Zprávy úterý, 18. května 1999

A nyní podrobně:

Česká vláda schválila hospodářskou strategii našeho vstupu do EU

Česká vláda v pondělí schválila jako jeden z nejdůležitějších bodů konečnou verzi "Hospodářské strategie vstupu do Evropské unie: konkurenceschopnost-růst-zaměstnanost-solidarita". Kabinet vzal mimo jiné na vědomí i návrh surovinové politiky a vyjasnil sporné body v kapitole Průmyslová politika.

Ministři jednomyslně schválili také poziční dokument Hospodářská a měnová unie, který hodnotí naši připravenost na vstup do Evropské unie v této oblasti. Bude rovněž předmětem společného posouzení České republiky a Unie na vzájemném jednání v září.

Kabinet dále rozhodl o přidělení miliónu korun Okresnímu úřadu v Písku na dokončení pietní úpravy míst bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku. V něm za války nacistické úřady soustřeďovaly české Romy před transportem do vyhlazovacích táborů.

Dostavba Temelína je podle ekologů nesmyslně drahý luxus

Dostavět jadernou elektrárnu Temelín je podle ekologů z Hnutí Duha drahý a velmi riskantní podnik s nejistým výsledkem. Skupinka ekologů z tohoto hnutí v pondělí proto před sídlo vlády přivezla výherní automat a snažila se ministrům přicházejícím na jednání kabinetu názorně demonstrovat, jak jejich snažení dopadne: v projektu se utopí další peníze, ale výhry v podobě zprovozněné elektrárny se nedočkají. "Vláda se chová jako duševně chorý člověk - gambler, závislý na výherních automatech. Pokračuje ve hře, dokud se zcela nezruinuje. Naivně přitom věří, že čím víc v hazardním projektu utratí, tím větší má šanci na návratnost utopených miliard," prohlásil Jan Beránek z Hnutí Duha. Ministři nechávali demonstraci ekologů bez povšimnutí.

Minulou středu totiž vláda rozhodla jadernou elektrárnu přes všechny pochybnosti dobudovat; toto rozhodnutí podpořilo 11 z 19 členů vlády.

Předsedové ODS Václav Klaus a US Jan Ruml hodnotili situaci ve státě

Vyjasňování pozic a vzájemné informování o dění ve vlastních stranách bylo podle předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause cílem pondělní společné schůzky s předsedou Unie svobody Janem Rumlem. Šéf unie opět potvrdil zájem své strany na vyřešení krizové situace v zemi. Podobně se vyjádřil i Václav Klaus. Oba předsedové nyní čekají na výsledek sjezdu Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, který může být impulsem pro další politická jednání.

ODS má podle jihomoravského vedení k Unii svobody hodně blízko

Občanská demokratická strana má podle předsedy jihomoravské organizace strany Petra Zbytka k Unii svobody velmi blízko. Určitý posun vidí jihomoravští i v pondělním setkání předsedů obou stran Jana Rumla a Václava Klause. "V unii je hodně lidí, kteří od nás odešli, s ročním odstupem to všechno vidí jinak," řekl Petr Zbytek na tiskové konferenci v Brně.

Pavel Šafařík vyzývá politiky k jednání o většinové vládě

Šéf severomoravské Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a poslanec Pavel Šafařík vyzývá české politiky k zahájení jednání o většinové vládě, která by nahradila sociálnědemokratický kabinet. Šafařík se v pondělí v Olomouci nechal slyšet, že ČSSD nemá na to, aby zemi vyvedla z nynějších hospodářských potíží. V obdobném duchu se v Ostravě vyjádřil i místopředseda lidovců Vilém Holáň.

Středočeská ČSSD odmítá úvahy o většinových koalicích

Středočeští sociální demokraté odmítají úvahy o uzavírání jakýchkoli většinových koalic, včetně takzvané velké mezi ČSSD a ODS. Je to nereálné proto, že při projednávání rozpočtového schodku politikové ODS a Unie svobody přicházeli pouze s ideologickou kritikou, nikoli s konstruktivními návrhy řešení, řekl na pondělní tiskové konferenci předseda středočeské ČSSD, poslanec Milan Urban.

Česká vláda si podle ministra Kavana uvědomuje význam investičních pobídek

Nynější česká vláda si narozdíl od předešlých vládních kabinetů uvědomuje význam pobídek pro zahraniční investory. Prohlásil to v pondělí v japonském Tokiu český ministr zahraničí Jan Kavan v sídle Japonské federace hospodářských organizací 'Keidanren), kde se zúčastnil obchodně-investičního semináře za účasti české podnikatelské delegace a zástupců japonských korporací. Kavan upozornil, že Česká republika nyní nabízí stejné investiční pobídky jako sousední země.

Česká republika a Řecko odložily zveřejnění podrobností o své iniciativě k řešení kosovské krize o několik dnů, protože se stále snaží pro ni získat podporu "naprosté většiny" členských států NATO a důležitých zemí skupiny G8. Ministr Kavan to v Tokiu prohlásil po jednání s japonskými představiteli. "I odtud jsem ve styku s řeckým ministrem zahraničí Jorgosem Papandreem a stále naše postoje 'dopilováváme'," dodal ministr. Dále naznačil, že nejkontroverznějšími body iniciativy jsou časová souslednost jednotlivých kroků obou stran konfliktu 'stahování ozbrojených sil z území Kosova, rozpuštění paravojenských oddílů, pozastavení bombardování aliancí a bezpečný návrat uprchlíků) a velmi citlivé otázky týkající se složení mezinárodní vojenské přítomnosti, pravomocí, role těchto jednotek i přesné načasování jejich rozmístění.

Šéf české diplomacie v pondělí také v Tokiu předal japonskému podnikateli Masahiru Jamamotovi cenu Jana Masaryka Gratias agit, která je každoročně udělována za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Jamamoto se stal známým tím, že v japonském městě Tagošima postavil "českou vesničku", podnikatelský komplex, v němž některé budovy připomínají místa v České republice, například pražskou Zlatou uličku. Je tam řada prodejen s českým sklem a suvenýry, tři restaurace a pivovar, v němž vaří pivo česká sládková Jana Hajníková. Loni komplex navštívilo 400.000 Japonců.

Jan Kavan na závěr návštěvy Japonska otevřel v Kóbe honorární konzulát ČR. Další zastávkou ministra bude Jižní Korea.

Jiří Dienstbier se opět vyslovil proti etnickým čistkám i proti bombardování v Kosovu

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier v pondělí opět odsoudil etnické čistky v Kosovu. V bosenské Banja Luce se současně vyslovil proti náletům Severoatlantické aliance v Jugoslávii. Jiří Diensbier uvedl, že lidé opouštějí Kosovo především kvůli etnickým čistkám, ale jedním z důvodů je také strach z bombardování. Český politik je známý svým kritickým postojem vůči leteckým úderům NATO proti Jugoslávii. Podle jeho názoru nálety bez pozemní intervence nic nevyřeší, naopak mohou situaci jen zhoršit.

Z Tirany vyjela pomoc z ČR do horských oblastí Albánie

Z Tirany v pondělí vyjely čtyři nákladní vozy AFOR s nákladem humanitární pomoci, kterou do Albánie poslala obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. Polovina zásilky trvanlivých potravin a hygienických prostředků směřuje do obce Bajram Curri, kde v místních rodinách našlo útočiště asi pět tisíc uprchlíků z Kosova. Druhá do městečka Krume, kde je více než dvacet tisíc běženců.

Do Albánie přijede ve čtvrtek prvních osm dobrovolníků z České republiky, kteří budou pod vedením koordinátora společnosti Člověk v tísni a ve spolupráci s kanceláří UNICEF v Tiraně pracovat ve vybraných uprchlických zařízeních. Práce bude zaměřena hlavně na děti. Společnost Člověk v tísni pokračuje v náboru dobrovolníků, kteří mají zájem o práci v uprchlických táborech na území Albánie. Předpokladem pro tuto práci jsou jazykové znalosti, organizační schopnosti, samostatné jednání a nejméně šest týdnů volna.

Humanitární organizace ADRA posílá na Balkán už sedmý kamión

Už sedmý kamión s humanitární pomocí pro uprchlíky z Kosova vyšle v úterý na Balkán humanitární organizace ADRA. Zhruba dvaadvacetitunový náklad potravin a hygienických potřeb pojede z České Lípy přes Brno do černohorské metropole Podgorice. ČTK o tom v pondělí informovala Šárka Zýková z organizace ADRA. Podle ní shromáždila ADRA na svém kontě 6,102.447 korun, vybrané věcné dary mají hodnotu dalších dvou miliónů korun.

Tři zásilky s materiální pomocí obětem konfliktu v Jugoslávii vysílá v těchto dnech Český červený kříž. Humanitární náklad je z velké části financován z peněz, které jednotlivci, firmy či města zasílají na konto Českého červeného kříže nazvaný Fond Humanity.

Kosovští uprchlíci z humanitárních středisek utíkají do Německa

Přes severočeskou hranici se pokusilo ilegálně přejít do Německa už 15 kosovských běženců, kterým Česká republika poskytla status dočasného útočiště a místo v humanitárním středisku. Šéf severočeské cizinecké a pohraniční policie Milan Babičík v pondělí ČTK řekl, že pět uprchlíků vrátilo Německo a deset jich zadrželi čeští pohraničníci.

Indie se zajímá o českou vojenskou techniku

Indie se zajímá o českou moderní vojenskou techniku, například o modernizované tanky T-72. Po setkání s předsedou výboru náčelníků štábů indických ozbrojených sil Védem Prakášem Malikem to v pondělí v Praze řekl šéf senátního zahraničního výboru Michael Žantovský. Indická delegace podle něj při pětidenní návštěvě České republiky viděla několik druhů vojenské techniky, kterou bychom mohli Indii nabídnout.

Dalším tématem schůzky Žantovského s Malikem byly poslední testy jaderných zbraní v Indii a Pákistánu, které tyto země provedly loni v květnu. "My jsme při této příležitosti vyjádřili naše stanovisko, ve kterém se stavíme proti výrobě a šíření zbraní hromadného ničení," uvedl Michael Žantovský. Indie má naopak "trochu rezervovaný postoj" k vojenské operaci Severoatlantické aliance v Jugoslávii. Dává totiž při mezinárodních vojenských operací tradičně důraz na mandát OSN jako nezúčastněná země, která nebyla nikdy součástí žádných paktů.

Indického generála v pondělí přijal také náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Podle tiskové služby ministerstva obrany Malika seznámil s restrukturalizací české armády, koncepcí výstavby resortu obrany a zapojení českých jednotek do mírových aktivit ve světě.

Požadavek pacientů zrušit komory je pro ministra Davida příliš radikální

Požadavek Svazu pacientů zrušit lékařské komory je pro ministra zdravotnictví Ivana Davida "příliš radikální". David nicméně nevylučuje, že při červencovém projednávání novely zákona o lékařských komorách v Poslanecké sněmovně mohou zaznít i jiné návrhy, než avizovaný návrh na změnu povinnosti členství. On sám o zrušení komor neuvažuje, spíše o změně jejich kompetencí. Ministr to řekl novinářům po pondělní schůzce s předsedou Svazu pacientů Lubošem Olejárem a jeho místopředsedou Josefem Mrázkem.

Prezidenti lékařské, stomatologické a lékárnické komory zásadně nesouhlasí s návrhem Svazu pacientů, aby ministerstvo zdravotnictví připravilo zákon, jímž by se tyto stavovské organizace zrušily. Společné stanovisko tří prezidentů k návrhu, který sdělil předseda Svazu pacientů Luboš Olejár ministru zdravotnictví Ivanu Davidovi, ČTK tlumočil prezident České lékárnické komory Jindřich Oswald. Zrušením komor by byla převedena veškerá profesní samospráva do rukou státní správy a o všem by rozhodovali úředníci, vysvětlil Oswald a připomněl, že dosud zajišťují komory veškerou agendu z příspěvků svých členů, po zrušení komor by vše platil stát. V každém okrese by musel být jmenován a z daní občanů placen okresní lékař, okresní stomatolog a okresní lékárník, tedy minimálně 200 nových úředníků, upřesnil Jindřich Oswald.

Prezidentu České lékařské komory Davidu Rathovi vadí, že Svaz pacientů rozeštvává lékaře a jejich pacienty a staví obě skupiny do role nepřátel. Rath tak reagoval na pondělní jednání předsedy svazu Luboše Olejára s ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem.

Factum: O svobodě českých médií je přesvědčena polovina lidí

Polovina českých občanů, konkrétně 52 procent, je přesvědčena, že v České republice jsou média skutečně svobodná. Opačného názoru je téměř 40 procent lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum.

V Brně v rámci boje proti AIDS jezdila tramvajová poradna

Tramvajovou poradnu, vypravenou v Brně v rámci akce "Stop AIDS", v pondělí navštívilo více než sto mladých lidí. Letošní akce proběhla po čtvrté a zdravotníci chtějí upozornit zejména na prevenci nemoci AIDS. V České republice žije podle posledních statistik 401 HIV pozitivních osob, u 122 se projevili klinické příznaky AIDS. Na tuto nemoc zemřelo dosud 7 lidí. Přestože počet registrovaných onemocnění v republice podle hygieniků klesá, předpokládají odborníci skutečný stav infikovaných až dvacetkrát vyšší.

Ve věku nedožitých 93 let zemřel grafik Jaroslav Šváb

Po dlouhé nemoci zemřel v neděli 16. května v Praze grafik, malíř a výtvarník užitého umění, čestný předseda Sdružení českých umělců grafiků 'SČUG) Jaroslav Šváb. ČTK to v pondělí oznámila rodina zesnulého, který by za týden oslavil třiadevadesátiny.

Jaroslav Šváb se zabýval především volnou a knižní grafikou. Tvořil ilustrace, knižní obálky, ex libris, poštovní známky, plakáty pro Národní galerii. Zabýval se i návrhy loutek a scénickými návrhy pro loutková divadla. Mnohokrát vystavoval doma i v zahraničí, například ve Francii, Itálii, Velké Británii, Švýcarsku, Belgii, Polsku a Německu. Právě jeho užitá tvorba byla mnohokrát oceněna na domácích i mezinárodních výstavách.

Oleg Podgorný byl jmenován ředitelem festivalu Pražské jaro

Novým ředitelem mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro byl v pondělí zvolen a jmenován muzikolog Oleg Podgorný. Předsedou vznikající umělecké rady festivalu se stal houslista Josef Suk, předsedou správní rady pražský primátor Jan Kasl. Dnes fungující státní příspěvková organizace zanikne ke konci roku a nová, obecně prospěšná společnost začne řídit festival počátkem příštího roku. Mění se tak pouze organizační zázemí akce, nikoli festival.

Pětadvacetiletý rusko-izraelský houslista Maxim Vengerov, který v pondělívečer na festivalu Pražské jaro svou virtuozitou zcela uchvátil publikum, je už dva roky vyslancem UNICEF a pomáhá této organizaci hudbou v její podpoře trpících dětí. Po půlhodině přídavků na konci koncertu v Rudolfinu uvedl Vengerov závěrem i efektní skladbu, kterou podle svých slov nedávno hrál dětem v Ugandě a která je velmi potěšila. "Po léta už tam zuří válka, malé děti jsou nuceny sloužit v armádních sborech, setkávají se s násilím a se smrtí a jejich duše proto potřebují pomoc," řekl Vengerov.

Zlaté české hokejisty uvítaly na pražském letišti stovky fanoušků

Letadlo s českou hokejovou reprezentací na palubě přistálo v pondělí kolem poledne na starém ruzyňském letišti v Praze. Jako první opustil palubu po televizních štábech kapitán mužstva Pavel Patera, který v ruce svíral zlatou sošku určenou mistrům světa. Po přistání výpravu přivítal i předseda vlády Miloš Zeman, který hráčům předal věcné dary. Asistent trenéra Ivana Hlinky Josef Augusta naopak předal premiérovi láhev finské vodky. Hráče krátce pozdravil i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Eduard Zeman. Před budovou letiště na hokejisty čekalo několik stovek fanoušků. Poté úspěšným hráčům začal bohatý program oslav mistrovského titulu, který vyvrcholil na pražském Výstavišti.

Podle českých hokejových trenérů byla hlavním klíčem k úspěchu soudržnost a kvalita týmu, vycházející z kvalitní hokejové základny. Obava, že by český hokej zmizel ze světové scény, tu tedy v žádném případě nehrozí.

Sparta Praha obhájila titul mistra české fotbalové ligy

Šestadvacátý mistrovský titul ve fotbalové lize získala pražská Sparta, která obhájila prvenství v nejvyšší české soutěži z loňského roku. Dvě kola před koncem soutěže mají letenští před svými pronásledovateli už nedostižný sedmibodový náskok, protože Slavia Praha jen remizovala 1:1 v Olomouci. Ve zbývajících zápasech 28. kola Gambrinus ligy prohrál v pondělí Liberec s Teplicemi 0:1, Opava hrála s Chmelem Blšany nerozhodně 1:1 a Petra Drnovice podlehla Dukle Příbram 1:2. Na druhém místě tabulky jsou Teplice, třetí je Slavia Praha, čtvrtá Olomouc a poslední příčku zaujímá Karviná.

A ještě krátce o úterním počasí v České republice:

Jasno až polojasno, na jihu a jihozápadě přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.