mafiánském kapitalismu," sdělil ČTK Klaus, kterého hodlá soud vyslechnout jako jednoho ze svědků. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl označil Klausovo prohlášení za "principiálně nešťastné a nevhodné".

Čtyřkoalice představila své logo

Společné logo, které tvoří spojení žlutého, modrého, červeného a zeleného čtverce doplněné o číslici čtyři, na niž navazuje slovo koalice, představili na pondělní společné tiskové konferenci v Brně předsedové Unie svobody, Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie. Dohoda o spolupráci stran byla stvrzena loni na podzim takzvanou Svatováclavskou smlouvou. Čtyřkoaliční logo, které je podle předsedů symbolem prohlubující se spolupráce, doplňují ještě znaky všech stran. Předseda lidovců Jan Kasal věří, že do konce roku se stane nový symbol čtyřkoalice natolik známý mezi lidmi, že dosavadní značky jednotlivých stran nebudou důležité. "To však neznamená ztrátu identity jednotlivých členů," zdůraznil Kasal. Čtyřkoaliční symbol vyjadřuje podle šéfa unie Karla Kühnla skutečnost, že čtyřkoalice chce zůstat nohama na zemi a že chce zůstat pohromadě.

Demonstrace odpůrců globalizace bude mít dohru na obvodním úřadě

Nedělní demonstrace odpůrců zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v centru Prahy, při níž policie předvedla šest jejích účastníků, bude mít dohru v podobě přestupkové řízení na obvodním úřadu. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí pražské policejní správy Eva Brožová s tím, že policie už všechny zadržené propustila. Podle organizátorů demonstrace směřoval zásah policie ke kriminalizaci aktivistů a jejich zneškodnění před zářijovým zasedáním MMF a SB v Praze. Akci pořádala Iniciativa proti ekonomické globalizaci; předvedení lidé podle policie neuposlechli výzev k opuštění vozovky na Václavském náměstí a kladli pasívní odpor.

Sestřelení letci RAF převzali ocenění českých legionářů

Třicítce zmrzačených válečných letců Royal Air Force (RAF) vyjádřila v pondělí, 55 let po skončení druhé světové války, svou úctu Česká republika. Za mimořádné utrpení v boji za svobodu Československá obec legionářská na Pražském hradě předala pamětní medaile 28 členům The Guinea Pig Clubu. Klub sdružuje letecké veterány druhé světové války, často znetvořené lidi, kterým pomáhal následky válečného zranění odstraňovat chirurg Archibald McIndoe. Díky jeho opakovaným operacím většina z nich mohla žít téměř normálním životem. Více než půl století poté, co se mladí letci stali pacienty nemocnice s East Grinsteadu, válečné veterány jménem prezidenta Václava Havla pozdravil v pondělí na Pražském hradě kancléř Ivo Mathé.

Z téměř tisícovky popálených, omrzlých a polámaných letců RAF nyní žije jen sedmdesát. Patřilo mezi ně i několik Čechů, z nichž do dnešního dne přežil jen generál Alois Šiška. Ten převzal vedle svých většinou britských kamarádů medaili s citací "Tomu, kdo dal a trpěl nejvíce za svobodu naší vlasti". Členové Guinea Pig Clubu (Klubu morčat) se také v Senátu setkali s jeho předsedkyní Libuší Benešovou. Senát tak chtěl vyjádřit úctu k těmto vojákům, jejich odvaze a boji proti nacismu za druhé světové války, řekla ČTK Benešová.

Německo požádalo ČR o výslech nového svědka v případu Malloth

S žádostí o mezinárodní právní pomoc v případu údajného válečného zločince Antona Mallotha se obrátilo německé státní zastupitelství v Mnichově na Nejvyšší státní zastupitelství ČR. "Německá strana požádala o procesní výslech nového svědka, který měl vidět, jak Malloth ve věznici v Terezíně usmrtil jednoho z vězňů," uvedl na dotaz ČTK první náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk. Předběžnou výpověď tohoto svědka odeslalo loni na podzim nejvyšší státní zastupitelství do Německa ve snaze přispět k znovuzahájení Mallothova trestního stíhání. Za tento skutek totiž Malloth dosud stíhán nebyl. Nejvyšší státní zastupitelství nyní podle Fenyka postoupí žádost německé strany místně příslušnému státnímu zastupitelství, které provede výslech svědka.

Trestní stíhání Antona Mallotha bylo v Německu zahájeno v roce 1970 a ukončeno k 1. dubnu 1999. Důkazy, které měla německá strana k dispozici, vyhodnotila jako nekonkrétní, vzájemně rozporuplné a neúplné. Někdejší důstojník SS Malloth podle svědků v terezínské věznici gestapa zabíjel vězně. V roce 1946 byl v bývalém Československu za válečné zločiny odsouzen v nepřítomnosti k trestu smrti. Koncem 60. let však Nejvyšší soud tehdejší ČSSR rozsudek zrušil.

Kutná Hora se stala historickým městem roku

Historickým městem roku 1999 se stala Kutná Hora. Její starosta Květoslav Hlavatý převzal v pondělí ve Španělském sále na Pražském hradě v předvečer Mezinárodního dne památek cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Na obnovu unikátního urbanistického celku historického jádra Kutné Hory, v roce 1995 zapsaného mezi památky světového kulturního dědictví UNESCO, vynaložilo město v rámci ministerského programu za poslední čtyři roky 480 miliónů korun. Vedle citlivých úprav napravujících dlouhodobou devastaci, vedle výjimečného tempa obnovy již 130ti stavebních památek i modernizace zastaralé technické infrastruktury byla Kutná Hora oceněna také za zachování a rozvoj bydlení v historickém centru. S Kutnou Horou byla v nejužší nominaci na ocenění také města Jindřichův Hradec a Litomyšl. Do soutěže se přihlásilo 49 sídel. Ceny uděluje ji ministerstvo kultury, ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

České centrum fotografie uvádí Hackenschmiedovu retrospektivu

Retrospektivu fotografa a filmaře Alexandra Hackenschmieda připravilo České centrum fotografie se sídlem v pražské Náplavní ulici. Výstava, která je v centru k vidění do 23. června, představuje zatím nejúplnější přehled tvorby tohoto dvaadevadesátiletého průkopníka nového fotografického a filmového vidění. Hackenschmied se fotografii věnoval od roku 1928 a o dva roky později uspořádal proslulou výstavu avantgardy "Nová česká fotografie". Ve stejném roce prohlásil, že fotografie je pro něj "jen cestou k filmu", a natočil svůj první film, autorskou skicu Bezúčelná procházka. Od 30. let se Hackenschmied, který později v USA působil pod jménem Sasha Hammid, věnoval kinematografii více než fotografii. V roce 1939 musel opustit Československo, protože spolupracoval na filmu amerického režiséra Herberta Klinea Krize, dokumentu o nástupu fašismu v Evropě. Také v New Yorku, kde se usadil, se brzy prosadil jako představitel nezávislého a experimentálního filmu.

Ze sportu:

Čeští hokejisté remizovali v Bielu v odvetném přípravném zápasu před nadcházejícím mistrovstvím světa s domácím Švýcarskem 1:1. Český celek nyní čekají před odletem do Petrohradu (27. dubna) ještě dvě přípravná utkání proti hostiteli světového šampionátu, jichž se zúčastní už i finalisté extraligy z pražské Sparty a Vsetína a obránci František Kaberle a Petr Buzek z Atlanty. První zápas je na programu ve středu v Mladé Boleslavi, druhý o den později v Praze.

Reprezentanti do osmnácti let prohráli ve svém třetím zápasu na hokejovém mistrovství světa ve Švýcarsku se Švédskem 2:6, když nedokázali udržet slibný dvougólový náskok. Český tým čeká ve středu závěrečné utkání základní části proti domácí reprezentaci, jež rozhodne o tom, zda tým obsadí ve skupině A druhé místo.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.